Dodaj do ulubionych

Zamrażalnik

30.12.23, 10:36
Najpierw dzięki światłej polityce rządu PiS-u prąd zaczął drożeć jak szalony. Potem ceny zostały zamrożone dla gospodarstw domowych zużywających do 3000 kWh rocznie. Potem limit podniesiono do 4000 kWh. A potem zmieniła się władza i też postanowiła nieco pomrozić, ale obniżyła limit z powrotem do 3000 kWh. Chwała jej.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Zamrażalnik 30.12.23, 13:23
      Ciekawe, jak z dopłatami dla rolników. Ci mają obecnie 100 l na ha.
    • hell-raiser1 Re: Zamrażalnik 30.12.23, 14:35
      Odbiorcy płacili 412 zł za 1 MWh do określonych limitów zużycia energii. W nowym roku ceny także będą zamrożone, ale do końca czerwca, czyli przez pół roku. A PIS chciał do końca roku. Widzisz różnicę.
      • oby.watel Re: Zamrażalnik 30.12.23, 16:22
        hell-raiser1 napisała:

> Odbiorcy płacili 412 zł za 1 MWh do określonych limitów zużycia energii. W nowy
        > m roku ceny także będą zamrożone, ale do końca czerwca, czyli przez pół roku. A
        > PIS chciał do końca roku. Widzisz różnicę.

Tak. Różnica polega na tym, że 3000 kWh zostało podzielone na pół. Poza tym żadnej różnicy nie widzę. Gdy obywatelka lub obywatel, zwani dalej odbiorcami, spóźnią się z opłatą rachunku, naliczane są z urzędu odsetki karne za każdy dzień zwłoki. Gdy jest niedopłata spółeczka potrafi żądać zapłaty od razu kilkuset a nawet kilku tysięcy złotych. Gdy jest nadpłata łaskawie uwzględnia to wystawiając na przykład dwa blankiety z terminem płatności 2 i 3 stycznia. Jeden na przykład na kwotę 2 zł 32 gr, drugi 34 zł 83 gr. Jeśli ktoś płaci na poczcie (a są jeszcze tacy) za niefrasobliwość idiotów będzie musiał zapłacić 9 zł 20 gr. Najciekawsze jest to, że w państwowych spółeczkach "nie da się" ani połączyć tych kwot, ani zmienić terminu płatności.
        • hordol Re: Zamrażalnik 30.12.23, 19:51
          tańszy limit obowiązuje do wyborów . Chodzi o to aby ludzie nie wkurwili się na władze. I zagłosowali jak chce władza.
          • oby.watel Re: Zamrażalnik 31.12.23, 10:40
            hordol napisała:

> tańszy limit obowiązuje do wyborów . Chodzi o to aby ludzie nie wkurwili się na
            > władze. I zagłosowali jak chce władza.

Masz rację. Ludzie to idioci i niczego nie rozumiejo. Na szczęście nie wszyscy. Ci mądrzy zagłosują na PiS, ponieważ PiS nie robiło takich numerów przed wyborami.
      • negativum Re: Zamrażalnik 30.12.23, 19:54
        hell-raiser1 napisała:

> Odbiorcy płacili 412 zł za 1 MWh do określonych limitów zużycia energii. W nowy
        > m roku ceny także będą zamrożone, ale do końca czerwca, czyli przez pół roku. A
        > PIS chciał do końca roku. Widzisz różnicę.

Gdzie - u mnie fakturze napisali "Średnia cena brutto 1 kWh 0,92 zł/kWh", czyli 920 zł za 1MWh.
        Praktycznie nikt dalej nie wie ile i za co płaci.
        Opłata za mocowa, przejściowa, kogeneracyjna, całodobowa itd.
        Jedziesz autem widzisz cenę za litr paliwa. Nie obchodzi się, jak szybko pompuje pompa, ile km z rafinerii do stacji jechało paliwo, czy pompiarz się wyspał, czy nie. Czy rafineria wzięła paliwo z Arabii Saudyjskiej, czy z Kuwejtu. A może z Norwegii.
        • hordol Re: Zamrażalnik 30.12.23, 21:23
          Dostałem propozycję nowej taryfy elektrycznej. Ok 100 stron taryf i ich wersji załączników, objaśnień, specyfikacji, formularzy do akceptacji itp itd. Po minucie dałem sobie spokój
          • hell-raiser1 Re: Zamrażalnik 30.12.23, 22:10
            To jest to samo jak ubezpieczenia co mi ciągle przesyłają.Nowe konta bankowe małym drukiem lub ostatnio telewizja Playnow. Gdzie mogłem jeszcze rok być w kablówce UPC, ale mnie podkusiło. Cała strony listy, a okazało się , że kanałów telewizyjnych mniej i sportowych i za wszystkie trzeba więcej bulić.
          • negativum Re: Zamrażalnik 30.12.23, 22:11
            hordol napisała:

> Dostałem propozycję nowej taryfy elektrycznej. Ok 100 stron taryf i ich wersji
            > załączników, objaśnień, specyfikacji, formularzy do akceptacji itp itd. Po min
            > ucie dałem sobie spokój

Uff, łapiesz o co chodzi. Te umowy są ciężko zjadliwe nawet dla człowieka po studiach.
            • hordol Re: Zamrażalnik 31.12.23, 06:59
              celowy bełkot celem ogłupienia i zmanipulowania klienta.
              w sumie fragment większej całości wszechmanipulacyjnej
              • negativum Re: Zamrażalnik 31.12.23, 14:05
                hordol napisała:

> celowy bełkot celem ogłupienia i zmanipulowania klienta.
                > w sumie fragment większej całości wszechmanipulacyjnej

Puściłem dziś 1 raz z karty. Pobrano mi dodatkowo 91 groszy.
                Niby pikuś ale x miliony?
                • oby.watel Re: Zamrażalnik 31.12.23, 14:08
                  negativum napisał:

> Puściłem dziś 1 raz z karty. Pobrano mi dodatkowo 91 groszy.
                  > Niby pikuś ale x miliony?

Mógłbyś jaśniej? Co puściłeś?
                  • negativum Re: Zamrażalnik 31.12.23, 14:56
                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                    >
                    > > Puściłem dziś 1 raz z karty. Pobrano mi dodatkowo 91 groszy.
                    > > Niby pikuś ale x miliony?
                    >
                    > Mógłbyś jaśniej? Co puściłeś?

Przelew za prąd. Płatny z kartą.
                    • oby.watel Re: Zamrażalnik 31.12.23, 17:05
                      negativum napisał:

> Przelew za prąd. Płatny z kartą.

Mógłbyś jaśniej? Kto i za co pobrał dodatkowa opłatę?
                      • negativum Re: Zamrażalnik 31.12.23, 18:12
                        oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                        >
                        > > Przelew za prąd. Płatny z kartą.
                        >
                        > Mógłbyś jaśniej? Kto i za co pobrał dodatkowa opłatę?

Jakiś operator ze strony Taurona. Nie lubię wchodzić w nowy rok z długami (nie zapłaconymi rachunkami. No to zapłaciłem 91 groszy więcej.
                        • oby.watel Re: Zamrażalnik 31.12.23, 19:04
                          negativum napisał:

> Jakiś operator ze strony Taurona. Nie lubię wchodzić w nowy rok z długami (nie
                          > zapłaconymi rachunkami. No to zapłaciłem 91 groszy więcej.

Chyba jednak lubisz płacić ekstra skoro nie wiesz za co płacisz. To nie były odsetki za zwłokę?
                          • negativum Re: Zamrażalnik 01.01.24, 02:20
                            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                            >
                            > > Jakiś operator ze strony Taurona. Nie lubię wchodzić w nowy rok z długami
                            > (nie
                            > > zapłaconymi rachunkami. No to zapłaciłem 91 groszy więcej.
                            >
                            > Chyba jednak lubisz płacić ekstra skoro nie wiesz za co płacisz. To nie były od
                            > setki za zwłokę?

Nie, za operację kartą.
                            • oby.watel Re: Zamrażalnik 01.01.24, 13:14
                              negativum napisał:

> Nie, za operację kartą.

No to w czym problem? Banki też muszą z czegoś żyć.
          • oby.watel Re: Zamrażalnik 31.12.23, 10:58
            hordol napisała:

> Dostałem propozycję nowej taryfy elektrycznej. Ok 100 stron taryf i ich wersji
            > załączników, objaśnień, specyfikacji, formularzy do akceptacji itp itd. Po min
            > ucie dałem sobie spokój

Nie zaprzeczysz, że Obajtki maja talent. Same regulaminy to około 50 stron. Jest nawet "Regulamin przesyłania faktur drogą elektroniczną.

17. Możemy czasowo zawiesić świadczenie Usługi. Może to nastąpić w następstwie awarii lub planowanej konserwacji Serwisu elektronicznego. W przypadku, gdy przerwa będzie się przedłużać, faktury wyślemy w formie papierowej na Twój adres korespondencyjny.

Gdy to przeglądam mam wrażenie, że ktoś chce mnie wydymać i wyłudzić pieniądze.
            • hordol Re: Zamrażalnik 31.12.23, 15:41
              firma tauron. nie Obajtek. nie fiksuj się
              • oby.watel Re: Zamrażalnik 31.12.23, 17:08
                hordol napisała:

> firma tauron. nie Obajtek. nie fiksuj się

Aha. Dziękuję za informację. Nie napisałem Obajtek. Miałem na myśli proweniencję prezesa. Czuwaj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka