jan.bar 13.09.11, 13:39 gdy powiedział ze Polska jest w budowie. Widać że Polacy nie uwierzyli w to hasło. gdzie te budowy chciałoby się zapytać? Nawet autostrad nie będzie na Euro 2012. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 13:45 Dobrze się czujesz kłamiąc w imię dobra jakiejś partii? Odpowiedz Link Zgłoś
tadzap Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 13:46 Nie tylko wyśmiała,ale i obśmiała tego gogusia. Odpowiedz Link Zgłoś
v.t.s Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 20:15 też nie masz prawa jazdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 13:45 jan.bar napisał: > gdzie te budowy chciałoby się zapytać? w celu uzyskania odpowiedzi na to pytanie proponuję wyjrzeć przez okno, lub wyjśc na ulice, w najgorszym razie przejechac kilka kilometrów Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 13:51 titerlitury napisała: > jan.bar napisał: > > > gdzie te budowy chciałoby się zapytać? > > w celu uzyskania odpowiedzi na to pytanie proponuję wyjrzeć przez okno, lub wyj > śc na ulice, w najgorszym razie przejechac kilka kilometrów > Nie zmuszaj go, by wypełzł spod kamienia na światło dzienne.... Nie oglądałem programu, ale jeśli to był ten powód wyśmiania, to "gratuluję" tej publiczności... :( Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:05 simera16 napisał: > Nie zmuszaj go, by wypełzł spod kamienia na światło dzienne.... Nie oglądałem p > rogramu, ale jeśli to był ten powód wyśmiania, to "gratuluję" tej publiczności. W zasadzie nie ma sensu polemizować z osobą,która programu nie oglądała. Ja program oglądałem. Lis dobiera do swojego programu ludzi BMW i mimo,że sam stara się pomagać osobom,które mogą "przypieprzyć" PiSowi robi to tak nieudolnie,że aż żal doopę ściska z nieudolności Lisa. Na marginesie nie chodzi mi o obronę PiS. Co do Nowaka,to określenie go eunuchem jest szczytem elegancji. Ten facet faktycznie jest cienki jak barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:24 Rysiu, nie popisuj się. Nie Vogelchen, tylko Vögelchen, ewentualnie, jeśli nie potrafisz użyć niemieckich znaków - Voegelchen. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:34 ayran napisał: > Rysiu, nie popisuj się. > Nie Vogelchen, tylko Vögelchen, ewentualnie, jeśli nie potrafisz użyć niemiecki > ch znaków - Voegelchen. www.youtube.com/watch?v=ZQs8IA22flw Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:03 Jak widać, rysiu, filmik został wrzucony na youtube przez niejakiego matti8482, który najwyraźniej tak samo zna niemiecki jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:06 ayran napisał: > Jak widać, rysiu, filmik został wrzucony na youtube przez niejakiego matti8482, > który najwyraźniej tak samo zna niemiecki jak ty. Nie wiem dlaczego mnie nazywasz Rysiem,ale to nie mój problem tylko twój. Mir hat ein kleines Vogelchen gesungen (3:27)nseuropa.org/marschmusik/heer.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:23 Ależ z pewnością wiesz. www.duden.de/rechtschreibung/Voegelchen Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:37 ayran napisał: > Ależ z pewnością wiesz. Nadaję z Polski,nie mam zainstalowanej niemieckiej klawiatury.Wystarczy? > > www.duden.de/rechtschreibung/Voegelchen > > Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:48 Ja też nadaję z Polski i też nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:57 ayran napisał: > Ja też nadaję z Polski i też nie mam. Wiem jak po niemiecku pisze się "słowo "ptaszyna"(Vögelchen ) nie chciało mi się.. przełączać klawiatury na niemiecki,czy też skopiowałem link,który na wielu stornach jest taki jaki podałem. Naprawdę to takie istotne? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 16:05 Przyznaję,że popełniłem błąd w pisowni.Już poprawiłem. Wystarczy ptaszyno? czy mam pójść do Cannosy? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:45 full_marks napisał: > > > W zasadzie nie ma sensu polemizować z osobą,która programu nie oglądała. > Ja program oglądałem. > Lis dobiera do swojego programu ludzi BMW i mimo,że sam stara się pomagać osobo > m,które mogą "przypieprzyć" PiSowi robi to tak nieudolnie,że aż żal doopę ścisk > a z nieudolności Lisa. > Na marginesie nie chodzi mi o obronę PiS. > Co do Nowaka,to określenie go eunuchem jest szczytem elegancji. > Ten facet faktycznie jest cienki jak barszcz. > Czy musiałem oglądać program? Odniosłem się do postu założycielskiego ten wątek, gdzie poddano we wątpliwość fakt prowadzenia inwestycji w Polsce. Poza marginesem; Masz w zwyczaju zagladać komuś do rozporka, by móc określać go mianem "eunuch"? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:49 simera16 napisał: > full_marks napisał: > > > > > > > W zasadzie nie ma sensu polemizować z osobą,która programu nie oglądała. > > Ja program oglądałem. > > Lis dobiera do swojego programu ludzi BMW i mimo,że sam stara się pomagać > osobo > > m,które mogą "przypieprzyć" PiSowi robi to tak nieudolnie,że aż żal doopę > ścisk > > a z nieudolności Lisa. > > Na marginesie nie chodzi mi o obronę PiS. > > Co do Nowaka,to określenie go eunuchem jest szczytem elegancji. > > Ten facet faktycznie jest cienki jak barszcz. > > > Czy musiałem oglądać program? Odniosłem się do postu założycielskiego ten wątek > , gdzie poddano we wątpliwość fakt prowadzenia inwestycji w Polsce. Poza margin > esem; Masz w zwyczaju zagladać komuś do rozporka, by móc określać go mianem "eu > nuch"? Nie trzeba zaglądać w rozporek ani patrzeć w "facjatę" gościa. Na pytanie Lisa aby wymienił znaczące sukcesy PO...powiedział, przewietrzyliśmy okna i drzwi by smród po PiS wyszedł. Ocenę tej wypowiedzi zostawiam każdemu do dowolnej interpretacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:53 full_marks napisał: > simera16 napisał: > > > full_marks napisał: > > > > > > > > > > > W zasadzie nie ma sensu polemizować z osobą,która programu nie oglą > dała. > > > Ja program oglądałem. > > > Lis dobiera do swojego programu ludzi BMW i mimo,że sam stara się p > > > > > Nie trzeba zaglądać w rozporek ani patrzeć w "facjatę" gościa. > Na pytanie Lisa aby wymienił znaczące sukcesy PO...powiedział, przewietrzyli > śmy okna i drzwi by smród po PiS wyszedł. > Ocenę tej wypowiedzi zostawiam każdemu do dowolnej interpretacji.. > "Eunuch" to gość,który nie wiele może.Co udowodnił wczoraj pan Nowak w 100%. Dla ścisłości -powiem,że racje pozostałych mnie nie przekonały. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:23 full_marks napisał: > > "Eunuch" to gość,który nie wiele może.Co udowodnił wczoraj pan Nowak w 100%. > Dla ścisłości -powiem,że racje pozostałych mnie nie przekonały. > > Zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew....!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:19 full_marks napisał: > > Nie trzeba zaglądać w rozporek ani patrzeć w "facjatę" gościa. > Na pytanie Lisa aby wymienił znaczące sukcesy PO...powiedział, przewietrzyli > śmy okna i drzwi by smród po PiS wyszedł. > Ocenę tej wypowiedzi zostawiam każdemu do dowolnej interpretacji.. > > Tak, "facjata" wiele mówi o potencji... W dupie mam PO, PiS, SLD, PSL i inne koterie zwane partiami politycznymi... Jednak o odruch wymiotny przyprawiają mnie takie "bezpłciowe" teksty jak twój... A po PiS, w rzeczy samej wywietrzyć trzeba było, gdyż jeszcze po czterech latach czuć ich fetor w powietrzu... Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:28 simera16 napisał: > full_marks napisał: > > > > > > Nie trzeba zaglądać w rozporek ani patrzeć w "facjatę" gościa. > > Na pytanie Lisa aby wymienił znaczące sukcesy PO...powiedział, przewie > trzyli > > śmy okna i drzwi by smród po PiS wyszedł. > > Ocenę tej wypowiedzi zostawiam każdemu do dowolnej interpretacji.. > > > > > Tak, "facjata" wiele mówi o potencji... W dupie mam PO, PiS, SLD, PSL i inne ko > terie zwane partiami politycznymi... Jednak o odruch wymiotny przyprawiają mnie > takie "bezpłciowe" teksty jak twój... A po PiS, w rzeczy samej wywietrzyć trze > ba było, gdyż jeszcze po czterech latach czuć ich fetor w powietrzu... To "rzygaj" dziadku...... Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:32 Wiesz dziadku na jaki temat prowadzisz spór? na temat programu,który nie oglądałeś. Niech ci lepiej zmienią pampersa dopóki nie zasmrodzisz wszystkiego wokoło. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:22 full_marks napisał: > Wiesz dziadku na jaki temat prowadzisz spór? na temat programu,który nie ogl > ądałeś. > Niech ci lepiej zmienią pampersa dopóki nie zasmrodzisz wszystkiego wokoło. > > "publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa gdy powiedział ze Polska jest w budowie", to są słowa założyciela wątku...A to mojej odpowiedzi część; "Nie oglądałem programu, ale jeśli to był ten powód wyśmiania, to "gratuluję" tej publiczności... :(..." Kiedy ty dawno temu jak piszesz chodziłeś do szkoły, to może uczono cię pisać różne rzeczy..., ale czytać ze zrozumieniem to na pewno nie...Nb.; A jak tam słowo "anarchia"? To, że nie używasz pampersów co mnie przypisujesz w żaden sposób nie czyni cie mądrzejszym. Motasz się po tym forum, to tu, to tam puścisz pierda i to wszystko... Cieniutki jesteś, oj cieniutki. No i miast z honorem wycofać się z polemiki, gdzie z reguły nie masz nic do powiedzenia, to brniesz dalej... To taka forma s-m w twoim wykonaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:27 Mówiłem ci,że turlam dropsa.Z niczego sie nie wycofuję,ale widzę,że szkoda z tobą tracić czas na dyskusję. Naprawdę myślisz,że nie wie wiem co to jest anarchia? Cieniutki jesteś, oj cieniutki.Turlaj dropsa itp.... za stary jestem na to simera. Poluj na młodszych. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:38 full_marks napisał: > Mówiłem ci,że turlam dropsa.Z niczego sie nie wycofuję,ale widzę,że szkoda z to > bą tracić czas na dyskusję. > > Naprawdę myślisz,że nie wie wiem co to jest anarchia? > Cieniutki jesteś, oj cieniutki.Turlaj dropsa itp.... za stary jestem na to sime > ra. > Poluj na młodszych. > Nie tylko nie znasz znaczenia wielu słów, ale też i "polemika" z tobą w momencie kiedy rezon tracisz ubarwiana jest "dziadkiem" i "pampersami"... Zarzucasz innym ataki personalne (ja się tego nie wypieram),a sam to czynisz... Dwulicowość? Proponuje lekturę Kanta, a w szczególności rozprawę o imperatywie moralnym i jego kategorycznej odmianie... Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:44 > Nie tylko nie znasz znaczenia wielu słów, ale też i "polemika" z tobą w momenci > e kiedy rezon tracisz ubarwiana jest "dziadkiem" i "pampersami".. Znacznie ciekawsza jest ta,ubarwiana twoimi wypowiedziami w stylu "turlaj dropsa" Facet,źle trafiasz cały czas,ale to twój problem. Co do Kanta....zgoda,ale to również odnosi się do ciebie. Nasza dyskusja jest poniżej poziomu,ty ją jednak sprowokowałeś. Warto się czasem zastanowić z kim się naprawdę rozmawia. Kończę tę polemikę,bez względu na to czy odtrąbisz swoje zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:53 full_marks napisał: > > > Znacznie ciekawsza jest ta,ubarwiana twoimi wypowiedziami w stylu "turlaj drops > a" > Facet,źle trafiasz cały czas,ale to twój problem. > Co do Kanta....zgoda,ale to również odnosi się do ciebie. > Nasza dyskusja jest poniżej poziomu,ty ją jednak sprowokowałeś. > Warto się czasem zastanowić z kim się naprawdę rozmawia. > Kończę tę polemikę,bez względu na to czy odtrąbisz swoje zwycięstwo. > > W sempiternie mam tego typu "zwycięstwa", bo i z ciebie przeciwnik żaden... Ja ze swej ułomności co do personalnych ataków zdaje sobie sprawę, ty nie. Co do "dropsa", czy "bujania wora", czyżbyś nie pamiętał kontekstu i powodu tych moich wpisów? Mnie twój "dziadek" potrzebujący zmiany pampersów nie obraża. Co do jednego masz racje; Polemika z tobą jest mdła i niestrawna, a przez to nudna... a zatem EOT... cieniasku! xD Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:53 simera16 napisał: > titerlitury napisała: > > > jan.bar napisał: > > > > >[b] gdzie te budowy chciałoby się zapytać > > > Nie zmuszaj go, by wypełzł spod kamienia na światło dzienne.... Nie oglądałem p > rogramu, ale jeśli to był ten powód wyśmiania, to "gratuluję" tej publiczności. > .. :( > PRL też była w BUDOWIE.A na mieszkanie czekało się 20 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:23 zoil44elwer napisał: > > > > PRL też była w BUDOWIE.A na mieszkanie czekało się 20 lat! > Pod mostem Ecik mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:28 simera16 napisał: > zoil44elwer napisał: > > > > > > > > PRL też była w BUDOWIE.A na mieszkanie czekało się 20 lat! > > > Pod mostem Ecik mieszkasz? > Rozumiesz co Ecik napisał? Napisał- ile się w PRL-u czekało na mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:42 full_marks napisał: > simera16 napisał: > > > zoil44elwer napisał: > > > > > > > > > > > > PRL też była w BUDOWIE.A na mieszkanie czekało się 20 lat! > > > > > Pod mostem Ecik mieszkasz? > > > > > > Rozumiesz co Ecik napisał? Napisał- ile się w PRL-u czekało na mieszkanie. > > > A pisał ktoś coś do ciebie? Tobie odpowiadałem? Jak mniemam Ślązak sam umie odeprzeć moje sarkazmy... Inna rzecz, ze jak na "dziadka" przystało ja znam tamte czasy z autopsji... A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:45 > A pisał ktoś coś do ciebie? Tobie odpowiadałem? Jak mniemam Ślązak sam umie ode > przeć moje sarkazmy... Inna rzecz, ze jak na "dziadka" przystało ja znam tamte > czasy z autopsji... A ty? To forum,gdzie każdy może odpowiadać na posty,żyjemy w wolnym kraju. Ja również znam tamte czasy z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:56 full_marks napisał: > > A pisał ktoś coś do ciebie? Tobie odpowiadałem? Jak mniemam Ślązak sam um > ie ode > > przeć moje sarkazmy... Inna rzecz, ze jak na "dziadka" przystało ja znam > tamte > > czasy z autopsji... A ty? > > > To forum,gdzie każdy może odpowiadać na posty,żyjemy w wolnym kraju. > Ja również znam tamte czasy z autopsji. > Tak, i dlatego mnie dziadkiem "nazywasz"... Po kiego pisujesz nowe posty do mnie, skoro powyżej raczyłeś rzec "kończę polemikę"? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 17:59 Tak, i dlatego mnie dziadkiem "nazywasz"... Po kiego pisujesz nowe posty do mni > e, skoro powyżej raczyłeś rzec "kończę polemikę"? Po to,by twoja głupota wbiła cię w ziemię,skoro zrozumiałeś ile ja mogę mieć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 18:02 full_marks napisał: > Tak, i dlatego mnie dziadkiem "nazywasz"... Po kiego pisujesz nowe posty do mni > > e, skoro powyżej raczyłeś rzec "kończę polemikę"? > > > > Po to,by twoja głupota wbiła cię w ziemię,skoro zrozumiałeś ile ja mogę mieć la > t. > > Tak Matuzalemie... Na twój rozkaz moja głupota w ziemię mnie wbije, o Jaśnie Oświecony Erudyto... Już mnie nie drażnisz... Teraz mnie śmieszysz i bawisz! :D Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 18:04 > Tak Matuzalemie... Na twój rozkaz moja głupota w ziemię mnie wbije, o Jaśnie Oś > wiecony Erudyto... Już mnie nie drażnisz... Teraz mnie śmieszysz i bawisz! :D Baw się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 18:11 full_marks napisał: > > Baw się dobrze. > > A dziękuję! Napisz czasami jeszcze coś zabawnego...Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska PRL 13.09.11, 18:05 PRL zanim zaczęła byc w budowie, musiala być w odbudowie. Popatrzcie w internecie na Polske 1945 roku.. "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM) Odpowiedz Link Zgłoś
kontestatorbg Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 13:53 A ja mam inne pytanie. Dlaczego te budowy sa tak poprzepłacane i kto kręci na nich lody. Bo że ktoś na pewno to nie mam wątpliwości. Stadiony przepłacone kilkukrotnie w porównaniu do obiektów budowanych w Niemczech Drogi kilkukrotnie droższe z kilometra niż budowane na zachodzie Europy Ani materiały, ani koszty robocizny nie są większe wiec pytam skąd te koszty?? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 13:59 Powtarzanie bzdur. Nie wiem jak się ma temat stadionów- nie interesowałem się. Drogi nie są droższe. Pisałem już o tym kilka razy. U nas koszt jest w okolicach 8 mln dolców (albo euro, różnica istotna, ale nie pamiętam) za km. To taniej niż w Niemczech, Austrii (nawet po wyłączeniu części górskiej)... i zdaje się także na Węgrzech. drogi.inzynieria.com/cat/19/art/22034/analiza-kosztow-budowy-autostrad-w-europie-centralnej Odpowiedz Link Zgłoś
polskawbudowie Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:09 www.bankier.pl/wiadomosc/Polskie-autostrady-najdrozsze-w-Europie-1248251.html Tak to jest z gazetami,że każda ma swojego specjalistę i swoje wyliczenia:)I tak od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:18 Bankier za źródło podaje Życie Warszawa. Inżynieria czasopismo branżowe World Highways. Masz jeszcze informacje na bazie wyliczeń Banku Światowego: drogi.inzynieria.com/cat/1/art/18917 Obawiam się że artykuł ŻW to dość żenująca kaczka dziennkarska. Zwłaszcza że robię w budownictwie, mam znajomych w drogówce i wiem że zyskowność tych inwestycji nie jest taka, jak sugerują panowie dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:27 Kilometr autostrady w polsce to średnio 9,5 mln euro. Taniej niż na Węgrzech i w Austrii, drozej niż w Niemczech i Danii a podobnie niż na Słowacji. Z tym, że standard naszych autostrad jest znacznie wyższy niż tych słowackich. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:32 Możliwe, bo ceny polskie mam cokolwiek nieświeże:/ Jest jeszcze jedna kwestia- moment i charakter robót. Niemcy, czy Duńczycy w tej chwili raczej budów na dużą skalę nie prowadzą, więc trudno porównywać ich koszty z naszymi. Mogłyby być i dwukrotnie od naszych wyższe i niższe, a niewiele by to mówiło. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:24 Niemcy zawsze sporo budują - w tej chwili najwięcej w Meklemburgii, która jest niespecjalnie górzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 16:06 Rzecz w tym że nie w skali ogólnokrajowej, co sprawia że ceny mogą być zawyżone, bądź zaniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
polskawbudowie I tu jest źródło problemu. 13.09.11, 14:01 Nie chodzi o zaprzeczanie faktu istnienia nowych dróg, których rzeczywiście dużo wybudowano. Chodzi o zadziwiająco duży poziom marnotrawienia publicznych pieniędzy. Co to za sztuka wybudować drogi dwa razy drożej niż powinno się udać. Do tego ja nie potrzebuję rządu, wystarczy dobrze zorganizowana mafia:) Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:35 Wyjedż na autostradę i ...w/g raportu Money.pl,Polak za "średnią krajową"może przejechać niecałe 12,5 tys kilometrów płatnymi autostradami.A np w Macedonii i Serbii za średnią pensję można przejechać 18-19 tys km płatnymi drogami.Jeżeli porównamy polskie zarobki to w porównaniu z dochodami Francuzów z pogrążoną w kryzysie Grecją gdzie kierowca za swoją średnią pensję może jechać 54 tys km,Francuz 47 tys,Włoch 28 tys,Hiszpan 26 tys,Portugalczyk 20 tys km a Polak 12 400 km(?!)Dlaczego w Polsce cena budowy 1 kilometra autostrady jest tak wyśrubowana,co przekłada się póżniej na koszty przejazdu? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:41 Pokręciłeś. Opłata to raczej koszt utrzymania. Budowa jest w większości przypadków finansowana przez pańśtwo. PPP za PO praktycznie nie funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:42 A może i ja pomieszałem:) Tak czy siak nie ma co dokładać tematu utrzymania, gdy znamy koszty budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:57 Koszt budowy(wyśrubowany) to opłaty(wyśrubowane) za przejazd.Inwestor i wykonawca musi odbić(?) sobie zainwestowane pieniądze a póżniej wygórowanymi opłatami robić cymes-biznes.We Francji czy Włoszech koszty utrzymania autostrad są 3-4 razy mniejsze bo opłaty za ich użytkowanie są 3-4 razy mniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:02 Wykonawca sobie nie odbije, bo nie zajmuje się autostradą po zakończeniu budowy. Inwestorem w większości wypadków jest skarba państwa. Jak pisałem PPP leży od czasów PiSu. Nie wiem jak ustalane są opłaty, ale nie chodzi o koszt budowy. Nie w obecnie praktykowanej formule. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 15:29 To koncesjonariusze np Kulczyk Holding są inwestorami,z ich woli wybierani są wykonawcy i to oni mają koncesje (na 50 lat) by pobierać opłaty-najdroższe w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 16:08 Pfffff.... Zoil, bo nie wytrzymam. Piszę po raz enty. Kulczyk budował w PPP. Teraz ta formuła leży. Ostatnim podejściem była A1 od Pyrzowic do... chyba Tuszyna czy jakoś tak. Posypało się i nic w ten sposób nie jest budowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawa Banda Rudego trzech na jednego 13.09.11, 13:55 Tak naprawdę Lis przyłaczył się do tej ,,bandy" i atakował PiS pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:01 Znaczy się jeżdząc codziennie do pracy mijam fatamorganę bodowanego węzła autostradowego, a teraz siedząc, patrząc w okno i widząc z oddali budowę, też mi się zdaje? Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 14:42 Generalnie najlepiej zrobisz jak przestaniesz ćpać ;). Przecież pis mówi, że się nic nie buduje, a ty tu wyskakujesz, że się buduje i ty to jeszcze widzisz! Skoro pis mówi, że się nie buduje, to się nie buduje, i koniec, i kropka! Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Publiczność? Znaczy PiSiory. 13.09.11, 14:45 "Publiczność" co rusz biła też PiSiorom brawo, natomiast inne grupy publiczności jakoś nie okazywały takiej "spontaniczności". Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Publiczność? Znaczy PiSiory. 13.09.11, 15:34 Lis zaprasza do studia publiczność pisiorską?! Widać i słychać to było w czasie rozmowy z D Tuskiem.Po pytaniu Lisa brawa a po odpowiedzi Tuska aplauz.Ustawka jak się patrzy,na 20 fajerek. Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: publiczność wyśmiała Nowaka u Lisa 13.09.11, 16:06 Ogladałem ten program wyborczy w telewizji i zgadzam sie ze publicznosc sie smiala z wypowiedzi Pana Nowaka poniewaz bylo slychac bardzo wyrazny śmiech publicznosci ,ktorej jednak kamera nie pokazala ani razu bo chyba takie zyczenie miał podlizujacy sie obecnej wladzy Pan redaktor Lis. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Bez słów 13.09.11, 17:59 www.youtube.com/watch?v=SvMqH1eGs4Y&feature=related-- "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM) Odpowiedz Link Zgłoś