Dodaj do ulubionych

Maszyna do szycia

05.03.04, 12:14
Mam nietypową sprawę. Spłynęła na nas spadkowo ładna maszyna do szycia
Singera, czółenkowa,z nożnym i ręcznym napędem. Niestety brak w niej czółenka
a sam mechanizm sie nieco zacina. Ale jest naprawdę ładna, może ktos z was
chciałby ja zadospodarować , może jako stolik ( w komplecie jest drewniana
pokrywa , jak kopuła ) do przykrywania maszyny. W stoliku jest szuflada.
Podstawa z oksydowanego metalu z łasną metaloplastyka.
Nie mamy miejsca u siebie aby ją postawić, z resztą jak jest ciekawski
czterolatek w domu to ....
Czy jest ktoś chętny, jeśli nie znajde nowego domu dla niej to trafi na
złom :(
Obserwuj wątek
    • postrzygacz_pudli Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 12:31
      no co Ty, Piotr, nie wyrzucaj jej. Rozpuść wici na warszawskim forum, na pewno
      znajdzie się ktoś, kto zechce ją kupić.
      • nioszka Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 12:48
        heh no szkoda Piotrek, że to Warszawa... Jest u nas taka kawiarenka, gdzie
        gromadzą podobne rzeczy, jedna singerka chyba nawet tam jest, ale trochę to
        duża odległość... Przede wszystkim czy Ty to chcesz podarować czy opylić?
        • piotr_c Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 12:51
          Z dotyczczasowych poszukiwań wynika że mógłbym sprzedać stolik za 50 zł , aż
          szkoda niszczyć całość za takie pieniądze. Można by sie zorientować czy poczta
          by to przewiozła, bo kurierzy to napewno tak. Tylko kwestia ceny myślę że jeśli
          by ktoś pokrył transport to bym ja oddał.
          • tekilska Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 13:08
            Piotrek wiesz ile to jest warte?
            MAm taką - szyje dużo lepiej niż elektryczna ;)
            • piotr_c Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 13:49
              Wiem że na rynku jest sporo maszyn -> ceny są niskie , ale ta jest szczególna
              bo czółenkowa a nie bębenkowa i z tym ręczno/nożnym napędem. Jako okaz całkiem
              ciekawa , no tyle że bez czółenka raczej nie zadziała a dorobić by było trudno.
              Ale niewątpliwie jest ładna.
              • rigel Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 15:20
                czy ta maszyna ma jakąs tabliczkę znamionową? jakiś rok produkcji aboco innego?
                może Ty masz jakiś zabytek?
                • piotr_c Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 15:52
                  Na razie nie znalazłem takowej, ale napewno swoje ma . Muszę sie spieszyć z tą
                  maszyna , bo na razie ją wetknąłem pewnemu stolarzowi do warsztatu. Ma sie
                  zastanawiać czy bedze ja chciał do robienia stolika. Ale szkoda mi jej. A jak
                  mnie pogoni z nia z warsztatu, a mocno mu zawadza, to bedze trzeba maszynę na
                  śmietnik wynieść. Więc jeśli kto ma na nia chrapke to prosze o maila lub tel.
                  • baloo Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 16:01
                    Piotrze, ranisz mnie bolesnie. Gdybym byl na £onie, ech ...
                    A dziadkom do piwnicy nie da sie tego na jakis czas wrzucic, az znajdziesz
                    nabywce ?
                    • piotr_c Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 16:26
                      Jeśi wskażesz jakieś miejsce na łonie w okolicach Warszawy to mogę ja tam
                      dowieść. Do piwnicy już nie wejdzie
                      • nioszka Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 16:36
                        Piotr, dam Ci znać w poniedziałek, OK? Pogadam z tymi z kawiarenki.
                        • piotr_c Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 16:43
                          OK.
                          • nioszka Re: Maszyna do szycia 05.03.04, 16:45
                            aha a cena w końcu jaka? Koszty transportu?
                            • piotr_c Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 09:26
                              Po prostu ją oddam , a nowy właściciel zajmuje sie transportem. Mam ze sobą
                              zdjęcie gdzie widać tą maszynę , niestety jest na nim nakryta tym kołpakiem a i
                              zdjęcie nie jest zbyt wyraźne. Skanować?
                              • nioszka Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 09:36
                                Skanuj. Tyle że niestety nie zdążyłam pogadać ani zorientować się w cenie
                                transportu. Jak już będe coś wiedzieć dam Ci znać gołębiem.
                                • piotr_c Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 10:03
                                  Gołąb powinien być juz na twoim drążku
                                  • nioszka Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 10:15
                                    aha no wylądował bezpiecznie. Kurcze maszyna fajna, chyba nawet też coś
                                    podobnego mieliśmy u babci w domu i nie wiem co sie z nią stało :-(
                                    • piotr_c Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 10:32
                                      To może zamieszka u ciebie ?
                                      • oxycort Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 16:45
                                        Aha, tak sobie rozmawiacie i dyskutujecie, że aż zapragnąłem zobaczyć o czym.
                                        Czy nie będzie nietaktem z mojej strony Piotrze jeśli i ja nadstawię drążek? :-)
                                        ~~
                                        ox
                                        • piotr_c Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 16:57
                                          Nadstaw drążek ( tylko ten od szczotki a nie rakiete tenisową bo go
                                          wystraszysz )
                                          • oxycort Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 17:05
                                            Hjuston, orzeł wylądował! :-)
                                            Ale wypasiona maszynka, a co jest w tym kuferku?
                                            ~~
                                            ox
                                            • piotr_c Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 17:47
                                              w tym kuferku jeszt rzeczona maszyna , zgrabna szczupła, niestety zacięta i bez
                                              czółenka . Więc dla amatora szycia raczej sie nie nada. Ale dokoracyjna jest
                                              napewno.
                                              • oxycort Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 18:03
                                                Aaaa... A to czółenko to co to takiego (tak w krótkich żołnierskich słowach)?
                                                ~~
                                                ox
                                                --
                                                Mariolka z przygryzioną wargą i ze zmarszczonym czółenkiem cerowała
                                                zapamiętale, nie zważając fcale na swoje międzynarodowe święto. Zmierzchało.
                                                • piotr_c Re: Maszyna do szycia 09.03.04, 10:08
                                                  Jak wiesz panu Singerowi przyśniła sie igła szyjąca drugim końcem i to uczyniło
                                                  go bogaczem. To był podstawowy problem. Drugim było jak zaplątać tą nitke po
                                                  przebiciu materiału. Powastały dwa rozwiązania: czułenkowe i bębenkowe. Jak
                                                  działa bębenek w maszynie to dosyć mętnie wiem ale nie potrafie opowiedzieć. O
                                                  istnieniu wersji czółenkowej dowiedziałem sie przy okazji tej maszyny , jak to
                                                  działa - nie wiem.
                                    • piotr_c Re: Maszyna do szycia 09.03.04, 14:06
                                      Nioszka, jak tam twoi znajomi? Bo Anchan, jak sama napisała ,jest żywo
                                      zainteresowana.
    • kwiat_paproci Re: Maszyna do szycia 06.03.04, 12:27
      my taki sam problem mieliśmy z bardzo ładnym, ale i starym samowarem. Na
      szczęście dziadek w przypływie sentymentalizmu zabrał go do siebie...
    • anchan Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 15:16
      Jeśli się jescze nikt chętny nie znalazł, to jestem żywo zainteresowana.
      A.
      • piotr_c Re: Maszyna do szycia 08.03.04, 17:01
        To też nadstaw drążek.
        • piotr_c Re: Maszyna do szycia 11.03.04, 09:24
          Z dużym zadowoleniem informuję że maszyna znalazła nowy dom ( i to w
          całości :> ). Maszyna oczywiście.
          • Gość: wowa Re: Maszyna do szycia IP: 10.30.133.* 11.03.04, 10:33
            Uff mozesz odetchnac z ulga i zajac sie radosna tworczoscia na FP...%0)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka