IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 18:01

W ubiegłym roku Warszawiacy dostali most Świętokrzyski (z lewej), w przyszłym
roku będziemy mieć most Siekierkowski (z prawej). To jednak cały czas za mało -
miastu potrzebne są kolejne przeprawy.
fot. TOMASZ ZIELIŃSKI, PAWEL TERLIKOWSKI
Właśnie te dwa mosty zostały zapisane w planie zagospodarowania przestrzennego
przyjętym w lipcu przez Radę Warszawy.
Most jak powietrze
Most Północny ma połączyć ul. Pułkową na Bielanach z Modlińską w Białołęce. Ta
ostatnie gmina potrzebuje mostu jak powietrza.

Na terenie Białołęki, zwanej często wielkim placem budowy, jak grzyby po
deszczu wyrastają kolejne, mniejsze i większe osiedla mieszkaniowe. Ich
mieszkańcy muszą codziennie z mozolem przebijać się na drugą stronę Wisły
kompletnie zakorkowanym w godzinach szczytu mostem Grota-Roweckiego.

Powstanie przeprawy przez Wisłę położonej na północ od mostu Grota-Roweckiego
to dla Warszawy konieczność.

Jeśli władze miasta będą nadal zwlekać z jej budową, już niedługo Modlińska,
Płochocińska, Marywilska i inne dojazdy do mostu Grota utoną w gigantycznym
korku.

Najdłuższy na Zaporze
Most na Zaporze będzie miał ok. 1300 metrów i będzie najdłuższą warszawską
przeprawą przez Wisłę. Połączy Wilanów z Wawrem. Dojazd do przeprawy będzie
zaczynał się w rejonie skrzyżowania ul. Powsińskiej z ul. Augustówka i
dochodził do Wału Miedzeszyńskiego po drugiej stronie Wisły w rejonie Jeziorka
za Wałem.

Za jego powstaniem lobbuje w szczególności gmina Wawer. Most to po prostu
życiowa konieczność dla ludzi tam mieszkających. Żeby przedostać się na drugą
stronę rzeki, przeciskają się oni codziennie koszmarnie zapchanym Wałem
Miedzeszyńskim w kierunku Trasy Łazienkowskiej. Na wrzesień 2002 roku
zaplanowane jest otwarcie mostu Siekierkowskiego. Jeśli w ciągu najbliższych
lat na południe od niego powstanie most na Zaporze, most Łazienkowski zostanie
odciążony.

Kiedy?
- Analizy ruchowe wskazują, że Warszawie bardziej potrzebny jest most Północny.
On powstanie w pierwszej kolejności. Tym razem będzie to klasyczna konstrukcja
przerzucona przez rzekę, a nie most podwieszany w rodzaju powstającego właśnie
Siekierkowsiego - mówi Paweł Piskorski, prezydent Warszawy.

Zdaniem prezydenta, budowa mostu Północnego i mostu na Zaporze wraz z
niezbędnymi drogami dojazdowymi pochłonie co najmniej trzy razy więcej
pieniędzy niż budowa mostu Świętokrzyskiego. Przypomnijmy: Świętokrzyski razem
z przebudową dojazdów kosztował prawie 200 mln zł.

Kiedy powstaną nowe mosty? Dokładnie nikt nie wie. Mówi się enigmatycznie o
kilku najbliższych latach.

Warszawskie Mosty
Warszawa ma sześć mostów drogowych:
Grota-Roweckiego, Gdański, Śląsko- -Dąbrowski, Świętokrzyski, Poniatowskiego i
Łazienkowski. Do tego dochodzi kolejowy most średnicowy.

Najnowszą stołeczną przeprawą jest otwarty w październiku ubiegłego roku most
Świętokrzyski.

Następny w kolejności będzie most Siekierkowski. Jego otwarcie zaplanowano na
wrzesień 2002 roku.

Nie wcześniej niż w 2010 roku władze Warszawy wybudują most Krasińskiego
spinający Żoliborz z Pragą-Północ.

W okolicach Warszawy nie powstanie za to most autostradowy. Agencja Budowy i
eksploatacji Autostrad postanowiła, że do 2015 roku przez miasto nie przejdzie
trasa A2.

KONRAD MAJSZYK
SE <-----
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 18:08
      epickie ujecie kwestii mostowej
      • Gość: max Re: MOSTY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 18:22
        i słyszałem jeszcze o jakimś do Portu Praskiego, teraz od odremontowano a w
        związku z przyszłą zabudowa Portu Praskiego, most najdalej do 2010 zostanie
        zastąpiony nowoczesnym
        • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 18:40
          Prawdziwym moscie? Ja slyszalem o koncepcji(o czym zreszta juz pisalem) o
          wybudowaniu kladki/mostku dla pieszych,laczacego ulice Karowa z Okrzei(mniej
          wiecej).
          • Gość: max Re: MOSTY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 18:42
            ten będzie samochodowy, z resztą pisałem tylko o samochodowych
            • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 18:43
              Czyzby po "inwazji" drapaczy chmur szykowala sie nam "inwazja"/wysyp mostow?
              • Gość: max Re: MOSTY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 18:59
                zdecydowanie tak, ciekawe jak będą wyglądały ???
                • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 21:29
                  mam nadzieje,iz beda roznej konstrukcji.Zwykle,jak deski juz sa,podwieszany tez,
                  bedzie wiszacy,moze teraz jakis z kratownica dla odmiany.Aby bylo urozmaicenie.
                  • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 22:11
                    Moze tez ktos w ramach zupelnej ekstrawagancji zdecyduje sie zbudowac most
                    zwodzony?
    • Gość: Tony Re: MOSTY IP: 217.98.116.* 27.08.01, 22:54
      Chciałem zauważyć, że w ustaleniach wiążących do planu zagospodarowania przestrzennego Wawy
      występje jeszcze most Krasińskiego, na przedłużeniu tej ulicy. Ma zotac przebity poprzez tereny
      Daewoo/FSO aż do Wysockiego.

• Gość: max Re: MOSTY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 09:39
        ten most zostanie chyba wybudowany po 2010 roku
        • Gość: Tony Re: MOSTY IP: 217.98.116.* 28.08.01, 21:02
          Wawerski też raczej nie ma szans na budowę w tej dekadzie. Chyba można liczyć tylko na Północny i
          ewentualnie jakieś kładki w centrum.
      • Gość: palker Re: MOSTY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 10:52
        Gość portalu: Tony napisał(a):

> Chciałem zauważyć, że w ustaleniach wiążących do planu zagospodarowania przestr
        > zennego Wawy
        > występje jeszcze most Krasińskiego, na przedłużeniu tej ulicy. Ma zotac przebit
        > y poprzez tereny
        > Daewoo/FSO aż do Wysockiego.
        >
        Po stronie praskiej trasa mostowa musi pokonać (górą) nie tylko obszar zajmowany
        przez tereny fabryczne ale i rozległe torowiska, które obecnie skutecznie
        odcinają Bródno i Targówek od brzegów Wisły. Trasa przetnie ul.
        Wysockiego/Odrowąża i pobiegnie dalej ul. Budowlaną do centrum gminy Targówek.
        Dalej, ulicą Nowo-Trocką do Radzymińskiej i po jej przekroczeniu, budowanym
        własnie przejazdem w kierunku Rembertowa.
    • Gość: max Re: MOSTY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 09:12
      z tego co wiem to mostów dla pieszych i rowerzystów ma być kilka
      • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 29.08.01, 09:13
        wiesz dobrze
    • Gość: palker Re: MOSTY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 10:57
      Miarą rozpaczy mieszkańców i władz Białołęki jest projekt (podobno
      zaawansowany) połączenia promowego z Łomiankami.
      • Gość: michal Re: MOSTY IP: *.zigzag.pl 29.08.01, 16:24
        ale taki prom moze byc tez nie lada atrakcja
    • Gość: 751882 1300 metrow - najdluzszy most? IP: *.shell.nl 03.09.01, 10:28
      Gość portalu: max napisał(a):

> Most na Zaporze będzie miał ok. 1300 metrów i będzie najdłuższą warszawską
      > przeprawą przez Wisłę.

most na 1300 metrow to chyba nie najdluzsza przeprawa. Oczywiscie zalezy jak
      liczyc, ale na moje ignoranckie oko to liczy sie chyba od przyczolka do
      przyczolka. Jesli tak, to most Lazienkowski ma ponad 2 kilometry, oczywiscie
      lacznie z estakada nad Ujazdowem. Dzieki temu jest chyba najdluzszym mostem na
      Wisle w ogole - chyba ze sie myle?

• Gość: msz Re: 1300 metrow - najdluzszy most? IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 11.09.01, 11:37
        Gość portalu: 751882 napisał(a):

>
        >
        > most na 1300 metrow to chyba nie najdluzsza przeprawa. Oczywiscie zalezy jak
        > liczyc, ale na moje ignoranckie oko to liczy sie chyba od przyczolka do
        > przyczolka. Jesli tak, to most Lazienkowski ma ponad 2 kilometry, oczywiscie
        > lacznie z estakada nad Ujazdowem. Dzieki temu jest chyba najdluzszym mostem na
        > Wisle w ogole - chyba ze sie myle?
        Najdłuższa przeprawa mostowa jest w chwili obecnej w Wyszogrodzie (most dł 1200m).
        Do długości mostu nie wlicza się estakad dojazdowych.

• Gość: 622913 Re: 1300 metrow - najdluzszy most? IP: *.shell.nl 19.09.01, 09:51
          dzieki za info. Sadzac z nazwy Twojej domeny, jestes fachowcem od mostow. Ja
          jestem, jak napisalem, ignorantem i mostami interesuje sie tylko jako kierowca.
          Mozesz wyjasnic, jak fachowo liczy sie dlugosc mostu? Mozesz podac, jaka
          dlugosc maja wszystkie mosty drogowe na Wisle (powiedzmy, od zapory
          goczalkowickiej w dol)? Od dluzszego czasu poszukuje ksiazki Chwascinskiego o
          mostach na Wisle (wydana 1998), ale nie moge jej nigdzie dostac.

Jak nie chcesz na forum, daj znac na nietutejszy@hotmail.com
    • Gość: vinc Re: MOSTY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 15:14
      to będzie naprwde wielka konstrukcja
    • Gość: 2884121 856 metrow? IP: *.shell.nl 02.11.01, 13:07
      na stronie wiezowce.w.interia.pl/strony/mosty.htm#Most Siekierkowski
      podaja, ze most bedzie mial 856 metrow. Jesli to prawda, bedzie krotszy od
      kilku mostow na Kujawach i Pomorzu.
      • Gość: vinc Re: 856 metrow? nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 13:16
        infromacje na tej stronie są nieaktualne i niekompletne a najdłuższy to będzie
        most Północny, dłuższy od wszystkich innych, budowa rozpocznie sie za 2 lata
        • Gość: 9355212 Re: 856 metrow? nie IP: *.shell.nl 02.11.01, 13:45
          jestes pewien? strona byla aktualizowana 3 miesiace temu, kiedy most byl juz
          prawie spiety... nie chce mi sie wierzyc ze od tego czasu, gdy budowa byla tak
          zaawansowana, zmieniono zalozenia konstrukcyjne... podaj prosze jesli znasz
          jaka bedzie ostateczna dlugosc mostu.
          • Gość: vinc Re: 856 metrow? nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 13:59
            co do pewnych informacji to nie jest zakualizowana już z rok
            • Gość: 4192771 Re: 856 metrow? nie IP: *.shell.nl 02.11.01, 14:13
              nie pogniewaj sie ale nie wiesz o czym mowisz. Ponizej cytat z tej strony. Mowi
              sie w nim o wydarzeniach z lipca tego roku.

"Most jest w trakcie budowy. Stanowi on element Trasy Siekierkowskiej, która
              zamknie od południa Obwodnicę Centrum. Most połączy Siekierki z Wałem
              Miedzeszyńskim na granicy Pragi Południe i Wawra. Po stronie mokotowskiej Trasa
              Siekierkowska dojdzie do skrzyżowania ul. Czerniakowskiej z Al. Witosa, a po
              stronie praskiej do ul Ostrobramskiej opodal skrzyżowania z Płowiecką.
              Rozpatrywany był też projekt przerzucenia Trasą Siekierkowską autostrady A2,
              ale został on odrzucony. Trasa Siekierkowsa będzie więc wielopasmową miejską
              drogą szybkiego ruchu, podobnie jak Trasa Toruńska na północy.
              Most Siekierkowski, podobnie jak Świętokrzyski, jest mostem szalkowym. Ma on
              jednak 2 pylony. W kwietniu br. były one łączone przęsłem długości 250 m. W
              środę, 11 lipca, most spiął ostatecznie brzegi Wisły, a następnie został
              zespawany. Płyta mostu zostanie wybetonowana na początku września. Wcześniej, w
              połowie sierpnia, będzie gotowy pierwszy pylon. Wówczas zacznie się
              podwieszanie płyty mostu. Most zostanie otwarty dla samochodów we wrześniu 2002.
              Nie wiadomo jednak, czy będzie można zjechać z mostu, bo nie ruszyła jeszcze
              budowa Trasy. Wojewoda nie wydał jeszcze pozwolenia na jej budowę. Trasa o
              długości 3,7 km będzie miała 3 pasy w każdym kierunku, ale do czasu zbudowania
              wielopoziomowego węzła na skrzyżowaniu z Czerniakowską (lato 2003) będą się na
              niej tworzyły korki. Kontrakt na budowę Trasy na lewym brzegu opiewa na 450 mln
              zł. Budować ją będzie Mostostal z Dromeksem. Na prawym brzegu trzeba będzie
              zjeżdżać na Wał Miedzeszyński. Dopiero w 2004 Trasą będzie można dojechać do
              skrzyżowania Płowieckiej z Marsa.
              Most budowany jest przez konsorcjum: Mostostal Warszawa, Warbud, Campenon
              Bernard. Dyrektorem budowy jest inż. Jerzy Bogaczyk.
              Długość: 826 m
              Wysokość pylonów: 92 m
              Koszt budowy: ok. 200 mln zł"
              • Gość: vinc Re: 856 metrow? nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 15:14
                racja popiep... mi sie z mostem Pólnocnym, ten będzie miał 1300 m, ale i tak ta
                strona zawiera dużo materiałow nie aktualizowanych od dawna
                • beata_ Re: 856 metrow? nie 02.11.01, 22:13
                  A może im tam jakaś cyferka umknęła, która na froncie powinna być? Dziś akurat
                  (chociaż jeżdżę tamtędy codziennie) wpadły mi w oczy cyferki umieszczone na
                  tablicy z "obrazkiem" przyszłego mostu - długość mostu miała ich cztery, nie
                  pamiętam niestety jakie one były.
                  • Gość: 8221531 daj znac jak bedziesz jechac dzisiaj... IP: *.shell.nl 05.11.01, 11:06
                    ...i zobaczysz. Ja Walem raczej nie jezdze.

A propos, nie wiem czy wiecie kochani Warszawiacy ze Most Swietkorzyski na
                    dniach straci status najnowszego otwartego mostu na Wisle, bo Krakusy otwieraja
                    swoj Most Zwierzyniecki. A Most Kotlarski jest juz tez niezle zaawansowany.

• Gość: vinc Re: daj znac jak bedziesz jechac dzisiaj... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 20:18
                      no ale tuż potem będzie Siekierkowski :)
                    • beata_ Re: daj znac jak bedziesz jechac dzisiaj... 06.11.01, 16:47
                      Gość portalu: 8221531 napisał(a):

> ...i zobaczysz. Ja Walem raczej nie jezdze.
                      >
                      Na razie nie będę jechać - mam urlop do końca tygodnia, chociaż niewykluczone, że
                      z przerwą:-( Tak czy owak po pierwszej przejażdżce dam znać, co widziałam:-)

• Gość: 2633141 buuuu.... szkoda...... IP: *.shell.nl 06.11.01, 17:11
                        no i zazdroszcze urlopu, oczywiscie.
                        • beata_ Re: buuuu.... szkoda......odp. 06.11.01, 17:34
                          pociesz się, nie ma czego - urlop mam dość pracowity, załatwiam różne
                          skomplikowane sprawy (tyle, że swoje wreszcie)
                          • beata_ Re: Most Siekierkowski_cyferki 08.11.01, 21:52
                            Jadąc dzisiaj, sprawdziłam jak obiecałam. Cyferki są cztery - na tablicy z
                            widoczkiem Mostu S. napisano: całkowita długość mostu - 5296 m (chyba nie
                            pomyliłam kolejności). Bogiem a prawdą, nie wiem co w tym wypadku
                            oznacza "całkowita długość" - tzn. jakie przyległości są w to wliczone:-)
                            • Gość: 47221853 Re: Most Siekierkowski_cyferki IP: *.shell.nl 09.11.01, 10:22
                              dzieki.

Cyfra 5296 na pewno nie odnosi sie do mostu - za to dam sie posiekac. Byc moze
                              odnosi sie do mostu i estakad dojazdowych razem. Ale w jednym z powyzszych
                              postow w tym watku ktos kto mi wyglada na fachure (sadzac po adresie jego
                              domeny) stwierdzal, ze do dlugosci mostu nie wlicza sie estakad dojazdowych.

Umowmy sie, za jak juz ten most oddadza, to spotkamy sie i odmierzymy dlugosc
                              mostu na kroki.
                              • beata_ Re: Most Siekierkowski_cyferki 09.11.01, 13:43
                                Mówiłam, że nie wiem jakie przyległości są wliczane:-))) Ale rozumiem, że
                                jesteśmy umówieni...:-)))
                                • Gość: 73992154 Re: Most Siekierkowski_cyferki IP: *.shell.nl 29.09.02, 15:42
                                  no, to chyba możemy już się spotkać na to odmierzanie. Daj znać, proponuję
                                  późny wieczór albo niedzielę.

Bo jeśli chodzi o długość mostu, to nadal mam sporo wątpliwości:

dugość przęsła i rozstaw pylonów: 250 m
                                  długość konstrukcji wiszącej: 500 m
                                  długość przeprawy: 856 m
                                  długość trasy: 5296 m

a nasz tajemniczy expert z exbudu milczy.
    • def-lora-tor Re: MOSTY 30.11.01, 11:09
      Zadaję sobie codziennie to pytanie - Jak jeździć po tym chorym mieście?
      Wjeżdżając co rano na most Świętokszyski od strony praskiej mam nadzieję dorwać
      w swoje ręce tego, który projektował to "cudo" i ustalił, że szerokość jezdni
      ma być dokładnie taka, jak na (świeć Panie nad jego zezłomowaną duszą) moście
      Syreny, a chodniki jak na Marszałkowskiej...
      Co jakiś czas próbując skręcić na Pl. Bankowym z Al. Solidarności w
      Marszałkowską, gdzie zielone światło dla skręcających jest w tym samym czasie,
      co dla jadących prosto krew mnie zalewa i dostaję wysypki... A takich
      skrzyżowań jest mnóstwo!
      Czy jestem odosobniony w tych odczuciach? Co z tym, k...a, można zrobić?!
      • robertrobert1 Re: MOSTY... rowerowe 02.10.02, 18:59
        Most Świętokrzyski wcale nie jest chory. Może nie codziennie po nim jeżdże ale
        za to jazda w godzinach porannych i popołudniowych to czysta przyjemność:
        szeroko, równa nawierzchnia, zero ruchu...poezja. Problem pojawia się dopiero
        za mostem: brak zjazdów, tragiczna nawierzcnia, wąsko lub w ogóle brak dróg...
        TRAGEDIA. Mowię oczywiście o poruszaniu się na rowerze. Jazda samochodem po
        mieście to czysta paranoja! Tylko niepełnosprawni umysłowo poruszją sie na
        czterech kółkach!

W Warszawie oczywiście brakuje mostów czysto rowerowych oraz dostępnych dla
        rowerzystów. Oto przykłady:
        Most Toruński. Chora szerokość na 4 pasy ruchu, chora prędkość 80 km/h, i chora
        szerokość dla pieszych 60 cm. Żadnej możliwości wjazdu dla rowerów i wózków!
        Jawna dyskryminacja!!

Most Łazienkowski. Podobnie jak wyżej.

Most Poniatowskiego. To osobny temat... jednym słowem- MOST ŚMIERCI.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka