naburmuszony 23.11.09, 23:04 No i jakie odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remez2 Re: Generał w Teraz My. 23.11.09, 23:09 naburmuszony napisał: > No i jakie odczucia? Różnica klas. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Generał w Teraz My. 23.11.09, 23:18 Nie mam zbyt wiele szacunku dla generała, ale do tych dwóch szczurków prowadzących ten magiel mam go jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Generał w Teraz My. 23.11.09, 23:24 Lepper pl dziennikarstwa POPiSiał się jak zwykle. Związku Sekielskiego z tym DURNIEM nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Generał w Teraz My. 23.11.09, 23:31 Morozowski (zwlaszcza) i Siekielski pokazali,ze nie maja ni grosz oleju. Zupelnie nieprzygotowani do rozmowy z Generałem. Byli (udawali?) głupsi niz dzieciaki z piaskownicy, Skompromitowali TVN. A ten program "Teraz my" był ostatni,jaki ogladałam. Wstyd, panowie ignoranci! Wasza wina,ze wyszliście na głupków. Panie Generale, ja do Pana z całym szacunkiem. Podziwiam Pana. Ja bym na Pana miejscu nie wytrzymała! Odpowiedz Link Zgłoś
norek.pl panie generale – czy jest pan tchórzem? 23.11.09, 23:24 zapytał jeden z tych dwóch duetów, który wsławił się – co wielokrotnie podkreśla – funkcją męża zaufania (S) w wyborach (chyba) w 89 roku, tudzież brawurową akcją śledzenia (własnym samochodem!) nyski z kartami wyborczymi, we wstrząsającej audycji, przedzielonej (tak dla oddechu) reklamówką piwa marki piwo... Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: panie generale – czy jest pan tchórzem? 24.11.09, 08:09 to pytanie był naprawde załosne człowiek walczył na froncie z Niemcami i miałby byc tchórzem? on według nich powinien stanac naczele przegranego powstania przeciw ZSRR , zgineło by pewnie miliony ale byłby bohaterem Odpowiedz Link Zgłoś
paolo74 Jaruzelski tchórz - Bór Komorowski bohater?!? 24.11.09, 09:02 No tak, dla polskiej prawicy Jaruzelski byłby bohaterem gdyby stanął na czele powstania przeciwko ZSRR, ogłosił że honor jest bezcenny, że nie oddamy ani guzika, a w chwili klęski zabrał kasę, rodzinę i uciekł z kraju. Byłby większym bohaterem niż Bór Komorowski, bo efekty powstania przeciwko ZSRR byłyby podobne do efektów powstania warszawskiego, tym razem w skali ogólnokrajowej. Głupie gnoje z TVN, nie warto oglądać tej sprzedajnej i durnej telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
andartis Re: Generał w Teraz My. 23.11.09, 23:34 naburmuszony napisał: > No i jakie odczucia? Właściciel TVN może być bardzo dumny z siebie i swoich współpracowników. Są bardzo zdolni ... do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
norek.pl a może to są dwa skubane wallenrody? 23.11.09, 23:38 mające za zadanie obnażyć polską tzw. mentalność - przy pomocy chwytów z M jak Miłość… Odpowiedz Link Zgłoś
andartis Re: a może to są dwa skubane wallenrody? 23.11.09, 23:41 norek.pl napisała: > mające za zadanie obnażyć polską tzw. mentalność - przy pomocy chwytów z M jak > Miłość… Skubane z całą pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
norek.pl w Szklanej Pułapce… 23.11.09, 23:48 Bruce Willis daje na końcu takiemu jednemu w mordę, ku ogromnej satysfakcji tłumnie zebranej publiczności Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: w Szklanej Pułapce… 23.11.09, 23:55 norek.pl napisała: > Bruce Willis daje na końcu takiemu jednemu w mordę, ku ogromnej satysfakcji tłu > mnie zebranej publiczności riplej, pliz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Bardzo się zawiodłem. 23.11.09, 23:54 Dotychczas uważałem, że ci dwaj to jednak dziennikarze, może nie najwyższego lotu ale jednak.. A to zwykli propagandyści i to mocno prymitywni! Żeby nie powiedzieć prostaccy. I to w TVN??? Poza wszystkim, wsród ludzi z pewną klasą zawsze obowiązywała zasada - nie kopie się leżącego. Obaj żurnaliści flekowali Generała ze szczególnym okrucieństwem. Po prostu wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
andartis Re: Bardzo się zawiodłem. 24.11.09, 00:01 W pełni podzielam Twój pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
norek.pl nie o to chodzi! 24.11.09, 00:10 to znaczy nie o odruch współczucia czy litości dla „leżącego”, bo on „leży” za sprawy poważne i warte zastanowienia, tylko o - za przeproszeniem - poziom tego widowiska, odwołującego się do najbardziej prymitywnych skojarzeń, zestawień i odruchów - wzorem mistrza Pospieszalskiego… Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: nie o to chodzi! 24.11.09, 00:21 > Poza wszystkim, wsród ludzi z pewną klasą zawsze obowiązywała zasada - > nie kopie się leżącego. Nie kopie się leżącego bez względu na powód dla którego leży. O to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
naburmuszony Re: Generał w Teraz My. 23.11.09, 23:56 Myslę, że gen.Jaruzelski był przygotowany na zupełnie inną, na innym poziomie rozmowę. Powiedział o tym zresztą i sprawiał wrazenie człowieka, którego ci dwaj pajace rozczarowali. Ci dwaj sprawiali wrażenie, jakby przed programem wrzucili w google: "najczęściej zadawane pytania do generała". Efekt żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Generałem to był Sikorski... 24.11.09, 00:22 a ten to zwykły ruski pachoł... Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Generałem to był Sikorski... 24.11.09, 00:29 Sikorski tez anioł nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 [...] 24.11.09, 00:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd [...] 24.11.09, 00:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Generałem to był Sikorski... 24.11.09, 12:16 Co powiesz o Rydzu-Śmigłym? :p Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Generałem to był Sikorski... 24.11.09, 15:45 ja mogę tylko prywatnie jeżeli Cię to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cesarenerono Do obszczymórków! 24.11.09, 08:32 Wyjścia jakie miał generał: 1. Postawić się ruskim i doprowadzić do wejścia zaprzyjaźnionych armii. Efekt, około 2 mln trupów. 2. Wycofać się z rządu, władzę oddać betonowi partyjnemu, który lekką rączką wezwał by ruskich. Efekt jak wyżej. 3. Zlikwidować PZPR, ogłosić że jesteśmy państwem demokratycznym. Efekt. Generał zabity, władza w rękach betonu partyjnego, reszta jak wyżej. Czy było inne wyjście? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Generał to historia - nasza historia! 24.11.09, 08:56 W czasach przeszłych było wiele zła, jednak dopiero gen.Jaruzelski uświadomił że IPN to zły organ państwa. Osoby mające pretensje do Generała powinny rozliczać IPN z jego nieskuteczności w szukaniu prawdziwych sprawców przestępstw. Takich mamy i dzisiaj. Co do Morozowskiego i Siekielskiego to wyobrażam sobie że w doskonałym państwie właściciel TVN też powinien zostać rozliczony za braki w pracy tych dziennikarzy. Panie Walter panu prędzej można udowodnić winę za zatrudnianie marnych dziennikarzy. Pan tych dziennikarzy dobiera. Generał kierował całym społeczeństwem z jego dobrymi i złymi cechami. Nie wybierał społeczeństwa a winę bierze na siebie. Pan Walter ma jakiś wpływ na zatrudnianie dziennikarzy ale w życiu nie przyzna się do porażki. Ba zapewni nawet nagrody takim dziennikarzom jak Morozowski czy inny postpampers :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
paolo74 Mógł tak jak Beck i Śmigły 24.11.09, 09:07 Ogłosić powstanie, ogłosić, że guzika nie oddamy i uciec za granicę zostawiając naród na pastwę agresorów. Byłby bohaterem jak nic. Jedyną korzyścią takiego rozwiązania byłby fakt, że obecna szajka rządząca Polską, od 25 lat leżałaby w bezimiennych dołach w nieznanych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 10:39 Generał jak zwkle, wykazal sie niezwyklym opanowaniem. Natomiast tych dwóch wyszlo na ostatnich chamów pastwiących sie nad starym i schorowanym czlowiekiem, ktorego tylko i wylącznie w tym celu zaprosili do programu. Pokazali dno dna! Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 11:29 wanda43 napisała: > Generał jak zwkle, wykazal sie niezwyklym opanowaniem. i jak zwykle - klasa to nie jest bohater mojej bajki, ale po tym jak sie zachowuje mam do niego najwiekszy szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 13:28 ja również mam dla niego wiele szacunku. Łatwo teraz pyszczyć i pluć na niego. Szczegolnie tym, co tamte czasy i sytuację znaja tylko z opowieści i mediow. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 13:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 13:55 general byl chyba najbardziej znienawidzonym przez moje srodowisko, WTEDY, w stanie wojennym ale teraz potrafie sie przyznac, ze szanuje faceta za klase z jaka sie zachowuje Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 14:00 scoutek napisała: > general byl chyba najbardziej znienawidzonym przez moje srodowisko, WTEDY, w > stanie wojennym > ale teraz potrafie sie przyznac, ze szanuje faceta za klase z jaka sie zachowuj > e Nie chcę Ci kadzić ale trzeba mieć klasę aby coś takiego napisać. Chapeau bas! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 14:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 14:26 pozarski napisał: wiem, ze kpisz, ale moze wlasnie powinien bo to jak oddal sybiracki medal, ktory nalezal mu sie jak psu zupa, swiadczy o nim bardzo dobrze to jeden z tych elementow jego klasy Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 14:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 14:40 pozarski napisał: absolutnie sie nie zgodze Miller nigdy nie mial klasy Oleksy tez, ma za to inteligencje wiesz co ich rozni? mimo calej drogi (mysle o komunie i calej tej indoktrynacji) jaka przeszedl general widac jego pochodzenie i wychowanie bo w kulturze trzeba sie urodzic Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 14:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek no nie 24.11.09, 15:11 z grzecznej rozmowy zostal tylko moj monolog do pozarskiego nie kumam za co go wycieto Odpowiedz Link Zgłoś
lackzadek Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 20:07 scoutek napisała: > wanda43 napisała: > > > Generał jak zwkle, wykazal sie niezwyklym opanowaniem. > > i jak zwykle - klasa > to nie jest bohater mojej bajki, ale po tym jak sie zachowuje mam do niego > najwiekszy szacunek > Podbiję! Bo tak! Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 11:03 Czasy się zmieniają ale ludzie niewiele. W czasach władzy Generała znaleźli się ludzie o zasadach moralnych autorów Teraz My, którzy w imię wyznawanych przez siebie jedynie słusznych idei zadawali podobne pytanie ludziom mającym inne poglądy i doświadczenie. Gdyby SB miało w swoich służbach więcej takich jak autorzy Teraz My ofiar byłoby dużo więcej. Kiedyś SB - Teraz My. Kto lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Dlaczego dziennikarze stracili szanse? 24.11.09, 11:49 Jeszcze raz zabieram tu głos. Obaj panowie dziennikarze (kiedys dostali jakąs ważna statuetke czy cos w tym rodzaju, a wiec nie sa to nowicjusze!)nie wykorzystali swej szansy i skompromitowali sie z kretesem przed widownią,zadając Generalowi pytania, na które on juz odpowiadal wielokrotnie. Wg. nich Generał miałby klęknąć i błagac o przebaczenie? A może to własnie Morozowski i ten drugi (tu raczej milczacy) powinni dziękowac Generałowi,ze żyja dzieki stanowi wojennemu! Bo nie wiadomo, co by sie wówczas mogło stac. Dzis łatwo pyszczyc, ale niech ktos sie spróbuje wczuc w osobe Generała, który w ówczesnym swiecie, znając dobrze przywódców bloku wschodniego,ich mentalnośc (zwłaszcza kilku z nich), armie bloku,a także ogólna sytuacje międzynarodową owych czasów, i zastanowi sie,jaką podjąłby na jego miejscu decyzję. Ten mój "apel o zastanowienie" nie ma zreszta sensu, bo do kogo ja się zwracam? Do ludzi o mentalnosci kilkulatka? Oczywiscie żal tych stu (plus minus) ofiar,ale to setka a nie milion! (Vide: Powstanie Warszawskie). Ludzie,rozsądnego Gorbaczowa wówczas przy władzy nie było! Schorowanemu Brezniewowi było wszystko jedno: mógł przed swym odejsciem w niebyt obrócić swiat! A wokól Breżniewa kto władał ówczesnym ZSRR? Starcy, przy których nawet nieco młodszy Gromyko był młodzieńcem. Pytania na ten temat własnie, zadawane Generałowi, mogłyby powiekszyc wiedze widzów, zwłaszcza sposrod młodego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobak.brunatny Niechby tak Kaczyńskiego spróbowali przeczołgać .. 24.11.09, 11:57 ale to są zwykłe cykory, więc się nie odważą. Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Dlaczego dziennikarze stracili szanse? 24.11.09, 14:05 Pełna zgoda. Kolejny lincz dokonany na Generale. Najniższe instynktu. Pytania poniżej pasa to za słabe określenie. Redaktorzy przypominali mi katów upajających się swoja ofiarą. I tak na zimno, z przekonaniem, że ofiara jest całkowicie bezbronna a oni bezkarni. Pewnie im się zdaję, że wypełniają jakąś misję dziejową. Jak oni mi przypominali minioną epokę. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Dlaczego dziennikarze stracili szanse? 24.11.09, 14:17 Sekielski byl bardziej milczacy, moze nie chcial tak ostro jak kolega Morozowski? Albo sie wstydzil.... choc rozmowa o pogrzebie Matki generala - zenujaca z jego strony Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Dlaczego dziennikarze stracili szanse? 24.11.09, 17:29 scoutek napisała: > Sekielski byl bardziej milczacy, moze nie chcial tak ostro jak kolega > Morozowski? Albo sie wstydzil.... > choc rozmowa o pogrzebie Matki generala - zenujaca z jego strony > Pozwalali mu się tylko bez końca kajać i przepraszać natomiast nie chcieli dopuszczań do skutecznej obrony(zamach majowy), jakby Generał nie miał do niej żadnego prawa. Bez końca upokarzając go mówili o godności, szacunku i honorze. Jakby widzieli tylko jedno wyjście, powinien sobie strzelić w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 11:29 szkoda,że hieny z tvn24 tego nie czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobak.brunatny Naruszyli zasady etyki dziennikarskiej 24.11.09, 11:33 ... i chyba nawet to wiedzieli, bo miny nieli nie tęgie Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 11:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Naruszyli zasady etyki dziennikarskiej 24.11.09, 11:50 pozarski napisał: > A dlaczego gen. wystepuje w tv,zamiast siedziec w pudle? bo go zaden sad nie skazal a bez wyroku sie raczej nie siedzi Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Naruszyli zasady etyki dziennikarskiej 24.11.09, 15:59 pod dyktatura Kaczyńskich wszystkiego można sie spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 11:47 venus99 napisał: > szkoda,że hieny z tvn24 tego nie czytają. na tvn takie same komentarze sam zobacz: www.tvn.pl/program/65/view Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 11:59 A jak ostro atakowano panów dziennikarzy w Superstacji!Obaj powinni dla swego dobra pójśc na urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 16:02 nie ukrywam-lawina negatywnych opinii na temat tych hien nawet mnie zaskoczyła.tvn i tvn24 spisieli całkowicie.widzocznie bóg im odebrał nie tylko rozum ale i przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 16:05 venus99 napisał: > nie ukrywam-lawina negatywnych opinii na temat tych hien nawet mnie zaskoczyła.tvn i tvn24 spisieli całkowicie.widzocznie bóg im odebrał nie tylko rozum ale i przyzwoitość. Dziwne postępowanie, jak na telewizję komercyjną, usiłować zgnoić człowieka, który cieszy się ponad 50% poparciem publisi... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Generał w Teraz My. 24.11.09, 20:46 tvn i tvn24 stały się bardzo propisowskie.widocznie im się to opłaca lub mają nadzię,że opłaci się w przyszłości.to właśnie komercja. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 12:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski [...] 24.11.09, 12:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobak.brunatny Szczegłonie te z PiS: Kaczyński, Macierewicz, 24.11.09, 12:28 Kamiński, Gosiewski ... Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Swoją drogą, ciekaw jestem.... 24.11.09, 21:44 czy TVN jakoś zareaguje na tę falę krytyki. Liczba krytycznych, wręcz miażdżących opini jest ogromna (Onet, TVN!) Sądzę, że kierownictwo TVN pójdzie na przeczekanie. Najwyżej uderzy niefortunnych propagandystów po kieszeni. Na marginesie - ja bym im zabrał honorarium - bo jak można płacić za szkodzenie własnej firmie? A dwaj żurnaliści? Czy zdobędą się na jakikolwiek odruch samokrytyki? Już o przeprosinach nie mówiąc. Bo przecież nie chodzi tylko o Generała. Chodzi także o nas - ludzi, którzy darzą go szacunkiem i poważaniem. To NAS także obrażono! Nas, oglądających TVN i darzących tę stację zaufaniem. Dotychczas - jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Swoją drogą, ciekaw jestem.... 24.11.09, 21:58 po nich to spływa jak woda.już kilka razy zaprezentowali swoje chamstwo i olewanie krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
naburmuszony Re: Swoją drogą, ciekaw jestem.... 25.11.09, 09:06 kitop napisał: ... ja bym im zabrał honorarium - bo jak można płacić za szkodzenie > własnej firmie? Mylisz się. Oni nie szkodzą własnej firmie. Ta firma tak ma, że jedzie od dawana na tanich emocjach, podglądactwie, skandalach i ploteczkach. Zrobili sobie badania i wyszło im, że polactwo to najabardziej interesuje. Widziałeś kiedyś, w najlepszym czasie antenowym, rzeczową dyskusję dyskusję? Mają takie ale traktują to chyba jako wyrzut sumienia, bo upychają je w takich godzinach, że oglądać je mopgą albo gospodynie domowe albo jak ktoś leży akurat złozony grypą. 20-23 jest dla ogłupiania "pritajmem". Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Swoją drogą, ciekaw jestem.... 25.11.09, 09:18 naburmuszony napisał: > kitop napisał: > Widziałeś kiedyś, w najlepszym czasie antenowym, rzeczową dyskusję > dyskusję? owszem rowniez z generalem Jaruzelskim, w zeszlym tygodniu u Olejnik Odpowiedz Link Zgłoś
naburmuszony Re: Swoją drogą, ciekaw jestem.... 25.11.09, 09:20 Fakt, generał był rzeczowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Pan Prezydent Jaruzelski pokazał klasę. 24.11.09, 21:15 W jakimś programie TV Wałęsa prosił generała aby ten powiedział publicznie że nie był Bolkiem.Patrząc wtedy na dwóch prezydentów widać było różnicę klasy(rangi człowieka).Taką jak między feldfeblem a GENERAŁEM. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:30 powiedział Jaruzelski w wywiadzie dla Izwiestii ... www.efakt.pl/Jaruzelski-kpi-z-Polakow-Ocet-w-PRL-byl-jak-afrodyzjak-,artykuly,55129,1.html www.dziennik.com/news/swiat/5563 dać mu octu! Historie ponoć piszą zwycięzcy, ale nawet zwycięzcy nie zamażą odpowiedzialności Jaruzelskiego za zbrodnie popełniane w czasech PRL- u. I to tyle w kwestii odczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:36 W wywiadzie dla rosyjskiej gazety "Izwiestii" ironizował, że skoro za komuny w sklepach na półkach był tylko ocet - to musiał działać jak afrodyzjak, skoro doprowadził do narodzin 14 mln Polaków. Rzeczywiście w PRL był w sklepach jedynie ocet? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:41 > Rzeczywiście w PRL był w sklepach jedynie ocet? to pytanie do mnie, czy do Jaruzelskieg? jesli do mnie, tak, był taki moment, że w sklepach był niemal tylko ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:42 > Rzeczywiście w PRL był w sklepach jedynie ocet? Tak, w stanie wojennym był tylko ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:46 woda_woda napisała: > Tak, w stanie wojennym był tylko ocet. Przez półtora roku? To co obywatele PRL jedli? Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:50 Pili ocet. :D Chociaż, szczerze powiedziawszy,nie pamiętam, abym piła. :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:51 > Przez półtora roku? To co obywatele PRL jedli? To, co mieli z przydziału na kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:53 woda_woda napisała: > > Przez półtora roku? To co obywatele PRL jedli? > > To, co mieli z przydziału na kartki. Wszystko było na kartki? Warzywa, owoce, nabiał? Nigdy o tym nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:57 > Wszystko było na kartki? Warzywa, owoce, nabiał? Nigdy o tym nie słyszałem. Nie wiesz, że masło i inne tłuszcze były na kartki? Nie wiesz, że na kartki były jajka na Wielkanoc? Po trzy na osobę. Nie wiesz, że mleko mozna było kupić na książeczkę zdrowia dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:02 > Nie wiesz, że masło i inne tłuszcze były na kartki? Wiem. > Nie wiesz, że na kartki były jajka na Wielkanoc? Po trzy na osobę. Nie. Tego nie wiem. > Nie wiesz, że mleko mozna było kupić na książeczkę zdrowia dziecka? Krowie mleko? Nie wiem. Słyszałem o mleku w proszku. Dalej nie rozumiem stwierdzenia - w sklepach przez cały stan wojenny był tylko ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:07 Nie wiedziałeś, to już wiesz. > Dalej nie rozumiem stwierdzenia - w sklepach przez cały stan wojenny był tylko > ocet. Nie manipuluj - napisałam "w stanie wojennym", nie "przez cały stan wojenny". Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:13 > Nie wiedziałeś, to już wiesz. Dziękuję. Ale nie wiem w jaki sposób naród przeżył ca 18 miesięcy i nikt nie umarł z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:15 Po co głupio pytasz? Przeciez wiesz, że były kartki na jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:18 woda_woda napisała: > Po co głupio pytasz? Przeciez wiesz, że były kartki na jedzenie. Ładnie odpowiadasz. Na wszystko co ludzie jedli były kartki? To po co były otwarte sklepy? Powtarzam - nabiał, warzywa, owoce były na kartki? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:21 Nie ze mną te numery, remez. Takie rzeczy to możesz wmawiać nastolatkom. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:33 woda_woda napisała: > Nie ze mną te numery, remez. > > Takie rzeczy to możesz wmawiać nastolatkom. A co ja Ci wmawiam? To Ty mnie bajeczkę o jajkach na kartki na Wielkanoc. Z tego co czytałem i wiem od rodziny to tekst "w sklepach był tylko ocet" jest propagandową fałszywką. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:38 Aaaa... czytałeś i wiesz od rodziny. www.ipn.gov.pl/wai/pl/351/4452/Zycie_codzienne_w_stanie_wojennym.html Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:51 Nie ulega wątpliwości, że najlepiej było znaleźć "dojście do sklepowej", która mogła dla znajomych schować "pod ladę" mięso, cytryny, rajstopy czy papier toaletowy. Więc było coś w sklepach oprócz octu czy nie? > Wiele osób, nie tylko prześladowanych przez władze stanu wojennego, > ale i takich, które nie widziały swego miejsca w tej rzeczywistości, zdecydowało się na emigrację (podaje się liczby nawet do miliona osób).< W stanie wojennym ludzie brali paszport i emigrowali. Ciekawe. Przyznam, że takiego bełkotu dawno nie czytałem. I po to istnieje Instytut Pogardy i Nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 16:30 W ogóle PRL był zabawny, bo niczego nie było, a ludzie jakoś to mieli. Niektórych produktów, w tym kartkowych, nawet więcej niż obecnie. Bo i głównym problemem była izolacja ekonomiczna, sztywność cen, które nie były regulatorem rynku, niewymienialność pieniądza, no i nadmiar takowego, zgarnięty dopiero przez Balcerowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 16:39 > W ogóle PRL był zabawny, bo niczego nie było, a ludzie jakoś to mieli. Którzy mieli, to mieli. Niektórym nawet udawało sie kupić kisiel po godzinie stania w kolejce. U mnie kisiel rzucali co środę, nie dla wszystkich wystarczało. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 17:07 > Którzy mieli, to mieli. Niektórym nawet udawało sie kupić kisiel po > godzinie stania w kolejce. U mnie kisiel rzucali co środę, nie dla > wszystkich wystarczało. Czyli oprócz octu był jeszcze kisiel. Po nitce do .. prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 17:11 Ocet był, Kisiel był, kisiel bywał, a i to nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 17:24 vargtimmen napisał: > > Ocet był, Kisiel był, kisiel bywał, a i to nie dla wszystkich. A wiesz, że ma swój skwer w Warszawie. Oczywiście "Kisiel" nie kisiel. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 19:41 woda_woda napisała: > Którzy mieli, to mieli. Dokładnie. Każdy miał coś, ale nikt nie miał wszystkiego. Kisiel po wsiach zalegał, ale po chleb, kasze, mąkę czy mleko stały kolejki, bo wychodziło taniej niż własne. Porządna szynkowa kiełbasa była tańsza niż podła husarska, z tym, że ta druga bywała, a tej pierwszej nie było. Głupie czasy były, ale można się pośmiać wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 19:51 > Głupie czasy były, ale można się pośmiać wspominając. A jak się przedsiębiorczość rozwijała! I umiejętności! ... jak zrobić coś z niczego :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 19:53 wariant_b napisał: > Głupie czasy były, ale można się pośmiać wspominając. tak tak np. kielbasa robotniczo-chlopska, bo rano czerwona a wieczorem zielona albo facet w miesnym: - Co jest? - To co pan widzi - To poprosze pol orla na obiad - Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:41 wariant_b napisał: > W ogóle PRL był zabawny, bo niczego nie było, a ludzie jakoś to mieli. > Niektórych produktów, w tym kartkowych, nawet więcej niż obecnie. szczególnie w sklepach "za żółtymi firankami". Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:47 grand_bleu napisała: > szczególnie w sklepach "za żółtymi firankami". wiesz choc o czym mowisz? czy tylko slyszalas? to poczytaj jeszcze o towarach na "G", dostepnych w normalnych sklepach ale dla wyjatkowych ludzi, waznych dla Narodu - czyli wylacznie dla gornikow Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:58 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > szczególnie w sklepach "za żółtymi firankami". > > wiesz choc o czym mowisz? czy tylko slyszalas? ja tylko słyszałam, ale widzę, że Ty znasz temat - podziel się wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 19:50 remez2 napisał: > Z tego co czytałem i wiem od rodziny to tekst "w sklepach był tylko ocet" jest > propagandową fałszywką. :-) niestety nie, remez2 Polacy radzili sobie "czarnym rynkiem" i handlem pokatnym, mieso od baby, alkohol z meliny.... kto mial rodzine/znajomych na wsi byl wygrany Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:41 grand_bleu napisała: > Historie ponoć piszą zwycięzcy, ale nawet zwycięzcy nie zamażą > odpowiedzialności Jaruzelskiego za zbrodnie popełniane w czasech PRL- > u. ani przez sekunde nie chcialam zamazywac jego grzechow, odpowiedzialnosci za nie itd. chce tylko zeby widziec w nim rowniez czlowieka, ktory zrobil wiele dobrego, np. umozliwil rozmontowanie tamtego systemu bez ofiar a co do octu, to nie kumam zwiazku Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:45 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > Historie ponoć piszą zwycięzcy, ale nawet zwycięzcy nie zamażą > > odpowiedzialności Jaruzelskiego za zbrodnie popełniane w czasech PRL- > > u. > > ani przez sekunde nie chcialam zamazywac jego grzechow, odpowiedzialnosci za ni > e > itd. > chce tylko zeby widziec w nim rowniez czlowieka, ktory zrobil wiele dobrego, np > . > umozliwil rozmontowanie tamtego systemu bez ofiar system sam się rozmontował przy udziale przede wszystkim Ronalda Reagana, który dzięki eskalacji zbrojeń ten moment przyspieszył. Jaruzelski zgodził się oddać władzę wtedy, gdy już nie miał innego wyjścia. > a co do octu, to nie kumam zwiazku Tekst Jaruzelskiego jest kpiną w żywe oczy Polaków. cyniczny, zakłamany, bezczelny - taki zostanie zapamiętany. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:52 grand_bleu napisała: > system sam się rozmontował przy udziale przede wszystkim Ronalda > Reagana, który dzięki eskalacji zbrojeń ten moment przyspieszył. > Jaruzelski zgodził się oddać władzę wtedy, gdy już nie miał innego > wyjścia. RR mu przystawil lufe do czola? idz sie, paczulka, doucz i o occie nie zapomnij Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:36 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > system sam się rozmontował przy udziale przede wszystkim Ronalda > > Reagana, który dzięki eskalacji zbrojeń ten moment przyspieszył. > > Jaruzelski zgodził się oddać władzę wtedy, gdy już nie miał innego > > wyjścia. > > RR mu przystawil lufe do czola? Tak jest. > > idz sie, paczulka, doucz > i o occie nie zapomnij > Scoutek, lepiej Ty idź się doucz o tym, dlaczego upadł ZSRR, jaki procent PKB wydawano tam na zbrojenia za Breżniewa i dlaczego spadające ceny ropy (Reagan), embargo (Reagan) i program "Gwiezdnych Wojen" (Regan) rozłożyły ZSRR na łopatki, co doprowadziło do tzw. "pieriestrojki" i rozpadu ZSRR oraz bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:38 A JPII? A Lech Wałęsa? A "Solidarność"? Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:43 remez2 napisał: > A JPII? > A Lech Wałęsa? > A "Solidarność"? Być może, JPII przycznił się do kształtu polityki Reagana wobec ZSRR. Solidarność i LW nie przyczynili się znacząco do pieriestrojki. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Pouczcie się! 25.11.09, 18:19 Młodziez nie wie,ze mięsa mozna było miec tyle,ze cześc marnowała sie! Skąd? Mozna było kupic na wsi u zaprzyjaznionych rolnikow i pół swini...Moze pod Szczecinem nie, ale na wschodzie Polski - wszędzie. A jak zyło sie w czasie hitlerowskiej okupacji? Skąd sie brała "rąbanka"? Polak zawsze potrafi. Jak umie i chce. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 20:05 vargtimmen napisał: > Scoutek, lepiej Ty idź się doucz o tym, dlaczego upadł ZSRR, jaki procent PKB > wydawano tam na zbrojenia za Breżniewa i dlaczego spadające ceny ropy (Reagan), > embargo (Reagan) i program "Gwiezdnych Wojen" (Regan) rozłożyły ZSRR na łopatki > , > co doprowadziło do tzw. "pieriestrojki" i rozpadu ZSRR oraz bloku. co calkiem nie przeszkodzilo w wojnie domowej w takiej np. Rumunii.... Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:52 scoutek napisała: > vargtimmen napisał: > > Scoutek, lepiej Ty idź się doucz o tym, dlaczego upadł ZSRR, jaki procent > PKB > > wydawano tam na zbrojenia za Breżniewa i dlaczego spadające ceny ropy (Re > agan), > > embargo (Reagan) i program "Gwiezdnych Wojen" (Regan) rozłożyły ZSRR na ł > opatki > > , > > co doprowadziło do tzw. "pieriestrojki" i rozpadu ZSRR oraz bloku. > > co calkiem nie przeszkodzilo w wojnie domowej w takiej np. Rumunii.... > Wojny domowej? Przykro mi, ale się musisz dalej douczać. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:58 vargtimmen napisał: > Wojny domowej? Przykro mi, ale się musisz dalej douczać. ja? to chyba ty w wiki nazywaja to rewolucja zginelo troche ludzi, ale kogo to moze obchodzic, jesli nie pasuje do teorii rozmontowywania przez Reagana calego ukladu warszawskiego Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 22:15 scoutek napisała: > vargtimmen napisał: > > Wojny domowej? Przykro mi, ale się musisz dalej douczać. > > ja? to chyba ty Chyba nie.. > w wiki nazywaja to rewolucja No właśnie. I słusznie, bo starcia trwały zbyt krótko, by nazwa "wojna domowa" była właściwa. > zginelo troche ludzi, ale kogo to moze obchodzic, jesli nie pasuje do teorii > rozmontowywania przez Reagana calego ukladu warszawskiego > Dlaczego nie pasuje? Reżim Causescu był dosyć niezależny od Kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:35 Dzięki Tim, mi do Scoutka cierpliwości zabrakło ;) vargtimmen napisał: > > Scoutek, lepiej Ty idź się doucz o tym, dlaczego upadł ZSRR, jaki procent PKB > wydawano tam na zbrojenia za Breżniewa i dlaczego spadające ceny ropy (Reagan), > embargo (Reagan) i program "Gwiezdnych Wojen" (Regan) rozłożyły ZSRR na łopatki > , > co doprowadziło do tzw. "pieriestrojki" i rozpadu ZSRR oraz bloku. > Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:38 grand_bleu napisała: > > Dzięki Tim, mi do Scoutka cierpliwości zabrakło ;) nie tylko cierpliwosci rowniez wiedzy masz jej o wiele mniej niz Vargtimmen Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:44 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > > > > Dzięki Tim, mi do Scoutka cierpliwości zabrakło ;) > > nie tylko cierpliwosci > rowniez wiedzy > masz jej o wiele mniej niz Vargtimmen > :) masz rację, Tim jest mądry i ma wiele innych zalet, dlatego go tak bardzo lubię :))) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:49 grand_bleu napisała: > dlatego go tak > bardzo lubię :))) to napisz do niego maila, a nie obwieszczaj tego swiatu, bo to nikogo nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:52 Już mu to dawno napisałam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 21:57 :) Ojej, peszysz mnie bardzo... Przecież wiesz, że mądrość i zdolność trafnej oceny cenię znacznie wyżej od wiedzy i innych technicznych narzędzi. Nie mówiąc o Twoich innych zaletach... I też bardzo... :) Dobry wieczór :) Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: lubię 25.11.09, 22:17 grand_bleu napisała: > > Cię peszyć ;D Okrutna Ty ;) > > Dobry wieczór :) > :) Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu lubię kiedy mężczyzna ... 25.11.09, 22:41 vargtimmen napisał: > grand_bleu napisała: > > > > > Cię peszyć ;D > > Okrutna Ty ;) ;P P.S. może coś o Jaruzelskim, zanim przyjdzie Pani Giwi i nas wytnie ;) Czy zauważyłeś, że ostatnio Jaruzelski chętnie pojawia się w mediach - niedawno był u Olejnik, teraz u S.i M. Jak myślisz, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen lubię :) 25.11.09, 23:05 grand_bleu napisała: > vargtimmen napisał: > > > grand_bleu napisała: > > > > > > > > Cię peszyć ;D > > > > Okrutna Ty ;) > > ;P > I już :) > > P.S. może coś o Jaruzelskim, zanim przyjdzie Pani Giwi i nas > wytnie ;) > Prawda, już się ogarniam trochę ;) > > Czy zauważyłeś, że ostatnio Jaruzelski chętnie pojawia się w > mediach - niedawno był u Olejnik, teraz u S.i M. > Jak myślisz, dlaczego? > Nie zauważyłem, dowiaduję się od Ciebie. Dlaczego? Może chodzi o ten proces? Jak Ty myślisz? \ Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu :) 26.11.09, 10:46 > > Czy zauważyłeś, że ostatnio Jaruzelski chętnie pojawia się w > > mediach - niedawno był u Olejnik, teraz u S.i M. > > Jak myślisz, dlaczego? > > > > Nie zauważyłem, dowiaduję się od Ciebie. Dlaczego? > Może chodzi o ten proces? Jak Ty myślisz? Nie wiem dlaczego, ale tendencja (ożywienie Kiszczaka, też na to wskazuje) wskazywałaby na rosnące poczucie bezkarności. Z czego to wynika, można się tylko domyślać. Dzień dobry :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: :) 26.11.09, 10:50 grand_bleu napisała: > Z czego to > wynika, można się tylko domyślać. no, z czego? bo sie nie domyslam? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: :) 26.11.09, 11:04 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > Z czego to > > wynika, można się tylko domyślać. > > no, z czego? z chronologii zdarzeń... > bo sie nie domyslam? rusz głową, dasz radę. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: :) 26.11.09, 11:06 grand_bleu napisała: > rusz głową, dasz radę. nie sadze, bo nie potrafie jak ty patrzec na swiat jako wynik spisku Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: :) 27.11.09, 10:12 tu nie chodzi o spisek. 20-lat temu, generał mimo umowy zawartej przy OS bał się, że zostanie postawiony przed sądem i siedział cicho ... dziś coraz częsciej pokazuje sie w mediach, pewniej się poczuł? dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: :) 27.11.09, 10:36 grand_bleu napisała: > > tu nie chodzi o spisek. > > 20-lat temu, generał mimo umowy zawartej przy OS bał się, czym sie ten strach objawial? > że > zostanie postawiony przed sądem przeciez ciagle wystepuje przed jakims sadem, stawia sie na rozprawy, o co ci chodzi? > dziś coraz > częsciej pokazuje sie w mediach, dwa razy w ciagu tygodnia to jest czesciej? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Scoutek 27.11.09, 11:10 20 lat temu nikt nie miał watpliwości co do tego, że w PRL-u były popełniane zbrodnie, że Stan Wojenny został wprowadzony z pogwałceniem nawet PRL-owskiego prawa, że osobą odpowiedzialną za wprowadzenie SW był generał Jaruzelski. 20 lat temu, w Niemczech, wytoczono procesy przywódcom byłej NRD, zapadały surowe wyroki ... sadzę, że Jaruzelski miał sie czego bać. Dlatego siedział cicho, inna sparwa, ze nie musiał nic mówić - w jego obronie zabierał głos Adam Michnik. Do tej pory nie mogę sie nadziwić, jakim prawem Adam Michnik "wybaczał w imieniu narodu"? Tu nie chodzi tu o żadną zemstę, jak niektórzy próbują zakłamywać rzeczywistość, tylko o sprawiedliwość ... i nie dziejową, tylko zwykłą, ludzką sprawiedliwość. a że Jaruzelski teraz staje przed sądem? co z tego? sądy jakie mamy każdy widzi ... niezlustrowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Scoutek 27.11.09, 11:29 grand_bleu napisała: > 20 lat temu nikt nie miał watpliwości co do tego, że w PRL-u były > popełniane zbrodnie, że Stan Wojenny został wprowadzony z > pogwałceniem nawet PRL-owskiego prawa że osobą odpowiedzialną za > wprowadzenie SW był generał Jaruzelski. nie sadze, zeby ktos teraz myslal inaczej sadzę, że Jaruzelski miał sie czego bać. > Dlatego siedział cicho, nie sadze, zeby sie bal zachowywal sie godnie i czekal na wszystkich procesach sie stawia (w odroznieniu od Kiszczaka) i nie miga sie od odpowiedzialnosci od samego poczatku glosno o tym mowi > Do tej pory nie mogę sie > nadziwić, jakim prawem Adam Michnik "wybaczał w imieniu narodu"? widac malo wiesz o Adamie Michniku i tym, co przezyl ale o to mniejsza > a że Jaruzelski teraz staje przed sądem? co z tego? sądy jakie mamy > każdy widzi ... niezlustrowane :) ZAWSZE znajdzie sie ktos, kto jak ty bedzie deprecjonowac sad i jego wyrok Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: Scoutek 27.11.09, 12:25 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > > 20 lat temu nikt nie miał watpliwości co do tego, że w PRL-u były > > popełniane zbrodnie, że Stan Wojenny został wprowadzony z > > pogwałceniem nawet PRL-owskiego prawa że osobą odpowiedzialną za > > wprowadzenie SW był generał Jaruzelski. > > nie sadze, zeby ktos teraz myslal inaczej w takim razie dlaczego zbrodnie Stanu Wojennego do tej pory nie zostały rozliczone? "O osądzeniu winnych przestępstw aparatu władzy PRL, także ze stanu wojennego, zaczęto mówić zaraz po przełomie 1989 r. Wymierzanie sprawiedliwości napotykało i napotyka jednak wciąż na liczne przeszkody, takie choćby jak: „gruba kreska” ogłoszona przez premiera Mazowieckiego, ciągłe przestrzeganie przed „polowaniem na czarownice” połączone ze wparciem dla generałów odpowiedzialnych za wprowadzenie stanu wojennego, jakiego udziela im środowisko skupione wokół „Gazety Wyborczej”. Tymczasem bez rozliczenia zbrodni stanu wojennego (podkreślmy dzisiaj chodzi jedynie o aspekt moralny tego rozliczenia, poznanie całej prawdy o tamtym mrocznym okresie), nie będziemy w stanie wytłumaczyć nowym pokoleniom Polaków, co jest w życiu dobre, a co złe." . swkatowice.mojeforum.net/temat-vt6547.html Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Scoutek 27.11.09, 12:47 grand_bleu napisała: > w takim razie dlaczego zbrodnie Stanu Wojennego do tej pory > nie zostały rozliczone? konkretnie ktore? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu "Wszystkie zbrodnie generała" 27.11.09, 16:07 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > w takim razie dlaczego zbrodnie Stanu Wojennego do tej pory > > nie zostały rozliczone? > > konkretnie ktore? Tu, masz konkretnie ... www.dziennik.pl/opinie/article19638/Wszystkie_zbrodnie_generala.html Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: :) 27.11.09, 12:28 grand_bleu napisała: > dziś coraz częsciej pokazuje sie w mediach, pewniej się poczuł? Media się pewniej poczuły. Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: :) 27.11.09, 14:20 wariant_b napisał: > grand_bleu napisała: > > dziś coraz częsciej pokazuje sie w mediach, pewniej się poczuł? > > Media się pewniej poczuły. Nawet, za pewnie, ponoć. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: :) 27.11.09, 15:58 wariant_b napisał: > grand_bleu napisała: > > dziś coraz częsciej pokazuje sie w mediach, pewniej się poczuł? > > Media się pewniej poczuły. Coś w tym jest, pani Jethon ma nawet swój Komitecik :) Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: :) 27.11.09, 14:23 grand_bleu napisała: > > tu nie chodzi o spisek. > > 20-lat temu, generał mimo umowy zawartej przy OS bał się, że > zostanie postawiony przed sądem i siedział cicho ... dziś coraz > częsciej pokazuje sie w mediach, pewniej się poczuł? dlaczego? > Nie tylko on, zresztą. Drugi honorowy też. www.dziennik.pl/polityka/article486683/Tak_Kaczynski_zartowal_z_Kiszczakiem.html Dzień dobry :) -- Carpe diem Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: :) 27.11.09, 16:17 vargtimmen napisał: > > grand_bleu napisała: > > > > > tu nie chodzi o spisek. > > > > 20-lat temu, generał mimo umowy zawartej przy OS bał się, że > > zostanie postawiony przed sądem i siedział cicho ... dziś coraz > > częsciej pokazuje sie w mediach, pewniej się poczuł? dlaczego? > > > > Nie tylko on, zresztą. Drugi honorowy też. > > www.dziennik.pl/polityka/article486683/Tak_Kaczynski_zartowal_z_Kiszczakiem.html Wiedza daje władzę, a Kiszczak ma wiedzę ogromną i ostentacyjnie ją demonstruje. > Dzień dobry :) Witaj! :) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: :) 27.11.09, 17:06 grand_bleu napisała: > Wiedza daje władzę, a Kiszczak ma wiedzę ogromną i ostentacyjnie ją > demonstruje. A konkretnie kiedy i gdzie? Kogo wskazał swoim paluszkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: :) 27.11.09, 18:15 wariant_b napisał: > grand_bleu napisała: > > Wiedza daje władzę, a Kiszczak ma wiedzę ogromną i ostentacyjnie ją > > demonstruje. > > > A konkretnie kiedy i gdzie? w linkowanym tekście. > Kogo wskazał swoim paluszkiem? np. Wałęsę ... "Trudno się dziwić, skoro MSW urządzało prowokacje, jak zmanipulowanie jego rozmowy z bratem w ośrodku internowania. K. - Rozmowa jest autentyczna. Bracia sobie wypili po kielichu i dzielili majątek, który Wałęsa zdobył. To się nagrało na magnetofonie brata i na naszym służbowym. Jeśli dobrze pamiętam, to Wałęsa bardzo brzydko mówił o episkopacie. To było zmontowane, zmanipulowane. K. - W 100 procentach autentyczne." Poza tym, nie chodzi o to co powiedział, tylko o to co mógłyby powiedzieć, a co wynika choćby z tych słów: "W 1989 roku przychodzili do mnie, jako do szefa MSW, działacze opozycji, którzy byli tajnymi współpracownikami SB, wywiadu i kontrwywiadu. Naciskałem na guzik. Odbierał szef biura, w skład którego wchodziły archiwa. Prosiłem o przyniesienie teczki. Następnie dawałem ją mojemu gościowi. A on na zapleczu gabinetu wrzucał dokumenty do niszczarki" Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: :) 27.11.09, 18:30 grand_bleu napisała: > np. Wałęsę ... więcej masz tutaj, jeśli temat uleciał Ci z pamięci: www.wyszkowski.com.pl/index.php/component/content/article/34/204-rozmowa-wasy-z-bratem To nie wyszło od Kiszczaka, ten tylko odpowiadał na pytania. > Poza tym, nie chodzi o to co powiedział, tylko o to co mógłyby > powiedzieć, a co wynika choćby z tych słów: A mógłby. Ale nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: :) 27.11.09, 18:15 grand_bleu napisała: > Wiedza daje władzę, a Kiszczak ma wiedzę ogromną i ostentacyjnie ją demonstruje. > Masz rację, widać, że czuje się niezwykle pewnie. > > Dzień dobry :) > > Witaj! > :) Wpadam tylko przelotnie, ale nie omieszkam odwazjemnić :) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 14:55 > Tekst Jaruzelskiego jest kpiną w żywe oczy Polaków. > cyniczny, zakłamany, bezczelny - taki zostanie zapamiętany. Aby wypowiadać się w cudzym imieniu należy przedstawić pisemne pełnomocnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:00 > Tekst Jaruzelskiego jest kpiną w żywe oczy Polaków. > cyniczny, zakłamany, bezczelny - taki zostanie zapamiętany. Tylko siem nie zapluj:))) I mogę się założyć że historia mimo wszystko lepiej go oceni niż tych kaczych kurdupli. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:04 polecam ... ksiazki.tv/n/1145 Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 18:44 doznałeś skutków czy sam jesteś skutkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 18:47 Macie poczucie humoru kwaśne jak ocet.Młodzi ludzie a bardziej ponurzy niż 85 letni generał. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu atak personalny ... 25.11.09, 21:38 jakież to typowe dla wyznawców Jaruzelskiego. venus99 napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: atak personalny ... 25.11.09, 21:42 grand_bleu napisała: > > jakież to typowe dla wyznawców Jaruzelskiego. > co to za zwrot????????????? wyznawcy Jaruzelskiego????? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: atak personalny ... 25.11.09, 21:48 którego słowa nie zrozumiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: atak personalny ... 25.11.09, 21:51 A WYZNAWCY KAROLA WOJTYŁY PASI CI? Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: atak personalny ... 25.11.09, 21:50 scoutek napisała: > grand_bleu napisała: > > > > > jakież to typowe dla wyznawców Jaruzelskiego. > > > > > co to za zwrot????????????? wyznawcy Jaruzelskiego????? Nie sądzisz, że, w niektórych przypadkach, adekwatny? Wyłącza się rozum, wyłącza to, że komunizm to totalitaryzm, wyłącza się wstyd za Pragę i Wybrzeże, bo Generał musi być czysty, a jego krytycy mają się od....ć (za AM), a jak nie, to w łeb (gwoli sprawiedliwości, to ostatnie dotyczy tylko niektórych zwolenników). Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: atak personalny ... 25.11.09, 21:54 vargtimmen napisał: > Nie sądzisz, że, w niektórych przypadkach, adekwatny? nie sadze Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: "ocet był silnym afrodyzjakiem" 25.11.09, 15:35 Nie rozumiesz dowcipu, siedż cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Generał w Teraz My. 25.11.09, 14:57 Generał odjął wampirom z "S" od nozdrzy słodki zapach polskiej krwi w 81.A już śpiewali swoją Bogurodzicę:na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści!Bo ich wódz Lech wzywał do targania po szczękach. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu [...] 25.11.09, 15:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 15:08 Brzydko się chwytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:30 Nie, ja cytuję, "brzydko chwytał" się Twój idol Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:45 grand_bleu napisała: > > Nie, ja cytuję, "brzydko chwytał" się Twój idol Jaruzelski. Zacytuj jeszcze "Protokoły Mędrców Syjonu". Równie prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:51 remez2 napisał: > grand_bleu napisała: > > > > > Nie, ja cytuję, "brzydko chwytał" się Twój idol Jaruzelski. > Zacytuj jeszcze "Protokoły Mędrców Syjonu". Równie prawdziwe. wiesz, czy wierzysz? ... i nie pytam o Protokoły Mędrców Syjonu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 22:06 > wiesz, czy wierzysz? Że to fałszywka? Wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 22:09 remez2 napisał: > > wiesz, czy wierzysz? > Że to fałszywka? Wiem. nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 22:14 grand_bleu napisała: > nie wierzę. To sprawa faktów, nie wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 22:18 remez2 napisał: > grand_bleu napisała: > > > > nie wierzę. > To sprawa faktów, nie wiary. podaj fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 22:22 grand_bleu napisała: > podaj fakty. Kontakty, nazwiska, adresy też? Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 22:33 napisałeś, że wiesz, że to fałszywka. podaj, proszę, źródło tej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska [...] 25.11.09, 15:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 15:41 Chcącemu krzywdy nie dzieje się krzywda tak mówi starorzymskie prawo.Niektórzy księża włączając się w politykę antyrządową zapomnieli prawa boskiego które mówi:Każda władza pochodzi od Boga!! Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:33 zoil44elwer napisał: > Chcącemu krzywdy nie dzieje się krzywda tak mówi starorzymskie prawo. o czym Ty piszesz, Człowieku?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:40 A o tym że walczył z władzą,chociaż nie mieczem ale krzyżem.W Nikaragui księży mieszających się do polityki w tym czasie JP II wyrzucał ze stanu kapłańskiego. "Każda władza pochodzi od Boga"!!Tak mówił papież Grzegorz XVI każąc Polakom być posłusznymi carowi zaborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:48 zoil44elwer napisał: > A o tym że walczył z władzą,chociaż nie mieczem ale krzyżem. Napisałeś: chcącemu nie dzieje się krzywda ... czego, wg Ciebie, chciał Ks. Popiełuszka??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 21:53 CHCIAŁ ZOSTAĆ ŚWIĘTYM MĘCZENNIKIEM.Przecież wiedział co może go czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu chcesz powiedzieć, że ks. Popiełuszko ... 25.11.09, 22:07 zoil44elwer napisał: > CHCIAŁ ZOSTAĆ ŚWIĘTYM MĘCZENNIKIEM.Przecież wiedział co może go czekać. wiedział, że władza perlowska była zdolna do zbrodni??? jesteś przekonany, że TO właśnie chciałeś powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: chcesz powiedzieć, że ks. Popiełuszko ... 25.11.09, 22:21 Wśród każdej władzy są indywidua zdolne do wszystkiego.Bogobojny katolik gen Pinochet robił większe zbrodnie.A nawet był zwykłym złodziejem państwowych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: chcesz powiedzieć, że ks. Popiełuszko ... 25.11.09, 22:30 zoil44elwer napisał: > Wśród każdej władzy są indywidua zdolne do wszystkiego. a każdy mężczyzna to gwałciciel ... więc jeśli dziwczyna zakłada krótką spódniczkę, to znaczy, że sama tego tego chciała - to chciałeś powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: chcesz powiedzieć, że ks. Popiełuszko ... 25.11.09, 22:34 Chciałem powiedzieć niech każdy zajmuje się tym czego się wyuczył.Księża posługami kapłańskimi a nie polityką,politycy polityką a nie szerzeniem religii,itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_bleu Re: chcesz powiedzieć, że ks. Popiełuszko ... 25.11.09, 22:46 zoil44elwer napisał: > Chciałem powiedzieć niech każdy zajmuje się tym czego się wyuczył. ... bo jeśli nie, to zostanie męczennikiem, wszak każda władza zdolna jest do popełniania zbrodni - nie wiem, co chiałeś, ale TO właśnie powiedziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: ""Zrób coś z nim niech przestanie szczekać" 25.11.09, 18:45 gó... prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Re: Generał w Teraz My. 27.11.09, 11:25 Najlepsze podsumowanie tego wywiadu: www.youtube.com/watch?v=prG4vY9_L7U Odpowiedz Link Zgłoś