Dodaj do ulubionych

Mazowiecki - PAX - NKWD

05.09.10, 09:21
"W 1945 Bolesław Piasecki pertraktował z wysokim funkcjonariuszem NKWD, Iwanem Sierowem i uzyskał jego zgodę na funkcjonowanie na terytorium zajętym przez Armię Czerwoną. Od 1945 grupa wydawała pismo "Dziś i Jutro", a w 1947 została zarejestrowana jako Stowarzyszenie "Pax", która otrzymała szereg przywilejów od władzy komunistycznej jako organizacja katolicka. Pax posiadał prawie monopolistyczne prawo na wydawanie "katolickiej" prasy – tygodniki "WTK", "Zorza", "Kierunki", a wśród nich najważniejszy był dziennik "Słowo Powszechne", a także wydawnictw książkowych (Instytut Wydawniczy "Pax").

W latach stalinowskich "Pax" zmierzał do uzyskania pozycji jedynego pośrednika pomiędzy władzą a Kościołem i zmonopolizowania pod swoją egidą środowisk katolickich. "Pax" współpracował z ruchem "księży patriotów", atakował Episkopat Polski za rzekome dążenie do przywrócenia kapitalizmu, popierał proces biskupa Kaczmarka i uwięzienie prymasa Stefana Wyszyńskiego"

WIKI

Tadeusz Mazowiecki wstepuje do PAX juz w rok po jego zalozeniu - 1949 roku i zaczyna robic tam bezprecedensowa kariere. Juz rok pozniej w 1950 zostaje zastepca redaktora naczelnego "Slowa Powszechnego".
Trzeba prezyznac ze szybko mu szlo piecie sie w gore w partii nad ktora piecze sprawowal general NKWD Sierow.
Jednak nie wszyscy tak jak Tadeusz Mazowiecki robili w tym czasie kariery, ci ktorzy sprzeciwiali sie rzadom NKWD i UB byli mordowani w wiezieniach lub skazywani na kare smierci w sfingowanych procesach.
Dzis pan Mazowiecki chce nam sie jawic jaki mistrz dobrego wychowania. Na co on liczy, ze Polacy utracili pamiec, bo pan Mazowiecki wprowadzil tzw. gruba kreske aby uchronic wlasna dupe przed odpowiedzialnoscia ?

Panie Mazowiecki to co pan robi jest obrzydliwe, nacechowane wyjatkowa podloscia. Pan powinien przeprosic spoleczenstwo i zniknac w odmetach wlasnego wstydu.

Obserwuj wątek
    • p.heniu Mazowiecki i Kuroń ZOMOle pałujące młodzież w1990 05.09.10, 09:27
      Właściwie wtedy to się nazywało już OPMO - Oddziały Prewencji Milicji
      Obywatelskiej. Do tego antyterroryści z bronią maszynową i siekierami.
      Niech lepiej się zamknie i nie uczy nikogo demokracji.
      • mr.sajgon Re: Mazowiecki i Kuroń ZOMOle pałujące młodzież w 05.09.10, 09:31
        p.heniu napisał:

> Właściwie wtedy to się nazywało już OPMO - Oddziały Prewencji Milicji
        > Obywatelskiej. Do tego antyterroryści z bronią maszynową i siekierami.
        > Niech lepiej się zamknie i nie uczy nikogo demokracji.
        >

On liczy ze postawil ze "gruba kreska" jest tak gruba ze poza nia juz nic nie
        widac, nawet jego wlasnego haniebnego zyciorysu.
        • p.heniu [...] 05.09.10, 09:41
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • mr.sajgon Re: Przypomnijmy zatem: 29 stycznia 1990 05.09.10, 09:49

>

To normalne z ich punktu widzenia, oni nie walczyli o wolna Polske tylko o socjalizm z tzw. "ludzka twarza".
            Rokita w swoich wspomnieniach z tamtych lat tez opisuje dziwne zachowanie Mazowieckiego.

"„Otrzymałem informacje, że z MSW są wynoszone i palone akta. Dotarłem do premiera, co dla zwykłego posła OKP nie było łatwe, ale Mazowiecki dał mi radę absurdalną: żebym poinformował o tym Kiszczaka, tego samego, który na palenie akt co najmniej zezwalał”
          • p.heniu Jeszcze to ocenzurujcie 05.09.10, 10:01
            bo wam umknęło!

forum.gazeta.pl/forum/w,28,48161907,0,Rzad_Mazowieckiego_bronil_PZPR_jak_niepodleglosci.html?s=0
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,48338159,48338159,Jeszcze_raz_o_Kuroniu_To_on_naciskal_by_ZOMO.html
            • mr.sajgon Re: Jeszcze to ocenzurujcie 05.09.10, 10:05
              p.heniu napisał:

> bo wam umknęło!
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,48161907,0,Rzad_Mazowieckiego_bronil_PZPR_jak_niepodleglosci.html?s=0
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,48338159,48338159,Jeszcze_raz_o_Kuroniu_To_on_naciskal_by_ZOMO.html

Daj spokoj oni tez potrafia sie zagubic :-)
    • humbak Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:28
      Dziś odkryłeś czym był PAX? :>
      • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:30
        humbak napisał:

Dziś odkryłeś czym był PAX?

Ale dzis mazowiecki udaje ze za jego gruba kreska schowal sie jego wlasny
        zyciorys i sili sie na pouczanie innych.
        A jego miejsce to smietnik hanby narodowej.
        • humbak Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:34
          A co wiesz o Bolesławie Piaseckim?:)
          • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:42
            humbak napisał:

> A co wiesz o Bolesławie Piaseckim?:)

Niech mu ziemia lekka bedzie, i sobie spoczywa w spokoju.
            To ze moga byc gorsi nie wylacza odpowiedzialnosci ich poplecznikow, zwlaszcza
            tych ktorzy usiluja moralizowac.
            • humbak Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:01
              Gorsi? Nie, nie to miałem na myśli.
              • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:04
                humbak napisał:

> Gorsi? Nie, nie to miałem na myśli.

To proponuje napisac wprost bez quizu :-)
                • humbak Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:11
                  Odpowiedziałeś nie na temat staruszku:) Jak stoisz z wiedzą o Piaseckim?
                  • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:21
                    humbak napisał:

> Odpowiedziałeś nie na temat staruszku:) Jak stoisz z wiedzą o Piaseckim?

Uwazam ja za dobra, ale nie mnie ja oceniac.
                    Ja jestem tylko skromny user jakiegos wirtulanego portalu. Ktory nomen omen
                    powstal dzieki temu ze jakis general dal przydzial papieru i zgode na druk
                    gazety. I ja jego zajadly przeciwnik korzystam z dobrodziejstwa jego decyzji.
                    Cos tak pokreconego moze zdarzyc sie tylko w kraju nad Wisla.
                    • humbak Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:26
                      > Uwazam ja za dobra, ale nie mnie ja oceniac.

I uważasz go za kreaturę jak rozumiem:)

> Ja jestem tylko skromny user jakiegos wirtulanego portalu. Ktory nomen omen
                      > powstal dzieki temu ze jakis general dal przydzial papieru i zgode na druk
                      > gazety. I ja jego zajadly przeciwnik korzystam z dobrodziejstwa jego decyzji.
                      > Cos tak pokreconego moze zdarzyc sie tylko w kraju nad Wisla.

Nie jest to niespotykane że ktoś pomoga przeciwnikowi skopać sobie tyłek. Patrz na historię technologii kserowania;)
                      • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:37
                        humbak napisał:

>
                        > I uważasz go za kreaturę jak rozumiem:)
                        >
                        Ja bym tego tak dosadnie nie okreslil, jednak moja ocena jest bardzo krytyczna.

ps, uzywanie takich okreslen w stosunku do opisywanych osob odwraca uwage od
                        sedna sprawy i pozwala przeciwnikom sprowadzic sprawe do pyskowki :-)
                        • humbak Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:49
                          Zwłaszcza jeśli się to pisze z przumrużeniem oka;P
                          Jeśli do całego realizmu politycznego masz takie podejście to sprawa jest dość jasna.
                          • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:59
                            humbak napisał:

> Zwłaszcza jeśli się to pisze z przumrużeniem oka;P
                            > Jeśli do całego realizmu politycznego masz takie podejście to sprawa jest dość
                            > jasna.
                            Do wszystkiego potrzebna jest odrobina dystansu, nawet do wlasnych pogladow. Zwlaszcza ze ludzie gloszacy te jedne jedyne sa zazwyczaj niebezpieczni. To ze mamy takie a nie inne nie powinno nas zamykac na te ktore sa gloszone przez naszych przeciwnkow.
                            Jak widac "bohater" tego watku nie znal slow Slonimskiego

Jeśli nie wiesz, jak się zachować, na wszelki wypadek zachowuj się przyzwoicie.
                            • mr.sajgon ps. 05.09.10, 11:12
                              I jeszcze jedna wazna uwaga jesli juz przywolales osobe Piaseckiego w kontekscie
                              Mazowieckiego w okresie stalinowskim.
                              Piasecki walczyl o zycie a Mazowiecki poszedl tam ? No wlasnie moze mi
                              podpowiesz po co poszedl w 1949 roku Mazowiecki do PAX i czym sie tak zasluzyl
                              ze zostal zastepca naczelnego SP.
                              • kzet69 Re: ps. 05.09.10, 12:53
                                czym sie tak zasluzyl
                                > ze zostal zastepca naczelnego SP.

Może tym że jako jeden z nielicznych potrafil sklecić kilka zdań po Polsku... To byl 1950 rok przeszło
                                50% dorosłej ludności kraju było funkcjonalnymi analfabetami...
                                • humbak Re: ps. 05.09.10, 13:06
                                  Sugerujesz że każdy potrafiący pisać nadaje się na readktora?:)
                              • humbak Re: ps. 05.09.10, 13:02
                                To nie ja przywołałem Piaseckiego. Choć faktycznie pociągnąłem temat. Szczerze mówiąc historii Mazowieckiego nie znam. Mogę się jedynie domyślam że kierował się podobną logiką co Piasecki, tyle że zagrożony był cokolwiek mniej bo i postacią znaczącą nie był.
                                • mr.sajgon Re: ps. 05.09.10, 18:46
                                  humbak napisał:

Mogę się jedynie domyślam że kierował s
                                  > ię podobną logiką co Piasecki, tyle że zagrożony był cokolwiek mniej bo i posta
                                  > cią znaczącą nie był.

Nie sadze, ale gdybys to ty mial racje to na pewno jego zyciorys by sie nie
                                  zaczynal od 1949 roku :-)
                                  • humbak Re: ps. 05.09.10, 22:12
                                    Biorąc pod uwagę jego uwczesny wiek, jakoś się nie dziwię.
      • pan.kultura Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:31
        Wielokrotnie przy okazji biografii Komorowskiego, wskazywałem czym było PAX i Słowo Powszechne w którym pracował w związku z uczestniczeniem w PAX
        pl.wikipedia.org/wiki/Słowo_Powszechne
        • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:37
          Co pisal Mazowiecki w swoim WTK

Katolicy polscy co dnia pogłębiając swój wielki udział w pracy całego narodu, jednocząc się we wspólnym Froncie Narodowym, będą dalej pracować nad
          tym, aby stwarzać perspektywę dla misji Kościoła w nowej epoce, usuwać istniejące trudności i nie dopuszczać do tragicznych konfliktów w sumieniach
          wierzących, jak to miało miejsce w związku z procesem ks. bp. Kaczmarka.
          Wierzymy bowiem najgłębiej, że nawet najbardziej bolesne i tragiczne pomyłki nie mogą zmienić faktu, że przyszłość należy do ustroju społecznego, w
          którym żyjemy, i że w tej przyszłości Kościół znajdzie właściwe swojej misji religijnej miejsce, a ludzie wierzący na równi z ludźmi innych
          światopoglądów będą tej przyszłości współtwórcami.

Tadeusz Mazowiecki
          • pan.kultura Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:42
            Kaznodzieja radziecki, ale takich wyrosło wielu jak jemioła żeby się pod ich władzą ściskać i całować w miłości
            • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:57
              pan.kultura napisała:

> Kaznodzieja radziecki, ale takich wyrosło wielu jak jemioła żeby się pod ich wł
              > adzą ściskać i całować w miłości

Przemysłowy charakter niszczenia archiwów SB i PZPR zyskał przyzwolenie ze strony elit solidarnościowych. Nie zrobiono praktycznie nic, aby ten proces zatrzymać

Czegos tak bezprecedensowego nie bylo w zadnym kraju dawnego demoludu.
              • pan.kultura Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:47
                oczywiście selekcja, wstępny wybór profilu psychologicznego jak i fizjonomii budzącej zaufanie społeczne na stanowisko ministra MSW w osobie Kozłowskiego, reaktywacja "śpiochów" z kryminalną przeszłością, podziały w Policji na sektory do specjalnych poruczeń o dezinformacji stanu bezpieczeństwa i podporządkowanie pod WSI.
                • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 11:07
                  pan.kultura napisała:

> oczywiście selekcja, wstępny wybór profilu psychologicznego jak i fizjonomii bu
                  > dzącej zaufanie społeczne na stanowisko ministra MSW w osobie Kozłowskiego, rea
                  > ktywacja "śpiochów" z kryminalną przeszłością, podziały w Policji na sektory do
                  > specjalnych poruczeń o dezinformacji stanu bezpieczeństwa i podporządkowanie p
                  > od WSI.

I tak to sie krecilo za rzadow Mazowieckiego.
                  :-)
    • golden-women01 Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:45
      Dzis pan Mazowiecki chce nam sie jawic jaki mistrz dobrego wychowania. Na co on
      liczy, ze Polacy utracili pamiec, bo pan Mazowiecki wprowadzil tzw. gruba
      kreske aby uchronic wlasna dupe przed odpowiedzialnoscia ?

Panie Mazowiecki to co pan robi jest obrzydliwe, nacechowane wyjatkowa
      podloscia. Pan powinien przeprosic spoleczenstwo i zniknac w odmetach wlasnego
      wstydu......a za nim Wałęsa,Geremki,Kuronie......etc
    • p.heniu Mazowiecki - poseł kunujący przeciw Prymasowi 05.09.10, 09:45
      Wyszyńskiemu. Mało mu było paszkwilu na bpa. Kaczmarka. Jako poseł nie upomniał
      się o prawa wierzących, a Gomuła przykręcił śrubę mocniej niż Bierut.
      • mr.sajgon Re: Mazowiecki - poseł kunujący przeciw Prymasowi 05.09.10, 09:52
        p.heniu napisał:

> Wyszyńskiemu. Mało mu było paszkwilu na bpa. Kaczmarka. Jako poseł nie upomniał
        > się o prawa wierzących, a Gomuła przykręcił śrubę mocniej niż Bierut.

Dlatego o tym trzeba mowic, pisac aby tacy jak Mazowiecki pochowali sie do
        swoich nor hanby z ktorych juz nigdy nie wypelzna.
    • golden-women01 pytania bez odPOwiedzi 05.09.10, 09:47
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,116141942,116141942,W_jaki_sposob_to_sie_stalo_p_Mazowiecki_.html
    • witoldzbazin Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:51
      jeżeli ktoś uważa że Mazowiecki coś zrobił dobrego dla RP to gratuluję poczucia
      humoru hehehehe
    • etta2 Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 09:56
      I co jeszcze wymyślicie, kacze szczury? Mazowiecki to niekwestionowany autorytet i wasze plucie
      jest psu na budę. Szczekajcie sobie dalej ile wlezie, tylko to wam zostało, padalce.
      • pan.kultura [...] 05.09.10, 09:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:02
          pan.kultura napisała:

> etta2 nie żryj tego goowna z MCdonald za bony z roboty

No popatrz ona nie wierzy "wiki" czyli zrodla wiedzy z ktorego czerpie jej
          ulubiony prezydent Komorowski :-)
    • hal9000 Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:15
      To twoja wizja? :) Napisz lepiej o Kaczorku jak w swojej pracy naukowej cytował klasyków
      marksizmu-leninizmu.
      • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:23
        hal9000 napisał:

> To twoja wizja? :) Napisz lepiej o Kaczorku jak w swojej pracy naukowej cytował
        > klasyków
        > marksizmu-leninizmu.

Ty to etta w innym wydaniu ? ze "wiki" uwazasz za moja wizje ? Twoj prezydent
        bedzie bardzo niezadowolony z tego co napisales.
      • p.heniu Żebym ci nie przypomniał lepszych naukowców 05.09.10, 10:29
        Kuronia, Modzelewskiego, Kołakowskiego i całej czeredy czerwonych pająków. Oni
        nie tylko cytowali, ale pochwalali zbrodniczy reżim.
        • p.heniu Tylko biedny Mazowiecki tak gorliwie popierał Bier 05.09.10, 11:48
          uta i Gomułkę, że na studia mu szkoda było czasu. Jak Kwaśniewskiemu.
    • pit_44a Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:30
      Takaś mocna w opluwaniu innych, na podstawie tego co robili 60 lat temu w czasach totalnego
      stalinizmu?
      To może teraz o Walentynowicz w tym samym okresie? Zagorzałej komunistce z ZMP, prziodowniczce
      pracy (prawie 300% normy), którą PZPR w nagrodę wysłało na zlot młodzieży komunistycznej do
      Berlina?
      • p.heniu Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 10:56
        Krzywdę komuś zrobiła? Obrzygała publicznie ludzi sądzonych w stalinowskich
        procesach, czy uczciwie pracowała? Mazowiecki klaskał Gomułce. To zdaje się nie
        stalinizm.
        W podobno wolnej Polsce Mazowiecki uczestniczył w obchodach Rewolucji
        Październikowej. To tak jakby czcił Noc Kryształową. Nasyłał ZOMO na
        protestującą młodzież.

Zwijaj się ze swoją sklerozą.
        • mr.sajgon Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 11:04
          p.heniu napisał:

> Krzywdę komuś zrobiła? Obrzygała publicznie ludzi sądzonych w stalinowskich
          > procesach, czy uczciwie pracowała? Mazowiecki klaskał Gomułce. To zdaje się nie
          > stalinizm.
          > W podobno wolnej Polsce Mazowiecki uczestniczył w obchodach Rewolucji
          > Październikowej. To tak jakby czcił Noc Kryształową. Nasyłał ZOMO na
          > protestującą młodzież.
          >
          > Zwijaj się ze swoją sklerozą.
          >

Zaraz ci napisza a co mial robic, przeciez musial z czegos zyc i utrzymac
          rodzine. Dlatego pisali peany na czesc Stalina i dostawali judaszowe srebrniki w
          postaci willi, mieszkan itd.
        • pit_44a Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 11:22
          p.heniu napisał:
          > Krzywdę komuś zrobiła?

O przymusowych dostawach, rozkułaczaniu wsi i młodych komunistach z ZMP, którzy rekwirowali
          (czytaj kradli) ostatnie ziarno rolnikom słyszał? Na takich gorliwych półanalfabetach opierał się tamten
          ustrój.
          • p.heniu Pewnie, że slyszał. Aktywista Kuroń tam jeździł 05.09.10, 11:42
            o Walentynowicz nie słyszałem.
            • pit_44a Re: Pewnie, że slyszał. Aktywista Kuroń tam jeźdz 05.09.10, 11:47
              No jak to? Przodowniczka pracy i wzorowa komunistka musiała tam jeździć.
              Ciekawe czy Gwiazda też jeździł, bo że należał do ZMP to sam przyznał.
              • p.heniu To sobie kolego tylko dopowiadasz. Napisz 05.09.10, 11:53
                gdzie jeździli, z kim walczyli, co pisali, nie zatyrani na smierć robotnicy,
                tylko gorliwy aktyw stalinowski, jak np. Kołakowski, Geremek, Kapuściński,
                Bauman, Bratkowski itp.
                Możesz za mnie dokończyć zdanie: Ci stalinowcy z pewnością ...
    • odnowiony_moralnie Towarzyszu Ho-Chi-Minh 05.09.10, 11:02
      mr-sajgon napisał:

> Panie Mazowiecki to co pan robi jest obrzydliwe, nacechowane wyjatkowa podlosci

Niby co takiego?

• mr.sajgon Berdyczow to wlasciwe miejsce na twoj post 05.09.10, 11:08
        odnowiony_moralnie napisał:

> mr-sajgon napisał:
        >
        > > Panie Mazowiecki to co pan robi jest obrzydliwe, nacechowane wyjatkowa po
        > dlosci
        >
        >
        > Niby co takiego?
        >
        >
        >
    • cookies9 Re: Mazowiecki - PAX - NKWD 05.09.10, 12:05
      Pierwszy niekomunistyczny premier IIIRP i nic i nikt tego nie zmieni. Powszechnie lubiany
      i szanowany i ile byś mr.sajgon kubłów pomyj wylał,to odbiór społeczny myslących,mądrych ludzi
      jest inny.
      • p.heniu Ostatni komunistyczny premier. Miał 05.09.10, 12:29
        tylko dawać twarz do kradzieży majątku narodowego, chronienia komunistów,
        ubeków, kapusiów przed sądem i karą, ocalenia dla komuchów mienia PZPR i
        niszczenia ubeckich akt. Tak bardzo lubiany, że przegrał z Tymińskim.
        • pan.kultura Re: Ostatni komunistyczny premier. Miał 05.09.10, 13:04
          p.heniu napisał:

> tylko dawać twarz do kradzieży majątku narodowego, chronienia komunistów,
          > ubeków, kapusiów przed sądem i karą, ocalenia dla komuchów mienia PZPR i
          > niszczenia ubeckich akt. Tak bardzo lubiany, że przegrał z Tymińskim.

pamiętajmy i to , że informacja prawdziwa o tym upadłym typie była w rękach propagandy Michnika kiedy Internet był w powijakach a jedyna narzucona prasa GW, pod przewodnią rolą Łuczywo - niejawnej komendantki ŻOB, na którą to nakłady wydawnicze Michnik ukradł cały papier przeznaczony na prasę opozycyjną. Te warunki sprawiły dla Mazowieckiego doskonałe zaplecze polityczne i finansowe co pozwoliło mu trwać i czynić z siebie patriotę i do tego intelektualistę !
    • obraza.uczuc.religijnych Ach te Mazowieckie, Kuklińskie... 06.09.10, 08:06
      Słowem-komusze złogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka