Dodaj do ulubionych

Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy

12.11.11, 10:45
"Wśród manifestujących w II RP zdarzały się nawet ofiary śmiertelne. Niektórzy przynosili na demonstracje broń palną i ciężkie przedmioty. Tradycja obchodów 11 listopada nie jest więc najlepsza - mówi prof. Antoni Dudek w rozmowie z Anną Ziobro."

www.polskatimes.pl/opinie/wywiady/470041,prof-dudek-11-listopada-beda-bojki-jak-za-ii-rp-to-nie,id,t.html

Czyli nie jest jeszcze tak źle, polecam artykuł, chociaż jego konkluzja nie jest zbyt optymistyczna - charakter sił politycznych biorących udział w Marszu sprawia, że powinniśmy się nastawiać na to, że ( o ile się nie zmienią przepisy ) takie atrakcje będą nas czekać co rok.
Obserwuj wątek
    • cillian1 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 10:48
      Teraz też powinny być - identyfikacja odbywa się po odsłonięciu twarzy

:)
      • indeed4 Starcie skrajnych ideologii 12.11.11, 11:42
        Co ciekawe, przed wojną stroną bardziej agresywną była lewica z PPS, tak się zastanawiam nad tym - jeśli się zmienią przepisy i w życie wejdzie zasada ( jak mówi HGW ) "kto pierwszy ten lepszy", to co się będzie działo, jeśli jako pierwsi, na organizowanie legalnego Święta Niepodległości dostaną antyfaszyści... ?! Domyślacie się, jaki wtedy kibole zrobią dym w Warszawie?
    • cwiercinteligentzpis Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 12:19
      indeed44 napisał:

> "Wśród manifestujących w II RP zdarzały się nawet ofiary śmiertelne.
      ((..)
      > 1 listopada nie jest więc najlepsza - mówi prof. Antoni Dudek w rozmowie z Anną
      > Ziobro."

Wygląda na to że coraz więcej ciuli pracuje na UJ,.
    • cwiercinteligentzpis - 8 XI 2011 ktos napisął na murze "jude raus" 12.11.11, 12:23

Nie jest tak źle, 8 XI 1943 roku w Auschwitz zabito 5000 Żydów.

Logika profesora Antoniego Dudka z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
      • indeed4 Re: - 8 XI 2011 ktos napisął na murze "jude raus" 12.11.11, 12:26
        A jaki w tym okresie był bilans ofiar, które zginęły w sowieckich łagrach?
        • indeed4 Piłsudski gonił jednych i drugich - i dobrze robił 12.11.11, 12:47
          3.bp.blogspot.com/_d7cws1lFj0g/TN4F8RqpsEI/AAAAAAAAAOo/zgxNfGCaET4/s1600/zombies1.png
    • zoil44elwer Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 12:35
      Dopiero 2 lata po śmierci Piłsudskiego oficjalnie wprowadzono 11 Listopada jako państwowe Święto Niepodległości,na 2 lata do 1939.Dopiero po 89 przypomniano TĄ 2-letnią "tradycję" potrzebną tak jak np Senat.
      • ruski99 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 12:39
        Jak słuchałem hieny Ziobra dzisiaj, to widziałem w jego oczach rozczarowanie, że trupów wczoraj nie było. Kaczor pewnie też wczoraj siedząc przed tv z kotem na kolanach kibicował zadymiarzom.
        • zoil44elwer Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 12:45
          Mniej ofiar-mniej argumentów ze strony reżimu na przykręcenie śruby demokracji.Przecież Tusk z powodu 8 policyjnych guzów nie wprowadzi całkowitego zakazu demonstracji.A nadchodzą ciężkie,kryzysowe czasy.
    • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 15:34
      Pan Ireneusz Wywiał również o tym wspominał rok temu:

www.polskieradio.pl/9/396/Artykul/274696,Paderewski-zapomniany-bohater-
      - Nieszczęściem odrodzonej Polski było to, że u kolebki jej narodzin stało dwóch wariatów, Piłsudski i Dmowski – przypomniał słowa Ignacego Paderewskiego, Ireneusz Wywiał, historyk, zastępca redaktora naczelnego „Wiadomości historycznych”.
      • indeed4 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 15:41
        Wariatem nazywali Piłsudskiego nawet jego zwolennicy, ale i tak go szanowali - fakt faktem, że wariat, nie wariat, gdyby nie tenże Piłsudski, to byśmy wszyscy dzisiaj gadali we wschodnim narzeczu ;-)
        • zoil44elwer Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 18:33
          Brednie że gdyby nie Piłsudski to dziś mówili byśmy po rusku.Brednie podobne do tych że gdyby nie WAŁĘSA to Polska dalej byłaby pod soviecką okupacją.
          • indeed4 Nie tylko Polska, zoil. 12.11.11, 18:38
            Cała Europa.

www.newsweek.pl/wydania/1216/po-trupie-polski-do-raju,62660,1,1
            • zoil44elwer Re: Nie tylko Polska, zoil. 12.11.11, 18:47
              Co tam Europa,cały świat a nawet kosmos!!
              • indeed4 Re: Nie tylko Polska, zoil. 12.11.11, 18:49
                Reductio ad absurdum faktów historycznych nie zmieni ;-)
          • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 19:47
            zoil44elwer napisał:

> Brednie że gdyby nie Piłsudski to dziś mówili byśmy po rusku.Brednie podobne do
            > tych że gdyby nie WAŁĘSA to Polska dalej byłaby pod soviecką okupacją.

Z jednej strony brednia bo przecież to nie tylko jego dzieło ale setek tysięcy zjednoczonych Polaków.

Z drugiej żadna brednia ponieważ on stał na czele i w razie czego brał pełną odpowiedzialność za ewentualną porażkę.
        • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 19:32
          indeed4 napisał:

> Wariatem nazywali Piłsudskiego nawet jego zwolennicy, ale i tak go szanowali -
          > fakt faktem, że wariat, nie wariat, gdyby nie tenże Piłsudski, to byśmy wszyscy
          > dzisiaj gadali we wschodnim narzeczu ;-)

To jest oczywiste, dziadek Piłsudski to przecież nie tylko bandycki zamach stanu i trupy
          Polaków na ulicach, wieloletnie więzienia dla przeciwników politycznych oraz sfałszowane wybory ale również wygrana nad bolszewikami :-)
          • indeed4 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 19:42
            Nobody is parfect :-) Ale nie da się ukryć, że na długo bolszewii nie powstrzymał, bo czerwona zaraza ze wschodu odbiła to sobie i wzięła Polskę pod but dwadzieścia lat później.
            • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 19:45
              indeed4 napisał:

> Nobody is parfect :-) Ale nie da się ukryć, że na długo bolszewii nie powstrzym
              > ał, bo czerwona zaraza ze wschodu odbiła to sobie i wzięła Polskę pod but dwadz
              > ieścia lat później.

Dobre i to. Ja mu to chwalę i za to uważam za bohatera narodowego.
              To zwycięstwo uważam za jedno z najważniejszych w naszej historii.
            • indeed4 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 19:46
              Często się zastanawiam, jak dziś by wyglądała Polska, gdyby ( tak jak inne kraje Europy ) po 45 roku nie wpadła w łapy komunistów.
              • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 19:48
                indeed4 napisał:

> Często się zastanawiam, jak dziś by wyglądała Polska, gdyby ( tak jak inne kraj
                > e Europy ) po 45 roku nie wpadła w łapy komunistów.

Jeżeli chodzi o 11 listopada, to byłoby tak jak teraz ;)
                • indeed4 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 20:27
                  Wiesz o co mi chodzi, przed wojną Warszawa była nazywana Paryżem Europy, te 50 lat wywaliło nas z normalnego rozwoju strasznie :-/ Niby jasne, że ci, którzy zasuwali na włościach burżuja byli tą nagłą przemianą zachwyceni, ale myślę, że szybko zmienili zdanie, kiedy po latach, tak jak wszyscy, zaczęli dostawać od patologicznego systemu po d.pie.
                  • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 20:55
                    indeed4 napisał:

> Wiesz o co mi chodzi, przed wojną Warszawa była nazywana Paryżem Europy, te 50
                    > lat wywaliło nas z normalnego rozwoju strasznie :-/ Niby jasne, że ci, którzy
                    > zasuwali na włościach burżuja byli tą nagłą przemianą zachwyceni, ale myślę, że
                    > szybko zmienili zdanie, kiedy po latach, tak jak wszyscy, zaczęli dostawać od
                    > patologicznego systemu po d.pie.

Wiem o co Ci chodziło ale pozwoliłem sobie na głupiego dowcipasa.

Akurat moja rodzina to wielopokoleniowa inteligencja z powstańczymi tradycjami
                    więc akurat na komunie tylko straciła.

Można oczywiście stosować gdybologię ale nie wiem czy jest sens.
                    • indeed4 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 21:19
                      Dlaczego? Wystarczy spojrzeć, na jakim poziomie cywilizacyjnym są państwa, które nigdy nie zaznały dobrodziejstw komuny - i porównać, jak dla mnie wystarczy.

Komunistyczny beton Leszek Miller, to jak na potomka powstańców dość ekscentryczny idol - widocznie źle zrozumiałem Twój żart ;-)
                      • mike.recz Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 22:39
                        Idol? Przesady bez. Jeszcze tego brakowało żebym szukał sobie idoli wśród polityków.

Miller ma swoje plusy niezależnie od przeszłości w PZPR i tyle.
        • klara551 Re: Za Piłsudskiego 11 listopada bywały trupy 12.11.11, 22:28
          A może gdyby nie Piłsudski mielibyśmy granice zachodnie jak współczesne i cały Śląsk i Warmię i Pomorze i Kaszuby? A to wszystko zamiast wyprawy na Kijów i wojny bolszewickiej? Możemy tak sobie pogdybać
    • indeed4 Do dupetka 12.11.11, 18:09
      Niestety, chyba jest tak, jak mówi Dudek, że oni się zawsze lali, leją i będą lać tego dnia już zawsze.
    • kaczykoniec Polacy slusznie nie widza niepodleglosci jako rzec 12.11.11, 18:23
      w 1939 pokazali jak umieja sie bronic. teraz niby za kase niemiecka niepodlegli?
    • sclavus Jeśli wierzyć... 12.11.11, 18:44
      Jeśli wierzyć Historii, pierwsze obchody 11 listopada, odbyły się w 1937 roku...
      Piłsudski już nie żył!
      • indeed4 Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 18:47
        Sclavus - mamy oczy i widzimy, że powiedziano już o tym wyżej, naprawdę nie masz nic ciekawszego do napisania, poza kopiowaniem innych? ;-)
        • sclavus Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 18:56
          Nie wiem czy ktoś to już napisał tutaj czy nie (niektóre nicki omijam), ale musiałem to napisać po twojejkardynalnej bzdurze... za Piłdudskiego były trupy :D
          Nie czytaj ty lepiej Dudka - weź się za kogoś poważniejszego...
          szczerze oddany
          sclavus
          PeeS - zamiast się z tego wycofać, wzięło ci się na pouczanie i insynuacje... :D
          • indeed4 Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 19:05
            Sclavus, mówiłem już, że jest to w wątku - były trupy, może też i za Piłudskiego, nie wiemy tego, bo przed zalegalizowaniem święto mogło być obchodzone nielegalnie, skąd więc masz taką pewność?
            • sclavus Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 20:27
              Aha! Mogły być... no proszę...
              Nie wiem czy to już było, żle Swięto Niepodległości uchwalono w 1937 roku, jako święto państwowe...
              Były spory, czy rząd lubelski to była już niepodległość, czy jeszcze nie - wybrano 11/11 chyba dlatego, że państwa centralne przestały istnieć... koniec wojny, pierwszej światowej...
              I to właśnie jedenastego listopada, powierzono Piłsudskiemu Naczlnictwo państwa, odrodzonej Rzeczypospolitej...
              Ponieważ jesteś uparty - EOT
              • indeed4 Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 21:30
                Bardzo się cieszę, że wiesz z jakiego powodu 11 listopada obchodzimy święto odzyskania Niepodległości, tym niemniej nie zmienia to faktu, że nie wiemy, czy w okresie 11 listopad 1918 - 1937 nie odbywały się niezalegalizowane manifestacje rocznicowe ;-)
                • indeed4 Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 22:38
                  a jednak już wiemy...

"Kiedy w Łodzi obchodzono pierwszą rocznicę odzyskania niepodległości, nie było to jeszcze święto państwowe. Wtedy to Nowy Rynek, gdzie doszło do rozbrajania Niemców, zyskał nazwę placu Wolności."

www.dzienniklodzki.pl/wywiady/471330,pierwsze-dni-po-odzyskaniu-niepodleglosci-w-lodzi,2,id,t,sa.html
      • zoil44elwer Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 18:49
        No i trzeba było w III RP wskrzesić 2-letnią tradycję II RP.
        • zoil44elwer Re: Jeśli wierzyć... 12.11.11, 18:59
          No i potrzebował kasy na działalność patriotyczną.A że wtedy nie było jeszcze CIA,Mossadu czy MI-6 które by finansowały działalność,napadał na pociągi i dyliżanse pocztowe z kasą.Białacki z Białorusi napadać nie musi,kasę i konto ma w RP3.
    • neoretronick Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami ... 12.11.11, 18:49
      ... wolał strzelać.
      • sclavus Re: Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami 12.11.11, 18:57
        Kiedy?
        Nie pomyliła ci się wiosna z jesienią??
        • neoretronick Re: Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami 12.11.11, 19:33
          Tak ogólnie napisałem, bo przecież przewrotu majowego raczej w listopadzie nie było. :?
      • indeed4 Re: Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami 12.11.11, 19:26
        Nic dziwnego, Piłsudski to był regularny radykał - socjalista.
        • zoil44elwer Re: Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami 12.11.11, 19:34
          Litwini nie najlepiej mówią o swoim rodaku.Podobne zdanie o Piłsudskim mają Ślązacy.Bo o powstańcach śląskich mówił:buntowniki w niemieckiej prowincji wszczęły rokosz!?
        • neoretronick Re: Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami 12.11.11, 19:35
          Dajmy dziadkowi spokój,
          bo teraz w przedsionku ma inny problem. :)))
          • mike.recz Re: Zgadza się ! Piłsudski nie rzucał kamieniami 12.11.11, 19:43
            neoretronick napisał: Dajmy dziadkowi spokój, bo teraz w przedsionku ma inny problem. :)))

Nawet dwa można rzec bezczelnie. I co więcej nikt się go o zgodę na to nie pytał :-)
    • indeed4 Znów to samo... 11.11.13, 16:42
      Wygląda na to, że kolejny raz stało się zadość tradycji ;-)
      • ave.duce ;-) - bardzo śmieszne indeed 11.11.13, 16:47
        Forum ze Dworum/Freedom
        • indeed4 Re: ;-) - bardzo śmieszne indeed 11.11.13, 17:06
          zakład, że za rok (i nie tylko!) wywiad z Dudkiem wciąż będzie aktualny? ;-)
    • indeed4 Tusk dziś: to już niestety tradycja 11.11.13, 20:48
      "To już jest niestety tradycja – mówił Donald Tusk, odnosząc się do burd w Warszawie"

wiadomosci.onet.pl/kraj/swieto-niepodleglosci-w-polsce/rd1m6

Mówię wam, że tak było, będzie i nic się nie zmieni. Tradition!
    • kaczeziobro Tradycja jest najlepsza, gdy jest polska 11.11.13, 20:50
      nie polskojezyczna.
      • ave.duce Re: Tradycja jest najlepsza, gdy jest polska 11.11.13, 23:26
        kaczeziobro napisała:

> nie polskojezyczna.

To jest tak, że jeżeliby nam ktuś, na przykład, rozumiesz, porwał naszą furę i by go złapały to nam muszą oddać samolot, rozumiesz? To jest właśnie tradycja. Że nam muszą oddać!
    • indeed4 Odświeżamy pamięć 12.11.14, 08:34
      tytanów intelektu mojego ulubionego FK... :->
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka