Dodaj do ulubionych

Głupi pomysł SLD

22.12.10, 19:33
www.tvn24.pl/-1,1687059,0,1,wolne-w-wigilie-zamiast-w-trzech-kroli,wiadomosc.html
Nie wszyscy w tym kraju są katolikami, tak jak członkowie Sojuszy Lewicy Katolickiej (o przepraszam - Demokratycznej). Wolne w Święta Bożego Narodzenia obrządku wschodniego potrafię zrozumieć. Wolne w kolejny dzień zwykły nie.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie Świąt Państwowych li tylko do świąt państwowych np. 1 stycznia, 1 maja, 11 listopada. A resztę dni wolnych dać ludziom jako dodatkowy urlop, do wykorzystania w terminie dla nich ważnym. W końcu mamy rozdział religii od państwa? Nie? Ludzie sami wiedzą kiedy świętować religijnie i państwo nie jest im tu do niczego potrzebne.
Obserwuj wątek
    • veglie Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 19:44
      Mojżesz z Gdańska się zgodzi.Neofita po dwudziestu latach życia na kocią łapę(z żoną Małgorzatą) poza kościołem rzymskokatolickim będzie świętszy od papieża.Świętujmy cały rok.....wszystko jest uzależnione od słupków w sondażach.Jaki rozdział mamy?:):):)
      • hummer Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:09
        veglie napisał:

> Mojżesz z Gdańska się zgodzi.Neofita po dwudziestu latach życia na kocią łapę(
        > z żoną Małgorzatą) poza kościołem rzymskokatolickim będzie świętszy od papieża.
        > Świętujmy cały rok.....wszystko jest uzależnione od słupków w sondażach.Jaki ro
        > zdział mamy?:):):)

Kiedy świętuje premier swe święta religijne mnie nie obchodzi. Mamy obywatelstwo polskie, więc wiążą nas święta narodowe. Ale święta religijne? Dlaczego ktoś inny ma iść do pracy w momencie gdy jest jego święto, a ktoś kto by chciał pracować, np. w Boże Ciało nie może bo świętuje inne wyznanie. Podliczyć ile świąt jest świętami religijnymi. Ciachnąć o tę liczbę kalendarz świąt państwowych, dodać tę liczbę do wymiaru urlopu. A ludziska już będą wiedzieć co z tym z robić. Osobiście, bardzo mnie denerwuje, kiedy parlament Polski mówi mi, kiedy mam świętować święto nie związane z Polską. To moja prywatna sprawa. Dlatego inicjatywa SLD jest głupotą.
        • veglie Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:16
          Myślisz,że obchodzi kogoś na "szczytach władzy" co Ciebie obchodzi?Oj naiwny!:)
          • hummer Polityków nigdy nie podejrzewałem o empatię :) 22.12.10, 20:20
            veglie napisał:

> Myślisz,że obchodzi kogoś na "szczytach władzy" co Ciebie obchodzi?Oj naiwny!:
            > )

Co nie zmienia faktu, że mogę się wyrazić, co sądzę o projekcie SLD.
            • veglie Re: Polityków nigdy nie podejrzewałem o empatię : 22.12.10, 20:55
              hummer napisał:

> veglie napisał:
              >
              > > Myślisz,że obchodzi kogoś na "szczytach władzy" co Ciebie obchodzi?Oj na
              > iwny!:
              > > )
              >
              > Co nie zmienia faktu, że mogę się wyrazić, co sądzę o projekcie SLD.

Wyrażaj!Tak tylko napisałem.
              >
              • hummer Re: Polityków nigdy nie podejrzewałem o empatię : 23.12.10, 17:43
                veglie napisał:

> hummer napisał:
                >
                > > veglie napisał:
                > >
                > > > Myślisz,że obchodzi kogoś na "szczytach władzy" co Ciebie obchodzi
                > ?Oj na
                > > iwny!:
                > > > )
                > >
                > > Co nie zmienia faktu, że mogę się wyrazić, co sądzę o projekcie SLD.
                >
                > Wyrażaj!Tak tylko napisałem.
                > >

Rozumiem. Dzięki za przyzwolenie. :)
    • kami.312 Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:06
      Znam osobiście agnostyków, którzy robią wigilię, stroją choinkę, dają sobie prezenty i im ten pomysł też może się spodobać. Ponadto w SLD też są katolicy.

Pozostaje Ci Palikot.
      • hummer Bo widzisz żadne mzimu nie upoważnia do nieróbstwa 22.12.10, 20:23
        kami.312 napisała:

> Znam osobiście agnostyków, którzy robią wigilię, stroją choinkę, dają sobie pre
        > zenty i im ten pomysł też może się spodobać. Ponadto w SLD też są katolicy.
        >
        > Pozostaje Ci Palikot.

Chodzi mi tylko, by ludzie mogli świadomie decydować kiedy świętować dni nie związane z RP.

Każdy może zdecydować indywidualnie. Do tego nie potrzeba partii politycznych, zajmujących się religią.
        • kami.312 Re: Bo widzisz żadne mzimu nie upoważnia do nieró 22.12.10, 20:39
          A więc pozostaje Ci Palikot, ponieważ Napieralski nie ma chyba tyle odwagi aby to przeprowadzić? I żadna inna partia tego nie zrobi. Gdyby Palikot zdobył dużą ilość wyborców to /chyba/ mielibyśmy prawdziwy rozdział państwa od kościoła.
    • qqazz Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:12
      Słusznie prawisz, wolne w świeta religiljne powinni miec tylko praktykujacy wyznawcy danej religii.
      Dla ateisty Boze Narodzenie czy Boże Ciało to zadne święto bo co niby miałby swiętować? Za to prawosławni miewaja inne terminy.

pozdrawiam
      • hummer Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:18
        qqazz napisał:

> Słusznie prawisz, wolne w świeta religiljne powinni miec tylko praktykujacy wyz
        > nawcy danej religii.
        > Dla ateisty Boze Narodzenie czy Boże Ciało to zadne święto bo co niby miałby s
        > więtować? Za to prawosławni miewaja inne terminy.

Ano przecież o to chodzi. Jeśli dla kogoś Chanuka jest ważna to niech ją świętuje. Mi nic do tego. By nie było problemów u pracodawcy, każdy kto chciałby świętować miałby zgłosić ów fakt i listę dni pod koniec roku, tak by pracodawca mógł zaplanować kiedy w przyszłym roku, ludzie będą w pracy.
        • etta2 Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:26
          Jak najbardziej MASZ RACJĘ, ale...zauważ ile świąt religii katolickiej mamy, bardzo często wprowadzanych "kuchennymi drzwiami", np. 15 sierpnia. Teraz przybyło kolejne: Trzej Króli i założę się, że jak się da coś jeszcze skroić w tej materii, to się skroi. Czy wszyscy mieliby prawo do takiej ilości dni wolnych, nawet jak nie obchodzą tylu świąt?
          • hummer Tak wszyscy 22.12.10, 20:33
            etta2 napisała:

> Czy wszyscy mieliby prawo do takiej ilości dni wolnych, naw
            > et jak nie obchodzą tylu świąt?

Gdyż przekonania nie zwalniają od pracy. Jeśli ludzie nie wierzą, to takie dni wolne i tak się dobrze przysłużą RP. Poświęcą je rodzinie, dzieciom ewentualnie sobie. Człowiek wypoczęty wydajniej pracuje.
          • qqazz Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:42
            Ależ etto cóz to za problem dac wolna reke w doborze wolnego w swięta kreligijne, przy założeniu że dla wyznawcy danej religii wolne jest obligatoryjne na zadanie a dla innych nie.

pozdrawiam
            • hummer Pula tych dni była by obligatoryjna. 22.12.10, 20:49
              qqazz napisał:

> Ależ etto cóz to za problem dac wolna reke w doborze wolnego w swięta kreligij
              > ne, przy założeniu że dla wyznawcy danej religii wolne jest obligatoryjne na za
              > danie a dla innych nie.

Zasada niedyskryminacji.
              • kami.312 Re: Pula tych dni była by obligatoryjna. 22.12.10, 21:06
                hummer napisał:

> Zasada niedyskryminacji.

Faktycznie.

• qqazz Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 20:27
          Otóż to własnie.

pozdrawiam
          • all.correct Re: Nie każdy solidaruch był i jest konfidentem. 22.12.10, 20:41
            Każdy !
            • zoil44elwer Re: Nie każdy solidaruch był i jest konfidentem. 22.12.10, 21:10
              all.correct napisała:

> Każdy !
              Każdy konfident był solidaruchem albo księdzem.
              • qqazz Re: Nie każdy solidaruch był i jest konfidentem. 22.12.10, 22:01
                No tak w końcu komuniści jedynie spełniali swój obywatelski obowiazek.

pozdrawiam
    • honeyr Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 21:07
      Szczerze mówiąc niezbyt badam genezę świąt wolnych od pracy - czy aby na pewno wolne w wigilię to głupszy pomysł niż np. petryfikacja nacjonalizmu przy okazji niekatolickiego 11 listopada?
      Wolne w 3 Króli to granda, ale nawet nie tyle z powodu kolejnego katoświeta w zimowej porze, ile z powodu jednoczesnego ograbienia przez POPIS ludzi ze zwrotu swiat w calym roku za soboty, a wiec per saldo naród został zrobiony w ch*, jak zwykle zresztą.
      • hummer Są propozycje, by świętować przez cały rok :) 23.12.10, 10:38
        honeyr napisał:
        > Wolne w 3 Króli to granda, ale nawet nie tyle z powodu kolejnego katoświeta w z
        > imowej porze, ile z powodu jednoczesnego ograbienia przez POPIS ludzi ze zwrotu
        > swiat w calym roku za soboty, a wiec per saldo naród został zrobiony w ch*, ja
        > k zwykle zresztą.

Z nawiązką zwróci to utracone wolne soboty. :)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,120156231,120164499,Re_Glupi_pomysl_SLD.html
        • honeyr Re: Są propozycje, by świętować przez cały rok :) 23.12.10, 22:15
          Jestem za :)) To ekonomicznie działa - np. w Watykanie nie pracuje się cały rok, a i tak to najbogatsze państwo świata, wystarczy znależć wystarczająco tępe krowy do dojenia :)
          • hummer Też mnie to rozbawiło 23.12.10, 23:56
            honeyr napisał:

> Jestem za :)) To ekonomicznie działa - np. w Watykanie nie pracuje się cały rok
            > , a i tak to najbogatsze państwo świata, wystarczy znależć wystarczająco tępe k
            > rowy do dojenia :)

Zarzuca mi się, że jestem wywrotowcem, gdyż rozmyślam o daniu wcześniej kilku dni wolnych ludziom, tak by mogli je sobie świadomie zaplanować i przeżyć zamiast np. Bożego Ciała, jak ktoś nie czuje. A jednocześnie inni, bardziej poważni, sugerują, że wolny powinien być cały rok. A nie tylko dajmy na to 10 dni w roku :)
    • behemot17-13 Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 21:33
      postuluję aby w ramach rewolucji kulturalnej, politycznej i obyczajowej zlikwidować wszystkie święta. religijne i państwowe, a w zamian dać wolny wybór każdemu obywatelowi, niech sam decyduje zgodnie ze swoimi przekonaniami, kiedy i z jakiej okazji zrobi sobie dzień wolny od pracy czyli święto. no bo niby z jakiej racji 1stycznia, skoro nowy rok co niektórzy obchodzą niekoniecznie owego dnia. zastanawiam się czy w swoich przemyśleniach nie idziecie za daleko, a bardziej zrozumiale- czy Was aby przypadkiem nie pojeb....
      • behemot17-13 Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 21:37
        *przemyśleń
        • behemot17-13 Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 21:51
          *aut
          • piotr7777 1 stycznia jest również świętem religijnym 22.12.10, 22:03
            ...konkretnie uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki.
            W laickiej Europie Zachodniej większość dni wolnych od pracy to na ogół święta religijne (np. drugi dzień Zielonych Świątek, Wniebowstąpienie Pańskie, Wielki Piątek czy jak u nas 1 listopada. No a Boże Narodzenie jest chyba wszędzie w Europie).
            Inna sprawa, że niekoniecznie są religijnie obchodzone i pewnie większość mieszkańców Europy Zachodniej nie wie, dlaczego te a nie inne dni są wolne w ich państwie. Ale to już ich problem.
            • hummer Dni jest tylko 365(6) 23.12.10, 10:22
              piotr7777 napisał:

> ...konkretnie uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki.

A świetych tysiące. Na jeden dzień wypada ich po kilku, kilkunastu. :)
    • manny-jestem Re: Głupi pomysł SLD 22.12.10, 23:00
      Polska jest państwem katolickim od 966 roku. Każde święto katolickie może a nawet powinno być świętem narodowym.
      • hummer Proponuję świętować przez cały rok :) 23.12.10, 10:26
        manny-jestem napisał:

> Polska jest państwem katolickim od 966 roku. Każde święto katolickie może a naw
        > et powinno być świętem narodowym.

W końcu każdy dzień to święto narodowe :)
      • humbak Re: Głupi pomysł SLD 24.12.10, 10:47
        Nie rozumiem twojego wnioskowania. Dlaczego niby każy obywatel miałbyobchodzić rocznice zdarzeń które nie mają dla niego (ani dla państwa) najmniejszego znaczenia?
        • hummer Nie zrozumiałeś przedmówcy 24.12.10, 12:25
          humbak napisał:

> Nie rozumiem twojego wnioskowania. Dlaczego niby każy obywatel miałbyobchodzić
          > rocznice zdarzeń które nie mają dla niego (ani dla państwa) najmniejszego znacz
          > enia?

Przedmówca uważa, że powinniśmy świętować przez 365/6 dni na rok, bo Mieszko się ochrzcił w 966 roku więc wszystkie święta są narodowymi. A, że KK ma po kilku świętych, jak nie kilkunastu na każdy dzień roku, to i doby zabraknie by godnie świętować :) Tylko co z pracą?
    • kecawa Re: Głupi pomysł SLD 24.12.10, 10:56
      W myśl tej twojej propozycji powinniśmy zrezygnować z języka ojczystego i wprowadzić np. angielski bo było by to takie wygodne i takie nowoczesne i ....
      • hummer Re: Głupi pomysł SLD 24.12.10, 11:00
        kecawa napisał:

> W myśl tej twojej propozycji powinniśmy zrezygnować z języka ojczystego i wprow
        > adzić np. angielski bo było by to takie wygodne i takie nowoczesne i ....

To zły przykład, bo KK ma słabe w tym względzie zasługi. Choć znajomość łaciny spełniała funkcje angielskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka