Dodaj do ulubionych

prawda o gazie łupkowym

12.10.11, 13:40
alterkino.org/gasland
Człowiek to jednak najbardziej niszczycielskie zwierzę. Myślałam, że przynajmniej u nas choć trochę bardziej dba się o tę naturę, ale niestety to się wkrótce zmieni.
Czemu nasz dumny Kaszub chce zrobić to Kaszubom?
Obserwuj wątek
    • hummer Ale będziemy niezależni od Rosji :) 12.10.11, 13:45
      O pokładach wiadomo już dawno. Za SLD (Miller) oceniano co jest ważniejsze. Puszcza Notecka czy własny gaz.
      • amadeo214 Re: Ale będziemy niezależni od Rosji :) 12.10.11, 13:47
        Sam naczelny PiSdzielec tez coś bredził o dalszym niszczeniu Śląska.
      • pisdole1 zapytaj sie bogatych Szwajcarow 12.10.11, 18:02
        oni umieja myslec i maja kase, gaz oraz czysta wode i powietrze, za ktore milionerzy placa slono by chwile sie nacieszyc. ale ty wiesz lepiej, bo tobie rydzak i klamczynski wiedze dostarczaja.
        • ina2222 Re: zapytaj sie bogatych Szwajcarow 12.10.11, 18:09
          Nie wiem do kogo to było, ale jeśli być może do mnie, to na wszelki wypadek zapytałam Szwajcarów.
          Fracking Fears Hits Swiss Shale Prospects

Concerns relating to hydraulic fracturing may put a hold on shale gas activities in Switzerland.

In April, authorities in the Swiss Canton of Fribourg suspended all authorizations to prospect for shale gas on its territory for an undetermined period.

The cantonal government decided not to renew a license granted to Schuepbach Energy to explore for shale gas. The license, first granted in 2008, expires at the end of the year.

Schuepbach has planned drilling in 2012 in the district of Glâne, where conventional exploration had taken place in the 1970s.
          • pisdole1 No Cracking for the Swiss 12.10.11, 18:21
            Cracking may be just right for Polish crackheads. They will become dependent on imports of potable water from Russia. Independence is a tricky business, and Poles still haven't got the hang of it.
    • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 13:53
      @hummer Jeśli koncesje rozdaje się innym krajom na prawo i lewo za 30 złamanych srebrników, to nie wiem nawet czy będziemy mieć z tego jakiś pożytek. Na razie pewne jest zniszczenie środowiska i to jednego z piękniejszych rejonów, a gaz jest też pewnie w innych rejonach. Obejrzyj film, a zobaczysz jak ludziom w miejscach wydobycia będzie się żyło.
      • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 13:55
        komu i za ile rozdano koncesję?

coś mnie omineło?
        • icek.goldberg Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:02
          A kto zapłacił za ten propagandowy gniot? Texaco???
        • zoil44elwer Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:24
          To wiercenia poszukiwawcze za grubą kasę koncerny wykonują za friko? Altruiści?
      • hummer SLD wolało sprawę uciszyć 12.10.11, 13:59
        Bo faktycznie mamy olbrzymie złoża gazu, ale jak się do nich było dobrać. Minęła dekada. Metody się pewnie zmieniły. Jeśli można mieć i piękny kraj, i dostatni, to dlaczego nie.
      • zgred-zisko Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:00
        Jakie zniszczenie środowiska? Przecież gdy prezydent Komorowski powiedział a Anglii, że to prowadzi do zniszczenia środowiska, to go na tym forum obśmiano, że coś mu się pochrzaniło z kopalnią węgla brunatnego.
        • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:06
          znam ludzi mieszkających w Pennsylvanii, na obszarze wydobycia gazy łupkowego, byłem tam dwa lata temu, żadnej płonacej wody i chemii, jedynym znakiem są instalacje wydobywcze, a i to zwykle zakamuflowane w zieleni...
      • ultimate.strike Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:14
        Koncesje na poszukiwanie, uściślijmy. Opracowałaś już naszą, poslka, przaśną metodę poszukiwania i wydobywania tego gazu czy wolisz marudzić, że się sprzedaje firmom zagranicznym, bo ci złośliwcy technologie mają?
    • inna57 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:05
      Prawda jest taką że są tacy którym zależy na tym aby uzależnić Polskę i Polaków od dostaw gazu. W ich interesie i za ich pieniądze protestują ci wszyscy niby "zieloni".

Zapytaj sama siebie skąd organizacje "ekologiczne" biorą pieniądze.

Chcesz żyć w zgodzie z naturą bardzo proszę odrzuć wszystkie zdobycze cywilizacji, zrzuć modne ciuchy i tak wyposażona przez naturę udaj się do najbliższego lasu gdzie będziesz mogła żywić się znalezionymi jagodami i korzonkami.

Tylko uważaj w tym lesie są dzikie zwierzęta, nie ma najnowszych seriali i komputera też nie będzie.
    • mariner4 Gazprom Was opłaca? 12.10.11, 14:06
      Na to wygląda. Jesteście albo "pożyteczni idioci", albo sprzedajni zdrajcy.
      Ekologiczny bolszewizm jest tak samo groźny jak ideologiczny.
      Ten gaz to nasza racja stanu ważniejsza od jakiegoś żuczka.
      M.
    • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:07
      Radzę obejrzeć film, zanim będziecie tu krzyczeć dla samego krzyczenia i bez żadnego pojęcia, że nie ma zagrożenia. Dodam jeszcze, że Francja i Kanada nie podjęły się takiego ryzyka, nie będą u siebie wydobywać. Ale jakaś firma kanadyjska już od nas koncesję ma.. Lepiej niż Polska niszczeje, nie Kanada.
      A tu koncesje: gazlupkowy.pl/koncesje/
      A tu ile już straciliśmy: wiadomosci.ekologia.pl/energia/Gaz-lupkowy-w-Polsce-na-koncesjach-stracilismy-100-mld-zlotych,16059.html
      • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:09
        mylisz pojęcia halinko, to są koncesja na poszukiwania, nie wydobycie...
        • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:17
          Wiem na co te koncesje. Jeśli ktoś jednak płaci za poszukiwanie, to myślisz, że jak coś znajdzie, to nie będzie chciał koncesji na wydobycie?
          • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:18
            no to zapłaci, prace legislacyjne trawają halinko...
            • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:24

zdzisiu zadziwia mnie twoja mądrość
              • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:26
                zawsze do usług halinko :)

jeszcze jakieś fobie?
                • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:28
                  dziękuję zdzisiu. w razie problemu napiszę. buziaki.
                  • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:36
                    chrust w lesie póki co za darmo halinko, nazbieraj, bo zimny weekend idzie
                    • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:45
                      jakaś halinka cię skrzywdziła, że w każdej kobiecie ją widzisz? bardzo mi przykro, że tak się dzieje. mogę tylko cię zapewnić, że nie każda kobieta to halinka. inne sprawy rozpatrujesz też według wzorca halinki?
    • wariant_b Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:11
      Tak już jest, że nic nie ma za darmo, a płacić można gotówką lub na raty.
    • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:15

A wyobraźcie sobie, że po tym co dowiedziałam się o tym gazie, to modlę się by Rosja to zablokowała.
      A wy mądrale zamieszkajcie na terenach wydobycia, jeśli uważacie, że zagrożenia nie ma.
      Ciekawe kto z was chciałby mieszkać na jałowej ziemi ze skażoną wodą? Innym jednak tego życzycie. A jestem pewna, że nie każdego z rejonów wydobycia będzie stać na przeprowadzkę. No to już zamieszkajcie tam.
      Te rejony będą prawie jak pustynia, ale ludzie będą mieć za to najnowsze komórki i telewizory. Nowoczesność pełną parą. A Francja i Kanada takie zacofane, że nie chcą wydobywać u siebie?
      • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:19
        oczywiście mozna dyskutować na temat opcji francuskiej czyli 80% zaopatrzenia w energię z elektrowni nuklearnych...
    • zoil44elwer Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:27
      Kogucik filucik DonalT przed wyborami rzucił temat głupkowego gazu,ale do następnych wyborów nie podejmie tematu gazu ani razu.
      • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:31
        Nie musi podejmować, bo już trwają rozmowy z właścicielami ziem, gdzie ten gaz jest.
        • zoil44elwer Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:36
          W 1980 gdy PRL się sypała,propaganda rzuciła Karlino.Polska miała stać się Kuwejtem krajów demokracji ludowej.A co wyszło,2 cysterny ropy dziennie.
          • wtopek Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 14:37
            aha dobrze wiedziec, że jest rok 1980, a gaz istnieje tylko w propagandzie...
            • zoil44elwer Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 15:04
              Chciałem tylko zwrócić uwagę że w każdych kryzysowych latach reżim wrzuca temat bogactw naturalnych które w bliżej nieokreślonej przyszłości zrobią Eldorado dla tubylczej ludności.Krzaklewski i Buzek przed wyborami w 2001 wrzucili temat:W woj suwalskim są największe na świecie zasoby rzadkich metali(wolframu,złota,molibdenu.....)
    • chateau Prawda o rewolucji październikowej 12.10.11, 15:27
      www.youtube.com/watch?v=IETg1ZLt4yA
    • humbak Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:03
      > Człowiek to jednak najbardziej niszczycielskie zwierzę.

Jako obserwator miliardów lat ewolucji życia i jego wpływu na tą planetę możesz to stwierdzić z całą pewnością:)
    • 1tomasz1 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:08
      A jak to się ma do wydobycia węgla czy gazu konwencjonalnego? Bardziej czy mniej szkodzi środowisku?
      • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:16
        w tekście dot. badania jest chyba odpowiedź.
        • 1tomasz1 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:22
          Czyli lepiej budować i eksploatować kopalnie? Spalać węgiel?
          Jak mamy skonstruować dla Polski bilans energetyczny? W oparciu o węgiel, energię atomową czy surowce z importu?
          • ina2222 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:58
            Jeśli zagrożony jest najcenniejszy zasób naturalny, jakim jest woda, nie mówiąc o ziemi, to naprawdę warto ryzykować?
            Jak rozwiązać tę sprawę z największą korzyścią i najmniejszymi stratami, to powinni się głowić nasi naukowcy, nie ja. Im za to płacą. Ja od dziś czekam natomiast na wpłatę z Gazpromu. Myślicie, wy poniżej, że się doczekam???:):):)
    • venus99 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:50
      to może jeszcze przypomnisz sobie co w sprawie gazu łupkowego mówił w czasie kampanii prezydenckiej Komorowski i jak go pisuarowe menelstwo obsmiało?
      a niezaleznie od tego to z kieszeni przeciwników gazu łupkowego wyglądają ruble Gazpromu.
      • humbak Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:51
        E tam e tam. Nie doceniasz frącuskich koncernów od jądrówki:)
        • venus99 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:53
          oni mają euro-mogą więcej.
      • zoil44elwer Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:54
        Menelstwo obśmiało chrabjego Bęc-Walskiego słusznie,bo ten mgr myślał że gaz łupkowy "wydobywa" się jak węgiel brunatny-metodą odkrywkową!
        • venus99 Re: prawda o gazie łupkowym 12.10.11, 18:58
          nieprawda,mówił o zniszczonym krajobrazie i konieczności ochrony środowiska a ćwierćinteligencji pisuarowej wydawało się,ze gaz wydobywa się metoda odkrywkową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka