Dodaj do ulubionych

"Złote Żniwa" za 4499 zł.

23.03.11, 16:05
Sklep: "Chodzi o to, żeby nikt tego nie kupił"

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9307741,_Zlote_Zniwa__za_4499_zl__Sklep___Chodzi_o_to__zeby.html
Wiem, że takie jest prawo rynku, ale jest w tym coś wyjątkowo obrzydliwego. Księgarz/bibliotekarz powinno brzmieć dumnie ale w tym momencie przestało. Przynajmniej dla mnie.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:09
      Dobre:) Nie bardzo wiem po co facet to ściągnął. Przecie nikt mu nie kazał. Ale sama zasada nawet logiczna- ciężką pracę muszą wykonać sprzedając to dzieło więc dali wysoką cenę.
      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:15
        humbak napisał:

Nie bardzo wiem po co facet to ściągnął. Przecie nikt mu nie kazał.

Trzeba było przeczytać treść wklejonego linka

- Ponieważ nie możemy wycofać książki z naszej oferty, a nie chcemy żeby nasi klienci odnieśli wrażenie, iż poglądy i wnioski Pana Grossa są naszymi poglądami, postanowiliśmy nieco podwyższyć cenę książki. Życzymy udanych zakupów - możemy przeczytać w uzasadnieniu na stronie internetowej. Zapytany o to, które dokładnie poglądy Jana Grossa mu nie odpowiadają odpowiedział: - Nie przeczytałem całej książki, nie chcę się wypowiadać na temat jej treści.
        • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:22
          Czytałem.. po prostu wyjaśnienie nie wydaje mi się wiarygodne:)
          • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:25
            humbak napisał:

> Czytałem.. po prostu wyjaśnienie nie wydaje mi się wiarygodne:)

Bo żadnego wyjaśnienia być nie musi. Takie jest prawo wolnego rynku. A że jest to obrzydliwe przy okazji, to tylko wzrusza nielicznych.
            • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:27
              Pewnie że nie musi. Wolny kraj mamy, nie?:) A możesz mi powiedzieć co jest w tym obrzydliwego?
              • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:31
                humbak napisał:

> Pewnie że nie musi. Wolny kraj mamy, nie?:) A możesz mi powiedzieć co jest w ty
                > m obrzydliwego?

Tłumaczenie się tego haniebnego postępku.
                • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:34
                  No dobrze, będę drążył dalej- co jest w nim haniebnego?
                  • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:36
                    humbak napisał:

> No dobrze, będę drążył dalej- co jest w nim haniebnego?

Drąż se
                    • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:37
                      No ale serio nie wiem co masz na myśli. Weźże nie bądź sfynia no:)
                      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:53
                        humbak napisał:

> No ale serio nie wiem co masz na myśli. Weźże nie bądź sfynia no:)

Szanuję cię, ale nie zamierzam spełniać twoich zachcianek.
                        • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:56
                          Prośba o wyjaśnienie swego stanowiska to chyba jeszcze nie zachcianka, ale niech i tak będzie. Nic na siłę.
                          • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:01
                            humbak napisał:

> Prośba o wyjaśnienie swego stanowiska to chyba jeszcze nie zachcianka, ale niec
                            > h i tak będzie. Nic na siłę.

Wyjaśniłam to w innym poście w tym wątku i specjalnie dla ciebie nie zamierzam się powtarzać.
                        • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:58
                          Aha, czyli przymiotnik użyty bez uzasadnienia.
                          Ten pan, któremu odmawiasz prawa do manifestowania ( chociażby w tej formie) poglądów czyni to za własne pieniądze i na własną odpowiedzialność.
                          Co więcej nie kryje się z tym.
                          Jeżeli jesteś tak bardzo oburzona napisz mu o tym, przedstaw swoje racje, a nie odstawiaj chocholego tańca urażonej księżniczki na forum.
                          • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:05
                            tw_wielgus napisał:

> Aha, czyli przymiotnik użyty bez uzasadnienia.
                            > Ten pan, któremu odmawiasz prawa do manifestowania ( chociażby w tej formie) po
                            > glądów czyni to za własne pieniądze i na własną odpowiedzialność.
                            > Co więcej nie kryje się z tym.
                            > Jeżeli jesteś tak bardzo oburzona napisz mu o tym, przedstaw swoje racje, a nie
                            > odstawiaj chocholego tańca urażonej księżniczki na forum.

Po co ta histeria?
                            • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:12
                              Ja histeryzuję..?!
                              Coś Ci się przewidziało, ale masz u mnie plus za bujną wyobraźnię.
                              • dymka1 Muszę iść do Biedronki 23.03.11, 18:46
                                tw_wielgus napisał:

> Ja histeryzuję..?!
                                > Coś Ci się przewidziało, ale masz u mnie plus za bujną wyobraźnię.

Jak wrócę to (mam nadzieję) pogadamy.
                          • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:09
                            Ależ ty nienawidzisz pana Grossa. Za cóż?
                            • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:15
                              To poważny zarzut i zupełnie nietrafiony.
                              Żebym mógł go nienwidzieć musiałbym go znać i mieć ku temu jakiś powód, musiałby mi coś złego zrobić. Wtedy ten Twój zarzut miałby jakieś uzasadnienie.
                              Do T.Gorssa jako do człowieka nic nie mam, jako persona wisi mi i powiewa.
                          • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:11
                            Ten pan robi sobie także darmową reklamę. I demonstruje swoje poglądy w sposób wyjątkowo niestosowny do profesji, którą chciałabym móc nadal darzyć szacunkiem. Sprzedaż książek to coś więcej niż handel na straganie. Eh, wciąż ta staroświeckość ze mnie wyłazi :(((
                            • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:19
                              W staroświckości nie ma niz złego. Można podzielać Twoje zdanie lub nie. Można się dopatrywać celowej promocji twórczości T.Grossa przesz GW lub tłumaczyć aktywność publicystów Gazety w inny sposób.
                              To tylko poglądy, zdanie, opinie.
                              Niemniej nie uważam, aby należało tego pana księgarza piętnować za tą manifestację jaką sprokurował.
                              • woda_woda Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:20
                                tw_wielgus napisał:

> Niemniej nie uważam, aby należało tego pana księgarza piętnować za tą manifesta
                                > cję jaką sprokurował.
                                >

Nikt pana księgarza nie piętnuje, co najwyżej piętnuje jego głupotę i kłamstwo :)
                                • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:28
                                  :D no to dałaś w palnik...
                                • dymka1 Dokładnie! 23.03.11, 18:49
                                  ale fajnie że jesteś
                          • ave.duce "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 18:26
                            Czyli per analogiam > jak rozumiem > zgadzasz się z "aptekarzami katolickimi", którzy chcą mieć prawo do odmowy sprzedawania tego, co przepisał lekarz, tak?
                            • gat45 Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 18:33
                              Hmmmmmmmmm

forum.gazeta.pl/forum/w,28,123538599,123539458,Re_Zlote_Zniwa_za_4499_zl_.html
                              les grands esprits se rencontrent
                              • ave.duce Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 18:35
                                Czytam "od góry" i się dopisuję. Czy to źle, że mamy takie same skojarzenia?
                            • humbak Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 18:36
                              Oj non analogam, oj non:)
                              • ave.duce Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 18:52
                                Dlaczego nie?
                                Tylko konkretnie.
                                • humbak Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 19:25
                                  Konkretnie? Bo o ile dobrze pamiętam (popraw mnie jeśli skleroza znów zaatakowała), tam nie chodziło o to że właściciel apteki nie chciał sprzedawać, ale że pan/pani farmaceuta chcieli mieć prawo odmówienia sprzedaży. Ponadto lek zasadniczo jest produktem zupełnie odmiennym od wszystkich pozostałych- w tym również książek. Poza tym uważam że w przypadku dóbr kultury (i nie tylko), filtr w postaci dobrego sprzedawcy to cenna rzecz. Abstrahuję w tej chwili od oceny tej konkretnej pozycji, ale w przypadku takich dóbr dobrze jest jeśli sprzedawca potrafi w zdecydowany sposób wyrazić swoją opinię na temat sprzedawanego produktu.
                            • tw_wielgus Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 19:04
                              A to "dzieła" Gorssa są wydawane na recepty..?!
                              Zdumiewasz mnie tym spostrzezeniem w najwyższym stopniu.
                              Czy przemyślenia nijakiego Adolfa Hitlera powinny również znaleźć się na księgarskiej pułce?
                              Bez przesady, mocium Panie..

ave.duce napisała:

> Czyli per analogiam > jak rozumiem > zgadzasz się z "aptekarzami katoli
                              > ckimi", którzy chcą mieć prawo do odmowy sprzedawania tego, co przepisał lekarz
                              > , tak?
                              • ave.duce Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 19:08
                                Nie, ale i to, i to jest towarem. I tam, i tu właściciel jest prywatny.

Zapominasz, Ty przeciwnik wszelkiej cenzury, o tym, że "dzieł" Hitlera zakazuje prawo?
                                Cenzura ok, jeżeli pasuje Tobie, ale nie ok w przeciwnym przypadku.
                                • tw_wielgus Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 19:19
                                  Samocenzura nie jest zjawiskiem nagannym. W tym wypadku mamy do czynienia właśnie z tym rodzajem działania.
                                  Nie, nie zapominam, absolunie nie, Tylko nie rozumiem dlaczego za taką samą zbrodniczą lekturę prawo nie uznało dzieł Marksa i Engelsa jak również późniejszych teroretyków komunizmu, których ideologia przyczyniła się do wymordowania zdecydowanie wiekszej ilości ludzi niż ideologia nazizmu (którą, od razu podkreślę, potępiam na równi).
                                  • ave.duce Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 24.03.11, 16:44
                                    Nie. Autocenzura dotyczy wyłącznie osoby, która stosuje ją wobec siebie. Przestaje być autocenzurą, kiedy dotyczy innych.

Mnie się pytasz? Może jakiś konkret z tych "dzieł", porównywalny ze złotymi myślami z "Mein Kampf"? Wg mnie > takie zakazy są bez sensu. Sama obecność książki nie stanowi niebezpieczeństwa.
                              • humbak Re: "Księgarze" niczym "Aptekarze"? 23.03.11, 19:52
                                Nie zaszkodziłoby.
    • mmena Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:23
      Powinni zatem wycofac glupowate romansidla, by nie byc posadzonymi o identyfikacje z nimi czy poradniki w stylu "jak schudnac 20 kg w 2 dni".
      Czekamy az lekarze przestana leczyc tych, z ktorych pogladami sie nie identyfikuja.
      Chyba sie nie identyfikuja, bo nie zdarzyli przeczytac, przepraszam, zapytac o poglady.

Glupiutkie, szczeniackie zachowanie. Godne 5-latka.
      • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:28
        > Czekamy az lekarze przestana leczyc tych, z ktorych pogladami sie nie identyfik
        > uja.

A co ma piernik do wiatraka?:)
        • ave.duce Co? pytasz Humbaku... 23.03.11, 18:30
          A to > Aptekarze ze Stowarzyszenia Farmaceutów Katolickich Polski nie chcą mieć w swoich aptekach środków antykoncepcyjnych, które według nich niszczą ludzkie życie i płodność...
      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:29

> Glupiutkie, szczeniackie zachowanie. Godne 5-latka.

ale to w sumie dobrze że to opublikowali. Często kupuję książki przez internet. Nigdy nie korzystałam z usług tego sklepu i już wiem, że nigdy nie skorzystam.
    • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:34
      ..."Jest w tym coś obrzydliwego".
      Z tym się zgodzę, ta pozycja jest wyjątkowo obrzydliwa, a jak sądzę autor jeszcze nie spoczął na laurach.
    • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:34
      Ten księgarz tworzy zapewne solidne i wielodzietne stadło z polskim aptekarzem katolickim płci przeciwnej. Klauzula sumienia skuwa ich lepiej niż kajdany.
      • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:37
        Klauzuli sumienia przeciwstawiłbym klauzulę politycznej poprawności. Efekt podobny.
        • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:39
          Że co proszę ?
          • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:53
            Że efekt ten sam.
            • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:59
              Nie wydaje mi się. Ale jeżeli nawet, to dla mnie pobudki też się liczą w ocenie moralnej,nie tylko efekt. Taka staroświecka przypadłość.
              • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:09
                Dochodzimy do skraju cenzury. A kto te pobudki ma oceniać, kto ma prawo do udzielania certyfikatów moralności? Przeceiż nadrzędną wartością jest prawda, mylę się?

Wolny kraj, wolny rynek. Wolny Polak wydał książkę, drugiemu wolnemu Polakowi się jego twórczość nie spodoba i ma prawo chociażby w ten sposób wyrazić swoją dezaprobatę.
                • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:15
                  Wolność polega między innymi na tym, żeby współobywateli nie zmuszać do dylematu cenzury. Ale do tego trzeba mieć wyczucie granic wolności. Może Polska jeszcze za krótko jest wolna, nie wiem. Dorastałam i dalej żyję w zamordystycznym kraju, gdzie coś takiego byłoby nie do pomyślenia :)).
                  • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:27
                    Postawiłem akcent na poszukiwaniu prawdy nie bez powodu.
                    Oddzielmy paszkwilantów i tych, którzy ewidentnie wolności nadużywają od reszty.
                    Jest prawo, są sądy, niech one oceniają racje stron. Wolność to clou demokracji.
                    Dla przykładu: redakcja Agory miała prawo pozwać Rymkiewicza za jej zdaniem zbyt ostrą opinie? Miała.
                    Rymkiewicz miał podstawy do takiej opinii? Miał.
                    Niech sąd rozstrzygnie, czy zostało przekroczona ta granica, która wyznacza demokracja, prawo, dobry obyczaj.

Nie znam stosunków i obyczajów panujących, w kraju, w którym mieszkasz w związku z tym nie mogę się odnieść. Niemniej do pewnego stopnia niekiedy wystarczają dobre obyczaje, nie naruszanie i nie ma potrzeby sięgania po prawo.
                    • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:32
                      tw_wielgus napisał:
                      [...]
                      > Nie znam stosunków i obyczajów panujących, w kraju, w którym mieszkasz w związk
                      > u z tym nie mogę się odnieść. Niemniej do pewnego stopnia niekiedy wystarczają
                      > dobre obyczaje, nie naruszanie i nie ma potrzeby sięgania po prawo.
                      >

Stosowaniu się do dobrego obyczaju świetnie służą długie lata tresury. Niech będzie, że mieszkam w starej, zmurszałej demokracji, a polska młoda wolność musi się w trybunałach wyszumieć. Ale nijak nie da się zrobić, żeby mi się to podobało.
                      • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:42
                        Uwaga poniekąd słuszna, aby się wykształcił obyczaj potrzebna jest wola i czas. Podręczników jest pod dostatkiem.
                        Idąc jednak tropem owych dobrych obyczajów. (Z góry zaznaczam, że tego nie wiem)
                        czy prezydenci owego kraju przeprosili już wszystkich tambylców za to co wyprawiali gdy kolonizowali te zamorskie kraje, czy podziękowali za gościnę? Rozliczyli się już z mordów, tortur, niewolnictwa, upokorzeń. Wyrównali w dzwięczącej monecie straty tych społeczeństw które przez lata okupowali? Rozpatrzmy to również i w tym aspekcie.

Świat się zmiania, historia oczywiście powinna uczyć nas i dawać refleksję ale nie w ten sposób jak to czyni przy aplauzie redakcyjnego chóru T.Gross.
                        • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 18:20
                          Poruszasz zupełnie inny aspekt sprawy. Czy raczej aspekty, bo dużo ich. W tym wątku wolalabym się ograniczyć do ograniczania wolności obywatelskich przez samych obywateli. W stosunku do siebie, nie do innych. To miałam na myśli pisząc o tresurze do dobrego obyczaju.

A co do kolonizacji - w ogromnej części przeprosili, w sporej zapłacili, często-gęsto nadal płacą. Oczywiście krzywd nie skompensowano w całości, tego się nie da zrobić. A potem, po niepodległości, doszły do tego wzajemne już porachunki, obustronne. Bardzo to wszystko skomplikowane i nie ma nic wspólnego z tematem. Nie uciekam, ale to rozważania na inny wątek i chyba na inne forum.
                          • ave.duce Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 18:34
                            Najczęściej ograniczają naszą wolność ... "sąsiedzi" z poczuciem misji.
                          • tw_wielgus Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 19:12
                            gat45 napisała:

> Poruszasz zupełnie inny aspekt sprawy. Czy raczej aspekty, bo dużo ich. W tym w
                            > ątku wolalabym się ograniczyć do ograniczania wolności obywatelskich przez samy
                            > ch obywateli. W stosunku do siebie, nie do innych. To miałam na myśli pisząc o
                            > tresurze do dobrego obyczaju.

Odmawiamy w imię obrony praw ogółu, prawa do samodzielnej oceny moralnej i decyzji jednostce. Pisałeś o intencjach, które należy brać pod uwagę, zatem ów księgarz dokonał oceny intencji działań P.Grossa i nie che brać udziału w tej jego zdaniem antypolskiej hucpie.
                            Zakładamy, bo możemy czynić różne założenia, że takie właśnie są z kolei jego intencje. Żyjemy w wolnym kraju i on prywatny przedsiębiorca ryzykujęc bojkot swojego sklepu przez czytelników postanowił zaprotestować ( wypowiedzieć się publicznie). Uważam, że miał do tego jak najbardziej prawo.

>
                            Pozostałe kwestie, masz rację, wykraczają nieco poza ramy tej dyskusji.
                            • blind_as_a_bat Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 24.03.11, 00:04
                              Zwykła hucpa.
      • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:38
        Tu mówimy o decyzji właściciela sklepu, a nie pracownika, który nie chce wypełniać polecenia pracodawcy.
      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:44
        gat45 napisała:

> Ten księgarz tworzy zapewne solidne i wielodzietne stadło z polskim aptekarzem
        > katolickim płci przeciwnej. Klauzula sumienia skuwa ich lepiej niż kajdany.

Nie jestem fanką Grossa, słuchałam tego audytu/ konferencji/ wysłuchania z Kina Polonia i mam mieszane uczucia. Nie wydaję kategorycznych sądów bo jeszcze nie czytałam tej książki. Ale w demokratycznym kraju mam chyba prawo kpić ją po przystępnej cenie. Tak jak dzieła Ratzingera czy Biblię Szatana.
        • humbak Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:52
          Jasne że masz, ale sprzedawca ma sprawo sprzedawać rzeczy wg własnego uznania. Ceny też ma w ten sposób prawo nadawać. Wolny rynek się kłania. Nie tylko klient ma prawa:)
    • pav2 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:38
      Kopacze z okolic Treblinki złapani na gorącym uczynku też tłumaczyli względami ekonomicznymi. I ja im i tej księgarni wierze w całej rozciągłości. Ani kopacze, ani księgarze nie kierowali się względami humanistycznymi. Nie są to żadni zwyrodnialcy, ot normalni Polacy.
      • don.kichote Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:47
        pav2 napisał:

> Nie są to żadni zwyrodnialcy, ot normalni Polacy.

Chyba pojechałeś "po bandzie"
        Żyję trochę na tym świecie i nie widziałem, żeby Polacy ani ci "normalni", ani ci "nienormalni" rozkopywali groby innych Polaków!

Dlaczego zatem, rozkopywanie grobów Żydów, jest - wg. Ciebie - "normalne"???
        • pav2 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:12
          Tak się złożyło, że moja najbliższa rodzina została wysiedlona przez Niemców do GG w okolice Treblinki i zapach dymu krematoryjnego towarzyszył im do czasu likwidacji obozu. Nasłuchałem się sporo wspomnień z tego czasu o ludziach i zdarzeniach, które się działy w tamtych stronach. Dla mnie nie są to żadne rewelacje. Mnie ta świadomość i wiedza towarzyszyła od wczesnego dzieciństwa. To byli normalni ludzie. Inną sprawą jest co z ludźmi może zrobić sytuacja, okazja.
          A co się z ludźmi dzieje można przeczytać we wspomnieniach np. Wiesława Kielara pt. "Anus mundi".
      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 16:58
        ot normalni Polacy.

Poszerzę - ot,normalni ludzie. Humanizm to ściema dla ubogich.
        • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:21
          dymka1 napisała:

> Poszerzę - ot,normalni ludzie. Humanizm to ściema dla ubogich.

Wedøug mnie - wprost przeciwnie. Humanizm to ściema dla zamożnych.
          • pav2 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:30
            Współczesne ocenianie postaw ludzi z okolic np. Treblinki jest moim zdaniem pozbawione sensu. Sądzę, że niewiele możemy i o sobie powiedzieć, jak byśmy się zachowali w ekstremalnych warunkach, a to były takie warunki i okoliczności.
            • gat45 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:36
              Nawet by mi do głowy nie przyszło oceniać tamtych ludzi. Ja oceniałam postawę współczesnego księgarza.
      • eulalia11 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 23:53
        To ci sami ludzie, a może tacy sami, którzy dla 10 złotych potrafią zabić niewinnego człowieka. A Złotej Wolce słyszeli wszyscy mieszkający w okolicach, dziwki wyjechały z kosztownościami po Żydach na zachód Polski

]Tekst linka
        Leksykon diet
    • woda_woda Jakieś to głupie. 23.03.11, 16:46
      "Cena miała być maksymalnie absurdalna, chodziło o to, żeby nikt tego nie kupił"

Nie kupią u niego, to kupią gdzie indziej.

I niech nie kłamie, że musi mieć to w ofercie. Durny jakiś ten gość :)
      • dymka1 Re: Jakieś to głupie. 23.03.11, 16:49
        woda_woda napisała:
        >
        > I niech nie kłamie, że musi mieć to w ofercie. Durny jakiś ten gość :)

No właśnie nie wiem jakie przepisy to regulują - czy musi czy nie musi.On twierdzi, że musi, ale podstaw do zmuszania go nie podaje.
        • woda_woda Re: Jakieś to głupie. 23.03.11, 17:08
          Nie ma takiego przepisu, który nakazuje właścicielowi sklepu mieć określony asortyment.
          Kłamie i tyle.
          • dymka1 Re: Jakieś to głupie. 23.03.11, 18:43
            woda_woda napisała:

> Nie ma takiego przepisu, który nakazuje właścicielowi sklepu mieć określony aso
            > rtyment.
            > Kłamie i tyle.

No to niech go przycisną o to kłamstwo....
    • wojciech6j Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:36
      Czapki z głów przed tym gościem. Gdybyśmy wszyscy byli tacy w Polsce....... Ehhh
      • papuzica_trzecia Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 19:46
        wojciech6j napisał:

> Czapki z głów przed tym gościem. Gdybyśmy wszyscy byli tacy w Polsce....... Ehh
        > h

oj tak.
    • rekkoon Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 17:45
      Najciekawszy jest nie sam fakt ustalania ceny książki - każdy może dać cenę zaporową na jakiś produkt, jeżeli nie chce, żeby ktoś go kupił. Trudno - albo ma w tym interes albo jest wariatem, jego prawo jako przedsiębiorcy. Tutaj jednak mamy prawo postawione na głowie - oni przygotowują bowiem tą książkę do zwrotu do wydawcy! I, że tak się zapytam, co napiszą w uzasadnieniu? Że "się" nie sprzedawała? No pewnie, że nie - ale z czyjej winy? Dlaczego ktoś ma przyjmować na stan towar, którego sprzedawca upierdliwie nie chce sprzedawać? To może ja zamówię cały nakład a potem zwrócę z powrotem?

Niestety, prawo mamy w Polsce głupie. Za błędy sprzedawców odpowiadają producenci i hurtownicy, nigdy ci, którzy mają rzeczywiście najwięcej do powiedzenia na temat sprzedaży.
    • pompompom Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 18:22
      Książka za taką cenę!? Co na to panprezes Kaczyński!? Tak wysoka cena książki to pewnie, rzecz oczywista, wina premiera Tuska!
      Czy czeka nas kolejny spektakl Jarka, tym razem o księgarni internetowej?
      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 18:54
        pompompom napisała:

> Książka za taką cenę!? Co na to panprezes Kaczyński!? Tak wysoka cena książki t
        > o pewnie, rzecz oczywista, wina premiera Tuska!
        > Czy czeka nas kolejny spektakl Jarka, tym razem o księgarni internetowej?

Plastikowa reklamówka za darmo.
    • tadzap Re: To badziewie wszędzie zalega. 23.03.11, 22:45
      A w Biedronce całe hałdy.
    • 4_oddech_kaczuchy Re: "Złote Żniwa" / "Protokoły mędr.. za 4499 zł. 23.03.11, 22:55
      dymka1 napisała:

> Sklep: "Chodzi o to, żeby nikt tego nie kupił"
      >
      > Wiem, że takie jest prawo rynku, ale jest w tym coś wyjątkowo obrzydliwego. Ksi
      > ęgarz/bibliotekarz powinno brzmieć dumnie ale w tym momencie przestało. Przynaj
      > mniej dla mnie.
      #
      Już słyszę tych krzykaczy, jak po wystawieniu "Protokołów mędrców Syjonu" czy "Mein Kampf" za 4499 zł zapluwają się o prawach rynku oraz że księgarz powinno brzmieć dumnie.
      (wiem, że przynajmniej Mein Kampf nie wolno handlować, ale to tylko retoryczny zabieg)
      • dymka1 Re: "Złote Żniwa" / "Protokoły mędr.. za 4499 zł. 23.03.11, 23:32

> Już słyszę tych krzykaczy, jak po wystawieniu "Protokołów mędrców Syjonu" czy "
        > Mein Kampf" za 4499 zł zapluwają się o prawach rynku oraz że księgarz powinno b
        > rzmieć dumnie.
        > (wiem, że przynajmniej Mein Kampf nie wolno handlować, ale to tylko retoryczny
        > zabieg)

Kto krzyczy? Czy ja krzyczę? Po prostu się dziwię temu handlarczykowi, że nie lubi zarabiać.

Wygranymi w tym tygodniu są Gross i Biedronka.
    • dymka1 Re: "Złote Żniwa" za 4499 zł. 23.03.11, 23:56
      brodanocka
      giwi tnie mnie jak wykwalifikowana golarka
      no to fik
      • kum.z.antalowki Gdyby Jarek kupił te "Złote Żniwa" za 4499 zł. 25.03.11, 16:31
        To dopiero by miał podstawę, żeby zrzędzić jaka przez tego Tuska drożyzna.
        I mógłby się chwalić, ze za jego rządów o wiele ciekawszą ksiązkę "Alfabet braci Kaczyńskich" można było kupić za 22 zlote...
    • kubala11 Brawo!!!!! 25.03.11, 20:43
      Pomysł ekstra!!!!:D
      • ave.duce Re: Brawo!!!!! 25.03.11, 20:49
        Też mi sie podoba. Hipokryzja kaczystów wychodzi jak na dłoni.
        • kubala11 Re: Brawo!!!!! 25.03.11, 20:51
          Jaka hipokryzja? Gosc uważa, ze dzieło Gro$$$a jest tyle warte, czyli je ceni....;)
          • ave.duce Re: Brawo!!!!! 26.03.11, 17:30
            I to cenienie cennie uzasadnia ;)
      • off_nick Re: Brawo!!!!! 25.03.11, 20:50
        kubala11 napisał:

> Pomysł ekstra!!!!:D

Ktoś dał się zrobić w balona albo schzofrenia
        • kubala11 Re: Brawo!!!!! 25.03.11, 20:52
          26.50 .... to moim zdanie o 25,49 za dużo...:P
    • dymka1 z blogu Passenta 29.03.11, 17:38
      Moim zdaniem księgarnie są od tego, żeby sprzedawać książki, chyba, że ich treść jest sprzeczna z prawem, wzywa do przemocy, szerzy rasizm, propaguje pedofilię etc. Książka Grossów jest być może niesłuszna, błędna, jednostronna, fałszywa, ale jest zgodna z prawem.
      Jeżeli księgarze zaczną być cenzorami, to pewnego dnia może okazać się, że nie wolno pisać krytycznie, ba, niesprawiedliwie, o Polsce, o Polakach, o panu Bogu, nie można popierać aborcji czy in vitro, nie można zamieszczać reklam agencji towarzyskich, wynajmować mieszkań cudzoziemcom (zwłaszcza kolorowym) itp. Nalepianie plakatów na wystawach księgarń kojarzy się niedobrze – z wybijaniem szyb i z paleniem książek. Tego jeszcze brakuje, żeby np. obrońcy dobrego imienia Lecha Wałęsy umieszczali takie napisy na wystawach księgarń sprzedających książki PP. Gontarczyka i Cenckiewicza, albo niektóre publikacje IPN.

W dyskusji nt książki Grossów nie uczestniczę, swoje przeżycia opiszę we właściwym czasie, ale wolałbym moje lektury dobierać sam, bez pomocy anonimowych cenzorów.

passent.blog.polityka.pl/2011/03/29/wraca-nowe/
    • bogumilka A ja kupiłam za 29 zl 29.03.11, 17:53
      moze być, choc ponure.
      • bogumilka Odrobina prawdy nikomu nie zaszkodzi 29.03.11, 17:54
        Tylko tchórze sie boją spojrzeć w lustro.
        • srul Re: Odrobina prawdy nikomu nie zaszkodzi 29.03.11, 19:08
          Coś się temu szowinistycznemu politrukowi pomerdało z terminologią. Bardziej adekwatny byłby tytuł "Złote wykopki"

4499 zł, cena wydaje się dośc niewygórowana, chyba się skuszę. "Sąsiedzi" sąsiadują u mnie na półce z "Malowanym Ptakiem" Kosińskiego i " Fragments" Benjamina Wiłkomirskiego"i "Opowieściami Baroma Munchausena"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka