Dodaj do ulubionych

Spis niechcianych lektur

05.11.02, 20:40
Poruszony wątkiem biednej Emusi gremialnie zaatakowanej za łamanie prawa w postaci niemania Arcydziełka na półce (masz moje błogosławieństwo, ruda muzo), pomyślałem ogólnie o niechcianych lekturach. Pomijam rzeczy takie jak "Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela", czy tę nowelkę o chłopie i babie co wywozili jakiś torf przez cały boży dzionek - miały takie nowelki pokazać, jak to źle kiedyś było klasie pracującej a ciemieżonej. Otóż pierwsze miejsce zasłużenie zajmuje....
1. "Nad Niemnem" - daję słowo, przeczytałem każdą nakazaną lekturę w liceum oprócz tej - dotarłem do 50 strony, czyli do drugiego opisu przyrody
2. "Chłopi" - łojezu, drut kolczasty do połknięcia, ale dałem radę :-)
3. "Pan Tadeusz" - dżizas, juz Konrad/Gustaw tłukł łbem o ścianę było weselej.
4. i wiele, wiele innych...
Obserwuj wątek
    • emusia Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 20:55
      chociaz jeden stanal w mej obronie. o mój wybawco!
      • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:06
        Czego ja bym dla Ciebie nie zrobił, Muzo!
      • Gość: aniela Re: Spis niechcianych lektur IP: *.pl 05.11.02, 21:09
        odchrzakne znaczaco...
        • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:11
          To nie jest tak jak myślisz, Bogini. To moja Ruda Muza.
          • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:14
            aha, Aniela, ewidentnie gruchają sobie.
            • Gość: aniela Re: Spis niechcianych lektur IP: *.pl 05.11.02, 21:17
              w innej chrzakalam sprawie, ale fakt-gruchaja
              • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:19
                skomentowałam gruchanie, bo nożyce Ingatza odezwały się jednoznacznym
                dźwiękiem, hyhyhy ;)
              • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:19
                A w jakiej sprawie chrząkałaś tak nieczytelnie znacząco?
                • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:20
                  ciu lejt, Igatzku :)))) zadźwięczałeś nożycami już
                  • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:21
                    Cichutko, niechaj Bogini się wypowie.
                    • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:27
                      cóś milczy...
                    • Gość: aniela Re: Spis niechcianych lektur IP: *.pl 05.11.02, 21:28
                      ja przelotem tylko...
                      • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:28
                        a to całkiem jak Ziri ostatnio.
                        • Gość: aniela Re: Spis niechcianych lektur IP: *.pl 05.11.02, 21:35
                          z tym ze ja jezdze jak pies koleja
                          • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:40
                            o! jakieś nieciekawe skojarzenie od razu krąży mi nad głową. to pewno z
                            niedospania.
                            • Gość: aniela Re: Spis niechcianych lektur IP: *.pl 05.11.02, 21:43
                              mozliwe... pojde rozwiesic pranie..
                              • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:49
                                hyhy, jak zobaczysz dziecko bawiące się gdzie nie trzeba, to wezwij straż
                                pożarną najlepiej.
    • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 20:59
      Kraszewski ą mas. pokonał mnie Bruhl, Starej Baśni też nie dałam rady.
    • noico Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:38
      Popioły
      Lalka
      Nad Niemnem, Noce i dnie
      Kordian
      Chłopi
      Biblia ( w 1 liceum były fragmenty)
      I tym podobne nudy
      • Gość: aniela Re: Spis niechcianych lektur IP: *.pl 05.11.02, 21:42
        noico napisała:

> Biblia ( w 1 liceum były fragmenty)
        > I tym podobne nudy

nieno... w biblii nudy??
        • misiania Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 21:48
          co się dziwisz, Anielo, przecież tam nie ma obrazków i małymi literkami
          wszystko napisane. wnioskuję, że to młodzież odżywkowa się odezwała.
          • oxycort Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 22:08
            Co do Biblii, to pozwolę sobie serdecznie zaprzeczyć!
            "Oto dzieje rodu Sema: Gdy sem miał sto lat, zrodził Arpachszada w dwa lata po
            potopie. Po zrodzeniu Arpadiasza żył Sem pięćset lat i zrodził synów i córki.
            Gdy Arpachszad miał trzydzieści pięć lat, zrodził Szelacha. Po zrodzeniu
            Szelacha żył Arpachszad czterysta trzy lata i zrodził synów i córki. Gdy
            Szelach miał trzydzieści lat zrodził Hebera. Po zrodzeniu Hebera żył Szelach
            trzysta trzy lata i zrodził synów i córki. Gdy Herber miał trzydzieści cztery
            lata, zrodził Pelega. Po zrodzeniu Pelega żył Herber czterysta trzydzieści lat
            i zrodził synów i córki. Gdy Pelag miał trzydzieści lat, zrodził Reu. Po
            zrodzeniu Reu żył Pelag dwieście dziewięć lat i zrodził synów i córki. Gdy Reu
            miał trzydzieści dwa lata lata, zrodził Seruga. Po zrodzeniu Seruga żył Reu
            dwieście siedem lat i zrodził synów i córki. Gdy Serug miał trzydzieści lat,
            zrodził Nachora. Po zrodzeniu Nachora żył Serug dwieście lat i zrodził synów i
            córki. Gdy Nachor miał dwadzieścia dziewięć lat, zrodził Teracha. Po zrodzeniu
            Teracha żył Nachor sto dziewiętnaście lat i zrodził synów i córki. Gdy Terach
            miał siedemdziesiąt lat, zrodził Abrama, Nachora i Harana."

Popatrz Noico, tyle lat wtedy żyli i nikt ani słowem nie napomknął, że nudno
            było, ani nic. Każdy zamiast marudzić, po prostu robił swoje.
            ~~
            ox
            • noico Re: Spis niechcianych lektur 08.11.02, 22:21
              jak widać nie mieli nie mieli czasu na nudę.
          • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 05.11.02, 22:09
            Misianiu, Towje negatywne nastawienie mi się nie podoba, muszę stwierdzić.
            • misiania Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 08:39
              ojej :(
              • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:31
                Nie przejmuj się, wiele rzeczy mi sie nie podoba. A negatywne nastawienie do odżywkowej młodzieży to błąd - pamiętaj, że to oni będą dawać CI emeryturę :-)
                • misiania Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:36
                  toteż właśnie dlatego jestem tak przerażona... ale zawsze jest szansa, że wejdą
                  do nas czysto zagraniczne fundusze emerytalne. albo w jakiś inny sposób uda mi
                  się nie dopuścić tej błyskotliwej młodzieży do zarządzania moimi składkami.
                  • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:43
                    Uważaj czego sobie życzysz - myślisz, że w takich Niemczech mają wspanialszą młodziez od naszej?
                    • misiania Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:51
                      nene, ale klasę średnią, która jak sądzę zajmuje się finansami, mają niejako z
                      tradycjami a nie z nagłego jednopokoleniowego awansu społecznego. aha, zauważ,
                      że protestantyzm traktuje lenistwo za grzech a pracowitość za cnotę. nad tym,
                      by moje pieniądze pomnażali protestanci chyba mogę się pozastanawiać, no nie?
                    • aniela_ Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 10:22
                      dodam od siebie ze tacy np amerykanie to gupsi są. niezaleznie od wyznania i od
                      swiatopogladu niezaleznie. a im blizej zachodniego wybrzeza tym gorzej (podobno)
                      • misiania Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 11:06
                        aha, najlepszym więc rozwiązaniem byłoby przebywać tutaj, gdzie dzięcielina i
                        widok znajomy ten, a pieniążki kochane niech przybywają z daleka. pomnożone
                        przez gupaków. niech je w pocie czoła mnożą. O! bardzo piękny byłby świat
                        wtedy, jak sądzę :))))) ale nie jest to rozmowa na telefon.
            • aniela_ Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:04
              aha mnie np najnardziej wnerwia u mlodziezy to ze juz wiecej do niej nie
              naleze. p[oza tym nie nie budzi we mnie negatywnych emocji (ta mlodziez)
          • noico Re: Spis niechcianych lektur 08.11.02, 22:19
            Po pierwsze nie jestem już "młodzieżą"
            Po drugie podaj mi lekturę pisaną dużą czcionką i z obrazkami. Wydajesz sie
            ekspertem w teo typu literaturze.
        • noico Re: Spis niechcianych lektur 08.11.02, 22:30
          Zależy, co kto lubi. Ja uważam, że nie powinna być obowiązkowa (przynajmniej za
          moich czasów była).
    • rigel Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:08
      1. Lalka - naprawdę nie mogłem tego przełknąć
      2. Nad Niemnem - przeczytałem tylko kawałek o Janie i Cecylii, z tego pytali
      więc musiałem
      3. Chłopi - przeczytałem dopiero po "przerobieniu" w szkole... lepiej późno niż
      wcale ;)) zresztą uważam, że nie są tacy źli :)

zdecydowanie bardziej wolę Joe Alexa, A. McLeana (w oby przypadkach
      przeczytałem wszystko!) i kilku innych pisarzy tez lubię :)
    • baloo1 Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:22
      1. M. Konopnicka - calosc
      2. E. Orzeszkowa -calosc
      3. "Granica"

brrrrr....

--
      a poza tym, Ignatz, Twoje nastawienie mi sie nie podoba, musze przyznac ;oD
      • misiania Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:26
        "Marty" Orzeszkowej też nie dałeś rady przeczytać? O? Nad losem nieszczęsnej
        rodziny chomiczej (yyyy - susłowej może?) w "Sierotce Marysi" łkałam szczerze,
        qrde, "Granicę" też przeczytałam...
        • baloo1 Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:33
          sorry Misiani - "sienieda" niestety ;o)
      • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:29
        :-P
        • baloo1 Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:32
          Ignatz, Krasula ma dluzszy i sie nie chwali ;oD
          A poza tym, jestes u Pani.
          • ignatz Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:36
            Skarżypyta, ma kopyta
            języka lata, jak łopata!
          • e.silver Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 09:56
            baloo1 napisał:

> Ignatz, Krasula ma dluzszy i sie nie chwali ;oD

Baloo, nie wiedzieliśmy, że mamy do czynienia z pastuchem ;))))

Sorry, nie mogłam się oprzeć :DD To standardowe odp. na ten tekst :)

A, nigdy nie ukończyłam "Zbrodni i kary", ale byłam blisko ;)
            • westin Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 10:34
              Marii Konopnickiej będę bronił, bo przecież napisała Rotę, a poza tym Na jagody
              i Sierotkę Marysię z krasnoludkami (Koszałkiem Opałkiem) i wiele innych
              utworów.

Ze swej strony do spisu niechcianych lektur dodałbym Siłaczkę Żeromskiego i
              Kordiana, chociaź inne utwory Słowackiego bardzo cenię:)
            • the_ladybird Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 12:07
              "zbrodni i kary" nie??????????
              a ja ją połknęłam nie wiedzieć kiedy... :)
              a do "gracza" wracam regularnie, jak mam cwierć wieczoru wolne...
              • baloo1 Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 12:10
                A ja, gdy mam zbyt dobry nastroj, to siegam do "Braci Karamazow". Mija, jak
                reka odjal.
                ;oD
              • e.silver Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 12:14
                the_ladybird napisała:

> "zbrodni i kary" nie??????????

ano właśnie nie, dziwię się w sumie, ze tak wyszło, bo coby nie powiedziec
                nawet mi się podobało, ale jak przerwałam, pewnie przez szkołę, bo już trzeba
                było czytać cos nowego (3 klasa LO to był chyba taki maraton straszny), no to
                juz potem nie wróciłam.

Aha i od 5 lat jestem w połowie 3 tomu "Nędzników" i nadal zamierzam ich kiedyś
                skończyć.
    • riada Re: Spis niechcianych lektur 06.11.02, 12:20
      Szewcy to dopiero dramat :)
      • Gość: jo uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary IP: *.um.zabrze.pl / localhost 06.11.02, 12:56
        Ach, na mą zgubę wszedłem tutaj i przypomniał mi się koszmar z lat
        niegdysiejszych. Zwie się ANIELKA. To było obrzydliwe, kazać to czytać dzieciom.
      • Gość: jo uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary IP: *.um.zabrze.pl / localhost 06.11.02, 12:57
        Ach, na mą zgubę wszedłem tutaj i przypomniał mi się koszmar z lat
        niegdysiejszych. Zwie się ANIELKA. To było obrzydliwe, kazać to czytać dzieciom.
        • aniela_ Re: uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary 06.11.02, 13:36
          e. uwazaj se ;)
          • misiania Re: uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary 06.11.02, 13:56
            hyhyhy, ciekawa byłam czy nożyce się zorientują ;))))
            • aniela_ Re: uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary 06.11.02, 13:59
              sie zorientowaly poniewczasie. etos pracy ooko moje srodkowe w innym skierowal
              kierunku. a tu od razu nieuwage wykorzystali.
              • postrzygacz_pudli Re: uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary 06.11.02, 21:04
                Bez nerwów. Jo przeczyta "Anielo, wybacz mi" i szybko ci o tym powie.
                Nie przekręciłem chyba tytułu, hę? ;)
                Ignatz, o tym chłopie z babą to nie przypadkiem w "Zmierzchu" Żeromskiego było?
                Ale głowy nie dam sobie obciąć. ......Walek Gibała.....???????
                • ignatz Re: uważajcie, co czynicie - wywołujecie koszmary 06.11.02, 22:17
                  Zmierzch. otóż to. Dzięki.
    • noico Re: Spis niechcianych lektur 08.11.02, 22:18
      Zależy co kto lubi. Może dla niektórych nie jest nudna, ale nie powinna być
      lekturą obowiązkową. (Nie wiem czy nadal jest).
      • Gość: viki2lav Re: Spis niechcianych lektur IP: proxy / 213.255.126.* 11.11.02, 15:15
        bo cie wsadze na pare zdrowasiek do pieca i skonczysz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka