Dodaj do ulubionych

Właściwie dlaczego nie ma pomnika?

12.04.11, 14:57
W ostatnich dniach tak się zastanawiałem dlaczego własciwie nie ma pomnika ofiar katastrofy smoleńskiej , wszystkivh ofiar -przed Pałacem Prezydenckim.
Przecież godne upamietnienie tragicznie zmarłych 96 osób w tym dwóch prezydentów, pierwszej damy, senatorów, posłów, generalicji, ludzi Kościoła, Rosdzin Katyńskich, urzędników państwowych , załogi samolotu - to nic nagannego.
Komu i dlaczego taki pomnik by przeszkadzał?
Podejrzewam, ze większość (nawet przeciwnicy) dość szybko by zobojetniała na sprawę.
A tak to mamy ciągłe podziały, zadymy, wrogość.
Zamiast spokoju osiągniętego bardzo niewielik kosztem- rozróby, nienawiść.
Nie mam innego wytłumaczenia tylko takie, że ten festiwal nienawiści, to dzielenie społeczństwa jest po prostu na rękę i rządzącym i opozycji pisowskiej. Rządzący wiedzą,że Kaczyński daje się wpuszczaś w kanał, no to go wpuszczają. A wyborcy zamiast zajmować się praca rządu to sledzą "co Kaczor powiedział i co na to PO"
Na dodatek dość wyraźnie odcięto od mediów ugrupowania zagrażające wojnie PO z PiSem - np PJN co skutkuje spadkiem notowa i powrotem elektoratu PJN do PiS .
Dla obu ugrupować (PO, PiS)stan wojny to gwarancja "bycia w polityce". Pojednawcze gesty typu "pomnik" odebrałyby Kaczyńskeiemu argument o "zdradzieckim rządzie" A wtedy koniec wojny i PO muiało by się zając podatkami, słuzba zdrowia.....i przegrałoby wybory(np na rzecz lewicy, czy PiS)
Dajemy sie straszliwie ogłupiac.
Obserwuj wątek
    • boblebowsky Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:01
      No dobrze, ale dlaczego przed pałacem prezydenckim?
    • ploniekocica Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:02
      Chociażby dlatego, że władze Warszawy głównie głosami PiS uchwaliły, że pomnik można budować najwcześniej 5 lat po śmierci "pomnikowanego". I tyle i aż tyle. Nawet gdyby Lech Kaczyński był matka Teresą skrzyżowana z Dalajlamą i Piłsudskim to o pomniku jego można myśleć w 2015 roku.
      • apodemus Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 16:10
        ploniekocica napisała:

> Chociażby dlatego, że władze Warszawy głównie głosami PiS uchwaliły, że pomnik
        > można budować najwcześniej 5 lat po śmierci "pomnikowanego".

Z wyłączeniem papieży Polaków, oczywiście.
    • cookies9 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:02
      Przed Pałacem jest tablica upamiętniająca ofiary,podobnie na terenie Pałacu tablica
      upamiętniająca parę prezedencką i pracowników kancelarii,w Sejmie są uwiecznieni
      posłowie,w Kościołach podobnie,na Powązkach elegancki,nowoczesny pomnik wokół
      groby ofiar...Na wszystko przyjdzie czas,nawet na pomnik wszystkich ofiar - rozpisany jest
      międzynarodowy konkurs.
      Spokojnie:-) Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł:-)
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:03
      Przecież taki pomnik jest na cmentarzu na Powązkach. Dlaczego jakiś pomnik miałby stanąć w centrum miasta? Ktoś tam z tych 96 osób zginął?
      • rzewuski1 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:07
        jesteś naiwny
        to nie o pomnik chodzi
        będzie pomnik to znajdzie tysiąc innych bzdur
        ta wojna POPISowska będzie trwać
        do czasu gdy obywatele tego kraju powiedzą im pas
        i wybiorą inne partie
    • postkomuch Pomnika nie ma bo jest demokracja 12.04.11, 15:03
      Mieszkańcy Warszawy w wolnych i demokratycznych wyborach zapewnili już w pierwszej turze wyborów przytłaczające zwycięstwo kandydatce która jasno i stanowczo deklarowała że żadnego pomnika na Trakcie Królewskim nie będzie. Proste i jasne. Gdyby Naród chciał pomnika toby sobie wybrali jakiegoś PiSlamistę czy sprzedajną SLDiwkę.
      Demokracja Panie Szanowny ustanowiła prawdziwe prawo i sprawiedliwość, nie te okrzyczane dwa kłamstwa i spójnik.
    • scoutek Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:04
      a Lech Kaczyński jest uhonorowany sarkofagiem na Wawelu.... mało?
      • l_zaraza_l Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 17:42
        scoutek napisała:

> a Lech Kaczyński jest uhonorowany sarkofagiem na Wawelu.... mało?
        >

Zawsze będzie za mało i nie tak.
    • stanczyk-5 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:04
      Drogi Remik.bzz , chcesz pomnika ? OK !
      ja nie skapiec,ufunduje ci go ..tylko sie
      pospiesz zanim CBA w piora mi zajrzy ;)
    • nie_pis_mienny Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:07
      remik.bz napisał:

> W ostatnich dniach tak się zastanawiałem dlaczego własciwie nie ma pomnika ofia
      > r katastrofy smoleńskiej , wszystkivh ofiar -przed Pałacem Prezydenckim....
      ... bo Warszawiacy i nie tylko tego sobie nie rzyczą.
      W przyszłości referendum pokaże to dokładniej.
      Mała, krzykliwa grupka "opętańców pisu" nie może narzucać swojej woli większości. ktoś wreszcie musi im pokazać gdzie ich miejsce!

:p
      • nie_pis_mienny Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:09
        nie_pis_mienny napisał:

> rzyczą.

życzą

:oops:
    • volupte01 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:07
      A gdzie ty mieszkasz?
      • stanczyk-5 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:11
        volupte01 12.04.11, 15:07

"A gdzie ty mieszkasz?"

kilka kilometrow na polnoc od Moskwy ,taka "sypialnia" :)
    • sclavus Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:13
      Biedactwo!
      Masz problemy egzystencjalne...
      Komu i dlaczego taki pomnik by przeszkadzał? -czy wiesz, e bardziej idiotycznych pytań nie ma?
      A na koniec, nie wiem czy udajesz, czy rzeczywiście nie wiesz, ale już przeróżnych form upamiętnienia ofiar katastrofy jest sporo!!!
      PeeS - daj jakiś racjonalny powód, dlaczeg pomnik ofiar, powinien stać przed pałacem...
      PeeS2 - napisałeś: dajemy się ogłupiać... ty tak, to widać... - ja nie!! Powinieneś był zatem napisać: daję się ogłupiać!! Bo to widać - też!!
    • volupte01 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:16
      A co zrobic z tym pomnikiem co tam stoi?
    • prawieemeryt Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? Bo nie ma 12.04.11, 15:18
      zasług, które uzasadniałyby postawienie takowego. Za grosz nie ma !!!!!!!!!!!!!
    • porannakawa01 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 15:24
      A dlaczego miałby być następny?
      I dlaczego przed Pałacem?
      Jaruga-Nowacka co z tym miejscem miała wspólnego - przecież ona i pozostałe 90 kilka osób wyjeżdżały na tę wycieczkę z innych miejsc.
      Dlaczego przed Pałacem i dlaczego następny pomnik?

I nie zbywaj mi tu i nie kombinuj w typie, że każden jest przekonanen, ze POMNIK i w tym miejscu to rzecz konieczna.
      Konieczna do czego?
    • remik.bz Miałem racje, wojna jest Wam na rekę 12.04.11, 15:26
      Ani jeden z waszych postów nie poruszał tematyki zakończenia wojny polsko-polskiej.
      No cóż , miałem rację. Ta wojna jest na rękę równiez przeciwnikom PiS-u.
      • remik.bz Re: Miałem racje, wojna jest Wam na rekę 12.04.11, 15:30
        remik.bz napisał:

> Ani jeden z waszych postów nie poruszał tematyki zakończenia wojny polsko-polsk
        > iej.
        > No cóż , miałem rację. Ta wojna jest na rękę równiez przeciwnikom PiS-u.

Aby było jasne. Pisałem o pomniku nie tylko w kontekście "upamiętnienia" ale również jako o pewnym kompromisie, ustępstwie ze strony rządzących w celu zakończenia wojny polsko-polskiej. Bo to chyba ważny i godny cel?
        • volupte01 Re: Miałem racje, wojna jest Wam na rekę 12.04.11, 15:35
          Kompromis nie polega na przyjeciu stanowiska adwersarza.
        • prawieemeryt Re: Albo jesteś biezumnyj albo wręcz debil. Pisząc 12.04.11, 15:36
          "Aby było jasne. Pisałem o pomniku nie tylko w kontekście "upamiętnienia" ale również jako o pewnym kompromisie, ustępstwie ze strony rządzących w celu zakończenia wojny polsko-polskiej. Bo to chyba ważny i godny cel?" Kaczyńskiego żądań katalog jest nieskończony. On nawet nie przestanie gdyby Tusk, Komorowski, Sikorski publicznie się poddali, uklękli i poprosili by postawił im stopę na karku. Jeżeli tego nie rozumiesz to przestań próbować z nami rozmawiać.
        • woda_woda Ciekawe, co piszesz, remik.bz 12.04.11, 15:36
          remik.bz napisał:

> Pisałem o pomniku nie tylko w kontekście "upamiętnienia" ale ró
          > wnież jako o pewnym kompromisie, ustępstwie ze strony rządzących w celu zakońc
          > zenia wojny polsko-polskiej.

A na czym miałby polegać ten kompromis po stronie zwolenników pomnika przed Pałacem? Gdzie chcecie ustąpić?
      • prawieemeryt Re: Ta wojna jest na rękę równiez przeciwnikom PiS 12.04.11, 15:30
        Niewykluczone! Trzeba Polskę posprzątać i zrobić w niej miejsce dla NORMALNEJ opozycji, której Państwo potrzebuje jak kania dżdżu !!
        • remik.bz Opozycja jest potrzebna 13.04.11, 07:53
          prawieemeryt napisał:

> Niewykluczone! Trzeba Polskę posprzątać i zrobić w niej miejsce dla NORMALNEJ o
          > pozycji, której Państwo potrzebuje jak kania dżdżu !!

Zgadzam się.
          Normalna opozycja lewicowa ma realne szanse na powstanie.
          Problem w tym, że lewica nie ma szans na przejęcie elektoratu PiS-owskiego. Duża część tego elektoratu to ludzie popierający PiS z konieczności z braku alternatywy. Np część inteligencji katolickiej, która z przyczyn ideologicznych nie poprze SLD a z przyczyn moralno-etycznych (PO to partia kreująca kult pieniądza i tworzaca Polske bez miejsca dla starych, niedołęznych) nie poprze PO.
          Alternatywą dla tej grupy moze byc PJN. Ale jak długo w mediach bedzie królował Kaczyński walczący, tak długo nic sie nie zmieni.
          Trzeba cos zrobic, aby Kaczyński nie miał w ręku argumentów.
          A pomnik to wazny argument. Pomnika chce wiele milinów ludzi w Polsce i jak na raze to jedynie Kaczyński o ten pomnik upomina sie ( a raczej walczy).
          Jak na razie to nasz (inteligencji katolickuej ) dylemat jest taki. Chcemy pomnika. Władza wyrażnie go nie chce. Kaczyński jest agresywny, bezkompromisowy, napastliwy, stosuje paskudne chwyty.
          Ale odstepując go w praktyce popieramy Rząd, który nie chce pomnika.
          Rząd, który zakaceptował i dalej akceptuje bylejakość naszego pństwa. Bylejakość, która doprowadziła do tej katastrofy (bo takie jest moje zdanie).
          Ustąpienie Kaczyńskiemu w sprawie pomnika jest tak naprawdę gestem w strone wielomilionowego elektoratu tradycjonalistyczno-katolickiego.
          Naprawdę nie warto iść na takie ustępstwo w imie spokoju w Polsce, w imie poprawy szans na powstanie normalnej opozycji?
      • ploniekocica Re: Miałem racje, wojna jest Wam na rekę 12.04.11, 15:35
        Rozumiem, ze Polsce w 1939 roku wojna też była na rękę, bo nie spełnili postulatów Niemiec?
    • ave.duce Spritnie, spritnie, ale nie za bardzo ;) bt. 12.04.11, 15:30
    • ravny Kraków wam pomnik sfinansuje w Wawce 12.04.11, 15:46
      Jak tylko przywrócicie spokój królów w nekropolii na Wawelu.

Gwaranowane.

Jak na razie to pis ciągle chce kolejnych i kolejnych pomników. Najlepiej co przecznica w każdym mieście, żeby pieski miały gdzie sikać i bezdomni gdzie obalić flaszkę. Taki sam szacunek do zmarłych jak i do krzyży.
      a w Egipcie piramidę większą od tej Cheopsa. i niech tylko miejscowi się sprzeciwią! to przestaniemy na tanie wczasy jeździć! no!
    • volupte01 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 16:05
      Prezentujesz zakamuflowana opcję pissowską.:-)
    • bogucjusz Pomnik jest na Powązkach. n/t 12.04.11, 16:08
      j/w
    • apodemus Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 16:12
      Może dlatego, że Krakowskie Przedmieście nie jest odpowiednim miejscem dla takiego pomnika. Choćby dlatego, że ze względów historyczno-urbanistycznych jest zamkniętą, skończoną całością i wszelkie "obce" elementy byłyby tam... obce :)
      • albwu Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 18:55
        Jeżeli Pomnik miałby stanąc przed Pałacem jako miejscem pracy Prezydenta, to takie same pomniki powinny powstać przed miejscem pracy KAŻDEJ z ofiar. A niektóre osoby miały kilka miejsc pracy.
    • porannakawa01 Re: Właściwie dlaczego nie ma pomnika? 12.04.11, 19:15
      Martusia się domaga?
      Może ona po prostu przyzwyczajona, że gdy cokolwiek zachciała to otrzymywała.
      Tata, ujek - od kiedy pamiętała na służbowych samochodach, kolacyjki, małpki nie za swoje, samolotem naszym na cotygodniowe wywczasy za nasze.
      Podobnie jak tato i ujek - od zawsze pamiętają, że to wszystko co inni musieli ciężką pracą - im za darmo się należy.
      I willa, i wyjazd do Arteku, i pączek na przesłuchaniu.
      Teraz ma męża - ten również wszedł w ten układ rodzinno-mafijno-kaczyński i lekką ręką serwował przy pomocy teścia ułaskawienia. Wg Martusi też pewnie to się im należało.
      Co łaska ale minimum 25 tysięcy złotych? Lekko przyszło, lekko poszło?
      Ona po prostu przyzwyczajona.
      Jak dziecko widzace jak tata placi kartą kredytowa i odbiera towar.
      Tez się dziecku karta podoba bo można towar dostać i za niego nie płacić - jak sobie dziecko wyobraża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka