Dodaj do ulubionych

1 procent dla organizacji pozarządowych. W tym ...

24.06.04, 21:52
10 milionów złotych uratowano przed zmarnowaniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: uwol Re: 1 procent dla organizacji pozarządowych. W ty IP: *.cchbc.com 25.06.04, 08:04
      Widzę że nie byłem oryginalny. Połowę dałem na PAH a drugą na Caritas.

W przyszłym roku dam na mniejsze lokalne organizacje pod warunkiem że się
      zarejestrują.
      • Gość: balon No i tu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 15:21
        ...był mały haczyk. Zarejestrowało się kilka wielkich fundacji, ale było bardzo
        dużo małych i średnich, które nie zdążyły. I nie dla tego, że są opieszałe ale
        dla tego - taka informacja zupełnie nieoficjalna - sądy miały cichy prikaz z
        ministerstwa, aby nie rejestrować przed końcem okresu składania zeznań
        podatkowych dalszych fundacji, coby kaska nie uciekała do tych organizacji, bo
        budżet pańsatwa by zubożał.
        To tak na marginesie.
    • behemot.to.kot 3% podatników to bardzo mało 25.06.04, 08:42
      a ja kurcze wszystkich moich znajomych obmailowłem, informowałem i tylko 3%!
      zawsze to coś na początek, przepisy weszły właściwie w trakcie czasie
      rozliczania podatku. może w przyszłym roku będzie więcej.
      ja dałem na niedużą organizację, chociaż muszę przyznać miałem pewne obawy, czy
      nie będzie to jakiś drugi AMUN.

• ka-8 Re: 3% podatników to bardzo mało 25.06.04, 11:48
        Gdyby można było po prostu tylko wskazać OPP która ma być obdarowana, znacznie
        więcej ludzi zdecydowałoby się na wsparcie. Oczywiście utrudniono jak tylko się
        dało najbardziej, a ludzie wolą sami nie kombinowac przy podatkach bo jeszcze
        będzie się trzeba z tego tłumaczyć. Trzeba pójść do banku, przelać, wypełnić
        kwity, do tego jeszcze jakiś PIT... Boją się że będą musieli później dopłacać
        do interesu za karę że chcieli pomóc.
    • Gość: Wolontariusz Potworna biurokracja w sądach IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 08:52
      Trzeba zwrócić uwagę, że w sądach leżą setki, a może tysiące nadal nie
      rozpatrzonych tysiące wniosków organizacji o wpis do rejestru pozytku
      publicznego. Taka potworna biurokarcja spowodowała ,że sądy są zatkane,
      a z 40 000 organizacji do 30 kwietnia 2004, a więc do dnia odpisów
      podatkowych, wpis do rejestru otrzymało tylko 350 !!! Byc może jest
      to świadome działanie, aby tych organizacji, na które można odpisywać
      było jak najmniej.
    • Gość: Artur z Gdańska gdzie jest w sieci spis organizacji pożytku publ ? IP: 62.233.233.* 25.06.04, 09:45
      popieram tę inicjatywę w pełnej rozciągłości
      • behemot.to.kot Re: gdzie jest w sieci spis organizacji pożytku p 25.06.04, 10:08
        Gość portalu: Artur z Gdańska napisał(a):

> popieram tę inicjatywę w pełnej rozciągłości

ale dopiero w przyszłym roku będziesz mógł przejść do czynu
        tu chyba są wszelkie linki:
        gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,1941319.html
        • ayran Re: gdzie jest w sieci spis organizacji pożytku p 25.06.04, 10:14
          behemot.to.kot napisał:

> ale dopiero w przyszłym roku będziesz mógł przejść do czynu

Do czynu można, moim zdaniem, przejść od razu a następnie rozliczyć poniesione
          wpłaty w przyszłorocznym PIT-cie.

• behemot.to.kot Re: gdzie jest w sieci spis organizacji pożytku p 25.06.04, 10:24
            w przyszłym jednak:

Art. 27d. (399) 1. Podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w
            art. 45 ust. 1, od dochodów uzyskanych przez podatników, o których mowa w art.
            3 ust. 1, zmniejsza się na zasadach określonych w ust. 2-4, jeżeli podatnik w
            terminie od dnia 1 stycznia roku podatkowego, w którym składane jest zeznanie,
            do dnia złożenia tego zeznania, nie później jednak niż do dnia upływu terminu
            określonego dla złożenia zeznania, dokonał wpłaty na rzecz organizacji pożytku
            publicznego działającej na podstawie ustawy o działalności pożytku publicznego,
            zwanej dalej "organizacją pożytku publicznego".
            • ayran hm 25.06.04, 10:32
              behemot.to.kot napisał:

> w przyszłym jednak:
              (...)
              "Na podstawie art. 27d ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z
              2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) podatnik, który w terminie od dnia 1
              stycznia roku podatkowego, ZA(!) który składane jest zeznanie, do dnia złożenia
              tego zeznania, nie później jednak niż do dnia upływu terminu określonego dla
              złożenia zeznania, dokonał wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego
              działającej na podstawie ustawy o działalności pożytku publicznego, może
              pomniejszyć podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w art. 45
              ust. 1, o kwotę dokonanej wpłaty, jednak nie więcej niż o kwotę stanowiącą 1%
              podatku należnego, wykazanego w zeznaniu.
              • behemot.to.kot jam jeno ustawę cytował 25.06.04, 10:35
                sprawdziłem na wszelki wypadek w innych wydaniach.
                jak by nie było, nie oddawajmy tych pieniędzy państwu
                • ayran jam zaś za raczkową stroną powtórzył 25.06.04, 10:37

www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=28763
                  • behemot.to.kot Re: jam zaś za raczkową stroną powtórzył 25.06.04, 10:48
                    ayran napisał:

>
                    > www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=28763

dla mnie ok.
                    ale ciekawe, że "wykładnia" internetowa tak odbiega od zapisu w ustawie
      • kcg Re: gdzie jest w sieci spis organizacji pożytku p 25.06.04, 17:47

A ja popieram ten watek,bo jest zalazkiem pozytywnego myslenia w XXI w.
      • kataryna.kataryna Re: gdzie jest w sieci spis organizacji pożytku p 25.06.04, 18:15

Tu masz wyszukiwarkę:

opp.ms.gov.pl/opp/index.php

Ale z wpłacaniem 1% musisz poczekać do stycznia. W ciągu roku możesz wpłacić
        darowiznę (do 350 zł ale nie jest odliczana od podatku tylko podstawy
        opodatkowania).
    • Gość: X Re: 1 procent dla organizacji pozarządowych. W ty IP: *.com / *.u.mcnet.pl 25.06.04, 10:26
      Szkoda, ze ludziom nie chce sie wypelnic jednej rubryki wiecej w deklaracji PIT
      i podarowac troche pieniedzy na szczytny cel - wola oddac to komuchom z rzadu...
    • ka-8 Re: 1 procent dla organizacji pozarządowych. W ty 25.06.04, 11:40
      Dokładnie, państwo przemieniłoby jedynie całą kwotę w gówno.
    • Gość: lucky TE ORGANIZACJE TO ZŁODZIEJSKIE KLIKI. ANI GROSZA! IP: 81.210.122.* 25.06.04, 12:51
      • behemot.to.kot oddawaj swoje pieniądze państwu, jeżeli wolisz n/t 25.06.04, 13:50
        • Gość: agulha jak po grudzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 14:21
          A ja myślałam nawet nad tym, żeby to przekazać, ale zrobiono max, żeby mnie do
          tego zniechęcić. W Urzędzie Skarbowym pytałam, czy to musi być cały 1%, czy
          można np mniej. Powiedziano, że musi być cały 1% na 1 organizację (zdaje się,
          że to była błędna informacja). Nie było wywieszonych numerów kont. Nie daj Boże
          pomylę się w numerze, wyślę kasę na Berdyczów i będę do tyłu. Była jakaś strona
          internetowa prywatna, ale człowiek nigdy nie wie, czy przed chwilą nie wszedł
          na nią haker i nie wpisał własnego numeru konta. Pomijam już to, że wiele
          organizacji zaprezentowało tam żenujący poziom opracowania informacji o sobie.
          O ile pamiętam nawet ZHP nic o sobie nie napisało. Czyli, ja mam zastanawiać
          się, jak liczyć ten 1%, zapłacić 101% podatku, czekać na zwrot, denerwować się,
          czy na pewno organizacja jest na liście i czy na pewno mam właściwy numer
          konta. Poza tym do wyboru w tym czasie, kiedy ja sprawdzałam, było kilka
          organizacji-molochów typu ZHP, nie było PAH (? kiedy zatem zdążyła się pojawić,
          jako osobnik dopłacający zawsze rozliczam się w kwietniu, im później tym
          lepiej) i kilka lokalnych typu towarzystwo rozwoju wsi X (OK, rozumiem, ale tam
          to wpłacają mieszkańcy i sympatycy, a nie osoby, które w życiu nie były we wsi
          X).
          Natomiast gdyby była deklaracja, gdzie po prostu wpisuję nazwę organizacji,
          podpisuję się, a forsę przekazuje US, na pewno bym się pofatygowała.
          Może w przyszłym roku?
          • Gość: lucky A myślisz agulha, że po co te utrudnienia... IP: 81.210.122.* 25.06.04, 14:28
            państwo chce twoją kaskę. Co do grosza...
        • Gość: lucky A WOLĘ!!! IP: 81.210.122.* 25.06.04, 14:22
    • Gość: LukasK Uratowano? Guzik prawda! IP: 213.25.88.* 25.06.04, 14:54
      kataryna.kataryna napisała:

> 10 milionów złotych uratowano przed zmarnowaniem.

Uratowano by, gdyby zostały przekazane bezpośrednio potrzebującym. Nie przeczę,
      że dzięki tym darowiznom prawdopodobnie mniej się zmarnuje, ale jedyne
      organizacje, w których nie ma marnotrastwa, to organizacje prowadzone przez
      jedynego ich fundatora. Nikt nie będzie okradał sam siebie. A w takich
      fundacjach, gdzie "sponsorzy" nadsyłają dary i przelewy, wiecie, co się
      dzieje...
      • behemot.to.kot Re: Uratowano? Guzik prawda! 28.06.04, 10:02
        Gość portalu: LukasK napisał(a):

> kataryna.kataryna napisała:
        >
        > > 10 milionów złotych uratowano przed zmarnowaniem.
        >
        > Uratowano by, gdyby zostały przekazane bezpośrednio potrzebującym. Nie
        przeczę,
        >
        > że dzięki tym darowiznom prawdopodobnie mniej się zmarnuje, ale jedyne
        > organizacje, w których nie ma marnotrastwa, to organizacje prowadzone przez
        > jedynego ich fundatora.

to znajdź taką organizację i jej przekaż pieniądze, ewentualnie załóż sam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka