Dodaj do ulubionych

Minister ma zawsze rację!?

11.09.12, 16:40
Czy dowiemy się gdzie leży prawda i kto ma rację?
A jeśli tak, to kiedy i od kogo, bo media jakoś dziwne w tej sprawie milczą. Czyżby SMS nie dotarł???

Wczoraj, min. Arłukowicz suchej nitki nie zostawił na dyrekcji/zarządzie(?) CZD, zarzucając im m.inn. niegospodarność, rozrzutność i przerosty administracyjne, które to miałyby być przyczyną 200 milionowego zadłużenia tego instytutu.

Dziś (choć już wczoraj jakieś przebłyski były) już bez takiej medialnej oprawy, ukazała się odpowiedź dyrektora CZD, która obala w praktyce większość zarzutów ministra.

Czy dyr. Janusz Książyk podzieli los prof. Jerzego Szaflika?
Wydaje się że tak.
TKM a zatem; teraz, to my możemy wszystko!!!

Ps.
Wiem, że ten post za chwilę wyląduje tam, gdzie lądują wątki - nazwijmy to - mało przychylne dla obecnej władzy, czyli w tym przypadku na martwym forum Służba zdrowia, dlatego zachęcam do dyskusji i w tamtym miejscu.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Nie zawsze ma rację, ale 11.09.12, 17:30
      ja nie sądzę, aby profesor medycyny miał kwalifikacje menedżerskie do kierowania takim szpitalem. Poza tym dyrektor wie, że szantaż chorymi dziećmi może być skuteczny.
      Jeżeli to minister ma rację, to dyrektor powinien wylecieć. Powtarzam, jeśli.
      Ja sobie wyobrażam to, że lwia część zwiększonych wypłat idzie na wynagrodzenia.
      Niezależnie od mizerii środków w SZ (choć to gigantyczne kwoty) kwitnie tam marnotrawstwo. Każdy kto się leczy i umie patrzeć, to dostrzeże.
      M.
    • woda_woda Jak myślisz? 11.09.12, 17:34
      Czy to jest nieprawda?

"na specjalistyczne świadczenia otrzymał dodatkowe 175 milionów złotych. A mimo to dług szpitala wzrósł z 67 milionów w 2007 roku do 190 milionów w 2012 roku. O 96 procent wzrosły też płace, wzrosło też zatrudnienie. Minister mówił też o strukturze zatrudnienia w Centrum. Spośród ponad 2200 pracowników ponad 300 to lekarze. Więcej jest natomiast pracowników administracji i statystyki."
      • l_zaraza_l Re: Jak myślisz? 12.09.12, 12:25
        woda_woda napisała:

> Czy to jest nieprawda?
        >
        > "na specjalistyczne świadczenia otrzymał dodatkowe 175 milionów złotych. A mimo
        > to dług szpitala wzrósł z 67 milionów w 2007 roku do 190 milionów w 2012 roku.
        > O 96 procent wzrosły też płace, wzrosło też zatrudnienie. Minister mówił też o
        > strukturze zatrudnienia w Centrum. Spośród ponad 2200 pracowników ponad 300 to
        > lekarze. Więcej jest natomiast pracowników administracji i statystyki."

wczoraj w Faktach
        Arłukowicz: 300 lekarzy
        Maciej Piróg: 300 lekarzy etatowych, 80 rezydentów i kilkunastu kontraktowych
        Wzrost płac:
        1) ustawa z 2006 o zakładach opieki zdrowotnej - wtedy CZD dostało nawet specjalne środki na realizację tego obowiązku
        2) 2008 - regulacje UE dotyczące czasu pracy lekarzy.
        Arłukowicz: przeszczepy wątroby u dzieci w CZD wycenione o 12% lepiej niż w innych ośrodkach.
        Maciej Piróg: CZD od 13 lat jest jedynym ośrodkiem, który przeszczepia wątroby u dzieci.
        Czyli w skąd tych 12% więcej (w stosunku do którego szpitala), o których mówił Arłukowicz?

O przerostach w administracji to Arłukowicz nie powinien się wypowiadać wcale bo to za PO nastąpił kosmiczny rozrost urzędasów.
        Można porównać jakie były procedury w zakresie obróbki papieru przed 2007 rokiem i po nim a może się okazać, że nadmiar śmieci i obrabiających je ludzi to wina wymogów NFZ czy innych.
    • zaplutykarzelreakcji2 Arłukowicz swoją naturę lekko prowadzącego się 11.09.12, 17:47
      POlityka (ku..., znaczy się) pokazał obejmując, w formie wynagrodzenia, nikomu niepotrzebne, sztuczne stanowisko. Ile kosztowała PO-datników ta zamtuzowa akcja Tuska i Arłukowicza (pensje, apanaże) tego nie wiemy...
    • don.kichote Marinerze i Wodo! 11.09.12, 17:50
      Czy zapoznaliście się z linkiem, który zamieściłem w poście tytułowym?
      Tam padają konkretne, logiczne wyjaśnieni i cyfry inne od tych, które podał Arłukowicz.
      Jeśli okażą się prawdą minister wyjdzie na łgarza, który wybiera tylko takie dane, które pasują do jego teorii.
      Zastanawiające jest także milczenie i brak dociekliwości najważniejszych mediów w tej sprawie.
      • woda_woda Re: Marinerze i Wodo! 11.09.12, 18:01
        > Tam padają konkretne, logiczne wyjaśnieni i cyfry

Na szczęście liczby można łatwo sprawdzić. NIK?

> Jeśli okażą się prawdą minister wyjdzie na łgarza

A jeśli nie okażą się pradą to co?
      • mariner4 Ja tam napisałem w trybie warunkowym 11.09.12, 18:11
        "Jeżeli to minister ma rację, to dyrektor powinien wylecieć. Powtarzam, jeśli. "
        Niczego więc nie przesądzam. Moje wnioski opieram na totalnym braku wiary w państwowe instytucje.
        M.
      • ukos Cyfry padają? 11.09.12, 19:53
        don.kichote napisał:

> Tam padają (...) cyfry inne od tych, które podał Arłukowicz.

Litery też padają?
        • don.kichote Re: Cyfry padają? 11.09.12, 20:10
          ukos napisał:

> Litery też padają?

Też! Najczęściej w głupich i niemerytorycznych komentarzach
    • porannakawa01 Re: Minister ma zawsze rację!? 11.09.12, 18:21
      Dlaczego tam mianowali na dyrektora wybitnego lekarza a nie menago sprawnego w zarządzaniu biznesem?
      Pewnie bali się, że podniosą się zarzuty, że zdrowie to nie biznes.
      To i mamy to co mamy.
      I biznesowo leży, i lecznictwo leży.
      Dobry frezer rzadko po awansie na szefa fabryki frezującej sprawdza się.
      Każdy awansowany w końcu przekracza szczebel własnej niekompetencji.
      Lekarze leczyć a menago - zarządzać!
      • zaplutykarzelreakcji2 Menago jak Sawicka, najlepiej 11.09.12, 19:44
        Nt.
    • don.kichote Re: Minister ma zawsze rację!? 11.09.12, 20:03
      don.kichote napisał:

> Czyżby SMS nie dotarł???

Chyba już dotarł - "przypieprzyć"!

Przed chwilą, w "Faktach Po Faktach", Durczok podzielił moje wątpliwości a nawet więcej;
      użył sformułowania, że dane które cytował Arłukowicz, były "z sufitu"!
    • don.kichote A NIK na to: 12.09.12, 09:59
      instytuty podległe resortowi zdrowia najbardziej zadłużone

Zatem, może wina nie leży w zarządzaniu, rozrzutności i niegospodarności - jak twierdzi Arłukowicz - lecz w rozwiązaniach systemowych, nastawionych na max. oszczędności?

Panie Arłukowicz!
      Podcieranie doopy szkiełkiem, nigdy zamierzonych rezultatów nie przynosi!
      Myślałem, że Pan o tym wie?! :-(
      --
      Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.

Stanisław Lem
    • don.kichote Dziś posiedzenie Komisji Zdrowia 13.09.12, 12:17
      bez Arłukowicza!

Czy Minister "spietrał"?
      A może to przejaw braku zaufania do niego i do spacyfikowania komisji wysłano starego, sprawdzonego (m.inn. w komisji ds. hazardu) towarzysza?
      A może po prostu jest "za cienki"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka