Dodaj do ulubionych

Bede glosowal na Samoobrone !!

10.03.04, 18:10
Sprobojcie mnie przekonac zebym tego nie robic ? Tylko konkretne argumenty
prosze, a nie stek wyzwisk i epitetow pod adresem kogokolwiek ?
Obserwuj wątek
    • Gość: sawuar wiwr Re: Bede glosowal na Samoobrone !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 18:12

Ja też niech się dzieje co chce.
      • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Bede glosowal na Samoobrone !! 10.03.04, 18:22
        dokladnie ! dla zwyklego obywatela nie ma zadnje roznicy czy pieniadze na
        ustawianych przetargach bedzie brala p0 czy tez samoobrona, czy sld ? nie
        roznia sie juz w zaden sposob jakosciowo, a Samoobrona jako jedyna do tej pory
        nie brala udzialu w czynnym rzadzeniu panstwem na szczeblu centralnym !
        • Gość: suse Re: Bede glosowal na Samoobrone !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 19:28
          www.gbn.org/ArticleDisplayServlet.srv?aid=26231
    • Gość: młody_zdolny_bogat Re: Bede glosowal na Samoobrone !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 18:22
      Ja będę głosować na Samoobronę, jeżeli trzeba będzie wybierać pomiędzy
      populizmem ludowym a liberalnym :(
      • Gość: Darek Niech zyje Lepper stary komuch i inni analfabeci ! IP: *.customer.nettuno.it 10.03.04, 18:26
        Polsce trzeba ministrow w rodzaju Renatki Beger. Ona zadnej roboty sie nie
        leka, a poza tym te kurwiki w oczach rzuca na kolana kazdego chlopa i nie
        potrzeba bedzie nawet wiezien.
        • Gość: boemud Re: NIECH ZYJE POLSKA!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 18:38
          uwazam ze naprawde to nie jest smieszne.podejrzewam ze jestescie pelnoletni a
          rzeczy piszecie takie, ze najbardziej debilny wiesniak by sie tego nie
          wstydzil.jesli komus nie zalezy zeby w polsce bylo dobrze to moze wyjechac-1
          maj sie zbliza- a nie dzialanie na jej szkode zeby potem gdy bedzie wracal-jako
          robotnik- bedzie mogl sie pochwalic jaki to on nie jest i gdzie nie zyje. i
          tyle powiem bo mnie cholera bierze gdy mysle ze lepper moze objac rzady
    • Gość: Tomson Każda TV, każda gazeta robi nagonkę na Samoobronę! IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 10.03.04, 19:42
      Prostackie podejście PO, która niema ŻADNEGO planu dla Polski, więc znaleźli
      sobie hasło by zwalczyć samoobronę. Podobnymi hasłami, tyle że przeciw SLD,
      wygrało AWS w 1997 roku i pamiętamy jaką tragedią dla Polsi się to skończyło
      (do dzisiaj płacimy za ten 4 letni armagedon).
      Samoobrona ostatni wzrost swojej popularności zawdzięcza ostatniej prostackiej
      nagonce PO i bardzo dobrze, bo rządy tych pajaców z platformy to daldzy wzrost
      nedzy i bezrobocia w Polsce i bogacenie się małej grupki złodziejskiej
      oligarchi.
      • Gość: achu Re: Każda TV, każda gazeta robi nagonkę na Samoob IP: *.icpnet.pl 10.03.04, 20:13
        wydaje Samoobronie swoją prywatną wojnę. To, że większość forumowiczów nie
        akceptuje pomysłów Leppera mnie nie dziwi, wiadomo jak na wsi jest z
        internetem.Tych ogłupiałych ludzi ze wsi, trzeba pobić ich własną bronią.
        Zaczynam od plakatów ze zdjęciem Leppera i podpisem np." Czy jesteś skłonny
        przeznaczyć ze swoich dochodów 10 zł miesięcznie na bezrobotnych? Dziękuję! A.
        Lepper" - rozlepianych na wioskach. Druga wersja (dla bezrobotnych) " Rzucisz
        picie - masz pracę w nowym PGR! Chcesz? "
        może inne pomysły? czekam

• Gość: Tomson Jak na razie Lepper mówi o renacjonalizacji IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 10.03.04, 23:54
          przemysłu, przyjrzeniu się wszystkim umowom prywatyzacyjnym, ruszeniu ogromnych
          polskich rezerw finansowych z banku centralnego i wywaleniu na zbity ryj tego
          pachołka obcej finansjery Balcerowicza.
          Możliwe że to populizm, możliwe że nie spełni obietnic, ale jest jakaś szansa
          jakaś nadzieja. Pajaców z PO poznaliśmy z rządów AWS i UW, dziś mówią otwarcie
          o obronie interesów najbogatszych kosztem zwiększenia nedzy w Poslce, a to jest
          nie do przyjecia. Za Leppera może być lepiej lub gorzej, za PO napewno będzie
          gorzej, dlatego z dwojga złego wolę Leppera.
      • indris Każda TV, każda gazeta robi nagonkę na Samoobronę 10.03.04, 20:16
        I tym ją promuje. Jednomyślność mediów jest zawsze podejrzana, zwłaszcza dla
        Polaków, którzy taką jednomyślność pamiętają z czasów komuny
        • Gość: Tomson Tyle że za komuny tą jednomyślność dyktowała IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 10.03.04, 23:50
          partia działająca na korzyść państwa, a dziś partyjki powiązane głównie z obcym
          kapitałem.
    • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Bede glosowal na Samoobrone !! 10.03.04, 20:55
      Dlaczego Samoobrona ?

- Dlatego że, pozostale partie byly juz u wladzy i niczego dobrego sie po nich
      spodziewac nie mozemy. Czy nie wystarczy juz kompromitacji tak z prawej (AWS-
      UW) jak i z lewej (SLD-UP) strony sceny politycznej ? Rzadzacy sie zmieniali,
      ale jakosc prowadzonej polityki pozostawala ta sama. Dlaczego nie mielibysmy
      dac szansy jedynemu ugrupowaniu ktore do tej pory nie mialo swoich
      przedstawicieli w rzadzie, nie splamilo sie zadna wielka afera ? Moze to oni
      wniosa nowy powiew do polityki, przeciez przez brak odpowiednich kadr sa
      zmuszeni wystawiac osoby calkiem nieznane, ktore maja szanse sie wykazac, osoby
      ktore jeszcze nie znudzily sie widzom wieczornych Faktow czy Wiadomosci, to
      jest to czego nam tak brakuje, mlodosci o powiewu swiezosci w polityce ! Ja
      wraz z cala swoja rodzina zamierzam oddac swoj glos w nadchodzacych wyborach do
      Parlamentu Europejskiego na kandydatow z listy Samoobrony, postawie krzyzyk
      przy tych najmlodszych ! Juz czas na IV RP !
      • katarsis Re: Bede glosowal na Samoobrone !! 10.03.04, 21:07
        Dlaczego Samoobrona ?

Ja wraz z cala swoja rodzina zamierzam oddac swoj glos w nadchodzacych wyborach
        do Parlamentu Europejskiego na kandydatow z listy Samoobrony, postawie krzyzyk
        > przy tych najmlodszych ! Juz czas na IV RP !

A jaką to ustawę zaproponowała Samoobrona, czy rozwiązanie, którym zaskarbiła
        sobie taką sympartię? Znasz jej program? Odnieś się do niego i do możliwości
        jego realizacji w panujących światowych warunkach gospodarczych ?

Samoobrona używa dziś tego samego pantentu, za pomoca którego do władzy
        dochodzili inni demagodzy. Oddziaływali mocno na emocje i poczucie historycznej
        krzywdy de facto nic nie proponując wzamian, lub realizując rękami milionów
        ludzi chore wizje dyktatora.

• samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Bede glosowal na Samoobrone !! 10.03.04, 21:12
          A czy ty znasz np program PO lub SLD ? Moze wiesz ile z tego programu udalo im
          sie zrealizowac ? PO czyli dawna AWS + UW miala swoja szanse w poprzedniej
          kadencji ? Zrobili cos dobrego ? Jesli tak to moze zechcesz to przytoczyc ? A
          SLD ?? Powraca do swojego programu gdy mu sie juz grunt pali pod nogami i stoi
          na pograniczu rozlamu w partii, dlaczego nie chca np zliwkidowac senatu ? Wiesz
          jaka by to byla oszczednosc dla panstwa - to byl jeden z punktow ich programu,
          a moze znasz chociaz jeden ktory udalo im sie zrealizowac ? Czekam na odpowiedz.
          • Gość: M Re: Bede glosowal na Samoobrone !! IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 21:46
            Rozwiązali kasy chorych
            • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Bede glosowal na Samoobrone !! 10.03.04, 22:21
              Tak i zastapili je czyms niezgodnym z Konstytucja o czym orzekl niedawno
              Trybunal Konstytucyjny. Rownie dobrze mogliby zliwkidowac KRRiTV i zastapic ja
              ponownie radiokomitetem !
          • katarsis Re: Bede glosowal na Samoobrone !! 10.03.04, 22:10
            samoobrona_jedyna_alternatywa napisała:

> A czy ty znasz np program PO lub SLD ? Moze wiesz ile z tego programu udalo
            im
            > sie zrealizowac ?

Po pierwsze: sztuka prowadzenia dyskusji, którą tu proponujesz zakłada, że nie
            odpowieda się pytaniem na pytanie. Jeżeli się tego domagasz napiszę, dlaczego
            PO a nie Samoobrona:
            1. Współczesność to nie przelewki. Nie można sobie pozwolić na kolejny
            eksperyment w postaci gry va banque na So. Raz już zagraliśmy w postaci planu
            Balcerowicza. Inna sprawa, że założenia Balcerowicza nigdy nie zostały
            doprowadzone do końca. Zabrakło konsekwencji.

2. SO zupełnie nie wie czym jest globalizacja i jakimi prawami się rządzi. Nie
            wiem jak Endrju zakłada ułożyć się z dyktatem ekonomicznym MWFW i BŚ. Jeżeli
            chce się z nimi układać - będzie musiał grać wolnorynkowo, czyli w ten sam
            sposób co jego poprzednicy. Jeżeli nie chce się układać, to czeka nas izolacja
            na kształt Korei czy Kuby. Jest to dla ciebie atrakcyjne?

3. Nie ma podstaw by sądzić, że So jest uczciwsza niż inne partie, gdyż buty i
            pokusa władzy dla każdej partii i ludzi ją sprawujących jest taka sama.

4. Nigdy i nigdzie rewolucja społeczna i przejęcie władzy przez ludzi z dołów
            nie doprowadziło do rozkwitu w żadnym z aspektów społecznego funkcjonowania.
            Wręcz przeciwnie: doprowadziła do degradacji mechanizmów państwowych i
            wyniesienie partyjniactwa ponad społeczną solidarność.

Wiara w moc Samoobrony opiera się na błędnych założeniach co do umiejętności
            Wodza. Pierwszym z jego ruchów - i pewnie głównym będzie rozbudowa aparatu
            bezpieczeństwa pod płaszczykiem 'rozliczeń z porzednim systemem'. I na tym
            prawdopodobnie Lepper poprzestanie ponieważ jego pomysły nijak nie mają się do
            ponanadnarodowych uwarunkowań, do których Polska się mniej lub bardziej
            sprawnie dopasowuje.

Wolę miękki, ale konsekwentnie realizowany kurs obrany przez nas 15 lat temu.
            Jeżeli Polacy spodziewali się odrazu kraju mlekiem i miodem płynącego - to
            oznacza, że są ofiarami sowojej własnej naiwności. Przeszliśmy wyboistą drogę,
            ale to po tej drodze powinniśmy nabrać rozsądku. 200 lat umysłowego
            wyniszczania zrobiło w końcu w narodzie swoje.

Leppera, ani żadnego członka SO nie było widać przy pracy w żadnych
            podkomisjach. PO była partią aktywną i co rusz punktowała błędne założenia SLD.
    • douglasmclloyd A ja nie (n/t) 10.03.04, 20:56
      • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? 10.03.04, 21:07
        Moze zechcialbyc wyjasnic dlaczego nie bedziesz glosowal na Samoobrone ? W
        ogole nie zamierzasz brac udzialu w wyborach ? Czy zechcesz zdradzic jaka
        partie lub ugrupowanie zamierzasz poprzec ?
        • Gość: ws Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!!! IP: *.acn.pl 10.03.04, 21:10
          a ty wytlumaczyłeś dlaczego będziesz głosował?! tylko wymyśl coś ciekawego, bo
          o złodziejach, Balcerowiczu, rezerwie rewaluacyjnej to juz slyszałem!
          • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! 10.03.04, 21:36
            Z przyjemnoscia Ci to wytlumacze, nikogo przy tym nie nazywajac zlodziejem,
            zydem ani tym podobnym.

Bede glosowal na Samoobrone dlatego, ze:

- jest to partia ktora do tej pory nie sprawowala wladzy w Polsce, a wyznaje
            zasade ze szanse nawet minimalne nalezy dac KAZDEMU !
            - nie jest zamieszana w wielkie afery typu, rywin-gate, afera mostowa, afera
            zbozowa, ani powiazana z dziwadlami typu radio maryja (vide. LPR)
            - jesli wystawi mlodych kandydatow, takich ktorych nie ogladamy codziennie w
            Faktach i Wiadomosciach (a ktorzy juz mi i polowie polakow obrzydli) to wlasnie
            na nich zamierzam glosowac, potrzeba nam nowej swiezej krwi w polityce
            - idac np. do biura poselskiego ktoregokolwiek z poslow PO, SLD czy np LPR
            trzeba sie zapisywac z odpowiednim wyprzedzeniem, najlepiej ponad tygodniowym,
            idac zas do biura posla Samoobrony moge porozmawiac z moim reprezentantem od
            reki, rzadkoscia jest ze jest on nieobecny, tak wiec dba o swoich wyborcow, a
            nie usmiecha sie do nich tylko raz na 4 lata !
            - kandydaci Samoobrony to ludzie, w wiekszosci przypadkow, zwiazani z danym
            miastem, miejscowoscia lub regionem, a nie spadochronairze jak np. Aleksandra
            Jakubowska, czy spora czesc poslow PO lub SLD ktorzy startowali z calkowicie
            sobie obych okregow wyborczych tylko dlatego ze tam akurat mieli szanse sie
            dostac do parlamentu
            - partie takie jak LPR, PiS, PO, UW, AWS, SLD czy UP pokazaly ze potrafia dbac
            o interesy, ale SWOJE interesy a nie interesy Polski czy tez naszego
            spoleczenstwa, (wiem ze powiesz ze przeciez LPR czy PiS nie byly w rzadzie, tak
            ale sa to najczescie przebierancy z innych partii truposzek typu AWS czy UW)
            - glosowalem juz na wiele ugrupowan, ktore do tej pory mnie zawiodly, chce
            sprobowac czegos nowego, nawet jesli to tylko zludna iluzja, zawsze jest jakas
            odmiana
            - ostatnio PO skompromitowala sie tym ze chciala wystawic bylego premiera z AWS
            czyli Buzka na pierwszym miejscu listy do parlamentu UE, to mnie mocno
            zniechecilo, dlaczego nie szuka sie ludzi mlodych, takich ktorzy chca walczyc o
            lepsza Polske tylko wystawia sie kogos kto byl premierem i skonczyl z wynikiem
            podobnym do tego co teraz ma Miller czyli w granicach 5-8% poparcia spolecznego
            dla rzadu i premiera ?!

Teraz czekam na Twoje argumenty ! Dlaczego Twoim zdaniem mialbym nie glosowac
            na Samoobrone w najblizszych wyborach ?
            • katarsis Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! 10.03.04, 21:47

nie jest zamieszana w wielkie afery typu, rywin-gate, afera mostowa, afera
              > zbozowa, ani powiazana z dziwadlami typu radio maryja (vide. LPR)

Kłamiesz jak Lepper. W aferę zbożową uwikłany był poseł Bonda - wiemy wszyacy z
              czyjego mandatu. Zerknij też na największych polskich latyfundustów i z jakiego
              pochodzą ugrupowania: Samoobrony. Jesteś niewidomy. Choć rozumiem Twoją slepą
              wiarę, bo jak jest beznadziejnie to w coś wierzyć trzeba. Mówię natomiast, że
              SO nie nadaje się do rządzenia z kilku powodów:
              - brak im ogłady
              - brak im wiedzy
              - brak im doświadczenia.
              W Polsce rządzenie musi oznaczać społeczną nobilitację (ludzi z osiągnięciami),
              a nie degradację. Inteligencja odwróci się od tego wyboru - i z Polski zostanie
              III RPGR jak jest teraz na Białorusi. Kariera polityczna i argumentacja obu
              panów ma identyczny przebieg - dlatego trzeba zakładać, że taki właśnie model
              nas czeka.
              • Gość: wartburg nie warto dyskutować IP: *.b.dial.de.ignite.net 10.03.04, 22:00
                katarsis napisała:

> samoobrona_jedyna_alternatywa napisała:
                >
                > nie jest zamieszana w wielkie afery typu, rywin-gate, afera mostowa, afera
                > > zbozowa, ani powiazana z dziwadlami typu radio maryja (vide. LPR)
                >
                > Kłamiesz jak Lepper. W aferę zbożową uwikłany był poseł Bonda - wiemy wszyacy
                z
                >
                > czyjego mandatu. Zerknij też na największych polskich latyfundustów i z
                jakiego
                >
                > pochodzą ugrupowania: Samoobrony. Jesteś niewidomy. Choć rozumiem Twoją slepą
                > wiarę, bo jak jest beznadziejnie to w coś wierzyć trzeba. Mówię natomiast, że
                > SO nie nadaje się do rządzenia z kilku powodów:
                > - brak im ogłady
                > - brak im wiedzy
                > - brak im doświadczenia.
                > W Polsce rządzenie musi oznaczać społeczną nobilitację (ludzi z
                osiągnięciami),
                >
                > a nie degradację. Inteligencja odwróci się od tego wyboru - i z Polski
                zostanie
                >
                > III RPGR jak jest teraz na Białorusi. Kariera polityczna i argumentacja obu
                > panów ma identyczny przebieg - dlatego trzeba zakładać, że taki właśnie model
                > nas czeka.

Katarsis,

Po co dyskutujesz? Z durniem nie warto. Jak chce Leppera, to niech go sobie
                wybiera, cholera. Tacy jak on otwierali drogę do władzy Adolfowi, Stalinowi,
                Pol Potowi i Mussoliniemu. Ja Cię rozumiem, że wszystko się w Tobie burzy,
                ale wniosek może być tylko jeden - polski elektorat do demokracji nie dorósł .
                Po co się ośmieszać, silić się na uprzejmość i wdawać w spór z kimś, kto sam
                nie wie, co klepie? Z osłami się nie dyskutuje.
                • katarsis Re: nie warto dyskutować 10.03.04, 22:26
                  Gość portalu: wartburg napisał(a):

Z osłami się nie dyskutuje

Niestety, trzeba zacząć. To miejsce było do niedawna wolne od takich
                  poronionych pomysłów. Każdy traktował SO jako polski polityczny folklor. A tu
                  się okazuje, że siła poważna wyrasta. Tak trudno mówić o sprawach oczywistych,
                  ale trzeba łopatologicznie jak widać.
                  • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: nie warto dyskutować 10.03.04, 23:00
                    Taki jest urok demokracji, Ci ktorzy maja poparcie staja sie realna sila i
                    dopiero wowczas zaczynasz ich dostrzegac. Dlaczego partie ktora zajmuje drugie
                    miejsce w coraz liczniejszych sondazach nazywasz "polskim folklorem
                    politycznym" ? Tym samym ja moge zaczac roscic sobie prawo do tego by zaczac
                    nazywac PO "farbowanym liskiem chytruskiem, sierotka po AWS" ! Jakie to sa dla
                    ciebie sprawy oczywiste ? "Ze jak sie nie posmaruje to sie nowego mostu przez
                    wisle nie wybuduje ?" to nazywasz sprawami oczywistymi ? Nie bede was
                    nazywam "zlodziejami" daleko mi do unoszenia sie emocjami, powiem jedynie ze
                    jestescie falszywi i dwulicowi, nie pamietasz juz poniedzialku gdy posel Tusk
                    mowil jaki to niestrawny jest kotlet z ziemniaczkami, a zjadliwa jest tylko
                    suroweczka ? Wkrotce wyjdzie ze to bylo mowione tylko pod publiczke, bo okazuje
                    sie ze jak platforma mowi NIE to robi TAK, mam tu na mysli plan hausnera. Wiec
                    jak to jest z ta wasza uczciwoscia ?
                    • katarsis Re: nie warto dyskutować 10.03.04, 23:10

Tym samym ja moge zaczac roscic sobie prawo do tego by zaczac
                      > nazywac PO "farbowanym liskiem chytruskiem, sierotka po AWS" !

A mów sobie jak chcesz. PO lub PiS to smutna konieczność wynikająca ze zdrowego
                      rozsądku. Nie jestem ślepo w nich wpatrzona jak bezimeinne tłumy na wiecach w
                      wodza Leppera.

A jak jest z uczciwością Samoobrony w podtrzymywaniu rządów-złodziei Leszka M?
                      Przecież So to cichy współpracownik SLD o czym dobrze wiemy, bo nie raz można
                      było (podczas ważnych głosowań) o tym się przekonać. A tak walczą ze
                      złodziejami. Oficjalnie. Nieoficjalnie biorą za nieprzychodzenie na głosowania.
                      Oto i co. Wyrzutki Samoobrończycy stworzyli ów Sejmowy plankton. To świadczy o
                      jakościach kadr werbowanych przez Leppera. Ja dziękuję. Najgorzej gdy ludzie
                      własny rozsądek składają na czyjeś ręce. Wódz jest omylny! Uwierz w to
                      zwolenniku SO!
              • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! 10.03.04, 22:14
                > - brak im ogłady
                > - brak im wiedzy

Czyli moga rzadzic tacy ludzie jak:
                posel G.Janowski (radosne podskoki w kuluarach sejmu)
                posel M.Lapinski (zastraszanie dziennikarzy, czy cudo w postaci NFZ)
                posel K.Janik (wysylanie przyszlych koalicjantow na drzewa - vide. Jagielinski -
                jako przyklad oglady i kultury)
                posel R.Jagielinski (FKP - ktore chyba nalezaloby rozszyfrowac jako Falszywy i
                Kupny Plankton)
                a moze posel S.Florek - wiedza az u niego kipi, a taki aktywny ze ho ho !

wolisz takich poslow ? czy moze jednak postawisz na mlodych, wyksztalonych,
                znajacych jezyki i nie uwikalnych w afery z Samoobrony ?
                • katarsis Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! 10.03.04, 22:20

> > SO nie nadaje się do rządzenia z kilku powodów:
                  > > - brak im ogłady
                  > > - brak im wiedzy
                  > > - brak im doświadczenia.
                  >
                  > Czyli moga rzadzic tacy ludzie jak:
                  > posel G.Janowski (radosne podskoki w kuluarach sejmu)
                  > posel M.Lapinski (zastraszanie dziennikarzy, czy cudo w postaci NFZ)
                  > posel K.Janik (wysylanie przyszlych koalicjantow na drzewa - vide.
                  Jagielinski
                  > -
                  > jako przyklad oglady i kultury)
                  > posel R.Jagielinski (FKP - ktore chyba nalezaloby rozszyfrowac jako Falszywy
                  i
                  > Kupny Plankton)
                  > a moze posel S.Florek - wiedza az u niego kipi, a taki aktywny ze ho ho !
                  >
                  > wolisz takich poslow ? czy moze jednak postawisz na mlodych, wyksztalonych,
                  > znajacych jezyki i nie uwikalnych w afery z Samoobrony ?

Samoobrona to postkomuna bis. Opisałeś wyżej wszystkie przypadłości postkomuny.
                  Samoobrona nie zrobi nic bez zgody wodza, tak jak bez zgody wodza nie działa
                  SLD.
                  Dobranoc.

ps. co do tych znajomości języków to chyba nieco przesadziłeś. akurat ta partia
                  ma kadry, które najczęściej korzystają z pomocy tłumaczy w parlamencie UE.
                  Podobnie średnia wykształcenia jest w tym ugrupowaniu najniższa. przestań
                  kłamać.
                  • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! 10.03.04, 22:31
                    > Podobnie średnia wykształcenia jest w tym ugrupowaniu najniższa. przestań
                    > kłamać.

Dlaczego bezpodstawnie zarzucasz mi klamstwo ? Ja sam posiadam wyzsze
                    wyksztalcenie i jestem ich symaptykiem, podobnie jak czesc mojej rodziny. A
                    moze chcesz abym zaprosil Cie na jakies spotkanie gdzie naprawde spotkasz wielu
                    mlodych i wyksztalconych ? Czy to sa wasze jedyne metody walki ? Obrzucic
                    blotem ? Stare rzymskie przyslowie mowi "obrzucaj blotem - zawsze sie cos
                    przyklei" wiec i Wy stosujecie ta taktyke, nazywajac
                    nas "klamcami" "barbarzyncami" oraz uzywajac innych nie mniej dosadnych
                    epitetow.
                    • katarsis Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! 10.03.04, 22:37

Dlaczego bezpodstawnie zarzucasz mi klamstwo ?

na podstawie www.sejm.gov.pl, relacji z obrad sejmu i przeglądu życiorysów jak
                      i dorobku intelektualnego członków wspomnianego ugrupowania. napisz jak SO chce
                      usytuować Polskę na arenie międzynarodowej bo te założenia gospodarcze ciekawią
                      mnie najbardziej.

ps. eksponowani członkowie komisji śledczej równiez nie pozostawili po sobie
                      miłego wrażenia. swoje wnioski wysnuwam tylko z obserwacji mój drogi i za
                      sprawą lokalnego działacza posła Tymy, który zdań poprawnie po polsku
                      konstuować nie umie. Niech się najpierw nauczą rodzimego języka prawidłowo.
                • Gość: jacek2 Re: A ja nie (n/t) | Dlaczego NIE ???? bo nie !!! IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 10.03.04, 22:21
                  Ludzie w tym biednym i glupim kraju jak Polska , chcecie miec za premiera tego
                  opalonego mongola fuhrera Leppera ??Bede sie wstydzil za to ze pochodze z tego
                  kraju!
              • stefan4 Nareszcie mamy wybór... 10.03.04, 22:34
                samoobrona_jedyna_alternatywa:
                > zbozowa, ani powiazana z dziwadlami typu radio maryja (vide. LPR)
                >
                katarsis:
                > Kłamiesz jak Lepper. W aferę zbożową uwikłany był poseł Bonda [...]

Lepiej nie unosić się aż tak. Jeśli masz inny pogląd na wielkość afery zbożowej
                niż przedmówca, to jeszcze nie musisz nazywać go kłamcą. W końcu jesteśmy na
                forum dyskusyjnym a nie na konwentyklu Platformy Obywatelskiej i nie musimy tak
                emocjonalnie podchodzić do jej przeciwników.

Ja też zamierzam głosować na Samoobronę, chociaż z innych powodów niż
                Samoobrona_Jedyna_Alternatywa. Nie mam złudzeń co do jakości przyszłych rządów
                tego ugrupowania. Ale nie mam też ani śladu złudzeń co do jakości ew. rządów
                PO. W dodatku łatwiej nam będzie zorganizować ruch oporu przeciwko Samoobronie
                niż przeciwko PO, bo Platformie niektórzy będą ,,dawać szansę'' i zanim się
                ostatecznie rozczarują, to zdąży z nas zrobić siekankę w buraczkach.

Ponadto nie potrafię zdobyć się na postawienie krzyżyka obok partii, która
                aprobowała i aprobuje wpędzenie Polski w wojnę zaborczą.

katarsis:
                > Mówię natomiast, że SO nie nadaje się do rządzenia z kilku powodów:
                > - brak im ogłady

To by miało znaczenie, gdybym miał zamiar głaskać premiera; to wtedy od
                Samoobrony wbiłbym sobie drzazgę a od PO tylko palców nie mógłbym się doliczyć.
                Ale ja nie zamierzam ich gąlsakać, więc ogłada urzędników nie jest mi do niczego
                potrzebna.

katarsis:
                > - brak im wiedzy

A jaką wiedzę ma PO?

katarsis:

To jest zaleta
                • Gość: wartburg Klugscheißer IP: *.b.dial.de.ignite.net 10.03.04, 22:50
                  stefan4 napisał:

> samoobrona_jedyna_alternatywa:
                  > > nie jest zamieszana w wielkie afery typu, rywin-gate, afera mostowa, afera
                  > >
                  > katarsis:
                  > > Kłamiesz jak Lepper. W aferę zbożową uwikłany był poseł Bonda [...]
                  >
                  > Lepiej nie unosić się aż tak. Jeśli masz inny pogląd na wielkość afery zbożowe
                  > j
                  > niż przedmówca, to jeszcze nie musisz nazywać go kłamcą. W końcu jesteśmy na
                  > forum dyskusyjnym a nie na konwentyklu Platformy Obywatelskiej i nie musimy
                  tak
                  > emocjonalnie podchodzić do jej przeciwników.
                  >
                  > Ja też zamierzam głosować na Samoobronę, chociaż z innych powodów niż
                  > Samoobrona_Jedyna_Alternatywa. Nie mam złudzeń co do jakości przyszłych rządów
                  > tego ugrupowania. Ale nie mam też ani śladu złudzeń co do jakości ew. rządów
                  > PO. W dodatku łatwiej nam będzie zorganizować ruch oporu przeciwko Samoobronie
                  > niż przeciwko PO, bo Platformie niektórzy będą ,,dawać szansę'' i zanim się
                  > ostatecznie rozczarują, to zdąży z nas zrobić siekankę w buraczkach.
                  >
                  > Ponadto nie potrafię zdobyć się na postawienie krzyżyka obok partii, która
                  > aprobowała i aprobuje wpędzenie Polski w wojnę zaborczą.
                  >
                  > katarsis:
                  > > Mówię natomiast, że SO nie nadaje się do rządzenia z kilku powodów:
                  > > - brak im ogłady
                  >
                  > To by miało znaczenie, gdybym miał zamiar głaskać premiera; to wtedy od
                  > Samoobrony wbiłbym sobie drzazgę a od PO tylko palców nie mógłbym się
                  doliczyć.
                  > Ale ja nie zamierzam ich gąlsakać, więc ogłada urzędników nie jest mi do
                  niczeg
                  > o
                  > potrzebna.
                  >
                  >
                  > katarsis:
                  > > - brak im wiedzy
                  >
                  > A jaką wiedzę ma PO?
                  >
                  > katarsis:
                  > > - brak im doświadczenia.
                  >
                  > To jest zaleta
                  • stefan4 Ja też Cię cenię. 10.03.04, 23:06
                    wartburg:
                    > Ile lat masz właściwie? 16 czy może już 17?

Jej, dawno mi się nie trafił taki komplement! Naprawdę mam tak młodzieńczy
                    styl? Czy tylko Ty już trochę zapomniałeś języka polskiego? No, za to wybaczam
                    Ci nieudaną próbę obrażenia mnie. Mów mi więcej o młodości, to możesz do tego
                    dodawać gniewne stęknięcia nawet w sanskrycie.

- Stefan
                    • Gość: wartburg wyborca Leppera IP: *.b.dial.de.ignite.net 10.03.04, 23:22
                      stefan4 napisał:

Naprawdę mam tak młodzieńczy
                      > styl?

To nie był komplement. Chodziło mi o styl Twojego rozumowania. Nadęty, lepiej
                      wiedzący, instruujący. Jakbym siebie samego słyszał w wieku lat siedemnastu.
                      Tak więc nie czuj sie taki dowartościowany, tylko zastanów się nad tym, co
                      piszesz... Wyborco Leppera.
                • katarsis Re: Nareszcie mamy wybór... 10.03.04, 23:00
                  stefan4 napisał:

Lepiej nie unosić się aż tak. Jeśli masz inny pogląd na wielkość afery zbożowe
                  > j
                  > niż przedmówca, to jeszcze nie musisz nazywać go kłamcą.

? To jest kłamstwo i będę się przy tym upierać. Polacy są kolejny raz
                  okłamywani i mamieni, brani na swoją naiwność. Wystarczy posłuchać przemówień
                  Leppera z mównicy. Ile tam kłamstw! Przekręca fakty i manipuluje opinią.
                  To samo w wypadku mojego rozmówcy. Wszystko co złe gotów przypisać przeciwnikom
                  politycznym, nie dostrzegając przestępców w Samoobronie.
                  Różnica między nami polega na tym, że ja mówię iż polityka to wogóle nie jest
                  uczciwe zajęcie, a rozmówca twierdzi, że uczciwe pod warunkiem, że Samoobrona
                  się tym zajmie. O święta naiwności!
                  • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Nareszcie mamy wybór... 10.03.04, 23:06
                    Nie przekrecam faktow ! Zgodze sie zas z Toba co do jednego, tak polityka to
                    zajecie ktoremu bardzo daleko do uczciwosci, a ja staram sie tylko odpeirac
                    zarzuty kierowane pod moim adresem, ewentualnei odpowiadac podobnymi zarzutami
                    w stosunku do przecinikow politycznych partii z ktora sympatyzuje. Czyz nie
                    wolno mi glosic swoich pogladow ? W innym poscie mowisz "ze to miejsce bylo do
                    niedawna wolne od takich rzeczy" czy mam przez to rozumiec ze jestes
                    zwolennikiem cenzury prewencyjnej ? Na tym polega caly urok demokracji, jako
                    pelnoprawny obywatlem mam prawo do wyrazania swoich pogladow i symaptii
                    politycznych wlasnie w takich miejscach jak to forum, a moze bardziej podobal
                    Ci sie system w ktorym istniala jedyna i sluszna "prawda" ?
                  • samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Nareszcie mamy wybór... 10.03.04, 23:13
                    Nie twierdze takze ze Samoobrona jest partia idealna, ale z majac wybor PO czy
                    Samoobrona ja z tego dwojga wybieram Samoobrone !
                    • katarsis Re: Nareszcie mamy wybór... 10.03.04, 23:34

> Nie twierdze takze ze Samoobrona jest partia idealna, ale z majac wybor PO
                      czy
                      > Samoobrona ja z tego dwojga wybieram Samoobrone !

Białorouś też wybrała złotoustego przywódcę. Nie trzeba szukać daleko. Lepper
                      ponownie wepchnie nas w ramiona Rosji. Już to obiecał. Zamiast polegać na jego
                      ustach zobacz, przyjrzyj się ile inicjatyw zgłosił klub Samoobrony i w jakich
                      sprawach. Rozsądź ich po dokonaniach. Oprócz grzmienia nic się z ich strony nie
                      urodziło. PO jakby nie patrzeć było najaktywniejszym ugrupowaniem tej kadencji.
                      Punktowanie i pilnowanie poczynań SLD. Większość posłów SO nie wiedziała nawet
                      co się w tym czasie dzieje i dlaczego.
                      • Gość: sowa Re: Nareszcie mamy wybór... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 23:40
                        Wobec absurdu dna codzieńnego zrobię performens, będę za nimi głosował.
              • hydy pedofilia polityczna 11.03.04, 06:55
                katarsis napisała:

> samoobrona_jedyna_alternatywa napisała:
                >
                >
                > Kłamiesz jak Lepper. W aferę zbożową uwikłany był poseł Bonda - wiemy wszyacy
                z
                >
                > czyjego mandatu. Zerknij też na największych polskich latyfundustów i z
                jakiego
                >
                > pochodzą ugrupowania: Samoobrony. Jesteś niewidomy. Choć rozumiem Twoją slepą
                > wiarę, bo jak jest beznadziejnie to w coś wierzyć trzeba. Mówię natomiast, że
                > - brak im ogłady
                > - brak im wiedzy
                > W Polsce rządzenie musi oznaczać społeczną nobilitację (ludzi z
                osiągnięciami),
                >
                > a nie degradację. Inteligencja odwróci się od tego wyboru - i z Polski
                zostanie
                >
                > III RPGR jak jest teraz na Białorusi. Kariera polityczna i argumentacja obu
                > panów ma identyczny przebieg - dlatego trzeba zakładać, że taki właśnie model
                > nas czeka.

mechanizm poparcia Samoobory ciekawie wyjaśnił ostatnio TV jakiś prof.
                socjologii z Torunia: otóż porównał on Leppera do politycznego pedofila - tak
                jak pedofil wykorzystuje naiwną, naturalną niewinność dziecka i nieświadomość
                jego włąsnejk zmysłowości, aby wyrządzić mu krzywdę, tak samo Lepper bazując na
                braku wiedzy swoich potencjalnych wyborców o mechanizmach rządzących otaczającą
                nas rzeczywistością, próbuje wykorzystać ją w celach sobie wiadomych.

Tą teorię potwierdzają wszelkie wypowiedzi zwolenników Endrju, na które można
                natknąć się na tym i innych Forach dyskusyjnych w necie. Dyskusja z takimi
                osobami jest trudna, gdyż uświadomienie sobie beznadziejności
                propozycji "programowych" Leppera wymaga oprócz krytycznego do nich stosunku,
                jeszcze zestawienia ich z ogólnie dostępną wiedzą nt. reguł politycznych,
                prawnych, gospodarczych, determinujacych możliwości działania jakiejkowiek
                władzy. Obiecując rzeczy niemożliwe, można sobie zaskarbić sympatię wyborcy
                jedynie w przypadku, iż nie dopuszcza on możliwości iz takie one są.

W tym sensie Samoobrona jest po prostu "przyczyną", "skutkiem" i prostą
                konsekwencją braku wiedzy i świadomości politycznoprawnej w naszym
                społeczeństwie, które nie przyswoiło jej sobie w ciągu ostatnich 50 lat - bo i
                nie było po temu warunków.

Wg mnie jedynym sposobem na "pokonanie" Samoobrony jest wzrost poziomu
                wykształcenia Polaków - wtedy Lepper polegnie od własnej broni; czyli wskutek
                absurdalności własnych haseł.
                • hydy P. S. uzasadnienie. 11.03.04, 08:56
                  Typowy wyborca Samoobrony to człowiek w sile wieku - ponad dwie trzecie to
                  osoby powyżej 40 roku życia. Zwolennik Samoobrony to osoba bardzo słabo
                  wykształcona - 43 proc. skończyło podstawówkę, 37 - zawodówkę. Co piąty ma
                  wykształcenie średnie. Tylko 2 na stu ma za sobą studia. Samoobrona wyrasta na
                  typową partię wiejską - aż 55 proc. jej zwolenników mieszka na wsi, 20 proc. -
                  w najmniejszych miastach, tylko co dziesiąty - w wielkich. Zwolennicy
                  Samoobrony to osoby niezamożne, większość ma dochody nieprzekraczające 500 zł
                  na osobę w rodzinie.

za dzisiejszą "Rzeczpospolitą".

na liczby i statystyki nie ma sie co obrażać.
    • Gość: Tomson Poza tym Lepper przyda się jako bicz na UE. IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 10.03.04, 23:56
      Dzięki niemu będzie mogli przycisnąć tych bęcwałów by przestali lecieć sobie z
      nami w ch....
    • Gość: gfgf Jeden argument za. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 11.03.04, 00:43
      Ja zadam jeden temat.

Dodruk pieniedzy. Otorz druk pieniedzy powoduje straty tych, ktorzy pieniadze
      maja.
      Wielka Warszawska oligarchia majace miliardy zlotych straci na Lepperze mase
      pieniedzy. Dodru pieniedzy powoduje z jednej strony inflacje, obnizajac wartosc
      pozostalej masy pieniadza na rynku, ALE INFLACJA TA UDERZY PRZEDE WSZYSTKIM
      BOGATYCH!!!!

Ludzie biedni, emeryci i rencisci dostana kase z budzetu i nareszcie w tym
      kraju interes zacznie sie krecic.

Lepper zrobi bylym ELYTOM niedzwiedzia przysluge.
      W trosce o obywateli ODCHUDZI OLIGARCHII PROPORCJONALNIE PORTFELE.

• samoobrona_jedyna_alternatywa Re: Jeden argument za. 11.03.04, 00:48
        Dziekujemy za poparcie - liczymy na Twoj glos w najblizszych wyborach.
      • stefan4 Re: Jeden argument za. 11.03.04, 02:13
        gfgf:
        > Dodruk pieniedzy. Otorz druk pieniedzy powoduje straty tych, ktorzy pieniadze
        > maja.

Mylisz się, Gfgf. Druk pieniędzy powoduje straty u tych, którzy większość
        aktywów trzymają w gotówce. Jeśli ktoś nie ma żadnego domu, posiadłości i
        dewiz, a ma tylko polską miesięczną pensję, to nie ma jak tej pensji ochronić
        przed utratą wartości. Przecież nie kupi akcji tylko po to, żeby za dwa
        tygodnie je sprzedać, bo brakuje mu do pierwszego. Natomiast dla wielkiego
        oligarchy tracąca wartość gotówka to relatywnie niewielka część majątku.

Zresztą o projekcie dodruku pieniędzy bogaty binesmen warszawski dowie się
        prędzej niż rolnik spod Moniek. Więc biznesmen zdąży się przygotować tak, żeby
        nie zostać z tracącą wartość gotówką. A rolnik znowu dostanie po łbie.

W interesie producenta, obojętne czy pracodawcy czy pracobiorcy, jest stabilność
        pieniądza. Silne wahania kursów leżą w interesie ludzi ,,robiących w
        pieniądzu'', zarabiających na giełdzie itp.

- Stefan
        • Gość: ghfg Uwaga: INDEKSACJA. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 11.03.04, 04:42
          Tak jest. Ale nie zapominajmy o indeksacji i pustym pieniadzu. Wodzu Stefanie.
          Po kolei jeszcze raz przesledzmy to:

Drukujemy kase.
          Wyplacamy te kase emerytom, rencistom i bankom w ramach splaty zadluzenia.
          Co sie dzieje. Na sama mysl, ze do tego dojdzie zawala sie kurs PLN.
          Oprocz tego zaczyna sie ucieczka od pieniadza i wzrastaja zarowno ceny jak i
          obroty na rynku. Emeryci domagaja sie indeksacji i Lepper drukuje wiecej
          pieniedzy. Zaczynaja zarabiac posrednicy i eksporterzy produkujacy w Polsce.

Jednak osoby majace olbrzymie majatki ulokowane w Polsce traca na kursie.
          I O TO CHODZI LEPPEROWI. Spada wartosc nabywcza zlotego ale...

W sumie wymyslilem to na poczekaniu i ciekawy jestem waszych opinii.
          Ja wiem, ze to jest psucie waluty, ale podatkow unia raczej nie pozwala
          obnizac, ani nawet nie da sie bo nie ma kasy. To interesujace co sie moze stac.
          Sa chetni do dopisania jakiegos scenariusza? Co?

Lepper dodrukowujac pieniadza ODDAJE CZESC PIENIEDZY ZAKUMULOWANEJ WSROD
          OLIGARCHOW ludziom. Po prostu. Na zlotowkach straca wszyscy, ktorzy je maja.
          Zabierze bogatym i odda biednym. Zyskaja ci, co nie maja nic. Zadluzenie
          panstwa, splacone dodrukiem, to nic innego tylko PRZENIESIENIE KOSZTU KREDYTU z
          biednego obywatela (budzet) na bogatego obywatela (strata wartosci).
          Czyli podatek od bogactwa.

No to teraz ty, Wodzu Stefanie. Co o tym myslisz?
    • Gość: Europejczyk Re: Bede glosowal na Samoobrone !! IP: 80.51.247.* 11.03.04, 00:51
      Samoobrona jest jedyną alternatywą dla komuchów i pseudointelektualistów z PO i
      PIS. Platforma to nowe wcielenie Unii Wolności, a tej bandy Polacy mają po
      dziurki w nosie.
      Demokracja polega na tym, że rządzi większość. Pod rządami czy to 'lewicy',
      czy 'platformy' mamy tyranię hałaśliwej mniejszości ubierającej się w
      piórka "intelektualistów", w istocie hunwejbinów terroryzujących
      wszystkich "polityczną poprawnością". Pedała nie wolno już nazwać po imieniu,
      bo się obrazi. Państwo dotuje środki antykoncepcyjne (w kraju, gdzie maleje
      liczba ludności!!!). Bandyta ma większe prawa niż ofiara.
      A ci, których oburza niski poziom wykształcenia dzialaczy "Samoobrony"... No
      cóż, w polityce nie wykształcenie decyduje, lecz tupet i spryt. Przykre, ale
      taka jest prawda. Profesor Buzek nic nie zdziałał, co gorsza, był żałosną
      marionetką Krzaklewskiego. O profesorze Łapińskim szkoda gadać...
      Najgorsi dla mnie są pseudointelektualiści pokroju oszołoma Michnika (mgr
      zrobił mając 29 lat), który był oszołomem już w liceum, gdy jego tatuś Ozjasz
      Szechter (przed wojną członek KC Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy -
      żądającej włączenia tej części Kresów do ZSRR) był redaktorem w partyjnym
      wydawnictwie "Książka i Wiedza". Później Michnik (nazwisko po mamie, tatowego
      się wstydził) został sekretarzem Słonimskiego. I od parzenia kawy wybitnemu
      poecie sam stał się wybitny. Podobnie wybitną pisarką stała się Manuela
      Gretkowska, swego czasu sekretarka Czesława Miłosza. Jak będzie starsza, może
      też dostanie Nobla. No cóż, z Michnika taki intelektualista, jak z Gretkowskiej
      noblistka ;)
      pseudointelektualne buractwo (tak trzeba ich nazywać, a nie społeczeństwo
      polskie) trzęsie portkami, dni jego złodziejskiego panowania są policzone!!!
      • rolotomasi Re: Bedę głosował na Samoobronę ? 11.03.04, 02:01
        Się zobaczy.
        "pseudointelektualne buractwo (tak trzeba ich nazywać), a nie społeczeństwo
        polskie) trzęsie portkami "
    • Gość: sosna ja tez, on jest jedynym ratunkiem dla IIIRP IP: *.dc.dc.cox.net 11.03.04, 01:59
    • katarsis Do przemyślenia dla polactwa 11.03.04, 02:10

autorstwa R. A. Ziemkiewicza:

Politycy kłamią - można się tego dowiedzieć w pierwszym z brzegu sklepie,
      barze, pociągu, wszędzie tam, gdzie rodacy mają wolną chwilę, żeby powymieniać
      uwagi o otaczającej ich rzeczywistości. I kradną - doda każdy zagadnięty w taki
      sposób rozmówca. Nie ma dwóch zdań: politycy to banda oszustów i złodziei. Ale
      skąd się wzięła ta banda? Kto ich wybrał do Sejmu, Senatu, kto dał im prawo
      zasiadania na najwyższych w państwie stołkach? Czy to możliwe, że w kraju
      zamieszkanym przez ludzi przyzwoitych, brzydzących się kłamstwem i dorabianiem
      na lewo - nagle, jakimś podstępem, prześlizgnęła się na salony władzy tak
      liczna banda obwiesiów?
      Załóżmy, że tak. Teoretycznie mogło się tak zdarzyć, że grupa cwanych drani,
      ukrywając swe grzeszki i udając ludzi uczciwych, omamiła wyborców i zdołała
      wyłudzić od nich wystarczająco wiele głosów, żeby przyssać się do stołków. Ale
      tak mogło się zdarzyć raz. Góra - dwa. Powiedzmy, w społeczeństwie wyjątkowo
      naiwnym - trzy. I tyle, do trzech razy sztuka. Jeżeli jednak w wolnym i
      demokratycznym kraju każda kolejna władza okazuje się bardziej skorumpowana,
      każdy kolejny rząd gorszy, a sondaże z roku na rok przyznają pierwszeństwo
      coraz to bardziej podejrzanym typkom, to tezę o wiecznie oszukiwanym
      społeczeństwie trzeba chyba wreszcie poważnie przemyśleć.
      Tu koniecznie muszę wtrącić dwa słowa o tym, co stanowi warunek skutecznego
      szwindlu. Najprościej swego czasu sformułował to pewien zawodowy oszust, który,
      zanim go złapano, naciągnął na grube pieniądze kilka tysięcy ludzi. Z tych
      kilku tysięcy, co samo w sobie jest znaczące, na procesie zeznawało bodaj
      kilkudziesięciu, pozostali wstydzili się do poniesionej szkody przyznać. Otóż
      człowiek ten, na oko zresztą bardzo prosty (ale może powierzchowność naiwniaka
      była tu zawodowym przebraniem), powiedział w wywiadzie-„Uczciwego człowieka,
      wie pan, to bardzo trudno podejść, go to mi się nigdy oszukać nie udało". I
      dalej wyjaśnił, żeby kogoś oskubać, musisz go podpuścić, że to on oszukuje
      ciebie, robi świetny numer, skok, przekręt i że jest sprytny jak wszyli. A
      uczciwy, kiedy mu zaproponować lewy interes, po prostu z oszustwa nici.
      Przypomniał mi się ten wywiad z zawodowym oszustem ładnych temu, kiedy to
      wiadomością dnia we wszystkich mediach był protest łódzkich bezrobotnych,
      którzy domagali się zmiany godzin wydawania im zasiłków. Sprawa była tak
      oczywista, że protestujący ile starali się jej ukrywać - urząd otwarty jest
      tylko rano i wczesnym południem, czyli wtedy, kiedy to oni, bezrobotni, są w
      pracy, przecież zasiłek zasiłkiem, a pracuje się na czarno, każdy to wie. wizja
      poprosiła o komentarz ówczesnego ministra pracy i spraw socjalnych Leszka
      Millera, który bynajmniej protestujących nie tępił, choć też nie próbował
      udawać, że nie wie, o jakich to bezrobotnych mowa. Jak zwykle błąkał mu się
      przy tym po ustach charakterystyczny uśmieszek. Może to autosugestia, ale j a
      wyczyta-tym uśmieszku: „Myślicie, że ja nie wiem? Myślicie, że jesteście
      sprytni , że robicie nas w bambuko ? Myślcie tak dalej. O to chodzi".
      skorumpowane, nieuczciwe, samolubne i pod każdym innym względem paskudne elity
      polityczne nie spadły Polakom z nieba. Po prostu mamy takich polityków, jacy
      sami jesteśmy. A jeśli patrzymy na nich z niechęcią i obrzydzeniem, to dlatego,
      że widzimy w nich jak w lustrze siebie samych.
      Probblem nie polega na tym, że politycy kradną i kłamią. Problem nie polega
      nawet na tym, że ci, którzy kradną i kłamią, są wybierani. Istota sprawy tkwi w
      tym, że polityk, który- nie kradnie i nie kłamie, po prostu nie ma szans na
      sukces. Umiejętność organizowania lewej kasy oraz umiejętność łgania w żywe
      oczy to w tym fachu kwalifikacje niezbędne do osiągnięcia sukcesu. Co może
      powiedzieć swoim wyborcom kandydat na posła, który, powiedzmy, złożył jakieś
      śluby uczciwości i chce pozostać im wierny? Ktoś taki musiałby powiedzieć: nie
      obiecam wam, że będziecie mogli leżeć do góry brzuchem i dostawać pieniądze za
      nic, bo to, po pierwsze, niemożliwe, a po drugie - podłe. Dalej taki polityk
      może mówić co chce albo nie mówić nic, jego szansę wyborcze i tak już spadły do
      kilku procent.
      Jeśli polityk w ogóle chce być brany pod uwagę, musi mówić: należy się wam.
      Jesteście skrzywdzeni, oj, jak bardzo jesteście pokrzywdzeni, oj, jak wam się
      należy. Jeśli polityk poważnie myśli w Polsce o władzy, to musi udawać, że wie
      o jakichś wielkich pieniądzach, po które aby tylko wyciągnąć rękę, a wystarczy
      ich na dostatnie i spokojne życie dla wszystkich. Nasza polityka aż kipi od
      cudownych pomysłów na zasilenie dziurawej państwowej kasy kwotami tak
      potężnymi, że nie trzeba będzie niczego zmieniać. Po pierwsze, oczywiście,
      nieśmiertelne „rozliczenie afer". Po drugie - opodatkowanie zagranicznych
      koncernów, a zwłaszcza hipermarketów. Po trzecie - rozliczenie
      prywatyzacji. „Złodziejskiej prywatyzacji" - bo polityk, który chce odnieść
      sukces, inaczej o niej nie mówi. Po czwarte - banki. Zmuszenie banków, żeby
      udzielał}' „tanich kredytów", zużycie rezerwy walutowej NBP, a jeszcze lepiej
      rezerwy rewaluacyjnej czy wręcz nałożenie na „bankowe pijawki" specjalnego
      podatku. Do pewnego czasu politycy lubili jeszcze obiecywać miliardy, które
      załatwią z Unii Europejskiej, ale ostatnio ten wątek stał się jakby passe.
      Nie ma znaczenia, czy w opowiadanych przez polityków bajkach jest jakieś
      racjonalne jądro, czy go nie ma. Obietnice „tanich kredytów" czy sięgania po
      rezerwę rewaluacyjną (kto w Polsce w ogóle wie, co to jest?) to przecież już
      kompletne androny, a polactwo i tego słucha niczym muzyki.
      Jednemu z amerykańskich magnatów' telewizyjnych przypisuje się powiedzenie, że
      pogarda dla widza zawsze owocuje wzrostem oglądalności. Polską polityką zdaje
      się rządzić podobna zasada: pogarda dla wyborcy zawsze owocuje wzrostem
      poparcia. Kolejne wybory i coroczne sondaże pokazują, że polityk, który
      chciałby zwracać się do wyborców w miarę uczciwie, zawsze przegra z tym, który
      uważa ich za bezmyślny motłoch, łaknący tylko paru prostych obietnic i - ale to
      osobna sprawa - seansu nienawiści. Sztandarowy przykład takiego sukcesu,
      Andrzej Lepper, zdobył się nawet w jednym z wywiadów na rozbrajająco szczere
      wyjaśnienie mechanizmu swego sukcesu: trzeba mówić to, czego motłoch chce
      słuchać. I z dumą powołał się
      przy tym na „Psychologię tłumu" Gustave'a Le Bona. Mógł sobie
      na taką chwilę szczerości pozwolić, bo polactwo gazet nie czyta, a jeśli
      nawet coś przeczyta, nie zrozumie.
      Jednak składanie obietnic bez pokrycia to u nas dla politycznego sukcesu
      warunek konieczny, ale bynajmniej niewystarczający. Trzeba jeszcze dwóch
      rzeczy. Po pierwsze - kasy. To nie jest polska specyfika, to jest ogólne prawo
      rządzące demokracją w epoce mass mediów. Miało być tak, że lepszy program
      będzie wygrywać z gorszym, a mąż godny zaufania z mniej godnym, ale w praktyce
      wyszło tak, że dwa miliony dolarów wygrywają z milionem, a dziesięć wygrywa z
      pięcioma. Żeby wygrać wybory, trzeba mieć struktury organizacyjne, pracowników,
      specjalistów od PR i od wizerunku, doradców, ulotki, billboardy, fachowców od
      kręcenia telewizyjnych reklamówek i tak dalej. W Stanach Zjednoczonych, zanim
      jeszcze zacznie się dziurkowanie wyborczych kart, media liczą uważnie stan
      wyborczych kont kandydatów i przeważnie już z samej liczby tych, którzy chcieli
      je zasilić, przewidują trafnie wynik. Ale USA to stara demokracja, której
      obywatele od pokoleń przyuczeni są wybierać swoich obywateli i ich finansować.
      W krajach takich jak Polska, na które demokracja spadla z dnia na dzień jako
      fanaberia elit współspiskujących przy jakimś tam okrągłym stole, politycy na
      grosik od prostego człowieka nie mają co liczyć. Zresztą, nie żeby ich to
      martwiło - bez trudu załatwiają sobie fundusze z innych źródeł.
      Ale kasa plus obietnice
      • katarsis To Polactwo właśnie 11.03.04, 02:11
        Ale kasa plus obietnice to wciąż jeszcze za mało. Potrzebna jest
        swoista „wiarygodność". Tak swoista i tak specyficzna, że nie mogę nie wziąć
        tego słowa w cudzysłów.
        A tej specyfiki nie sposób zrozumieć, jeśli się nie wie, że Polska to wielki,
        pańszczyźniany folwark, z którego wicher dziejów wymiótł przed laty Pana i na
        którym nagle powiedziano fornalom, że teraz będą mieli wybory i będą sobie
        mogli panów i ekonomów wybrać sami.
        Wybory na folwarku dzielą się, jeśli chodzi o ich mechanizm psychologiczny, na
        dwa rodzaje. Mówiąc brutalnie - w wyborach prezydenckich cham wybiera Pana. Nie
        potrafią tego zrozumieć partie chłopskie, uparcie wystawiające wciąż własnych
        kandydatów do Belwederu i dziwujące się, kiedy dostają oni mniej głosów niż
        sama partia. Pan to musi być Pan, a nie drugi fornal, przy czym powinien to być
        pan dobry, oczywiście wedle pojęć folwarku - a więc taki, co się nie będzie za
        bardzo wtrącał w codzienne sprawy. Wałęsa nie był dobrym panem, bo choć
        przyjmowała go angielska królowa i prezydent USA, nie potrafił ukryć swych
        gminnych korzeni. I ciągle mącił, ciągle z kimś się użerał - nie dawał się
        szanować. Kwaśniewski to jest dobry pan. Że gdzieś tam trochę popił czy
        nakłamał w jakichś papierach...
        Nie byłby ludzkim panem, gdyby nie miał jakichś grzeszków. A Kwaśniewska - o,
        to będzie dopiero dobra pani. Jeszcze lepsza.
        Co proszę? Dlaczego? A dajcie mi spokój, całe legiony publicystów i analityków
        wyrabiają od wielu miesięcy wierszówki, usiłując znaleźć racjonalne przyczyny,
        dla których polactwo gremialnie zakochało się w swej Matce Boskiej
        Eseldowskiej, i sam fakt, że tego próbują, jest najlepszym dowodem, że nic nie
        rozumieją. Rzeczy irracjonalnych nie można tłumaczyć racjonalnie. Polactwo albo
        nienawidzi, albo kocha. Jeśli kogoś nienawidzi, to w zupełności wystarcza mu,
        że nie może patrzeć na tę wstrętną gębę. Natomiast jeśli kocha, to kocha na
        zabój. Krótko przed ostatnimi wyborami socjologowie zapragnęli ustalić, jakie
        konkretnie cechy kandydatów decydują o preferencjach elektoratu, i zlecili
        proste badanie: ankietowani mieli konkretnym kandydatom przypisać wyróżniające
        ich cechy. Potem dostali wyniki i stanęli nad nimi, jak to pięknie ujął poeta,
        niczym dziecko z usty zdumionymi. Bo okazało się, że ponad połowa wyborców
        przypisuje wszystkie cechy pozytywne Kwaśniewskiemu, a wszystkie negatywne
        - jego konkurentom. Ze w ich oczach niedoszły magister Kwaśniewski ma
        wykształcenie, a doktor Krzaklewski nie, ba - nawet, że Kwaśniewski jest
        wysoki, a Olechowski niski.
        Wybory, obywatelskie debaty, dyskurs publiczny, programy... Ludzie, jak rany, o
        czym wy mówicie?!
        Natomiast wybory parlamentarne - o, to już całkiem inna sprawa. Gdzieś tam w
        Warszawie jest wielki wór z kasą. Z tego wora chcą brać wszyscy i każdy głupi
        wie, że dla wszystkich nie starcz}". I trzeba tam posłać swojaków, zaufanych,
        zobowiązanych. Takich, co dopilnują, abyśmy to my właśnie, a nie kto inny,
        dostali z wora jak najwięcej.
        Jeśli spojrzeć na sprawę powierzchownie, to może się wydać, że polactwo jest po
        prostu bezbrzeżnie głupie i naiwne: obieca im niestworzone rzecz}-jeden,
        wybiorą go, potem się czują oszukani, przychodzi drugi, obiecuje to samo i
        wybierają z kolei jego, i znowu się historia powtarza, i tak w nieskończoność.
        Jak znienawidzili Mille-ra, to wybiorą Leppera, a jak i Lepper okaże się
        kolejnym „zdrajcą", który się sam nakradł, a ludowi nie dał, to jego miejsce w
        sondażach zastąpi jakiś typek spod jeszcze ciemniejszej gwiazdy. Ostatni dureń
        doszedłby do wniosku, że wciąż mu się składa obietnice bez pokrycia
        - a polactwo nic, choć bij łbem o kamień!
        Oczywiście, słowo głupota jest tutaj na miejscu. Ale to nieco inny rodzaj
        głupoty, niż się wydaje - ta, do której odwoływał się cytowany wcześniej
        oszust. Polactwo nie wierzy w gruszki na wierzbie, aż tak durne nie jest. Ale
        nie umie oprzeć się pokusie, gdy polityk mniej lub bardziej wyraźnie obieca mu
        współudział w szwindlu. Gdy zasugeruje: wszystkim lepiej nie będzie, ale o
        ciebie zadbam. Obrobię z kasy tamtych, a dam swoim. Pewnie że przede wszystkim
        chcę ustawić siebie i znajomych, ale jak to zrobię, to i wam coś niecoś skapnie.
        Polactwo jest na taką pokusę i zawsze pozostanie nieodporne, bo dzisiejszy
        statystyczny Polak nie chce patrzeć dalej własnego nosa. Nie obchodzi go los
        folwarku jako takiego, nigdy nie było to jego troską i nie ma najmniejszego
        powodu, by nagie się nią stało. O tym niech myślą panowie. On troszczy się
        przede wszystkim, żeby z jednej strony jak najwięcej od pana dostać, a z
        drugiej, jak można wykręcić się od swoich wobec niego powinności. Ot, „chytry
        niewolnik", jak go genialnie trafnym skrótem podsumowała mentalność mieszkańców
        krajów postkomunistycznych Tatiana Zasławska.
        Jeśli polityk przyjdzie do takiego „chytrego niewolnika" z tekstami o wspólnym
        dobru, o ojczyźnie, to zobaczy zgiętą w łokciu rękę. On, owszem, czuje się
        Polakiem, ale tylko wtedy, gdy akurat przyjeżdża papież albo wygrywa Małysz. A
        tak na co dzień czuje się przedstawicielem swojej branży, swojej grupy czy
        wreszcie regionu, myśli o swa im zasiłku, dotacji, miejscu pracy, tak dalej,
        tak dalej, l to go czyni bez bronnym wobec pokusy kombinowania: ten a ten jaki
        jest, taki jest, ale to nasz facet. On nam co trzeba załatwi, a więcej nie
        trzeba.
        Potem jest oczywiście rozczarowanie, bo okazuje się, że cwaniak--wybraniec sam,
        owszem, wziął, co miał wziąć, a co miał załatwić „ludziom", nie załatwił. Marna
        to pociecha, że szczerze by chciał i że dałby, gdyby mógł, bo przecież chce
        zostać wybrany na następną kadencję. Tylko naprawdę nie ma już z czego dawać -
        chętnych liczba nieskończona, a Folwark Rzeczypospolitej splądrowany już do
        cna. I koniec końców nawet ci, którzy jeszcze dostają pieniądze za nie, czują
        się rozczarowani, że dostają za mało. l reagują po chłopsku, zamknięciem w
        sobie i utwierdzaniem się w nieufności do wszystkiego i wszy kich. Aż znowu
        dadzą się skusić jakiemuś cwaniakowi, który podpuści ich do strajku czy
        blokady, obiecując podzielić się kasą.
        Kiedy słyszę, z jaką pogardą i nienawiścią mówi polactwo o swoich przywódcach,
        to czerpię z tej nienawiści pewną nadzieję. Bo oznacza ona, że gdzieś w duszy
        wciąż kołacze się w tym gnojonym przez poi lenia polactwie sumienie. Że
        przeglądając się w swoich wybrańcach jak w lustrze, nie jest zadowolone z tego,
        co widzi. A to dobrze. To znaczy, że gdyby tylko ktoś chciał tego spróbować,
        jest w nim iskra którą można rozdmuchać.
    • Gość: HaHa Re: NIE bede glosowala na Samoobrone !! IP: *.proxy.aol.com 11.03.04, 08:15

"...Sprobojcie mnie przekonac zebym tego nie robic ?..."

Szanowny Panie,-

Ani Polska ani Europa nie sa "bialymi plamami" na mapie Swiata - wiec OBOJETNIE
      kto zwyciezy w nastepnych Wyborach do Sejmu i bedzie tworzyl koalicje rzadzaca -
      sila rzeczy, bedzie MUSIAL przede wszystkim "administrowac" zastanym stanem
      porzadku prawnego (umow miedzynarodowych, traktatow, przepisow Ustawy
      Zasadniczej, kodeksow praw itd) oraz istniejacej rzeczywistosci finansowo-
      gospodarczo-spolecznej oraz uksztaltowanej historycznymi zaszlosciami
      mentalnosci spolecznej.

Pomniniecie tego wszystkiego jest "mozliwe" wylacznie w drodze REWOLUCJI! -
      ze wszelkimi tego konsekwencjami - zarowno miedzynarodowych jak i wewnatrz
      Kraju.

Samoobrona - jak do tej pory, bedac w komfortowej sytuacji partii "opozycyjnej"
      dala sie poznac jako partia populistycznych "dobrych checi" i niestety
      swoistej "sprawiedliwosci" a nie przestrzegania PRAWA! - co stanowiloby
      jakakolwiek gwarancje iz jest to Partia odpowiedzialna i powazna!.

Wszelkie "akcje" z inspiracji Samoobrony (blokady, manifestacje i protesty)
      charakteryzowaly sie bez wyjatku faktami LAMANIA obowiazujacego PRAWA oraz
      stratami ktorych koszty ponosila Wspolnota Obywatelska a jako "metoda"
      rzadzenia Krajem jest to conajmniej NIEODPOWIEDZIALNE!.

"Program" polityczny i ekonomiczny Samoobrony jest katalogiem "poboznych zyczen
      i checi" a p.Lepper poza krytykanctwem i szumna zapowiedzia NIEREALNYCH
      rozwiazan gospodarczo-spolecznych i przede wszystkim mocno WATPLIWYCH zrodel
      finansowania tych pomyslow nie jest zadnym gwarantem dla spoleczenstwa iz jego
      populistyczne MRZONKI beda mialy szanse realizacji.

Panskie glosowanie na Leppera i Samoobrone lub gietrychowska LPR bedzie mialo
      wylacznie znamiona wyborow PROTESTU (podobnie jak powszechna naiwnosc
      elektoratu SLD w poprzednich wyborach!) a nie odpowiedzialnego aktu
      Obywatelskiej, demokratycznej i rozsadnej decyzji.

Protestowac i krytykowac bez jednoczesnej odpowiedzialnosci za mozolnym
      i zgodnym z porzadkiem prawnym i spolecznym rzadzeniem umie KAZDY glupek!.
      Dotychczasowe zachowania p.Leppera i Jego polityczny: "katalog problemowych
      rozwiazan" - wskazuja iz za madry to On nie jest!.

Nie mam najmniejszego zaufania do odpowiedzialnosci pp.Leppera i Gietrycha
      oraz "ekipy fachowcow" ktorzy stanowia trzon ich ew. gabinetu ministerialnego
      i w zwiazku z tym w ZADNYM przypadku nie popieram panskiego "wyboru".

Z uszanowaniem,-
      HaHa
      • bronek.bronek Tylko Samoobrona ubogaciła się płk. Kuklińskim ! 11.03.04, 08:49
        Ryszard Kukliński na sztandarach naszej Samoobrony poprowadzi nas do
        victorii !!!
        • Gość: Mariusz Re: Tylko Samoobrona ubogaciła się płk. Kukliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 12:46
          bronek.bronek napisał:

> Ryszard Kukliński na sztandarach naszej Samoobrony poprowadzi nas do
          > victorii !!!

Bronek bujaj się z tym konfidentem !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka