Dodaj do ulubionych

Czy polski MSZ powinien występować z taką prośbą?

27.09.09, 18:14
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7083631,Sikorski_wystapi_do_wladz_USA_ws__Polanskiego__Prawo.html

Poza tym jeden z argumentów Sikorskiego - "ze względu na mój osobisty stosunek
do wielkiego artysty" - jest wyjątkowo wręcz głupi.
Obserwuj wątek
    • pozarski Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:17
      Jesli jest polskim obywatelem,to moze,ale zdaje sie,ze nie jest,wiec nie ma powodu.
    • h.c.baron Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:18
      Nie.
      Msz nie jest od obrony pedofilii
    • elena4 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:18
      Widac Polacy równi i równiejsi. jak nie są Polańskim, to mogą gnic, ginąc a
      MSZ nie rusza palcem.
      • pozarski Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:19
        Daj przyklad jakiegos gnijacego w amerykanskim wiezieniu Polaka, gielenko.
        • elena4 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:23
          Nie tylko w amerykańskim. A sprawa z tym zabitym przez pakistańczyków
          inzynierem? Gdzie był wtedy pan minister?

A sprawa tego Polaka, oskarżonego o molestowanie córki swojej konkubiny czy
          zony? Nie pamietam dobrze, ale jakos nie slyszałam o wielkim zaangażowaniu
          władz. Zapamiętalabym.
          • pozarski Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 19:26
            No,ale to przeciez hitoria stara 40 lat. W Polsce bylaby przedawniona nawet
            gdyby te 13 latke zamordowal.
            • elena4 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 19:42
              Kwestia jego winy to już inna sprawa.
              Gdyby był pedofilem, nie sądzę, że skończyłoby sie na jednym incydencie. A w tym
              swiatku w ktorym sie obracał przypadki kiedy własne mamy robia za rajfury wcale
              nie są rzadkie.
    • elena4 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:20
      MSZ to nie prywatne ranczo p ministra.
    • pies_na_czarnych.o Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 18:22
      Minister podkreślił, że Polska ma "największe prawo do zabierania
      głosu" w sprawie Romana Polańskiego, bo - jak to określił -
      "pierwotne obywatelstwo jest zawsze najważniejsze".

:))))))))))))))))))))))))))))
    • rydzyk_smigly Powinien 27.09.09, 18:26
      W USA nie ma przedawnienia, a wg wszelkich europejskich kodeksów karnych
      przestępstwo pedofilii umarza się po (chyba) 20 latach. Jeśli ktokolwiek
      pamięta tę sprawę, swój towarzyski i medialny ostracyzm za ten postępek,
      równy w swoim czasie ze śmiercia cywilną RP ma już za sobą. Jeżeli
      podpisuje się apele o łaskę w stosunku do innych osób publicznych -
      dlaczego nie zrobić tego w przypadku Polańskiego?
      • wylogowany.pielegniarz Re: Powinien 27.09.09, 18:30
        rydzyk_smigly napisał:

> Jeżeli
        > podpisuje się apele o łaskę w stosunku do innych osób publicznych -
        > dlaczego nie zrobić tego w przypadku Polańskiego?

Gdyby to nie chodziło o seks 45-latka z 13-latką, to może nie miałbym wątpliwości.
        • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:31
          Ale ta ówczesna 13-latka wielokrotnie prosiła, żeby mu darować. Sama
          mu darowała. Jeśli pokrzywdzona daruje, nie można wystepować o prawo
          łaski?
          • wylogowany.pielegniarz Re: Powinien 27.09.09, 18:34
            woda_woda napisała:

> Ale ta ówczesna 13-latka wielokrotnie prosiła, żeby mu darować. Sama
            > mu darowała. Jeśli pokrzywdzona daruje, nie można wystepować o prawo
            > łaski?

Moim zdaniem nie.
            • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:35
              A moim zdaniem najwazniejsze jest zdanie osoby pokrzywdzonej.
              • wylogowany.pielegniarz Re: Powinien 27.09.09, 18:41
                woda_woda napisała:

> A moim zdaniem najwazniejsze jest zdanie osoby pokrzywdzonej.

To domagaj się wniosków o ułaskawienie w przypadku kar za seks z nieletnimi,
                którzy na ten seks się godzą, skoro ich zdanie jest najważniejsze.
                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:45
                  > To domagaj się wniosków o ułaskawienie w przypadku kar za seks z
                  nieletnimi,
                  > którzy na ten seks się godzą, skoro ich zdanie jest najważniejsze.

Po 32 latach?
                  Gdy dziewczyna mówiła, że jest starsza, oszukała?

Nie jest to jednoznaczne.
                  • taziuta Re: Powinien 27.09.09, 20:08
                    woda_woda napisała:

> Po 32 latach?
                    > Gdy dziewczyna mówiła, że jest starsza, oszukała?
                    >
                    > Nie jest to jednoznaczne.

Też tego nie rozumiem...
                    Jedyne co tu jest jednoznaczne, to ucieczka Polańskiego przed
                    amerykańskim wymiarem sprawiedliwości. :)
              • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 18:43
                To nie jest żadnym argumentem w prawie karnym, o ile mi wiadomo.
                • ayran Re: Powinien 27.09.09, 20:30
                  Toteż nie chodzi o argument w prawie karnym, tylko u ułaskawienie. Czyli decyzję
                  pozwalającą na odstąpienie od kary wymierzonej w trybie obowiązującym według
                  prawa karnego.
                  • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 20:31
                    Czyli najpierw musi być wyrok, no nie?
                    • ayran Re: Powinien 27.09.09, 20:41
                      Tak. Wyrok skazujący w USA. Albo też - wcześniej - wyrok sądu szwajcarskiego
                      odmawiający ekstradycji.

• basia.basia Re: Powinien 28.09.09, 00:10
              wylogowany.pielegniarz napisał:

> woda_woda napisała:
              >
              > > Ale ta ówczesna 13-latka wielokrotnie prosiła, żeby mu darować. Sama
              > > mu darowała. Jeśli pokrzywdzona daruje, nie można wystepować o prawo
              > > łaski?
              >
              > Moim zdaniem nie.

Czy wiesz o tym, że umówili się ministrowie spraw zagranicznych RP i Francji, że
              zrobią to razem? Wystąpią do gubernatora Kalifornii czyli Schwarzeneggera:) Ten
              francuski też nie powinien?
          • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:34
            To niech go broni ona.
            • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:36
              > To niech go broni ona.

To znaczy?
              • pies_na_czarnych.o Re: Powinien 27.09.09, 18:37
                woda_woda napisała:

> > To niech go broni ona.
                >
                > To znaczy?

Moze wystapic jako swiadek obrony.
                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:38

> Moze wystapic jako swiadek obrony.
                  >
                  >

Rozumiem.
                • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:43
                  Oj jakiś ty dowcipny. Niech biega i zbiera podpisy , założy komitet i niech
                  prosi o łaskę.
              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:40
                To znaczy, że jest wystarczająco dużo cwanych amerykanskich papug, które mogą
                wszystko załatwic.
                Dopóki MSZ nie pokaże, że mu zależy jednakowo na wszystkich Polakach, nie widzę
                powodu dla ktorego miałby interweniowac w sprawach byłego Polaka, ktory zawsze
                zresztą negowal swoją polskośc.
                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:42
                  Myślisz, że Polański ma takie same zasługi dla polskiej kultury i
                  promocji jej w świecie, jak pan Kowalski z naprzeciwka?
                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:45
                    Żarty sobie stroisz? Oni wszyscy promowali Polskę tylko wtedy, kiedy to
                    pomagało promowac sie im.
                    • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:48
                      > Żarty sobie stroisz?

Nie. Nie wiesz, jakie Polański ma zasługi dla kultury?
                      • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:52
                        Nie. Jeden nóż w wodzie i cała reszta na własny rachunek. To jest tylko
                        czlowiek a nie złoty cielec.
                        • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:55
                          > Nie.

Nie zminisz tego, że jest to jeden z bardziej znanych w świecie
                          polskich rezyserów :)
                          • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:57
                            Ja sie nie muszę podpinac pod jego wielkośc. Najważniejsze jest to co on o sobie
                            mówi.
                            • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:59
                              Najważniejsze jest to co on o sobi
                              > e
                              > mówi.

Poproszę źródło.
                              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:04
                                Nie wszystko opiera się na internecie.
                                O tym słyszałam lub czytałam jeszcze w późnych latach osiemdziesiątych.
                                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 19:05
                                  > Nie wszystko opiera się na internecie.

wybacz, Eleno, ale nie sądzisz chyba, że wszystko, co ludzie pisza
                                  na forum jest dla mnie wiarygodne bez podania źródła :)
                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:11
                                    I to jest kontrargument który ma mnie zalatwic?
                                    To nie plotka, tylko komentarze osób które z nim rozmawiały.
                                    Trudno, żebym pamietała po tylu latach źrodło.
                                    Wówczas dowiedziałam sie że nie każdy uważany za Polaka przeze mnie, musi byc
                                    Polakiem.
                                • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 19:07
                                  Eleno, a czy jest chociaż jeden polski artysta lub artysta w Polsce, bo zaraz mi
                                  tu wyjedziesz z pochodzeniem Polańskiego, którego cenisz za to, co stworzył?
                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:14
                                    To nie jest tematem tej dyskusji.
                                    Temat brzmi czy MSZ i tak dalej. Jeżeli MSZ nie rusza palcem w sprawie żadnego
                                    innego Polaka, nie powinien ruszac poalcem w sprawie kogoś, kto głosi swiatu, ze
                                    jest Żydem.
                                    I lata mi, czy to jest artysta, czy zwykły zjadacz chleba.
                                    Nie mam mentalnosci rodem z carskiej Rosji.
                                    • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 19:15
                                      Tyle że przed chwilą negowałaś jego talent.
                                      • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:23
                                        Gdzie? Chyba grypę złapałas! Ale co to za kryterium?
                                        Dla państwa ma się liczyc obywatel. Bo tatuś utalentowany to i coreczce
                                        darujemy, nie? My to juz w Polsce znamy i nie zgadzamy sie z tym. Jak ma talent
                                        to niech sie szanuje i swój talent równiez.
                                        • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 19:28
                                          Tu próbujesz pomniejszać jego zasługi:
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,28,100809398,100810594,Re_Powinien.html
                                          > Dla państwa ma się liczyc obywatel.

W którym miejscu twierdzę inaczej?

> Bo tatuś utalentowany to i coreczce darujemy, nie?

Jakiej znowu córeczce?
                                          • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:34
                                            Jakiejkolwiek. Mówię o panującej w Polsce demokracji i o tym jak czołobitnośc
                                            wobec tych tak zwanych wielkich prowadzi do wypaczania zasad demokratycznych i
                                            przywilejowania nawet następnych generacji.
                                            Jak ktoś nie widzi w tym braku przyzwoitości to już nie zobaczy.
                                            • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 19:36
                                              Zauważ łaskawie, że jeszcze nie napisałam, co myślę na temat tego, co zrobił,
                                              lub co zamierza zrobić MSZ.
                                              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:43
                                                Dlatego nie musisz moich słów odbierac osobiście.
                                    • rydzyk_smigly Od ruszania palcem w sprawach zwykłego Polaka 27.09.09, 19:21
                                      jest wydział konsularny ambasady RP w kraju urzędowania, podlegający,
                                      jeśli nie wiesz, emeszetowi. Przypuszczam,że odpowiednia komórka MSZ
                                      udzieli ci odpowiedzi co do liczby ruszań palcami.
                                      Minister zabiera głos w sprawach wyjątkowych, a takim, ze względu na
                                      popularność i osobę jest przypadek Polańskiego.
                                      • elena4 Re: Od ruszania palcem w sprawach zwykłego Polaka 27.09.09, 19:27
                                        Pamiętam wspomnianą przeze mnie sprawę zwykłego Polaka oskarżonego o pedofilię
                                        NIESPRAWIEDLIWIE i skazanego, bo pani prokurator czy pani sędzia miała ambicje
                                        polityczne. To byla sprawa dla MSZ.
                                        Śmierc geologa w Pakistanie to była sprawa dla MSZ.
                                        A o ambasadach i konsulatach można długo i treściwie. I o atmosferze w nich w
                                        stosunku do zwykłych obywateli., hehehe.
                        • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:31
                          To nie pomniejszanie jego zasług, tylko stwierdzenie, że z Polska to go jedynie
                          łaczy jego film dyplomowy.
                          Resztę robił poza Polską i na własny rachunek.
                          I dalej twierdzę, że to tylko człowiek, choc utalentowany a nie bóg.
                • pies_na_czarnych.o Re: Powinien 27.09.09, 18:44
                  > Dopóki MSZ nie pokaże, że mu zależy jednakowo na wszystkich
                  Polakach,

Polanski nie jest Polakiem.
                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:47
                    Nie jest. Kiedy ktoś nazwał go Polakiem, zaprzeczał twierdząc, ze jest Żydem.
                    • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:49
                      elena4 napisała:

> Nie jest. Kiedy ktoś nazwał go Polakiem, zaprzeczał twierdząc, ze
                      jest Żydem.

Żyd nie może być Polakiem?
                      • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:50
                        To właśnie mnie zaskakuje. Ja zawsze myślałam że może. On twierdzi ze Polakiem
                        nie jest. Niech Izrael interweniuje.
                        • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:53
                          > On twierdzi ze Polakiem
                          > nie jest.

Musiałabym mieć źródło :)
                        • ayran Re: Powinien 27.09.09, 20:37
                          Zgodzisz się na taki deal: ja ci pokażę źródło, z którego wynika, że Polański
                          twierdzi, że JEST Polakiem, a ty takie, z którego wynika, że temu zaprzecza.

"- Dla mnie to bardziej kwestia humoru niż nostalgii. Ale rzeczywiście, tworząc
                          ten fikcyjny kraj, który nazywa się Transylwania, miałem w pamięci Polskę. Bo
                          jak mówił Czechow: sztuka musi mieć jakieś korzenie. Nawet jeśli są one
                          fikcyjne, trzeba je stworzyć. Na czym się miałem opierać, z czego czerpać?
                          Przecież jestem Polakiem."

http://www.teatry.art.pl/!rozmowy/polskiew.htm

W tym momencie stawiam roboczą hipotezę, że kłamiesz, którą z ochotą odszczekam,
                          jeśli pokażesz "swój" dowód.
                    • pies_na_czarnych.o Re: Powinien 27.09.09, 18:50
                      elena4 napisała:

> Nie jest. Kiedy ktoś nazwał go Polakiem, zaprzeczał twierdząc, ze
                      jest Żydem.

Ma francuskie obywatelstwo.
                      • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 18:54
                        Żyd z francuskim obywatelstwem. Niech Izrael z Francją interweniują jak chcą.
                        • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:56
                          > Żyd z francuskim obywatelstwem.

A ty jakie masz obywatelstwo?
                          • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 19:00
                            Ja mam polskie i z takim umrę.
                            • taziuta Re: Powinien 27.09.09, 20:25
                              elena4 napisała:

> Ja mam polskie i z takim umrę.

Jak ok. 38 milionów innych Polaków (żaden wstyd:),
                              ale czy fakt, że nie masz talentu, ani innych przymiotów, które
                              pozwoliłyby Ci zdobyć np. francuskie obywatelstwo, to aż taki powód
                              do dumy?
                              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 20:36
                                Nabyłam praw do obywatelstwa kraju, w którym mieszkam przez zasiedzenie. Nie
                                występuję o obywatelstwo. Obywatelstwo to nie jest kwestia oportunizmu.
                              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 20:39
                                A poza tym, człowiek utalentowany może o wiele łatwiej funkcjonowac w swiecie
                                bez zmiany obywatelstwa niż ja, prosty człowiek. Jego każdy przyjmuje z
                                otwartymi ramionami.
                                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 20:41
                                  elena4 napisała:

> A poza tym, człowiek utalentowany może o wiele łatwiej
                                  funkcjonowac w swiecie
                                  > bez zmiany obywatelstwa niż ja, prosty człowiek. Jego każdy
                                  przyjmuje z
                                  > otwartymi ramionami.

No bo lepiej byc utalentowanym...
                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 20:42
                                    Ale co to ma wspólnego z tematem wątku?
                                    • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 20:44

elena4 napisała:

> Ale co to ma wspólnego z tematem wątku?
                                      >

Własnie nie wiem, po co napisałas o ludziach utalentowanych.
                                      • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 20:51
                                        Poukładajmy to. MSZ nie powinien interweniowac w sprawie Żyda, bo nie wywiązuje
                                        sie z powinności wzgledem obywateli polskich.
                                        Kwestia wielkości czy talentu tego pana jest sprawą drugorzędną, bo gdyby to był
                                        jakis tam Rappaport z paszportem polskim i bez wstydu mówiący o sobie, że jest
                                        ŻydoPolakiem to darłabym mordę w jego obronie. Oportunistów nie lubię. I kto mi
                                        co zrobi?
                                        • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 20:52
                                          > Poukładajmy to. MSZ nie powinien interweniowac w sprawie Żyda

Jasne. Powinien interweniować tylko w sprawach genetycznych
                                          patriotów.
                                          • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 20:58
                                            Polaka bez względu na genetykę.
                                            Ten pan Polakiem jest wtedy, kiedy mu pasuje.
                                        • ayran Re: Powinien 27.09.09, 20:58
                                          elena4 napisała:

> Poukładajmy to. MSZ nie powinien interweniowac w sprawie Żyda, bo nie wywiązuje
                                          > sie z powinności wzgledem obywateli polskich.

A z to jakich powinności względem obywateli polskich się nie wywiązuje?

> Kwestia wielkości czy talentu tego pana jest sprawą drugorzędną, bo gdyby to by
                                          > ł
                                          > jakis tam Rappaport z paszportem polskim i bez wstydu mówiący o sobie, że jest
                                          > ŻydoPolakiem to darłabym mordę w jego obronie. Oportunistów nie lubię. I kto m
                                          > i
                                          > co zrobi?

No widzisz - ty nie lubisz oportunistów, ja natomiast identycznym uczuciem darzę
                                          łgarzy, krętaczy i oszczerców.
                                          Dostałaś na tacy dowód, że Polański bez wstydu (a wręcz z dumą) mówi o sobie
                                          "jestem Polakiem" i dalej brniesz w zaparte.
                                          • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:05
                                            To co on mówi wówczas kiedy moze na tym cos wygrac to mnie nie interesuje.
                                            Bardziej uwierzę w jego słowa wypowiedziane w chwili szczerości, kiedy na
                                            horyzoncie nie ma zadnego mozliwego profitu.
                                            • ayran Re: Powinien 27.09.09, 21:09
                                              elena4 napisała:

> To co on mówi wówczas kiedy moze na tym cos wygrac to mnie nie interesuje.
                                              > Bardziej uwierzę w jego słowa wypowiedziane w chwili szczerości, kiedy na
                                              > horyzoncie nie ma zadnego mozliwego profitu.

Ale nie jesteś w stanie wykazać, że twoje gołosłowne stwierdzenie, jakoby
                                              Polański kiedykolwiek twierdził, że Polakiem nie jest, jest prawdziwe.
                                              Bo to twoja konfabulacja, podyktowana albo zawiścią do człowieka utalentowanego,
                                              albo też niechęcią ze względu na żydowskie korzenie.

Albo też efekt kiepskiej pamięci - ot coś tam ci się pomyliło albo pomieszało.
                                              Może z Kosińskim, może z kimś jeszcze.
                                              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:14
                                                Wiesz co? Możesz mnie pocałowac, wiesz gdzie.
                                                • ayran Re: Powinien 27.09.09, 21:17
                                                  elena4 napisała:

> Wiesz co? Możesz mnie pocałowac, wiesz gdzie.

Nie licz na to. Pocałować mogę z miłości, szacunku, ewentualnie sympatii. Żaden
                                                  z tych przypadków nie wchodzi w rachubę.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:19
                                                    Biedactwo. Na następną antysemitkę trafiłeś, prawda?
                                                  • ayran Re: Powinien 27.09.09, 21:21
                                                    elena4 napisała:

> Biedactwo. Na następną antysemitkę trafiłeś, prawda?

Przede wszystkim konfabulantkę ze skłonnością do rzucania oszczerstw.
                                                    Antysemitkę przy okazji.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:24
                                                    Dobre sobie! Konfabulantke bo twierdzę, że MSZ służy do wyciągania
                                                    z opresji obywateli polskich a nie obywateli świata?
                                                    A uważac mnie za antysemitke mozesz. Nie mam obowiązku kochac wszystkich Żydow.
                                                  • woda_woda Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:25
                                                    ale Ayran ma rację.
                                                  • elena4 Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:30
                                                    To nie jest racja tylko próba zakrzyczenia moich opinii.
                                                    Bazujecie na tym, ze nie podam argumentów w internecie. AS skoro tego nie ma w
                                                    internecie to znaczy ze nie istnieje.
                                                  • ayran Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:32
                                                    elena4 napisała:

> To nie jest racja tylko próba zakrzyczenia moich opinii.
                                                    > Bazujecie na tym, ze nie podam argumentów w internecie. AS skoro tego nie ma w
                                                    > internecie to znaczy ze nie istnieje.

Nie - nie podasz nie dlatego, ze nie ma w internecie, tylko dlatego, że ten
                                                    "fakt" powstał w twojej głowie.
                                                  • elena4 Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:38
                                                    Ale jaki jest w tym mój interes zeby to zmyslac? Co ja z tego mam?
                                                    W końcu każdy utalentowany człowiek to duma dla kraju, który go wypuscił w
                                                    swiat! Ale jeżeli on sie nie czuje Polakiem, to co mi do niego?
                                                  • ayran Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:41
                                                    elena4 napisała:

> Ale jaki jest w tym mój interes zeby to zmyslac? Co ja z tego mam?
                                                    > W końcu każdy utalentowany człowiek to duma dla kraju, który go wypuscił w
                                                    > swiat! Ale jeżeli on sie nie czuje Polakiem, to co mi do niego?

Wymieniłem trzy możliwości: 1.) zawiść; 2.) niechęć na tle rasowym czy
                                                    narodowościowym; 3.) luki w pamięci. Jest jeszcze parę innych możliwych
                                                    wyjaśnień, ale tą drogą nie powinno się stawiać diagnoz psychiatrycznych.
                                                  • elena4 Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:45
                                                    Jeszcze jednej nie wymieniłeś. Polskiej nikczemności.
                                                  • ayran Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 21:48
                                                    elena4 napisała:

> Jeszcze jednej nie wymieniłeś. Polskiej nikczemności.

Nie uznaję takiej kategorii za realny byt. Zresztą nie uważam się za człowieka
                                                    nikczemnego, a jestem Polakiem.
                                                  • elena4 Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 22:03
                                                    Nikczemnie wmawiasz mi grzechy, ktorych nie posiadam.
                                                  • ayran Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 22:08
                                                    elena4 napisała:

> Nikczemnie wmawiasz mi grzechy, ktorych nie posiadam.

Grzechy się popełnia łamiąc przykazania. Ty w tym wątku wielokrotnie złamałaś
                                                    przykazanie ósme.
                                                  • elena4 Re: Przykro mi, Eleno, 27.09.09, 22:36
                                                    Nic z tych rzeczy. Po prostu ktoś tu okazał się małosprytny a inni to zauważyli.
                                                    Mógł sie nie wypierac związków z Polską.
                                                  • ayran Re: Powinien 27.09.09, 21:30
                                                    elena4 napisała:

> Dobre sobie! Konfabulantke bo twierdzę, że MSZ służy do wyciągania
                                                    > z opresji obywateli polskich a nie obywateli świata?

Nie - konfabulantkę, bo twierdzisz, że Polański zaprzeczał jakoby był Polakiem.
                                                    To zwykła konfabulacja - skąd się prawdopodobnie wzięła - napisałem powyżej.

> A uważac mnie za antysemitke mozesz. Nie mam obowiązku kochac wszystkich Żydow.

W tej akurat sprawie twoja niechęć do Żydów jest tylko prostym objaśnieniem
                                                    tego, dlaczego bezczelnie kłamiesz.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:32
                                                    Bo Polanski w rozmowach prywatnych zaprzeczał, kiedy sie go nazywało Polakiem.

W tej akurat sprawie twoja niechęć do Żydów jest tylko prostym objaśnieniem
                                                    > tego, dlaczego bezczelnie kłamiesz.

Spadaj! hehehehe
                                                  • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 21:34
                                                    > Bo Polanski w rozmowach prywatnych zaprzeczał, kiedy sie go
                                                    nazywało Polakiem.

byłas przy tych prywatnych rozmowach?
                                                  • ayran Re: Powinien 27.09.09, 21:34
                                                    elena4 napisała:

> Bo Polanski w rozmowach prywatnych zaprzeczał, kiedy sie go nazywało Polakiem.
                                                    >
                                                    > W tej akurat sprawie twoja niechęć do Żydów jest tylko prostym objaśnieniem
                                                    > > tego, dlaczego bezczelnie kłamiesz.
                                                    >
                                                    > Spadaj! hehehehe

Żaden rechot tego nie zmieni. Łżesz i powołujesz się na "rozmowy prywatne" nie
                                                    potrafiąc wskazać, kto jest źródłem tych rewelacji.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:41
                                                    Bo mi nie zależy na tym aby tego dowodzic. Wiem o tym od dawna, utrwaliło mi
                                                    się, przekuło sobie skojarzeniową ścieżkę w moim mózgu i szlus.
                                                  • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 21:42
                                                    > Bo mi nie zależy na tym aby tego dowodzic.

W związku z tym twoja opinia nadaje sie na smietnik wobec dowodu na
                                                    opinie przeciwną, jaki został przedstawiony.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 22:02
                                                    I dalej w ten deseń? Polański nie jest Polakiem. Byc może przypomina sobie o
                                                    związkach z Polską kiedy mu pasuje. Dla mnie znaczy tyle co kazdy inny
                                                    utalentowany obcy rezyser i przy tym zostaję.
                                                  • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 22:03
                                                    Daruj sobie te twoje niewiarygodne opinie.

"wyznał Polański:

Życie jest nieustannym gwałtem. [...]Wiem coś o tym. Nie tylko
                                                    dlatego, że przeżyłem kilka lat w USA, ale dlatego, że jestem
                                                    Polakiem: kiedy urodziło się w Polsce w epoce, w której ja się
                                                    urodziłem, nie można nigdy zapomnieć prawa gwałtu [8].'

www.filmoznawcy.umk.pl/viewpage.php?page_id=21
                                            • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 21:12
                                              elena4 napisała:

> To co on mówi wówczas kiedy moze na tym cos wygrac to mnie nie
                                              interesuje.
                                              > Bardziej uwierzę w jego słowa wypowiedziane w chwili szczerości,
                                              kiedy na
                                              > horyzoncie nie ma zadnego mozliwego profitu.

Żenada, Eleno - jak odróżniasz, kiedy mówi szczerze a kiedy nie?

Ż
                                              • mietowe_loczki Re: Powinien 27.09.09, 21:15
                                                W zależności od swojego widzimisię.
                                              • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:16
                                                Zawsze to, co mówi się poza światłami rampy jest szczersze.
                                                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 21:17
                                                  elena4 napisała:

> Zawsze to, co mówi się poza światłami rampy jest szczersze.

A ty podsłuchałas?
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:27
                                                    Ja nie podsłuchuję.
                                                  • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 21:28
                                                    elena4 napisała:

> Ja nie podsłuchuję.

Nie szkodzi. Już wiem, że wierzysz w to, co ci pasuje.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 21:52
                                                    Mnie pasuje to, aby mój MSZ interweniował przede wszystkim w sprawach
                                                    obywateli polskich. Jak sie wykaże skutecznością i zostanie mu trochę czasu,
                                                    kurtuazyjnie moze sie zając własnymi przyjaciółmi.
                                                    Nigdy na odwrót.
                                                  • ayran Re: Powinien 27.09.09, 21:59
                                                    W takim razie musisz zaakceptować, że Sikorski występuje w sprawie i na rzecz
                                                    Polańskiego. Z punktu widzenia polskiego prawa Polański jest obywatelem polskim,
                                                    a jeżeli twierdzisz, że jest inaczej, to znaczy, że nie znasz, bądź nie
                                                    rozumiesz Konstytucji RP.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 22:11
                                                    Nie jest obywatelem polskim. Jest obywatelem francuskim i do tego TYLKO Żydem.
                                                  • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 22:13
                                                    > i do tego TYLKO Żydem.

Przykro mi, ale wkładam cię do nieprzyjaciół, bo z antysemitami nie
                                                    rozmawiam z zasady.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 22:17
                                                    Hehehe. Twoja wola.
                                                    miałam na myśli, że jest jedynie Żydem a nie Żydopolakiem w sensie świadomości.
                                                  • ayran Re: Powinien 27.09.09, 22:13
                                                    elena4 napisała:

> Nie jest obywatelem polskim. Jest obywatelem francuskim i do tego TYLKO Żydem.

Kłamiesz po raz kolejny, albo po prostu masz braki w wiedzy. Zgodnie z art. 34
                                                    Konstytucji RP Roman Polański jest obywatelem Rzeczypospolitej Polskiej.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 22:18
                                                    Tym gorzej dla Polski.
                                                  • elena4 Re: Powinien 27.09.09, 22:24
                                                    Oportuniści mają Polskę gdzieś.
                                    • woda_woda I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 20:45
                                      co Ayran wykazał.

Polański:
                                      "- Dla mnie to bardziej kwestia humoru niż nostalgii. Ale
                                      rzeczywiście, tworząc ten fikcyjny kraj, który nazywa się
                                      Transylwania, miałem w pamięci Polskę. Bo jak mówił Czechow: sztuka
                                      musi mieć jakieś korzenie. Nawet jeśli są one fikcyjne, trzeba je
                                      stworzyć. Na czym się miałem opierać, z czego czerpać? Przecież
                                      jestem Polakiem."
                                      http://www.teatry.art.pl/!rozmowy/polskiew.htm
                                      • elena4 Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 20:56
                                        Powiedziałam, że jest rodzaj ludzi, którzy umieją wykorzystac każdą nadarzająca
                                        sie sytuacje, aby się promowac. Jak jest moda na Polskę to trzeba sie podpiąc
                                        pod Polskę bo sa profity.
                                        Konczmy wodo tę dyskusję bo do niczego nie prowadzi.
                                        • woda_woda Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 20:57
                                          > Powiedziałam, że jest rodzaj ludzi, którzy umieją wykorzystac
                                          każdą nadarzająca
                                          > sie sytuacje

Żenada.
                                          • elena4 Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 21:06
                                            Tak to widzę. Są inni artyści z zydowskim pochodzeniem i jakoś sie swojej
                                            polskości nie wypieraja.
                                            • woda_woda Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 21:13

elena4 napisała:

> Tak to widzę. Są inni artyści z zydowskim pochodzeniem i jakoś
                                              sie swojej
                                              > polskości nie wypieraja.

A Polański sie wypiera?
                                              • elena4 Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 21:17
                                                Fora Polanski. Ma wielu przyjaciół, niech mu pomagaja.
                                                • woda_woda Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 21:18
                                                  elena4 napisała:

> Fora Polanski. Ma wielu przyjaciół, niech mu pomagaja.

Pomaga mu ten, który chce a nie ten, komu ty każesz.
                                                  • elena4 Re: I, Eleno, minęłaś sie z prawdą, 27.09.09, 21:29
                                                    Ale nie szef polskiego MSZu. Bo to jest szef polskiego MSZ który miał w dupie
                                                    smierc jakiegos tam Polaka i palcem nie ruszył w jego sprawie
                • basia.basia Do eleny4 27.09.09, 23:33
                  Coś mi się wyadje, że nie wiesz dlaczego on się nazywa Polański:)

pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Pola%C5%84ski
                  • elena4 Re: Do eleny4 28.09.09, 06:07
                    O Boże! Facet sie z antysemitką ożenił. To trzeba byc masochistą.
          • pies_na_czarnych.o Re: Powinien 27.09.09, 18:36
            woda_woda napisała:

> Ale ta ówczesna 13-latka wielokrotnie prosiła, żeby mu darować.
            Sama
            > mu darowała. Jeśli pokrzywdzona daruje, nie można wystepować o
            prawo
            > łaski?

Amerykanskie prawo tego nie przewiduje. Nawet to, ze ona oszukala go
            co do swojego wieku nie jest brane pod uwage.
            • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:37
              Amerykańskie prawo nie przewiduje prawa łaski?

"Szefowie MSZ Polski i Francji Radosław Sikorski i Bernard Kouchner
              ustalili, że razem wystąpią do amerykańskich władz o to, by reżyser
              Roman Polański został zwolniony ze szwajcarskiego aresztu
              ekstradycyjnego, a prezydent USA rozważył zastosowanie wobec niego
              prawa łaski."
              • wylogowany.pielegniarz Re: Powinien 27.09.09, 18:40
                To chyba trochę dziwne prawo łaski mają w USA, skoro można kogoś ułaskawić przed
                ogłoszeniem wyroku?
                • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:41

> To chyba trochę dziwne prawo łaski mają w USA, skoro można kogoś
                  ułaskawić przed
                  > ogłoszeniem wyroku?

Nigdzie nie jest napisane, że rozprawa ma się nie odbyć.
                  • wylogowany.pielegniarz Re: Powinien 27.09.09, 18:45
                    woda_woda napisała:

> wylogowany.pielegniarz napisał:
                    >
                    > > To chyba trochę dziwne prawo łaski mają w USA, skoro można kogoś
                    > ułaskawić przed
                    > > ogłoszeniem wyroku?
                    >
                    > Nigdzie nie jest napisane, że rozprawa ma się nie odbyć.

No to wyjaśnij mi to zdanie:
                    "Szefowie MSZ Polski i Francji Radosław Sikorski i Bernard Kouchner ustalili, że
                    razem wystąpią do amerykańskich władz o to, by reżyser Roman Polański został
                    zwolniony ze szwajcarskiego aresztu ekstradycyjnego, a prezydent USA rozważył
                    zastosowanie wobec niego prawa łaski."
                    • woda_woda Re: Powinien 27.09.09, 18:48
                      > No to wyjaśnij mi to zdanie:

by reżyser Roman Polański został
                      > zwolniony ze szwajcarskiego aresztu ekstradycyjnego

Żeby odpowiadał z wolnej stopy.

a prezydent USA rozważył
                      > zastosowanie wobec niego prawa łaski."

Po zapadnięciu wyroku.

Tak to rozumiem.
                • m.c.hrabia Re: Powinien 27.09.09, 18:42
                  Tak ,
                  nasz minister występuje o prawo łaski chociaż nie jest pewien ,że winien.
              • pies_na_czarnych.o Re: Powinien 27.09.09, 18:41
                woda_woda napisała:

> Amerykańskie prawo nie przewiduje prawa łaski?
                >
                > "Szefowie MSZ Polski i Francji Radosław Sikorski i Bernard Kouchner
                > ustalili, że razem wystąpią do amerykańskich władz o to, by reżyser
                > Roman Polański został zwolniony ze szwajcarskiego aresztu
                > ekstradycyjnego, a prezydent USA rozważył zastosowanie wobec niego
                > prawa łaski."

W 2009 roku sąd w Kalifornii odrzucił wniosek adwokatów reżysera o
                oddalenie zarzutów. Sędzia w uzasadnieniu napisał, że jest to
                niemożliwe póki Polański ucieka. Oznaczało to, że Polak:))))
                musiałby stawić się przed amerykańskim sądem.
          • 2for1 Skad biora sie tacy ludzie jak ty ? 27.09.09, 18:49
            woda_woda napisała:

> Ale ta ówczesna 13-latka wielokrotnie prosiła, żeby mu darować. Sama
            > mu darowała. Jeśli pokrzywdzona daruje, nie można wystepować o prawo
            > łaski?

Gdyby corka Josefa Fritzla mu darowala to tez mozna byloby puscic go wolno ?

Pedofil ktory podaje dziecku narkotyki i alkohol aby je wykorzystac nie jest
            godzien aby panstwo wystepowalo w jego obronie.

• pokemon4 Racja. Gdyby Fritzel był swój, też by go bronili.. 28.09.09, 02:56
              Masz rację. Gdyby Fritzel był swój, też by go bronili.
              Polański miał bardzo dowcipnie odpowiadać na pytania dziennikarzy, kiedy rozeszła się wieść o tamtej balandze w L.A.- zapytany, czy mu nie przeszkadzało, że to dziewczę miało lat 13 - miał zażartować "I'm not superstitious!" [nie jestem przesądny]. Taki był dowcipny. Wiem to z dobrego źródła.

Re: Skad biora sie tacy ludzie jak ty ?
        • pozarski Re: Powinien 27.09.09, 19:29
          To nie pownno miec zadnego znaczenia. Natomiast fakt,ze nie jest polskim
          obywatelem moze spowodowac,ze bedzie to tylko pusty gest robiony ze
          swiadomoscia,ze gest jest bez znaczenia. To jeszcze gorzej,niz nic nie robic,wg
          mnie.
    • platfusyf [...] 27.09.09, 18:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sldubek Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 19:00

A w Polsce człowiek morduje staruszkę a potem po latach zostaje
      skarbnikiem SLD
    • mirage72 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 19:00
      A dlaczego ma Polanskiego bronic Kaczynski? To jest osobista sprawa
      Polanskiego i moze on chce zeby go bronil np Tusk (jak juz Sikorski
      sie odezwal). Poza tym Polanski jest obywatelem Francji. Z pewnoscia
      Polanski zwroci sie o pomoc do sporego lobby zydowskiego w USA, a
      oni albo go oleja albo obronia jak tylko beda chcieli. No, ale to
      bedzie sporo kosztowalo baksow. A Kaczynski i Tusk niech sie zajma
      wizami dla Polakow lepiej
    • l.o.r.t.e.a Powinien. I niedobrze się stało, że Sikor zabrał 27.09.09, 19:07
      głos, dopiero jako echo Kouchnera.
      • ave.duce Re: Powinien. I niedobrze się stało, że Sikor zab 27.09.09, 19:32
        l.o.r.t.e.a napisał:

> głos, dopiero jako echo Kouchnera.
        >
        >

Zgadzam się, że powinien, ale co do drugiej części Twojej opinii > proszę o krótkie uzasadnienie.

ps. Polański jest obywatelem francuskim, bodajże?

:p
        • l.o.r.t.e.a Rozchodzie się mnie o to, że władze francuskie 27.09.09, 20:04
          zabrały głos (bardzo klarowny i zdecydowany), jako pierwsze. Sikor
          dopiero im wtórował.

Polański, owszem, jest obywatelem francuskim, ale jego dorobek,
          z "Nożem w wodzie", na czele, jest dorobkiem polskiego kina.
          Polański, w przeciwieństwie, do wielu, którzy z Polski emigrowali,
          nigdy się nie wstydził kraju pochodzenia.
          • ave.duce Ok, thnX :) 27.09.09, 20:55
            Jest to trochę dzielenie wlosa na czworo > najważniejsze, że wystąpili, a w jakiej kolejności, to dla mnie mniej ważne.

:p
    • syndyk.iv.rp Polski MSZ się w USA nie liczy 27.09.09, 19:37
      Równie dobrze wniosek w sprawie Polańskiego mógłoby złożyć Krajowe Stowarzysenie
      Sołtysów, w skrócie KSS.
    • kukipl Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 20:46
      co ma biedak zrobić gdy żona z domu Jabłońska kazała bronić rodaka
      podejrzanego o gwałt na nieletniej (czyli pedofilię).
      --------
      Jak dobrze że jeszcze na świecie są takie państwa gdzie nawet po 30
      latach nie przedawniają się przestępstwa tym bardziej że wykonane na
      nieletnich
      • bodo.2 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 21:07
        nie,bo to sprzeczność,nie dawno zaostrzyli prawo dla pedofilii,a tu chcą go
        bronić,gdzie tu jest sens?znowu się ośmieszą.Salon powinien najgłośniej domagać
        się ułaskawienia
        • kukipl Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 21:10
          a gdzie i kiedy widziałeś sens działania Paranoicznych Osobowości, a
          tuska w szczególności
          • bodo.2 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 27.09.09, 21:13
            przyznam,że nie mogę przypomnieć
            • 2for1 Bartosz Weglarczyk w TVN 24 glos rozsadku 27.09.09, 21:44
              Nareszcie ktos normalny zabral glos w tej sprawie. Brawo panie Bartoszu.
    • vargtimmen Tak 27.09.09, 23:26

Każdy Polak powinien mieć zapewnione wsparcie państwa polskiego, w granicach prawa.
      • basia.basia Popieram! 28.09.09, 00:05
        Warto zauważyć, że Polska ma z USA umowę o ekstradycji a jakoś nie wpadło im
        dotąd do głowy zmuszać nas, by go aresztować u nas.
        A jeżeli wpadło to dostali ostrą odmowę.

Poza wszystkim osobiście uważam, że po tylu latach rozgrzebywanie sprawy - czego
        nie życzy sobie również poszkodowana - jest bez sensu i nieludzkie zważywszy na
        to, co on przeszedł w swoim życiu.
      • wylogowany.pielegniarz Re: Tak 28.09.09, 06:49
        vargtimmen napisał:

>
        > Każdy Polak powinien mieć zapewnione wsparcie państwa polskiego, w granicach pr
        > awa.

Ale on jest, zdaje się, obywatelem francuskim?

• rydzyk_smigly Re: Tak 28.09.09, 06:55
          "Roman Polański ma podwójne obywatelstwo francuskie i polskie, dlatego
          przysługuje mu prawo do pomocy konsularnej ze strony polskiego MSZ - mówił
          dziennikarzom Radosław Sikorski".

> vargtimmen napisał:

> Ale on jest, zdaje się, obywatelem francuskim?
        • ayran Re: Tak 28.09.09, 07:00

> vargtimmen napisał:
          >
          > >
          > > Każdy Polak powinien mieć zapewnione wsparcie państwa polskiego, w granic
          > ach pr
          > > awa.
          >
          > Ale on jest, zdaje się, obywatelem francuskim?
          >
          W świetle polskiego prawa jest obywatelem polskim.
    • pokemon4 Naciski rządu PO na niezależną prokuraturę USA? 28.09.09, 01:51
      I to w kiepskiej sprawie. W sprawie porwanego geologa z Krakowa
      nie umiał ten minister nic zrobić miesiącami, aby mu głowy nie ścięto, a tu jak się uwija... bez wazeliny, nonoono!

Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro
    • wylogowany.pielegniarz Artyści mogą więcej? 28.09.09, 06:59
      Tak wynikałoby z komentarzy środowiska, oburzonego faktem, że "wielkiego
      reżysera" spotkało coś takiego.
      Inne komentarze świadczą podobnie.
      Po co więc to całe gadanie od lat, w którym przewijają się hasła "równości wobec
      prawa"?
      • ayran Re: Artyści mogą więcej? 28.09.09, 07:05

> Tak wynikałoby z komentarzy środowiska, oburzonego faktem, że "wielkiego
        > reżysera" spotkało coś takiego.
        > Inne komentarze świadczą podobnie.

Będziesz łaskaw zacytować komentarz, z którego wyciągasz taki wniosek?

• wylogowany.pielegniarz Re: Artyści mogą więcej? 28.09.09, 07:31
          Wczoraj na przykład Figura, wyrażając swoje oburzenie, podkreślała, że to wielki
          artysta.
          • ayran Re: Artyści mogą więcej? 28.09.09, 08:44

> Wczoraj na przykład Figura, wyrażając swoje oburzenie,
            podkreślała, że to wielk
            > i
            > artysta.

I powiedziała, że w związku z tym może więcej?
      • basia.basia Ależ nie! 28.09.09, 17:40

> Tak wynikałoby z komentarzy środowiska, oburzonego faktem, że "wielkiego
        > reżysera" spotkało coś takiego.

W Zurichu miał dostać nagrodę za "całokształt" ale Szwajcarzy dostali cynk i
        zastawili pułapkę. To było po prostu nędzne zagranie.

A co do meritum to polecam poniższy artykuł (nie zrażaj się, że w Vivie:)) >>>

polki.pl/viva_artykul,10010144.html
        oraz ten link >>>

www.thesmokinggun.com/archive/polanskicover1.html,
        gdzie masz przesłuchanie tej panienki.

Fakty są takie: panienka nie była "nietknięta", obdukcja lekarska nie
        stwierdziła gwałtu, przyszła do willi Nicholsona dobrowolnie i wiedziała, że
        będzie pozować do rozbieranych zdjęć. Robiła to już wcześniej - pozowała dla
        innych. Marzyła o wielkiej karierze w Hollywood.

Polański zaprzeczał gwałtowi i bronił się, że nie wyglądała na nieletnią ale
        przyznał się od razu do współżycia z nią. Panienka twierdzi, że się nie broniła,
        bo "się obawiała". Zarzut o gwałt upadł na samym początku.
        Zawarta została ugoda z prokuratorem ale ... w Vivie dobry opis tego, co się działo.

Lada moment na ekrany wchodzą "Galerianki", ciekawe co by się działo u nas gdyby
        ktoś złapał (lub doniósł) na gorącym uczynku sponsora takiej "galerianki".

Osobiście uważam, że sprawa przede wszystkim obciąża matkę tej Samanty ale jakoś
        włos jej z głowy nie spadł a powinna zostać pozbawiona praw rodzicielskich.
    • goldennwoman [...] 28.09.09, 07:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zwykly322 Re: Czy polski MSZ powinien występować z taką pro 28.09.09, 07:44

I wszystko jasne.
        "Oburzające aresztowanie Romana Polańskiego" - zatytułowała swój
        krótki felieton w internetowym wydaniu "Washington Post" w niedzielę
        Anne Applebaum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka