Dodaj do ulubionych

Referendum "od nowa" - UE

IP: *.cm-upc.chello.se 28.06.04, 22:29
Ciekaw jestem, jak oceniacie rodacy wynik tego prawdziwego referendum, czy
nadal uwazacie, ze decyzje wiekszosci byly sluszne? Minely juz dwa miesiace
od wejscia Polski do UE. Ja zawsze bylem na nie i podtrzymuje moje zdanie. A
jak Wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anty LPR Droga na Bialorus otwarta. Nikt was nie trzyma IP: *.edu.ee / *.estpak.ee 28.06.04, 22:35
      • camille_pissarro Re: Droga na Bialorus otwarta. Nikt was nie trzym 28.06.04, 23:21
        I , zeby była pełna jasność dla takich prymitywnych osądów, nie jestem
        zwolennikiem LPR'u ani wszelkich formacji typu ZBiR jesli cokolwiek cos ci to
        mówi....
    • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 22:36
      Gość portalu: sven napisał(a):

> Ciekaw jestem, jak oceniacie rodacy wynik tego prawdziwego referendum, czy
      > nadal uwazacie, ze decyzje wiekszosci byly sluszne? Minely juz dwa miesiace
      > od wejscia Polski do UE. Ja zawsze bylem na nie i podtrzymuje moje zdanie. A
      > jak Wy?

Zapytaj rolników. Oni już mają korzyści, a gdy dostaną dotacje to Samabrona
      wróci do wyrzucania gnoju. Co zrobią inni sceptycy nie wiem.
      • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 22:57
        Zdecydowanie lepiej powodziłoby sie naszym rolnikom , gdyby mieli równa
        konkurencje z rolnikami z Francji,czy Niemiec ( gdzie stosowany jest dumping
        dla tych produktów w ramach dotacji z EU , zdecydowanie wyzszych niz dla
        naszych rolników ) , tzn, zniesione byłyby dopłaty dla produktów rolnych we
        wszystkich krajach członkowskich.Polska żywność byłaby wówczas jeszcze bardziej
        konkurencyjna - tego między innymi domagali sie Holendrzy.
        • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 22:57
          camille_pissarro napisał:

> Zdecydowanie lepiej powodziłoby sie naszym rolnikom , gdyby mieli równa
          > konkurencje z rolnikami z Francji,czy Niemiec ( gdzie stosowany jest dumping
          > dla tych produktów w ramach dotacji z EU , zdecydowanie wyzszych niz dla
          > naszych rolników ) , tzn, zniesione byłyby dopłaty dla produktów rolnych we
          > wszystkich krajach członkowskich.Polska żywność byłaby wówczas jeszcze bardziej
          >
          > konkurencyjna - tego między innymi domagali sie Holendrzy.

Być może ale cieszmy się z tego co jest.
          • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:03
            To jest podejście tzw. "minimalistyczne"
            • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:03

> To jest podejście tzw. "minimalistyczne"

Wolę to niż nic.
              • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:23
                To znaczy konkretnie co ???
                • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:26

> To znaczy konkretnie co ???

Dopłaty dla rolników, wzrost cen skupu produktów rolnych oraz export do UE, a
                  nie jak oczekiwano import taniej żywności. Rolnikom już jest lepiej.
                  • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 00:02
                    Rolnikom jest lepiej bo jak sam napisałes wzrosły ceny skupu produków rolnych (
                    przede wszystkim żywca i mleka ) a tym samym wzrosły ceny tychze produktów u
                    nas ( i to znacznie ) , powodując jednoczesnie wzrost inflacji, a nastepstwem
                    będzie wzrost stóp procentowych , nieprawdaż ...
                    Import żywności z EU jest w dalszym ciagu widoczny ( vide półki w marketach ),
                    ale nie tylko żywności.Wymień prosze poza produktami żywnościowymi jakies
                    przemysłowe produkty , które są wytwarzane u nas , ( i wcale nie chodzi mi tu o
                    skomplikowany sprzet elektroniczny ).....
                    Jestęsmy dość sporym rynkiem zbytu np. dla zdezelowanych kilkunastoletnich
                    pojazdów z krajów starej EU.
                    • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 00:20

> Rolnikom jest lepiej bo jak sam napisałes wzrosły ceny skupu produków rolnych (
                      >
                      > przede wszystkim żywca i mleka ) a tym samym wzrosły ceny tychze produktów u
                      > nas ( i to znacznie )

Właśnie, że nieznacznie.

> , powodując jednoczesnie wzrost inflacji, a nastepstwem
                      > będzie wzrost stóp procentowych , nieprawdaż ...
                      > Import żywności z EU jest w dalszym ciagu widoczny ( vide półki w marketach ),
                      > ale nie tylko żywności.Wymień prosze poza produktami żywnościowymi jakies
                      > przemysłowe produkty , które są wytwarzane u nas , ( i wcale nie chodzi mi tu o
                      >
                      > skomplikowany sprzet elektroniczny ).....
                      > Jestęsmy dość sporym rynkiem zbytu np. dla zdezelowanych kilkunastoletnich
                      > pojazdów z krajów starej EU.
                      • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 08:19
                        Widzę , że sam nie jestes przekonany o tym co piszesz.Ceny wzrosły najbardziej
                        ( o circa 2,4 punkta procentowego ) co jest w ciagu ostatnich 2 lat najwyższym
                        wzrostem. Vide ceny wołowiny - wzrost o blisko 100% , ceny mleka i nabiału, nie
                        wspomnę o towarach takich jak łosoś, wszelkiej maści sery . A co do wzrostu cen
                        samochodów gdzie wzrost tez jest bardzoznaczny ???
                        Ludzie zamiast kupowania nowych , sprowadzaja zdezelowane i staniemy się jednym
                        wielkim "szrotem"
                        Nie próbujmy wciskac ludziom kitu, sytuacja jaka jest na rynku widać jak na
                        dłoni, a to czy taka tendencja będzie trwała , poczekamy, zobaczymy.
                        Na razie będzie reagować Rada Polityki Pieniężnej , prawdopodobnie zwiększy
                        stopy procentowe niewiele ale jednak to sie przełoży np. na spłatę wiekszych
                        rat zaciagniętych przez obywateli kredytów.
                        A ceny tych dóbr o , których się tak szumnie mówiło np. sprzet elektroniczny na
                        razie nie widać obniżek. Ci co mwyjezdzaja do pracy np. w U.K po dwoch
                        tygodniach koczowania na VICTORIA STATION wracaja do kraju.
                        Owszem moja córka jest od roku w Londynie i sobie nie narzeka , ale takich
                        sytuacji wyjatkowych jest naprawdę neiwiele, nalezy rozpatrywac te kwestie w
                        szerszym kontekscie, a tu okresy ochronne w Niemczech, Austrii czy Francji
                        stanowią zapór przed pracownikami z Polski.
                        • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 20:45

> Widzę , że sam nie jestes przekonany o tym co piszesz.Ceny wzrosły najbardziej
                          > ( o circa 2,4 punkta procentowego ) co jest w ciagu ostatnich 2 lat najwyższym
                          > wzrostem. Vide ceny wołowiny - wzrost o blisko 100% , ceny mleka i nabiału, nie
                          >
                          > wspomnę o towarach takich jak łosoś, wszelkiej maści sery .

Dlaczego nie zalala nas jeszcze tania żywnośc z Zachodu?

> A co do wzrostu cen
                          > samochodów gdzie wzrost tez jest bardzoznaczny ???
                          > Ludzie zamiast kupowania nowych , sprowadzaja zdezelowane i staniemy się >jednym
                          > wielkim "szrotem"

Tak jakbyśmy jeszcze nie byli.

> Nie próbujmy wciskac ludziom kitu, sytuacja jaka jest na rynku widać jak na
                          > dłoni, a to czy taka tendencja będzie trwała , poczekamy, zobaczymy.
                          > Na razie będzie reagować Rada Polityki Pieniężnej , prawdopodobnie zwiększy
                          > stopy procentowe niewiele ale jednak to sie przełoży np. na spłatę wiekszych
                          > rat zaciagniętych przez obywateli kredytów.
                          > A ceny tych dóbr o , których się tak szumnie mówiło np. sprzet elektroniczny na
                          >
                          > razie nie widać obniżek. Ci co mwyjezdzaja do pracy np. w U.K po dwoch
                          > tygodniach koczowania na VICTORIA STATION wracaja do kraju.
                          > Owszem moja córka jest od roku w Londynie i sobie nie narzeka , ale takich
                          > sytuacji wyjatkowych jest naprawdę neiwiele, nalezy rozpatrywac te kwestie w
                          > szerszym kontekscie, a tu okresy ochronne w Niemczech, Austrii czy Francji
                          > stanowią zapór przed pracownikami z Polski.
                          • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 21:02
                            Jako jedyny próbujesz ze mna dyskutować o skutkach akcesji do EU.O.K była wola
                            większości ( u mnie w rodzinie tez większość głosowała za , ja byłem przeciw )
                            przystąpienia do tej wspólnoty. Ja z mojego punktu widzenia twierdziłem i dalej
                            twierdze , że nie bylismy do tego dobrze przygotowani , a EU dokonała
                            najtańszego rozszerzenia w swej historii.L.Miller po rokowaniach w Kopenhadze
                            obwieścił nasze zwycięstwo, które okazało sie zwykłym blamażem i farsą.
                            Za rok, dwa bedziemy mogli ocenić pozytywy i negatywy naszego akcesu i będziemy
                            mogli zrobić rozsądny bilans.
                            Jak na razie mamy ciągle do czynienia z pouczeniami , że musimy podnieść
                            podatki CIT, zharmonizowac stawki VAt ( ujednolicić , więc faktycznie , ustalić
                            jeden poziom , nie musi to byc 22% ale nasi od razu wybrali ścianę , bo sa tak
                            pazerni - idioci i kretyni).

Poza czynnikami ekonomicznymi , sa bardzo wazne zaspekty polityczne a tu nie ma
                            i nie bedzie consensusu.U.K. , Polska i inne nowe panstwa członkowskie a takze
                            kraje skandynawskie nie zgadzja sie na takie ograniczenia swej suwerenności jak
                            proponuje to tandem Francja , Niemcy - i tu będzie rozdźwieki podzial w dalszym
                            ciagu aktualny na "starą " i "nowa " Europę uzywajac nomenklatury Ramsfelda.
    • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 22:53
      Ja tez głosowałem przeciw. Aktualna sytuacja w samej EU jest na tyle
      niestabilna , ze sama EU może tych napięć nie wytrzymać.Sprawa dotyczy
      peknięcia jakie sie dokonało w stosunku do konfliktu irackiego i podzialu
      na "starą " i "nową" Europę, oraz stworzenia przez Francuzów Europy z dominantą
      Francja właśnie jako przeciwstawnego bieguna dla USA.Cel chwytliwy i zaszczytny
      ( dla UE2 + Francja,Niemcy + mocarstwo , tylko ,ze w dziedzinie czekoladek )ale
      nierealny ze wzgledu na "cienkie fundusze" - ja ze swych podatków nie zamierzam
      wspierać takich utopijnych , nierealnych planów .
      Na szczęscie U.K w referendum odrzuci konstytucyjnego knota ( tym razem nie
      musimy wychodzic przed szereg )i sprawa tej wizji EU spali na panewce. Wróci
      moze wizja tzw. "Europy light" tzn. luźnego związku krajów członkowskich.
      T.Blair zw Brukseli odniósł pare sukcesów:

*)zachowanie prawa weta poszczególnych krajów w sprawach podatkowych
      **)weto w sprawie polityki zagranicznej i obronnej
      ***) zablokował kandydature kandydata byłego prem. Belgii i starego
      Europejczyka Guya Verhofstadta na szefa KomisjiEuropejskiej
      • Gość: Ciekawy jak sobie wyobrazasz ten "luzny zwiazek" ? IP: *.palmyracove.org / 216.83.105.* 28.06.04, 23:11
        • douglasmclloyd Jak to jak? 28.06.04, 23:15
          "Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie.
          Ja z synowcem na czele i - jakoś to będzie !"
        • camille_pissarro Re: jak sobie wyobrazasz ten "luzny zwiazek" ? 28.06.04, 23:16
          np. tak jak funkcjonował i funkcjonuje EOG.
          • Gość: Ciekawy Re: jak sobie wyobrazasz ten "luzny zwiazek" ? IP: 5.5R* / 212.253.2.* 28.06.04, 23:30
            To znaczy jak ? Powiedz cos blizszego uwzgledniajac ewentualna mozlliwosc
            przystosowania tych zasad do polskich warunkow.
            • camille_pissarro Re: jak sobie wyobrazasz ten "luzny zwiazek" ? 28.06.04, 23:46
              To znaczy dokładnie tak jak funkcjonuje Europejski Obszar Gospodarczy, widać ,
              że operujesz wyłacznie komunałami i eptetami eurofanatyków, którzy poza tymi
              formami wypowiedzi i za prymitywna propagandą i tandetnymi określeniami nie
              maja zbyt wiele do powiedzenia.
              W Europejskim Obszarze Gospodarczym funkcjonuje doskonale Norwegia czy
              Szwajcaria, maja dostep do rynku wspólnoty unijnej i spełniają wszelkie normy w
              produkcji np. zywności.W Polsce tez te normy byłyby spełnione poniewaz to nie
              EU je by wymusiła ale samo otwarcie naszego rynku na produkty z innych krajów w
              tym z EU. Ciekawe dlaczego Niemcy i Włosi wykupuja aktualnie polskie bydło,
              mleko etc na pniu ??? Czy to u nas karmiono bydlo i trzodę chlewną "mączka
              kostną " co było następstwem zapasci tychże CJ???
              • Gość: Ciekawy Re: jak sobie wyobrazasz ten "luzny zwiazek" ? IP: 165.228.128.* 29.06.04, 01:09
                Nie wiem czy do eurofobow dotarla wiadomosc, ze Norwegia prawdopodobnie
                niedlugo przystapi do UE, bo ponad 50% Norwegow jest ZA ! Zycie poza obszarem o
                wspolnej polityce gospodarczej jest coraz mniej korzystne dla gospodarki tego
                kraju. Co do Szwajcarii jest to zupelnie inna para butow. Szwajcaria zyjaca z
                podejrzanych interesow fionansowych nie moze poddac sie kontroli ze strony
                kogokolwiek. Szawjcaria jest zadzona przez bankowych gangsterow manipulujacych
                szmalem przestepcow z calego swiata.
    • basia.basia Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:23
      Mam mieszane uczucia co do naszego uczestnictwa w UE,
      konstytucji UE itd. ale ... tak w ogóle to nie należy
      zapominać, że w okresie poprzedzającym akcesję zmuszeni
      byliśmy dostosować wiele dziedzin naszej gospodarki
      ( i nie tylko) do norm unijnych co nam wyszło na zdrowie
      przecież!
      • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:30
        Te własciwe normy wymusiła juz reforma L.Balcerowicza z przełomu 1989/90
        roku , aktualnie musielismy wyłącznie sprostać pewnym wymogom biurokratów z
        Brukseli.
        Postęp np. w dziedzinie ekologii wymusili od bas w przypadku np. basenu morza
        Bałtyckiego Szwedzi , konwertując u nich nasze zadłuzenie na inwestycje w
        oczyszczalnie scieków na obyu pomorzach.
        • Gość: Ciekawy Re: Referendum "od nowa" - UE IP: 5.3.1R* / 216.61.101.* 28.06.04, 23:38
          A kto wymusil od wiesniakow minimum higieny w produkcji zywnosci ? pewnie
          Chinczycy ? Tobie na tym moze nie zalezy bo lubisz brudne zarcie.
          • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 28.06.04, 23:52
            I w takich to oto pięknym stylu wypowiada się autorytatywnie pełną gębą
            euroentuzjasta.
            Nie wiesniakom, tylko tez polskim obywatelom parajacym się na pewno ciższym i
            trudniejszym zarobkowaniem , niz ty ( prawdopodobnie mlody technokrato -
            chociaz po stylu mam szereg watpliwości ), a kto wymusił opisałem wyżej.
            Wymusiła konkurencja , wszak chyba nie zapomniałeś , ze np. inwestycje w polski
            przemysł przetwórczy były juz wczesniej zanim wstapilismy do Eu, troche uwagi i
            logiki w twoich postach by sie przydało....
          • dziejas Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 21:10
            a rozumiem... az do 01.05.2004 nic nie jadles?? to tlumaczy wiele...
            pozdr.
      • Gość: Ciekawy Re: Referendum "od nowa" - UE IP: 200.141.76.* 28.06.04, 23:35
        Jezeli ktos chcialby cale zycie pic brudne mleko przecedzane przez zasikana
        koszule albo jesc smierdzace mieso pomieszane z masarnianymi myszami i
        karaluchami lub byc poddany bez mozliwosci ratunku polskiej "sprawiedliwosci" ,
        pozwolic na rzady klerykalno-komunistycznych dyktatorow - jego sprawa. Z takimi
        marzeniami moze zawsze wyemigrowac gdzies na Wschod.
    • Gość: jack Re: Referendum "od nowa" - UE IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 01:30
      To za krotki okres. Poczekaj 1 - 1 1/2roku. To czas min. na analize.
      Bzdury GW odnosnie: prosperity u rolnikow, podwyzki standartu zycia, spadku
      bezrobocia, zachowania cen, pracy w raju unijnym itd. itp. wydawana po miesiacu
      pobytu w UE warto zachowac i skonfrontowac po tym czasie.
      • douglasmclloyd Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 02:42
        Gość portalu: jack napisał(a):

> To za krotki okres. Poczekaj 1 - 1 1/2roku. To czas min. na analize.
        > Bzdury GW odnosnie: prosperity u rolnikow

Rolnicy już niedługo dostaną dopłaty i napewno im się nie pogorszy. Takiego
        zastrzyku kasy jeszcze w życiu nie dostali. To jest wielka szansa dla polskiej wsi.

>, podwyzki standartu zycia, spadku
        > bezrobocia, zachowania cen, pracy w raju unijnym itd. itp. wydawana po miesiacu
        >
        > pobytu w UE warto zachowac i skonfrontowac po tym czasie.
        • Gość: jack Re: Referendum "od nowa" - UE IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 21:24
          Pozyjemy, zobaczymy. Jesli skup mleka (ktorego produkcje ma Polska ograniczona)
          i wolowin, cieleciny bedzie postepowal tak szybko, to moze cieszyc, tak samo,
          jak zywic obawy, ze te rzeczy Polska niedlugo musi importowac.
          Jesli w 1 miesiacu sprowadzono 57 tys. starych samochodow osobowych (nie znaczy
          to, ze w roku sprowadzimy 700tys.) i zobaczymy jak to odbije sie na rynku
          nowych samochodow np. po roku itd.itp. Jakie beda wzajemne korelacje?
          Dotyczy to KAZDEJ dziedziny zycia, wytworstwa, przemyslu, od rybactwa po sluzbe
          zdrowia.
          I wierz mi, ze liczba niewiadomych jak i wplywu na cala gospodarke jest
          olbrzymia nie do przewidzenia i dzisiaj nie do oszacowania.
          Powinno sklaniac do myslenia taka czasem lekkosc fantazjowania zblizajacej sie
          prosperity (czy wymuszona?), w mediach (bedacych w 80% wlasnoscia niepolska).
    • camille_pissarro Re: Referendum "od nowa" - UE 29.06.04, 20:42
      Tak własnie wyglądała i wygląda dyskusja ze zwolennikami akcesji do EU.To
      czywista , że pierwsze symptomy nie sa najlepsze .Ten cały boom jak go to
      szumnie reklamował premier L.Miller to nic innego jak wysupłane kolejne
      oszczędności Polaków na rozpoczęcie budowy domów , zakup mieszkań ( oczywista ,
      że bedzie jeszcze przez jakiś czas trwał , bowiem te domy i mieszkania trzeba
      będzie wykończyć , zatem fachowcy przez jakis czas będą mieli robotę a firmy
      handlujące materiałami budowlanymi tez jakis czas spore obroty ). Ale to co sie
      np. stało z zakupem np. nowych samochodów u wszystkich przedstawicieli
      koncernów samochodowych wieje groza - obroty spadły o połowe i dalej będą
      spadać - ludzie bowiem sprowadzaja graty z EU, też za wcale niemałą kasę .
      A co do rolników to też trzeba [przeczekać z rok aby przeanalizować sytuację .
      Zgadzam sie z jednym z jack'iem , że po mniej więcej roku , dwóch będzie można
      okreśłić "pozytywne" znamiona akcesji.Bo na razie nie ma czym sie za bardzo
      ekscytować........
    • Gość: hikkkk Słuszne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 21:27
      Byłem na "tak", jestem na "tak" i o ile bedzie to dalej wyglądało w ten sposób
      to dalej bede na "tak"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka