damakier1 25.11.11, 11:11 Karę śmierci chce przywrócić Jarosław Kaczyński. Czym mogą go przebić "Solidarni" - publiczne egzekucje? tortury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boblebowsky Właśnie smażyłem o tym post:)) 25.11.11, 11:21 Wyścig na radykalizm trwa, zwłaszcza jak się nie ma nic innego do zaproponowania. Szkoda tylko tego wstydu, jakiego nam dostarczą na arenie międzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 11:30 damakier1 napisała: > Karę śmierci chce przywrócić Jarosław Kaczyński. Dobry chociaż nierealny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 11:44 damakier1 napisała: > Karę śmierci chce przywrócić Jarosław Kaczyński. Czym mogą go przebić "Solidarn > i" - publiczne egzekucje? tortury? Tortury może nie, ale kary cielesne są mi bliskie. Na przykład batożenie za burdy stadionowe. Albo pręgierz lub inne dyby. S. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4-4 Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 11:44 czyli 1000 lat za murzynami - pan Kaczyński niech sobie znajdzie dobrego psychiatrie!!!!!!!! niech żyje lenin Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 12:11 Ciekawy pomysł - przeprowadzenie go należałoby poprzedzić wystąpieniem z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 12:24 Publiczne tortury, to powinno odstraszać oskarżonych. A jak nie, to się kodeks jeszcze zaostrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 12:29 Ja juz widze pretendenta do funkcji kata...e, co tam pretendenta - pretendentow conajmniej 2. Tyle, ze walczac o te funkcje gotowi exterminowac sie wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 12:57 > Tyle, ze walczac o te funkcje gotowi exterminowac sie wzajemnie. I dobrze, niech proces rekrutacji wygra najlepszy. Amatorów na stanowiskach tak istotnych z punktu widzenia funkcjonowania państwa nie potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Kara śmierci jest sprzeczna z zasadami KK 25.11.11, 12:43 Ziobro może w tym wypadku punktować Jarka. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Kara śmierci jest sprzeczna z zasadami KK 25.11.11, 12:55 " Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem. Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem, władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej. Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale". (KKK 2267)[3]. " pl.wikipedia.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Z przytoczonego tekstu jasno wynika 25.11.11, 13:26 ze kara śmierci jest sprzeczna z nauczaniem KK. Jej dopuszczalność tak uwarunkowana że praktycznie trudno sobie wyobrazić jej realne zastosowanie. ====== Po za tym odnoszę wrażenie że tekst ten dotyczy nie tyle "kary śmierci" ale jakiejkolwiek sytuacji w której państwo pozbawia człowieka życia. Mogę się mylić. Nie wiem jakie były intencje autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Z przytoczonego tekstu jasno wynika 25.11.11, 13:37 Przeczytaj- zwłaszcza. Stanowisko Kościoła katolickiego przed XX w. Kara śmierci za przestępstwa określane przez religie. Obecne stanowisko Kościoła katolickiego. pl.wikipedia.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci Różnie bywało a i obecnie stanowisko nie jest jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A przed I wiekiem 25.11.11, 14:52 niechrześcijanie ludzi to nawet lwom na pożarcie rzucano. Tylko czy to jest argument? Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: A przed I wiekiem 25.11.11, 15:06 wkkr napisał: > niechrześcijanie > ludzi to nawet lwom na pożarcie rzucano. > Tylko czy to jest argument? To świadczy o tym, że "zasady KK" no które się powołujesz ulegały modyfikacjom. Kiedyś KK był na tak, dzisiaj jest bardziej na nie a za czym będzie w przyszłości ? Któż to może wiedzieć. Ja jestem zwolennikiem eliminacji takich osobników, którzy postawili się ponad prawem, zasadami, wartościami itp. np. mordując ze szczególnym okrucieństwem dzieci. Moim zdaniem - my czyli społeczeństwo mamy prawo i obowiązek chronić się przed takimi indywiduami poprzez ich eliminację. Kary więzienia, choćby i dożywocie nie dają 100% gwarancji- nadal na niebezpieczeństwo utraty życia narażeni są choćby funkcjonariusze SW. I co wówczas- kolejne dożywocie ? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Kara śmierci jest sprzeczna z zasadami KK 25.11.11, 14:05 A zatem kazdy proboszcz moze byc potencjalnym katem :P Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Kara śmierci jest sprzeczna z zasadami KK 25.11.11, 15:08 Mało prawdopodobne. "Brudną" robotę zawsze odwalała władza świecka. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Czy zdrada PrezesaPana zasługuje na"czapę"? 25.11.11, 15:12 A moze o to PrezesuPanu chodzi? Strateg to wielki choc kurdupel. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Czy zdrada PrezesaPana zasługuje na"czapę"? 25.11.11, 15:13 Wątpię ale nie można wykluczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Pytanie, jak go przebiją platfusy? 25.11.11, 12:55 Bo skoro wyznawcy Tuska tak pięknie wyręczają wyznawców prezesa na tym forum, że nazywają Biedronia śmieciem, to nie wątpię, że i pod każdym innym względem zapukają w dno od spodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Pytanie, jak go przebiją platfusy? 25.11.11, 13:15 Kiedyś byłam przeciwniczką kary śmierci. Już nie jestem Co, oczywiście, od razu nie czyni ze mnie zwolenniczki prezespana. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Pytanie, jak go przebiją platfusy? 25.11.11, 14:17 > Kiedyś byłam przeciwniczką kary śmierci. Już nie jestem Ja na odwrót. Choć są przypadki (Breivik), gdy nie widzę innej wlaściwej kary. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Pytanie, jak go przebiją platfusy? 25.11.11, 14:22 honeyr napisał: > > Kiedyś byłam przeciwniczką kary śmierci. Już nie jestem > > Ja na odwrót. Choć są przypadki (Breivik), gdy nie widzę innej wlaściwej kary. No właśnie takie "przypadki" mam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Sprawdź co zalinkowałeś. 25.11.11, 13:28 Gdzie w zalinkowanym poście Biedroń nazwany został śmieciem? Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Sprawdź co zalinkowałeś. 25.11.11, 13:38 nie w Twoim poście, ale w wątku - przy całkowitej obojętności współwyznawców Tuska: forum.gazeta.pl/forum/w,28,130989004,130998787,Ten_palant_chce_dyskryminacji_z_powodu_wieku.html Odpowiedz Link Zgłoś
damakier1 Re: Pytanie, jak go przebiją platfusy? 25.11.11, 14:22 honeyr napisał: > Bo skoro wyznawcy Tuska tak pięknie wyręczają wyznawców prezesa na tym f > orum, że nazywają Biedronia śmieciem, to nie wątpię, że i pod każdym in > nym względem zapukają w dno od spodu. Jak się nie ma rzeczowych argumentów, to najlepiej zabredzić. Nie wierzę, żebyś nie odróżniał oficjalnych wystąpień przedstawicieli różnych partii, zwłaszcza przywódców, od tego co różni zwolennicy wypisują na forach. Na każdy post, w którym zwolennicy Tuska obrażają zwolenników Palikota jestem w stanie znaleźć post, w którym jest akurat odwrotnie. Jak również mozna znaleźć setki postów, w których czynią to zwolennicy Kaczyńskiego, czy Ziobry. Nie ma to nic do rzeczy. Nie jest to watek o kulturze elektoratów poszczególnych partii. Doskonale o tym wiesz, a napisałeś ten post tylko dlatego, że nie umiałeś znaleźć żadnego równie głupiego i groźnego wystąpięnia jakiegokolwiek lidera PO. A przecież musisz jakoś dowalić PO, bo masz taką potrzebę i już! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Pytanie, jak go przebiją platfusy? 25.11.11, 14:38 > Jak się nie ma rzeczowych argumentów, to najlepiej zabredzić CBDU w Twym jakże merytorycznym wystąpieniu. > Doskonale o tym wiesz, a napisałeś ten post tylko dlatego, że nie umiałeś znale > źć żadnego równie głupiego i groźnego wystąpięnia jakiegokolwiek lidera PO Żartobliwa jak zawsze. Prawdziwa jajcara, hyhyhy. Nie odnosiłem się w ogóle do tematu kary śmierci - nie ruszają mnie takie dyżurne manipulacyjne tematy, choć uwielbiani przez Ciebie "liderzy PO" w osobie Sikorskiego w pełni podzielają poglady prezesa w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Kara śmierci za chodzenie z odpiętym rozporkiem 25.11.11, 13:34 Kto jest za? To skandal, że państwo nie chroni obywateli przed osobami, które paradują publicznie z rozpiętym rozporkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 13:42 damakier1 napisała: > Karę śmierci chce przywrócić Jarosław Kaczyński. A co proponuje ? łamanie kołem, ścięcie głowy, ukrzyżowanie, ukamienowanie, ćwiartowanie czy moze spalenie na stosie ? Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Ale w kwestii tzw. pobicia ze skutkiem śmiertelnym 25.11.11, 14:01 ...Kaczyński ma akurat rację - to powinno być kwalifikowane jako zabójstwo. Ciekawe, co im przeszkadza od wielu lat złożyć taki projekt, widocznie maja"ważniejsze sprawy". Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Ale w kwestii tzw. pobicia ze skutkiem śmiert 25.11.11, 14:39 honeyr napisał: > ...Kaczyński ma akurat rację - to powinno być kwalifikowane jako zabójstwo. > Ciekawe, co im przeszkadza od wielu lat złożyć taki projekt, widocznie maja"waż > niejsze sprawy". Tak się składa, że Kaczynski nieczego takiego nie proponuje. O różnicy kwalifikacji tych dwóch rodzajów przestępstw nie decyduje skutek (śmierć ofiary), tylko zamiar (bezpośredni czy ewentualny), a to co proponuje Kaczyński to zawężenie definicji pobicia ze skutkiem śmiertelnym z jednoczesnym rozszerzeniem definicji zabójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.moneta rozstrzelanie przez powieszenie 25.11.11, 14:07 i prętem po jajach. Odpowiedz Link Zgłoś
icek.goldberg Re: rozstrzelanie przez powieszenie 25.11.11, 14:12 Należało to załatwić kiedy menda była premierem a dupa wołowa prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ostrzegawczy strzał w tył głowy 25.11.11, 18:16 To dla drobniejszych przestępców przeciwko majestatowi prezesa. M. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta I smieszne 25.11.11, 14:53 i oburzające. Taki pomysł w dobie eutanazji i antykoncepcji przez aborcję. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 15:21 damakier1 napisała: > Karę śmierci chce przywrócić Jarosław Kaczyński. Czym mogą go przebić "Solidarn > i" - publiczne egzekucje? tortury? Ukrzyżowanie, zgodnie z tradycją. Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 15:35 Pomysł bardzo dobry. Z tym iz zakres czynów objetych karą główna powinien być identyczny jak w latach 70 - tych czyli obejmowac też i kwestie afer gospodarczych oraz korupcje. Oczywiscie aktualnie jej wprowadzenie jest niezgodne z prawem unijnym ale moim zdaniem jesli by Polska coś takiego zrobiła pokazała by UE ze moze jej skoczyć. Oczywscie pozistaje kwestia tego czy egzekucje nie powinny być wykonywane publicznie tak jak ma to np. miejsce w krajach arabskich. Osobiscie jestem zdanei że napewno wtedy element odstraszajacy byłby większy. Dlatego jak nabardziej jestem za tym aby były one wykonywane publicznie. Po raz kolejny okazuje się iz jedynei PiS (Prezes Jarosław Kaczyński) mysli o tym jak pomóc społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
icek.goldberg Oferta dla prezesa!!! 25.11.11, 19:55 Żelazną dziewicę wydzierżawię na dobrych warunkach. Zapewniam operatora o najwyższych kwalifikacjach. Korzystne rabaty i gratisy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hr.adam Re: Kara śmierci! Kaczyński prowadzi! 25.11.11, 20:47 A ja gdzieś słyszałem, że życie jest nienaruszalne od poczęcia do naturalnej śmierci. Może się mylę i ta zasada dotyczy tylko zygoty/zarodka/płodu? Odpowiedz Link Zgłoś
icek.goldberg Panta rhei 25.11.11, 21:34 Wieczna jest tylko waaaaaaadza prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś