Dodaj do ulubionych

Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum

31.01.24, 13:28
Ministerstwo od zdrowia proponuje, by zamiast nazwy leku lekarze wpisywali na recepcie nazwę substancji czynnej. Dzięki temu pacjent będzie mógł sobie sam wybrać lek z listy. Na przykład kwas acetylosalicylowy zawiera:
Abrea (tabletki dojelitowe)
Acard (tabletki dojelitowe)
Acard 150 mg (tabletki dojelitowe)
Acard 300 mg (tabletki)
Acecardin (tabletki dojelitowe)
Acesan (tabletki)
Alka-Seltzer (tabletki musujące)
Anacard medica protect (tabletki dojelitowe)
Aspirin (tabletki)
Aspirin Cardio (tabletki powlekane)
Aspirin Effect (granulat)
Aspirin musująca (tabletki musujące)
Aspirin Pro (tabletki powlekane)
Maxipirin (tabletki)
Polocard (tabletki dojelitowe)
Polopiryna Max (tabletki dojelitowe)
Polopiryna S (tabletki)

Który wybrać?
Obserwuj wątek
    • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 31.01.24, 23:22
      ale po co dublować wątek na dwóch forach?
      • negativum Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 00:20
        hordol napisała:

> ale po co dublować wątek na dwóch forach?

Zapobiegawczo, snajper czuwa.
        Większość lekarstw to organika. Jeśli to prawda, co chce zrobić rząd ukochany, to zbrodnia. Przy pełnej nazwie cukru co podałem można się już łatwo pomylić. Teraz wyobraź sobie, że biedny lekarz ma mieć w głowie x takich nazw.

IUPAC jednak dalej działa i modyfikuje, Hindus nie żyje.
        InChI=1S/C40H56/c1-31(19-13-21-33(3)25-27-37-35(5)23-15-29-39(37,7)8)17-11-12-18-32(2)20-14-22-34(4)26-28-38-36(6)24-16-30-40(38,9)10/h11-14,17-22,25-28H,15-16,23-24,29-30H2,1-10H3/b12-11+,19-13+,20-14+,27-25+,28-26+,31-17+,32-18+,33-21+,34-22+

od 2005 roku to beta-karoten.
        Pomyśl nad jakąś, nawet prostą glikoproteiną.
        Jeśli to prawda co napisał obywatel, to ktoś padł na jakiś szaleńczy pomysł, by wykończyć służbę zdrowia. Samych możliwości jest tyle, że normalny człowiek tego nie ogarnie. Do tego dochodzą np. konformacje III-rzędowe, o IV-rzędowych nie wspominam.
        Chaperony dają sobie z tym radę, ale po to są. Setki tysięcy Daltonów. Kolejna ciekawa jednostka smile

• hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 08:51
          to ci tłumaczę kołku,że lekarz nie bedzie wpisywał pełnej nazwy chemicznej odzwierciedlającej sklad atomowy, wiązania, strukturę danej cząsteczki itp, itd tylko nazwę substancji leczniczej.+ dawka
          obowiązkowo masz ją zawsze na opakowaniu lekarstwa obok nazwy handlowej
          • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 09:52
            hordol napisała:

> to ci tłumaczę kołku,że lekarz nie bedzie wpisywał pełnej nazwy chemicznej odzw
            > ierciedlającej sklad atomowy, wiązania, strukturę danej cząsteczki itp, itd tyl
            > ko nazwę substancji leczniczej.+ dawka
            > obowiązkowo masz ją zawsze na opakowaniu lekarstwa obok nazwy handlowej

Kołku? Kiedy ostatni spoglądałeś w lustro? A jeśli substancji czynnych jest więcej? Pacjent ma sam decydować, czy kupować każdą z osobna w różnych lekach, czy wszystkie razem w jednym? Testowane i dopuszczane do użytku są konkretne leki, a nie substancje czynne.
            • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 09:55
              drugi kołku. śledz drzewko, to nie było do ciebie
              • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:01
                hordol napisała:

> drugi kołku. śledz drzewko, to nie było do ciebie

A nie przyszło Ci do łba, że komuś może nie odpowiadać taki styl rozmowy? Nie jest Ci głupio zadawać się z dwoma kołkami naraz? Nie boisz się, że kto z kim przestanie sam takim się stanie i sam skołkowaciejesz? Pierwsze objawy zresztą już da się dostrzec.
                • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:07
                  sledz drzewko zanim zabierzesz głos.
                  spetryfikowałeś sie sam na f.k.
                  • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:22
                    hordol napisała:

> sledz drzewko zanim zabierzesz głos.
                    > spetryfikowałeś sie sam na f.k.

To rada czy polecenie? Dawno opuściłem drzewko. Pewnie dlatego nie dostrzegam kołków.

Jeśli chodzi o petryfikację, to masz z nią kłopot? Mogę Ci jakoś pomóc?
      • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 08:02
        hordol napisała:

> ale po co dublować wątek na dwóch forach?

Żeby dać szansę merytorycznego ustosunkowania się do pomysłu.
        • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 08:43
          link wyjasniający cel tych zmian nie jest kompletny
          • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 09:56
            hordol napisała:

> link wyjasniający cel tych zmian nie jest kompletny

Na czym polega niekompletność linku wyjaśniający cel tych zmian skoro celem tych zmian są zmiany.
            • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:10
              never mind. dobry rząd nie wprowadzi niedobrych zmian. jedno wyklucza drugie
              • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:28
                hordol napisała:

> never mind. dobry rząd nie wprowadzi niedobrych zmian. jedno wyklucza drugie

Niedobry rząd nie wprowadził żadnych sensownych zmian przez osiem lat. Dobry rząd nie wprowadził żadnych sensownych zmian przez kolejne osiem lat. Dlaczego teraz miałby wprowadzać zmiany? Rząd się sam wyleczy. Ziobro pokazał, że po ośmiu latach ciągania lekarzy po prokuraturach i sądach i reformowaniu systemu polscy lekarze skutecznie leczą zagranicą.
                • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:31
                  aktualny rząd nie wprowadzi żadnych bulwersujących( cię) zmian w sposobie zapisywania recept.nie martw się
                  • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 10:40
                    hordol napisała:

> aktualny rząd nie wprowadzi żadnych bulwersujących( cię) zmian w sposobie zapis
                    > ywania recept.nie martw się

Dostałeś cynk czy objawienia?
                    • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 11:00
                      ex definitione
                      • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 11:05
                        hordol napisała:

> ex definitione

Chcesz powiedzieć, że tak jak było było dobrze i 11 milionów wyborców to idioci i jest tylko 7 milionów mądrych?
                        • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 11:29
                          chce powiedziec,że dobry rząd(a taki mamy) nie wprowadzi niedobrych zmian
                          • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 11:43
                            hordol napisała:

> chce powiedziec,że dobry rząd(a taki mamy) nie wprowadzi niedobrych zmian

Czyli przez minione osiem lat rządził niedobry?
                            • hordol Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 13:02
                              wg ciebie niedobry.wg mnie nie najgorszy
                              • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 01.02.24, 14:05
                                hordol napisała:

> wg ciebie niedobry.wg mnie nie najgorszy

Według mnie tragiczny.
                                • negativum Imponderabilia 01.02.24, 14:12
                                  oby.watel napisał:

> hordol napisała:
                                  >
                                  > > wg ciebie niedobry.wg mnie nie najgorszy
                                  >
                                  > Według mnie tragiczny.

Czasami się nie zgadzamy. Weź poprawkę na gorsze dni hordolki.
                                  Nie będę tu niczego usuwał. Sprzeczacie się o nieImponderabilia.
                                  Rozważać można jakiś problem. Tu, tego nie widzę. Możem ślepy.
                                  • oby.watel Re: Imponderabilia 01.02.24, 14:42
                                    negativum napisał:

> Czasami się nie zgadzamy. Weź poprawkę na gorsze dni hordolki.
                                    > Nie będę tu niczego usuwał. Sprzeczacie się o nieImponderabilia.
                                    > Rozważać można jakiś problem. Tu, tego nie widzę. Możem ślepy.

Miałem pecha, bo nie udało mi się trafić na lepsze dni hordolki. Ale nie tracę nadziei. Łapy Cię swędzą niczym pajaca i chciałbyś sobie coś usunąć? Śmiało, nie krepuj się!

Syn nabawił się w żłobku jakiejś wysypki. Okazało się, że to ospa wietrzna. Lekarz pierwszego kontaktu wysłał do dermatolożki. Ta zapisała jakiś (roztór) lek w opakowaniu 140 ml do pędzlowania skóry. Bagatela tylko 90 zł zł za kilogram. Przychodzę czytam skład: benzokaina 9,8 mg; mentol 9,8 mg; cynku tlenek 245,0 mg. Substancje pomocnicze: talk, glicerol 99,5%, woda oczyszczona.
                                    Wizyta kontrolna, "dermatoloszka" chce mi zapisać 2 dalsze opakowania, bo lek przynosi ulgę. Nie chcę wziąć recepty, ta do mnie "bardzo dobry lek", a ja jej, że na Allegro jest taniej.

Żonie rogowaciały stopy. Kremiki gówno dawały. Kupiłem szare mydło i wazelinę kosmetyczną. Moczyła nóżki w roztworze mydła, a potem wcierała krem i ma nóżki jak niemowlę.

I to właśnie są imponderabilia.

Słucham właśnie Barbary Nowackiej, mini ster e-dukacji. Nie można sobie wyobrazić lepszej ministerki. Jestem pod wrażeniem i nie mogę się wygrzebać. Help!
                                    • negativum Sytuacja sprzed kilku lat 01.02.24, 16:54
                                      oby.watel napisał:

Jest noc Wigilijna, żona wcisnęła chłopaka w za małe spodnie, by ślicznie wyglądał na kolacji.
                                      Mija noc dziecko coraz bardziej płacze. Co Ci, jest bolą mnie jąderka. Najbliższe SOR to Krotoszyn lub Wrocław. Dziecko cierpi, wybieram Wrocław akurat Marciniaka i hajda. Dziecko do fotelika. Prędkość maksymalna autka według producenta to 165 km/h. Jadę koło 200 km/h, a nawet i więcej. Wpadam na SOR, szybka akcja. Dziecko na stół.
                                      Później dowiaduję się po tym, że jeszcze 30 minut i trzeba było Mu amputować jąderka. Skręt jąder.
                                      Skończyło się na rozcięciu moszny i odkręceniu. Samej Żonie uratowałem życie 3 razy. Dlatego tak mnie boli czasami to czasami, czwarty raz życia już nie będę ratował, bo nawet nie mam możliwości.
                                      Jakbym jechał przepisowo, młody chłopak zostałby bez jąderek. Wziąłem na siebie odpowiedzialność. Noc z 24/25 grudnia. Mało ludzi na drogach. Gaz do dechy. Najwyżej mnie złapią i będą eskortować.

Do dziś pamiętam ten ryk silnika.

• oby.watel Re: Sytuacja sprzed kilku lat 12.02.24, 11:02
                                        negativum napisał:

> Jest noc Wigilijna, żona wcisnęła chłopaka w za małe spodnie, by ślicznie wyglą
                                        > dał na kolacji.
                                        > Mija noc dziecko coraz bardziej płacze. Co Ci, jest bolą mnie jąderka. Najbliżs
                                        > ze SOR to Krotoszyn lub Wrocław. Dziecko cierpi, wybieram Wrocław akurat Marcin
                                        > iaka i hajda. Dziecko do fotelika. Prędkość maksymalna autka według producenta
                                        > to 165 km/h. Jadę koło 200 km/h, a nawet i więcej. Wpadam na SOR, szybka akcja.
                                        > Dziecko na stół.
                                        > Później dowiaduję się po tym, że jeszcze 30 minut i trzeba było Mu amputować ją
                                        > derka. Skręt jąder.
                                        > Skończyło się na rozcięciu moszny i odkręceniu. Samej Żonie uratowałem życie 3
                                        > razy. Dlatego tak mnie boli czasami to czasami, czwarty raz życia już nie będę
                                        > ratował, bo nawet nie mam możliwości.
                                        > Jakbym jechał przepisowo, młody chłopak zostałby bez jąderek. Wziąłem na siebie
                                        > odpowiedzialność. Noc z 24/25 grudnia. Mało ludzi na drogach. Gaz do dechy. Na
                                        > jwyżej mnie złapią i będą eskortować.
                                        >
                                        > Do dziś pamiętam ten ryk silnika.

Gdyby idiotyczny pomysł pisowski wprowadzić w czyn trzeba by przepisywać preparat zawierający jako substancję czynną nadtlenek wodoru a nie wodę utlenioną. Także sól fizjologiczna zgodnie z tym konceptem musiałaby być zapisywana jako roztwór, którego substancją czynną są chlorku sodu w tlenku wodoru.
                                        • negativum Re: Sytuacja sprzed kilku lat 12.02.24, 11:39
                                          oby.watel napisał:

> Gdyby idiotyczny pomysł pisowski wprowadzić w czyn trzeba by przepisywać prepar
                                          > at zawierający jako substancję czynną nadtlenek wodoru a nie wodę utlenioną. Ta
                                          > kże sól fizjologiczna zgodnie z tym konceptem musiałaby być zapisywana jako roz
                                          > twór, którego substancją czynną są chlorku sodu w tlenku wodoru.

PiS już nie rządzi. Obudź się.
                                          Złamałem prawo. Ale dziecko ma dzięki temu jąderka. Całą drogę nawet nie pisnął. A ból straszliwy. Ufał mi. Wiedział, że się staram. Jak najszybciej na SOR. Jakbym miał lepsze auto, to jechałbym i 350 km/h. Z golfika nie dało się wycisnąć ponad 220 km na godzinę. Naprawdę rzęził ostatkiem sił. Syn ma jąderka, a co z nimi zrobi to już jego życie.
                                          Gdybym wezwał pogotowie wycięliby mu jąderka. Nim by przyjechali z Wrocławia byłoby już po nich.
                                          • oby.watel Re: Sytuacja sprzed kilku lat 12.02.24, 12:21
                                            negativum napisał:

> PiS już nie rządzi. Obudź się.

Doprawdy? A prawo, które sobie uchwalił przestało obowiązywać wraz ze zmiana władzy? Tego idiotycznego pomysłu po prostu nie zdążył wprowadzić. I chwała mu za to.
            • negativum Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 04.02.24, 12:22
              oby.watel napisał:

> hordol napisała:
              >
              > > link wyjasniający cel tych zmian nie jest kompletny
              >
              > Na czym polega niekompletność linku wyjaśniający cel tych zmian skoro celem tyc
              > h zmian są zmiany.

Nie każdy ma subskrypcje Agory
              • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 04.02.24, 12:43
                negativum napisał:

> Nie każdy ma subskrypcje Agory

A co link do tego? Wystarczy poprosić a udostępnię ten artykuł w ramach prenumeraty.
                • negativum Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 04.02.24, 12:46
                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Nie każdy ma subskrypcje Agory
                  >
                  > A co link do tego? Wystarczy poprosić a udostępnię ten artykuł w ramach prenume
                  > raty.
                  >

Proszę
                  • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 04.02.24, 13:23
                    negativum napisał:

> Proszę

Muszę znać Twój mail. negativum@gazeta.pl? Musisz przeczytać w ciągu bodajże 5 dni.
                    • negativum Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 04.02.24, 13:41
                      oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                      >
                      > > Proszę
                      >
                      > Muszę znać Twój mail. negativum@gazeta.pl? Musisz przeczytać w ciągu bodajże 5
                      > dni.

Ano.
                      A czytam całymi szpaltami. Mam ten defect. Więc pewnie zdążę.
                      Nie potrafię tak czytać pism prawniczych. Ale to chyba nie pismo prawnicze?
                      • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 04.02.24, 14:14
                        negativum napisał:

> oby.watel napisał:
                        >
                        > > negativum napisał:
                        > >
                        > > > Proszę
                        > >
                        > > Muszę znać Twój mail. negativum@gazeta.pl? Musisz przeczytać w ciągu boda
                        > jże 5
                        > > dni.
                        >
                        > Ano.
                        > A czytam całymi szpaltami. Mam ten defect. Więc pewnie zdążę.
                        > Nie potrafię tak czytać pism prawniczych. Ale to chyba nie pismo prawnicze?

Poszło.
    • negativum Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 01.02.24, 11:31
      oby.watel napisał:

> Który wybrać?

Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg
      Starczy ci do końca życia.

Trzech kg nie zjesz na raz.
      • oby.watel Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 01.02.24, 11:47
        negativum napisał:

> Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg
        > Starczy ci do końca życia.
        >
        > Trzech kg nie zjesz na raz.

Jest to jakaś opcja. Czysty kwas bez dodatków. Dzięki. Zamówiłem.
        • negativum Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 01.02.24, 12:01
          oby.watel napisał:

> negativum napisał:
          >
          > > Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg
          > > Starczy ci do końca życia.
          > >
          > > Trzech kg nie zjesz na raz.
          >
          > Jest to jakaś opcja. Czysty kwas bez dodatków. Dzięki. Zamówiłem.

Waga jubilerska to jakieś 20 zł.

Niestety tak wygląda współczesna farmacja.
          • oby.watel Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 01.02.24, 12:38
            negativum napisał:

> Niestety tak wygląda współczesna farmacja.

Kupiłem sobie też cytrynian magnezu żeby nie łykać celulozy i innych wypełniaczy tabletek.

solgar.pl/produkty/energia-samopoczucie/magnez-cytrynian-3
            • negativum Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 01.02.24, 13:13
              oby.watel napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > Niestety tak wygląda współczesna farmacja.
              >
              > Kupiłem sobie też cytrynian magnezu żeby nie łykać celulozy i innych wypełniacz
              > y tabletek.
              >
              > solgar.pl/produkty/energia-samopoczucie/magnez-cytrynian-3

To źle trochę błonnika w diecie nie zaszkodzi smile
              Celuloza kojarzy się źle, błonnik to jest to.

Pamiętam jak prawie rozniosłem "dermatoloszę".
              Syn nabawił się w żłobku jakiejś wysypki.
              Internista wysłał do "dermatoloszki". Ta zapisała jakiś (roztór) lek w opakowaniu 5 ml. Bagatela tylko 70 zł za buteleczkę. Francuski był. Przychodzę czytam skład Hydroxidum kalii, przeliczyłem stężenie 1 M.
              Wizyta kontrolna, "dermatoloszka" chce mi zapisać 3 dalsze opakowania, bo lek działa.
              Nie chcę wziąć recepty, ta do mnie "bardzo dobry francuski lek", a ja jej, tak KOH 1M. Tylko, że kg KOH na Allegro kosztuje 25 zł. A wodę w kranie mam, a jak mi coś zostanie tu użyję zamiast KRETA (nim jest NaOH), dla rury to bez różnicy. Dwie baby w domu i odpływ zapchany kłakami.
              Zastanawiałbym się, gdyby syn miał to pić. Ale na skórę? 5 ml za 70 zł? A co to w Polsce jest inny KOH?

Żonie rogowaciały stopy. Kremiki gówno dawały. Kupiłem worek mocznika 25 kg smile i wazelinę kosmetyczną. Moczyła nóżki w roztworze mocznika, a potem wcierała krem i miała nóżki jak niemowlę.
              • oby.watel Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 12.02.24, 15:11
                negativum napisał:

> To źle trochę błonnika w diecie nie zaszkodzi smile
                > Celuloza kojarzy się źle, błonnik to jest to.

No widzisz. A ja do celulozy podchodziłem jak do jeża i odmawiałem spożywania papieru.
                • negativum Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 12.02.24, 17:33
                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > To źle trochę błonnika w diecie nie zaszkodzi smile
                  > > Celuloza kojarzy się źle, błonnik to jest to.
                  >
                  > No widzisz. A ja do celulozy podchodziłem jak do jeża i odmawiałem spożywania p
                  > apieru.

Gazeta pozwala zrównoważyć dietę.
                  • oby.watel Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 12.02.24, 17:36
                    negativum napisał:

> Gazeta pozwala zrównoważyć dietę.

Wolę chrupać bristol.
                    • negativum Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 12.02.24, 17:39
                      oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                      >
                      > > Gazeta pozwala zrównoważyć dietę.
                      >
                      > Wolę chrupać bristol.
                      >

Przecież to to samo
                      • oby.watel Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 12.02.24, 18:37
                        negativum napisał:

> Przecież to to samo

Nie toleruję farby drukarskiej. Wzdyma mnie po niej.
                        • negativum Re: Kwas acetylosalicylowy Biomus 3 kg 13.02.24, 08:11
                          oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                          >
                          > > Przecież to to samo
                          >
                          > Nie toleruję farby drukarskiej. Wzdyma mnie po niej.
                          >

Najciekawsze są gazety niezapisane. Przynajmniej, najłatwiej strawne.
    • oby.watel Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 10.02.24, 14:00
      Kamień z serca. Idiotyczny pomysł poprzedniego rządu zostanie wyrzucony do kosza na śmieci.

wyborcza.pl/7,75398,30685173,nie-bedzie-rewolucji-w-receptach-leszczyna-nieprzemyslane.html
      • hell-raiser1 Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 10.02.24, 14:41
        Nowa miotła to czyści. Nie ma zerowego pojęcia o tym, ale ma zespół. Nie przeceniał bym ją. Bo wiem więcej o niej trochę. Porwała się z motyką na słońce. Tylko dlaczego tak klepie, że pieniędzy nie ma dla pielęgniarek.

• e-zybi Re: Dwuhydromonoacidummonohydroaceteylosacilicum 12.02.24, 14:36
          Dobrze, że czyści ten bałagan. Tego syfu jest więcej, bezrobotna żona Morawieckiego gromadzi majątek w wysokości 120 milionów , ponad osiemdziesięcioletnia koleżanka Jarosława wciśnięta w kilka spółek rocznie zarabia milion dwieście , co drugi siepacz partyjny to milioner , magnat ziemski lub mieszkaniowy , forsa z funduszu sprawiedliwości dla egzorcysty salcesonowego , cyrk w cyrku , czy Ty jesteś ślepy?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka