Gość: dawide IP: 82.160.16.* 05.02.04, 22:08 Mam nadzieję, że nowi kandydaci będą pochodzili spoza Polski, którzy tutaj jeszcze nie pracowali. Świeża krew byłaby najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dawide Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 82.160.16.* 05.02.04, 22:11 przynajmiej jeśli chodzi o kardynałów. W tym jedyna nadzieja, żeby Kościół postępował za wolą Bożą, a nie za sznurkami Wyborczej czy innych tym podobnych formacji. GW to beznadzeijny dziennik, fatalny na każdej szpalcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik i dzieki Bogu.. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.02.04, 22:22 mam nadzieję, że wreszcie na stanowisku prymasa pojawi się ktoś, kto bedzie potrafił dostosować kasiół katolicki do potrzeb społeczeństwa. Nie mówię tu o zerwaniu z tradycją i dogmatami, lecz już miałem dośc miernoty Glempa. Życimski na prymasa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawide Re: i dzieki Bogu.. IP: 82.160.16.* 05.02.04, 22:28 Życiński to fatalny kandydat, widizałemgo kilka razy, słyszałem, znam jego poglądy. Gdyby zostal wybrany n aprymasa, pogrążyłby Kościół w Polsce, albp przynajmniej własną diecezję. Ale go nie wybiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: i dzieki Bogu.. 06.02.04, 03:35 Biskup Życiński nie zostanie wybrany na Prymasa, gdyż tym do końca życia pozostanie kardynał Glemp. Może ewentualnie pełnić funkcję przewodniczącego episkopatu, co powitałbym z radością:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleks Re:Masoni w natarciu IP: *.berlikomm.net 10.02.04, 10:55 Zycinski i Kowalczyk wybitni masoni, maja szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Biskup chłopca, Życiński, to będzie raj dla: IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.02.04, 00:51 wszystkich, którzy marzą o zalegalizowaniu związków homoseksualnych w Kościele Katolickim. Już widzę korowody przystrojonych nowożeńców, a jakże, sami młodzieńcy, posuwających miękkimi krokami wzdłuz naw świątyń. A co się potem będzie działo? Ho, ho, ho, ho!!!! Sodoma i Gomora niehybnie staną się kolejnymi diecezjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leniuch Czy to ładnie odpisywać stare strony z WPROST? IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.04, 01:08 i brać jeszcze za to kasę? Czy u was nie ma już ambitniejszych pismaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Czy to ładnie odpisywać stare strony z WPROST IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.02.04, 07:59 Gość portalu: leniuch napisał(a): > i brać jeszcze za to kasę? > Czy u was nie ma już ambitniejszych pismaków? Mimo wszystko przeceniasz media.... Wiekszosc z nich dostaje gotowe notatki od firm lub dzialow PR. Nie sila sie nawet zeby zmienic jeden przecinek. Stad w roznych gazetach te same notatki i artukuly. A kase faktycznie i tak biora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlodyjorg Re: i dzieki Bogu.. IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 15:52 Jsli kardynal Glepm przejdzie na emeryture, prymasem, ex officio, zostanie arcybiskup gnieznienski, tzn. apb. Muszynski. Zycinski jest naturalnym kandydatem na objecie archidiecazji krakowskiej, jezeli kardynal Macharski przejdzie na emeryture. Nie wykluczyczam takze mozliwosci, ze abp. zycinski zostanie nastepca kardynala Ratzingera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlodyjorg Re: i dzieki Bogu.. IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 15:53 Jsli kardynal Glepm przejdzie na emeryture, prymasem, ex officio, zostanie arcybiskup gnieznienski, tzn. apb. Muszynski. Zycinski jest naturalnym kandydatem na objecie archidiecazji krakowskiej, jezeli kardynal Macharski przejdzie na emeryture. Nie wykluczam takze mozliwosci, ze abp. zycinski zostanie nastepca kardynala Ratzingera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: i dzieki Bogu.. IP: 162.108.22.* 12.02.04, 17:59 ość portalu: katolik napisał(a): Życimski na prymasa! Ciekawa propozycja, ale moze od razu J. Urban, albo A. Michnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik i dzieki Bogu. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.02.04, 22:36 mam nadzieję, że wreszcie na stanowisku prymasa pojawi się ktoś, kto bedzie potrafił dostosować kasiół katolicki do potrzeb społeczeństwa. Nie mówię tu o zerwaniu z tradycją i dogmatami... potrzebany jest prymas, który bedzie potrafił wziąć w ryzy księży by wreszcie byli SŁUGAMI kościoła, religii i wiernych a nie zastępcami Boga na ziemi... ksiądz to nie zawód a powołanie... ksieza musza to zrozumiec i to wszyscy bo mimo, ze wiekszosc to faktycznie ksieza z powolania to mala grupka najglosniej krzyczacych karierowiczow robi kosciolowi tylko wrogów... Glemp to olewal..ku uciesze antyklerykałow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S TU POTRZEBA FACETA Z JAJAMI !!! IP: *.8.11.vie.surfer.at 05.02.04, 22:59 Zeby Polska byla Polska , a nie niewolnica wiary!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No właśnie, Re: TU POTRZEBA FACETA Z JAJAMI !!! IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.02.04, 00:55 jeżeli rzeczywiście potrzeba, to chłopca Życiński od razu odpada. Chyba, że duszpasterstwo dla ciot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: i dzieki Bogu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:35 Gość portalu: katolik napisał(a): > mam nadzieję, że wreszcie na stanowisku prymasa pojawi się ktoś, kto bedzie > potrafił dostosować kasiół katolicki do potrzeb społeczeństwa. Nie mówię tu o > zerwaniu z tradycją i dogmatami... potrzebany jest prymas, który bedzie > potrafił wziąć w ryzy księży by wreszcie byli SŁUGAMI kościoła, religii i > wiernych a nie zastępcami Boga na ziemi... ksiądz to nie zawód a powołanie... > ksieza musza to zrozumiec i to wszyscy bo mimo, ze wiekszosc to faktycznie > ksieza z powolania to mala grupka najglosniej krzyczacych karierowiczow robi > kosciolowi tylko wrogów... Glemp to olewal..ku uciesze antyklerykałow.. Oj, tak, tak!!! Może ktoś wreszcie by wytłumaczył tym panom, że nie mają do czynienia z baranami. Mdli mnie od ich protekcjonalności i demonstrowania przekonania, że maja monopol na wiedzę o wszystkich dziedzinach życia. I może wreszcie przestaną sie wtrącać do wszystkiego, zaczynając od aborcji, a koncząc na ustawie karno-skarbowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proso i sorgo Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 06.02.04, 04:15 ale jesteś burakiem... buehehhee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyglis ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 16:54 Na miłośc Boga! Poco Pan w takim razie ta gazetę czyta. To nie jest obowiązkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On, czyli kto? Zmiany w polskim Kościele IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 22:11 To w dużej mierze jest temat zastępczy. Dlaczego? Zajrzyjcie na www.ultramontes.pl i haggard.w.interia.pl/sede.html . Nad tymi problemami warto się zastanowić, a nie nad personalnymi rozgrywkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Stawiam wszystko na Życińskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.04, 22:12 Że go ciemnogród nie wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Stawiam wszystko na Życińskiego IP: *.net81-64-36.noos.fr 05.02.04, 23:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=10575098&a=10581900 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszce Re: Stawiam wszystko na Życińskiego IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 06.02.04, 01:01 masz rację Jagniecha, gdybyś się pomyliła to masz jak w banku, że bp.Życiński przywołałby do łask, z niebytu, bp-a Paetza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyZ Re: Stawiam wszystko na Życińskiego IP: 81.15.189.* 06.02.04, 01:03 Myślę, że nowym przewodniczącym zostanie ktoś pokroju bp Michalika, który swego czasu głosił, że nakazem katolików jest głosować na katolików, tak jak Żydzi powinni głosować na Żydów itd. Sądzę, iż nowy przewodniczący będzie zwolennikiem tezy o zagrożeniu polskiego Kościoła przez liberałów, masonów i żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: Stawiam wszystko na Życińskiego 06.02.04, 03:37 Gość portalu: JerzyZ napisał(a): > Myślę, że nowym przewodniczącym zostanie ktoś pokroju bp Michalika, który > swego czasu głosił, że nakazem katolików jest głosować na katolików, tak jak > Żydzi powinni głosować na Żydów itd. Sądzę, iż nowy przewodniczący będzie > zwolennikiem tezy o zagrożeniu polskiego Kościoła przez liberałów, masonów i > żydów. Biskup Michalik zreformował się jednak ostatnimi czasami i nie jest już tak radykalny jak wcześniej. Z tego też powodu w ogóle jest brany pod uwagę na to stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Stawiam wszystko na Życińskiego 06.02.04, 16:14 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > Że go ciemnogród nie wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Stawiam wszystko na Życińskiego 06.02.04, 16:18 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > Że go ciemnogród nie wybierze. Tak bym chciała, zebyś się myliła;) To mój ulubiony biskup, przepadam za nim:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: 83.27.17.* 05.02.04, 22:13 No cóż... szkoda, że trzeba będzie pożegnać się ze znanym i lubianym "Uszatkiem". Pozostaje tylko ufać, że wybrany zostanie godny następca. W końcu jakby nie było, to rozchodzi się o Kościół, który banalną kwestią nie jest, zwłaszcza w dobie wszelkich afer, przeciwności i nienajlepszej sytuacji politycznej naszego kraju. Zobaczymy, jak sprawdzi się nowa władza! Sama jestem ciekawa:) Ale muszę przyznać, że śmiesznie brzmi tytuł: "prymas na emeryturze". Jak się do niego zwracać? Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 05.02.04, 23:16 Skasowac kosciol katolicki i zrobic protestancki,ktory jest bardziej uczciwy i niema biskupow pedofili i klerykow pedalow.Papiez dla Polski to tragedia cofna ja o 1000lat do tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AQndy Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: *.client.comcast.net 06.02.04, 04:26 eddy46-ty przebrzdly kutasie ,ateistyczna swinio zachowoj sie debilu na tych stronach internetowych co zrobil ci ten Wielki Polak Papierz,Katolik? To ze was debili uczy zyc godnie,uczciwie,wedlug przykazan Bozych-zle to robi durniu? Uczy was krasc,zabijac,cudzolozyc nie On wam wpaja te wartosci,ktore pozwola wam zyc uczciwie w wierze.Czy znasz takiego drugiego czlowieka :Filozofa,Humaniste,Teologa,ktory Kocha ten kraj,tych ludzi ,ktory walczyl slowem z komuchami(a ci dzis pielgrzymoja do niego padaja na kolana wyprosic o laski)nie znasz bo on nie istnieje draniu. Przepraszam pozostalych internautow,ale ta gnida potrafila czule uderzyc w nas katolikow wyrzadzajac krzywde nie tylko Papierzowi lecz starszemu czlowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:40 Wiesz Andy, jeśli chrześcijańska miłość blixniego ma wyglądać tak, tak w twoim wydaniu, to ja dziękuje za taki kościół. Spadaj razem ze swoim papierzem głabie. Tym, którzy maja choć trochę rozumu zostaw Papieża, ale tylko pod warunkiem, że będzie sie trzymał z daleka od Polski, bo tu juz i tak jest ważniejszy od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 06.02.04, 23:57 Nauczyl cie tak przeklinac!Ja nie jestem ateistyczna swinia ale swinia ktora wierzy w Boga!!!a nie w Kosciol!Dla mnie kosciol (A katolicki najgorszy )to darmozjady ktorzy kiedys slubowali ubustwo a teraz jezdza mercedesami!!Ubustwo naokolo a oni zbieraja jeszcze na tace od najbiedniejszych!!Wstyd!!A papiez apelowal o skonczenie Panstwa Opiekunczego!!jak wiadomo biedni szybciej ida do kosciola!!Oczywiscie jak sie zabira innym a daje krasc drugim(Pamietam pan Kulczyk inni mu podobni (Z kad maja pieniadze!Pamietam pana Stoklose jak handlowal w Malmö w Parku!Ty powiedziales "kutasie"myslisz ze sie wyspowiadasz i pujdziesz do nieba.Wala!!!Gdyby papiez byl humanista to bylby jak Ghandi,oddalby skarby Watykanu!!Ile zycia by uratowal?A ile macie bidoty w Polsce!!Caly czas zebra Telewizja.A co na to kosciol.Ja wiem ze on walczyl z "komuchami"ale po to zeby skoc Polskie dusze!Co za wartosci gdy jedni patrza z gory na tych co juz leza podeptani.Nazywasz to humanizmem?A kosciol jest komercyjny i tylko mysli o mamonie(Za chrzest plac,bierzmowanie plac,jak nie zaplacisz to nie poprowadzi tego biedaka na cmentarz)nazywasz to humanizm? Oczywiscie te biedaki tego nie zrozumieja i dadza ostatni grosz myslac ze inaczej nie pujda do nieba!A ten krzyz wiszacy w sejmie pod ktorym szerza sie afery korupcyjne to tez humanizm!Wyspowiadaja sie dadza na tace i pojda nieba!! Koscil i Papiez slubowali ubustwo.Gdzie ich sluby?To ty sie wstydz humanisto. A gdzie ty sie wyuczyles nie u komuchow.Jak widzisz malo kto w Polsce zyje wedlug przykazan bozych.Nawet ten co uczy!!inaczej by tak jak za PIOTRA szedl miedzy ludzi i koil ubogich.A ze ludzie pielgrzymuja to jest smieszne!!Was nie mozna juz uderzyc!Wszyscy pojdziecie do piekla w ktore wierzycie!!A moze nie przecierz sie wyspowiadacie jak ty za przeklenstwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz44 Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... 08.02.04, 18:49 Czy nie można tego chama (QAndy) wyeliminować z forum? Albo przenieść, na przykład do forum nt. ortografii, bo w tej dziedzinie jest niezwykle odkrywczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Kościół, który banalną kwestią nie jest... IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 22:06 AQuandy z twojego postu mozna wyciagnac wniosek, ze jestes niebywaly cham i prostak. Swoimi wypowiedziami robisz niedzwiedzia przysluge Kosciolowi i katolikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Framuga No, wreszcie. IP: *.rdu.bellsouth.net 05.02.04, 22:21 Wreszcie. Ja nie moglem zniesc tego Glempa od samego poczatku. Tak mnie draznil tymi uszami i dretwa mowa ze az mi zyly wychodzily na czole. Wreszcie. Juz myslalem ze niedoczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Wiele się może zdarzyć między ustami IP: 150.254.85.* 06.02.04, 07:24 a brzegiem pucharu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarna A moze jakiegos czeskiego klera.. IP: *.chello.pl 05.02.04, 22:21 ..zeby wykradl wszystkie ambony w zasiegu...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wito Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.poczta.okay.pl 05.02.04, 22:22 Duchowieństwo wstrzymuje oddech w oczekiwaniu na jego następcę a mnie czysci !! nie moge spac i nie mam innych zmartwien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 22:32 Czym wy sie przejmujecie, durnie? Budujcie lepiej szpitale i autostrady, podniescie poziom leczenia (technika++++), bedziecie zyc o pare lat dluzej i latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.telia.com 05.02.04, 22:42 Ty gloubiboulga, sam(a) pewnie jestes tym, czym innych wyzywasz. A co ma piernik do wiatraka??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 10:17 Skoro jestem rôwniez durniem, to po co pan raczy do mnie pisac? Lepiej odpowiadac osobom inteligentnym, takim jak pan. Co ma piernik do wiatraka? Polska nie jest najbogatszym krajem na swiecie i marnuje pieniadze na "czary" katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 13:42 Dalbym sobie reke uciac, ze Pan grosza nie daje na Kosciol. Takich zawsze najbardziej drazni "chciwosc" Koscila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 11:11 Ma pan racje. Nie daje ,i nigdy nic nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blab Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.cvx-l.dial.de.ignite.net 05.02.04, 22:33 "W polskim Kościele kończy się epoka. 17 marca prymas Józef Glemp po 23 latach przestanie być przewodniczącym Episkopatu Polski. Duchowieństwo wstrzymuje oddech w oczekiwaniu na jego następcę W tym roku polski Kościół katolicki czeka niemalże rewolucja. Jan Paweł II obsadzi nowych biskupów w co najmniej siedmiu diecezjach" jesli on dozyje;) tzn j.p. 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.inter / 80.48.110.* 05.02.04, 22:34 Chociaż jestem zdecydowanym przeciwnikiem kościoła, to jest jeden biskup Pieronek, który swoją wiedzą, szanowaniem innych w tym i przeciwników kościoła wyróżnia się na tle zadufanych biskupów i arcybiskupów. Każdy mówi o nim jako najbardziej normalnym biskupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teolog Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: 202.129.78.* 05.02.04, 22:46 a potem albo zwolnic ksiezy zyjacych w konkubinacie, albo zalegalizowac malzenstwo ksiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin w Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:53 Chłopie zwarjowałeś . Wyobrażasz sobie ksiedza, ktory ma pochować kogoś z Twojch bliskich i nagle mówi "Przepraszam ale teraz nie moge wlaśnie moja żona rodzi" itp. A może sam chciałeś byś ksiedzem ale nie możesz sobie poradzić z własną seksualnością. Najwazniejsze jest powołanie a nie myślenie tylko o jednym ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacław Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.tele3.pl 05.02.04, 23:05 To chyba ty zwariowałeś. A jak teraz nie pochowa bliskiego bo za mało kasy albo jak kochanka rodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpwiedz wacława Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 15:48 Człowieku jaka kochanaka a chodzidz do koscioła znam takich kasięży którzy i za darmo pochowają. Jeszce jedno a ci ktorzy mają jakieś na boku sa lepsi czasami od tych prawowiernych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BumBum Re: zona to problem??? IP: 129.81.192.* 05.02.04, 23:09 Mieszkam na poludniu USA gdzie dominuja baptysci oraz metodysci. Duchowni owych wyznan maja i zony i dzieci, i... jakos nigdy nie slyszalem o tak wydumanych "problemach" jakie wymysla i prezentuje na tym forum "marcin w"! Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: zona to problem??? 06.02.04, 03:40 Gość portalu: BumBum napisał(a): > Mieszkam na poludniu USA gdzie dominuja > baptysci oraz metodysci. Duchowni owych > wyznan maja i zony i dzieci, i... jakos > nigdy nie slyszalem o tak wydumanych > "problemach" jakie wymysla i prezentuje > na tym forum "marcin w"! Bo może oni nikgo tam nie chowają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisiel [...] IP: *.nwrk.east.verizon.net 05.02.04, 23:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... 06.02.04, 01:09 Marcin chyba troche zapominasz o naturze ludzkiej. Ja tak sobie mysle, ze jak sie jest 18latkiem to wydaje sie ze idealy zostana w czlowieku na zawsze. Problem jednak w tym, ze idealy z czasem troche bledna i do glosu dochodzi po prostu nasza natura. A ja wole zeby ksiadz nie byl sfrustrowanym czlowieczkiem tylko jak najbardziej spelnionym mezczyzna. A poza tym JC nigdy (z tego co wiem) nie wspomnial o celibacie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minona Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 05.02.04, 23:07 To kto będzie msze odprawiał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.02.04, 08:04 Dla mnie sprawa jest prosta. Reguly gry sa doskonale znane od poczatku. Jesli ktos nie chce sie do nich stosowac to nie ma przymusu bycia duchownym. A jak ktos nie potrafi wybrac - sutanna czy ciupcianko - to mu trzeba pomoc ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: święty Re: Najpierw wyrzucic wszystkich pedofilow... IP: *.acn.pl 08.02.04, 18:46 To co, chcesz bez kleru zostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: DO MARIANA !!! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 10:37 Dlaczego zabierasz głos w sprawie, o której nie masz zielonego pojęcia? Czy wiesz, kto to jest T. Pieronek? Piszesz, cyt.: "Każdy mówi o nim jako najbardziej normalnym biskupie". Jaki "każdy" ???!!! Czy ty się z głupim na rozumy zamieniłeś? I jaki "normalny", co? Jeśli piszesz określenie "normalny", to chyba masz na myśli "libertyński". Jeśli dla Ciebie normalność = libertynizm, to edukuj się chłopie, bo masz potężne braki. Przecież przebieraniec biskup Pieronek poprzez swoje wypowiedzi w libertyńskich mediach "dokopał" katolikom tak, że wielu odwróciło się od kościoła. Nawet potrafił w beszczelny sposób zmienić interpretację słów Jana Pawła II w kwestii integracji RP z UE !!! Dlaczego Pieronek przekonywał polskie społeczeństwo, że tylko UE da dobrobyt i szczęście Polsce katolickiej? Czyżby nie wiedział, że w Europie Zachodniej niejeden kościół został zamieniony na hurtownię czy lokal użyteczności publicznej typu dyskoteka ?! A "etatowi" słudzy kościoła zostali posłani "na zieloną trawkę"? - Dobrze o tym wiedział, ale tak właśnie wygląda proces rozbijania kościoła od wewnątrz !!! Dla mnie i dla bardzo szerokiego grona znanych mi osób - Pieronek powinien być ekskomunikowany i posłany na zieloną trawkę i powinien mieć zablokowane konto, na które wpływała kasa za głoszenie bredni w TVN przed referendum dot. UE - RP. A jak nie miałby kasy na życie, to niech się ukorzy przed eurokratami w Brukseli. Może zrzucą temu "użytecznemu durniowi" parę okruchów z pańskiego stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin w Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:47 Kochani ludzie czemu sie tak targujecie to nie polityka Kto bedzie lepszym nastepcą Kardynala Glempa. Gdzie wasza wiara widzicie tu tylko aspekt ludzki musicie pamietać że KOŚCIÓŁ jest stworzony przez Chrystusa i to On tak na prawde decyduje o tym wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Spoko Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.keewatincc.ca 06.02.04, 00:26 Marcin a Ty skad masz taka wiadomosc,ze kosciol stworzyl Chrystus?Z choinki sie urwales?Przeczytaj chociaz raz Biblie to sie dowiesz co Jezus nazywal Kosciolem.Jak kazdy ciemny Prawdziwy Polak Katolik nic nie wiesz bo wierzysz w to co Ci powie klecha.Ja osobiscie jestem ateista,wiec po prostu mi to zwisa,kto bedzie dalej doil owczarnie.Zeby sie wypowiadac w jakiejs sprawie nalezy posiasc chociaz minimum wiedzy.Pozdrowienia dla Myslacych,na obelgi nie odpowiem,bo mi to zwisa.WS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: DO "WUJKA SPOKO"- ateisty z "obkutą" biblią ! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 11:17 Nie wmówisz mnie, że Ty jako ateista znasz Biblię lepiej od księży, którzy przez długie lata w seminarium duchownym zgłębiają nie tylko jej treść, ale także są zapoznawani z właściwą jej interpretacją. Więc przestań się wymądrzać na tematy wiary, skoro deklarujesz się jako ateista. Zachowałeś się tak, jak ... były sekretarz PZPR-u, któremu w ramach "awansu" powierzono stołek dyrektora Szkoły Cyrkowej w Julinku pod Warszawą. Po przywitaniu się z odchodzącym dyrektorem, ów nowy dyrektor zapytał: Przepraszam towarzyszu, czy tu się produkuje CYRKLE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 14:32 Wujku Spoko, a kto powiedzial "Ty jestes Piotr czyli opoka, a na tej opoce ZBUDUJE Kosciol moj"? Krasnoludki czy Krolewna Sniezka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minona Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 05.02.04, 23:03 Tylko Pieronek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewangelik Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 00:16 Drodzy bracia papiści, żrecie się strasznie, a i tak nie od Was zależy kto stanie na czele kościoła rzymskiego w Polsce. Moim zdaniem najmądrzejszym i zasługującym na prawdziwy szacunek (w odróżnieniu od wszelkiej maści nawiedzonych Rydzyków i Jankowskich) kandydatem na prymasa jest bp Życiński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teolog Dzieci, Prawda was wyswobodzi... IP: 202.129.78.* 06.02.04, 02:28 A jedna z tych prawd jest to, ze w Nowym Testamencie jak byk napisane, ze apostol Piotr mial zone. Jezeli kogos to interesuje przytocze konkretne wersety. A jezeli apostol Piotr mial zone, to dlaczego jego nastepcy nie moga miec? Powinnismy dzieci wrocic do zrodel, do tego czego uczyl Chrystus i porzucuc puste religie i denominacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: DO EWANGELIKA - który upadł na głowę !!! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 11:44 Jeśli o. T. Rydzyk i ks. prałat H. Jankowski są wg ciebie nawiedzeni, to ja bez najmniejszych skrupułów stwierdzam, co następuje: - gdy byłeś niemowlakiem, wypadłeś z łóżeczka na podłogę. Wszyscy byli przekonani, że upadłeś na pupę. Niestety, nie upadłeś na pupę, tylko na głowę !!! Na wskutek tego urazu, już do końca życia nie jesteś w stanie samodzielnie myśleć, czego efektem są brednie, które tu wypisujesz. Ale dam ci szansę zrehabilitowania się i w swoim następnym Re podasz dowody potwierdzające twoje stwierdzenie. Ponadto tumanie pomyliłeś przewodnictwo Episkopatem z funkcją prymasa ! Kto tu mówi o zmianie prymasa, co???!!! A twoja "kandydatura" bpa Życińskiego pasuje dla Polski katolickiej tak, jak pięść do oka. Jego zachowanie się jest niemal identyczne jak przebierańca bpa Pieronka. Poczytaj sobie, co na jego temat napisałem krótko Marianowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: DO EWANGELIKA - który upadł na głowę !!! IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 14:07 Jestes pewnie doktorem rydzykologii. Bo poziom jakby ten... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do EWANGELIKA Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 15:43 Chłopie czemu nazywasz nas papiści. To waszemu Lutrowi sie porąbało zachciało mu się "reformy" a tak naprawdę to nie mógł wytrzymać ze swoim libido. I jeszce jedno proszę cie nie zabieraj głosu w nie swoich sprawach Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: MINONA ! -Popatrz w mój tekst kier. do Mariana IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 06.02.04, 11:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 22:59 Dajcie spokoj temu Pieronkowi. To biedny czlowiek o spatrzonej psychice i mentalnosci. Jego Ojciec wczesnie zmarl bo cale zycie ciezko pracowal a On chowal sie w domu razem ze swoimi dziewiecioma czy dwunastoma siostrami. Bedac w takim otoczeniu bab mozna mozna dostac "kota" do glowy. To nie po chrzescijansku wysmiewac sie z uposledzonego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek w Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.158.popsite.net 05.02.04, 23:42 rozwiazac to zydosko/komuno/katolickie zgromadzenie uwolnic narod z tej doktryny ktora wyniszcza ludzi,okrada i ociemnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rencista Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.04, 23:49 Ciekawa firma - pracownicy do 75-lat , szef dozywocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga23 Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.02.04, 00:21 To już nawet nie firma tylko mafią. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 01:02 Mnie to tylko zastanawia jedna rzecz... Dlaczego wielu forumowiczow zapomina, ze w Polsce jednak olbrzymia liczba ludzi chodzi do Kosciola. To co Ty napisales to proba uszczesliwiania ludzi na sile... poza tym w jaki sposob KK okrada ludzi ? Jaki jest mechanizm tego zjawiska ?? W jaki sposob KK wyniszcza ludzi ? W jaki sposob wreszcie KK ociemnia ludzi ? prosze o konkretne przyklady na podstawie ktorych bedziemy mogli podyskutowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:45 Gość portalu: bolek w napisał(a): > rozwiazac to zydosko/komuno/katolickie zgromadzenie uwolnic narod z tej > doktryny ktora wyniszcza ludzi,okrada i ociemnia Bolek zapomniałeś dodać, że są tam też cykliści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 23:49 A może dobrym kandydatem na nowego biskupa byłby ktoś z, dajmy na to, Marsa, czy jakiej innej planety ? To też są Dzieci Boże ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmaris Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.energis.pl 06.02.04, 00:09 "najwybitniejszy intelektualista w Episkopacie metropolita lubelski abp Józef Życiński" otrzymał ten tytuł od Gazety ze względu na to , że jest przez nią najczęściej cytowany?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 81.21.202.* 06.02.04, 00:22 Drodzy bracia i siostry. A niech ich wszyscy diabli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 02:23 Niech wybiora byle kogo byle tego pijaka i aferzyste majacego opinie despoty w sferach koscielnych biskupa .......... wywalili na zbita morde z Polski na odleglosc polowy rownika. Najlepiej na Kolyme by tam glosil Ewangelie! No forumowicze zgadnijcie kto to taki? Wpiszcie na forum swoje odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl czarni do taczek IP: *.client.comcast.net 06.02.04, 00:28 worki siermiezne na kark, zycie w ubostwie i pomocy ludzim. Poodbierac mercedesy wille, sluzace. Niech to wypasione bydlo robi to co uczy. Pokora, sluzba i ubostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: czarni do taczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:49 Gość portalu: pl napisał(a): > worki siermiezne na kark, zycie w ubostwie i pomocy ludzim. Poodbierac mercedes > y > wille, sluzace. Niech to wypasione bydlo robi to co uczy. Pokora, sluzba i ubos > two. POPIERAM, POPIERAM, POPIERAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: czarni do taczek IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 14:01 Grab zagrabione Wlodzimierz Iljicz Lenin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 00:47 Nowe diecezje, nowe pałace dla biskupów, nowi kapelani i dlatego Polacy głodują. Niedługo będzie tak jak w partiach politycznych: jest ich gasterczka, ale Dorn wrzeszczy jakby parę milionów Polaków bylo PiSowczami.W XXI wieku polski kler katolicki unicestwia naród!!! To w imię CHRYSTUSA, po bożemu, a jak okradano nas zgodnie z przykazaniami czyli grzeszono, to wprowadzono specjalnie dla RP nowe przykazanie o dofinansowaniu kościoła katolickiego. Ale już tylko 42% uczęcza w niedzielę na msze. Zmiany kościelne? o ile powiększą grono biedy i głodu? To jest obrzydliwe! OKRUTNY, BEZWSTYDNY w większości I BEZWZGLĘDNY KLER. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 01:03 Jedno tylko pytanie. W jaki sposob KK okrada spoleczenstwo ? Jaki jest mechanizm tego zjawiska ? Prosze o konkretne przyklady Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 02:05 michal25arizona napisał: > Jedno tylko pytanie. W jaki sposob KK okrada spoleczenstwo ? Jaki jest > mechanizm tego zjawiska ? Prosze o konkretne przyklady>>>> Odpoiwdam przykładami najdroższymi: konkordat działający w jedna tylko bo watykańską korzystną stronę, zbędne zainstalowanie nauki religi w szkołach i przedszkolach i za opłatą z pieiędzy podatników czyli Glemp jest oszustem, gigantyczne ilości kapelanów w wojsku, pkp, straży pożarnej itd, każdego roku Glemp wyciąga bezwstydnie łapę po odszkodowanie za utracobne mienie KrK po45, a kościół odebrał parokrotnie więcej mienia niż miał przed II wojną, chora ilość kościołów, przejmowanie ziemi za bezcen i innych drogich inwestycji, które są własnością narodu i powinny pracować dla jego dobra, oszukańczy Caritas, oszukańcze tzw pielgrzymki, taryfa kościelna energetyczna, niopodatkowana działalność, szowinizm kościelny np. wymiar sprawiedliwości bojaźliwy wobec przestępczości kościelnej...itd. niesłuszne finansowanie uczelni i innstytucji kościelnych przez państwo pomimo tak wielkiego bogctwa krk. Nie powinni księża być tak obrzydliwie bogaci w kraju tak biednym jak Polska. Pobłażliwość krk i akceptownie klerykalizmu i nieuczciwości kościoła ośmiesza nas w świecie.Nie można dać wizy do USA Polakom, którzy słuchają radia maryja i Rydzyka, budują zbędne i obrzydliwe świątynie opatrzności, mają biskupów i wszelkich urzędników kościelnych mieszkających w pałacych.W różnych artkułach i postach w GW są znacznie obszerniejsze informacje na ten temat.Ja zasygnalizowałam to co unicestwia nasz Naród. Ubolewam, że KrK świeci tak złym przykładem. KrK przegra w Polsce swą bezwzględną dominację bo zapomniał o tym, że komuna nauczyła naród kochać Boga niekoniecznie uczestnicząc we mszy św. Kościół pobożny to kościół ubogi. Nasz jest wytykany i wyśmiewany w UE i dalej. Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 03:43 Gość portalu: alicja napisał(a): > michal25arizona napisał: > > Jedno tylko pytanie. W jaki sposob KK okrada spoleczenstwo ? Jaki jest > > mechanizm tego zjawiska ? Prosze o konkretne przyklady>>>> > Odpoiwdam przykładami najdroższymi: konkordat działający w jedna tylko bo > watykańską korzystną stronę, zbędne zainstalowanie nauki religi w szkołach > i przedszkolach i za opłatą z pieiędzy podatników czyli Glemp jest oszustem, > gigantyczne ilości kapelanów w wojsku, pkp, straży pożarnej itd, każdego roku > Glemp wyciąga bezwstydnie łapę po odszkodowanie za utracobne mienie KrK po45, > a kościół odebrał parokrotnie więcej mienia niż miał przed II wojną, > chora ilość kościołów, przejmowanie ziemi za bezcen i innych drogich > inwestycji, które są własnością narodu i powinny pracować dla jego dobra, > oszukańczy Caritas, oszukańcze tzw pielgrzymki, taryfa kościelna energetyczna, > niopodatkowana działalność, szowinizm kościelny np. wymiar sprawiedliwości > bojaźliwy wobec przestępczości kościelnej...itd. niesłuszne finansowanie > uczelni i innstytucji kościelnych przez państwo pomimo tak wielkiego bogctwa > krk. Nie powinni księża być tak obrzydliwie bogaci w kraju tak biednym jak > Polska. Pobłażliwość krk i akceptownie klerykalizmu i nieuczciwości kościoła > ośmiesza nas w świecie.Nie można dać wizy do USA Polakom, którzy słuchają radia > > maryja i Rydzyka, budują zbędne i obrzydliwe świątynie opatrzności, mają > biskupów i wszelkich urzędników kościelnych mieszkających w pałacych.W różnych > artkułach i postach w GW są znacznie obszerniejsze informacje na ten temat.Ja > zasygnalizowałam to co unicestwia nasz Naród. Ubolewam, że KrK świeci tak złym > przykładem. KrK przegra w Polsce swą bezwzględną dominację bo zapomniał o tym, > że komuna nauczyła naród kochać Boga niekoniecznie uczestnicząc we mszy św. > Kościół pobożny to kościół ubogi. Nasz jest wytykany i wyśmiewany w UE i dalej. > > Pozdrawiam również. Alicja?! To ty jeszcze jesteś na "forum" GW?! Wracaj skądś przyszła, do swojej bajki, czyli do "Trybuny Ludu" (tzn. teraz już nie "ludu", bo lud uciekł...) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Zmiany w polskim Kościele 06.02.04, 16:15 freemason napisał: > > Alicja?! To ty jeszcze jesteś na "forum" GW?! Wracaj skądś przyszła, do swojej > bajki, czyli do "Trybuny Ludu" (tzn. teraz już nie "ludu", bo lud uciekł...) > :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.client.comcast.net 06.02.04, 04:54 Alu-ty wiesz ze bardzo ale naprawde bardzo potrzebny ci jest psyhiatra idz w spokoju i lecz sie z glupoty?prawda cie boli ty morzesz jezdzic mercedesem a ksieza nie,ty morzesz mieszkac w lepszym standardzie a ksieza nie,ty morzesz jezdzic na wakacje ksieza nie-boli cie to? Piszesz ze oni siegaja po wszystko,a twoi bracia komuchy dopiero okradli i wyprzedali narod to jest okey? Zobaczymy jak twoi drudzy bracia (Zydzi)siegna po majatki to zabraknie Polski? Morze mnie zapytasz skad oni to maja-juz ci odpowiem,pozyczali 100ZL a ty musialas oddac 300ZL tak robili dawniej i robia to teraz ale ty masz braci Komuno-zydowskich i powiedz nam wszystkim czy ci nie wstyd RURO ATEISTYCZNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jans Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.zeto.bydgoszcz.pl 06.02.04, 07:47 Nareszcie mamy znowu Polskę od morza do morza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 07:58 Gość portalu: Roman napisał(a): > Alu-ty wiesz ze bardzo ale naprawde bardzo potrzebny ci jest psyhiatra idz w > spokoju i lecz sie z glupoty?prawda cie boli ty morzesz jezdzic mercedesem a > ksieza nie,ty morzesz mieszkac w lepszym standardzie a ksieza nie,ty morzesz > jezdzic na wakacje ksieza nie-boli cie to? > Piszesz ze oni siegaja po wszystko,a twoi bracia komuchy dopiero okradli i > wyprzedali narod to jest okey? > Zobaczymy jak twoi drudzy bracia (Zydzi)siegna po majatki to zabraknie Polski? > Morze mnie zapytasz skad oni to maja-juz ci odpowiem,pozyczali 100ZL a ty > musialas oddac 300ZL tak robili dawniej i robia to teraz ale ty masz braci > Komuno-zydowskich i powiedz nam wszystkim czy ci nie wstyd RURO ATEISTYCZNA. Roman, ty prymitywie, morze cie o nic nie zapyta. A Alicja może cie zapytać, jak jej sie zechce. Prawda jest taka, że te czarne matołki z tzw. ofiar żyja na takim poziomie, że to kłuje w oczy coraz biedniejszy naród, z podatków tegoż narodu finansuje się budowy coraz bardziej niepotrzebnych kościołów, remonty już istniejących, katolickie uczelnie, ubezpieczenia społeczne tych panów (oraz pań, ale to mniej, dokłada do ich sprowadzanych bez cła samochodów i innych dóbr. A wiele osób, jak słyszy, że księża powinni życ w godnych warunkach, to aż skręca na widok tego, co ICH zdaniem jest godne. Wystarczyła by im może połowa? A poza tym Żydzi to również twoi bracia, gdybyś nie miał czasu poczytać Pisma Świętego, to przepominam, że Jezus również był Żydem, tak zresztą jak i jego matka. Więcej faktów, a mniej inwektyw. Jakbyś czasem pomyslał to by ci dobrze zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 12:19 witaj nowa. Ten Roman to pewnie kiecolek. Boi się,że uszczkną z przepychu i jak zajedzie przed wiejską chatę to co powiedzą sąsiedzi. Obrzydliwość i wstręt to odczucia, które przywołuje każda kolejna dyskusja nad planem gospodarczym. Rencista i emeryt ma zawsze za dużo, a kościół katolicki bezwstydnie wyciąga tłustą łapę po nie swoje. Kto to zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 06.02.04, 13:58 Ciekaw jestem, ile OD CIEBIE wyciagneli kasy, ze tak pomstujes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 11:59 Za komuny było połowa narodu głodującego i ponad 3 miliony bezrobotnych? Widzieć zło to nie = być ateistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Josek Re: wybierzcie rabina, jaka myśl,ajajaa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 01:10 Tow. rabin Joskowicz na prymasa. Redaktor Adaś, ojciec redaktor Gawin, ojciec prze"ł"or Turnał pisali by same pochwalne peamy .Jaka jasność, prawda i postęp ogarn ęła by Polskę. Aja-jajajajja!!!!!!!!!!!!!!Cud, cymes, lukier mądrości , co za kiepełłe wiodło by lud polski do zbawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ale on Luter!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.04, 15:08 Te wszystkie spory nie mają sensu. Zobaczcie haggard.w.interia.pl/sede.html , www.ultramontes.pl lub www.wandea.org.pl . Otwórzcie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pow!slak ORIENTACJA SEKSUALNA GLEMPA IP: *.oak.inreach.net 06.02.04, 04:42 ciekawe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Krzyżak wabi oplata i wysysa 06.02.04, 06:32 Jest bezlitosny, ofiara ginie powoli w mękach, wyssana z życiodajnych soków. Zmiany mogą dotyczyć: Długości ssawki Wielkości pajęczyny Odpowiedz Link Zgłoś
artekb1 hop siup zmiana dup... 06.02.04, 08:15 No prosze jakie te czarne koszule sa odwazne. Ciekawe gdzie do tej pory byli ci panowie, ktorzy z taka niecierpliwoscia oczekuja zmian w kosciele. Czyzby siedzieli cichutko wstrzymujac oddech i czekali na to to kto kogo? Rewolucja oczekiwana w kosciele bedzie polegala na tym ze na stanowika przyjada jeszcze bardziej konserwatywni panowie, JP II w ten sposob chce zapobiec odwilzy w KK po swojej smierci. Jednym slowem jak mowi moj przyjaciel pracujacy na parafii:... ksieza byli zawsze i beda od wydawania zezwolen na oficjalne rzniecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak Księża zwietrzyli interes w d.... IP: *.bajt.krakow.pl / *.bajt.krakow.pl 06.02.04, 10:03 Nieprawda. Księża zwietrzyli interes w d.... dopiero w średniowieczu. Wtedy wpadli na pomyusł "co bóg złączył...". Bo to i od pokropku kasa leci, a ile można wychachmęcić od dyspensy. A dyspensa może być potrzebna od wszystkiego: bliskie pokrewieństwo (da się obejść... po bożemu!), najśmieszniejsze było "pokrewieństwo duchowe". Jagielle zarzucano kazirodztwo, bo ożenił się z córką swojej matki... chrzestnej. Więc kasa za dyspensę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 213.17.239.* 06.02.04, 08:12 Tylko nie bp. Skworc. Poza dobrym wrażeniem, wydaje się nie mieć nic w sobie godnego uwagi i takich newralgicznych stanowisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 213.77.17.* 06.02.04, 08:12 zgodnie z umową miedzynarodową zwaną konkordatem nie ma takiej mozliwosci bp w Polsce moze byc tylko obywatel Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmul Stoltzman Re: Zmiany w polskim Kościele IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.04, 08:23 Dlaczego Zydzi z "Wyborczej" maja tak silne kompleksy Kosciola ktolickiego. Zycinski owszem, ale na nowego redaktora "Wyborczej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK1 Re: Zmiany w polskim Kościele IP: 62.17.253.* 06.02.04, 09:11 juz sie "kuzwa" nie moge doczekac..:::)) mam nadzieje ze ten urzad zaniknie do konca i co by tego glempa jelopa cholera wziela... swoja droga czy ten bialy papa tez przeszedl na emeryture to juznwogole byloby super...::)) przeciez to jest smiezne coby tak zakompleksiony i chory gostek byl na czele takiej instytucji..::))) (spytacie dlaczego zakompleksiony - ano dlatego ze sam nie moze sobie zrobic dobrze to tez innym zabrania - kompleks nizszosci, niewydolnosci itp..::))) glempie do piekla czas juz isc...::)))cobys w ogniach piekielnmych sie meczyl..:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: Zmiany w polskim Kościele i Agorze IP: 162.108.22.* 12.02.04, 18:50 Panie Szmul, pan madrze mowisz, ale to za wczesnie. Jeszcze nasz redaktor Aaron Michinik nie podal sie do dymisji. Z tym, panie Szmul, trzeba jeszcze poczekac. Tymczasem, panie Szmul, ta propozycja moze byc dobra w Tygodniku Powszechnym. Tam jeszcze biskupa nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek moj kandydat IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 06.02.04, 09:47 to abp Paetz - on zrobi porzadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak Czy bóg ma internet? IP: *.bajt.krakow.pl / *.bajt.krakow.pl 06.02.04, 09:47 Gdy czytam, że Życiński jest największym intelektualistą wsród biskupów i nie słyszę grzmotów - może to oznaczać jedno: że bóg nie ma dostępu do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Czy bóg ma internet? IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 06.02.04, 09:49 moze i najwiekszym - doslownie Odpowiedz Link Zgłoś