agnostic5 19.10.11, 08:59 Obrońcy krzyża w sali plenarnej Sejmu powołują się na tradycję. Stąd pytanie - czy przed wojną wisiał tam krzyż? I dlaczego dyskusja o świeckości państwa nazywana jest w III RP - wojną z Kościołem albo wojną z religią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olo-x Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:10 Pisano już i to nie raz ze na sali sejmowej powinni powiesić wszystkie symbole religijne religii które są w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
lionold Re:Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż?Nie wiado 19.10.11, 09:15 mo. Ale jeszcze dawniej, bo po którymś powstaniu wisieli w Warszawie na latarniach biskupi. I to też nie była walka z kościołem tylko walka z agentami obcych mocarstw. Teraz też mamy agentów w organach. Ale się porypało! Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:10 > Pisano już i to nie raz ze na sali sejmowej powinni powiesić wszystki > e symbole religijne religii które są w Polsce . Durszlak i symbol kultu Dress Code'a - Stworzyciela Wszelkiego Profesjonalizmu też. Odpowiedz Link Zgłoś
didjeridu Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 13:05 olo-x napisał: > Pisano już i to nie raz ze na sali sejmowej powinni powiesić wszystki > e symbole religijne religii które są w Polsce . Do Sejmu nie wchodza przedstawiciele wszystkich partii w Polsce. Trzeba przekroczyc prog wyborczy. Moze wiec nalezy powiesic symbole religijne tych religii ktorych wyznawcami sa poslowie w ilosci przekraczajacej prog 5%. Wilk bylby syty i owca cala. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 13:17 didjeridu napisała: > Do Sejmu nie wchodza przedstawiciele wszystkich partii w Polsce. ale stanowią prawo, które obejmuje WSZYSTKICH i swój mandat spełniają w imieniu wszystkich, a nie tylko w imieniu tych, co na nich głosowali > Trzeba przekroczyc prog wyborczy. > Moze wiec nalezy powiesic symbole religijne tych religii ktorych wyznawcami sa > poslowie w ilosci przekraczajacej prog 5%. niewierzący lub innych wyznań mogą przecież wybierać wyznających inną od nich wiarę, którym ufają (no, powiedzmy, że wydają im się wiarygodni) dlatego IMHO albo symbole wszystkich wyznań w kraju albo nic Odpowiedz Link Zgłoś
didjeridu Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 13:39 scoutek napisała: > > Moze wiec nalezy powiesic symbole religijne tych religii ktorych wyznawca > mi sa poslowie w ilosci przekraczajacej prog 5%. > > dlatego IMHO albo symbole wszystkich wyznań w kraju albo nic > To byl oczywiscie tylko zart. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:14 Tak- krzyż był także w urzędach, sądach, szkołach, szpitalach itd. Należy pamiętać, że w tamtych czasach Polska była dużo bardziej niż dzisiaj zróżnicowana pod względem religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:29 lump-1 napisał: > Tak- krzyż był także w urzędach, sądach, szkołach, szpitalach itd. > Należy pamiętać, że w tamtych czasach Polska była dużo bardziej niż dzisiaj zró > żnicowana pod względem religijnym. był też wielki antysemityzm szczególnie księża się tym wsławili Odpowiedz Link Zgłoś
kontestatorbg Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:31 > był też wielki antysemityzm > szczególnie księża się tym wsławili Jednemu już dziś proponowałem to i Tobie zaproponuję. Jak masz jakąs manię prześladowczą obrazującą się fiksacją klerykalną to znam dobrego psychiatrę moze Ci pomoże. Bo taka mania prześladowcza, ze wszędzie widzisz złych ludzi w czarnych sutannach to musi być strasznie mecząca w życiu - strach lodówkę otworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:27 kontestatorbg napisał: > ... to znam dobrego psychiatrę moze Ci pomoże. Świetna rekomendacja! Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:34 scoutek napisała: > był też wielki antysemityzm > szczególnie księża się tym wsławili Była też bieda, Bereza Kartuska, analfabetyzm itd.. Tamta Polska nie była idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:34 A jaki ma to związek z tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:46 humbak napisał: > A jaki ma to związek z tematem? a jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:56 Moim zdaniem żadnego istotnego dla rozważanego konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:04 humbak napisał: > Moim zdaniem żadnego istotnego dla rozważanego konfliktu. a moim zdaniem nie wszystko co było przed wojną było dobre i warte kopiowania we współczesnych czasach a po drugie: krzyże wszędzie nie pomogły w szerzeniu miłości do drugiego człowieka ani nie przeszkodziły w szerzeniu nienawiści do innych nacji Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:11 > a moim zdaniem nie wszystko co było przed wojną było dobre i warte kopiowania w > e współczesnych czasach A ktoś pisał coś o kopiowaniu wszystkiego?:) > a po drugie: krzyże wszędzie nie pomogły w szerzeniu miłości do drugiego człowi > eka Znaczy się nigdzie? No nie wiem czy słusznie piszesz. > ani nie przeszkodziły w szerzeniu nienawiści do innych nacji W szerszym wymiarze raczej tak, ale jakby rozważać to w skali lokalnych społeczności też różnie mogłoby to wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:23 humbak napisał: > A ktoś pisał coś o kopiowaniu wszystkiego?:) nie, oczywiście, że nie pisał, ale do tego to prowadzi a nie zawsze to co było, było dobre i nie zawsze przynosiło pożądane skutki > Znaczy się nigdzie? No nie wiem czy słusznie piszesz. pół serio: przed wojną krzyże były wszędzie i panował okrutny antysemityzm teraz krzyży nie ma wszędzie, są tylko gdzieniegdzie i antysemityzmu takiego nie ma związek może jest, a może nie ma? > W szerszym wymiarze raczej tak, ale jakby rozważać to w skali lokalnych społecz > ności też różnie mogłoby to wyglądać. dlatego napisałam o antysemityzmie przedwojennego kleru, co się przenosiło na lokalne społeczności Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:28 Antysemityzm był powszechny, ale i Żydów było 10%. Księża szczuli na Żydów i niewielu się sprzeciwiało, stąd pewnie zachowanie obojętności wobec Holocaustu w czasie II wojny. Polska przedwojenna to państwo wielonarodowe - z licznymi mniejszościami (30% społeczeństwa) - poza Żydami - Ukraińcy, Niemcy, Białorusini, Rosjanie. Teraz jest zupełnie inaczej, a jak widać ostatnio - sekularyzacja postępuje lawinowo wśród młodzieży. Kościół przede wszystkim zawdzięcza to swojej polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:32 > Antysemityzm był powszechny, ale i Żydów było 10%. > Księża szczuli na Żydów i niewielu się sprzeciwiało, stąd pewnie zachowanie obo > jętności wobec Holocaustu w czasie II wojny. >' To jest pomówienie. > Teraz jest zupełnie inaczej, a jak widać ostatnio - sekularyzacja postępuje law > inowo wśród młodzieży. Kościół przede wszystkim zawdzięcza to swojej polityce. > Nie tylko. Bardzo istotnym czynnikiem jest wzrost przeciętnego statusu materialnego Polaków- oraz brak... zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:49 humbak napisał: > > Antysemityzm był powszechny, ale i Żydów było 10%. > > Księża szczuli na Żydów i niewielu się sprzeciwiało, stąd pewnie zachowa > nie obo > > jętności wobec Holocaustu w czasie II wojny. > >' > > To jest pomówienie. A np. takim Małym Dzienniku ojca Kolbego słyszałeś? Oczywiście przyszły święty nie namawiał do agresji wobec Żydów (podobnie jak wielu większość współczesnych antysemitów) tylko do bojkotu i świadomego zwalczania, roztaczając wizję wynarodawiania Polaków przez Żydów. Wystarczy? Myślisz, że ciemny lud tego nie kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:55 Słyszałem i podtrzymuję swoją opinię na temat opinni Agnostica. Zwykłe powtarzanie mitu o ogólnopolskim antysemityźmie wyssanym z mlekiem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:07 Z przyczyn zawodowych zdarzało mi się czytywać całe roczniki przedwojennych czasopism od lewa do absolutnego prawa i wychodzi jednoznacznie na to, że stosunek polskich księży en mas do Żydów był mniej więcej taki jak większości ludzi do pająków - nie, żebym namawiał do mordu, ale lepiej, żeby ich nie było. I to też bardzo często głosili z ambony. Ci, w których miłość chrześcijańska była silniejsza niż niechęć do pająków, bywało, że pięknie się zrehabilitowali podczas wojny choć niektórzy robili to poniekąd wbrew swoim przekonaniom, czego nie ukrywali (np. Kolbe). Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:13 Nawet jeśli to co piszesz jest prawdą (nie kwestionuję), to ogół księży nie jest tym samym co ogół narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:24 Oczywiście, ale istniał mechanizm podobny do poparcia ideologii głoszonej współcześnie przez PiS. Nie da się ukryć, że większość wyborców PiS to ludzie, którzy potrzebują wroga, a takiego mu Jarkacz dostarcza. Część z nich (tzw. wybacz uogólnienie "ciemny lud") głosuje na PiS, bo za nim jest proboszcz i Radio Maryja, a część, bo ich osobowość domaga się walki i poszukiwania spisków. Bardzo podobnie było IMO z polskim przedwojennym antysemityzmem - część to podsycany przez dużą część kleru i mediów kościelnych tradycyjny antysemityzm "ciemnego ludu" (a należy pamiętać, że było go w II RP znacznie więcej niż obecnie), a część antysemityzm organizacji i elementów skrajnych. Jak nałożyć jeszcze na to posługiwanie się przez taki Mały Dziennik strachem przed wynarodowieniem w świeżo powstałym państwie to mamy świetną pożywkę, nieprawdaż? Jarosław Kaczyński to jedyny polityk, który ma wizję. Fonię niestety też. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:31 przypomnieć należy też nawoływanie do bojkotu sklepów żydowskich, co poparł w 1936 rząd Składkowskiego, a prymas Polski, kardynał August Hlond także wsparł te nawoływania Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:02 Drogie Panie. Ja nie dyskutuję z twierdzeniem że antysemityzym był, ani że agitował za nim kościół. Dyskutuję z tezą, że na skutek agitacji kościoła polacy byli obojętni wobec holocaustu. I chodzi mi o ten drugi człon. Co się działo podczas wojny z grubsza wiemy przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:07 To Ty doprecyzuj z łaski swojej - uważasz, że nie byli obojętni, czy, że byli, ale nie w skutek agitacji Kościoła, bo to nam ułatwi dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:24 Uważam że nie byli. Nie w stopniu większym niż można się spodziewać po statystycznej jednostce ludzkiej zważając na okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:52 humbak napisał: > > Antysemityzm był powszechny, ale i Żydów było 10%. > > Księża szczuli na Żydów i niewielu się sprzeciwiało, stąd pewnie zachowa > nie obo > > jętności wobec Holocaustu w czasie II wojny. > >' > > To jest pomówienie. Polecam sztukę "Nasza klasa" - fajnie jest pokazany ten aspekt. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:55 Jasne, zamiast historii literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:29 Fajnie pokazane, co nie znaczy, że prawdziwe. Zapraszam do lektury przedwojennego "Małego dziennika". Pogromu kieleckiego Kościół też nie potępił, biskupi mówili natomiast, że Żydzi są u władzy i stąd takie nastroje w społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:29 Nie żartuj. Antysemityzm nie jest zjawiskiem o podłożu religijnym. Ona najwyżej pretekst stanowi, a i to nie rzadko- największa jego fala miała charakter czysto rasowy co jest nonsensem biorąc pod uwagę że Żydzi nie byli wtedy grupą o jednolitym pochodzeniu semickim (niektórzy wręcz twierdzą że większość stanowili i stanowią ludzi o pochodzeniu.... chyba tureckim). Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:18 badania genetyczne wykluczyły mit o "chazarskim" pochodzeniu aszkenazyjczyków oczywiście domieszka genów europejskich istnieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:21 A to ciekawe... możesz podrzucić źródło? Chętnie bym sobie poczytał. W końcu historia Kaganatu mitem nie jest... co oczywisćie nie oznacza że zdominowali oni genetycznie semitów, czy że w ogóle pozostali przy judaiżmie. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:43 linka ci nie dam, czytałem o tym parę lat temu w NG, cały dział był poświęcony badaniu historii pupulacji za omocą genetyki i markerów, artykuół o Żydach był tylko jednym z kilku poświęconych tej tematyce Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:55 Judaizm był w Kaganacie Chazarskim religią narzuconą i dopiero po jej narzuceniu zaczęli się tam osiedlać (a pewnie i mieszać etnicznie) Żydzi. Nalezy pamiętać, że równocześnie i niemal na równych prawach obowiązywał wśród części Chazarów islam. Za potomków Chazarów uważają się do dziś Karaimi, jednak przeczy temu religia wyznawana przez Chazarów (judaizm rabinacki) tradycyjnie będąca w opozycji do judaizmu karaimskiego. Natomiast wg niektórych żródeł Chazarowie maja znaczny udział w genotypie Krymczaków. To oni są najbardziej judeo-tatarscy. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:23 humbak napisał: > Dzięki. Jak chcesz to Ci mogę bibliografię na temat karaimsko-chazarski podesłać, ale nie w tej chwili, bo mam ją na zdechłym laptopie. Ale pewnie jedno z moich dzieci to u siebie ma więc mogę poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:26 Z przyjemnością. Informację czerpałem póki co głównie z internetu, a ten nie zawsze jest wiarygodnym źródłem. Tematyka pochodzenia różnych ludów od dawna mnie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:40 humbak napisał: > Z przyjemnością. Informację czerpałem póki co głównie z internetu, a ten nie za > wsze jest wiarygodnym źródłem. Tematyka pochodzenia różnych ludów od dawna mnie > interesuje. To jest akurat bardzo ciekawe. Węgrzy na przykład do tej pory nie potrafią znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Z Polakami też są kłopoty, pod Kijowem wszak było plemię Lachów... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:47 Z Węgrami akurat chyba jakichś szczególnych problemów nie ma. Choć może po prostu coś mi umknęło. O genezie naszej państwowości natomiast był artykuł jakieś dwa numery wstecz w Archeologii Żywej. Temat nie jest zamknięty, ale sporo tez jest już odrzuconych. Zewnętrzny czynnik- słowiański lub nie- jest o ile dobrze pamiętam w grze- koczownicza grupa. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:41 A Słownik chazarski Pavicia czytałeś? Z góry zaznaczam, że to powieść niemająca wiele wspólnego z historycznymi szczegółami, ale jaka pyszna. Cudo po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 12:48 Iiii... ni. Jak wspomniałem- tylko strony internetowe jeśli chodzi o Chazarów. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Karaimi 19.10.11, 13:34 TU masz w miarę dokładne informacje o Karaimach oczami Karaimów. To jest oficjalna strona Związku Karaimów w Polsce więc informacje są rzetelne. Na tej witrynie jest w miarę pełna bibliografia o Karaimach. Warto zauważyć, że Karaimi to najmniejsza mniejszość narodowa, etniczna i religijna w Polsce - jest ich około 200, ale bardzo prężnie się ze sobą identyfikują. Mało kto pamięta, że Karaimi wraz z Żydami są bardzo obecni w jednej z pozytywistycznych powieści polskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:37 lump-1 napisał: > Tak- krzyż był także w urzędach, sądach, szkołach, szpitalach itd. > Należy pamiętać, że w tamtych czasach Polska była dużo bardziej niż dzisiaj zró > żnicowana pod względem religijnym. Nie...Przed II wojną światową w Sejmie nie było krzyża. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:45 > Nie...Przed II wojną światową w Sejmie nie było krzyża. Gdy byłem na wycieczce w sejmie obejrzałem wystawę zdjęć z okresu międzywojennego. Na stole marszałka sejmu ustawodawczego stał krucyfiks. Zdjęcia zapewne są w archiwum sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:35 lump-1 napisał: Gdy byłem na wycieczce w sejmie obejrzałem wystawę zdjęć z okresu międzywojenne > go. > Na stole marszałka sejmu ustawodawczego stał krucyfiks. > Zdjęcia zapewne są w archiwum sejmu. A jednak nie widać...:) www.youtube.com/watch?v=FV4F7x4sDdQ Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:52 Fakt- nie widzę na tym nagraniu ale to jest inna sala. Cóż- wątpię aby jeszcze żył ktoś, kto pamięta tamte czasy i mógłby rozstrzygnąć spór. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:26 W sądach skladano przysięgę na przenośnym krucyfiksie, to pewne. A propos krzyża, to warto zapytać Nałęcza. Ten nawrócony na Bronka komuszek podobno wie o II RP wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:31 Józef Piłsudski (1867–1935) – pierwszy Marszałek Polski, mąż stanu, ..... Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to ku...! ... oka – czyli wrażenia człowieka chorego z sesji budżetowej w Sejmie, 7 kwietnia 1929 I w takim towarzystwie wisiał krzyż? Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 09:56 Co zrobią obrońcy krzyża jeśli ktoś powiesi go w toalecie na dworcu centralnym ? Czy też będą walczyć o jego pozostanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:18 Czemu na Centralnym? A w wychodku sejmowym. Pewien kameduła zezwolił na krzyż w burdelu. Naprawdę, było w ostatnim "programie" Lisa-Wazeliny. Bo Chrystus nierządnicę nawrócił. W końcu Chrystus też w perwszej wersji z wychodka korzystał i tam kontemplował obficie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:07 agnostic5 napisał: > I dlaczego dyskusja o świeckości państwa nazywana jest w III RP - wojną z Kości > ołem albo wojną z religią? Bo kościół w Polsce wypowiada wojnę każdemu kto próbuje ograniczać jego polityczne wpływy... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Naprzód, do jaskiń! 19.10.11, 10:11 Złą metoda, idąc dalej należy wszystkich przeprowadzić do jaskin, w końcu nasi przodkowie tam przez długie tysiaclecia mieszkali. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Naprzód, do jaskiń! 19.10.11, 10:18 Mieszkanie w jaskiniach stwarzało liczne problemy, zwłaszcza jeśli je skonfrontować z mieszkaniem w domu wybudowanym przez ludzia. Krzyż w Sejmie nie stwarza w zasadzie żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Naprzód, do jaskiń! 19.10.11, 10:43 > Krzyż w Sejmie nie stwarza > w zasadzie żadnych. Oprócz tego, ze pewna międzynarodowa korporacja ubezpieczeń pośmierntych czuje się z tego tytułu na tyle uprzywilejowana, że zarządzenia jej szefa są utrzymywane w polskim prawodawstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Naprzód, do jaskiń! 19.10.11, 10:47 Nie z tego tytułu. Z tego że politycy podlegają ich wpływom. A skoro ci podlegają... jak każda grupa interesu korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Naprzód, do jaskiń! 19.10.11, 11:34 Omawiany od kilku dni przyrząd do uśmiercania skazańców jest właśnie symbolem (i jednym z elementów zarazem) owego ulegania. Odpowiedz Link Zgłoś
ssierota Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 10:49 Tu masz obrazki z 1919. www.caw.wp.mil.pl/caw/lutowe.htm Nietrudno znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
cics Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:20 I tu dopiero jest ciekawie . na tym zdjęciu z pusta salą jest , a na drugim podczas obrad nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:33 a co mnie obchodzi czy wisiał przed wojną? przed wojną też nie było ruchu penisogłwych a teraz mamy, to też tradycja? Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 11:36 A`propos tradycji - biskupi katoliccy podpisali się pod Targowicą. Gorącymi zwolennikami konfederacji byli: prymas Michał Jerzy Poniatowski, biskup chełmski Wojciech Skarszewski, biskup żmudzki Jan Stefan Giedroyć, biskup poznański Antoni Onufry Okęcki, biskup łucki Adam Naruszewicz i biskup wileński Ignacy Jakub Massalski. 28 czerwca 1794 wzburzony lud warszawski dokonał samosądów na członkach konfederacji targowickiej posądzanych o zdradę. Przed Kościołem św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu powieszeni zostali: biskup wileński Ignacy Massalski, kasztelan przemyski Antoni Czetwertyński, poseł do Turcji Karol Boscamp-Lasopolski, szambelan Stefan Grabowski, instygator królewski Mateusz Roguski, szpieg rosyjski Marceli Piętka, adwokat Michał Wulfers, instygator sądów kryminalnych Józef Majewski. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Przed wojną krzyż był wymierzony w Żydów 19.10.11, 12:53 Taka była jego wtedy rola. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Czy przed wojną w Sejmie wisiał krzyż? 19.10.11, 14:05 > Obrońcy krzyża w sali plenarnej Sejmu powołują się na tradycję. Czuję się niepewnie. Kilkaset lat temu tradycją było palenie na stosie bluźnierców, czy na to też się będą powoływać? Odpowiedz Link Zgłoś