17.08.12, 16:22
Jeśli Patriacha Moskwy i Wszech Rusji rzekł dzisiaj Słowo to kładzie ono tamie dalszej "misyjnej" działalności Adama Michnika i Palikota.
Chrześcijańska Europa, a w szczególności Słowianie, może rzeczywiście nie potrzebują "niewierzących w Boga pośredników", którzy zdradzili wiarę Mojżesza na rzecz zaślepionego "złota blaskiem " Arona i, którzy wspołcześnie wystąpują w roli "bogów" jak np. Greenspam i ... Nadredaktor?
Obserwuj wątek
    • camille_pissarro Alan Greenspan od momentu przesłuchania 17.08.12, 21:26
      w październiku 2008 roku nie jest już wyrocznią w świecie finansów.Podczas przesłuchania, zrobił z siebie durnia i nie jest już guru tych speców od derywatów, funduszy hedgingowych oraz innych współczesnych instrumentów finansowych. Dziś oskarżany o wywołanie drugiej bańki na rynku bankowym. Oto do czego prowadzi pycha, a mógłby spokojnie realizować się w jazzie ( nieźle grał na saksofonie, grał między innymi ze słynnym Stanem Getzem )
      • homosovieticus Czyż to ten sam los nie spotkał Michnika? 19.08.12, 08:46
        Czyż nie mógłby się realizować w świecie "literackich misjonarzy", zamiast występować w roli "budowniczego nowej Polski"?
        Ostatni tekst Nadredaktora może być kolejnym świadectwem, że i On wyszedł, na podobnego jak Greenspan, durnia pomimo, że grał w generalskiej orkiestrze.
        • camille_pissarro Re: Czyż to ten sam los nie spotkał Michnika? 19.08.12, 10:20
          Demiurg III RP, który wraz z częścią demokratycznej opozycji i postkomunistów dziś chyba przeżywa rozterki ( eufemizm ) w jakim stanie jest kraj.Zawsze może skonstatować , że idea była słuszna tylko ludzie to wszystko sp.....
          Ten motyw jednak znaczna część polskiego społeczeństwa doskonale pamięta.
          • homosovieticus Demiurg czy świadomy i egoistycznie nastawiony 19.08.12, 10:34
            pyszałek i szkodnik polityczny?
            Upływający czas coraz wyraźniej obnaża miałkość intelektualną tego utalentowanego, niewątpliwie, " oszusta intelektualnego".
            • camille_pissarro Re: Demiurg czy świadomy i egoistycznie nastawion 19.08.12, 10:55
              Oczywiście , powinno być "demiurg" i jedyne co dziś jemu pozostaje to odwoływanie się do niewydolnego, dyspozycyjnego wymiaru sprawiedliwości, bo kontrargumentów coraz częściej brakuje.
    • taziuta Re: Jeśli 19.08.12, 08:57
      homosovieticus napisał:

> Jeśli Patriacha Moskwy i Wszech Rusji rzekł dzisiaj Słowo to kładzie ono tamie
      > dalszej "misyjnej" działalności Adama Michnika i Palikota.

Dlaczego słowo jakiegoś bałwochwalcy miałoby kłaść tamę czyimkolwiek innym słowom?

> Chrześcijańska Europa, a w szczególności Słowianie, może rzeczywiście nie potrzebują
      > "niewierzących w Boga pośredników", którzy zdradzili wiarę Mojżesza /.../

A co z tymi, którzy niczego nie zdradzili, bo w żadne mzimu nie wierzyli? :>
      • homosovieticus Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 09:20
        Kłaniam się i ... odpowiadam:

Słowu tamę może położyć tylko inne słowo. Logiczne?

Ci, którzy niczego nie zdradzili mogą spać spokojnie jak inni cisi i pokornego serca.Zrozumiale?
        • k_a_p_p_a Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:27
          homosovieticus napisał:

> Kłaniam się i ... odpowiadam:
          >
          > Słowu tamę może położyć tylko inne słowo. Logiczne?

Bzdura. Może, ale nie musi. I nie tylko słowo.
          • homosovieticus Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:39
            Przeczytaj uważnie co napisałeś i porównaj z tym co napisałem ja. W czym łatwiej można dostrzec bzdurę?
            • k_a_p_p_a Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:41
              Cały jesteś bzdurą i tezą bez pokrycia.
              • homosovieticus Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:47
                Takiej formy wymiany myśli uczy nadal CC?
                ps
                Konopnickiej rady weź sobie do serca i ucz się więcej a mniej czasu poświęcaj forom.
                • k_a_p_p_a Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:49
                  Uważasz że coś wniosłeś tym postem?
                  • homosovieticus Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:53
                    Tak. Tak uważam pomny jednak na Twój cytat z Platona nie robię sobie żadnych nadziei. :(
                    • k_a_p_p_a Re: Dziś pytanie i dziś odpowiedź :) 19.08.12, 10:59
                      Nie cytowałem Platona nadęty cymbale.
    • kzet69 Re: Jeśli 19.08.12, 09:00
      To teraz stałeś się piewcą Putina? A jeszcze niedawno prawica oskarżała Rozenka i Palikota że są na usługach Putina. Zdecydujcie się na coś (wy jako prawica) bo zaczyna to wyglądać na rozdwojenie jaźni...
      • homosovieticus Cytatem z Platona sam sobie odpowiedziałeś na 19.08.12, 09:49
        własne majaczenia polityczne.
    • mariner4 Chcecie wymordować niewierzących? 19.08.12, 09:00
      To już w przeszłości robiliście.
      M.
      • homosovieticus Przypominam, że to Kain był pierwszym zabójcą! 19.08.12, 09:23
        Gdybyś więcej czasu poświęcał na zdobywaniu wiedzy o homo sapiensie nie pisałbyś tak ubogo intelektualnie i czasami grubiańsko. :(
        • mariner4 Bo marzy Wam się przymus religijny 19.08.12, 09:28
          M.
          • homosovieticus Nie potrafisz bardziej zrozumiale pisać? 19.08.12, 09:47
            Naśladujesz dawnych aktywistów partyjnych, którzy głośnym bełkotem zasłaniali niemoc intelektualną :)?
            Dałeś się poznać już dawniej jako przaśny i bezkompromisowy wróg nie tylko Kościoła ale i Religii. To nie jest postawa tzw. racjonalisty, to jest postawa człowieka, któremu obsesyjna niechęć do Wierzeń odbiera refleksję nad rzeczywistością w , której żyje.
            • kzet69 Re: Nie potrafisz bardziej zrozumiale pisać? 19.08.12, 10:00
              Wg jakiej pisowni religia i wierzenia piszemy wielką literą? Wolskiej czy watykańskiej?
              • homosovieticus W polskiej kulturze dużą literą piszemy także 19.08.12, 10:13
                wyrazy historycznie zasługujące na publiczny szacunek. Zapytaj w CC.
                • kzet69 Re: W polskiej kulturze dużą literą piszemy także 19.08.12, 10:16
                  Buahahaha to są "historyczne słowa zasługujące na szacunek" aleś odpłynął, to się wyznawcy Potwora Spaghetti ucieszą!
                  • homosovieticus Re: W polskiej kulturze dużą literą piszemy także 19.08.12, 10:37
                    Czytaj Kołakowskiego i Doroszewskiego. Nie czytaj bezmyślnie nauczycieli marinera.
            • mariner4 To nie religia 19.08.12, 10:07
              Kościół jest także stroną sporu POLITYCZNEGO i jako taki jest moim politycznym wrogiem. Nie ma tak dobrze, że ktoś kto popiera partię mi zdecydowanie obcą, może być jednocześnie wzorem moralnym. I nie ja jestem za to odpowiedzialny. Kościół sam sobie wybrał los przedmiotu walki politycznej.
              Każda osoba publiczna, czy instytucja publiczna, która określi się politycznie, musi z dobrodziejstwem inwentarza pogodzić się z tym, że będzie miała zarówno zwolenników, jak i wrogów politycznych. KK to mój wróg polityczny, a nie religijny.
              Czy mogę mieć szacunek do biskupa, który popiera PiS? Dla mnie jest to niemożliwe.
              Teraz rozumiesz?
              M.
              • homosovieticus Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 10:27
                Kogoś kto ma innepoglady polityczne niż Ty zaliczasz i traktujesz jak wroga. Taka postawa charakteryzowała plebejskich zwolenników systemów totalitarnych. Plebejskich, bo na ogół u ludzi tych nie zdążył się rozwinąć i utwalić syndrom obywatelski. Pięknie pisał o tym Norwid.
                Kościół Katolicji i nie tylko on, jako wielka organizacja działająca Tu i Teraz siłą rzeczy musi zabierać głos w sprawach politycznych ponieważ polityka władzy świeckiej coraz silniej zaczyna determinować życie wierzących. Pamiętać jednak należy, że podstawowym Jego zadaniem jest głoszenie Słowa Bożego zawartego w Piśmie Świętym.
                Polski KK nie popiera żadnej partii politycznej i nie namawia do głosowania na żadną z nich. Sprzeciwia się czasami propozycjom jakie politycy pragną wcielać w życie obywateli ponieważ stoją one w sprzeczności z nauczaniem Kościoła.
                • kzet69 Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 10:42
                  Ty jesteś lepszy niż politruki z PZPR, nawet oni jak takie bzdety wypisywali to się czerwienili ze wstydu!
                  "> Polski KK nie popiera żadnej partii politycznej i nie namawia do głosowania na
                  > żadną z nich." hahahahaha....
                  • homosovieticus Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 10:50
                    Widziałeś to o czym piszesz na twarzy Rodziców?
                    Całkiem możliwe.
                • mariner4 Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 11:00

> Polski KK nie popiera żadnej partii politycznej i nie namawia do głosowania na
                  > żadną z nich. Sprzeciwia się czasami propozycjom jakie politycy pragną wcielać
                  > w życie obywateli ponieważ stoją one w sprzeczności z nauczaniem Kościoła.
                  KŁAMSTWO!

Poza tym prawa KK NIE DOTYCZĄ tych, co nie są jego członkami. KK chce aby ich prawa dotyczyły wszystkich. Nie tylko katolików.
                  Fakt, że KK jest opłacany także z moich podatków jest dla mnie upokarzający.
                  M.
                  • homosovieticus Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 16:26
                    Zarzucać komuś kłamstwo potrafi byle dureń, bo tylko dureń pozostaje gołosłownym.
                    KK głosi Ewangelie a nie jakiekolwiek prawa. Powinieneś to wiedzieć i rozumieć skutki tej wiedzy.
                    Zadałeś sobie trud żeby zrozumieć jaka jest rola podatków we współczesnym państwie?
                    Odnoszę wrażenie, że ubustwo wiedzy i buńczutność spierają się w Tobie o prymat.
                    Zmień to dla własnego dobra. Więcej czasu poświęcaj na somodzielne, krytyczne myślenie zachowując wierność podstawowym prawom logiki stosowanej.
                    • kzet69 Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 16:36
                      No cóż Tobie "ubustwo" nie pozwoliło zapoznać się ze słownikiem ortograficznym...
                      • homosovieticus Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 17:00
                        Dziękuje za zwrócenie uwagi na popełniony bład ortograficzny. Rozumiem, że dałeś z siebie wszystko co masz najinteligetniejszego :).
                    • ave.duce Re: Teraz rozumiem więcej i więcej wiem o Tobie. 19.08.12, 18:50
                      homosovieticus napisał:

> KK głosi Ewangelie a nie jakiekolwiek prawa.

Mozesz rozwinac to stwierdzenie na podstawie, np. stosunku kk do in vitro?

wyborcza.pl/1,76842,7907977,Biskupi_groza__albo_in_vitro__albo_komunia.html
                      ps. kk nie glosi prawa, on je wymusza.
    • life.form Re: Jeśli 19.08.12, 10:02
      homosovieticus napisał:

> Chrześcijańska Europa, a w szczególności Słowianie, może rzeczywiście nie potrz
      > ebują "niewierzących w Boga pośredników", którzy zdradzili wiarę Mojżesza na rz
      > ecz zaślepionego "złota blaskiem " Arona i, którzy wspołcześnie wystąpują w ro
      > li "bogów"

Masz na myśli, że chrześcijańska Europa nie potrzebuje zakonu Dominikanów, gdyż złoto Plichty ich oślepiło?
      • mariner4 A wiesz o tym, że dominikanie byli komendantami 19.08.12, 10:13
        obozów koncentracyjnych dla Serbów w ustaszowskiej (katolickiej) Chorwacji podczas wojny?(konkretnie dwóch)
        Ustasze wymordowali 300 000 Serbów. Abp Stepanic był zbrodniarzem wojennym i został beatyfikowany przez JP2. Szef Ustaszy Pavelic korzystał po wojnie z azylu w Watykanie.
        Pewnie zaprzeczysz, ale to nie ma znaczenia.
        Ja nie wyciągam zbyt daleko idących wniosków z tych faktów, ale nie przypominam słowie słowa samokrytyki ze strony bossów KK.
        M.
        • life.form Re: A wiesz o tym, że dominikanie byli komendanta 19.08.12, 16:41
          A to dopiero... Dzięki.
      • homosovieticus Re: Jeśli 19.08.12, 10:44
        Zupełnie co innego mam na myśli. A mianowicie to, że współczesny, czesto bałwochwalczy stosunek do wartości materialnych nie tylko zubaża człowieka ale czyni życie ludzkie absurdalnym.
        • mariner4 Widać to w kapiących od złota świątyniach! 19.08.12, 11:02
          Jak na przykład w tym potworku architektonicznym w Licheniu.
          To jest szczyt bałwochwalstwa. "przekupnie w świątyni".
          Jesteś hipokrytą.
          M.
        • life.form Re: Jeśli 19.08.12, 16:46
          homosovieticus napisał:

> Zupełnie co innego mam na myśli. A mianowicie to, że współczesny, czesto bałw
          > ochwalczy stosunek do wartości materialnych nie tylko zubaża człowieka ale czyn
          > i życie ludzkie absurdalnym.

Zgadzam się z Tobą i zarazem żałuję, że Dominikanie nie maja poczucia absurdalności istnienia, bo inaczej by już dawno oddali.
        • life.form Re: Jeśli 19.08.12, 17:33
          homosovieticus napisał:

> Zupełnie co innego mam na myśli. A mianowicie to, że współczesny, czesto bałw
          > ochwalczy stosunek do wartości materialnych nie tylko zubaża człowieka ale czyn
          > i życie ludzkie absurdalnym.

Hmmm.... Filozofów zajmujących się Absolutem jest w Polsce mniej, niż palców jednej ręki. Reszta - cytuje kub plagiatuje. Jest wielce mało prawdopodobne, by którykolwiek pisywał na FK - czy dowolnym innym forum - więc możemy bez skrępowania zajmować się Złotym Cielcem. Jednakowoż niepokoi mnie otoczenie tego cielca. Człowiek patrzy na to wszystko i zaczyna rozumieć Rewolucję Francuską...
    • zapijaczony_ryj A PrezesPan i Łociec Ryżyk?Toć sOM Bogami dla 20% 19.08.12, 11:03
      homosovieticus napisał:

> Jeśli Patriacha Moskwy i Wszech Rusji rzekł dzisiaj Słowo to kładzie ono tamie
      > dalszej "misyjnej" działalności Adama Michnika i Palikota.
      > Chrześcijańska Europa, a w szczególności Słowianie, może rzeczywiście nie potrz
      > ebują "niewierzących w Boga pośredników", którzy zdradzili wiarę Mojżesza na rz
      > ecz zaślepionego "złota blaskiem " Arona i, którzy wspołcześnie wystąpują w ro
      > li "bogów" jak np. Greenspam i ... Nadredaktor?
    • erte2 Re: Jeśli 19.08.12, 11:16
      homosovieticus
      Zabredziłeś. Nic nie kładzie żadnego kresu - bo nie ma czegoś takiego czemu ten kres owo "słowo" miałoby położyć. Adam Michnik nie jest wojującym ateistą, nie szerzy nienawiści do Kościoła Katolickiego ( ani żadnego innego), nie nawołuje do walki z nim jako instytucją (bo nawet gdyby tego chciał to jest za mądry na to aby wdawać się w bijatykę z góry skazaną na przegraną.
      Adam Michnik po prostu - jak zwykle - domaga się tolerancji i swobody dla wszystkich - katolików i prawosławnych, muzułmanów i świadków Jehowy, wierzących i ateistów. Jednym słowem domaga się przestrzegania polskiej Konstytucji w której te zapisy są zawarte.
      A jedno przed czym przestrzega - to przed wprowadzeniem bocznymi drzwiami państwa wyznaniowego i fanatyzmem religijnym w polskiej polityce. Tylko tyle i aż tyle.

A tak na marginesie - wizyta Cyryla nie jest żadnym przełomem w religijnej świadomości Polaków, nie jest jakimś nowym objawieniem czy cudem - jest po prostu ważnym wydarzeniem politycznym, które (miejmy nadzieję) jest ważnym krokiem w przełamywaniu wzajemnych niechęci i uprzedzeń między Polakami a Rosjaninami. Bo może w końcu zaczniemy dostrzegać że Rosja to nie tylko Stalin, Breżniew czy nawet Putin, ale także Okudżawa, Wysocki czy Roginskij (przewodniczący Memoriału). A apel "Do przyjacół Rosjan" będzie nie tylko obłudnym tekstem wypowiedzianym na potrzeby bieżącej polityki, ale autentycznym głosem jakiegoś ważnego i uczciwego polityka.
      • homosovieticus Powiadasz, że "zabredziłem". Wykaż dowodliwie 19.08.12, 14:02
        na czym polega owe "zabredzenie".
        Czy na tym, że politycznie Europa oddana została pod kuratelę Rosji, czy może na tym, że ani szef FED-u ani Szef GW mylili się co rozumienia strategicznych celów transformacji ustrojowych w Europie.
        ps
        Ta Twoja laurka Michnikowi ani nikomu potrzebna nie jest. On ma ją tam gdzie ma i Ciebie.Swymi czynami i publicznymi wypowiedzeniami potwierdził niejasność celów swojej działaności.
      • homosovieticus Dodam jeszcze, że moim zdaniem, operacja Shylock 19.08.12, 16:34
        właśnie na skutek owego pojednawczego kroku kościołów Polski i Rosji traci szanse powodzenia w Europie.
        Myślę również, że i Urban i Michnik zaczynają zdawać sobie z tego sprawę.
        Ty oczywiście niczego nie rozumiesz z mojej pisaniny. Zauroczony głosem a nie przesłaniem Okudżawy, Wysockiego i wielu innych ruskojęzycznych artystów.
        • aniechto.only Re: Dodam jeszcze, że moim zdaniem, operacja Shyl 19.08.12, 17:00
          homosovieticus napisał:
          Ty oczywiście niczego nie rozumiesz z mojej pisaniny.

Pisanina to rzeczywiscie dobre określenie na twoja "twotrczość" na FK.
          • homosovieticus Re: Dodam jeszcze, że moim zdaniem, operacja Shyl 19.08.12, 17:02
            Jakie forum i jaki poziom forumowiczów taka i pisanina.
    • volupte Re: Jeśli 19.08.12, 12:56
      Ja pier... ale bufon i pyszalek:-)
      • joannabarska Re: Jeśli 19.08.12, 17:43
        Fakt.Szkoda czasu na taką "dyskusję" . Po co wyważac otwarte drzwi?

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
        • ave.duce Re: Jeśli 19.08.12, 18:56
          A mnie te pseudo"filozofie" radzieckiego czlowieczka bawia - tyle w nie wklada wysilku, ze posty jego potem splywaja. A w razie czego - daje w krzaki, niczym niegdys "slynna bezkompromisowa blAgieRka k.k." ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka