Dodaj do ulubionych

Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Miter?

15.09.12, 12:18
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12489389,27_latek_z_Wroclawia_autorem_prowokacji_z_sedzia_Milewskim_.html?lokale=trojmiasto

Szemrana postać - karany za wyłudzanie pieniędzy za pomocą fałszywych kont (dlatego z ostrożności procesowej zostawił informację o fake-mailu w korespondencji do Milewskiego) , mówi, że jest znajomym M. Plichty (to on dostarczył mu fałszywkę ABW) i że zna ludzi związanych ze środowiskiem ABW.

Jako dziennikarz powinien działać w interesie społecznym - czy na pewno tak jest? W czyim interesie de facto działa Miter?
Obserwuj wątek
    • kukipl Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:26
      w wątku sądu gdańskiego nie ma to żadnego znaczenia. Udało mu się wyeliminować śmiecia na urzędzie. Na razie jest człowiekiem wolnym bez zarzutów. Ośmieszył prezesów TVP i ich powiązania z władzą, teraz upolował ponoć niezależnego sędziego
      • indeed4 Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 12:31
        - Notatkę o operacji specjalnej "Ikar" wymierzonej w Marcina Plichtę dostałem od oficera ABW poznanego w jednym z wrocławskich klubów - przekonuje mnie Paweł Miter, który zasłynął na początku afery Amber Gold jako dostawca kwitu natychmiast zidentyfikowanego jako nieudolna fałszywka.

wyborcza.pl/1,87648,12437441,Reporter_naszych_czasow.html#ixzz26X6nVsvN

• indeed4 Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 12:50
          (o rzekomej akcji "Ikar"), która próbowała wybielić Plichtę, a winą za problemy AG obciążyć rząd i Tuska.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/operacja-ikar-przeciw-amber-gold-abw-to-falszywka-skladamy-doniesienie-do-prokuratury,268807.html
          • zoil44elwer Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 12:58
            indeed4 napisał:

> (o rzekomej akcji "Ikar"), która próbowała wybielić Plichtę, a winą za problemy
            > AG obciążyć rząd i Tuska.
            >
            J Palikot po powrocie z Grenlandii w programie TVN24 obarczył winą za upadek przedsiębiorcy Plichty KNF i czynniki rządowe.
            • volupte Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 13:00
              To znaczy ze tez kupił fałszywke Mitery . A taki bystrzacha .
              • l_zaraza_l Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 13:38
                volupte napisał:

> To znaczy ze tez kupił fałszywke Mitery . A taki bystrzacha .

Nie. To znaczy tylko, że właśnie wrócił z Grenlandii i kompletnie nie był zorientowany w tej sprawie, którą my śledziliśmy od kilkunastu dni. Gdy wyjeżdżał o OLT młodzież śpiewała pieśni a gdy wrócił to już trwał kocioł. Miał prawo założyć, że to podobna sytuacja jakich było już wiele - uwalenia firmy.
                • volupte Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 14:03
                  Takie są skutki wybierania przed szereg. Dla hucpy. Aby coś sie działo . Cały Janusz.
                  • l_zaraza_l Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 14:05
                    volupte napisał:

> Takie są skutki wybierania przed szereg. Dla hucpy. Aby coś sie działo . Cały J
                    > anusz.

To nie tak. On był w TVN24 (ale nie pamiętam czy FpF czy w innym programie) i został wywołany do zajęcia stanowiska. Było widać, że od prowadzącego poznaje temat.
                    • volupte Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 14:12
                      Nie oglądałem , ale Janusz to nie Tusk , jest wyrywny. Tusk wlasnie ode mnie ma za to szacun ze zawsze czeka kilka dni , aby potem nie powiedzieć głupstwa , a i tak sie to zdarza.
                      • l_zaraza_l Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 14:39
                        volupte napisał:

> Nie oglądałem , ale Janusz to nie Tusk , jest wyrywny. Tusk wlasnie ode mnie ma
                        > za to szacun ze zawsze czeka kilka dni , aby potem nie powiedzieć głupstwa , a
                        > i tak sie to zdarza.

Masz rację, że Palikot jest "wyrywny" i często ze szkodą dla siebie ale ja to w nim lubię - to przeciwieństwo wyrachowania i knucia. Chociaż rzeczywiście, mógłby czasem policzyć chociaż do pięciu (gdyby musiał liczyć do 10 to by go rozniosło :))) ).
                        Jeśli chodzi o Tuska to też czasem palnie, jak wtedy, gdy twierdził, że Michał sam wziął kredyt na mieszkanie chociaż już dawno prasa odtrąbiła, że to Tusk (chyba na podstawie zeznania majątkowego).
                        • volupte Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 14:45
                          Takie wtopy uczą opanowania , a to politykowi niezbędne , bo inaczej ....zawał .
          • kukipl Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 13:01
            powołując się na doniesienia medialne, cytuj inne źródło niż tusk"s version news. A i uważaj na mózg gdy propagandę prowadzi tusk"s version news
            • zoil44elwer Re: Dla przypomnienia - chodzi o fałszywkę 15.09.12, 13:06
              Dość kłamsTVn!!
        • kukipl Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 12:56
          jakie to ma znaczenie? Lepiej zapytaj o rolę milewskiego w sprawie Karnowskiego z Sopotu. To jest ważne z punktu widzenia przeciętnego obywatela RP.
          • volupte Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 13:02
            A jest jakaś ? Coś wiesz wiecej?
            • kukipl Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 13:06
              a co samodzielne szukanie boli czy przerasta twoje możliwości intelektualne?
            • l_zaraza_l Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 13:43
              volupte napisał:

> A jest jakaś ? Coś wiesz wiecej?

Coś tam jest.
              Bohater ostatnich dni, Ryszard Milewski, prezes gdańskiego sądu pojawia się również w sopockiej aferze korupcyjnej. W śledztwie badano kontakty sędziego z jednym z oskarżonych w sprawie prezydenta Jacka Karnowskiego – potwierdza gdańska Prokuratura Apelacyjna. Milewski został przesłuchany, miał zeznawać w procesie Karnowskiego. Ale podlegli mu sędziowie umorzyli wątek afery, w którym pojawił się ich szef. Proces prezydenta Sopotu do dzisiaj się nie rozpoczął.
              • volupte Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 14:01
                Niewiele , ale podejrzenia budzi. Ja tez kupiłem auto znacznie poniżej wartosci księgowej od dilera aut i nikt mnie nie ściga , a sprzedał bo chodziło to auto w prezentacjach i miało 6 tys. Przebiegu. Nie wiemy jak tu było , mamy tylko czyjeś emocje i oburzenie. Słuszne ? - nie wiemy.
                • l_zaraza_l Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 14:04
                  volupte napisał:

> Niewiele , ale podejrzenia budzi. Ja tez kupiłem auto znacznie poniżej wartosci
                  > księgowej od dilera aut i nikt mnie nie ściga , a sprzedał bo chodziło to auto
                  > w prezentacjach i miało 6 tys. Przebiegu. Nie wiemy jak tu było , mamy tylko c
                  > zyjeś emocje i oburzenie. Słuszne ? - nie wiemy.

Myślę, że skoro temat ujrzał światło dzienne, sprawa zostanie przebadana ponownie. Może w innej prokuraturze.
                  • volupte Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 14:10
                    Powinna , bo i tak nie odpuszcza Łapserdaki.
          • indeed4 Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę? 15.09.12, 13:02
            "Zdaję sobie sprawę, że niektórzy mogą mnie odbierać jako chłystka, oszołoma, który może być mitomanem. Być może to zaważyło na taktyce "GPC". Być może to, że przed aresztowaniem Marcina P. miałem z nim dość bliskie relacje"

Czy rzekomy oficer, który dostarczył Miterowi fałszywkę ABW, przerzucającą odpowiedzialność za kłopoty Amber Gold z Plichty na PO i Tuska rówież znał Plichtę, a jeśli tak - to od jak dawna?
            • indeed4 no i ...........? 15.09.12, 13:17
              coś ci się widzę zacięło...
            • kukipl Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 13:38
              to co układ istnieje czy nie? Wyśmiewanie się z Kaczyńskiego było poważne. Teraz przyszedł czas na zadanie sobie pytania kim się było i kim się jest. To praca do wykonania przed tobą
              • indeed4 No widzisz... 15.09.12, 13:48
                Oczywiście - widać, że istnieje, skoro GPC współpracuje z kumplami Plichty, i skoro tak samo zupełnie to nie przeszkadza oficerom ABW dostarczającym Miterowi fałszywki wybielające Plichtę, a obciążające PO i Tuska...
              • erte2 Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 14:35
                kukipl napisała:
                ... to co układ istnieje czy nie?
                Wychodzi na to że jednak tak, tyle że nie tam gdzie kaczyński i spólka usiłują na wmówić, a zupełnie gdzie indziej. Popatrzmy więc na fakty:
                1. Miter kilkakrotnie - bez rezultatu - usiłował skompromitować różne urzędy i instytucje państwowe niezwiązane z PiS.
                2. Miter jest dobrym znajomym Plichty, dostarcza mu fałszywą notatkę, rzekomo pochodzącą od służb
                3. Miter współpracuje z GPC.
                4. Miter prowokuje prezesa sądu w Gdańsku.
                5. GPC jest tubą propagandową kaczyńskiego.
                Coś w tym wszystkim za dużo "zbiegów okoliczności" sprzyjających panuprezesu. Łatwo można sobie wyobrazić następujący bieg wydarzeń:
                1. Komitet Centralny PiS-u proponuje Plichcie następujący układ: Zrobisz duży przekręt finansowy, zarobisz dużą kasę i ją zadołujesz; przy pomocy Mitera obujemy w to Tuska i PO.
                2. Jeśli pójdziesz siedzieć to obiecujemy że jak tylko uda nam się przejąć władzę szybko cię wyciągniemy; ty z kasą pojedziesz sobie na Kajmany, my już wałdzy nie oddamy i będzie o.k.
                Czy jest to prawdopodobne ? Zważywszy na naturalną skłonność kaczyńskiego do intryg, a także dużą wprawę w przekrętach finansowych (FOZZ, Srebrna, Telegraf, Art-B) - jak najbardziej.
                • volupte Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 14:47
                  Zabawiasz sie teoria spiskowa?
                • indeed4 No właśnie. 15.09.12, 14:54
                  pozornie wszystko bez ładu i składu, ale jak się dokładnie przyjrzeć widać, że elementy tej mozaiki zaczynają się ładnie układać...
            • l_zaraza_l Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 13:46
              indeed4 napisał:

> Czy rzekomy oficer, który dostarczył Miterowi fałszywkę ABW, przerzucającą odpo
              > wiedzialność za kłopoty Amber Gold z Plichty na PO i Tuska rówież znał Plichtę,
              > a jeśli tak - to od jak dawna?

Mnie się wydaje, że to właśnie ta fałszywka wyciągnęła Marcina P. przed kamery. To był pierwszy raz, gdy pokazał swoją twarz - właśnie ta konferencja, na której przedstawił ten "dokument". Dzięki temu poczuł się bezpieczny, wydawało mu się, że ma coś, co go zbawi.
              • volupte Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 14:09
                A to nóż w plecy od ,,przyjaciela" , któremu sadze ze za taka informacje i dokument zapłacił. Jeszcze plichta wsadzi do mamra tego , dziennikarza" , na to jest artykuł , a w polskim prawie jak plichta powie ze , notatek kupił , za ile i od kogo , to padaka , wyrok pewny. Czy to nie jest podobne do wyroku na Rywina - powoływanie sie na wpływy ?
                • l_zaraza_l Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 14:16
                  volupte napisał:

> A to nóż w plecy od ,,przyjaciela" , któremu sadze ze za taka informacje i doku
                  > ment zapłacił. Jeszcze plichta wsadzi do mamra tego , dziennikarza" , na to jes
                  > t artykuł , a w polskim prawie jak plichta powie ze , notatek kupił , za ile i
                  > od kogo , to padaka , wyrok pewny. Czy to nie jest podobne do wyroku na Rywina
                  > - powoływanie sie na wpływy ?

Możliwe. Ale trudno mi wymyślić jakiś inny cel zastosowania tej marnej podróby dokumentu.
                  Może gdyby to było coś innego, fałszerka jakiegoś oświadczenia pani Zosi, ale tu chodziło o dokument ABW i było pewne, że od razu sprawa się wyda.
                  • volupte Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 14:51
                    Moze plichta sam sie oto prosił , sugerując ze chciałby wiedzieć co służby do niego maja ,albo co maja. Mówisz- masz.:-)
                    • l_zaraza_l Re: Od jak dawna Miter zna szefa AG - M. Plichtę 15.09.12, 16:55
                      volupte napisał:

> Moze plichta sam sie oto prosił , sugerując ze chciałby wiedzieć co służby do n
                      > iego maja ,albo co maja. Mówisz- masz.:-)

To trafił swój na swego ;)
          • volupte Re: Od jak dawna Miter utrzymuje kontakty z ABW? 15.09.12, 13:25
            Rzuciłes tezę , nalezalo podeprzec , a nie wymagać aby za ciebie robotę wykonano. Jesteś manipulant i tyle.
      • zoil44elwer Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:54
        kukipl napisała:

> w wątku sądu gdańskiego nie ma to żadnego znaczenia. Udało mu się wyeliminować
        > śmiecia na urzędzie. Na razie jest człowiekiem wolnym bez zarzutów. Ośmieszył p
        > rezesów TVP i ich powiązania z władzą, teraz upolował ponoć niezależnego sędzie
        > go

Odstrzelenie posłanki PO B Sawickiej i obnażenie niezawisłego sędziego Milewskiego to wartości plusowe chociaż w niezbyt czystą metodą zdemaskowane.FBI robi prowokacje policyjne gorszymi metodami.
      • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:58
        Ostro sie o ludziach wypwiadasz. Ciekawe czy siebie tez surowo sądzisz ? A moze ty błędów w życiu nie popelniasz? Człowiek - śmieć , mocne.
        • zoil44elwer Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 13:04
          volupte napisał:

> Ostro sie o ludziach wypwiadasz. Ciekawe czy siebie tez surowo sądzisz ? A moze
          > ty błędów w życiu nie popelniasz? Człowiek - śmieć , mocne.
          Lepiej gdy 99 winnych uniknie zdemaskowania niż gdyby 1 niewinny był niesłusznie oskarżony? Demagogia teologiczna rodem z Pisma Świętego.
          • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 13:27
            Ale coś w tym jest. Tam trochę inaczej , ale ....niech tam .:-)
      • oczy_za_oko.3 Nigdzie nie znalazłem informacji, że był karany za 15.09.12, 15:38
        Nigdzie nie znalazłem informacji, że był karany za wyłudzenia.
        • indeed4 Słabo szukałeś. 15.09.12, 16:12
          "Okazało się, że ten człowiek jest nierzetelny - wyjaśnił "Rzeczpospolitej" Marian Kubalica. Redakcja publicystyki miała tez negatywnie zaopiniować program, a w końcu do władz TVP dotarła informacja, że "pan Miter ma wyrok w zawieszeniu, został właśnie skazany za tworzenie fałszywych adresów e-mailowych i wyłudzanie w ten sposób pieniędzy"
    • woda_woda Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:27
      indeed44 napisał:

> Jako dziennikarz

A w jakim medium on pracuje?
      • mariner4 Dla "organu" prezesa 15.09.12, 12:28
        To chyba jasne.
        M.
      • indeed4 Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:38
        Jest członkiem KSD, dla mnie osobiście to ewidentnie kumpel T. Kaczmarka.

www.sdp.pl/wyjasnic-pobicie-mitera
        • woda_woda Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:41
          indeed4 napisał:

> Jest członkiem KSD

Z tego listu nie wynika, że jest członkiem.

Mnie interesuje, gdzie on publikuje - w jakim medium. Bo nie znalazłam.
          • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:45
            Wyglada ze z niego niezły konfabulant ( notatka od oficera ABW ) i manipulant.
            • woda_woda Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:49
              volupte napisał:

> Wyglada ze z niego niezły konfabulant ( notatka od oficera ABW ) i manipulant.

To swoją drogą.

To nie jest żaden dziennikarz, tylko celebryta, którego - nie wiedzieć czemu - niektórzy nazywają dziennikarzem.

Celebryta, który znany jest z tego, że jest prowokatorem :)
              • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 12:56
                Jaki celebryta? Pierwszy raz dziś o nim sie dowiedziałem .....ale moze dlatego ze pudelka ne czytam. Byl tam? Ktoś wie?
                • woda_woda Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 13:06
                  volupte napisał:

> Jaki celebryta? Pierwszy raz dziś o nim sie dowiedziałem

Ja też :)

OK - celebryta in spe :)
          • indeed4 Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 13:15
            ksd.media.pl/aktualnoci/311-pobito-dziennikarza-za-prawd-o-tvp
            • woda_woda indeed4, na litość. 15.09.12, 13:28
              indeed4 napisał:

> ksd.media.pl/aktualnoci/311-pobito-dziennikarza-za-prawd-o-tvp

Drukowanymi mam pytać?
              GDZIE on publikuje? W JAKICH mediach?
              • volupte Re: indeed4, na litość. 15.09.12, 13:33
                No podobno jeszcze nie , przygotowuje sie do wielkiej kariery. Dobry narybek dla pisu , taki następca Kurskiego - ciemny lud kupi.
              • indeed4 Nie nudź, dobrze? 15.09.12, 13:33
                Bo naprawdę robisz się męcząca i nie wspominam już o tym, że dziennikarz zatrudniony w mediach wcale nie musi "publikować" - nie mam czasu na takie mało istotne bzdury, zadzwoń do KD i zapytaj, to się dowiesz.

• indeed4 Wszystko na temat. B/o 15.09.12, 13:34
                  j.w.
                • woda_woda Biedny indded4 :) 15.09.12, 13:40
                  > dziennikarz zatrud
                  > niony w mediach wcale nie musi "publikować"

No to w jakim medium ów młodzieniec jest zatrudniony? Na pewno wiesz, jeśli nazywasz go dziennikarzem.
                  • indeed4 Powiedziałem - zadzwoń do KSD się dowiesz. 15.09.12, 13:53
                    Albo sobie sama poszukaj, nikt cię tu obsługiwał nie będzie - jak znajdziesz to możesz poinformować innych, mnie nie, bo mnie to kompletnie nie interesuje.

Czy coś jeszcze? Bo nie mam czasu.
                    • woda_woda Oj, nie denerwuj sie już, bo znalazłam. 15.09.12, 13:55
                      On nie jest żadnym dziennikarzem.

"Paweł Miter ma 25 lat. To absolwent politologii Uniwersytetu Wrocławskiego. W 2006 r. krótko współpracował z TV 4. Potem pracował w firmie windykacyjnej.

Nikt w TVP nie wie jeszcze, że nie jest dziennikarzem"

www.rp.pl/artykul/624250_Jak-Pawel-trafil--do-TVP.html
                      • indeed4 Miter jest członkiem SDK i jest dziennikarzem. 15.09.12, 14:04
                        Paweł Miter, dziennikarz obywatelski z Wrocławia, ujawnił w sobotę 15 września, że to on rozmawiał z prezesem sądu okręgowego w Gdańsku, Ryszardem Milewskim, w ramach prowokacji GPC w sprawie Amber Gold.
                        Niezależny dziennikarz z Wrocławia, 27-letni Paweł Miter, po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę tym, że otrzymał pracę w TVP, używając fałszywego adresu e-mail, założonego na nazwisko szefa kancelarii prezydenta Bronisława Komorowskiego, Jacka Michałowskiego.

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12490056,To_Pawel_Miter_zrobil_prowokacje_w_Gazecie_Polskiej.html#ixzz26XUUhVwG
                      • volupte Re: Oj, nie denerwuj sie już, bo znalazłam. 15.09.12, 14:16
                        Dobra jesteś , upierdliwa i nie odpuszczasz. Nadała byś sie w moim biznesie :-)
              • zoil44elwer Re: indeed4, na litość. 15.09.12, 13:34
                W Niepokalanowie w Rycerzu Niepokalanej i w Gościu Niedzielnym.Jako Wolny Strzelec.
            • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 13:31
              A kto takie pierdoly czyta? Codziennie ktoś , gdzieś wpie...dostaje. Wprawdzie pamietam ze byl taki numer w TVP , ale szkoda głowę obciążać takimi bzdetami. Sam bym mu wpier....gdybym byl na miejscu tych dyrektorów.
              • l_zaraza_l Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 14:08
                volupte napisał:

> A kto takie pierdoly czyta? Codziennie ktoś , gdzieś wpie...dostaje. Wprawdzie
                > pamietam ze byl taki numer w TVP , ale szkoda głowę obciążać takimi bzdetami. S
                > am bym mu wpier....gdybym byl na miejscu tych dyrektorów.

Zarówno jego prowokacja z TVP jak i ta z Milewskim pokazały niekompetentnych, służalczych dupowłazów. Nie sądzę, żeby właśnie taki typ ludzi wymagał szczególnej ochrony.
                • indeed4 Albo polski O'Keefe, albo drugi agent Tomek. 15.09.12, 14:11
                  www.politykaglobalna.pl/2011/03/pawel-miter-%E2%80%93-pierwszy-polski-nasladowca-amerykanskiego-aktywisty-i-%E2%80%9Cwideopartyzanta%E2%80%9D-jamesa-o%E2%80%99keefe/
                  • indeed4 Wszystkie jego akcje skierowane są przeciwko PO 15.09.12, 14:45
                    i żadnej przeciwko PiS - może tak być, że koncentruje się na ujawnianiu patologii władzy i dlatego wali w PO, ale na moje oko ten sympatyzujący z prawicą, jeżdżący wypasioną bryką młodziak wyraźnie jest tylko wykonawcą, autor i "mózg" tych prowokacji jest gdzie indziej.
                    • l_zaraza_l Re: Wszystkie jego akcje skierowane są przeciwko 15.09.12, 14:53
                      indeed4 napisał:

> i żadnej przeciwko PiS - może tak być, że koncentruje się na ujawnianiu patolo
                      > gii władzy i dlatego wali w PO, ale na moje oko ten sympatyzujący z prawicą, je
                      > żdżący wypasioną bryką młodziak wyraźnie jest tylko wykonawcą, autor i "mózg"
                      > tych prowokacji jest gdzie indziej.

Na to wygląda. Może szkoda, że nie ma mu podobnych ale o innych preferencjach politycznych.
                      Niedawno czytaliśmy o imperium Kaczyńskiego jakie stworzył za partyjne dotacje w oparciu o spółki i spółeczki działające pod sztandarem instytutu L.K.. Oby więcej.
                      • volupte Re: Wszystkie jego akcje skierowane są przeciwko 15.09.12, 15:00
                        Jurgiel jest z PiS , a jego w taxi wykręcil. To raczej kurs na ,,sławę " i kase.
                      • indeed4 Re: Wszystkie jego akcje skierowane są przeciwko 15.09.12, 15:07
                        > Może szkoda, że nie ma mu podobnych ale o innych preferencjach politycznych.

Ja bym wolał, żeby było jak najwięcej takich, ale bez preferencji politycznych i walących równo we wszystkich, bo dziennikarz z zawodowej definicji ma obowiązek być obiektywny i służyć interesowi społecznemu, a nie partyjnemu. Stąd właśnie moje pytanie z postu głównego - tak naprawdę ten problem jest b. szeroki i dotyczy nie tylko tylko Mitera.

e-lekcje.org/nie-tedy-droga/polityzacja-mediow.html
                        • l_zaraza_l Re: Wszystkie jego akcje skierowane są przeciwko 15.09.12, 17:17
                          indeed4 napisał:

> > Może szkoda, że nie ma mu podobnych ale o innych preferencjach polityczny
                          > ch.
                          >
                          > Ja bym wolał, żeby było jak najwięcej takich, ale bez preferencji politycznych
                          > i walących równo we wszystkich, bo dziennikarz z zawodowej definicji ma obowią
                          > zek być obiektywny i służyć interesowi społecznemu, a nie partyjnemu. Stąd właś
                          > nie moje pytanie z postu głównego - tak naprawdę ten problem jest b. szeroki i
                          > dotyczy nie tylko tylko Mitera.
                          >
                          > e-lekcje.org/nie-tedy-droga/polityzacja-mediow.html

Obawiam się, że obiektywizm jest niesprzedawalny. Jeśli masz ok. 40% sympatyków PO i 30% sympatyków PiS, to dla którejś z tych grup musisz być atrakcyjny, by przetrwać na rynku.
                          W sumie, w najlepszej sytuacji jest na przykład taki Fakt, który żyje z plotek i wszelkich sensacji - bez znaczenia czy wtapia PO czy PiS czy inni byle się działo.
                • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 14:20
                  Mnie tych dupowlazow nie żal , ale takiego prowokator tez , jesli w ryj dostanie. Kto szanuje takie gnidy?
    • zoil44elwer Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 13:16
      Sąd uwierzył Masie bo zakapował Kiełbasę.Prokuratura uwierzyła gangsterow,świadkowi koronnemu Patykowi który wskazał Słowika i Boguckiego jako zabójców gen Papały.Potem inny gangster jako świadek koronny wskazał jako zabójcę,innego świadka koronnego =Patyka.Ładnie się "bawi" polski wymiar sprawiedliwości(?) Drobny gangsterek wodził za nos policję i prokuraturę w śledztwie dotyczącym najgłośniejszego zabójstwa policjanta?Śmieszno i straszno!!
    • camille_pissarro na pewno nie działa w interesie 15.09.12, 15:04
      pomorskiej camorry, zwłaszcza jej struktur z Trójmiasta ;-)))))))))))))
      • indeed4 Pojawiła się nowa hipoteza - Miter w obozie BK. 15.09.12, 15:47
        twitter.com/MajewskiMichal/status/246925554157223936

M. Majewski to ten, który z S. Latkowskim pisze o aferze Amber Gold we WPROST.
    • don.kichote Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 15:25
      indeed44 napisał:

> Jako dziennikarz powinien działać w interesie społecznym...

Który z nw. działa w interesie społecznym?
      - Karnawski
      - Sakiewicz
      - Warzecha
      - Paradowska
      - Olejnik
      - Knapik
      - Kolenda-Zalewska
      - Lis
      - Żakowski

a który nie?
      • zoil44elwer Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 15:41
        Paradowska z Żakowskim zrobili w Londynie sponsorowany wywiad telewizyjny z dr Kluczykiem który uciekł do Londynu leczyć katar.Przez bite pół godziny były pytania w stylu:Jak strofie,jak Pan znosi rozłąkę z żoną i dziećmi tak daleko od nich(2 godziny lotu samolotem)
        Karnowski,Warzecha i Sakiewicz to partyjni propagandziści PiSui.
        Olejnik,Kolenda czy Lis to dyżurni wazeliniarze PO.
        Knapika nie kojarzę to może on jest propaństwowy?
        • camille_pissarro Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 15:58
          Taki sam "propaństwowy" jak i Morozowski - to obóz wazeliniarzy PO. Ciekawi mnie dlaczego Sekielski dał dyla z tej stajni ITI ?
        • don.kichote Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 16:02
          Mała poprawka.
          Paradowską, ustawiłbym przed Olejnik i pozostałych TVN-owskich cyngli.

A Knapik, to wschodząca "gwiazda" TVN - następca Siekielskiego.
          Można by scharakteryzować go krótko:
          jeszcze taki młody, a już taki s...syn!
      • volupte Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 15:55
        Interes społeczny sklada sie z interesow indywidualnych :-)
      • indeed4 Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 15:59
        Problem istnieje, ale żaden z tych, których wymieniłeś nie jest bezpośrednio finansowo powiązany z partią polityczną, tak jak GPC, która praktycznie jest partyjnym fanzinem PiS-u.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/672571,GPC-przejeta-przez-spolke-powiazana-z-PiS

Na to co wyrabia PiS zwyczajnie brak słów - po raz kolejny piszę, że partiom politycznym należy definitywnie zabronić tworzenia stowarzyszeń, fundacji i spółek, dopóki tego się nie zmieni będą dalej kręcić lody, tak jak b. Srebrna, czyli dzisiejszy Instytut L. Kaczyńskiego PiSu.
        • indeed4 Samuel Pereira - były członek Solidarnych2010 15.09.12, 16:31
          przybudówki politycznej PiSu, Dawid Wildstein, syn prezesa TVP z nadania PiS, zwolnionego po przejęciu władzy przez PO - tak wygląda skład redakcji "niezależnej" GPC. Dalej oczywiście T. Sakiewicz, teść Sakiewicza, etc. - przykłady można by mnożyć. Dziennikarze mainstreamowych mediów zdecydowanie zbyt często zapominają o swoich obowiązkach i łamią zasadę bezstronności wchodząc w role politycznych fighterów, jednak w żaden sposób nie da się tego porównać z PiSem, ich medialnym holdingiem i zatrudnionymi tam dziennikarzami.

Kolejna rzecz to upartyjnione media publiczne, ale o tym niedawno rozmawialiśmy, więc nie będę powtarzał tego samego.
          • spokojny.zenek Re: Samuel Pereira - były członek Solidarnych2010 15.09.12, 17:19
            Dawid Wildstein - to może ten co tak popierał "sądy 24-godzinne" że aż stał się jednym z pierwszych oskarżonych w tym trybie?

• oczy_za_oko.3 Z całą pewnością nie działa w interesie PO. 15.09.12, 15:37
      To pewne.
      Może działać oczywiście w interesie prawdy o wymiarze sprawiedliwości w POlsce.
    • chateau Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 18:01
      Paradoksalnie działa również w interesie społecznym.
      Każdy urzędnik powinien mieć świadomość, że może zadzwonić jakiś Mitter i przetestować jego dyspozycyjność.
      Od wykonawcy testów penetracyjnych (wykonania serii prób uzyskania nieautoryzowanego dostępu do usługi informatycznej) nie wymagam kryształowej przeszłości tylko profesjonalizmu, skuteczności i lojalności w zakresie złożonego zlecenia.
      • spokojny.zenek Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 19:20
        Nie, to nie tak. Prawo przewiduje przypadki, gdy prowokacja jest jak najbardziej legalna. Tyle, że musi ona być podjęta właśnie w określonym celu, przez kompetentne osoby. W przeciwnym wypadku każdy oszust i łapownik mógłby w razie wpadki sie tłumaczyć, że to niby taka prowokacja miała być - oczywiscie w interesie społecznym.
        • chateau Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 19:36
          Rozumiem, ale w przypadku strollowania prezesa Milewskiego przez Mittera nie wchodzą w grę korzyści osobiste. Zakładając nawet, że prowokator chciał wykazać podatność sędziego na sugestie/naciski KPRM nie wynika z tego cień winy kancelarii premiera.

Nie jest też winą prezesa, że dał się podejść. Jego wina polega na tym, że wdał się w mocno nieciekawą wymianę zdań, z której wynika, że gotów był spełnić oczekiwania osoby, od której z mocy prawa jest niezależny. Przypuszczam, że jego główną troską była osobista kariera. Nie uważam, żeby taka reakcja była zjawiskiem powszechnym, ale nie podejrzewam też, by była wyjątkiem. Kwestia legalności prowokacji Mittera czy też jego intencji jest dla mnie sprawą drugorzędną.
          • spokojny.zenek Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 19:43
            Ja to wszystko rozumiem, chodziło mi tylko o to, że to naprawdę nie jest tak, że ktokolwiek sobie urządzi "prowokację" a my sie mamy cieszyć, że niby działał w interesie publicznym. Tak nie jest.
            To zaś, czy działał dla korzyści majątkowej czy nie też znaczenia tu nie ma żadnego.
            • chateau Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 15.09.12, 20:05
              Ja się wcale nie cieszę. Mittera nie znam, ale ze skąpych o nim informacji wynika, że nie poszedłbym z nim na piwo, że o wódce nie wspomnę. Ale z Milewskim też bym nie poszedł.

Działanie w interesie publicznym wyszło niejako przy okazji. Nie odmawiałbym prawa do takich prowokacji nikomu. Mitter przegiął z e-mailem, który zresztą wydał się Milewskiemu podejrzany i był podstawą jego zawiadomienia.

Nie widzę nic złego w tym, że nawet wyjątkowo złośliwy i brzydki obywatel zadzwoni do urzędnika i będzie starał się go nakłonić do działań sprzecznych z prawem. Oczywiście obywatel łamie prawo, ale jeśli dany urzędnik da się przekonać do złamania prawa to moim zdaniem ten urzędnik jest winny. Bo pełni funkcję m.in. dlatego, że powinien takich delikwentów wysyłać na drzewo, a nie wdawać się z nimi w negocjacje. Bo dostaje za to pieniądze. Ja nie dostaję pieniędzy za umiejętność odmowy kupna kilograma amfetaminy, więc jeśliby jakiś policjant mi coś takiego zaproponował, to złamałby prawo. Jeśli z kolei ja bym proponował policjantowi łapówkę, to poszedłbym siedzieć. A jeśli policjant łapówkę by przyjął, a ja bym ten fakt zgłosił to jak stanowi prawo? Kto idzie siedzieć?
              To jest raczej ten przypadek, abstrahując od intencji i powiązań prowokatora.

PS. Spotkałeś się zapewne nie raz z sytuacją, gdy każdy z wrogów tak próbował dowieść podłości drugiego, że wychodziły zupełnie przypadkiem sprawy, których ujawnienie nie było celem sporu.
              • spokojny.zenek Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 16.09.12, 12:33
                chateau napisał:

> Działanie w interesie publicznym wyszło niejako przy okazji. Nie odmawiałbym pr
                > awa do takich prowokacji nikomu.

W żadnym wypadku. Przyznanie każdemu obywatelowi "prawa" do udzielenia samemu sobie dyspensy o stosowania się do obowiązującego prawa byłoby początkiem końca państwa. KAŻDEGO.

> Nie widzę nic złego w tym, że nawet wyjątkowo złośliwy i brzydki obywatel zadzw
                > oni do urzędnika i będzie starał się go nakłonić do działań sprzecznych z prawe
                > m. Oczywiście obywatel łamie prawo, ale jeśli dany urzędnik da się przekonać do
                > złamania prawa to moim zdaniem ten urzędnik jest winny.

To na pewno, co jednak w niczym nie umniejsza nielegalności bezprawnej prowokacji. Chyba, że staniemy na stanowisku "cel uświęca środki" a to też byłoby nie do przyjęcia. Nawet nie z powodów moralnych - także z jak najbardziej pragmatycznych.

> Jeśli z kolei ja bym proponował policj
                > antowi łapówkę, to poszedłbym siedzieć. A jeśli policjant łapówkę by przyjął, a
                > ja bym ten fakt zgłosił to jak stanowi prawo? Kto idzie siedzieć?

Jak to kto? Policjant. Tobie dziękują. Tyle, że na to jest osobny przepis - ustanawiający wyjątek od ogólnej reguły, jaką jest przestępność prowokacji. A wszelkie wyjatki należy interpretować ściśle, w żadnym wypadku nie rozszerzająco.

• dupetek Re: Kim jest i w czyim interesie działa Paweł Mit 17.09.12, 12:16
                  Czy takie działanie, jak udostępnienie materiałów z prowokacji opinii publicznej nie uwiarygodnia Mitera? W ten sposób przedstawił się jako działacz pro publico bono.
                  Gość jest mi obojętny, ale jego sytuacja prawna jest rzeczywiście ciekawa.
        • hummer Michnik nagrywający pijanego Rywina 17.09.12, 10:34
          spokojny.zenek napisał:

> Nie, to nie tak. Prawo przewiduje przypadki, gdy prowokacja jest jak najbardzie
          > j legalna. Tyle, że musi ona być podjęta właśnie w określonym celu, przez kompe
          > tentne osoby. W przeciwnym wypadku każdy oszust i łapownik mógłby w razie wpadk
          > i sie tłumaczyć, że to niby taka prowokacja miała być - oczywiscie w interesie
          > społecznym.

był legalny, czy nie?
    • obraza.uczuc.religijnych O ile sobie przypominam 17.09.12, 09:43
      był kandydatem na radnego gdańskiego z listy PiS w wyborach samorządowych.
      Czyli miałem rację twierdząc że Plichta to kumpel pisowców.
      • indeed4 Re: O ile sobie przypominam 17.09.12, 10:38
        a jest do tego jakiś link?
        • obraza.uczuc.religijnych Przepraszam Pawła Mitera 17.09.12, 10:50
          pomylił mi się z innym dziennikarzem GPC, Michałem Stróżykiem, kandydatem PiS do sejmu:
          kandydacidosejmu.pl/michal-strozyk
          Tylu tych niezależnych dziennikarzy że może się człowiek pogubić.
          • indeed4 Re: Przepraszam Pawła Mitera 17.09.12, 11:07
            > Tylu tych niezależnych dziennikarzy że może się człowiek pogubić.

co więcej, ci niezależni świetnie się znają i od dawna utrzymują ze sobą bliskie kontakty.

twitter.com/Samueljrp/status/247604580668547074
    • emeraldboy5 W interesie tej suki Prawdy :) 17.09.12, 09:49
      Więc nic dziwnego, że lemingi się boją.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: W interesie tej suki Prawdy :) 17.09.12, 10:01
        Tzw. Prawdy i Sprawiedliwości, z list której startował w wyborach do rady miasta Gdańska.
        • emeraldboy5 Re: W interesie tej suki Prawdy :) 17.09.12, 11:32
          Gdyby startował z list PO, prowokacja dowodziłaby jego sprytu i talentu dziennikarskiego. Ech, lemingi... :)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: W interesie tej suki Prawdy :) 17.09.12, 11:44
            Gdyby startował z list PO to nie byłby niezależnym. Tylko dziennikarze startujący z list piS są niezależni i obiektywni.
          • indeed4 Ciekawe są reakcje innych dziennikarzy 17.09.12, 11:53
            www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12498948,_Prowokacja_Mitera_to_prztyczek_w_nos_dla_regularnych.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

dziś jest OK, ale wczoraj na twitterze to wyglądało tak, jakby go chcieli żywcem ukrzyżować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka