Dodaj do ulubionych

Zmiany w polskim Kościele

IP: 82.160.16.* 05.02.04, 22:08
Mam nadzieję, że nowi kandydaci będą pochodzili spoza Polski, którzy tutaj
jeszcze nie pracowali. Świeża krew byłaby najlepsza.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawide Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 82.160.16.* 05.02.04, 22:11
      przynajmiej jeśli chodzi o kardynałów. W tym jedyna nadzieja, żeby Kościół
      postępował za wolą Bożą, a nie za sznurkami Wyborczej czy innych tym podobnych
      formacji. GW to beznadzeijny dziennik, fatalny na każdej szpalcie.
      • Gość: katolik i dzieki Bogu.. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.02.04, 22:22
        mam nadzieję, że wreszcie na stanowisku prymasa pojawi się ktoś, kto bedzie
        potrafił dostosować kasiół katolicki do potrzeb społeczeństwa. Nie mówię tu o
        zerwaniu z tradycją i dogmatami, lecz już miałem dośc miernoty Glempa.
        Życimski na prymasa!
        • Gość: Dawide Re: i dzieki Bogu.. IP: 82.160.16.* 05.02.04, 22:28
          Życiński to fatalny kandydat, widizałemgo kilka razy, słyszałem, znam jego
          poglądy. Gdyby zostal wybrany n aprymasa, pogrążyłby Kościół w Polsce, albp
          przynajmniej własną diecezję. Ale go nie wybiorą.
          • freemason Re: i dzieki Bogu.. 06.02.04, 03:35
            Biskup Życiński nie zostanie wybrany na Prymasa, gdyż tym do końca życia
            pozostanie kardynał Glemp. Może ewentualnie pełnić funkcję przewodniczącego
            episkopatu, co powitałbym z radością:))))
            • Gość: Kleks Re:Masoni w natarciu IP: *.berlikomm.net 10.02.04, 10:55
              Zycinski i Kowalczyk wybitni masoni, maja szanse.
        • Gość: Obserwator Biskup chłopca, Życiński, to będzie raj dla: IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.02.04, 00:51
          wszystkich, którzy marzą o zalegalizowaniu związków homoseksualnych w Kościele
          Katolickim. Już widzę korowody przystrojonych nowożeńców, a jakże, sami
          młodzieńcy, posuwających miękkimi krokami wzdłuz naw świątyń. A co się potem
          będzie działo? Ho, ho, ho, ho!!!! Sodoma i Gomora niehybnie staną się kolejnymi
          diecezjami.
        • Gość: leniuch Czy to ładnie odpisywać stare strony z WPROST? IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.04, 01:08
          i brać jeszcze za to kasę?
          Czy u was nie ma już ambitniejszych pismaków?
          • Gość: Marian Re: Czy to ładnie odpisywać stare strony z WPROST IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.02.04, 07:59
            Gość portalu: leniuch napisał(a):
            > i brać jeszcze za to kasę?
            > Czy u was nie ma już ambitniejszych pismaków?

Mimo wszystko przeceniasz media.... Wiekszosc z nich dostaje gotowe notatki od
            firm lub dzialow PR. Nie sila sie nawet zeby zmienic jeden przecinek. Stad w
            roznych gazetach te same notatki i artukuly. A kase faktycznie i tak biora.
        • Gość: Mlodyjorg Re: i dzieki Bogu.. IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 15:52
          Jsli kardynal Glepm przejdzie na emeryture, prymasem, ex officio, zostanie
          arcybiskup gnieznienski, tzn. apb. Muszynski. Zycinski jest naturalnym
          kandydatem na objecie archidiecazji krakowskiej, jezeli kardynal Macharski
          przejdzie na emeryture. Nie wykluczyczam takze mozliwosci, ze abp. zycinski
          zostanie nastepca kardynala Ratzingera.
        • Gość: Mlodyjorg Re: i dzieki Bogu.. IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 15:53
          Jsli kardynal Glepm przejdzie na emeryture, prymasem, ex officio, zostanie
          arcybiskup gnieznienski, tzn. apb. Muszynski. Zycinski jest naturalnym
          kandydatem na objecie archidiecazji krakowskiej, jezeli kardynal Macharski
          przejdzie na emeryture. Nie wykluczam takze mozliwosci, ze abp. zycinski
          zostanie nastepca kardynala Ratzingera.
        • Gość: Awx Re: i dzieki Bogu.. IP: 162.108.22.* 12.02.04, 17:59
          ość portalu: katolik napisał(a): Życimski na prymasa!
          Ciekawa propozycja, ale moze od razu J. Urban, albo A. Michnik
      • Gość: katolik i dzieki Bogu. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.02.04, 22:36
        mam nadzieję, że wreszcie na stanowisku prymasa pojawi się ktoś, kto bedzie
        potrafił dostosować kasiół katolicki do potrzeb społeczeństwa. Nie mówię tu o
        zerwaniu z tradycją i dogmatami... potrzebany jest prymas, który bedzie
        potrafił wziąć w ryzy księży by wreszcie byli SŁUGAMI kościoła, religii i
        wiernych a nie zastępcami Boga na ziemi... ksiądz to nie zawód a powołanie...
        ksieza musza to zrozumiec i to wszyscy bo mimo, ze wiekszosc to faktycznie
        ksieza z powolania to mala grupka najglosniej krzyczacych karierowiczow robi
        kosciolowi tylko wrogów... Glemp to olewal..ku uciesze antyklerykałow..
        • Gość: S TU POTRZEBA FACETA Z JAJAMI !!! IP: *.8.11.vie.surfer.at 05.02.04, 22:59
          Zeby Polska byla Polska , a nie niewolnica wiary!!
          • Gość: No właśnie, Re: TU POTRZEBA FACETA Z JAJAMI !!! IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.02.04, 00:55
            jeżeli rzeczywiście potrzeba, to chłopca Życiński od razu odpada. Chyba, że
            duszpasterstwo dla ciot.
        • Gość: nowa Re: i dzieki Bogu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:35
          Gość portalu: katolik napisał(a):

> mam nadzieję, że wreszcie na stanowisku prymasa pojawi się ktoś, kto bedzie
          > potrafił dostosować kasiół katolicki do potrzeb społeczeństwa. Nie mówię tu o
          > zerwaniu z tradycją i dogmatami... potrzebany jest prymas, który bedzie
          > potrafił wziąć w ryzy księży by wreszcie byli SŁUGAMI kościoła, religii i
          > wiernych a nie zastępcami Boga na ziemi... ksiądz to nie zawód a powołanie...
          > ksieza musza to zrozumiec i to wszyscy bo mimo, ze wiekszosc to faktycznie
          > ksieza z powolania to mala grupka najglosniej krzyczacych karierowiczow robi
          > kosciolowi tylko wrogów... Glemp to olewal..ku uciesze antyklerykałow..

Oj, tak, tak!!! Może ktoś wreszcie by wytłumaczył tym panom, że nie mają do
          czynienia z baranami. Mdli mnie od ich protekcjonalności i demonstrowania
          przekonania, że maja monopol na wiedzę o wszystkich dziedzinach życia. I może
          wreszcie przestaną sie wtrącać do wszystkiego, zaczynając od aborcji, a koncząc
          na ustawie karno-skarbowej.
      • Gość: proso i sorgo Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 06.02.04, 04:15
        ale jesteś burakiem... buehehhee
      • Gość: zyglis ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 16:54
        Na miłośc Boga! Poco Pan w takim razie ta gazetę czyta. To nie jest obowiązkowe!
    • Gość: On, czyli kto? Zmiany w polskim Kościele IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 22:11
      To w dużej mierze jest temat zastępczy. Dlaczego? Zajrzyjcie na
      www.ultramontes.pl i haggard.w.interia.pl/sede.html . Nad tymi
      problemami warto się zastanowić, a nie nad personalnymi rozgrywkami.
    • Gość: Jagnieszka Stawiam wszystko na Życińskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.04, 22:12
      Że go ciemnogród nie wybierze.
      • Gość: Filozof Re: Stawiam wszystko na Życińskiego IP: *.net81-64-36.noos.fr 05.02.04, 23:18
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=10575098&a=10581900
      • Gość: Jagnieszce Re: Stawiam wszystko na Życińskiego IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.02.04, 01:01
        masz rację Jagniecha,
        gdybyś się pomyliła to masz jak w banku, że bp.Życiński przywołałby do łask, z
        niebytu, bp-a Paetza.
      • Gość: JerzyZ Re: Stawiam wszystko na Życińskiego IP: 81.15.189.* 06.02.04, 01:03
        Myślę, że nowym przewodniczącym zostanie ktoś pokroju bp Michalika, który
        swego czasu głosił, że nakazem katolików jest głosować na katolików, tak jak
        Żydzi powinni głosować na Żydów itd. Sądzę, iż nowy przewodniczący będzie
        zwolennikiem tezy o zagrożeniu polskiego Kościoła przez liberałów, masonów i
        żydów.
        • freemason Re: Stawiam wszystko na Życińskiego 06.02.04, 03:37
          Gość portalu: JerzyZ napisał(a):

> Myślę, że nowym przewodniczącym zostanie ktoś pokroju bp Michalika, który
          > swego czasu głosił, że nakazem katolików jest głosować na katolików, tak jak
          > Żydzi powinni głosować na Żydów itd. Sądzę, iż nowy przewodniczący będzie
          > zwolennikiem tezy o zagrożeniu polskiego Kościoła przez liberałów, masonów i
          > żydów.

Biskup Michalik zreformował się jednak ostatnimi czasami i nie jest już tak
          radykalny jak wcześniej. Z tego też powodu w ogóle jest brany pod uwagę na to
          stanowisko.
      • basia.basia Re: Stawiam wszystko na Życińskiego 06.02.04, 16:14
        Gość portalu: Jagnieszka napisał(a):

> Że go ciemnogród nie wybierze.
      • basia.basia Re: Stawiam wszystko na Życińskiego 06.02.04, 16:18
        Gość portalu: Jagnieszka napisał(a):

> Że go ciemnogród nie wybierze.

Tak bym chciała, zebyś się myliła;)
        To mój ulubiony biskup, przepadam za nim:)
    • Gość: Krecik Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: 83.27.17.* 05.02.04, 22:13
      No cóż... szkoda, że trzeba będzie pożegnać się ze znanym i
      lubianym "Uszatkiem". Pozostaje tylko ufać, że wybrany zostanie godny
      następca. W końcu jakby nie było, to rozchodzi się o Kościół, który banalną
      kwestią nie jest, zwłaszcza w dobie wszelkich afer, przeciwności i
      nienajlepszej sytuacji politycznej naszego kraju. Zobaczymy, jak sprawdzi
      się nowa władza! Sama jestem ciekawa:) Ale muszę przyznać, że śmiesznie
      brzmi tytuł: "prymas na emeryturze". Jak się do niego zwracać?
      • eddy46 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 05.02.04, 23:16
        Skasowac kosciol katolicki i zrobic protestancki,ktory jest bardziej uczciwy i
        niema biskupow pedofili i klerykow pedalow.Papiez dla Polski to tragedia cofna
        ja o 1000lat do tylu.
        • Gość: AQndy Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: *.client.comcast.net 06.02.04, 04:26
          eddy46-ty przebrzdly kutasie ,ateistyczna swinio zachowoj sie debilu na tych
          stronach internetowych co zrobil ci ten Wielki Polak Papierz,Katolik?
          To ze was debili uczy zyc godnie,uczciwie,wedlug przykazan Bozych-zle to robi
          durniu? Uczy was krasc,zabijac,cudzolozyc nie On wam wpaja te wartosci,ktore
          pozwola wam zyc uczciwie w wierze.Czy znasz takiego drugiego
          czlowieka :Filozofa,Humaniste,Teologa,ktory Kocha ten kraj,tych ludzi ,ktory
          walczyl slowem z komuchami(a ci dzis pielgrzymoja do niego padaja na kolana
          wyprosic o laski)nie znasz bo on nie istnieje draniu.
          Przepraszam pozostalych internautow,ale ta gnida potrafila czule uderzyc w nas
          katolikow wyrzadzajac krzywde nie tylko Papierzowi lecz starszemu czlowiekowi.
          • Gość: nowa Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:40
            Wiesz Andy, jeśli chrześcijańska miłość blixniego ma wyglądać tak, tak w twoim
            wydaniu, to ja dziękuje za taki kościół. Spadaj razem ze swoim papierzem
            głabie. Tym, którzy maja choć trochę rozumu zostaw Papieża, ale tylko pod
            warunkiem, że będzie sie trzymał z daleka od Polski, bo tu juz i tak jest
            ważniejszy od Boga.
          • eddy46 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 06.02.04, 23:57
            Nauczyl cie tak przeklinac!Ja nie jestem ateistyczna swinia ale swinia ktora
            wierzy w Boga!!!a nie w Kosciol!Dla mnie kosciol (A katolicki najgorszy )to
            darmozjady ktorzy kiedys slubowali ubustwo a teraz jezdza mercedesami!!Ubustwo
            naokolo a oni zbieraja jeszcze na tace od najbiedniejszych!!Wstyd!!A papiez
            apelowal o skonczenie Panstwa Opiekunczego!!jak wiadomo biedni szybciej ida do
            kosciola!!Oczywiscie jak sie zabira innym a daje krasc drugim(Pamietam pan
            Kulczyk inni mu podobni (Z kad maja pieniadze!Pamietam pana Stoklose jak
            handlowal w Malmö w Parku!Ty powiedziales "kutasie"myslisz ze sie wyspowiadasz
            i pujdziesz do nieba.Wala!!!Gdyby papiez byl humanista to bylby jak
            Ghandi,oddalby skarby Watykanu!!Ile zycia by uratowal?A ile macie bidoty w
            Polsce!!Caly czas zebra Telewizja.A co na to kosciol.Ja wiem ze on walczyl
            z "komuchami"ale po to zeby skoc Polskie dusze!Co za wartosci gdy jedni patrza
            z gory na tych co juz leza podeptani.Nazywasz to humanizmem?A kosciol jest
            komercyjny i tylko mysli o mamonie(Za chrzest plac,bierzmowanie plac,jak nie
            zaplacisz to nie poprowadzi tego biedaka na cmentarz)nazywasz to humanizm?
            Oczywiscie te biedaki tego nie zrozumieja i dadza ostatni grosz myslac ze
            inaczej nie pujda do nieba!A ten krzyz wiszacy w sejmie pod ktorym szerza sie
            afery korupcyjne to tez humanizm!Wyspowiadaja sie dadza na tace i pojda nieba!!
            Koscil i Papiez slubowali ubustwo.Gdzie ich sluby?To ty sie wstydz humanisto.
            A gdzie ty sie wyuczyles nie u komuchow.Jak widzisz malo kto w Polsce zyje
            wedlug przykazan bozych.Nawet ten co uczy!!inaczej by tak jak za PIOTRA szedl
            miedzy ludzi i koil ubogich.A ze ludzie pielgrzymuja to jest smieszne!!Was nie
            mozna juz uderzyc!Wszyscy pojdziecie do piekla w ktore wierzycie!!A moze nie
            przecierz sie wyspowiadacie jak ty za przeklenstwa!!!
          • gazeciarz44 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 08.02.04, 18:49
            Czy nie można tego chama (QAndy) wyeliminować z forum? Albo przenieść, na
            przykład do forum nt. ortografii, bo w tej dziedzinie jest niezwykle odkrywczy?
          • Gość: polonus Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 22:06
            AQuandy z twojego postu mozna wyciagnac wniosek, ze jestes niebywaly
            cham i prostak. Swoimi wypowiedziami robisz niedzwiedzia przysluge
            Kosciolowi i katolikom.
      • eddy46 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 05.02.04, 23:17
    • Gość: Framuga No, wreszcie. IP: *.rdu.bellsouth.net 05.02.04, 22:21
      Wreszcie. Ja nie moglem zniesc tego Glempa od samego poczatku. Tak mnie draznil
      tymi uszami i dretwa mowa ze az mi zyly wychodzily na czole. Wreszcie. Juz
      myslalem ze niedoczekam.
      • Gość: L Wiele się może zdarzyć między ustami IP: 150.254.85.* 06.02.04, 07:24
        a brzegiem pucharu
    • Gość: Czarna A moze jakiegos czeskiego klera.. IP: *.chello.pl 05.02.04, 22:21
      ..zeby wykradl wszystkie ambony w zasiegu...??
    • Gość: wito Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.poczta.okay.pl 05.02.04, 22:22
      Duchowieństwo wstrzymuje oddech w oczekiwaniu na jego następcę

a mnie czysci !! nie moge spac i nie mam innych zmartwien
      • Gość: gloubiboulga Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 22:32
        Czym wy sie przejmujecie, durnie? Budujcie lepiej szpitale i autostrady,
        podniescie poziom leczenia (technika++++), bedziecie zyc o pare lat dluzej i
        latwiej.
        • Gość: Viking Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.telia.com 05.02.04, 22:42
          Ty gloubiboulga, sam(a) pewnie jestes tym, czym innych wyzywasz. A co ma
          piernik do wiatraka???
          • Gość: gloubiboulga Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 10:17
            Skoro jestem rôwniez durniem, to po co pan raczy do mnie pisac? Lepiej
            odpowiadac osobom inteligentnym, takim jak pan.

Co ma piernik do wiatraka? Polska nie jest najbogatszym krajem na swiecie i
            marnuje pieniadze na "czary" katolickie.
            • Gość: Leszek Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 13:42
              Dalbym sobie reke uciac, ze Pan grosza nie daje na Kosciol. Takich zawsze
              najbardziej drazni "chciwosc" Koscila
              • Gość: gloubiboulga Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 11:11
                Ma pan racje. Nie daje ,i nigdy nic nie dam.
    • Gość: blab Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.cvx-l.dial.de.ignite.net 05.02.04, 22:33
      "W polskim Kościele kończy się epoka. 17 marca prymas Józef Glemp po 23 latach
      przestanie być przewodniczącym Episkopatu Polski. Duchowieństwo wstrzymuje
      oddech w oczekiwaniu na jego następcę

W tym roku polski Kościół katolicki czeka niemalże rewolucja. Jan Paweł II
      obsadzi nowych biskupów w co najmniej siedmiu diecezjach"
      jesli on dozyje;) tzn j.p. 2
    • Gość: Marian Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.inter / 80.48.110.* 05.02.04, 22:34
      Chociaż jestem zdecydowanym przeciwnikiem kościoła, to jest jeden biskup
      Pieronek, który swoją wiedzą, szanowaniem innych w tym i przeciwników kościoła
      wyróżnia się na tle zadufanych biskupów i arcybiskupów. Każdy mówi o nim jako
      najbardziej normalnym biskupie.
      • Gość: Teolog Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: 202.129.78.* 05.02.04, 22:46
        a potem albo zwolnic ksiezy zyjacych w konkubinacie, albo zalegalizowac
        malzenstwo ksiezy.
        • Gość: marcin w Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:53
          Chłopie zwarjowałeś . Wyobrażasz sobie ksiedza, ktory ma pochować kogoś z
          Twojch bliskich i nagle mówi "Przepraszam ale teraz nie moge wlaśnie moja żona
          rodzi" itp. A może sam chciałeś byś ksiedzem ale nie możesz sobie poradzić z
          własną seksualnością. Najwazniejsze jest powołanie a nie myślenie tylko o
          jednym .......
          • Gość: Wacław Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.tele3.pl 05.02.04, 23:05
            To chyba ty zwariowałeś. A jak teraz nie pochowa bliskiego bo za mało kasy albo
            jak kochanka rodzi?
            • Gość: odpwiedz wacława Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 15:48
              Człowieku jaka kochanaka a chodzidz do koscioła znam takich kasięży którzy i
              za darmo pochowają. Jeszce jedno a ci ktorzy mają jakieś na boku sa lepsi
              czasami od tych prawowiernych
          • Gość: BumBum Re: zona to problem??? IP: 129.81.192.* 05.02.04, 23:09
            Mieszkam na poludniu USA gdzie dominuja
            baptysci oraz metodysci. Duchowni owych
            wyznan maja i zony i dzieci, i... jakos
            nigdy nie slyszalem o tak wydumanych
            "problemach" jakie wymysla i prezentuje
            na tym forum "marcin w"!
            • freemason Re: zona to problem??? 06.02.04, 03:40
              Gość portalu: BumBum napisał(a):

> Mieszkam na poludniu USA gdzie dominuja
              > baptysci oraz metodysci. Duchowni owych
              > wyznan maja i zony i dzieci, i... jakos
              > nigdy nie slyszalem o tak wydumanych
              > "problemach" jakie wymysla i prezentuje
              > na tym forum "marcin w"!

Bo może oni nikgo tam nie chowają?
          • Gość: kisiel [...] IP: *.nwrk.east.verizon.net 05.02.04, 23:49
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • michal25arizona Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... 06.02.04, 01:09
            Marcin chyba troche zapominasz o naturze ludzkiej. Ja tak sobie mysle, ze jak
            sie jest 18latkiem to wydaje sie ze idealy zostana w czlowieku na zawsze.
            Problem jednak w tym, ze idealy z czasem troche bledna i do glosu dochodzi po
            prostu nasza natura. A ja wole zeby ksiadz nie byl sfrustrowanym czlowieczkiem
            tylko jak najbardziej spelnionym mezczyzna. A poza tym JC nigdy (z tego co
            wiem) nie wspomnial o celibacie...
            Pozdrawiam
        • Gość: minona Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 05.02.04, 23:07
          To kto będzie msze odprawiał?
        • Gość: Marian Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.02.04, 08:04
          Dla mnie sprawa jest prosta. Reguly gry sa doskonale znane od poczatku. Jesli
          ktos nie chce sie do nich stosowac to nie ma przymusu bycia duchownym. A jak
          ktos nie potrafi wybrac - sutanna czy ciupcianko - to mu trzeba pomoc ;-P
        • Gość: święty Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.acn.pl 08.02.04, 18:46
          To co, chcesz bez kleru zostać?
      • Gość: Doktor Re: DO MARIANA !!! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 10:37
        Dlaczego zabierasz głos w sprawie, o której nie masz zielonego pojęcia?
        Czy wiesz, kto to jest T. Pieronek?
        Piszesz, cyt.: "Każdy mówi o nim jako najbardziej normalnym biskupie".
        Jaki "każdy" ???!!! Czy ty się z głupim na rozumy zamieniłeś?
        I jaki "normalny", co? Jeśli piszesz określenie "normalny", to chyba masz
        na myśli "libertyński".
        Jeśli dla Ciebie normalność = libertynizm, to edukuj się chłopie, bo masz
        potężne braki.
        Przecież przebieraniec biskup Pieronek poprzez swoje wypowiedzi w libertyńskich
        mediach "dokopał" katolikom tak, że wielu odwróciło się od kościoła. Nawet
        potrafił w beszczelny sposób zmienić interpretację słów Jana Pawła II w kwestii
        integracji RP z UE !!!
        Dlaczego Pieronek przekonywał polskie społeczeństwo, że tylko UE da dobrobyt
        i szczęście Polsce katolickiej? Czyżby nie wiedział, że w Europie Zachodniej
        niejeden kościół został zamieniony na hurtownię czy lokal użyteczności
        publicznej typu dyskoteka ?! A "etatowi" słudzy kościoła zostali posłani
        "na zieloną trawkę"? - Dobrze o tym wiedział, ale tak właśnie wygląda proces
        rozbijania kościoła od wewnątrz !!!
        Dla mnie i dla bardzo szerokiego grona znanych mi osób - Pieronek powinien być
        ekskomunikowany i posłany na zieloną trawkę i powinien mieć zablokowane konto,
        na które wpływała kasa za głoszenie bredni w TVN przed referendum dot. UE - RP.
        A jak nie miałby kasy na życie, to niech się ukorzy przed eurokratami
        w Brukseli. Może zrzucą temu "użytecznemu durniowi" parę okruchów z pańskiego
        stołu.
    • Gość: marcin w Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:47
      Kochani ludzie czemu sie tak targujecie to nie polityka Kto bedzie lepszym
      nastepcą Kardynala Glempa. Gdzie wasza wiara widzicie tu tylko aspekt ludzki
      musicie pamietać że KOŚCIÓŁ jest stworzony przez Chrystusa i to On tak na
      prawde decyduje o tym wszystkim.
      • Gość: Wujek Spoko Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.keewatincc.ca 06.02.04, 00:26
        Marcin a Ty skad masz taka wiadomosc,ze kosciol stworzyl Chrystus?Z choinki
        sie urwales?Przeczytaj chociaz raz Biblie to sie dowiesz co Jezus nazywal
        Kosciolem.Jak kazdy ciemny Prawdziwy Polak Katolik nic nie wiesz bo wierzysz w
        to co Ci powie klecha.Ja osobiscie jestem ateista,wiec po prostu mi to
        zwisa,kto bedzie dalej doil owczarnie.Zeby sie wypowiadac w jakiejs sprawie
        nalezy posiasc chociaz minimum wiedzy.Pozdrowienia dla Myslacych,na obelgi nie
        odpowiem,bo mi to zwisa.WS.
        • Gość: Doktor Re: DO "WUJKA SPOKO"- ateisty z "obkutą" biblią ! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 11:17
          Nie wmówisz mnie, że Ty jako ateista znasz Biblię lepiej od księży,
          którzy przez długie lata w seminarium duchownym zgłębiają nie tylko
          jej treść, ale także są zapoznawani z właściwą jej interpretacją.

Więc przestań się wymądrzać na tematy wiary, skoro deklarujesz się
          jako ateista. Zachowałeś się tak, jak ... były sekretarz PZPR-u,
          któremu w ramach "awansu" powierzono stołek dyrektora Szkoły Cyrkowej
          w Julinku pod Warszawą. Po przywitaniu się z odchodzącym dyrektorem,
          ów nowy dyrektor zapytał: Przepraszam towarzyszu, czy tu się produkuje
          CYRKLE ?
        • Gość: Leszek Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 14:32
          Wujku Spoko, a kto powiedzial "Ty jestes Piotr czyli opoka, a na tej opoce
          ZBUDUJE Kosciol moj"? Krasnoludki czy Krolewna Sniezka?
    • Gość: minona Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 05.02.04, 23:03
      Tylko Pieronek!
      • Gość: ewangelik Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 00:16
        Drodzy bracia papiści, żrecie się strasznie, a i tak nie od Was zależy kto
        stanie na czele kościoła rzymskiego w Polsce. Moim zdaniem najmądrzejszym i
        zasługującym na prawdziwy szacunek (w odróżnieniu od wszelkiej maści
        nawiedzonych Rydzyków i Jankowskich) kandydatem na prymasa jest bp Życiński.
        • Gość: Teolog Dzieci, Prawda was wyswobodzi... IP: 202.129.78.* 06.02.04, 02:28
          A jedna z tych prawd jest to, ze w Nowym Testamencie jak byk napisane, ze
          apostol Piotr mial zone. Jezeli kogos to interesuje przytocze konkretne wersety.
          A jezeli apostol Piotr mial zone, to dlaczego jego nastepcy nie moga miec?
          Powinnismy dzieci wrocic do zrodel, do tego czego uczyl Chrystus i porzucuc
          puste religie i denominacje.
        • Gość: Doktor Re: DO EWANGELIKA - który upadł na głowę !!! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 11:44
          Jeśli o. T. Rydzyk i ks. prałat H. Jankowski są wg ciebie nawiedzeni,
          to ja bez najmniejszych skrupułów stwierdzam, co następuje:

- gdy byłeś niemowlakiem, wypadłeś z łóżeczka na podłogę.
          Wszyscy byli przekonani, że upadłeś na pupę. Niestety, nie upadłeś na pupę,
          tylko na głowę !!! Na wskutek tego urazu, już do końca życia nie jesteś
          w stanie samodzielnie myśleć, czego efektem są brednie, które tu wypisujesz.
          Ale dam ci szansę zrehabilitowania się i w swoim następnym Re podasz dowody
          potwierdzające twoje stwierdzenie.

Ponadto tumanie pomyliłeś przewodnictwo Episkopatem z funkcją prymasa !
          Kto tu mówi o zmianie prymasa, co???!!!
          A twoja "kandydatura" bpa Życińskiego pasuje dla Polski katolickiej tak,
          jak pięść do oka. Jego zachowanie się jest niemal identyczne jak przebierańca
          bpa Pieronka. Poczytaj sobie, co na jego temat napisałem krótko Marianowi.
          • Gość: Leszek Re: DO EWANGELIKA - który upadł na głowę !!! IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 14:07
            Jestes pewnie doktorem rydzykologii. Bo poziom jakby ten...
        • Gość: do EWANGELIKA Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 15:43
          Chłopie czemu nazywasz nas papiści. To waszemu Lutrowi sie porąbało zachciało
          mu się "reformy" a tak naprawdę to nie mógł wytrzymać ze swoim libido. I
          jeszce jedno proszę cie nie zabieraj głosu w nie swoich sprawach
          Pozdrawiam
      • Gość: Doktor Re: MINONA ! -Popatrz w mój tekst kier. do Mariana IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 11:23
      • Gość: polonus Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 22:59
        Dajcie spokoj temu Pieronkowi. To biedny czlowiek o spatrzonej psychice
        i mentalnosci. Jego Ojciec wczesnie zmarl bo cale zycie ciezko pracowal
        a On chowal sie w domu razem ze swoimi dziewiecioma czy dwunastoma
        siostrami. Bedac w takim otoczeniu bab mozna mozna dostac "kota" do glowy.
        To nie po chrzescijansku wysmiewac sie z uposledzonego!
    • Gość: bolek w Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.158.popsite.net 05.02.04, 23:42
      rozwiazac to zydosko/komuno/katolickie zgromadzenie uwolnic narod z tej
      doktryny ktora wyniszcza ludzi,okrada i ociemnia
      • Gość: rencista Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.04, 23:49
        Ciekawa firma - pracownicy do 75-lat , szef dozywocie...
        • Gość: aga23 Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.02.04, 00:21
          To już nawet nie firma tylko mafią.
      • michal25arizona Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 01:02
        Mnie to tylko zastanawia jedna rzecz... Dlaczego wielu forumowiczow zapomina,
        ze w Polsce jednak olbrzymia liczba ludzi chodzi do Kosciola. To co Ty
        napisales to proba uszczesliwiania ludzi na sile...
        poza tym w jaki sposob KK okrada ludzi ? Jaki jest mechanizm tego zjawiska ??
        W jaki sposob KK wyniszcza ludzi ?
        W jaki sposob wreszcie KK ociemnia ludzi ?
        prosze o konkretne przyklady na podstawie ktorych bedziemy mogli podyskutowac.
        Pozdrawiam
      • Gość: nowa Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:45
        Gość portalu: bolek w napisał(a):

> rozwiazac to zydosko/komuno/katolickie zgromadzenie uwolnic narod z tej
        > doktryny ktora wyniszcza ludzi,okrada i ociemnia

Bolek zapomniałeś dodać, że są tam też cykliści
    • Gość: Nemo Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 23:49
      A może dobrym kandydatem na nowego biskupa byłby ktoś z, dajmy na to, Marsa,
      czy jakiej innej planety ?
      To też są Dzieci Boże !
    • Gość: marmaris Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.energis.pl 06.02.04, 00:09
      "najwybitniejszy intelektualista w Episkopacie metropolita lubelski abp Józef
      Życiński" otrzymał ten tytuł od Gazety ze względu na to , że jest przez nią
      najczęściej cytowany?...
      • Gość: e Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 81.21.202.* 06.02.04, 00:22
        Drodzy bracia i siostry. A niech ich wszyscy diabli...
      • Gość: polonus Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 02:23
        Niech wybiora byle kogo byle tego pijaka i aferzyste majacego opinie despoty
        w sferach koscielnych biskupa .......... wywalili na zbita morde z Polski
        na odleglosc polowy rownika. Najlepiej na Kolyme by tam glosil Ewangelie!
        No forumowicze zgadnijcie kto to taki? Wpiszcie na forum swoje odpowiedzi.
    • Gość: pl czarni do taczek IP: *.client.comcast.net 06.02.04, 00:28
      worki siermiezne na kark, zycie w ubostwie i pomocy ludzim. Poodbierac mercedesy
      wille, sluzace. Niech to wypasione bydlo robi to co uczy. Pokora, sluzba i ubostwo.
      • Gość: nowa Re: czarni do taczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:49
        Gość portalu: pl napisał(a):

> worki siermiezne na kark, zycie w ubostwie i pomocy ludzim. Poodbierac
        mercedes
        > y
        > wille, sluzace. Niech to wypasione bydlo robi to co uczy. Pokora, sluzba i
        ubos
        > two.

POPIERAM, POPIERAM, POPIERAM!!!
      • Gość: Leszek Re: czarni do taczek IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 14:01
        Grab zagrabione
        Wlodzimierz Iljicz Lenin
    • Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 00:47
      Nowe diecezje, nowe pałace dla biskupów, nowi kapelani i dlatego Polacy głodują.
      Niedługo będzie tak jak w partiach politycznych: jest ich gasterczka, ale Dorn
      wrzeszczy jakby parę milionów Polaków bylo PiSowczami.W XXI wieku polski kler
      katolicki unicestwia naród!!! To w imię CHRYSTUSA, po bożemu, a jak okradano
      nas zgodnie z przykazaniami czyli grzeszono, to wprowadzono specjalnie dla RP
      nowe przykazanie o dofinansowaniu kościoła katolickiego. Ale już tylko 42%
      uczęcza w niedzielę na msze. Zmiany kościelne? o ile powiększą grono biedy i
      głodu? To jest obrzydliwe! OKRUTNY, BEZWSTYDNY w większości I BEZWZGLĘDNY KLER.
      • michal25arizona Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 01:03
        Jedno tylko pytanie. W jaki sposob KK okrada spoleczenstwo ? Jaki jest
        mechanizm tego zjawiska ? Prosze o konkretne przyklady
        Pozdrawiam
        • Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 02:05
          michal25arizona napisał:
          > Jedno tylko pytanie. W jaki sposob KK okrada spoleczenstwo ? Jaki jest
          > mechanizm tego zjawiska ? Prosze o konkretne przyklady>>>>
          Odpoiwdam przykładami najdroższymi: konkordat działający w jedna tylko bo
          watykańską korzystną stronę, zbędne zainstalowanie nauki religi w szkołach
          i przedszkolach i za opłatą z pieiędzy podatników czyli Glemp jest oszustem,
          gigantyczne ilości kapelanów w wojsku, pkp, straży pożarnej itd, każdego roku
          Glemp wyciąga bezwstydnie łapę po odszkodowanie za utracobne mienie KrK po45,
          a kościół odebrał parokrotnie więcej mienia niż miał przed II wojną,
          chora ilość kościołów, przejmowanie ziemi za bezcen i innych drogich
          inwestycji, które są własnością narodu i powinny pracować dla jego dobra,
          oszukańczy Caritas, oszukańcze tzw pielgrzymki, taryfa kościelna energetyczna,
          niopodatkowana działalność, szowinizm kościelny np. wymiar sprawiedliwości
          bojaźliwy wobec przestępczości kościelnej...itd. niesłuszne finansowanie
          uczelni i innstytucji kościelnych przez państwo pomimo tak wielkiego bogctwa
          krk. Nie powinni księża być tak obrzydliwie bogaci w kraju tak biednym jak
          Polska. Pobłażliwość krk i akceptownie klerykalizmu i nieuczciwości kościoła
          ośmiesza nas w świecie.Nie można dać wizy do USA Polakom, którzy słuchają radia
          maryja i Rydzyka, budują zbędne i obrzydliwe świątynie opatrzności, mają
          biskupów i wszelkich urzędników kościelnych mieszkających w pałacych.W różnych
          artkułach i postach w GW są znacznie obszerniejsze informacje na ten temat.Ja
          zasygnalizowałam to co unicestwia nasz Naród. Ubolewam, że KrK świeci tak złym
          przykładem. KrK przegra w Polsce swą bezwzględną dominację bo zapomniał o tym,
          że komuna nauczyła naród kochać Boga niekoniecznie uczestnicząc we mszy św.
          Kościół pobożny to kościół ubogi. Nasz jest wytykany i wyśmiewany w UE i dalej.
          Pozdrawiam również.
          • freemason Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 03:43
            Gość portalu: alicja napisał(a):

> michal25arizona napisał:
            > > Jedno tylko pytanie. W jaki sposob KK okrada spoleczenstwo ? Jaki jest
            > > mechanizm tego zjawiska ? Prosze o konkretne przyklady>>>>
            > Odpoiwdam przykładami najdroższymi: konkordat działający w jedna tylko bo
            > watykańską korzystną stronę, zbędne zainstalowanie nauki religi w szkołach
            > i przedszkolach i za opłatą z pieiędzy podatników czyli Glemp jest oszustem,
            > gigantyczne ilości kapelanów w wojsku, pkp, straży pożarnej itd, każdego roku
            > Glemp wyciąga bezwstydnie łapę po odszkodowanie za utracobne mienie KrK po45,
            > a kościół odebrał parokrotnie więcej mienia niż miał przed II wojną,
            > chora ilość kościołów, przejmowanie ziemi za bezcen i innych drogich
            > inwestycji, które są własnością narodu i powinny pracować dla jego dobra,
            > oszukańczy Caritas, oszukańcze tzw pielgrzymki, taryfa kościelna energetyczna,
            > niopodatkowana działalność, szowinizm kościelny np. wymiar sprawiedliwości
            > bojaźliwy wobec przestępczości kościelnej...itd. niesłuszne finansowanie
            > uczelni i innstytucji kościelnych przez państwo pomimo tak wielkiego bogctwa
            > krk. Nie powinni księża być tak obrzydliwie bogaci w kraju tak biednym jak
            > Polska. Pobłażliwość krk i akceptownie klerykalizmu i nieuczciwości kościoła
            > ośmiesza nas w świecie.Nie można dać wizy do USA Polakom, którzy słuchają
            radia
            >
            > maryja i Rydzyka, budują zbędne i obrzydliwe świątynie opatrzności, mają
            > biskupów i wszelkich urzędników kościelnych mieszkających w pałacych.W
            różnych
            > artkułach i postach w GW są znacznie obszerniejsze informacje na ten temat.Ja
            > zasygnalizowałam to co unicestwia nasz Naród. Ubolewam, że KrK świeci tak
            złym
            > przykładem. KrK przegra w Polsce swą bezwzględną dominację bo zapomniał o
            tym,
            > że komuna nauczyła naród kochać Boga niekoniecznie uczestnicząc we mszy św.
            > Kościół pobożny to kościół ubogi. Nasz jest wytykany i wyśmiewany w UE i
            dalej.
            >
            > Pozdrawiam również.

Alicja?! To ty jeszcze jesteś na "forum" GW?! Wracaj skądś przyszła, do swojej
            bajki, czyli do "Trybuny Ludu" (tzn. teraz już nie "ludu", bo lud uciekł...)
            • basia.basia Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 16:15
              freemason napisał:

>
              > Alicja?! To ty jeszcze jesteś na "forum" GW?! Wracaj skądś przyszła, do
              swojej
              > bajki, czyli do "Trybuny Ludu" (tzn. teraz już nie "ludu", bo lud uciekł...)
              >

:))))))))
          • Gość: Roman Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.client.comcast.net 06.02.04, 04:54
            Alu-ty wiesz ze bardzo ale naprawde bardzo potrzebny ci jest psyhiatra idz w
            spokoju i lecz sie z glupoty?prawda cie boli ty morzesz jezdzic mercedesem a
            ksieza nie,ty morzesz mieszkac w lepszym standardzie a ksieza nie,ty morzesz
            jezdzic na wakacje ksieza nie-boli cie to?
            Piszesz ze oni siegaja po wszystko,a twoi bracia komuchy dopiero okradli i
            wyprzedali narod to jest okey?
            Zobaczymy jak twoi drudzy bracia (Zydzi)siegna po majatki to zabraknie Polski?
            Morze mnie zapytasz skad oni to maja-juz ci odpowiem,pozyczali 100ZL a ty
            musialas oddac 300ZL tak robili dawniej i robia to teraz ale ty masz braci
            Komuno-zydowskich i powiedz nam wszystkim czy ci nie wstyd RURO ATEISTYCZNA.
            • Gość: Jans Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.zeto.bydgoszcz.pl 06.02.04, 07:47
              Nareszcie mamy znowu Polskę od morza do morza!
            • Gość: nowa Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:58
              Gość portalu: Roman napisał(a):

> Alu-ty wiesz ze bardzo ale naprawde bardzo potrzebny ci jest psyhiatra idz w
              > spokoju i lecz sie z glupoty?prawda cie boli ty morzesz jezdzic mercedesem a
              > ksieza nie,ty morzesz mieszkac w lepszym standardzie a ksieza nie,ty morzesz
              > jezdzic na wakacje ksieza nie-boli cie to?
              > Piszesz ze oni siegaja po wszystko,a twoi bracia komuchy dopiero okradli i
              > wyprzedali narod to jest okey?
              > Zobaczymy jak twoi drudzy bracia (Zydzi)siegna po majatki to zabraknie Polski?
              > Morze mnie zapytasz skad oni to maja-juz ci odpowiem,pozyczali 100ZL a ty
              > musialas oddac 300ZL tak robili dawniej i robia to teraz ale ty masz braci
              > Komuno-zydowskich i powiedz nam wszystkim czy ci nie wstyd RURO ATEISTYCZNA.

Roman, ty prymitywie, morze cie o nic nie zapyta. A Alicja może cie zapytać,
              jak jej sie zechce. Prawda jest taka, że te czarne matołki z tzw. ofiar żyja na
              takim poziomie, że to kłuje w oczy coraz biedniejszy naród, z podatków tegoż
              narodu finansuje się budowy coraz bardziej niepotrzebnych kościołów, remonty
              już istniejących, katolickie uczelnie, ubezpieczenia społeczne tych panów (oraz
              pań, ale to mniej, dokłada do ich sprowadzanych bez cła samochodów i innych
              dóbr. A wiele osób, jak słyszy, że księża powinni życ w godnych warunkach, to
              aż skręca na widok tego, co ICH zdaniem jest godne. Wystarczyła by im może
              połowa?
              A poza tym Żydzi to również twoi bracia, gdybyś nie miał czasu poczytać Pisma
              Świętego, to przepominam, że Jezus również był Żydem, tak zresztą jak i jego
              matka. Więcej faktów, a mniej inwektyw. Jakbyś czasem pomyslał to by ci dobrze
              zrobiło.
              • Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 12:19
                witaj nowa. Ten Roman to pewnie kiecolek. Boi się,że uszczkną z przepychu
                i jak zajedzie przed wiejską chatę to co powiedzą sąsiedzi. Obrzydliwość
                i wstręt to odczucia, które przywołuje każda kolejna dyskusja nad planem
                gospodarczym. Rencista i emeryt ma zawsze za dużo, a kościół katolicki
                bezwstydnie wyciąga tłustą łapę po nie swoje. Kto to zmieni!
              • Gość: Leszek Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 13:58
                Ciekaw jestem, ile OD CIEBIE wyciagneli kasy, ze tak pomstujes?
            • Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 11:59
              Za komuny było połowa narodu głodującego i ponad 3 miliony bezrobotnych?
              Widzieć zło to nie = być ateistą.
    • Gość: ko wybierzcie Wielebnego Buzka IP: *.acn.waw.pl 06.02.04, 00:51
      • Gość: Josek Re: wybierzcie rabina, jaka myśl,ajajaa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 01:10
        Tow. rabin Joskowicz na prymasa. Redaktor Adaś, ojciec redaktor Gawin, ojciec
        prze"ł"or Turnał pisali by same pochwalne peamy .Jaka jasność, prawda i postęp
        ogarn ęła by Polskę. Aja-jajajajja!!!!!!!!!!!!!!Cud, cymes, lukier mądrości ,
        co za kiepełłe wiodło by lud polski do zbawienia.
      • freemason Ale on Luter!!!! 06.02.04, 03:44

• Gość: Gość Re: Ale on Luter!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.04, 15:08
          Te wszystkie spory nie mają sensu. Zobaczcie
          haggard.w.interia.pl/sede.html , www.ultramontes.pl lub
          www.wandea.org.pl . Otwórzcie oczy.
    • Gość: beeek beeeek IP: 69.20.61.* 06.02.04, 00:59
      bek
      • Gość: Pow!slak ORIENTACJA SEKSUALNA GLEMPA IP: *.oak.inreach.net 06.02.04, 04:42
        ciekawe, prawda?
    • kozaczek3 Krzyżak wabi oplata i wysysa 06.02.04, 06:32
      Jest bezlitosny, ofiara ginie powoli w mękach, wyssana z życiodajnych soków.
      Zmiany mogą dotyczyć:
      Długości ssawki
      Wielkości pajęczyny
      • artekb1 hop siup zmiana dup... 06.02.04, 08:15
        No prosze jakie te czarne koszule sa odwazne.
        Ciekawe gdzie do tej pory byli ci panowie, ktorzy z taka niecierpliwoscia
        oczekuja zmian w kosciele. Czyzby siedzieli cichutko wstrzymujac oddech i
        czekali na to to kto kogo?
        Rewolucja oczekiwana w kosciele bedzie polegala na tym ze na stanowika przyjada
        jeszcze bardziej konserwatywni panowie, JP II w ten sposob chce zapobiec
        odwilzy w KK po swojej smierci.
        Jednym slowem jak mowi moj przyjaciel pracujacy na parafii:... ksieza byli
        zawsze i beda od wydawania zezwolen na oficjalne rzniecie!
        • Gość: Krakowiak Księża zwietrzyli interes w d.... IP: *.bajt.krakow.pl / *.bajt.krakow.pl 06.02.04, 10:03
          Nieprawda. Księża zwietrzyli interes w d.... dopiero w średniowieczu. Wtedy
          wpadli na pomyusł "co bóg złączył...". Bo to i od pokropku kasa leci, a ile
          można wychachmęcić od dyspensy. A dyspensa może być potrzebna od wszystkiego:
          bliskie pokrewieństwo (da się obejść... po bożemu!), najśmieszniejsze
          było "pokrewieństwo duchowe". Jagielle zarzucano kazirodztwo, bo ożenił się z
          córką swojej matki... chrzestnej. Więc kasa za dyspensę.
    • Gość: Leon Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 213.17.239.* 06.02.04, 08:12
      Tylko nie bp. Skworc. Poza dobrym wrażeniem, wydaje się nie mieć nic w sobie
      godnego uwagi i takich newralgicznych stanowisk
    • Gość: les Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 213.77.17.* 06.02.04, 08:12
      zgodnie z umową miedzynarodową zwaną konkordatem nie ma takiej mozliwosci bp w
      Polsce moze byc tylko obywatel Polski
    • Gość: Szmul Stoltzman Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.04, 08:23
      Dlaczego Zydzi z "Wyborczej" maja tak silne kompleksy Kosciola ktolickiego.
      Zycinski owszem, ale na nowego redaktora "Wyborczej"
      • Gość: MK1 Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 62.17.253.* 06.02.04, 09:11
        juz sie "kuzwa" nie moge doczekac..:::))

mam nadzieje ze ten urzad zaniknie do konca i co by tego glempa jelopa cholera
        wziela...

swoja droga czy ten bialy papa tez przeszedl na emeryture to juznwogole byloby
        super...::)) przeciez to jest smiezne coby tak zakompleksiony i chory gostek
        byl na czele takiej instytucji..::)))

(spytacie dlaczego zakompleksiony - ano dlatego ze sam nie moze sobie zrobic
        dobrze to tez innym zabrania - kompleks nizszosci, niewydolnosci itp..::)))

glempie do piekla czas juz isc...::)))cobys w ogniach piekielnmych sie
        meczyl..:))))
      • Gość: Awx Re: Zmiany w polskim Kościele i Agorze IP: 162.108.22.* 12.02.04, 18:50
        Panie Szmul, pan madrze mowisz, ale to za wczesnie.
        Jeszcze nasz redaktor Aaron Michinik nie podal sie do dymisji.
        Z tym, panie Szmul, trzeba jeszcze poczekac.
        Tymczasem, panie Szmul, ta propozycja moze byc dobra w Tygodniku Powszechnym.
        Tam jeszcze biskupa nie mamy.
    • Gość: wojtek moj kandydat IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 06.02.04, 09:47
      to abp Paetz - on zrobi porzadek
    • Gość: Krakowiak Czy bóg ma internet? IP: *.bajt.krakow.pl / *.bajt.krakow.pl 06.02.04, 09:47
      Gdy czytam, że Życiński jest największym intelektualistą wsród biskupów i nie
      słyszę grzmotów - może to oznaczać jedno: że bóg nie ma dostępu do internetu.
      • Gość: wojtek Re: Czy bóg ma internet? IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 06.02.04, 09:49
        moze i najwiekszym - doslownie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka