Dodaj do ulubionych

Nowe zagadki - Edycja 26

12.12.23, 18:22
Bawimy się dalej. "Think, think", jak Kiełbaś Parchatek.
Obserwuj wątek
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 1 12.12.23, 18:23
      Też pałac królewski, a nawet cesarski, ale w innej części świata. Gdzie?

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 1 12.12.23, 18:29
        Pałac w Fasil Ghebbi, Gondar, Ethiopia. Gondar był stolicą Etiopii w XVII wieku.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 1 12.12.23, 20:10
          kobalt_x napisała:

> Pałac w Fasil Ghebbi, Gondar, Ethiopia. Gondar był stolicą Etiopii w XVII wieku
          No nie! Za proste. Albo może już pokazywałam? Tak czy owak, gratuluję. (Właśnie znów czytam "Z panem Biegankiem w Abisynii" Mariana Brandysa, turlając się ze śmiechu.)
          Dawaj dalej.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 2 13.12.23, 17:35
            A gdzie był ten pałac?
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 2/Podpórka 15.12.23, 18:19
              Widzę, że bez podpórki się nie da. Teraz będzie łatwo zgadnąć.
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 2/Podpórka 15.12.23, 21:18
                kobalt_x napisała:

> Widzę, że bez podpórki się nie da. Teraz będzie łatwo zgadnąć.

Dało się. Na hasła makieta + pałac wypluło od razu. (Hmm, dziwne, teraz nie wypluwa. Google jest mobile jak donna.)
                Ale chciałam dać szansę komuś innemu. Ja mam tu zarządzać, nie oddawać się rozrywkom. smile
                Pałac Minosa w Knossos na Krecie.
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 2/Podpórka 15.12.23, 23:32
                  To zagadkujesz.
      • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 07.01.24, 16:37
        A taka elewacja - ceramicza?
        Na innych zdjęciach jest nazwa firmy, więc może najpierw spróbujcie tak.
        Mogę podpowiedzieć, ale po wtorku, bo jutro kot idzie do szpitala na badania. Jeśli nie zwolnią mnie, jak obiecali - dam znać Badze.
        Trzymacie kciuki, proszę!

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 07.01.24, 20:38
          kot.peter napisała:

> A taka elewacja - ceramicza?

To kameleony?

> Trzymacie kciuki, proszę!
          Trzymamy! Zdrówka!
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 07.01.24, 20:50
            baga napisała:

> To kameleony?
            .uj wie. Żaby chyba.
            Francja.

> > Trzymacie kciuki, proszę!
            > Trzymamy! Zdrówka!
            smile
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 08.01.24, 00:01
              kot.peter napisała:

> baga napisała:
              >
              > > To kameleony?
              > .uj wie. Żaby chyba.
              > Francja.

Chyba jednak kameleony. W każdym razie google na kameleonowe hasło wyszukuje.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 08.01.24, 10:16

> > baga napisała:

> Chyba jednak kameleony. W każdym razie google na kameleonowe hasło wyszukuje.
                Tak, źle spojrzałam, a pamięć nie ta. Kameleony albo salamandry czy traszki. Zdecydowanie coś ogoniastego. Więc pewnie zgadłaś.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 08.01.24, 20:01
                  kot.peter napisała:

>
                  > > > baga napisała:
                  >
                  > > Chyba jednak kameleony. W każdym razie google na kameleonowe hasło wyszuk
                  > uje.
                  > Tak, źle spojrzałam, a pamięć nie ta. Kameleony albo salamandry czy traszki. Z
                  > decydowanie coś ogoniastego. Więc pewnie zgadłaś.

Fuck! Dni poplątałam! Dotarłam dziś do szpitala - w charakterze zesłańca syberyjskiego - popełzłam pieszo, bo blisko, ale w Wwie -12 stopni - po czym się dowiedziałam, że mam przyjść jutro! Nawet się starali mnie przyjąć, ale wolnego łóżka nie urodzili.
                  Więc czekam, Basiu, na konkretną odpowiedź do jutra do czwartej.

Kot - gapa i idiotka. sad
                  • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 08.01.24, 22:07
                    kot.peter napisała:

> Fuck! Dni poplątałam! Dotarłam dziś do szpitala - w charakterze zesłańca syberyjskiego - popełzłam
                    > pieszo, bo blisko, ale w Wwie -12 stopni - po czym się dowiedziałam, że mam przyjść jutro!
                    > Nawet się starali mnie przyjąć, ale wolnego łóżka nie urodzili.
                    Przykro sad

> Więc czekam, Basiu, na konkretną odpowiedź do jutra do czwartej.
                    Poczekam aż odpowiedź znajdzie ktoś, kto będzie w stanie znaleźć kolejną, sensowną zagadkę, bo ja takowej nie mam tongue_out
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 09.01.24, 13:30
                      baga napisała:

> Poczekam aż odpowiedź znajdzie ktoś, kto będzie w stanie znaleźć kolejną, senso
                      > wną zagadkę, bo ja takowej nie mam tongue_out

Nie wygłupiaj się, nie musisz szukać elewacji. Ja sięgnęłam do zdjęć z 1998 roku. Na pewno znajdziesz coś fajnego.
                      Więc dawaj te kameleony. I od razu nową zagadkę - myślę, że Twojej odpowiedzi nie będę usiała przyklepywać. Telefon kiepsko obsługuje FF. Miasto na B, fabryka na G, przyklepuję z góry i jadę do szpitala. Taksówką. W Warszawie jest -15.
                      • kot.peter Wróciłam 11.01.24, 11:27
                        I nic mi nie jest! Pomijając ból kręgosłupa od szpitalnego łóżka i liczne rany kłute.
                        Bago, czekamy na odpowiedź i zagadkę.
                        • baga Re: Wróciłam 11.01.24, 23:21
                          kot.peter napisała:

> Bago, czekamy na odpowiedź i zagadkę.

Wezmę przykład z warianta, który też chyba nie czuł się na siłach zadawać zagadki i czekał na innych, pozostawiając niedomówienia.
                      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 12.01.24, 11:43
                        kot.peter napisała:

> Miasto na B,
                        Beauvais
                        > fabryka na G,
                        Fabryka ceramiki Greber znajdowała się na tyłach domu zbudowanego w 1911 roku w stylu Art Nouveau wg projektu Maurice'a Thorela.
                        Tyle mi się udało znaleźć. Jestem pod wrażeniem! Podobno w Beauvais i okolicy jest więcej budynków zdobionych ceramiką firmy Greber?
                        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 12.01.24, 17:51
                          baga napisała:

> kot.peter napisała:
                          >
                          > > Miasto na B,
                          > Beauvais
                          > > fabryka na G,
                          > Fabryka ceramiki Greber znajdowała się na tyłach domu zbudowanego w 1911 roku w
                          > stylu Art Nouveau wg projektu Maurice'a Thorela.

Wszystko się zgadza, proszę o nową zagadkę.

> Tyle mi się udało znaleźć. Jestem pod wrażeniem! Podobno w Beauvais i okolicy j
                          > est więcej budynków zdobionych ceramiką firmy Greber?
                          Owszem, ale nie miałam czasu. Do Beauvais wpadłam dla katedry, nie wiedząc, jakie cuda są tam jeszcze, więc zdjęcia - jeszcze na kliszy - pstryknęłam trzy. Oprócz już zamieszczonego...
                          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 10 12.01.24, 18:09
                            Dopiero znalazłam zagadkę.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 3 16.12.23, 14:39
      Znudziły mi się pałace, więc idąc tropem Kobalt pokażę ruiny.
      Gdzie znajduje się ten amfiteatr?
      Cały kompleks jest na liście UNESCO, jako jeden z czterech obiektów / obszarów w tym kraju.
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 3 16.12.23, 18:32
        Jako jeden z czterech amfiteatrów czy z czterech stron Unesco?
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 3 16.12.23, 20:52
          kobalt_x napisała:

> Jako jeden z czterech amfiteatrów czy z czterech stron Unesco?

Amfiteatr i inne starożytności - sztuka jedna. Cztery cosie na liście UNESCO w całym - niedużym - kraju. Byłoby pięć, ale starówki dwóch różnych miast policzyli jako jedną sztukę.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 3 17.12.23, 13:59
            Przeleciałam małe kraje terenów rzymskich. Od Portugali do Libanu. Amfiteatry pokazywane są z innej strony na zdjęciach więc nie mogę dokładnie zidentyfikować. Butrint w Albanii?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 3 17.12.23, 14:51
              kobalt_x napisała:

> Przeleciałam małe kraje terenów rzymskich. Od Portugali do Libanu. Amfiteatry p
              > okazywane są z innej strony na zdjęciach więc nie mogę dokładnie zidentyfikować
              > . Butrint w Albanii?

Tak jest! Wielkie brawa!
              Lista UNESCO:
              www.unesco.pl/?id=258
              Oprócz Butrintu widziałam Berat i Gjirokastrę. Do Jeziora Ochrydzkiego przymierzam się od strony macedońskiej.
              Lasy bukowe, z całym szacunkiem, kręcą mnie średnio.

Zagadkuj.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 17.12.23, 20:49
                Gdzie robią biżuterie z ryb?
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 19.12.23, 21:27
                  Zagadka nie ma chętnych. sad
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 19.12.23, 22:55
                    kobalt_x napisała:

> Zagadka nie ma chętnych. sad

Nie wiem, jak to ugryźć. Na hasło "fish jewellery", a nawet "fishbone jewellery" wypluwa biżuterię ze srebra czy czegoś, ale nie z prawdziwych ości. sad Przegapiłam jakąś Twoją podróż?
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 20.12.23, 00:18
                      Ależ sama o niej pisałaś tuż przed moją zagadką.
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 20.12.23, 15:54
                        kobalt_x napisała:

> Ależ sama o niej pisałaś tuż przed moją zagadką.

Czyżby chodziło o ochrydzkie perły i muszli morskich i łusek ryby pastramki?
                        www.itinari.com/pl/macedonian-jewelry-ohrid-pearls-ijec
                        Wiedziałam, że wybierasz się do Macedonii, ale nie dotarło do mnie, że tam dotarłaś. smile

I już dawno miałam spytać, czy jesteś na FB, bo chętnie pooglądałabym coś więcej Twojego niż tutaj. Namiary, jeśli masz ochotę, możesz wysłać na kot.peter@gazeta.pl

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 20.12.23, 21:45
                          Tak, to Ochryda i perły z rybich łusek.
                          Na FB nic nie pokazuje.
                          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 4 21.12.23, 21:24
                            kobalt_x napisała:

> Na FB nic nie pokazuje.
                            Szkoda.
                            Ja też nie miałam tam konta, dopóki nie zwinęli FF z Gazety.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 21.12.23, 21:26
      Chciałam pokazać rybę, ale nie znalazłam zdjęcia. Jak się nazywa takie stworzenie?
      Okazało się niezbyt smaczne, ale może to kwestia przyrządzenia?

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 21.12.23, 22:31
        Wygląda paskudnie. Jeszcze ma wywieszony język.
        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 22.12.23, 09:11
          Jeżowiec?
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 22.12.23, 10:52
            kobalt_x napisała:

> Jeżowiec?

Tak!
            Nie pamiętam, czym jest ten "język". Może lepiej nie wnikać...
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 22.12.23, 21:23
              To jego część jadalna. Ikra z czymś tam. Fui.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 22.12.23, 21:32
                Wyjdź z tematów żywnościowych. Nie mam zagadki z choinką ale może wspaniały ołtarz chrześcijański na Święta. W którym kościele się mieści? Tak mieści, bo tej wielkości ołtarz w niewielu się zmieści.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 22.12.23, 22:58
                  kobalt_x napisała:

> Wyjdź z tematów żywnościowych. Nie mam zagadki z choinką ale może wspaniały ołt
                  > arz chrześcijański na Święta. W którym kościele się mieści? Tak mieści, bo tej
                  > wielkości ołtarz w niewielu się zmieści.
                  Wygląda na ołtarz w którymś z hiszpańskich kościołów zrobionych ze złota z podbitej Hameryki, ale musiałabym poszukać. Czy trop jest dobry?
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 22.12.23, 22:55
                kobalt_x napisała:

> To jego część jadalna. Ikra z czymś tam. Fui.
                smile

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 23.12.23, 11:16
                  Trop dobry.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 23.12.23, 17:42
                    kobalt_x napisała:

> Trop dobry.

Ołtarz w katedrze w Toledo. Robiłam wtedy slajdy, których już nie mam, więc dla pewności musiałam poguglować. Ale takiej ilości złota się nie zapomina. smile

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 5 24.12.23, 03:06
                      Katedra jest niesamowita. Następnego dnia byłam w katedrze w Segowii. Też jest co oglądać i jest duża ale pierwsze wrażenie po Toledo było takie. Czemu to takie małe i skromne? big_grin
                      Zagadkujesz.
    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 28.12.23, 19:15
      Zmieniając temat, choć oczywiście nie nalegam, abyście za nim podążyli. Sławne osoby.
      Co to za jeden?
      • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 - jeszcze jedna fotka 29.12.23, 20:51
        Jakoś zdjęcia kiepska. Coś się odbiło. Ale to (chyba) posiedzenie Ligi Narodów. Co powinno być podpowiedzią.
        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 - jeszcze jedna 31.12.23, 13:03
          Utknełam.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 - jeszcze jedna 31.12.23, 13:27
            Ostatni cesarz Etiopii Haile Selassie I.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 6 - jeszcze jedna 31.12.23, 15:39
              kobalt_x napisała:

> Ostatni cesarz Etiopii Haile Selassie I.

UFF! Bo już nie wiedziałam, co podpowiedzieć. smile
              Gratuluję i proszę dalej.

Freski - choć przedstawiają osobę świecką - znajdują się w kościele. Konkretnie, u św. Jerzego w Addis Abebie.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 7 31.12.23, 16:15
                Zostaje przy sławnych ludziach. Kto z kim się tutaj całuje i gdzie się ten wizerunek znajduje?
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 7 02.01.24, 20:11
                  kobalt_x napisała:

> Zostaje przy sławnych ludziach. Kto z kim się tutaj całuje i gdzie się ten wizerunek znajduje?

Kto się całuje - niestety, wiedziałam. W moim wieku się wie. smile

Więc znalezienie, gdzie to, było już proste:
                  pl.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3j_Bo%C5%BCe,_pom%C3%B3%C5%BC_mi_przetrwa%C4%87_t%C4%99_%C5%9Bmierteln%C4%85_mi%C5%82o%C5%9B%C4%87
                  Brr!

Załączam zdjęcie z 1987 roku, kiedy udało nam się na studiach wyrwać za żelazną granicę, ale musieliśmy wrócić .Check Point Charlie. Z lewej - młody Kot.

To tyle martyrologii. smile

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 7 02.01.24, 22:44
                    To mur berliński a właściwie jego zachowany fragment z Gorbaczowem i Honeckerem. Poprzedni remont tego fragmentu kosztował miliony. Szykuje się kolejny a miasto kasy nie ma. Inwestorzy pchają się w to miejsce. Możliwe, że ten kawałek muru przestanie istnieć.
                    Zagadkujesz. Jest tu jeszcze ktoś? Ahoj!
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 7 03.01.24, 14:49
                      kobalt_x napisała:

> To mur berliński a właściwie jego zachowany fragment z Gorbaczowem i Honeckerem
                      > . Poprzedni remont tego fragmentu kosztował miliony. Szykuje się kolejny a mias
                      > to kasy nie ma. Inwestorzy pchają się w to miejsce. Możliwe, że ten kawałek mur
                      > u przestanie istnieć.
                      Może jednak nie powinni byli burzyć Muru w całości? smile Pokażę jeszcze kilka zdjęć z 1987 r. Kot to ta z reklamówką w ręce i zwisem na szyi. (Wtedy się uważało, że w takich zwisach należy trzymać paszport i kasę.) W reklamówce jest płyta - prezent od gościa, który wiózł nas stopem i przenocował w swoim domu w Tillburgu w Holandii.

> Zagadkujesz. Jest tu jeszcze ktoś? Ahoj!
                      No właśnie. Zniknął nawet nasz kochany podpowiadacz, Wariant.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 8 03.01.24, 14:51
      Znalazłam zdjęcie, które nawiązuje do poprzedniej zagadki!
      Gdzie stoi ten kawałek muru? Wklejam zdjęcie "rozległe", bo jest na nim coś, co powinno stanowić podpowiedź.
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 8 05.01.24, 17:57
        Bunkry kojarzą mi się z Albanią i faktycznie trafiłam. Kawałek muru berlińskiego podarowany przez Berlin.
        Instalacja nosi nazwę Post Bllok i znajduje się przy wejściu do dzielnicy Blloku, niedostępnej niegdyś dla zwykłych zjadaczy chleba. Jej autorem jest pisarz i były dysydent polityczny Fatos Lubonja oraz malarz Ardian Isufi.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 8 05.01.24, 18:59
          kobalt_x napisała:

> Bunkry kojarzą mi się z Albanią i faktycznie trafiłam. Kawałek muru berlińskiego
          > podarowany przez Berlin.
          Tak pomyślałam - że bunkier będzie wskazówką. smile

> Instalacja nosi nazwę Post Bllok i znajduje się przy wejściu do dzielnicy Blloku,
          > niedostępnej niegdyś dla zwykłych zjadaczy chleba. (...)
          A teraz zjadaczka chleba Kot mieszkała tam w hostelu. Niedaleko stamtąd jest willa Hodży. Można zobaczyć tylko z zewnątrz.

Bardzo polecam Albanię. Historia od czasów rzymskich (Butrint na liście UNESCO), zamki, cerkwie i meczety, piękne rezydencje osmańskie, dwa miasteczka na w/w liście, pozostałości po reżimie Hodży. Morze, góry, jeziora. I tanio. W każdym razie było tanio w 2018 r. Długi sezon turystyczny.

Tu o Tiranie:
          idziemydalej.pl/tirana-subiektywny-przewodnik/
          Czekam(y) na nową zagadkę.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 8 06.01.24, 07:43
            Mi się kończy umowa o pracę ale mam jeszcze jakąś dostać. Tylko nie mogę wystawić wniosku o urlop, bo program mi nie pozwala. Potem będą terminy zajęte. sad
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 9 06.01.24, 08:53
              Co to za lustrzane miejsce?
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 9 06.01.24, 23:44
                kobalt_x napisała:

> Co to za lustrzane miejsce?

Taki tynk pierwszy raz zobaczyłam w Kołobrzegu. Podczas spaceru po okolicy napotkaliśmy dom, który w swoim tynku miał połamane lustra i potłuczoną porcelanę. Było tego niewiele, z umiarem i efekt był ciekawy. Dlatego ludzie przystawali z zaciekawieniem. Nie wiem czy za sprawą tych podziwiaczy, którzy zapewne pochodzili z różnych stron kraju, czy pomysł szedł równolegle, ale niebawem , w dość szybkim tempie w całej Polsce znaleźli się naśladowcy. Niestety, w tym wypadku niekoniecznie umiarkowani. Domieszka potłuczonych luster, talerzy i kafelków dominowała, niektórzy układali z nich nawet jakieś ornamenty. Moi sąsiedzi mieli na przykład nad drzwiami wklejone całe talerze i pokrywki z dzbanków. A ich córka przynosiła co większe kawałki do zabawy w piaskownicy wink
                Jak sądzę, w tym wypadku jest to efekt bardziej artystyczny niż szmirowaty, ale pojęcia nie mam gdzie.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 9 07.01.24, 10:52
                  baga napisała:
                  > Jak sądzę, w tym wypadku jest to efekt bardziej artystyczny niż szmirowaty, ale
                  > pojęcia nie mam gdzie.

Wypluło z netu na hasło "elewacja z luster".
                  Łódź, Piotrkowska 3, projekt Joanny Rajkowskiej.
                  wiadomosci.wp.pl/kamienica-z-tysiacem-luster-6038689476301953g
                  • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 9 07.01.24, 13:37
                    Nie jest to szmirowate a dla mnie było ciekawe i warto było się przejść. Twoja kolej kocie.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 26 #11 12.01.24, 23:27
      Jak już jesteśmy przy płazach i fasadach, to pytanie gdzie to jest?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #11 13.01.24, 19:13
        Na rogu ulicy Targowej i placu Wojska Polskiego znajduje się jedna z najbardziej rozpoznawalnych kamienic w Bielsku-Białej – kamienica Pod Żabami. Budynek zawdzięcza swoją nieoficjalną nazwę dwóm frywolnym żabom siedzącym nad portalem wejściowym. Figury zwierząt to przykład secesyjnej architektury tamtych czasów, ale również pamiątka burzliwych dziejów miasta i „sąsiedzkich” złośliwości.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #11 14.01.24, 18:19
          Brawo! Nie miałam pojęcia, jak to ugryźć. Żaby - ale co? Znam tylko żabę z kamienicy Talowskiego w Krakowie, którą już Wam pokazywałam. Chyba.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #11 14.01.24, 18:35
          kobalt_x napisała:

> Na rogu ulicy Targowej i placu Wojska Polskiego znajduje się jedna z najbardziej rozpoznawalnych kamienic
          > w Bielsku-Białej – kamienica Pod Żabami. Budynek zawdzięcza swoją nieoficjalną nazwę dwóm frywolnym
          > żabom siedzącym nad portalem wejściowym. Figury zwierząt to przykład secesyjnej architektury tamtych
          > czasów, ale również pamiątka burzliwych dziejów miasta i „sąsiedzkich” złośliwości.

Oczywiście tak! Brawo! Przekazuję pałeczkę.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #12 14.01.24, 19:26
            Płazów i gadów na elewacjach nie mam ale jakieś zwierzaki na fasadzie są. Czyli co to i gdzie to jest?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #12 14.01.24, 21:22
              kobalt_x napisała:

> Płazów i gadów na elewacjach nie mam ale jakieś zwierzaki na fasadzie są. Czyli
              > co to i gdzie to jest?
              Nie sądziłam, że pójdzie tak łatwo. Ale smoki + fasada + elewacja wystarczyły.
              miastarytm.pl/lodz-piotrkowska-86-fasada-z-bestiami/
              W zeszłym roku odhaczyłam Wrocław (plus Kraków i Szczecin, ale to nic dla mnie nowego), w tym wybieram się do Katowic i właśnie do Łodzi.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #12 15.01.24, 00:37
                kot.peter napisała:

> W zeszłym roku odhaczyłam Wrocław (plus Kraków i Szczecin, ale to nic dla mnie
                > nowego), w tym wybieram się do Katowic i właśnie do Łodzi.
                Oj, też bym odświeżyła łódzkie widoki, zwłaszcza, że widzę, że Łódź wciąż pięknieje! W 2010 roku, kiedy fotografowałam tę kamienicę, wyglądała tak.
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 #12 15.01.24, 07:10
                  Zgadza się. Poproszę o zagadkę.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 13 15.01.24, 14:14
      Skoro jesteśmy przy smokach, gdzie św. Jerzy zabija tego biedaka?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 13 16.01.24, 09:29
        Wrzucam Gruzje a tu wyskakuje Lwów.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 13 16.01.24, 10:15
          kobalt_x napisała:

> Wrzucam Gruzje a tu wyskakuje Lwów.

I słusznie, bo to Lwów.
          W Tbilisi św. Jerzy stoi na wysokiej kolumnie.
          Twoja kolej!
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 14 16.01.24, 21:57
            Smoka nie mam ale są zwierzęta na ścianie. Co to za dzieło i gdzie to jest?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 14 18.01.24, 17:03
              kobalt_x napisała:

> Smoka nie mam ale są zwierzęta na ścianie. Co to za dzieło i gdzie to jest?

No dobrze, minęły trzy dni. smile
              Brama Isztar z Babilonu, obecnie w Muzeum Pergamońskim w Berlinie. Tzn. tam można zobaczyć zrekonstruowany oryginał.
              pl.wikipedia.org/wiki/Brama_Isztar
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 14 18.01.24, 22:22
                Tak. Szkoda, że nas tak mało.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 19.01.24, 19:39
      Z zupełnie innej beczki.
      Gdzie mieszka ta starsza pani? W koszyku ma narodowe warzywo swojego kraju.
      • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 19.01.24, 23:41
        kot.peter napisała:

> Z zupełnie innej beczki.

Pojawił się mały problem - czy ta starsza pani jest kobietą, gdyż tradycyjnie jest to rola męska.
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 20.01.24, 09:20
        W Walii.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 20.01.24, 10:53
          kobalt_x napisała:

> W Walii.
          Nie. Przepraszam, jeśli wprowadziłam Cię w błąd, pisząc o "warzywie narodowym". Może w kraju, o który chodzi, tak się go nie nazywa. Niemniej jest bardzo popularne w kuchni.
          Rozwiązanie można też wyguglować odpowiednio nazywając rzeźbę.
          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 20.01.24, 18:24
            kot.peter napisała:
            > Nie. Przepraszam, jeśli wprowadziłam Cię w błąd, pisząc o "warzywie narodowym".

Tu zgoda - na pewno można zaproponować lepiej pasujące "warzywo narodowe".

Natomiast dziwnie opornie idzie mi ustalenie, czyją twarz ma ta pani z pomnika.
            A jest to wprawdzie epizodyczna, acz kultowa, postać z wodewilu z 1938 roku.
            Jak wspomniałem wcześniej - zwyczajowo grana przez mężczyzn.
            Choć stosowny filmik jest na YouTube, ale opisy ma szczątkowe.
            Nie wiem, kto ją grał, ale pasuje do twarzy z pomnika.

Przy okazji: co roku w konkursie wybiera się najlepszą wersję tej pani w kapeluszu.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 20.01.24, 21:03
              wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
              > > Nie. Przepraszam, jeśli wprowadziłam Cię w błąd, pisząc o "warzywie narod
              > owym".
              >
              > Tu zgoda - na pewno można zaproponować lepiej pasujące "warzywo narodowe".
              smile

> Natomiast dziwnie opornie idzie mi ustalenie, czyją twarz ma ta pani z pomnika.
              > A jest to wprawdzie epizodyczna, acz kultowa, postać z wodewilu z 1938 roku.
              > Jak wspomniałem wcześniej - zwyczajowo grana przez mężczyzn.
              > Choć stosowny filmik jest na YouTube, ale opisy ma szczątkowe.
              > Nie wiem, kto ją grał, ale pasuje do twarzy z pomnika.

Nie miałam pojęcia o tym wszystkim! Teraz, wiedząc, jak starsza pani się nazywa, znalazłam artykuł w Wiki zagadkowego kraju. Piszą tam, kto ją grał. Podlinkuję, kiedy zagadka zostanie rozwiązana.

Fajnie, że się pojawiłeś!
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 20.01.24, 21:07
                kot.peter napisała:

> wariant_b napisał:
                >
                > > kot.peter napisała:
                > > > Nie. Przepraszam, jeśli wprowadziłam Cię w błąd, pisząc o "warzywie
                > narodowym".

> > Tu zgoda - na pewno można zaproponować lepiej pasujące "warzywo narodowe"

Dopiero na zdjęciu w necie zauważyłam, że Madame ma w koszyku również zwierzę narodowe. Narodowe w sensie kulinarnym. smile
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 11:45
                  Madame Chapeau, fikcyjna postąć ze sztuki Bossemans i Coppenolle z 1938 zwykle odgrywana przez transwestytę. Bruksela. Ale nie wiem co ma jeszcze w koszyku. A mam! Z koszyka wystaje królik.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 12:45
                    kobalt_x napisała:

> Madame Chapeau, fikcyjna postąć ze sztuki Bossemans i Coppenolle z 1938 zwykle
                    > odgrywana przez transwestytę. Bruksela. Ale nie wiem co ma jeszcze w koszyku. A
                    > mam! Z koszyka wystaje królik.

Zgadza się, brawo! Dla Warianta też, dzięki niemu dowiedziałam się, co sfotografowałam.
                    Dodam linki:
                    fr.wikipedia.org/wiki/Madame_Chapeau
                    www.atlasobscura.com/places/madame-chapeau-sculpture
                    Co do kuchni, Belgowie lubią pory. Klasyczne danie to ryba w porach.
                    Lubią też króliki. Gdyby ktoś chciał, mam wypróbowane przepisy na królika w krieku (belgijskie piwo wiśniowe) i królika w musztardzie.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 13:49
                      kot.peter napisała:

> Co do kuchni, Belgowie lubią pory.

Jednak google wskazuje pora jako narodowe warzywo Holendrów, dlatego moje poszukiwania poszły w złym kierunku sad
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 14:06
                        baga napisała:

> kot.peter napisała:
                        >
                        >
                        > > Co do kuchni, Belgowie lubią pory.
                        >
                        > Jednak google wskazuje pora jako narodowe warzywo Holendrów, dlatego moje poszu
                        > kiwania poszły w złym kierunku sad

Por jest narodowym symbolem Walii - taką odpowiedź podała najpierw Kobalt.
                        en.wikipedia.org/wiki/National_symbols_of_Wales
                        O Holandii pierwsze słyszę. Ale w sumie nie dziwne, skoro sąsiaduje z Belgią.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 14:21
                      Nie wiem jak się robi królika i wiem tylko, że kiedyś jadłam.
                      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 14:53
                        Kim była ta pani i gdzie stoi?
                        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 19:30
                          kobalt_x napisała:

> Kim była ta pani i gdzie stoi?

Wbrew kształtom, smile nie jest to królowa Wiktoria - korona nie pasuje. Ciekawe.
                          Na razie odpuszczam, nie wiem, w co mam włożyć kocie łapki.
                      • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 17:49
                        kobalt_x napisała:

> Nie wiem jak się robi królika i wiem tylko, że kiedyś jadłam.

Trzeba uważać nadając spożywanemu królikowi imię, bo może to prowadzić do nieporozumień.

Przy okazji chyba udało mi się znaleźć potwierdzenie, że Amélie van Beneden, czyli nasza,
                        zbyt dystyngowana, by chodzić we włosach Madame Chapeau, ma twarz Billy Pitta,
                        pierwszego odtwórcy tej roli, o którym nawet nie wiadomo, jak się naprawdę nazywał.
                        Jedyne znalezione przez Google zdjęcie aktora nie ułatwiało identyfikacji.
                        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 21.01.24, 19:28
                          wariant_b napisał:

> kobalt_x napisała:
                          > > Nie wiem jak się robi królika i wiem tylko, że kiedyś jadłam.

> Trzeba uważać nadając spożywanemu królikowi imię, bo może to prowadzić do nieporozumień.
                          Owszem. W ogóle trzeba uważać. Byłam kiedyś z przyjaciółmi we Francji. W Avignonie zostawiam ich samym sobie, umówiliśmy się na dejeuner. Zanim przyszłam, zdążyli już zamówić jedzenie, dla siebie i dla córki w wieku wczesnoszkolnym.
                          Nie zaglądałam im w talerze. Pomyłka wyszła na jaw przy płaceniu rachunku, który był dziwnie wysoki. Okazało się, że przyjaciele, nie znający francuskiego, pokazywali na kredowe napisy na tablicy przed restauracją. I chcieli pokazać jakieś danie dla dzieci, ale kelnerka zrozumiała, że chcą danie dnia. Królika.
                          Córka - czy muszę mówić, że miała króliczka w domu? - zjadła swoją porcję ze smakiem. I wszystko byłoby okay, gdyby durna matka nie powiedziała jej, że nie był to siekany kotlecik ze świnki, tylko właśnie królik. Dobrze, że skończyło się płaczem, nie wymiotowaniem. Przykre.

> Przy okazji chyba udało mi się znaleźć potwierdzenie, że Amélie van Beneden, czyli nasza,
                          > zbyt dystyngowana, by chodzić we włosach Madame Chapeau, ma twarz Billy Pitta,
                          > pierwszego odtwórcy tej roli, o którym nawet nie wiadomo, jak się naprawdę nazywał.
                          > Jedyne znalezione przez Google zdjęcie aktora nie ułatwiało identyfikacji.
                          W moim francuskim linku wymieniają Billy'ego Pitta.
                          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 15 22.01.24, 09:54
                            kot.peter napisała:
                            > W moim francuskim linku wymieniają Billy'ego Pitta.

Ale może jednak nie jest to Billy Pitt z filmu z 1938 roku,
                            ale równie enigmatyczny Georges Etienne z 1969 roku:
                            www.youtube.com/watch?v=qMq0FPj7lK0
                            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 22.01.24, 21:46
                              Tu w białej sukni.
                              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 22.01.24, 23:27
                                Jakaś za szczupła i w ogóle inny styl. Jesteś pewna, że to ta sama osoba? Na oko dzieli te panie kilka wieków.
                              • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 22.01.24, 23:57
                                kobalt_x napisała:

> Tu w białej sukni.

Ale, wydaje mi się, że to nie ta sama królowa.
                                • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 00:04
                                  > Ale, wydaje mi się, że to nie ta sama królowa.

Chyba ta będzie odpowiedniejsza:

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 01:05
                                    Wariancie to inny wiek na twoim obrazie i inna epoka.
                                    • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 10:13
                                      kobalt_x napisała:

> Wariancie to inny wiek na twoim obrazie i inna epoka.

Oczywiście - ale ważne, że królowa ta sama, co przed Operą.
                                      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 11:40
                                        wariant_b napisał:

> Oczywiście - ale ważne, że królowa ta sama, co przed Operą.
                                        Tak to jest jak królowe noszą to samo imię. Trudno potem ustalić która jest którą tongue_out
                                        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 11:55
                                          Po namalowanych kostiumach można ustalić mniej więcej epokę.
                                          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 12:15
                                            kobalt_x napisała:

> Po namalowanych kostiumach można ustalić mniej więcej epokę.

Ale po napisie na pomniku (nie widać go na twoim zdjęciu) można mniemać,
                                            (jak sugerowała Kot), że obie królowe dzieli równo czterysta lat różnicy.
                                            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 12:52
                                              A to namieszałam. Myślałam, że ubranie tej na pomniku to jakby inna epoka ale może taka była wizja artystyczna, bo korona do Średniowiecza pasuje. W końcu kto odgadł?
                                              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 21:24
                                                Zgadła baga a ja zaliczyłam wpadkę.
                                                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 23.01.24, 23:59
                                                  kobalt_x napisała:

> Zgadła baga a ja zaliczyłam wpadkę.

Co???? Gdzie ja coś zgadłam? Nic nie odpowiedziałam. Chyba coś Ci się pomyliło sad
                                                  • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 24.01.24, 01:41
                                                    Wiedziałaś, że to dwie różne królowe a ja jestem głupek, który nie sprawdził zdjęć po prawie roku w Madrycie. Odgadł wariant ale on zagadek nie zadaje. Jest tu ktoś jeszcze? Aaaaahoj?
                                                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 24.01.24, 03:20
                                                    kobalt_x napisała:

> Wiedziałaś, że to dwie różne królowe a ja jestem głupek, który nie sprawdził zd
                                                    > jęć po prawie roku w Madrycie. Odgadł wariant ale on zagadek nie zadaje. Jest t
                                                    > u ktoś jeszcze? Aaaaahoj?

Ja wiedziałam, ale nie zgadłam. Widząc, że nic nie wiem - zasugerowana Wiktorią, szukałam Boadycei, smile ale jej nie znalazłam, i z ciekawości zaczęłam szukać obrazem. Co się nie liczy. (Choć królowe od początku nie pasowały mi na oko.)
                                                    Więc Basiu, nawet jeśli nic nie napisałaś ale odgadłaś uczciwie, Ty wygrałaś.Jeśli też szukałaś obrazem, okay, mogę zadać następną zagadkę.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 24.01.24, 12:02
                                                    kot.peter napisała:

> Ja wiedziałam, ale nie zgadłam. Widząc, że nic nie wiem - zasugerowana Wiktorią
                                                    > , szukałam Boadycei, smile ale jej nie znalazłam, i z ciekawości zaczęłam szukać o
                                                    > brazem. Co się nie liczy. (Choć królowe od początku nie pasowały mi na oko.)
                                                    > Więc Basiu, nawet jeśli nic nie napisałaś ale odgadłaś uczciwie, Ty wygrałaś.Jeśli też szukałaś obrazem,
                                                    > okay, mogę zadać następną zagadkę.

Przeszłam podobną drogę, jak Ty. I też znalazłam dopiero obrazem, bo mi nie zależało, żeby wygrać, a byłam ciekawa. Nie dałam odpowiedzi, ddniosłam się tylko do podpowiedzi warianta, więc nie poczuwam się do zwycięstwa. W sumie, to najwięcej wiedział właśnie wariant i jemu powinna przypaść "nagroda". Ale jeśli wariant nadal się uchyla od zadawania zagadek, dawaj Ty.

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 26 # 16/Podpórka 24.01.24, 16:42
                                                    baga napisała:

> W sumie, to najwięcej wiedział właśnie wariant ...

Dodam, że współczesne malowidło Carlosa Muñoz de Pablosa przedstawiające koronację
                                                    Izabelli I królowej Kastylii i Leon (1474) z Alcazar w Segowii ma detal, który uszedł naszej uwadze.
                                                    Postacie nie mają oczu, co nawiązuje do terminu koronacji w dniu św. Łucji patronki ślepców.

Na zdjęciu jest replika pomnika królowej Izabelli II przed gmachem opery w Madrycie.
                                                    Zaś (znak czasów) obraz José Castelaro y Perea przedstawia nieletnią królową przysięgającą
                                                    na Konstytucję w 1843 roku. Do abdykacji została zmuszona w 1868 roku, a pomnik zburzono.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka