Dodaj do ulubionych

Zły pomysł

IP: *.sympatico.ca 16.06.04, 02:29
THE POLISH LEAGUE AGAINST DEFAMATION - OSTREGA. To moze byc prowokacja. Pan
Szymon Wiesenthal to obywatel polski,Polak i szlachetna osoba. CENTRUM to w
Los Angeles t.zw. Museum of Tolerance to watpliwej rangi instytucja -
corporation. Tam jest paru mlodych parwnikow i nic wiecej. Duze
prawdopodobienstwo PROWOKACJI.
Obserwuj wątek
    • Gość: glupek michnik glupi jestes michnik IP: *.client.comcast.net 16.06.04, 02:49
      nie dajesz zadnej alternatywy palo, a twoje nie jest wyjatkowo glupie. Zydowskie
      organizacje sa aktywne, chca znalezdz zbrodniazy swoich rodzicow, dziadkow,
      kuzynow. Inne nacje np. polacy uwazaja ze nie warto. Jestes glupim bucem michnik.
      • Gość: maria Re: glupi jestes michnik IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 16.06.04, 07:56
        Pan Michnik jest swietnym pisarzem (czytales "gosciu" choc jedna jego ksiazke?),
        odwaznym czlowiekiem (znasz jego níeugiega postawe w oranizacji KOR) - a glupi,
        to jestes ty "gosciu", co widac juz z tego, ze nie umiesz poprawnie pisac po
        polsku
        • Gość: chinczak Michnik jest z zydokomuny -tu fakty IP: 218.14.120.* 16.06.04, 08:27
          Jednak Jan Marszałek w książce "Jurczyk kontra Wałęsa" podaje, że po 1944 r.
          Szechter pełnił funkcje kierownika wydziału KC PPR ds. żydowskich, a także był
          zastępcą komendanta UB w Szczecinie. Informacje podane przez Marszałka do tej
          pory nie zostały zdementowane.
          Przyrodni brat Adama, Stefan Michnik ukończył z wynikiem bardzo dobrym oficerską
          szkołę prawniczą Duracza. W 1951 r. został asesorem w Wojskowym Sądzie Rejonowym
          w Warszawie. Później szef zarządu sądownictwa zezwolił mu na przewodniczenie w
          rozprawach sądowych. Wchodził w skład sędziowski w wielu procesach, m.in. w
          dziewięciu rozprawach procesu Tatara. Sądził m.in. mjra Zefiryna Machalle i płka
          Maksymiliana Chojeckiego , których skazano na karę śmierci. Uzasadnienie wyroku
          mjra Machalli brzmiało: "...oskarżony kierował się nienawiścią do mas
          pracujących narodu i wolą przywrócenia ustroju wyzysku i rządów zdrady
          narodowej". Porucznik Michnik również osobiście nakazał w 1953 r. wykonanie
          wyroku śmierci na rotmistrzu Andrzeju Czaykowskim , cichociemnym i dowódcy
          batalionu "Ryś" w Powstaniu Warszawskim. W 1956 r. awansował do stopnia
          kapitana, rok później sam odszedł z wojska.
          A TO PRZYPOMNIENIE WSPOLPRACY Z URBANEM
          Była to ostatnia publikacja Michnika w prasie pod własnym nazwiskiem, wkrótce
          wydano zakaz drukowania jego artykułów. Pomógł mu wtedy Jerzy Urban , który
          zamieszczał jego teksty pod pseudonimem w "Życiu Gospodarczym
          POWOD DLA KTOREGO PRZESTAL BYC KOMUNISTA
          Na początku 1968 r. komandosi organizują demonstrację przeciwko zdjęciu
          "Dziadów". W lutym 1969 r. skazano go na trzy lata. W wiezieniu zmienia swoje
          poglądy: "...rozstrzygnęła się jakby sprawa mojej tożsamości ideowej.
          Antysemityzm polskich komunistów to było coś, co ostatecznie i na zawsze zerwało
          jakąkolwiek więź duchową z komunizmem."
          A TO JAK I DLACZEGO POWROCIL
          Po wydarzeniach w Radomiu otrzymuje zaproszenie od Jean-Paul Sartre'a .
          Otrzymuje paszport i wyjeżdża do Francji: "władza uznała, że będę dla niej mniej
          szkodliwy w Paryżu, niż w Warszawie" - tłumaczył decyzję komunistów. Na
          Zachodzie nagłaśnia działalność Komitetu Obrony Robotników, prowadzi także
          rozmowy z działaczami zachodniej lewicy. Poznaje m.in. przywódców Komunistycznej
          Partii Włoch: "Będąc na Zachodzie jakby na nowo zrozumiałem zachodnią lewicę.
          Poczułem się człowiekiem lewicy, ale zachodniej, bo jednocześnie zrozumiałem, że
          w Polsce te podziały nie mają sensu, że Polską rządzą inne podziały."
          Spotkania z przedstawicielami zachodniej lewicy wywołują u niego zafascynowanie
          eurokomunizmem. W opublikowanej w "Kulturze" dyskusji z Gustawem
          Herling-Grudzinskim Michnik stwierdził: ...choć nie utożsamiam się z
          eurokomunizmem, spoglądam na eurokomunistów z nadzieją.
          A TU JAK TO WSPOLPRACOWAL Z WALESA
          Kiedy w sierpniu 1980 r. wybuchły strajki, Kuron chciał go wysłać do Stoczni
          Gdańskiej: Jacek wierzył w moje myślenie polityczne. Jacek był bardzo
          niespokojny, podobnie jak ja, ze tam w Gdańsku mają takie awanturnicze idee.
          "Główna awanturnicza idea polegała na tym, że mogą powstać niezależne i
          samorządne związki zawodowe. Jacek wiedział, że w komuniźmie jest to niemożliwe.
          Ja też wiedziałem, że to jest niemożliwe i dlatego miałem jechać do Gdańska do
          Stoczni, żeby im wytłumaczyć, że nie ma sensu upierać się przy tym postulacie.
          Ściśle współpracuje z Kuroniem, z którym tworzy nierozłączny tandem polityczny,
          zostaje doradcą prezydium Regionu Mazowsze: Byłem w "S" w obrębie frakcji
          anty-Wałesowskiej. Uważałem, że Wałęsa chce wprowadzić do "S" taki model
          sułtański, dyktatorski.
          A W JAKICH WARUNKACH SIEDZIAL
          Pół roku później Michnik ponownie trafił do aresztu. 11 lutego 1985 r. m.in. z
          Władysławem Frasyniukiem i Bogdanem Lisem został aresztowany w czasie spotkania
          w Gdańsku, na którym miano zastanawiać się nad wyjściem z podziemia. Władze
          oskarżyły ich o "próbę wywołania niepokoju publicznego". Proces odbył się na
          przełomie maja i czerwca, Michnik został skazany na trzy lata. Komuniści byli
          szczególnie wyczuleni na osobę Michnika, przez lata tworzyli wokół niego czarną
          legendę Kiedy w lipcu ks. arcybiskup Jerzy Dąbrowski interweniuje u Kiszczaka w
          sprawie uwolnienia Michnika, szef MSW odpowiedział: Sytuacja Michnika jest
          specyficzna. Pisze listy do Wolnej Europy i ubliża mi. Uważa, że go wciąż
          prześladujemy, specjalnie podajemy mu przypaloną zupę. A przecież ma w celi
          telewizor i wszystko, co mu potrzebne.
          KIEDY ZMIENIL OPINIE O JARUZELSKIM
          W tym czasie zaczął wyrozumiale traktować twórców stanu wojennego: "Nie
          spierajmy się o ocenę 13 grudnia, ale miejmy świadomość, że 13 grudnia zaczęła
          się ... mniej czy bardziej zimna wojna domowa. I chodzi o to, żeby tę wojnę
          skończyć. Potrzebne są do tego rozmaitego typu akty, pociągnięcia, które wcale
          nie musza oznaczać ze strony panów, że rezygnujecie ze swojej oceny tego co się
          stało 13 grudnia."
          Zmienił również opinię o Jaruzelskim. Na spotkaniach przekonywał, że jest to
          patriota i polityk z wyobraźnią, dlatego żałuje swoich poprzednich ocen. W
          czasie rozmowy z Jerzym Urbanem, Michnik nie krył zadowolenia z informacji, jaką
          przekazał mu rzecznik rządu: "gen. Jaruzelski z uwagą i szacunkiem śledzi jego
          publiczne wypowiedzi na rzecz porozumienia, które cechuje umiar i realizm."
          I JAK JARUZEL I INNI W TYM KWACHU WSPOLPRACOWALI Z NIM
          Po zakończeniu obrad Okrągłego Stołu Michnik został redaktorem naczelnym "
          Gazety Wyborczej ", opozycyjnego dziennika. Równocześnie kandyduje, do sejm. W
          trakcie kampanii wyborczej odbywa sielskie spotkania z Aleksandrem Kwaśniewskim,
          stara się o przyjęcie go do rządu.
          Kiedy prof.Janusz Reykowski uzyskuje zgodę Jaruzelskiego, dzwoni do Michnika i
          przedstawia mu propozycje nasz prezydent, wasz premier.Michnik na lamach "GW"
          lansuje idee sojuszu z reformatorskim skrzydłem PZPR: Sukces polityki reform
          wymaga od Polaków sojuszu wszystkich sił reformatorskich, tych z "S" i tych z
          PZPR. W pozytywnym ułożeniu stosunków Polski i ZSRR skrzydło reformatorskie z
          PZPR, tacy ludzie jak gen. Wojciech Jaruzelski, czy pierwszy sekretarz KC
          Mieczysław F.Rakowski mogą odegrać zasadniczą rolę
          A ZA TO UZYSKAL OD KISZCZAKA ZGODE NA TZW KOMISJE MICHNIKA
          W kwietniu 1990 r. do archiwum MSW wchodzi tzw. komisja Michnika. Oprócz szefa
          "GW" w jej skład weszli Andrzej Ajnenkiel, Jerzy Holzer, Bogdan Kroll, swoją
          pracę zakończyła w czerwcu 1990 r. Antoni Macierewicz stwierdził: O jej
          działalności wiadomo tylko tyle, że została utworzona w bardzo dziwacznym trybie
          przy ministrze edukacji narodowej i spraw wewnętrznych i działała półtora
          miesiąca. Członkowie komisji, reprezentujący bardzo określoną opcję polityczną,
          mieli dostęp do archiwów poza wszelkimi procedurami.
          NIGDY NIKT OFICJALNIE NIE OGLOSIL CO WYNIOSL MICHNIK _CZYJE AKTA
          O lustracji i dekomunizacji Michnik negatywnie wypowiada się do dzisiaj,
          strasząc rozlewem krwi: "Gdyby w 1992 r. Macierewicz wygrał operację lustracyjną
          bez - symbolicznie mówiąc - szubienic by się nie obeszło." Zdaniem Michnika,
          również wobec zomowców z kopalni "Wujek" należałoby zastosować amnestie:
          "Niechby ich osądzili, niechby ich skazali wedle prawa, niech sprawiedliwość
          zostanie wymierzona, ale w imię pojednania darujmy im kary."
          TO "POJEDNANIE" to wykalkulowana o omowina z Kiszczakiem linia majaca za cel
          utrzymanie bylej zydokomuny u wladzy, to ci lansowani przez Michnika ludzie
          dalej maja wplywy, przyjaciel Urban i Kiszczak, prawdziwy SB-cki morderca,
          Jaruzelski bez komentarzy i Kwach-Stolzman lansowany przez Arona od poczatku.
          Wg jego zatrudnienia poprzez fgirmy amerykanskie wielu uwaza ze tak naprawde to
          jest on teraz agentem CIA
          Pomyslcie sami
          • Gość: chinczak Michnik agentem KGB??!! IP: 218.14.120.* 16.06.04, 08:37
            Analizując zachowanie się Adama Michnika w ciągu ostatniego dziesięciolecia, a
            zwłaszcza jego - głównego „opozycjonisty” - wycofanie się z polityki i unikanie
            życia publicznego oraz wytrwałą obronę głównych sprawców zbrodni stanu
            wojennego, dochodzę do wniosku – popartego wypowiedzią jednego z przyjaciół i
            doradców Kardynała Stefana Wyszyńskiego, który na pierwszym, historycznym
            spotkaniu pomiędzy przedstawicielami Rządu Londyńskiego, a działaczami
            niepodległościowymi (akcja „Wesele”, którą współorganizowałem, Austria 1988 rok)
            ostrzegał przed kontaktami z Adamem Michnikiem, ponieważ był on „rezydentem KGB
            w opozycji” – że podłożem tych wszystkich zachowań jest strach przed ujawnieniem
            znajdujących się w rękach Jaruzelskiego i Kiszczaka dokumentów potwierdzających,
            będącą kontynuacją swoistej tradycji rodzinnej (Ozjasz Szechter NKWD, Helena
            Michnik NKWD, Stefan Michnik - ferujący wyroki śmierci prokurator z ramienia UB
            - NKWD), współpracę Adama Michnika z wywiadem sowieckim.

Michnik cos ty wyniosl z MSW w 1990???!!!
        • Gość: Szwejk! Prezydent K. przeprosi w imieniu narodu polskiego IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.04, 08:30
          za szmalcowników, do czego niewąpliwie znowu, jak to było w przypadku
          Jedwabnego, przekona go pan Adam Michnik, a niejaki pan Gross napisze na ten
          temat książkę, którą pan Michnik okrzyknie we wstępie do przekładów
          zagranicznych dziełem tej klasy, co wszystkie utwory Mickiewicza, Słowackiego,
          Milosza i Wisławy Szyborskiej - razem wzięte.
      • Gość: klik Re: glupi jestes michnik IP: *.crowley.pl 16.06.04, 13:39
        Gość portalu: glupek michnik napisał(a):

> nie dajesz zadnej alternatywy palo, a twoje nie jest wyjatkowo glupie.
        Zydowski
        > e
        > organizacje sa aktywne, chca znalezdz zbrodniazy swoich rodzicow, dziadkow,
        > kuzynow. Inne nacje np. polacy uwazaja ze nie warto. Jestes glupim bucem
        michni
        > k.
        Zapewniam Cię ,że Polacy też uważają ,że trzeba ścigać wszystkich zbrodniarzy
        (również tych z Tybetu). Niestety my ,nie mamy na to wystarczajacych środków
        finansowych, bo dopiero od 15 lat budujemy własne niepodległe i demokratyczne
        Państwo z gospodarką wolnorynkową. Nie starcza nam (na razie ) nie tylko na
        solidny wymiar sprawiedliwości , ale również na służbę zdrowia ,pomoc socjalną
        czy oświatę. Dlatego prosze Cię uprzejmie - nie wtrącaj się do naszych
        spraw .Nie rób zamieszania , nie przeszkadzaj w codziennej pracy. W naszym
        kraju , to my podejmujemy suwerenne decyzje i nieważne co myśli o tym ktoś np z
        Grenlandi , Wysp Owczych czy innej krainy.Ważne ,co my myślimy. A jeśli macie
        tam u siebie nadmiar pieniądza , proszę nie postępujcie egoistycznie i zgodnie
        z sugestią Michnika przeznaczcie je na poszukiwanie również innych zbrodniarzy,
        np w Bośni , Ugandzie , Somali , Korei Płn. Pozdrawiam.
      • Gość: bum-bum Re: "glupek" Michnik? chyba nie! IP: 129.81.192.* 16.06.04, 17:18
        Dlaczego Zydzi (nie wszyscy - ale spora ich czesc)
        musza robic wszystko by zniechecac innych do
        siebie? Wciaz zywa teoria narodu "wybranego"
        i lepszego od innych???
    • Gość: Marky Re: Zły pomysł IP: *.dialup.sprint-canada.net 16.06.04, 02:52
      Zgadzam sie w stu procentach z tym co pisze pan Michnik.

Od siebie dodalbym, ze jesli rzeczywiscie jacys Polacy popelnili czyny
      przestepcze, m.in. w stosunku do Zydow, polskie prawo powinno sie zajac tymi
      Polakami - o ile te przestepstwa nie ulegly przedawnieniu.

• Gość: Marek Re: Zły pomysł IP: *.eseenet.com 16.06.04, 03:38
        Co prawda to prawda . Tylko dlaczego 60 lat po wojnie ??. Sprawcy mieliby dzis
        ponad 80 lat tyle samo co swiadkowie . Jaka jest szansa na zakonczenie
        ewentualnych spraw sadowych ??.
        • Gość: Maria Znam Zydow -zbrodniarzy IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 16.06.04, 19:23
          Znam Zydow zbrodniarzy.Czy tez dostane 10.000?
          Zabili moja rodzine!!!!!!!!!!
      • Gość: spalic pokomune ty malolacki idioto IP: *.client.comcast.net 16.06.04, 04:26
        jesli ciebie ktos zamorduje, to niechacilbys by twoja rodzina nalazla sprawce
        nawet i po 60 latach? Przedawnienie zbrodni? Ty glupi burku! Sadownictwo
        polskie? Ty podwojny debilu, ile ty masz lat gupia bezmyslna pizdo?
        • Gość: Marek Re: ty malolacki idioto IP: *.eseenet.com 16.06.04, 05:06
          Ty palancie sam nie pamietasz co bylo 15 lat temu a chcesz znalezc ludzi co
          pamietaja co bylo 60 lat temu . Czy sobie debilu zdajesz sprawe co dla wielu
          osob znaczy 10 tys Euro ??. Czy wiesz ile bedzie falszywych oskarzen . Tego
          chcesz . Szukac to trzeba bylo dawno temu dzis juz nikogo nie znajdziesz a
          tylko doprowadzisz do niepotrzebnych nerwow i konfliktow . Zglos sie do swojego
          rzadu sam go wybierales i zapytaj dlaczego nie scigali wczesniej . Przeczytaj
          sobie jeszcze raz artykul moze zalapiesz o co chodzi .
          • Gość: iidioci bucu! IP: *.client.comcast.net 16.06.04, 17:36
            wbrew ogoszeniom samo pomowienie nie wystarczy, ale na takiej podstawie mozna
            szukac innych dowodow. Nie boj sie idioto, twojego taty nie rozwala tylko
            dlatego ze powiesz ze to on. Jakie te polaczki idioci, mysla ze wystarczy
            wskazac kogos palcem zeby dostac 10 tys. euro. , has, ha, ha, polglowki
            • Gość: Maria [...] IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 16.06.04, 19:26
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Rybinka Re: Holocaust na Tybetańczykach też jest wyjątkowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.04, 03:59
      A czy jakiś Żyd wystąpił z apelem o obrone biednych Tybetańczyków?
      • Gość: maruda Re: Holocaust na Tybetańczykach też jest wyjątkow IP: *.gdynia.mm.pl 16.06.04, 06:19
        Gość portalu: Rybinka napisał(a):

> A czy jakiś Żyd wystąpił z apelem o obrone biednych Tybetańczyków?

Żartujesz chyba. Walka z antysemityzmem to zbyt dobry interes, żeby się dzielić.

• Gość: LMB A czy Europejczycy... IP: *.icpnet.pl 16.06.04, 20:31

> A czy jakiś Żyd wystąpił z apelem o obrone biednych Tybetańczyków?

A czy Europejczycy (na dużą skalę) wystąpią przeciw rzezi w Tybecie? Nie.
        Chociaż wystąpili masowo przeciw komunistycznej rzezi w Polsce.

Dlaczego? Bo są bliżej nas kulturowo. Jednak Europa znała nas bliżej.
        • Gość: Rybinka Re: A czy Europejczycy... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.06.04, 23:44
          Dobrze, że dodajesz "na dużą skale" bo Żydzi z takim apelem nigdy nie wystąpili
          na żadną skalę.

• Gość: kr Zydzi chca postawic na nowych szmalcownikow? IP: *.abhsia.telus.net 16.06.04, 04:12
    • tani.net.pl Re: Zły pomysł 16.06.04, 06:27
      żydzi mają kapuche do wydania na własne porachunki i tyle. nie wyobrażam sobie
      by któraś ze stron w byłej jugosławi mogła przeznaczyć taką kasę na ściganie
      zbrodniaży są za biedni. a tak swoją drogą myślę że trzeba być bardzo mściwym
      by po tylu latach jeszcze ścigać tych dziadków, moim zdaniem bardziej im
      doswiera starość niż to co zrobili bo z tych co żyją to juz wielu nawet rodzin
      nie poznaje.
    • Gość: tatuś Re: Zły pomysł IP: *.zbroslawice.sdi.tpnet.pl 16.06.04, 07:05
      Ja mam już jedno nazwisko zbrodniarza. Salomon Morel, który mieszka spokojnie w
      Izraelu.
      www.starwon.com.au/~korey/morel.htm - 15k
    • Gość: Infidel Re: Zły pomysł IP: *.crowley.pl 16.06.04, 07:38
      Donosić można, ale od $17.5 mln, poniżej nie wypada.
    • Gość: mm Re: Zły pomysł IP: 217.153.210.* 16.06.04, 07:52
      A ty Michnik nie jestes najmadrzejszy w Polsce wiec sie w koncu zamknij !!!
    • Gość: kibic Re: Zły pomysł IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 08:14
      Właśnie wczoraj próbowałem się do Pana dodzwonić niestety bez efektu.
      Jednocześnie pragnę Pana poinformować że w pełni się zgadzam z Pana opinią.
      Niech Pan tylko zrobi porządek u siebie w redakcji bo tam są ludzie którzy
      popierają ten moralnie i etycznie nic nie warty pomysł. Taka metoda
      otwiera drogę do niesamowitych możliwosći prowokacji.
      Pozdr.
    • Gość: to ja Re: Zły pomysł IP: *.nsw.bigpond.net.au 16.06.04, 08:25
      Holocaust był zbrodnią wyjątkową. Bzdura, bylo wiele podobnych rzezi. Turcy
      Ormian w 1915, Hiszpanie Indian w Ameryce poludniowej, nie wspominajac paru
      terazniejszych konfliktow z izraelsko-palestynskim na czele. Czy Szaron rozni
      sie od katow Warszawy?
      • Gość: REX [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 08:58
    • Gość: ja Re: Zły pomysł IP: *.dynamic.hinet.net 16.06.04, 09:42
      Brawo Panie Adamie! Roznimy sie pogladami na wiele spraw ale jestem pod
      wrazeniem Pana komentarza'Zly Pomysl' ; dziekuje za niego!
      • Gość: Ewa [...] IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 16.06.04, 20:33
    • Gość: TEicke Szok !! Zgadzam sie z pogladami A.M. IP: 62.181.161.* 16.06.04, 09:45
      Po raz pierwszy od kilku lat.
    • Gość: Czytelnik GW Re: Zły pomysł IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 16.06.04, 10:46
      P.Michnik ma "istotne wątpliwości", "nie rozumie logiki" pomyślodawcy, pisze,
      że "donos za pieniądze wzbudza Jego niepokój" i że wreszcie - "ma wielki
      szacunek dla Szymona Wiesenthala". Otóż ja też mam szacunek dla P.Michnika ale
      Jego logiki - nie rozumiem. Dlaczegóż to "ściganie staruszków" ma przynosić
      więcej szkód niż pożytku dla ładu moralnego? 1. Od kiedy to P.Michnik jest tak
      pewny tego, że "każdy grzech (a chyba jest grzechem krzywdzenie innych)
      zostanie w końcu rozliczony"? Czy może podać chociaż jeden przykład takiego
      rozliczenia? No i podać przykład wpływu takiego rozliczenia na "doskonalenie
      ładu moralnego". Więc chyba lepiej, żeby "staruszek" odszedł z tego świata TU
      rozliczony i PRZEZ TYCH, których skrzywdził? (PS' - tylko proszę mi nie
      imputować w tym miejscu "chęci zemsty". To tylko marzenie, żeby w Polsce - i
      nie tylko - prawo wreszcie prawem było!). Czemu to - pyta się dalej P.Michnik -
      proponuje się ścigać jeden tylko typ ludobójców? No to zaproponuj Pan "ściganie
      również innych". Mało ich w Polsce i na świecie? Ale pewnie - ci inni - też
      wysuną Pański argument o "staruszkach" i co wtedy...? Centrum zaproponowało
      ściganie akuratnie tych (!). A co do pieniędzy... Panie Michnik... Chyba nie
      trzeba Panu przypominać obrońców "niewiniątek" z Jedwabnego oraz metod ich
      działania, co? I w ogóle, czemu to Pan mówi o pieniądzach innych ludzi? Czy to
      są Pańskie pieniądze? Czy ja się pytam, co Pan robi ze swoimi pieniędzmi? Tak,
      że podsumowując. Mam wielki szacunek dla Adama Michnika i Jego dokonań, ale ten
      pomysł z ocenianiem pomysłu Szymona Wiesenthala uważam za chybiony.
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Zły pomysł??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.06.04, 13:38
        Całkowicie sie zgadzam z wypowiedzią "Czytelnik GW"; ludzie z CW to nie jacyś
        naiwniacy-bożekrówki, wierzący w możliwość nagłej przemiany osobowości i
        obudzeniu się sumienia w społeczeństwie, takim jakie jest, lecz w siłę
        pieniądza, no i oczywiście mają rację! Stąd pewnie ten nagły przestrach i
        opozycja wielu rodaków, no bo kto ma spokojne sumienie, bać się chyba nie musi?
        Fałszywe oskarżenia, polskie piekło itd.? Wolne żarty, zawiadomienia o ewent.
        przestępstwie (nie tam żadne "donosy" - pojęcie nieznane w jakimkolwiek polskim
        kodeksie!) rozpatrywać będzie polski IPN i w razie zasadności zarzutów, sądzić
        będzie polski sąd! A fałszywym oskarżycielom, przecież osobom nieanonimowym -
        skoro pretendują do tych 50 000 zł, grozi surowa odpowiedzialność karna (art.
        234 i 238 kk), wszak tak?
        Inni zbrodniarze, np. Salomon Morell który znalazł przytulne gniazdko w Izraelu
        czy sędzina Górowska w Anglii? A któż broni zainteresowanym utworzenie
        polskiego odpowiednika CW i ściganie ich, niczym MOSAD Eichmanna? Jestem jak
        najbardziej za, powinniśmy ich wszystkich dopaść i postawić przed wymiarem
        sprawiedliwości ziemskiej, zanim jej umkną!!! I to choćby mieli nie po 80, lecz
        nawet po 100 lat, dura lex, sed lex!
    • Gość: Andrzej Re: Zły pomysł IP: *.nll.se 16.06.04, 10:50
      Przykro mi, ze tak musze napisac, uwazam jednak, ze jest to b a r d z o
      w a z n e przeslanie dla n i e k t o r y c h Zydow, n i e k t o r y c h
      homoseksualistow, n i e k t o r y c h komunistow i lewakow: Kto sieje wiatr,
      burze zbiera!!!!!!!!!!
    • Gość: Kawa Re: Zły pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 10:59
      Jak zwykle, część dyskutantów ma gdzieś problem, jedynie zwalcza go, bo jest to
      propozycja Michnika. sama propozycja jest głeboko słuszna i humanitarna.
      Mniej szowinizmuw ocenach!
    • Gość: Tytus Gratuluje Panie Michnik IP: *.ipt.aol.com 16.06.04, 11:06
      ... madre slowa. Ale pytanie: czy nie wyjania to skad bierze sie antysemityzm?
      Czy nie wyjasnia to tezy, ze Zydzi - co prawda niektorzy i jest ich malo -
      stwarzaja taka atmosfere wkolo swojego narodu, ze moze wzbudzac antysemityzm?
      Na koniec antysemityzmu nic nie usprawiedliwia - ale bardzo wiele wyjasnia skad
      sie bierze. I nie jest to tylko irracjonalna nienawisc.
      • Gość: maruda Sprzężenia zwrotne. IP: *.gdynia.mm.pl 16.06.04, 12:06
        Gość portalu: Tytus napisał(a):

> ... madre slowa. Ale pytanie: czy nie wyjania to skad bierze sie antysemityzm?
        > Czy nie wyjasnia to tezy, ze Zydzi - co prawda niektorzy i jest ich malo -
        > stwarzaja taka atmosfere wkolo swojego narodu, ze moze wzbudzac antysemityzm?
        > Na koniec antysemityzmu nic nie usprawiedliwia - ale bardzo wiele wyjasnia skad
        >
        > sie bierze. I nie jest to tylko irracjonalna nienawisc.

W istocie tak właśnie jest.
        Szukanie antysemityzmu może być bezpośrednią przyczyną jego powstawania.
        Sprzężenia zwrotne.

Decyzja Centrum będzie sprzyjać powstawaniu antysemityzmu.

• Gość: meri Szmalcownicy maja wydawac szmalcownikow IP: *.dbtec.de / 195.244.237.* 16.06.04, 12:04
      Pomysl jest rzeczywiscie zly i przyniesie wiecej szkody niz pozytku. Spowoduje
      tylko dalszy wzrost antysemityzmu.

Zydzi znow wychodza na tych, ktorzy stosuja zupelnie odmienne normy wobec
      siebie i innych i tych, dla ktorych sprawiedliwosc i praworzadnosc sprowadza
      sie tylko do mamony.

60 lat po wojnie byli szmalcownicy maja byc denuncjowani przez nowych
      szmalcownikow, ktorych jedyna motywacja nie jest poczucie sprawiedliwosci a
      materialne korzysci - dokladnie tak samo, jak w przypadku tych pierwszych
      szmalcownikow.

Michnik ma absolutnie racje piszac, ze takie posuniecia spowoduja tylko szkody
      dla - i tak w naszym kraju nadwyrezonego - ladu moralnego.
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Szmalcownicy maja wydawać szmalcowników??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.06.04, 14:04
        Szanowny/a "meri", antysemityzm nie jest rodem z Centrum Wiesenthala, lecz
        wytworem małomiasteczkowego- czy wioskowego szowinizmu, ksenofobii,
        nietolerancji i innych, najgorszych cech, niekoniecznie polskich. Historycznie
        byliśmy przecież wręcz wzorcem tolerancji, vide Arianie, Tatarzy no i Żydzi,
        którzy u NAS szukali i znajdywali bezpieczne schronienie!!!
        Narastanie antysemityzmu w kraju praktycznie bez Żydów, jest czymś tak
        iracjonalnym, że wręcz naprowadza na myśl o powszechnej schizofrenii!!!
        Zaś zjawisko antysemityzmu w naszym kraju, w którym znajdywały się obozy
        zagłady 6 milionów niewinnych dzieci, kobiet i starców: Auschwitz-Birkenau,
        Chełmno, Sobibór, Teblinka, Bełżec i Majdanek, napawa mnie Polaka wstydem i
        przerażeniem.
        • Gość: alefbejz Re: Szmalcownicy maja wydawać szmalcowników??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 14:08
          >Historycznie
          > byliśmy przecież wręcz wzorcem tolerancji, vide Arianie, Tatarzy no i Żydzi,
          > którzy u NAS szukali i znajdywali bezpieczne schronienie!!!
          I jak pokazuje nasza historia, ta tolerancja wzgledem innowierców w tym Arian
          oraz wobec Żydów była, podobnie jak w innych krajach powierzchowna i
          krótkotrwała.
        • Gość: samuel Re: Szmalcownicy maja wydawać szmalcowników??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:49
          Narastanie antysemityzmu w kraju praktycznie bez Żydów, jest czymś tak
          > iracjonalnym.

Uś, aj waj.
          ...a kiedy będzie z Polski odjeżdżał ostatni Żyd,
          odprowadzi go 200 Żydów.
          "Unych" nie ma, a są - cóż, naród WYPRANY z wszelkiem moralności.
        • Gość: Pawel Re: Szmalcownicy maja wydawać szmalcowników??? IP: *.ini.unizh.ch 16.06.04, 19:34
          Arianie oi ktorych myslisz (byli jeszcze inni ten prad antytryniatriarny
          pojawial sie co najmniej kilka razy w histori) to byla nasza rodzima sekta
          "Bracia Polscy", nie znajdowali wcale schronienia byli tolerowani u siebe, poki
          zabyt jawnie nie opowiedzieli po stronie Szwedow. No ale bylo minelo.
          Tatarzy byli raczej potomkanie najezdzcow krozy kiedys zniszczyli Slask, a potem
          najemnikami z Krymu na sluzbie Rzeczypospolitej.
          Ale najwazniejsze Tatrzy dalej sa, fakt w niewielkiej liczbie, ale o
          anytatarskosci spoleczenstwa polskiego jakos nie slychac.

> Historycznie
          > byliśmy przecież wręcz wzorcem tolerancji, vide Arianie, Tatarzy no i Żydzi,
          > którzy u NAS szukali i znajdywali bezpieczne schronienie!!!
    • Gość: Marcin Re: Zły pomysł IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 12:07
      Adam Michnik:

***"Czemu proponuje się, by - za pieniądze - ścigać jeden tylko typ ludobójców,
      a rezygnować ze ścigania za opłatą wszystkich innych? Ofiarami straszliwych
      mordów padali też Polacy, Ormianie, Ukraińcy, Chińczycy, Rosjanie, Bośniacy,
      Arabowie."***

Zastanówmy się przez moment.
      Kto mówi o "zrezygnowaniu ze ścigania za opłatą" innych zbrodni?
      Przeciez nie Wiesenthal!
      Ale organizacja Wiesenthala jest organizacją zajmującą się tropieniem zbrodni
      nazistowskich na ludności żydowskiej.
      Do tego została powołana, prawda?
      Więc jej działalnośc w żaden sposób nie ogranicza kogokolwiek przed ściganiem
      jakichkolwiek innych zbrodni, a więc także tych, których ofiarami byli "Polacy,
      Ormianie, Ukraińcy, Chińczycy, Rosjanie, Bośniacy, Arabowie". Jednak każda
      organizacja dysponuje nie tylko ograniczonymi celami, ale także limitowanym
      budżetem i - gdyby Wiesenthal starał się zastosowac do rady Adama Michnika i
      rozszerzył swoje cele na ściganie także innych zbrodniarzy i za inne zbrodnie -
      nagroda za wskazanie przestępcy wyniosłaby nie 10 tys. euro, ale mniej niż 1
      eurocent.

"Nie rozumiem logiki, która nakazuje Żydów ekskluzywnie zabijać, ani też tej
      logiki, która nakazuje ścigać wyłącznie sprawców mordów na Żydach."

A jaka logika nakazuje ścigać wyłącznie sprawców mordów na Zydach?!
      Gdzie akcja Wiesenthala staje po stronie takiej logiki?

Polska powołała od samego poczatku powojennej państwowości Główną Komisję do
      Ścigania Zbrodni /niegdyś "hitlerowskich", pozniej "przeciw narodowi
      poskiemu"/. Z tego, co wiem, komisja ta nigdy nie wsytępowała z oferta
      wynagrodzenia za ujawnienie zbrodniarzy. Ale czy ktoś ją przed tym
      powstrzymywał?

Jednocześnie komisja ta albo zajmowała się ściganiem zbrodni "hitlerowskich" /
      a były przeciez także inne na terenie jej jurysdykcji!/, albo "przeciw
      narodowi polskiemu" /gdy na terenie Polski popełniano także zbrodnie przeciw
      innym narodom/.

Wiesenthal, podobie jak polskie instytucje o podobnych celach, nie może robić
      wszystkiego za wszystkich. To oczywiste.
      Nie można więc - zgodziwszy się na to - zrozumieć logiki zarzutów, jaki czyni
      mu Adam Michnik.
      • Gość: maruda Re: Zły pomysł IP: *.gdynia.mm.pl 16.06.04, 12:21
        Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Zastanówmy się przez moment.
        > Kto mówi o "zrezygnowaniu ze ścigania za opłatą" innych zbrodni?
        > Przeciez nie Wiesenthal!

No właśnie. Zastanów się.

Michnik ostrzega przed obłędem fałszywych, bezpodstawnych oskarżeń, które ludzie
        mogą popełniać li tylko w imię gratyfikacji, a nie nakazu sumienia.

Wyznacz nagrodę, a przestępca się znajdzie.

Centrum Wisenthala działało do tej pory bez szczucia. I tak powinno pozostać.

• Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Wywód bezbłędny, Panie "Marcin"! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.06.04, 14:20
        Dziwi tylko, że "tuzy" polskiego dziennikarstwa i polityki, jakoś tego nie
        zauważają. Chwilowy brak dyspozycji intelektualnej, czy co? Argumenty, panowie
        Geremek, Michnik et co., argumenty!!!
        A później ubolewamy nad zapaścią polskiej praworządności (Stajnia Augiasza,
        tyle, że na horyzoncie brak Herkulesa!).
    • Gość: MT To nie pomysł Wiesenthala! IP: *.znak.com.pl 16.06.04, 12:11
      Założyciel Centrum, Szymon Wiesenthal, w zeszłym roku postanowił zakończyć swą
      misję i udać się na emeryturę. - Z morderców, których ścigałem bardzo wielu
      udało mi się odnaleźć i postawić przed sądem. Wszystkich właściwie przeżyłem.
      Ci, których nie odnalazłem, są zbyt starzy i chorzy, aby ich doprowadzić na
      ławę oskarżonych - powiedział wtedy Wiesenthal. Pomysł "Ostatniej Szansy" to
      jego inicjatywa, ale rabina Zuroffa, którego nijak do Wiesenthala porównywać
      nie można, choćby dlatego, że sam nie był ofiarą Holokaustu, bo urodził się po
      wojnie.
    • Gość: Heinz Re: Zły pomysł IP: 212.18.129.* 16.06.04, 12:12
      Zadałem sobie trud przeczytania wszystkich komentarzy do przeczytanego
      uprzednio artykułu.
      Przyznam się, że niezmiennie pozostaję pod wrażeniem wypowiedzi pana Michnika.
      Zawsze cechuje je dobroć i życiowa mądrość. Jest to oczywiście mój subiektywny
      odbiór. Pan Michnik zawsze jawił i jawi mi się jako obrońca słabszych,
      atakowanych, jako człowiek, który nie chce waśni i sporów, jako osoba, której
      coś takiego, jak podłość i draństwo po prostu nie mieści się w głowie i
      wykracza poza jego kategorie pojmowania świata. Tak odbieram jego teksty -
      pisane i wypowiadane.
      Po przeczytaniu wszystkich zawartych tu komentarzy zadaję sobie jedno pytanie:
      czy pan Michnik jest taki, jak ja go odbieram, czy jest wręcz odwrotnie? Czy
      jest on człowiekiem o tak wielkiej szlachetności, czy zakłamanym potworem? No
      bo jeżeli dać wiarę temu, co piszą niektózy, jak rozumiem, jego adwersarze, to
      oznaczałoby to ni mniej, ni więcej, a to, że jest on straszliwym hipokrytą.
      Nie znam życiorysu pana Michnika. Tym bardziej nie znam życiorysu jego rodziny.
      Wiem jednak, że nawet najgorsi z najgorszych potrafią przejść odmianę i stać
      się porządnymi ludźmi, bez względu na przeszłość swoją, a tym bardziej rodziny.
      Myślę, że niejeden z wielkich tego świata miał ojca zbrodniarza lub brata
      kryminalistę. A sam odstawał od nich i to bardzo. Myślę, że nie można oceniać
      ludzi przez pryzmat ich rodziny. Ewentualnie patrząc w przeszłość ich samych.
      Chociaż osobiście znam niejedną osobę która jest obecnie szanowanym (nie
      bezzasadnie) obywatelem, ojcem/matką, a 15, 20 lat temu robiła rzeczy, za które
      można by ją w czambuł potępić.
      Nie staj ę tu w obronie pana Michnika, bo jako dorosły człowiek, jeśli uzna to
      za stosowne, będzie bronił się sam. I albo odeprze zarzuty, albo nie będzie w
      stanie. Albo też w ogóle nie będzie podejmował tematu.
      Chciałbym tylko kiedyś dowiedzieć się, gdzie leży prawda: czy w tym, co pisali
      niektórzy, a co wskazuje, że pan Michnik to zły człowiek, czy też tam, gdzie
      jest on piewcą wszelkich cnót i obrazem wzoru tolerancji i mądrości. Ciekawe,
      czy kiedykolwiek się tego dowiem.
      A propos wzmianki o panu Urbanie i współpracy z nim pana Michnika (a także ich
      przyjaźni). Pan Urban jaki jest (i był) wszyscy widzieliśmy sami. Ja jednak nie
      mogę zapomnieć jednego zdania z książki Marka Hłaski (bodaj "Piękni
      dwudziestoletni"), w której pisał mniej więcej tak (a chodziło o "Po Prostu",
      taką gazetę, któej ja z tracji wieku nie mogę pamiętać), że "dzięki takim
      ludziom, jak Jurek Urban" pojawia się trochę normalnego, rzetelnego i odważnego
      słowa w polskiej prasie. Zdanie to mnie zaskoczyło i poruszyło zarazem. Gdy je
      przeczytałem, pan Urban był znienawidzonym przez wszystkich rzecznikiem rządu,
      zaś Hłasko, dlanas w tym wieku, absolutnym guru. To zderzenie dwu postaci w
      jednym ciele daje do myślenia. Może my po prostu nie wiemy wszystkiego? Mnie
      nie odpowiada wizerunek medialny tego człowieka (który sam zresztą pielęgnuje),
      ale wiem o nim parę rzeczy, które stawiają go w zdecydowanie innym (nie
      lepszym, innym) świetle. Nie muszę go lubić, nie muszę szanować. Ale nie wiem o
      nim dość dużo, aby go oceniać. Tak samo ma się rzecz z panem Michnikiem.

Przynudziłem z pewnością, ale tak mnie jakoś wzięło. Dziekuję i przepraszam.
    • Gość: Czytelnik Re: Zły pomysł IP: *.um.krakow.pl 16.06.04, 12:40
      Słuszna uwaga Panie Redaktorze.Ale niech Pan uważa. Odbieranie Holocaustowi
      rangi "jedynej w dziejach, niepowtarzalnej zbrodni" może spowodować, że stanie
      się Pan wkrótce czołowym polskim antysemitą..
    • Gość: r Re: Zły pomysł - Wahadło zawsze odbija w drugą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:13
      Wahadło zawsze odbija w drugą stronę. Zbrodnie na narodzie zydowskim były
      potworne to nie ulega wątpliwości. Jednak zawsze dręczy mnie jedna myśl:
      dlaczego oni się nie bronili. Przecież były to tysiące ludzi. Mężczyzn którzy
      mogli masowo chwyatć za broń i walczyć, zamiast pozwalać np judenratom
      (vide "Testament" Barucha Milcha - jedna z najbardziej przerażających relacji
      jakie czytałem) wysyłać swych wspóziomków na rzeź? I chyba teraz wahadło
      odwinęło się w drugą stronę. Odnoszę wrażenie, że ataki skierowane min przeciw
      Polakom, z jakimi spotykami się w ostatnich latach swoją zajadłością
      przekraczają pewną miarę. Niewiele widzę prób rozumienia wzajemych relacji tych
      dwóch narodów(chyba, że giną one w nastawionym na fajerwerki medialnym szumie)
      Nie jest możliwe, by po jednej stronie stali sami potecjalni zbrodniarze i
      oprawcy a po drugiej naród w całości zbożny i cnotliwy. Coś tu nie gra panowie
      i panie z Izraela.
      • Gość: alefbejz tysiące szmalcowników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:41
        Za jaką broń stary, jaką broń? Skąd. Czy wiesz jakie uzbrojenie mieli powstańcy
        w gettcie i ile im czasu zajęło skompletowanie tego "arsenału".
        To jedno.
        Drugie - pomysł nie jest zły. To chyba jedyna metoda n a znalezienie
        donosicieli. Zwłaszcza ze kasa całkiem miła. W czasie wojny wydawano całe
        rodziny za worek zboża albo flaszkę wódki. Wystarczy pofatygować się i obejrzeć
        oryginalne obwieszczenia. Sołtysów, burmistrzów czy innych władz lokalnych.
        Cena za wydanie Żyda była różna w róznych miejscach. A chętnych do łapania
        wielu. Wystarczy również się pofatygować i poczytać źródła - meldunki państwa
        podziemnego do rządu londyńskiego, które mówią o tysiącach szmalcowników i
        szantażystów.
        I nalezy jeszcze o jednym pamiętać, a jakoś nikt o tym nie wspomina chętnie.
        Żydzi zasymilowani nie zawsze mieli zły wygląd, zazwyczaj mówili płynnie po
        polsku i nie mieli od wrzesnia 1939 r. napisu na czole jestem żydem. O ich
        żydowskości często decydowali i informowali Polacy - wskazując na ulicach
        swoich znajomych sąsiadów, donosząc, "dziwiać" się że nie noszą opaski czy nie
        przenoszą do getta. Wystarczy trochę poczytać na ten temat źródeł i opracowań
        historyków.
    • Gość: anas Re: Zły pomysł IP: *.nyc.rr.com 16.06.04, 14:49
      Naprzod nowi szmalcownicy- 10 tys. euro dobra kasa.Za 10-20 lat zmienia sie
      poglady polityczne , ktos inny bedzie mogl zarobic na waszej "du....",za to ze
      sprzedaliscie swojego sasiada.
      • Gość: Sceptyk Re: Zły pomysł IP: *.k441.webspeed.dk 16.06.04, 15:12
        Istotnie ofiarowanie pieniedzy za donosy wydaje mi sie pomyslem zlym i niezbyt
        szlachetnym natomiast zarzucanie centrum Wiesenthala, ze nie sciga np zbrodni
        na Tutsich jest rownie rozasadne jak stawianie analogicznego zarzutu IPN.
        Inna sprawa: Jest przerazajace jak kazdy temat zwiazany w jaki kolwiek sposob z
        Zydami wyzwala natychmist erupcje gwaltownego antysemityzmu (w tresci)i
        chamstwa (w formie)
        • Gość: Pytajnik Re: Zły pomysł IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 16.06.04, 18:31
          Pomyliłeś się. Każdy temat dotyczący pieniędzy (forsy, kasiory, dutków itp.
          itd). Szczególnie ten podejmowany w Polsce.
          A przy okazji jedno pytanie: Dlaczegóż to - Twoim zdaniem - 10 tysięcy za
          szmalcownika (czy tez innego łotra) "wydaje się być złym pomysłem" a 25 melonów
          zaBenLadena... nie?
          Szacuneczek.
          • Gość: Pawel Re: Zły pomysł IP: *.ini.unizh.ch 16.06.04, 19:49
            Widzisz w przypadku Bin Ladena czy Saddama chodzilo o jedna konkretna osobe
            poderzana z bardzo duzym prawdopodbienstwiem o zrobienie czegos konkretnego,
            zlego na masowa skale i zupelnie niedawano.
            Tutaj sprawa jest o rzeczy sprzed 60 lat, ktorych nikt nie wie na pewno to byla
            okupacja i konspiracja, plotek za to co niemara. Jesli to byla Warszawa sporo
            ludzi zginelo w powstaniu drugie tyle wyemigrowalo. Bedziemy mieli sliczne
            ogolnonarodowe polowanie na czarownice, ze moze jednym czy dwoma podejrzanymi na
            tysiac donosow. Co wiecej prawdopodobnie uniewinnionego podejrzanego z braku
            dowodow. Przy okazji falszywych oskarzen, jakies 20 osob z tego tysiaca dostanie
            zawalu, a 50 ciezkiej nerwicy. A najwazniejsze pol narodu dojdzie do wniosku, ze
            skoro mu wmawiaja antysemityzm to niech i tak bedzie.

Gość portalu: Pytajnik napisał(a):

> Pomyliłeś się. Każdy temat dotyczący pieniędzy (forsy, kasiory, dutków itp.
            > itd). Szczególnie ten podejmowany w Polsce.
            > A przy okazji jedno pytanie: Dlaczegóż to - Twoim zdaniem - 10 tysięcy za
            > szmalcownika (czy tez innego łotra) "wydaje się być złym pomysłem" a 25 melonów
            >
            > zaBenLadena... nie?
            > Szacuneczek.
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: "Anas" - nie zazdroszczę Ci takiego sąsiada! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.06.04, 15:12
        Jeżeli masz sąsiada - byłego szmalcownika, który brał okup za niewydawanie
        Żydów Nazistom, miałbym się na baczności! Dla ludzi "moral insanity" obojętne
        zupełnie, czy granatowemu policjantowi wyda na śmierć Żyda, czy bezpiece
        Polaka - np. takiego, który w czasie Stanu Wojennego roznosił ulotki lub choćby
        tylko słuchał Wolnej Europy. Nie bądź więc bezpieczny, wszystko może się
        jeszcze zmienić na ich kopyto!
    • Gość: rybak Zły pomysł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.04, 15:39
      Pomysl jest zly, zgadzam sie z p. Michnikiem. Ale bardziej ciekawi mnie, ilu
      skurczybykow polasi sie na te kase. Inaczej: ilu bedzie ludzi, ktorzy dla
      pieniedzy zrobia wszystko? Zydzi tylko daja nam mozliwosc zeswinienia sie. Ilu
      z niej skorzysta? Znajac wredna nature i pzaernosc Polakow - sporo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka