Gość: matolek Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 18:48 Czy "artystka" poza prowokacja ma cos wiecej do powiedzenia? Powiem ze w Pacanowie o tym nowym geniuszu "sztuki" nie slyszano. Jesli prowokacja jest droga do "sukcesu" to bardzo szybko spowszednieje. Mysle ze skazana ma szczescie, bo gyby swoja "prace" opublikowala n.p. w kraju o innym wyznaniu to marny bylby jej los a dzieki wyszydzanemu chrzescianstwu moze byc spokojna o swoje zdrowie. "Artystko" przez prowokacje zaistnialas w mediach ale nie w Pacanowie gdzie sznuje i podziwia sie tworczosc ludzi majacych cos do przekazania. Zastanow sie i nie wal jak obuchem na oslep bo trafiasz nie tego kogo chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 19:24 Każdy może na przykład oddać mocz w miejscu publicznym, przedstawić to jako hapening i domagać się ochrony twórczości artystycznej. Sztuka nie jest wartością samą w sobie. Proponuję aby prawną ocenę zachowania Doroty N. pozostawić sądowi. Gusty artystyczne każdy ma wyrobione a czynienie wrzawy wokół dano zamkniętej galerii jest już nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni 22.04.04, 19:34 należy podziwiać masochizm katolików szturmujących galerie aby poczuć się znieważonymi i sponiewieranymi. niektórzy są tak zapalczywi w swoich poglądach religijnych, że odczuwają dyskomfort nawet w przypadku gdy nie bardzo wiedzą o co chodzi. i w tym wszystkim najbardziej godnym ubolwania jest fakt,że to totalitarne panstwo zmusza wierzących do odwiedzania wystaw. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni 22.04.04, 19:28 Pacanów naszym wzorem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matolek Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 22:44 Job twoju mat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ne kricz stara ty torze budjesz jebana! Jesli nie rozumiesz tych okrzykow naszych "wyzwolicieli" to spytaj starszego pokolenia-oni ci wyjasnia o co chodzi.Chce przez to powiedziec ze bez wartosci uniwersalnych-ponadczasowych dotrzemy na "manowce". Profanacja w wykonaniu podobno "naszej" "artystki" jest wyjatkowo oburzjaca. "aArtystko" zaistniejesz jesli zajmiesz sie historia sprzed 60 lat lub nowsza. Potem dopiero podejmuj sie tematow ktore disaj cie przerastaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posterunkowy ZNAM ARTYSTE... IP: 193.110.121.* 22.04.04, 19:25 znam artyste, ktory urzadza swoj performance sikajac z okna na przechodniow. Mieszka na moim osiedlu. Nie jestem pewien, czy posiada papier jakiejs akademii sztuk, ale z pewnoscia nie brak mu uporu i zaangazowania. Skromny to czlowiek, nie ma swojej galerii. Nie szuka rozglosu. Publicznosc jego ogranicza sie do kilku przypadkowych przechodniow... Moze ktos zechce zostac mecenasem tego utalentowanego i slabo dzis znanego artysty? Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: ZNAM ARTYSTE... 22.04.04, 20:02 Gość portalu: posterunkowy napisał(a): > znam artyste, ktory urzadza swoj performance sikajac z okna na przechodniow. > Mieszka na moim osiedlu. Nie jestem pewien, czy posiada papier jakiejs akademii > > sztuk, ale z pewnoscia nie brak mu uporu i zaangazowania. Skromny to czlowiek, > nie ma swojej galerii. Nie szuka rozglosu. Publicznosc jego ogranicza sie do > kilku przypadkowych przechodniow... Moze ktos zechce zostac mecenasem tego > utalentowanego i slabo dzis znanego artysty? A gdyby ci, co ostatnio grilla sobie urządzili w obozowym krematorium ogłosili, że to był performance, którym chcieli uwrażliwić społeczeństwo na galopujący konsumpcjonizm to nikt by dla nich usprawiedliwienia nie szukał. Może jak się jakiś artysta wreszcie weźmie za inne symbole niż katolickie zaczniemy się zastanawiać nad tym czego i w imię czego warto bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ZNAM ARTYSTE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 20:28 szanowni państwo może ja z innej beczki, proszę zwrócić uwagę na kościoły na to co się dzieje z architekturą i sztuką we współczesnym kościele po prostu kicz i żenada, pseudo artyści tworzą wizerunki które podobają się proboszczowi albo panu kościelnemu , zero wyczucia, smaku, dlaczego tak się dzieje że kiedyś kościół był mecenasem sztuki a dzisiaj jet mecenasem kiczu i bylejakości? marmurowe schodki, ołtazyk góralski, obrazy w złoconych ramach, dlaczego nikt nie protestuje, dlaczego wolimy oglądać gołe pupcie aniołków w "starych" kościołach współczesny katolik jak widzę chciałby panią DOROTĘ NIEZNALSKĄ widzieć jako tę która majtki szyje dla tych aniołków:)) a teraz ćwiczenie dla tych obrońców i obrażonych , proszę udać się do kościoła i policzyć golizny w kościele trafna uwaga co do Pasji Gibsona, mnie ten film o wiele bardziej oburza , jest manifestacją okrucieństwa, a dlaczego Polaków nie oburza? bo jako oprawcy wystąpili żydzi , co ten film daje poza szokiem? czy stajemy się lepsi jak go widzimy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: trafna uwaga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 22:45 Myślę że Gibson w swoim filmie pokazał Żydów zabijających Chrystusa dla tego że to Żydzi zabili Chrystusa. I gdyby Chrystus był Chińczykiem, Niemcem, czy Polakiem to zapewne w filmie Gibsona nie Żydzi byliby zabójcami Chrystusa. Ale podejrzewam że nigdy nie słyszałeś o tej historii więc nie dziwię się twoim wątpliwościom czy to nie jest czasem antysemicka prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Ten absurd może wyść polskiej sztuce na dobre IP: 217.96.48.* 22.04.04, 20:04 Kołtuństwo kleru katolickiego i reprezenującej go Ligi wprowadza pozytywny ferment do środowisk twórczych. Sztuka aby sierozwijać nie ciepi pustki i zasoju. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Ten absurd może wyść polskiej sztuce na dobre 22.04.04, 20:17 Gość portalu: F.Y.M napisał(a): > Kołtuństwo kleru katolickiego i reprezenującej go Ligi wprowadza pozytywny > ferment do środowisk twórczych. Sztuka aby sierozwijać nie ciepi pustki i > zasoju. Niestety, możliwości takiego "rozwoju" są mocno ograniczone, chyba, że się "artyści" wezmą także za inne symbole (ale obawiam się, że wtedy postępowcy nie będą już tak życzliwi). Ale nie musimy mieć kompleksów, taka niby oświcona Holandia a też ciemnogród oprotestował robienie gadżetów oświęcimskich, a to też sztuka przecież była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posterunkowy ...tylko czy to jest sztuka? IP: 193.110.121.* 22.04.04, 20:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posterunkowy Re: ...tylko czy to jest sztuka? IP: 193.110.121.* 22.04.04, 20:24 ...niektorzy pokazuja genitalia w parku. Obawiam sie, ze przekaz Nieznalskiej nie jest duzo glebszy. A to przykre. Jak szokowac, to przynajmniej w jakims sensownym celu! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni 22.04.04, 20:21 Mam nadzieje że wyrok niższej instancji zostanie utrzymany Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni 22.04.04, 20:24 oszolom.z.radia.maryja napisał: > Mam nadzieje że wyrok niższej instancji zostanie utrzymany A po co? Żeby zachęcać inne beztalencia do wybierania takiego sposobu zaistnienia? Przecież gdyby nie te procesy to o tej kobicie by nikt nie słyszał. Nie lepiej żeby sobie siedziała w pustej galerii i robiła wystawy dla rodziny i znajomych? Taką "sztukę" najlepiej zabić milczeniem a rozgłos ją tylko nakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luvski Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.icpnet.pl 22.04.04, 20:42 no własnie, najlepiej zabić milczeniem, a nie grozić więzieniem i stawiać przed sądem. bo to jest prawdziwy skandal, a nie kicz nieznalskiej, i temu moze nalezy poswiecic wiecej uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni 22.04.04, 21:33 wiekszość galerii odmawia udosteopnienia swoich gmachów na wystawienie pracy tej "artystki" to przyniosło skutek bo Dorotka nigdzie nie moze prezentować swych wynurzeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qdeuek Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.04, 23:08 hmm to sie cieszcie . ja chcialbym zeby u mnie w miescie tez nie bylo takich wynurzen jak kosciol .. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentencius kompleks niezaspokojonej? IP: *.introweb.nl 26.04.04, 10:34 Podobno Nieznalska pierwotnie miala umiescic na Krzyzu obraz olejny z wizerunkiem meskich genitaliow. Zaczela je malowac z pamieci, ale ta ja zawiodla i dlatego tez musiala sie posilkowac zdjeciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.hc-sc.gc.ca 22.04.04, 20:21 Dlaczego zaraz: artystka? Nie np. pani Nieznalska. Jesli Boga nie ma, to wszystko wolno. (zdaje sie jakis artysta/pisarz Dostojewski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artysta Autorka z genitaliami na swoim krzyżu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.04, 20:24 Połóż się artystycznie na krzyżu i wsadź se genitalia ale fest to dopiero będzie dzieło albo zrób se rękodzieło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 20:30 A gdyby tak te genitalia zamiast do krzyża przykleiła do swojego czoła? To dopiero byłaby sztuka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kv Re: hermafrodyta IP: *.proxy.aol.com 22.04.04, 21:31 Ponoć Chrystus nie miał jaj, był doskonałym hermafrodytą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murzyn To jest sztuka - wsadzić jaja aż do krzyża? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.04, 20:30 robie to za każdym razem z artystkami najchętniej od tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolita Autorka z genitaliami na krzyżu ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.04, 20:38 Też mi sztuka? za taki numerek z jajami na krzyżu biorę taniej bo nie muszę zębów płukać zostaje mi tylko ślizgawka na plecach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,203 IP: *.abhsia.telus.net 22.04.04, 20:47 Katolicka archidiecezja w St. Louis w środkowych Stanach zgodziła się zapłacić 1,7 mln dol. odszkodowania rodzinie, której syn był molestowany seksualnie przez księdza. Poinformował o tym adwokat rodziny. Ksiądz Gary Wolken przyznał się do eksponowania swych genitaliów, dotykania i uprawiania seksu oralnego z chłopcem, który chodził do przedszkola. Już w zeszłym roku został skazany na 15 lat więzienia. To jakos nie obraza niczyjich uczuc religijnych, gdzie jest LPR albo p. Strak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posterunkowy Re: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,5360 IP: 193.110.121.* 22.04.04, 21:52 jestem poruszony. Gdzie wystawia ten artysta? Chcialbym obejrzec jego prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CTT A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.crowley.pl 22.04.04, 20:59 ...alez by podniosl sie krzyk: "...antysemityzm!!!, Polska to zacofana dziura!!..." itp. YNTELEKTUALYSCI!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 22.04.04, 21:46 A gdyby tam była Gwiazda Dawida? Krzyk , podniósł by się wielki. Gazeta wyborcza drukowałaby listy z podpisami ęteligętów . ęteliktualistów i innych autorytetów. Wszyscy oni wrzeszczeliby w świętym oburzeniu ,że znów powstał upiór antysemityzmu. A ,że tu znieważa się tych pojebanych katoliczków , wszystko jest OK. Wolność słowa i inne demokratyczne wartości są uchronione. Durny narodzie. Durny narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 15:10 Gwiazdami Dawida zajmuje sie u nas niejaki "ksiadz" Jankowski. Z tego co wiem nie dostal nigdy za to wyroku. Wiec o co Ci w zasadzie chodzi, jak widac w Polsce gwiazde Dawida obrazac wolno, tylko wlasnie krzyza nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij.katol Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:07 Nie widzężadnego powodu dla którego nie miałby stanąć przed sądem jeśli łamie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 23.04.04, 20:55 Ale nie stanal. Ot, rozbieznosc miedzy teoria a praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 23.04.04, 23:36 Kiedy i w jaki sposob ks. Jankowski dokonal takiej profanacji? Podaj przyklad. Pseudointelektualny gegaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 24.04.04, 01:08 W roku 1995. Pozdrawiam, Gegacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: A GDYBY TAM BYLA GWIAZDE DAWIDA?? IP: *.crowley.pl 24.04.04, 21:06 Co zrobil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kv Re: religijny terroryzm IP: *.proxy.aol.com 22.04.04, 21:13 Apeluje aby rozwjazac Ligę Polskich Rodzin jako religjną organizacje terrorystyczną. I zmusic ich do zapłacenia odszkodowania Pani Dorocie Nieznalskiej za wyrzadzone jej krzywdy moralne. Również nie zaszkodzi skazać wszystkich członków Ligi na publiczne prace - to nauczy ich pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.04.04, 21:15 Dorota trzymaj się!!! Jesteśmy z Tobą. Jak Papa spotka się ze swoim zwierzcnikiem to się od razu w Polsce odmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac macala Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 22:50 twoja glupota jest wielka! Albowiem nie znasz dnia ani godziny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Rownosc IP: *.adsl.proxad.net 22.04.04, 21:18 Niech powiesi obok takie obrazy z gwiazda Dawida, i polksiezycem albo Budda i jesli nikt jej nie oskarzy to niech wtedy tez ja zwolnia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daali KONDOM... IP: 193.110.121.* 22.04.04, 21:35 ...NA KRZYZU. Wczytujac sie w dyskusje doznalem olsnienia: nowy ARRTYSTYCZNY temat. Rozpoczynam wlasnie prace nad tryptykiem. Ja tez chce byc slawny. All Rights Reserved:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek ludzie dejcie se siana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:46 i luz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac A R T Y S T K A . He he he IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 22.04.04, 21:40 Wystarczyło zrobić skandal i już głośno o " artystce". A przecież jej tylko o to chodzi. Żeby było głośno. Niczego ta kobieta nie reprezentuje sobą. Niczego. Ale wrzask jest okropny. Wolność słowa jest ponoć zagrożona itd. Jakie to wszystko żenujące. Jak żałośni są ludzie ,którzy bronią takich pseudoartystów. Ja uważam ,tak. Nie ruszaj gówna bo śmierdzi. Dlatego powinno się ignorować takich "artystów" , którzy niczego nie tworzą , tylko poprzez wywołanie skandalu liczą na popularność. A że idiotów w tym kraju nigdy nie brakowało , to znów głośno o "wielkiej artystce" , " wizjonerce" , która swą "twórczością " wyprzedziła wszystkich o 3 epoki. he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ida Do wszystkich forumowiczów.... IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 22.04.04, 22:04 Ci wszyscy,którzy studiowali na uczelniach pokrewnych warszawskiej ASP doskonale zdają sobie sprawę z tego,że za instalacje biorą się największe miernoty.To przecież najłatwiejszy i najmniej wymagający środek artystycznego wyrazu.Tak naprawdę instalacje może robić każdy z nas.Z tego też powodu czuję się urażona instalacją Pani Doroty.Dlaczego??? Otóż dlatego,że w galerii nie ma miejsca na kicz i tandetę.A kicz bazujący na tak idiotycznych pomysłach powinien być tępiony nie przez sądy,lecz przez środowisko artystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.pro / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 21:44 Uważam,że Nieznalska przesadziła. W tym co pokazała,moim zdaniem,żadnej głębszej wartości nie ma. Jedyny efekt to te spory i medialny szum. No chyba że o to dziś artystom chodzi? Brak talentu więc trzeba jakoś zaistnieć. Tworzy się takie rzeczy a potem można powiedzieć,że osiągnęło się efekt, bo jest dyskusja i poruszone sumienia. To jest bardzo płytkie, bo to pozory,słaba argumentacja. Poza tym, rzeczywiście zrobiło mi się głupio, gdy zobaczyłam symbol mojej wiary wykorzystany w ten sposób.Jest to dla mnie przykre aczkolwiek jakoś do tej pory unikałam agresywnych komentarzy i nie manifestowałam oburzenia. Trochę chyba dlatego,że ostatnio zauważam brak tolerancji wobec mojej wiary. Może to dla niektórych brzmi paradoksalnie, ale ja momentami mam takie wrażenie.Katolików się poucza, katolik ma być tolerancyjny, bo jest katolikiem. Ja to wiem i staram się. Jak jednak czuliby się wyznawcy innych religii gdyby ich symbole religijne zostały wykorzystane w taki sposób?? Już słyszę głosy oburzenia. Nie czarujmy się, tak by było. O czym pani Nieznalska myślała pracując nad swoim dziełem(?), czy myślała o moich uczuciach?? Raczej nie.Sadzę,że pewnych symboli nie można nadużywać w określony sposób.Mimo wszystko. To kwestia wyczucia, dobrego smaku. Tutaj ta granica została przekroczona. Dziwię się tylko wszystkim obrońcom pani Nieznalskiej-co w tym interesującego,co godnego uwagi?? Pewnie broni sie swobody wyrażania myśli. To też dobre wytłumaczenie.Jakoś ubogie jest chyba to myślenie skoro takie są efekty. Marna reklama, no ale cóż- takie mamy czasy.Pozdrawiam i mimo wszystko życzę artystce natchnienia-żebysmy mogli zobaczyć w przyszłości coś naprawdę poruszającego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 22.04.04, 21:50 Otóż to! Z jedną uwagą. Ta pani nie jest artystką. Nie obrażajmy artystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Jak jednak czuliby się wyznawcy innych religii ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:00 Myślę że dobrą odpowiedzią na to pytanie jest twórca "Szatańskich wersetów". Muzułmanie wiedzą jak chronić swoje symbole religijne przed zbeszczeszczeniem. A katolicy mają piąte przykazanie więc wszcyscy mogą śmiało nimi pomiatać i ich obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 23.04.04, 00:07 Pewnie, ze przesadzila. Ale czy to powod, zeby wsadzic ja do wiezienia, bo jakis posel chce sobie zrobic reklame? Doprawdy, skoro dopuscila sie swietokradztwa, to zapewne skonczy w piekle. Czego jeszcze chcecie? Czyzby religia katolicka byla az tak slabowita, ze musi sie podpierac prawem w panstwie, w ktorym przynajmniej teoretycznie konstytucja gwarantuje wolnosc wyznania? Moim zdaniem to uderzenie ponizej pasa. Brak innych argumentow, to naslijmy prokuratora. Ja tez mam nadzieje, ze Nieznalska osiagnie w zyciu cos wiekszego, ale szczerze jej odradzam probowania tego w tym kraju fanatykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.pro / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 09:42 Fajnie by było gdyby osiągnęła, ludziom trzeba dobrze życzyc:)Nie wiem jednak czy zrobi coś sensownego,mając na względzie to szeroko dyskutowane dziełko. Tu chyba nie chodzi o samą Nieznalską, tylko ogólnie o to co się dzisiaj tworzy. Jaką ma to wartość estetyczną, artystyczną?? Słabiutkie prowokacje i tyle.Jakieś kiepskie fimy, kiepskie książki, średnia muzyka. Dużo pseudo- gwiazd, dużo szumu i tyle.Co do Kościoła,to nie jest słaby, ale chyba jakieś wyczucie mieć trzeba, w każdej dziedzinie życia.Tu nie tyle chodzi o Kościół jako instytucję , ile o pojedynczego człowieka.W więzieniu pani Nieznalska siedzieć nie będzie, bo to byłoby śmieszne. No i w całej sprawie nie chodzi o to,żeby wsadzać biedną artystkę do więzienia.Chodzi tylko o minimum szacunku. Tak na marginesie, ten kraj nie jest krajem fanatyków, chyba że ktoś ma jakiegoś bzika na punkcie Kościoła i jego wpływów. Jakoś na codzień tego nie odczuwam. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:37 No wiec wlasnie, to byla tylko slabiutka prowokacja, calkowicie sie z tym zgadzam. Uwazam, ze nie nalezal jej sie ten rozglos. Uwazam, ze sedzia, prokurator i wszyscy po koleji powinni zajac sie bandytami a nie "artystycznymi" prowokacjami. To jest chlam, a nie obraza uczuc religijnych. Jak kogos cos tak beznadziejnego obraza, jak ktos uwaza, ze to sprawa dla prokuratora, to ja z koleji smiem watpic w wiare tego kogos. Natomiast fakt, ze w naszym Panstwie sadzi sie za brak szacunku do symboli jedej religii uwazam za naganny i niebezpieczny. Tak jak powiedzialem, uwazam to za przejaw religijnego fanatyzmu. Nie dziwie sie, ze Pani tego nie zauwaza (z pani postow wnosze, ze nalezy Pani do wierzacej wiekszosci). Zazwyczaj tak jest z uciskiem, ze narzekaja na niego uciskani a nie uciskajacy. Mnie wplyw Kosciola na prawo w tym kraju przeszkadza i nie sadze zeby byl to przejaw "bzika". Po prostu to sie zauwaza dopiero jak sie trzyma lufe od tej gorszej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij.katol Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:19 gość 123 napisał: "Natomiast fakt, ze w naszym Panstwie sadzi sie za brak szacunku do symboli jedej religii uwazam za naganny i niebezpieczny. Tak jak powiedzialem, uwazam to za przejaw religijnego fanatyzmu" To znaczy twoim zdaniem żeby to było przestępstwo to w tej instalacji powinny znaleźć się jeszcze inne symbole religijne. Tylko ile symboli to nie będzie fanatyzm? 3, 5 24? A może jeszcze orzeł biały i fotografia prezydenta RP? Może wtedy to już nie będzie brak tolerancyjności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 23.04.04, 20:51 Nie. Moim zdaniem co by sie tam nie znalazlo, byloby to tylko pozalowania godne. A nie przestepstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.pro / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 21:10 Rozumiem Twoje argumenty.W końcu to kwestia światopoglądu, przemysleń i w ogóle. Każdy ma prawo. Mnie jednak gdzieś to wszystko ubodło i nie potrafię zmienić swojego nastawienia.To jest we mnie.Ciągle chodzi mi o tę odrobinę wyczucia.Pewnie rozumiesz,że też mam swoje racje:) W każdym razie, zagrała słabiutko.Co do tego jesteśmy zgodni(zgodne).Jeśli chodzi o wątpliwości dotyczące prawdziwości mojej wiary, to ja sama nie wiem czy własnie taka powinna być:)Czasami idę na żywioł,ale to trochę też na tym polega:)W każdym razie, miło było skonfrontować poglądy w dyskusji bez agresji. Chyba o to chodzi? Dzięki. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Uważam,że Nieznalska przesadziła. IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 23.04.04, 21:31 Doskonale rozumiem Twoje oburzenie i to, ze Cie to ubodlo. Jedyne co chce powiedziec, to to, ze pewnie nie kazdego kto Cie obrazi czy "ubodzie" pozywasz do sadu ;). Ja rowniez Cie pozdrawiam i zycze milego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij.katol Polskie prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:25 Apropo tego wpływu na prawo to może jakieś konkrety? W czym jest problem? - Nie zabijaj? - Nie kradnij? - Nie mów fałszywego świadectwa? - A może rozwodzik za cudzołóstwo? Ci katole są straszni i wszędzie wtykają swoje trzy grosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Polskie prawo IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 23.04.04, 20:50 Kilka przykladow: 1) Problem aborcji (w naszym wydaniu w kazdym razie) 2) Problem malzenstw homoseksualnych i adopcji przez te malzenstwa 3) Problem krzyzy w kazdej klasie w szkole (ale nie inne symbole religijne) 4) Problem eutanazji Moim skromnym zdaniem w kazdej z tych spraw argumenty wlasciwe dla religii katolickiej przewazaja nad wartosciami niezaleznymi od religii. Oczywiscie nie zabijaj, nie kradnij itd. sa wartosciami uniwersalnymi i nie mam do nich zadnych pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: Polskie prawo IP: *.pro / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 21:44 Jeśli chodzi o krzyże w klasach, to nie mam nic przeciw temu,żeby zawisły inne symbole.Jeśli komuś na tym zależy.Eutanazja??-zdecydowany sprzeciw, to w konsekwencji krok wstecz a nie do przodu.Poza tym swoista porażka społeczeństwa.Łatwo też o nadużycia,sprawa pogotowia z Łodzi nie nastraja mnie optymistycznie. Aborcja?-pod pewnymi warunkami tak,ale nie jako środek antykoncepcyjny bądź zaradczy na ludzką nieodpowiedzialność i lekkomyślność.Śmiem twierdzić,że tak by się to skończyło.No a małżeństwa homoseksualne? To duży problem,jakoś to zgrzyta. Adopcja dzieci przez takie pary? Nie potrafię ocenić, nie jestem psychologiem a tu chyba chodzi o dobro dziecka głównie. Ciekawy byłby to układ z jego punktu widzenia.Cóż,więcej uwag nie mam.Dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Moje trzy grosze:) 22.04.04, 22:37 Tydzień temu byłam na nowym filmie Woody Allena "Życie i cała reszta" czy jakos tak:) Tam pada celna uwaga autorstwa samego Allena a brzmi ona mniej więcej tak: JAK KTOŚ WYJDZIE NA SCENĘ I NAŻYGA TO ZAWSZE SIĘ ZNAJDZIE KTOŚ, KTO TO NAZWIE SZTUKĄ. Od siebie dodam tylko, że "arystka" Nieznalska nazywając swoje "dzieło" "Pasją" popełniła poważny błąd, bo jako osoba z wykształceniem artystycznym musiała wiedzieć, że w sztuce słowo "pasja" przypisane jest tylko do męki Chrystusa. Była to więc z jej strony artystyczna prowokacja, chyba że się nie przykładała do historii sztuki a wtedy mamy doczynienia z nieuctwem graniczącym z głupotą. Może być też tak, że pani ta nie odznacza się specjalną wrażliwością i nie zastanawiała się wcale nad odbiorem swego dzieła. To również nie najlepiej o niej świadczy. Mam nadzieję, że sąd rozważy ponownie całą sprawę i dotrze do prawdziwych motywów Nieznalskiej. Tak czy owak karanie jej więzieniem nie byłoby dobrym rozwiązaniem, bo to byłoby wsadzanie do więzienia za głupotę albo za nieuctwo, albo za dążenie do osiągnięcia sławy za wszelką cenę (tutaj ceną będzie zamknięcie przed nią galerii opłacanych przez podatników). Uważam, że dla doświadczonego sędziego, wspartego przez biegłych nie ma niczego specjalnie trudnego w dotarciu do prawdy w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASA Re: Moje trzy grosze:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:43 slowo "pasja" przypisane jest też do szewca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli81 Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.brzezno.gda.pl 22.04.04, 22:47 i co z tego ze jest wyscig kto kogo bardziej zszokuje?co w tym zlego.sztuka zawsze szokowala,tak jej rola miedzy innymi.przelamuje bariery.co do strąka to niedobrze mi sie robi na jego widok,a zwlaszcza gdy go slysze.jednak coz.kto nie chce ten nie musi sluchac,prawda? podobnie kto nie chce to nie musi isc do galerii... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Nieznalska powinna poddziękować za reklamę LPR 22.04.04, 22:58 Niezależnie od tego jaką wartość artystyczną przedstawia jej praca, to świry religijne zrobiły jej taką reklamę, jakiej nie zrobiłaby żadna agencja reklamowa. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Nieznalska powinna poddziękować za reklamę LP IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 22.04.04, 23:36 Świry religijne??? Heheheee. A ciekawe jakim świrem ty jesteś? Bo ,że jesteś świrem , nie mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASA a to juz nie wolno kaskadera na smigle umiescic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:36 chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 22.04.04, 23:43 Morda posla Strąka obraza moje uczucia religijne. Gdzie mam zlozyc doniesienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij.katol Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:27 Do psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.cs.ubc.ca 23.04.04, 05:40 A ja zajrzalem do archiwalnego artykulu pani Jareckiej, w ktorym to twierdzi ona, ze: " Kiedy Daniel Olbrychski szablą zamierzył się na "Nazistów", był jak święty walczący ze smokiem. Nawet jeśli się uzna, że było to zachowanie usprawiedliwione, trzeba też uznać je za naiwne. Myśląc, że walczy ze złem, dał się złapać w zastawioną bardzo zmyślnie przez artystę pułapkę." Przypominam, ze chodzi o wystawe "Nazisci", gdzie artysta uzyl fotografii aktorow filmowych w niemieckich mundurach. To znaczy p. Jarecka twierdzi, ze Olbrychski wyszedl na debila bo nie zyczyl sobie aby jego zdjecie bylo na owej wystawie? Niezaleznie od tego o co chodzilo artyscie, Olbrychski mial do tego prawo i cale te wywody o pulapkach itd brzmia glupawo. Wsadzanie kogos do wiezienia, za instalacje artystyczna to lekka przesada, ale jak ktos stwierdzil wczesniej, taka sztuka jest po prostu "chujowa" J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzeszny Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: *.abhsia.telus.net 23.04.04, 07:48 Pani Nieznalska Nie zna jak malowac. Szuka jak moze roznych happeningow przy uzyciu symboli religijnych zeby zwrocic uwage na siebie, jak Salieri, teraz krzyz, jakie symbole w nastepnej kolejnosci uzyje....zobaczycie ta baba uzyje wszelkich dostepnych symboli do swoich celow ( albo celow swojego diabla hypnotyzera) Uwaga na pania Nieznalska bo chwyci sie za Prezydenta albo za dzieci. Sprawia wrazenie ze ta istota boza ma bzika zeby zwrocic uwage na siebie, chyba nie ma dzieci, biedna kobieta. Wasz znany Grzeszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ernesto SZOK!!! ten kraj to Ciemnogrod !, wspolczuje Pani IP: *.chello.pl 23.04.04, 08:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg Nieznalska nie jest artystką IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 23.04.04, 08:59 A ponieważ potrafi robić wyłączne kicze, to machęła sobie ów krzyż z genitaliami żeby o niej było głośno. Nie zmienia to faktu, że jest typowym beztalenciem, jakie trafiają do tej dennej 'akademii' w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Nieznalska nie jest artystką IP: *.chl.asp.gda.pl 23.04.04, 11:25 Cikawam dlaczego twierdzisz ze ASP w Gdańsku to denna Akademia? Zapewne Cie nie przyjeli i masz im to za zle. Musze Cie zmartwic, ale z tej dennej szkoly wyszlo paru artystycznych geniuszy. Nie rozumiesz pojecia kicz (jak wiekszosc wypowiadajacych sie tytaj). Nie rozumiesz motywacji Doroty Nieznalskiej. Ale coz poradzic... Nasze spoleczenstwo sklada sie glownie z tak ciemnych ludzi jak Ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciemny Re: Nieznalska nie jest artystką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:35 Poczułem się urażony tą opinią bo np w Nigerii jest o wiele więcej ciemnych ludzi, a nawet całkiem czarnych. I nie wiem czemu czepiasz się nas ciemnych. Ja uważam że jestem w porządku mimo że mam troche ciemniejszą skórę niż inni. I może coś na temat tych motywacji opowiesz. Bo my czarni ich nie pojmujemy. Mimo że strugamy sobie różne figurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol WIĘC CIEPLUTKIE GÓWNO W FORMIE PREZENTU TEŻ MOŻE B IP: 213.17.163.* 23.04.04, 09:56 TEŻ MOŻE BYĆ DZIEŁEM SZTUKI I PROPONUJE ABY PANI "ARTYSTKA" SPREZENTOWAŁA JE SWOJEJ MAMIE NA DZIEŃ MATKI JAKO NIEWĄTPLIWIE SWOJE DZIEŁO BĘDĄCE WYRAZEM ŁAMANIA WSZELKICH GRANIC W "SZTUCE". A TO SIĘ MAMUSIA UCIESZY.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojownik Re: Autorka pracy z genitaliami na krzyżu ponowni IP: krezus.d* / *.mofnet.gov.pl 23.04.04, 11:26 Prace tej Pani powinny być wystawiane w muszlach klozetowych. Najpier wystawić, a potam spuścić wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojownik Wszystkie jej prace do muszli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 11:51 A przed spłuknięciem jeszcze narżnąć oczywiście papierków. Odpowiedz Link Zgłoś