Dodaj do ulubionych

Podejrzany Jerzy Miller?

25.01.12, 19:56
CBA zatrzymało dyrektora z Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie i dwóch biznesmenów związanych z firmą teleinformatyczną MediumSoft. Działania służb mają związek z aferą dotyczącą intratnego zamówienia udzielonego bez przetargu tej firmie przez Jerzego Millera, który wg Dziennika Gazety Prawnej wystarał się u rządowego kolegi, ministra finansów, o zwiększenie rezerwy celowej na budowę systemu 112 w Krakowie. W efekcie bez przetargu firma dostała około 3 miliony złotych, a także wystartowała w potężnym przetargu na budowę ogólnopolskiej sieci 112, który organizował resort spraw wewnętrznych Jerzego Millera.

Prawdopodobnie śledztwo prowadzone jest w kierunku art. 231 kodeksu karnego przewidującego karę do trzech lat więzienia za niedopełnienie obowiązków przez urzędników.
Obserwuj wątek
    • sowietolog Re: Podejrzany Jerzy Miller? 25.01.12, 19:58
      Zaciska się pętla na komisyjnej szyi Millera...
      • akt.notarialny Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 13:47
        Jak będzie posłuszny to nic mu nie grozi.
    • ayran Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 14:00
      Dlaczego wklejasz tekst bez podania źródła?

www.wiadomosci24.pl/artykul/cba_bada_dziwne_przetargi_w_sprawe_zamieszany_jest_jerzy_223590--1.html
      Tam jest taki kwiatek:

Jerzy Miller w 2010 roku był wojewodą małopolskim.

Problemm w tym, że Jerzy Miller w 2010 nie był woijewodą małopolskim, ponieważ był wtedy (od 2009 do 2011) ministrem SWiA.
      • akt.notarialny Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 14:36
        A coś na temat?

"krakowski urząd wojewódzki zlecił bez przetargu firmie MediumSoft zamówienie na aplikację do obsługi numeru alarmowego 112. Za transakcją stał ówczesny wojewoda Jerzy Miller, który wkrótce potem premier Donald Tusk powierzył funkcję ministra spraw wewnętrznych i administracji.
        Również już jako minister działał na korzyść tej firmy i wystarał się u rządowego kolegi, ministra finansów, o zwiększenie rezerwy celowej na budowę systemu 112 w Krakowie. W efekcie bez przetargu firma dostała około 3 miliony złotych, a także wystartowała w potężnym przetargu na budowę ogólnopolskiej sieci 112, który organizował resort spraw wewnętrznych Jerzego Millera. Po serii naszych publikacji sprawę najpierw badała Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, która doniosła do krakowskiej prokuratury o możliwym złamaniu prawa przez wojewodę małopolskiego. Sprawę przejęło Centralne Biuro Antykorupcyjne i doprowadziło do pierwszych zatrzymań."

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/376604,cba-zatrzymuje-afera-ma-zwiazek-z-millerem.html
        • ayran Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 14:47
          Chciałbym się dowiedzieć, czy sprawa, w któą zamieszany ma być wojewoda Miller miała miejsce wtedy, kiedy Miller był wojewodą, czy nim nie był. Z podanego przez ciebie linku (robisz postępy) to nie wynika - rok 2010 pojawia się tym razem jako data publikacji DGP.
          A pytania mam następujące:
          1.) Kiedy miało miejsce zlezenie (a w kionsekwencji jaką funkcję pełnił wtedy Miller)
          2.) Czy charakter zlecenia nakładał na zleceniodawcę obowiązek stosowania trybu przetargowego?
          3.) Kto jest podejrzany w sprawie i czy jest nim Jerzy Miller?
          • akt.notarialny Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 14:52
            "Według Urzędu Zamówień Publicznych Miller jako wojewoda złamał prawo, przyznając bez przetargu budowę małopolskiego centrum powiadamiania ratunkowego poznańskiej firmie Medium Soft."

Po więcej informacji na ten temat odsyłam do Gazety Wyborczej.
            • ayran Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 15:03
              Gwoli ścisłowści - to co cytujesz nie pochodzi z Urzędu Zamówień Publicznych, tylko z DGP, który to DGP twierdzi (dość ogólnikowo i bez podania nazwiska jakiego kolwiek urzędnika UZP), że tak jest "według Urzędu..."
              • akt.notarialny Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 15:16
                Bez nazwiska urządnika i bez czego jeszcze? Może adres mam podać?
                Masz i nie nudź już
                www.tvs.pl/29525,numer_112_pod_lupa_sledczych.html
                • ayran Re: Podejrzany Jerzy Miller? 26.01.12, 15:37
                  Niestety nie wiem, co tam podłączyłęś, bo link się nie otwiera.
                  Ale wytłumaczę ci jeszcze raz.
                  To co wysyłałeś do tej pory, to wciąż ta sama informacja z DGP, z której nie jestem w stanie dowiedzieć się, czy rzeczywiście Miller jest podejrzany w sprawie czy też nie.
                  Formuła "Według Urzędu Zamómioeń Publicznych" również nie rzuca światła na ten temat. Wyjśia sa dwa - albo oficjalne stanowisko urzędu, którego w tej sprawie nie ma, albo wypowiedź konkretnego urzędnika. Domyślam się, dlaczego takowej nie ma - najpewniej ktość z DGP rozmawiał z pracownikiem UZP w konwencji "czy gdyby doszło do ... to byłoby to naruszenie prawa?".
                  Miller ani mi brat ani swat, ale - póki co - w tej sprawie nie mogę dopatrzyć się jego winy, a ty mi tego nie ułatwiasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka