Gość: raffi IP: *.acn.waw.pl 03.09.03, 11:27 Proponuję rozbudowę lotniska w Modlinie i przystosowanie go do obsługi tzw. tanich przewożników. (za 20 euro np do Londynu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z Modlina Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 15:23 ja jestem z Modlina i w imieniu WSZYSTKICH mieszkańców protestuję. Mamy ciszę i spokój. Powinni jeszcze pociąg skasowac, bo hałasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.u.mcnet.pl 09.10.03, 14:27 nie badz swinia i wez troche tego p....go halasu ode mnie a pociag tez mam ale nie dam skasowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.studiokwadrat.com.pl 08.09.03, 11:18 Będę jak najbardziej za jeżeli tylko objaśnisz mi kto to sfinansuje? I to nie tylko lotnisko, ale też nowe połączenie drogowe i kolejowe z Warszawą. Budżetu nie będzie na to stać jeszcze baaaardzo długo, a żaden prywatny inwestor tego nie zrobi. Więc przestańmy karmić się wiadomościami na temat budowy nowych lotnisk, latania do Wawy tanich linii, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
slavek2 Re: NOWE Lotnisko w Modlinie 10.09.03, 08:25 Połączenie drogowe (trasa szybkiego ruchu) i kolejowe z Modlinem juz isnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.studiokwadrat.com.pl 10.09.03, 13:40 A nadaje się do zwiększenia ruchu kilkakrotnie o samochody, autobusy i szybką kolej? Bądźmy realistami. Nikogo na to nie będzie stać... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-l Re: NOWE Lotnisko w Modlinie 10.09.03, 15:54 Gość portalu: Grodek napisał(a): > A nadaje się do zwiększenia ruchu kilkakrotnie o samochody, autobusy i szybką > kolej? Bądźmy realistami. Nikogo na to nie będzie stać... Najlepiej usiąść i płakać. Jeździlibyśmy furmankami jakby wszyscy mieli takie podejście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.studiokwadrat.com.pl 12.09.03, 08:44 Nie chodzi o to żeby jeździć furmankami, tylko o to by przestać karmić się mitami, że w okolicach Wawy może powstać szybko drugie lotnisko. Jest Okęcie, które trzeba konsekwentnie i mądrze rozbudowywać (razem z całą infrastrukturą drogową, etc.). Natomiast pieniądze które proponujecie wywalić w błoto budując nowe lotnisko dla tanich linii lotniczych przeznaczyć np. na budowę Mostu Północnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.k.mcnet.pl 15.09.03, 13:26 jestes w stanie udowodnic, ze jest to mit ??? bo jesli nie to nie gadaj bzdur !!! cos takiego jak 'madra rozbudowa' lotniska Okecie nie istnieje - istnieje tylko ZBRODNICZA i MARNOTRAWCZA (planowana) rozbudowa - ktora trzeba jak najszybciej wybic decydentom z glowy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.studiokwadrat.com.pl 16.09.03, 12:01 "Marnotrawcza" to jeszcze jestem w stnie zrozumieć. Ale co masz na myśli pisząc "zbrodnicza"? Jeżeli chodzi Ci o ludzi, którzy mieszkają w okolicach lotniska, to mam propozycję: przejedź się uliczkami Raszyna, Okęcia, itd. Więcej niż połowa domów jest względnie nowa lub wyremontowana. Czy kiedy ci ludzie budowali te domy lotniska nie było? Mam tam znajomych, więc mogę Ci objaśnić jk to się odbywało: duża część z tych, którzy teraz protestują przeciwko rozbudowie i w ogóle funkcjonowaniu Okęcia liczyła na Bóg wie jakie odszkodowania od PPL. Dlatego tanim kosztem rozbudowywali, remontowali i picowali swoje posesje. Zmiana strefy ochronnej pokrzyżowała im plany. I stąd tak naprawdę ten krzyk. Jeżeli chodzi natomiast o rzeczywistą uciążliwość lotniska to powiem jedno. Pracuję przy ul. Wirażowej. Mniej więcej 600m w linii prostej od siedziby mojej firmy zaczyna się głowny pas startowy. I tak naprawdę niewiele z niego słychać. Jedyną uciążliwością jest "pikanie" radaru w radiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.k.mcnet.pl 17.09.03, 10:26 "Marnotrawcza" to jeszcze jestem w stnie zrozumieć. > Ale co masz na myśli pisząc "zbrodnicza"? mieszkaja tam ludzie ? mieszkaja naraza ich sie na halas i syf ? naraza jest to wiec dzialanie ZBRODNICZE ? jak najbardziej !!! > Jeżeli chodzi Ci o ludzi, którzy mieszkają w okolicach lotniska, to mam > propozycję: przejedź się uliczkami Raszyna, Okęcia, itd. Więcej niż połowa > domów jest względnie nowa lub wyremontowana. Czy kiedy ci ludzie budowali te > domy lotniska nie było? Mam tam znajomych, więc mogę Ci objaśnić jk to się > odbywało: duża część z tych, którzy teraz protestują przeciwko rozbudowie i w > ogóle funkcjonowaniu Okęcia liczyła na Bóg wie jakie odszkodowania od PPL. PPL nie ma kasy na odszkodowania, zabuzanie tez nic nie dostali - o cyzm ty mowisz, natomiast faktem jest ze Warszawa nie ma innego kierunku rozwoju - niz kierunku wykluczajacym rozwoj lontiska Okecie - mozna bylo wiec przenosic miasto albo lotnisko - chyba jasne co jest tansze > Dlatego tanim kosztem rozbudowywali, remontowali i picowali swoje posesje. > Zmiana strefy ochronnej pokrzyżowała im plany. mieli prawo - wiec budowali ogromnym kosztem - mieli zostawic o wszystko ???? w imie czego i na czyj koszt ??? >I stąd tak naprawdę ten krzyk. > Jeżeli chodzi natomiast o rzeczywistą uciążliwość lotniska to powiem jedno. > Pracuję przy ul. Wirażowej. Mniej więcej 600m w linii prostej od siedziby mojej > > firmy zaczyna się głowny pas startowy. I tak naprawdę niewiele z niego słychać. wybacz ale marny to dowod - > Jedyną uciążliwością jest "pikanie" radaru w radiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.studiokwadrat.com.pl 17.09.03, 12:46 A jaki dowód jest potrzebny? I jeszcze jedno: ja nie jestem przeciwny przeniesieniu lotniska w mniej uciążliwe dla Warszawy miejsce. Po prostu sądzę, że nie ma to szans na realizację. Nie ma i nie będzie na to kasy, ani w mieście, ani w PPL, ani w budżecie państwa. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.k.mcnet.pl 17.09.03, 13:04 lotnisko zajmuje 824 hektary - wiec po 100 za m kw wychodzi 800 mio USD - chyba wystarczy na poczatek, EU dorzuci, EBOiR odrzuci i budujemy na razie nie ma kasy na odszkodowania, dojazdy - a na budowe trzeba bylo wziac kredyt .... za rozbudowa lotniska Okecie zaplaca mieszkancy okolic - wlasnym zdrowiem i ubezwlasnowolnieniem, zaplaci miasto - chaosem i korkami, zablokowaniem rozwoju skorzysta paru cwaniakow z SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesio Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.chello.pl 09.10.03, 11:32 Zniszczyć plany rozbudowy Okęcia ! Nowe lotnisko będzie musiało powstać, najlepiej w pobliżu autostrady, która musi omijać Warszawę ! Niestety aktualni decydenci z uporem maniaka forsują koncepcję wrzucenia autostrady do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
slavek2 Re: NOWE Lotnisko w Modlinie 17.09.03, 17:02 A w którą strone rozbudowywac Okęcie? Do góry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.studiokwadrat.com.pl 23.09.03, 13:55 Jeszcze trochę miejsca jest jak widać z planów rozbudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 08:34 lotnisko to nie tylko pasy startowe i terminal - to takze wezel drogowy oraz korytarze powietrzne - a na jedno ani drugie miejsca nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 11:36 Jasne, że nie ma miejsca - szczególnie od strony !7 Stycznia i Wirażowej... Gość portalu: jacek napisał(a): > lotnisko to nie tylko pasy startowe i terminal - to takze wezel drogowy oraz > korytarze powietrzne - a na jedno ani drugie miejsca nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 21:46 LOTNISKO – nasza szansa Zapewne wszyscy Państwo Czytelnicy słyszeli o mającej zapaść do końca tego roku (może z niewielkim poślizgiem) decyzji rządu w sprawie lokalizacji drugiego portu lotniczego dla Warszawy. Wśród potencjalnych kandydatów na przyszłą lotniczą inwestycję znajduje się Nowy Dwór Mazowiecki z powojskowym lotniskiem w Modlinie. Cokolwiek by nie mówić o uciążliwości takiego przedsięwzięcia dla ludzi i środowiska – decyzja lokalizująca międzynarodowe lotnisko w najbliższej okolicy jest ogromną szansą na rozwój regionu obejmującego olbrzymią część północnego Mazowsza. I odwrotnie: każda decyzja, która umiejscowi takie lotnisko na zachód lub południe od Warszawy będzie katastrofą gospodarczą naszych terenów. Jak jest – każdy widzi. Mimo bliskości aglomeracji stołecznej nasze miasto i okolice dotyka gospodarczy marazm. Ciągły spadek zamożności mieszkańców skutkuje dużym bezrobociem, rosnącym marginesem patologii i przestępczości i negatywnie odbija się na budżetach miast i gmin. Jak świeżego powietrza potrzebujemy teraz ożywczego powiewu inwestycji gospodarczych, dających pracę i pieniądze. Po wielu niezrealizowanych projektach, dotyczących zagospodarowania mienia powojskowego, lotnisko położone w Nowym Dworze Mazowieckim jest jedną z ostatnich szans dla naszych okolic. Ekspansja stołecznego przemysłu w kierunku północnym byłaby także zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju Warszawy – kierunki zachodni i południowy powoli zaczynają się dusić z powodu trudności komunikacyjnych i coraz bardziej ograniczonej możliwości pozyskiwania gruntów. Państwo zafundowało nam olbrzymi garnizon wojskowy, który, kiedy jeszcze funkcjonował, był dobrodziejstwem. Obecnie, po wyjściu wojska, jest przekleństwem tych stron. To samo państwo, niezależnie od tego kto nim rządzi, jest odpowiedzialne za odbudowanie struktur gospodarczych w ogołoconym z wojska i przemysłu regionie. Już od bardzo wielu lat nasze państwo uchyla się od tego obowiązku. Mimo niekwestionowanych przewag „nowodworskiej” lokalizacji portu lotniczego, takich jak doskonałe warunki klimatyczne, znakomita infrastruktura, najlepsze możliwości komunikacyjne z Warszawą, dobre parametry techniczne pasa startowego oraz właściwie nieograniczone możliwości rozbudowy, pojawiają się doniesienia dyskredytujące Modlin, w porównaniu z innymi miejscami. Docierają pogłoski świadczące o możliwości politycznego, a nie wyłącznie merytorycznego wyboru lokalizacji. Nic dziwnego. Oprócz lobby pro-okęciowego, które spowodowało uruchomienie, owianej atmosferą skandalu i protestów społecznych, inwestycji rozbudowy ściśniętego w środku miasta lotniska, działają rzecznicy pozostałych pięciu miast „walczących” o lokalizację portu lotniczego. Wiemy o wysiłkach Urzędu Miasta w Nowym Dworze Mazowieckim i osobiście Burmistrza Miasta, zmierzających do uzyskania korzystnej dla nas decyzji. Znamy świetne wystąpienie Pana Burmistrza na sejmowej Komisji Infrastruktury i wiemy o innych Jego działaniach na rzecz „nowodworskiej lokalizacji”. Widoczne są także starania Starostwa Powiatowego idące w tym samy kierunku. Mogą one jednak nie wystarczyć. Przykład rozbudowy „Okęcia” świadczy o tym, iż nie wszystkie rządowe decyzje są celne i zasadne. Nasze pierwsze kontakty z Porozumieniem Stowarzyszeń, Jednostek Samorządowych i Grup Mieszkańców Zagrożonych Rozbudową Lotniska Okęcie, reprezentującym obszar zamieszkały przez około 100.000 ludzi ukazały nam sprzeczności tej decyzji z dążeniami mieszkańców, prawem lokalnym, zasadami ekonomii, europejskimi dyrektywami czy choćby zdrowym rozsądkiem. Aby nie popełnić grzechu zaniechania i biernego oczekiwania na „wyrok” powołaliśmy Społeczny Komitet na rzecz Lokalizacji Międzynarodowego Portu Lotniczego w Nowym Dworze Mazowieckim. Zamierzamy prowadzić działania wspomagające wysiłki urzędów i urzędników. Apelujemy do wszystkich mieszkańców: nie pozostawiajmy naszych włodarzy w samotnej walce o nas wszystkich. Naszym obywatelskim obowiązkiem jest podjęcie maksymalnych wysiłków i uruchomienie wszelkiej inicjatywy w celu wykorzystania tej, jedynej w swoim rodzaju, szansy. Jeśli rozwój Warszawy podąży za portem lotniczym w innym kierunku niż północny, możemy pozostać na długie dziesięciolecia biedną prowincją. Lista członków naszego Komitetu pozostaje otwarta. Wiele znanych lokalnych osobistości zgłosiło chęć działania w ramach Komitetu – postaramy się, korzystając z uprzejmości Tygodnika Nowodorskiego, publikować listę członków Komitetu i, w miarę możliwości, działania prowadzone przez ten zespół. Postaramy się nie zmarnować żadnej okazji w celu promocji naszego miasta i uzyskania jedynej możliwej lokalizacji drugiego lotniska dla Warszawy w Nowym Dworze Mazowieckim. Do wspólnego działania zapraszamy wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 14:16 Jeżeli nowe, to tylko w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parapet Re: NOWE Lotnisko w Modlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 09:31 Gość portalu: Westwind napisał(a): > Jeżeli nowe, to tylko w Radomiu. Albo lepiej w Rzeszowie Odpowiedz Link Zgłoś