Dodaj do ulubionych

"Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki"

21.01.12, 20:25
Czy o tej prostej i jednoznacznej myśli mam przypominać niektórym politykom i wysokim urzędnikom polskiej administracji?
Czy rozumieją to przesłanie przedstawiciele rządzącej nami ochlokracji, panowie, Michnik, Palikot czy Dworak?
A Wy, forowi inteligencii, kumacie cokolwiek z tej oczywistości?i
Obserwuj wątek
    • wachmistrz_soroka Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 20:27
      Tylko mi wyjaśnij co oznaczają owe "polskie obowiązki" bo nie kumam.
    • etta2 Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 20:28
      NIE, zupełnie nie pojmuję, jak HOMOSOVIETIKUS może pisać, że jest Polakiem? To sprzeczność.
    • taziuta Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 20:30
      homosovieticus napisał:

/.../
      > A Wy, forowi inteligencii, kumacie cokolwiek z tej oczywistości?i

A zdajesz sobie Homoś sprawę z tego, że różnie swoje obowiązki wobec Polski różni ludzie rozumieją? Jak i to, co leży w Polskim interesie, też można różnie rozumieć?
      • wachmistrz_soroka Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 20:33
        feliniak.blog.onet.pl/Jestem-Polakiem-wiec-mam-obowi,2,ID335235148,n
        Wszystko jasne.
        • taziuta Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 22.01.12, 07:42
          wachmistrz_soroka napisał:

> feliniak.blog.onet.pl/Jestem-Polakiem-wiec-mam-obowi,2,ID335235148,n

> Wszystko jasne.

O kuźwa! A ja myślałem, że takie Feliniaki to tylko w filmach występują! :/
    • mike.recz Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 20:38
      www.filmoholicy.pl/film/4954/oscar-dla-andrzeja-wajdy---wreczenie/
      Adaś, Michniku jaja sobie robisz występując pod ksywką "homosovieticus".

Życzę każdemu swawolnemu wolakowi wystąpienia w takiej roli.
    • x2468 Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 20:55
      Zmienili ci krew polskojęzyczny?
    • venus99 jestem Europejczykiem polskiego pochodzenia 21.01.12, 21:09
      i bardzo mi to odpowiada.
    • cillian1 Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 21.01.12, 21:19
      jeszcze pogadaj z kaczyńskim, rydzykiem. I wieloma innymi!
    • zapijaczony_ryj A co ma Michnik , Palikot i Dworak wspólnego z PiS 22.01.12, 08:23
      PiS_dogłowym motłochem?
      tiny.pl/hj4zk
    • loginzpoczta Najpierw trzeba być Polakiem 22.01.12, 10:55
      a nie li tylko polskojęzycznym pod zmienionym nazwiskiem.Przebierańców mamy ci w POlsce dostatek!
      • venus99 Re: Najpierw trzeba być Polakiem 22.01.12, 12:38
        najpierw trzeba mieć wiedzę,rozum,przyzwoitość ale to są przymioty niedostępne dla prawdziwych Polaków i patriotów z pisuarowej menelii.
      • mike.recz Ty loginzpoczta nie jesteś Polakiem. 22.01.12, 15:57
        Polacy bywają mądrzy i samokrytyczni.
        • iksxyigrek i to was boli najbardziej :P 22.01.12, 19:14
          mike.recz napisał:

> Polacy bywają mądrzy i samokrytyczni.
          • mike.recz Re: i to was boli najbardziej :P 22.01.12, 20:37
            iksxyigrek napisała:

> mike.recz napisał:
            >
            > > Polacy bywają mądrzy i samokrytyczni.

Kogo konkretnie?
    • dzi1a polskojęzyczni vatykańczycy pouczają Polaków 22.01.12, 12:41
      • tojabogdan państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 12:47
        państwa narodowe to anachronizm
        • ave.duce Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 15:53
          tojabogdan napisał:

> państwa narodowe to anachronizm

Zwłaszcza takie, które miał na myśli Roman Dmowski > Polen, Polen über alles.
          • venus99 Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 15:58
            nic więc dziwnego,że narodowcy i koscielni z taką furią atakują Owsiaka-on uczy młodzież społeczeństwa obywatelskiego.
            • ave.duce Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 16:07
              Naród wrogiem społeczeństwa.
              • venus99 Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 19:15
                ja bym napisał naród pisuarowo-parafialny.
          • mike.recz Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 16:04
            ave.duce napisała:

> tojabogdan napisał:
            >
            > > państwa narodowe to anachronizm
            >
            > Zwłaszcza takie, które miał na myśli Roman Dmowski > Polen, Polen über alle
            > s.
            W tamtym czasie gdy trzeba było porządkować gość miał sporo racji.

Mamy jednak szczęście żyć dużo później i szybciej i dzięki temu spojrzeć na temat
            z dystansem.
            • ave.duce Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 16:12
              Sporo racji? Do czego ta "racja" doprowadziła?
              Wciąż stanowi dla neonazistów podstawę programu.
              Jasne, teraz można na to spojrzeć z perspektywy. Patrzę więc.
              • mike.recz Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 16:17
                Tak. Na przypomnieniu bądź powiedzeniu chłopom kim są. To było naprawdę ważne. Przy zbieraniu ziem polskich w jedną garść swoją robotę zrobił.
                On zwariował i miał jakąś chorą jazdę na Żydów ale w całości go nie przekreślam.
                • venus99 Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 19:21
                  endekom obszar ziem polskich się znacznie rozszerzył.storpedowanie przez endeków federacyjnych planów marszałka Piłsudskiego,prowadzenie w latach 30 ewidentnie nacjonalistycznej polityki na Kresach dało żałosne efekty i tego Dmowskiemu zapomnieć nie wolno.
                  mnie dodatkowo śmieszy wybranie Dmowskiego,który był homoseksualistą na ideologa dzisiejszych narodowców domagajacych się wprowadzenia zakazu pedałowania.chichot historii.
                  • mike.recz Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 20:21
                    A ... mnie to obchodzi czy gejem był czy nie. Moim zdaniem jest polskim bohaterem.
                    Oni z Piłsudskim dali dupy nie współpracując ze sobą dużo bardziej niż mogli. Razem byliby silniejsi i zdusili Hitlera w zarodku. A taka niewykorzystana szansa była.
                    • venus99 Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 20:26
                      dziecinne marzenia.tak się dzisiaj tworzy "historię".
                      • mike.recz Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 20:38
                        venus99 napisał:

> dziecinne marzenia.tak się dzisiaj tworzy "historię".

Tak, dziecinne marzenia lecz dzięki temu bylibyśmy silniejsi.
        • iksxyigrek Re: państwo narodowe czy obywatelskie? 22.01.12, 19:15
          tojabogdan napisał:

> państwa narodowe to anachronizm i dlatego sprowadzamy afroamerykanów by te anachronizmy zlikwidować?
    • eurofuturo "Jestem Polakiem i Orbanowi pozyczam pieniadze" 22.01.12, 15:53
      pokaz sie jakie to masz polskie obowiazki. Nie czekaj na zydowskie banki, polak.
      • mike.recz Re: "Jestem Polakiem i Orbanowi pozyczam pieniad 22.01.12, 15:59
        eurofuturo napisała:

> pokaz sie jakie to masz polskie obowiazki. Nie czekaj na zydowskie banki, pola
        > k.

:-)))
    • mike.recz homosovieticus nie jest Polakiem. 22.01.12, 16:01
      Polacy nie nienawidzą tak swojego narodu.
    • dzi1a dlaczego... 22.01.12, 17:21

cyt.

"dlaczego kościół bierze naszą ziemię, choć nie przysięgał posłuszeństwa Polakom"
    • big.stach Doc. Kossecki o polskim ruchu narodowym 22.01.12, 17:50
      Dwa wykłady doc. Józefa Kosseckiego - pierwszy o historii polskiego ruchu narodowego, drugi o podstawach naukowych nacjokratyzmu

Polski Ruch Narodowy
      komandir.wrzuta.pl/film/3gC32RzwiG0/polski_ruch_narodowy_-_doc._jozef_kossecki

Podstawy naukowe nacjokratyzmu
      komandir.wrzuta.pl/film/586vj8PazKQ/podstawy_naukowe_nacjokratyzmu_-_doc._jozef_kossecki

• venus99 Re: Doc. Kossecki o polskim ruchu narodowym 22.01.12, 19:22
        pamiętam docenta z lat słusznie minionych.jeden z najbardziej zaangażowanych bardów bolszewizmu.jak ktos był świnią to i świnią pozostanie.
        • big.stach Kim jest doc. Kossecki? 22.01.12, 19:58
          Docent Józef Kossecki - skrajna prawica czy komuch i bolszewik?

komandir.wrzuta.pl/film/74QrufDXYm8/docent_jozef_kossecki
          • venus99 Re: Kim jest doc. Kossecki? 22.01.12, 20:01
            to zależy od okresu.
            • dzi1a Re: Kim jest doc. Kossecki? 22.01.12, 20:08
              Kossecki pisał w tygodniku 'Rzeczywistość" , PZPR-owski beton strunowy ,stalinista , brrr...
              • venus99 Re: Kim jest doc. Kossecki? 22.01.12, 20:19
                Grunwald.
              • big.stach Re: Kim jest doc. Kossecki? 22.01.12, 20:21
                Tutaj wykłady doc. Kosseckiego

www.wrzuta.pl/szukaj/kossecki
              • big.stach Re: Kim jest doc. Kossecki? 22.01.12, 20:24
                Stalinowców rozgoniono w 1968

komandir.wrzuta.pl/film/00ioJEpEYXW/marzec_68_eliminacja_agentow_nkwd_pod_pretekstem_walki_z_syjonizmem_-_doc_jozef_kossecki
      • mike.recz Nie cytuj mi proszę człowieku katoendeka 22.01.12, 20:24
        w przebraniu komunisty.
        • big.stach Re: Nie cytuj mi proszę człowieku katoendeka 22.01.12, 20:31
          A propos komunistów

Frag. z książki doc. Kosseckiego, Geografia opozycji politycznej w Polsce w latach 1976-1981,
          Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej,
          Warszawa 1983.

Rozdział I

Nurt trockistowski
          (frag.)

[...]
          W 1957 r. Karol Modzelewski nawiązał kontakt z emisariuszem IV Międzynarodówki i przeprowadził z nim wstępne rozmowy na temat współpracy z tą międzynarodową organizacją pewnych grup w Polsce, działających w ramach organizacji partyjnych i młodzieżowych. Podczas swego pobytu we Włoszech w latach 1961-1962 Modzelewski spotkał się z sekretarzem IV Międzynarodówki, Livio Maitanim. Od tego czasu rozpoczęły się stałe kontakty przedstawicieli grupy, która zyskała później miano „komandosów”, z trockistami. Przewodzili jej między innymi Karol Modzelewski, Jacek Kuroń oraz Adam Michnik. „Komandosi” wyjeżdżali za granicę i kontaktowali się z kierownictwem IV Międzynarodówki, a zwłaszcza z takimi jego przedstawicielami, jak: G. Dobbeler, Livio Maitani, Pierre Frank i Ernest Mandel. Szkolili się też na specjalnych kursach dla trockistowskiego aktywu.
          Przedstawiciel IV Międzynarodówki, Dobbeler przyjeżdżał do Polski. Podczas prowadzonych tu rozmów z przedstawicielami „komandosów” podkreślał m.in., że w każdym kraju należy wstępować do tej partii robotniczej, która jest najsilniejsza i działać w jej obrębie w taki sposób, aby z jej lewego skrzydła utworzyć z czasem partię centrolewicową z silnym skrzydłem trockistowskim. To przenikanie do różnych partii robotniczych stanowi od dawna zasadniczy element socjotechniki działania trockistów. Wynikiem rozmów z Dobbelerem było też opracowanie przez Kuronia i Modzelewskiego dokumentu oceniającego sytuacją w Polsce w świetle programu IV Międzynarodówki
          [Por.: Akta sprawy Jacka Kuronia i Karola Modzelewskiego, Archiwum Sądu Wojewódzkiego w Warszawie, Nr IV - K 186/65.].

W marcu 1965 r. Kuroń i Modzelewski wystąpili ze swym elaboratem zatytułowanym „List otwarty do partii”, który był dostosowaną do polskich warunków wersją uchwał V Kongresu IV Międzynarodówki z 1957 r. Znajdujemy w nim, oprócz typowo trockistowskiej analizy sytuacji w Polsce, następujące, zaczerpnięte z, programu IV Międzynarodówki koncepcje:

zarządzanie przedsiębiorstwami przez rady robotnicze, które angażują, kontrolują i zwalniają dyrektorów, traktując ich jako swoich funkcjonariuszy; na czele całego krajowego systemu rad delegatów robotniczych stać winna Centralna Rada Delegatów, zaś w sferze struktury politycznej funkcjonować powinien system wielopartyjny. Ponadto: „W systemie demokracji robotniczej nie może być utrzymywana w żadnej postaci policja polityczna, ani armia regularna. (...) Aby uniemożliwić obalenie swej demokracji, klasa robotnicza musi być uzbrojona. Dotyczy to szczególnie robotników wielkoprzemysłowych, którzy powszechnie powinni być zorganizowani w podporządkowanej systemowi rad milicji robotniczej. Kadra fachowców wojskowych spełniać powinna funkcję instruktorów szkolących milicję robotniczą, zatrudnianych i podlegających radom. W ten sposób podstawowa siła militarno-represyjna w państwie związana zostanie bezpośrednio z klasą robotniczą, która będzie gotowa do zbrojnej obrony swego państwa i swojej rewolucji. (...)
          (...) Przyszłością rolnictwa są niewątpliwie wielkie, wyspecjalizowane i uprzemysłowione przedsiębiorstwa uspołecznione. (...)
          Rewolucji antybiurokratycznej nie uważamy za sprawę wyłącznie polską”

[J. Kuroń i K. Modzelewski, List otwarty do partii, Paryż 1966, s. 78-86.].

Głosząc swe ultralewackie hasła, autorzy dokumentu nie ukrywali więc, że celem ich działań jest nie tylko Polska. Zgodnie z koncepcjami IV Międzynarodówki chcieli wywołać trockistowską rewoltę w wielu krajach socjalistycznych.
          Za opracowanie owego „listu” oraz próbę jego rozpowszechniania Kuroń i Modzelewski zostali aresztowani i skazani na kary więzienia. Nie zraziło to ich jednak i zaraz po wyjściu na wolność, w 1967 r., znowu przystąpili do działalności politycznej zmierzającej do realizacji programu IV Międzynarodówki. Owocem tej działalności były znane wypadki marcowe w 1968 r. Zorganizowane przez „komandosów”, z Kuroniem, Modzelewskim i Michnikiem na czele, rozruchy studenckie w wielu ośrodkach akademickich Polski odbywały się pod hasłami trockistowskimi.
          „Komandosi”, wśród których rej wodziły dzieci wielu spośród członków elity władzy z okresu bermanowszczyzny (wielu z nich zresztą jeszcze w 1968 r. zajmowało wysokie stanowiska), odizolowani od klasy robotniczej, jak również zdecydowanej większości narodu polskiego, nieumiejący nawet wczuć się w jego potrzeby, zostali stosunkowo łatwo pokonani i rozbici. Część, z nich po marcu 1968 r. wyemigrowała na Zachód, by tam (jak np. Stefan Bekier, Józef Goldberg i Henryk Paszt) rozpocząć regularną działalność w szeregach IV Międzynarodówki. Natomiast działalność tych „komandosów”, którzy pozostali w Polsce (jak Jacek Kuroń, Karol Modzelewski, Adam Michnik, Jan Lityński, Seweryn Blumsztajn), wyraźnie osłabła. Zaniechali popularyzacji poglądów trockistowskich, uznając, że nie są one przyjmowane w Polsce, zaczęli natomiast szukać kontaktów ze środowiskami katolickimi. Głównym terenem, na którym nawiązywano te kontakty, stały się Kluby Inteligencji Katolickiej, z którymi zresztą niektórzy „komandosi” nawiązali współpracę już przed 1968 r.

Całość:
          autonom.edu.pl/publikacje/józef_kossecki-geografia_opozycji.pdf

Trockizm a stalinizm - wykład doc. Józefa Kosseckiego
          komandir.wrzuta.pl/film/7EQ6PQ1JKPa/trockizm_a_stalinizm_cz.1_-_doc._jozef_kossecki
          • venus99 Re: Nie cytuj mi proszę człowieku katoendeka 22.01.12, 20:33
            to miło,że zamieściłeś rok wydania.żeby nikt nie miał złudzeń?
            • big.stach Re: Nie cytuj mi proszę człowieku katoendeka 22.01.12, 20:40
              Treść jest ważna nie rok wydania. Czy któreś zdanie z tego fragmentu jest nieprawdziwe?

• venus99 Re: Nie cytuj mi proszę człowieku katoendeka 22.01.12, 20:48
                marcowy docent Kossecki jest fałszywy.to szuja.
          • mike.recz Macierwicz przyszedł im lizać dupę. 22.01.12, 20:41
            Ponieważ byli silniejsi.
    • porannakawa01 Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 22.01.12, 18:56
      Tak opowiadali bajdurząc obydwaj Kaczyńscy.
      A w końcu okazywało się, że ich działania przynosiły szkodę Polsce a najczęściej były na korzyść Rosji.
      Długofalowo tak to u Kaczyńskich wyglądało.
      I działa zaciemnianie gdyż wielu nadal uważa, że działania Kaczyńskich jak i oni sami - fatrotysznymi som.
      Tak opowiadali o sobie, bajdurzyli a część wyborców - ta mniej wykształcona, z mniejszych wiosek i miasteczek - uwierzyła, ze Kaczyńscy fatrotami som.
    • iksxyigrek Polaków to się przestraszyli w Solidarności nr 1 22.01.12, 20:00
      ...i dlatego wprowadzili stan wojenny.
      • venus99 Re: Polaków to się przestraszyli w Solidarności n 22.01.12, 20:02
        Macierewicz mówi,że tam sami agenci i Żydzi byli.to jak to było naprawde?
    • ultimate.strike Re: "Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki" 22.01.12, 20:47
      Może wydawać Ci się to dziwne, ale Michnik ani Palikot nie pełnią żadnych funkcji rządowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka