Dodaj do ulubionych

Kim pan jest, panie Kulczyk

• girl Re: Kim pan jest, panie Kulczyk 03.07.04, 13:35
      Wg mnie Kulczyk jest OK, żyje i daje żyć innym poprzez zatrudnienie, wsparcie,
      itd. Ma pieniądze i rozwija swoej biznesy. Oby więcej takich w Polsce.
      • wroc1 Spójrz na TPSA 03.07.04, 14:03
        girl napisała:

> Wg mnie Kulczyk jest OK, żyje i daje żyć innym poprzez zatrudnienie, wsparcie,
        > itd. Ma pieniądze i rozwija swoej biznesy. Oby więcej takich w Polsce.

Ile tam dał ludziom zatrudnienia :-) Co dziesiątemu z pracowników :-) za to za logo (bezsensowne) płaci FT, tu nie musi ciąć po kosztach. idt. itd.
        • Gość: Yao Re: Spójrz na TPSA IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 16:02
          wroc1 napisał:

> girl napisała:
          >
          > > Wg mnie Kulczyk jest OK, żyje i daje żyć innym poprzez zatrudnienie, wspar
          > cie,
          > > itd. Ma pieniądze i rozwija swoej biznesy. Oby więcej takich w Polsce.
          >
          > Ile tam dał ludziom zatrudnienia :-) Co dziesiątemu z pracowników :-) za to
          za
          > logo (bezsensowne) płaci FT, tu nie musi ciąć po kosztach. idt. itd.

Biznesmen nie jest od "dawania ludziom zatrudnienia" - od tego są kombinaty w
          Korei Północnej i na Kubie. Jeśli Kulczyk przyczynił się do zwolnień w TPSA to
          bardzo dobrze dla tej firmy, bo przerosty zatrudnienia były tam kolosalne, a w
          biznesie chodzi o efektywność mierzoną zyskiem a nie o liczbę zatrudnionych.
          Jak jesteś taki dobry to sam załóż jakąś firmę, której działalność będzie
          polegała na zatrudnianiu ludzi i dawaniu im pracy.
          • wroc1 Bzdury waść pleciesz 03.07.04, 19:14
            Gość portalu: Yao napisał(a):

> wroc1 napisał:
            >
            > > girl napisała:
            > >
            > > > Wg mnie Kulczyk jest OK, żyje i daje żyć innym poprzez zatrudnienie,
            > wspar
            > > cie,
            > > > itd. Ma pieniądze i rozwija swoej biznesy. Oby więcej takich w Polsce
            > .
            > >
            > > Ile tam dał ludziom zatrudnienia :-) Co dziesiątemu z pracowników :-) za t
            > o
            > za
            > > logo (bezsensowne) płaci FT, tu nie musi ciąć po kosztach. idt. itd.
            >
            > Biznesmen nie jest od "dawania ludziom zatrudnienia" - od tego są kombinaty w
            > Korei Północnej i na Kubie. Jeśli Kulczyk przyczynił się do zwolnień w TPSA to
            > bardzo dobrze dla tej firmy, bo przerosty zatrudnienia były tam kolosalne, a w
            > biznesie chodzi o efektywność mierzoną zyskiem a nie o liczbę zatrudnionych.
            > Jak jesteś taki dobry to sam załóż jakąś firmę, której działalność będzie
            > polegała na zatrudnianiu ludzi i dawaniu im pracy.

Biznesman - człowiek interesu. Człowiek czyli ktoś kto kieryje się normami społecznośći ludzkiej. Biznesman to nie szympans z pieniędzmi - choćby najinteligentniejszy. Tak swoją drogą ile zysku przyniosła zmiana logo z TP na wstążkę? - około 10 mzł w plecy. Niezły przykład jaki z Kulczyka biznesman. I jeszcze jedno pytanie? Jakoś nie przypominam sobie by imć Kulczyk coś założył, może przykłady? Lech był przed nim, droga Poznań-Konin też, TPSA również, ORLEN (CPN) podobnie. Czyli jednymi słowy w twoim rozumieniu biznesman to spekulant z kontaktami. Na szczęście chroniący go nie długo zostaną odstawieni obok.
            • Gość: Yao Poczytaj Friedmana to zobaczysz, kto plecie:))) IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 00:03
              > Biznesman - człowiek interesu. Człowiek czyli ktoś kto kieryje się normami
              społ
              > ecznośći ludzkiej. Biznesman to nie szympans z pieniędzmi - choćby
              najinteligen
              > tniejszy. Tak swoją drogą ile zysku przyniosła zmiana logo z TP na wstążkę? -
              o
              > koło 10 mzł w plecy. Niezły przykład jaki z Kulczyka biznesman. I jeszcze
              jedno
              > pytanie? Jakoś nie przypominam sobie by imć Kulczyk coś założył, może przykład
              > y? Lech był przed nim, droga Poznań-Konin też, TPSA również, ORLEN (CPN)
              podobn
              > ie. Czyli jednymi słowy w twoim rozumieniu biznesman to spekulant z
              kontaktami.
              > Na szczęście chroniący go nie długo zostaną odstawieni obok.

Naprawdę uwierzyłeś, że spekulant to ten zły co nic nie produkuje, nie wstaje
              do pracy na siódmą tylko czerpie nieuczciwie zyski z cudzej pracy???? Odsyłam
              do lektury ksiażek profesora Miltona Friedmana. Otóż spekulant to jedna z
              NAJNIEZBĘDNIEJSZYCH osób w społeczeństwie kapitalistycznym. Tylko w Polsce
              ludowej nazwanie kogoś spekulantem miało wydźwięk pejoratywny (jak widzę
              jeszcze trochę tej mentalności zostało). Wyjaśnij co cię w Kulczyku tak boli -
              to że facet nie zakłada fabryki zapałek od zera i się nie dorabia latami tylko
              kupuje istniejący browar czy TPSA i po kilku latach sprzedaje z zyskiem? Gdybym
              miał jego pieniądze i możliwości też nie byłbym naiwny i inwestowałbym w to co
              przynosi zysk i nie naraża mnie na ryzyko. No chyba, że robisz Kulczykowi
              zarzut z tego że się w ten sposób dorobił.
              • wroc1 Re: Poczytaj Friedmana to zobaczysz, kto plecie:) 04.07.04, 01:45
                Co mnie boli w Kuczyku? To, że wspólnie wypracowany majątek trwoni. Np. logo tp zamiast kokardki za kilka milionów.
                Niestety tak się składa, że ekonomia poszła trochę do przodu i szkoła austriacka odchodzi do lamusa. Kto wie, czy nie lepszy był inny Jan - Keynes? Tym bardziej, że Jan Kulczyk żeruje na układach w państwie. To jak sprawdza się szkoła Friedmana widać na przykładzie Boliwii, a także (niestety) i Polski. Pamiętam KC (koronę czeską za 90 groszy. dziś kosztuje prawie 1.50 zł). Jak widać olityka liberalna sprzyja złotemu.
                Z tego co jednak wiem, osiągnięciem Friedmana było wykazanie, że istnieje stagflacja. Zadam jeszcze raz pytanie czy inwestycja w nowe logo TPSA przynosi zysk? Ba, czy kiedy kolwiek przyniesie?
                • Gość: Yao Re: Poczytaj Friedmana to zobaczysz, kto plecie:) IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 09:56
                  wroc1 napisał:

> Co mnie boli w Kuczyku? To, że wspólnie wypracowany majątek trwoni.

Jaki wspólnie wypracowany majątek? Jeśli coś kupił to już nie jest wspólne
                  tylko jego.

Np. logo tp
                  > zamiast kokardki za kilka milionów.

Oj widzę, że to logo to koronny przykład - większościowym udziałowcem TPSA nie
                  jest Jan Kulczyk tylko Fracne Telecom. A takie rzeczy jak sprzedaż patentów,
                  praw autorskich czy znaków towarowych to stary sposób wyprowadzania pieniędzy
                  ze spółki. Gdy w Polsce będą naprawdę niskie podatki to Francuzi chętnie je
                  tutaj będą płacić a nie u siebie - nikt nie jest głupi i swoich pieniędzy nie
                  rozdaje. Zwłaszcza nasz odwieczny przyjaciel Francuz.

> Niestety tak się składa, że ekonomia poszła trochę do przodu i szkoła
                  austriack
                  > a odchodzi do lamusa.

Tutaj to mnie zupełnie rozwaliłeś. Przedstawicielami szkoły austriackiej są
                  akurat von Mises i von Hayek. Zauważ, że wszędzie tam, gdzie zastosowano sie do
                  ich zaleceń (niskie podatki na przykład - Estonia, Irlandia, Singapur, Hong-
                  Kong, a także Rosja) nastąpiła wręcz eksplozja przedsiębiorczości i wzrost
                  gospodarczy.

Kto wie, czy nie lepszy był inny Jan - Keynes?

Otóż nie był. Ten jego pseudointelektualny bełkot i "efekty mnożnikowe" to już
                  przerabialiśmy:))) W Niemczech od kilku lat stosuje się keynesowskie
                  metody "pobudzania gospodarki" - bezrobocie szaleje, PKB sie kurczy i to w
                  coraz szybszym tempie. Do tego wzrasta inflacja i deficyt budżetowy.
                  Socjaldemokracja potrafi nawet jedną z największych gospodarek świata rozwalić -
                  tylko im dać władzę.

Tym bardzi
                  > ej, że Jan Kulczyk żeruje na układach w państwie.

Tak, żeruje - temu nie sposób zaprzeczyć. Tylko mi chodzi o zmianę systemu i
                  likwidację układów oraz na przykład sprzedawanie państwowych przedsiębiorstw w
                  drodze licytacji (na przykład na giełdzie), tak żeby żaden Kulczyk lub inny
                  miliarder nie miał możliwości kupna w zakulisowych układach.

To jak sprawdza się szkoła Fr
                  > iedmana widać na przykładzie Boliwii, a także (niestety) i Polski.

Totalna bzdura - ani w Boliwii, ani w Polsce nigdy nie zastosowano się do jego
                  zaleceń. Zrobiono to w Chile - obecnie najbogatszym kraju Ameryki Południowej.
                  Friedman podczas wizyty w Polsce powiedział wyraźnie - nie ufajcie MFW i Unii
                  Europejskiej, oni was oszukają. Liberalizujcie gospodarkę i obniżajcie podatki -
                  róbcie to , co zachód robił jak był biedny a nie jak jest bogaty. Oczywiście
                  zrobiono wszystko dokładnie na odwrót. A teraz lewicowi demagodzy (od Oleksego
                  do Leppera) mówią, ze to przez liberalizm gospodarczy mamy bezrobocie - śmiech
                  mnie ogarnia jak widzę, że ktoś się jeszcze daje na to nabrać.

Pamiętam KC
                  > (koronę czeską za 90 groszy. dziś kosztuje prawie 1.50 zł). Jak widać olityka
                  l
                  > iberalna sprzyja złotemu.

Skoro jesteś zwolennkiem Keynesa to się ciesz - zgodnie z jego szkołą nie ma
                  nic lepszego niż obniżka kursu waluty krajowej. Podobno eksport się wtedy
                  opłaca:))) Wpadłeś we własną pułapkę.

> Z tego co jednak wiem, osiągnięciem Friedmana było wykazanie, że istnieje
                  stagf
                  > lacja.

Do czego tu zmierzasz??

Zadam jeszcze raz pytanie czy inwestycja w nowe logo TPSA przynosi zysk?
                  > Ba, czy kiedy kolwiek przyniesie?

Nie wiem i mnie to nie interesuje - to jest teraz państwowe przedsiebiorstwo
                  francuskie (z małym udziałem dr. Jana). Niech sobie robią co chcą. Mam to
                  szczęście, zę nie jestem ich abonentem i za takie ekstrawagancje nie płacę. A
                  to że nie mamy wolnego rynku i nie można sobie zmienić operatora w dowolny
                  sposób to już temat na inną dyskusję.
                  • wroc1 Re: Poczytaj Friedmana to zobaczysz, kto plecie:) 04.07.04, 10:48
                    > > Co mnie boli w Kuczyku? To, że wspólnie wypracowany majątek trwoni.
                    >
                    > Jaki wspólnie wypracowany majątek? Jeśli coś kupił to już nie jest wspólne
                    > tylko jego.

Cz jeśli kupię Twój dom lub samochód i wszystko co masz za 1 gr. Bo mi się np. to uda choć nie koniecznie chciałbyś cały swój majątek sprzedać za tą cenę, to też będziesz upracie twierdził, że To moje?

> Np. logo tp
                    > > zamiast kokardki za kilka milionów.
                    >
                    > Oj widzę, że to logo to koronny przykład - większościowym udziałowcem TPSA nie
                    > jest Jan Kulczyk tylko Fracne Telecom. A takie rzeczy jak sprzedaż patentów,
                    > praw autorskich czy znaków towarowych to stary sposób wyprowadzania pieniędzy
                    > ze spółki. Gdy w Polsce będą naprawdę niskie podatki to Francuzi chętnie je
                    > tutaj będą płacić a nie u siebie - nikt nie jest głupi i swoich pieniędzy nie
                    > rozdaje. Zwłaszcza nasz odwieczny przyjaciel Francuz.

Chyba w Polsce jest niższy CIT. Coś mi tu nie pasuje do Twoich wyjaśnień. Przykłądów do zażutów można mnożyć ot choćby droga szybkiego ruchu Poznań-Konin.

> > Niestety tak się składa, że ekonomia poszła trochę do przodu i szkoła
                    > austriack
                    > > a odchodzi do lamusa.
                    >
                    > Tutaj to mnie zupełnie rozwaliłeś. Przedstawicielami szkoły austriackiej są
                    > akurat von Mises i von Hayek. Zauważ, że wszędzie tam, gdzie zastosowano sie do
                    >
                    > ich zaleceń (niskie podatki na przykład - Estonia, Irlandia, Singapur, Hong-
                    > Kong, a także Rosja) nastąpiła wręcz eksplozja przedsiębiorczości i wzrost
                    > gospodarczy.

Największy i trwały wzrost gospodarczy notowany jest w -
                    • Gość: Yao Re: Poczytaj Friedmana to zobaczysz, kto plecie:) IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 14:37
                      wroc1 napisał:

) Cz jeśli kupię Twój dom lub samochód i wszystko co masz za 1 gr. Bo mi się
                      np.
                      ) to uda choć nie koniecznie chciałbyś cały swój majątek sprzedać za tą cenę,
                      to
                      ) też będziesz upracie twierdził, że To moje?

Jeśli Ci sprzedam za 1 grosz to klamka zapadła - pacta sund servanda. Nie mam
                      już wtedy mozliwości wycofania się. Jestem jak najbardziej za prywatyzacją, ale
                      taką, która wyklucza wszelkie niejasności - spółki SP powinny być sprzedawane
                      na giełdzie temu kto zapłaci za ich akcje najdrożej i basta. Jeśli będzie to
                      Kulczyk to dobrze, jeśli Kowalski też dobrze.

) Chyba w Polsce jest niższy CIT. Coś mi tu nie pasuje do Twoich wyjaśnień.

No i własnie dlatego wiele firm francuskich i niemieckich zaczyna się do nas
                      przenosić - ale także na Słowację. Bardzo to boli Chiraca i Schroedera, którzy
                      domagają się "harmonizacji" podatków - czyli podniesienia ich w Polsce.

Przyk
                      ) łądów do zażutów można mnożyć ot choćby droga szybkiego ruchu Poznań-Konin.

) Największy i trwały wzrost gospodarczy notowany jest w -
                      • wroc1 Dziękuję za rozmowę 04.07.04, 15:24
                        Miło porozmawiać i dowiedzieć się czegoś nowego. Dziękuję za rozmowę. Nieczęsto można tutaj znaleźć sensowną osobę. Niestety z pogaduszek nie żyję więc pora wrócić do mojej roboty, jutro poniedziałek :-) i znowu walka np z durnymi przepisami, iż by kupić bateryjkę trzeba ogłosić przetarg w Uni Europejskiej bo Instytut przekroczył taki limit finansowy w roku (a wystarczy jeden zakup aparatury by przekroczyć ów limit) i teraz wszystko ma iść przez przetargi. Tak więc tu się z Tobą zgadzam. W niektórych warunkach liberalizacja jest OK, inaczej ma się wybór albo kupić bateryjkę do miernika z własnej kieszeni albo czekać 6 tygodni na drogę formalną przy zakupie. Ile można zrobić przez 6 tygodni nie muszę chyba pisać. Więc kupuje się z własnej kieszeni i tak się wszystko kręci, gdyż ile można kupować bateryjek na zapas. Do tego trzeba planisty. Zresztą epokę planistów już przerabialiśmy.
                        • Gość: Yao Re: Dziękuję za rozmowę IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 20:11
                          Taaaak, a to Polska właśnie...

Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
                        • Gość: miop Re: tak sadzilem :-P uczelniani proznicy IP: 195.136.193.* 09.11.04, 16:06
                      • Gość: miop Re: tasiemcowy belkot z seriali jak zostac bogatym IP: 195.136.193.* 09.11.04, 16:03
                        w trzy dni :-P
                    • Gość: łuki Re: pierdoły piszesz IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 10:44
                      wroc1 napisał:
                      Chyba w Polsce jest niższy CIT. Coś mi tu nie pasuje do Twoich wyjaśnień.
                      Przykłądów do zażutów można mnożyć ot choćby droga
                      szybkiego ruchu Poznań-Konin.

Po pierwsze chyba ktoś ci już tłumaczył że logo to porostu transfer pieniędzy,
                      pewnie myślisz że France T inwestuje w polsce bo prowadzi dzialalnosc
                      charytatywną ?
                      co do inwestycji Kulczyka bezposrednich :
                      -Autostrada wrzesnia koniń 50 km - zmiana nawierzchni, remont 12 widuktów ,
                      budowa 4 przejć dla zwierząt,jednego mostu , montaż zabezpieczeń , telefonów
                      alarmowych koszt 500 mln pln + prac dla 2000 osób przez 2 lata
                      - odcinek poznan - września 37 km wybudowany od podstaw
                      - odcinek poznań - nowy tomyśl 45 km wybudowany do postaw termin oddania
                      wiosna 2005 (generalnie praca dla kilku tyśiecy osób przez ponad 6 lat)nie
                      liczac podwykonawców
                      -starty browar - koszt 66 mln dol praca dla 2000 osob przez 3 lata
                      ponad 1000 nowych miejsc pracy po otwarciu
                      -zciągnięcie wolkswagena i jego inwestycje w poznaniu - 4,5 tyś zatrudninych

Teraz rozumiesz dlaczego w Poznaniu jest najniższe bezrobocie zaraz po
                      warszawce ?

• Gość: Palnick Re: pierdoły piszesz IP: *.stenaline.com 26.07.04, 20:12
                        To prawda. Piszesz pierdoły. Zapominasz o 7 mld USD, które Kulczyk wyjął z kasy
                        państwa :)
                    • Gość: sg_mt Re: Poczytaj Friedmana to zobaczysz, kto plecie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:41
                      Ludzie, co wy gadacie o tym kursie Korony czeskiej do Złotówki.
                      Przeciez u nas była po drodze denominacja a u nich nie.
                      To ktora waluta jest silniejsza, jezeli za 1 Korone placimy jak piszecie 10 000
                      starych złotych??
          • Gość: Kaszanka Re: Spójrz na TPSA IP: *.sympatico.ca 22.07.04, 02:27
            Coolchick doprowadzil do "prywatyzacji" telefonow za "prowizje" od Telcom France.
            Ten gosc ma swietne wizje w swojej glowie!
    • Gość: dobre sobie za kradzione udawac filantropa i mecenasa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 13:59
      • Gość: Może_kto_wytłumacz NIEWYTŁUMACZALNA ATENCJA GW DLA KULCZYKA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 14:10
        Jest to ciepły, przyjazny opis bogacza. Skąd taki respekt Wybiórczej dla Kulczyka?
        Przecież niedawno zalała jadem nienawiści Jana Kobylańskiego, multimilionera
        polonijnego. Czy decyduje poprawność polityczna Kulczyka, który nie wspiera
        Radia Maryja? Więc trzeba go chwalić. A może jest za silny i w pobliżu.
        Przed silnymi GW zawsze na kolanach. A tamtego za oceanem można spokojnie
        obszczekać.
        Chciałbym wiedzieć. Może wkrótce nastąpi druga odsłona.
        • Gość: Ja to wytłumaczę Chodzi o reklamy firm Kulczyka w GW! Proste! IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.04, 22:36
        • Gość: łuki Re: NIEWYTŁUMACZALNA ATENCJA GW DLA KULCZYKA IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 10:17
          to jest atencja ? jak ci ktoś kubeł pomyj wylewa na głowę?
          i te cytaty - anonimowy pracownik muzeum , anonimowy pracownik kulczyk
          holding , anonimowy radny he he
          artykulik szyty na obiektywny ,ale coś za grubymi nićmi. Poziom superekspresu
      • Gość: rafal Re: za kradzione udawac filantropa i mecenasa? IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.07.04, 14:15
        Ludzie na milosc boska skad w was tyle zazdrosci i zlosci. Ja rozumiem ze zle
        sie dzieje w Polsce, ale nie musicie wylewac swojej frustracji tutaj i to
        jeszcze na Kulczyku!! A tytuly magistra i doktora to pewnie tez dostal po
        znajomosci albo co? Ludzie glupoty piszecie ze az oczy bola od czytania.
        Poprostu facet, ktory cieszka nauka, praca doszedl do czegos. Moze i mial
        kontakty ktore mu pomogly, ale co...mam mu zazdroscic? A moze powyzywac go od
        najgorszych? A w Lecha nie zainwestuje bo on wie ze na stadiony chadza ludzie o
        niskim ilorazie inteligencji(i zaznaczam ze to w calej Polsce), a pan Kulczyk z
        takimi ludzmi sie nieidentyfikuje:) Jezeli komus cos przychodzi zlego na mysl i
        chce cos naskrobac tutaj, niech lepiej odklei sie od monitora i zacznie samemu
        cos dzialac, a nie tylko wylewac swoja zlosc i frustracje!! niech kazdy wlozy
        tyle wysilku co Kulczykowie a kazdy bedzie lepszy. Juz samo zdobycie tych
        tytulow jest wysilkiem, nie do osiagniecia przez wielu, a co dopiero zrobienie
        takiego majatku. Siedzenie przed komputerem i gledzenie na pewno Wam nie pomoze
        Drodzy Frustraci!!
        Tak wiec pozdrawiam wszystkich ktorzy beda teraz po mnie "jezdzic" i "wieszac
        psy", bo cieplych slow po rodakach POlakach sie nie spodziewam.
        Pozdrowienia z pochmurnej Anglii:)
        • wroc1 Problem z Kulczykiem 03.07.04, 14:41
          Problem polega na tym, że ten Pan choć ma takie diengi nic nie tworzy. O jego magisterium czy doktoracie się nie wypowiadam, bo nie czytałem tez, więc co tu gadać po próżnicy. Ale jeśli tezy i dowody były przeprowadzone prawdziwie - co jest wielce prawdopodobne - to Pan Kulczyk powienien być czuły na problemy np nauki. Często nasi ludzie znajdują coś na prawdę ciekawego. Mi np. do pracy przydałby się piec. Bagatela 1.5 mln zł. Niby dużo ale to jednodniowy zysk z odestek od lokaty tego Pana. Co by taki piec pozwolił robić? Istnieje materiał - laserowy - bijący na głowę wszelkie inne dotychczas odkryte. Wrocław mógłby stać się centrum optoelektroniki w Polsce i nie tylko. Ludzi, którzy w Polsce mają pomysły jest mnówstwo. Niestety te pomysły muszą się rozbić o brak finansów. Co innego zmienić nawierzchnię na istniejącej drodze, a co innego zainwestować w badania i w Polskę.
          • Gość: Yao Re: Problem z Kulczykiem IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 15:46
            wroc1 napisał:

> Problem polega na tym, że ten Pan choć ma takie diengi nic nie tworzy. O jego
            m
            > agisterium czy doktoracie się nie wypowiadam, bo nie czytałem tez, więc co tu
            g
            > adać po próżnicy. Ale jeśli tezy i dowody były przeprowadzone prawdziwie - co
            j
            > est wielce prawdopodobne - to Pan Kulczyk powienien być czuły na problemy np
            na
            > uki. Często nasi ludzie znajdują coś na prawdę ciekawego. Mi np. do pracy
            przyd
            > ałby się piec. Bagatela 1.5 mln zł. Niby dużo ale to jednodniowy zysk z
            odestek
            > od lokaty tego Pana. Co by taki piec pozwolił robić? Istnieje materiał - laser
            > owy - bijący na głowę wszelkie inne dotychczas odkryte. Wrocław mógłby stać
            się
            > centrum optoelektroniki w Polsce i nie tylko. Ludzi, którzy w Polsce mają pomy
            > sły jest mnówstwo. Niestety te pomysły muszą się rozbić o brak finansów. Co
            inn
            > ego zmienić nawierzchnię na istniejącej drodze, a co innego zainwestować w
            bada
            > nia i w Polskę.

Mam dla Ciebie pomysł: zarób najpierw te 1,5 miliona a potem rozdaj. Jakież to
            polskie - Kulczyk ma, a się ze mną nie podzieli nawet jednodniowym zyskiem ze
            swojej lokaty. A dlaczego miałby się dzielić??? To jakaś wspólnota plemienna
            jest czy co??? Co to znaczy, że Kulczyk nie tworzy nic??? Zdefiniuj tworzenie
            czegoś. On robi ze swoją forsą co mu się tylko podoba - jakby chciał ją wydac
            na najdroższe wina na świecie i rozdać je menelom spod dworca to też mu wolno,
            bo to są JEGO pieniądze!!!! A jesli masz takie genialne pomysły, na które nikt
            nie wpadł i które przyniosą wymierne korzyści to dziwię Ci się, że jeszcze nie
            poszedłeś z tym do Kulczyka lub innych milionerów lub funduszy venture capital -
            oni tylko czekają na okazję do zarobku - uwierz mi!!!! No chyba że tu nie
            chodzi o zysk, tylko o rojenie o zrobieniu z Wrocławia centrum
            optoelektroniki:)))))))
            • wroc1 Re: Problem z Kulczykiem 03.07.04, 19:21
              Cóż, jak dostanę za darmo parę polskich firm to też będę krzyczał to moje pieniądze. Trzeba jednak być Wit Stwoszem na stare lata by nie widzieć różnicy pomiędzy biznesmanem a kombinatorem. Na szczęśie inni wzrok mają.
              Drogi Kolego Wrocławia się nie czepiaj. Max Born to też wrocławiak - fachowiec od optyki jakich mało :-)
              • Gość: Yao Re: Problem z Kulczykiem IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 00:11
                wroc1 napisał:

> Cóż, jak dostanę za darmo parę polskich firm to też będę krzyczał to moje
                pieni
                > ądze. Trzeba jednak być Wit Stwoszem na stare lata by nie widzieć różnicy
                pomię
                > dzy biznesmanem a kombinatorem. Na szczęśie inni wzrok mają.
                > Drogi Kolego Wrocławia się nie czepiaj. Max Born to też wrocławiak -
                fachowiec
                > od optyki jakich mało :-)

Po pierwsze - nie czepiam się Wrocławia jako takiego, bo osobiscie miasto to
                bardzo lubię. Tylko śmiesznie niska kwota rzedu 1,5 mln nie jest w stanie
                zrobić z Wrocławia niczego. Jak sądzę nie starczyłoby nawet na kostkę brukową
                pod supermarketami w Bielanach. Nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię takiego
                polskiego gadania typu - Kulczyk to kombinator. Jeśli masz dowody na to, to idź
                z nimi do prokuratury lub do redakcji jakiejś gazety i to natychmiast
                upublicznij. W innym razie ma to gadanie niestety wartość plotek z magla
                typu "bo Malinowska powiedziała, że Kulczyk ukradł".

Jak rozumiem urodzenie lub zamieszkiwanie we Wrocławiu czyni człowieka w jakiś
                magiczny sposób predysponowanym do bycia optykiem czy może coś przeoczyłem??
                • wroc1 Re: Problem z Kulczykiem 04.07.04, 01:55
                  Gość portalu: Yao napisał(a):
                  > Po pierwsze - nie czepiam się Wrocławia jako takiego, bo osobiscie miasto to
                  > bardzo lubię. Tylko śmiesznie niska kwota rzedu 1,5 mln nie jest w stanie
                  > zrobić z Wrocławia niczego. Jak sądzę nie starczyłoby nawet na kostkę brukową
                  > pod supermarketami w Bielanach. Nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię takiego
                  > polskiego gadania typu - Kulczyk to kombinator. Jeśli masz dowody na to, to idź
                  >
                  > z nimi do prokuratury lub do redakcji jakiejś gazety i to natychmiast
                  > upublicznij. W innym razie ma to gadanie niestety wartość plotek z magla
                  > typu "bo Malinowska powiedziała, że Kulczyk ukradł".
                  >
                  >
                  > Jak rozumiem urodzenie lub zamieszkiwanie we Wrocławiu czyni człowieka w jakiś
                  > magiczny sposób predysponowanym do bycia optykiem czy może coś przeoczyłem??

Czasami nie trzeba wiele diengów by coś zrobić. 1.5-2 Mzł wystarczą by produkować kryształy laserowe oparte na najlepszym materiale dostępnym dziś. Do tego trzeba dodać jakieś kilkaset lub więcej Mzł wiedzy. Same 2 Mzł niczego nie zdziała. Niestety Kulczyk nie jest w stanie tego zauważyć. Jako spekulant tylko handluje - niec nie tworząc.

Zaiste ziemia wrocławska jest bardzo urodzajna www.wroclawski.nobel.prv.pl/ i priv.twoje-sudety.pl/~bonczek/NOBEL/wstep.htm
                  • Gość: Yao Re: Problem z Kulczykiem IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 10:05
                    > Czasami nie trzeba wiele diengów by coś zrobić. 1.5-2 Mzł wystarczą by
                    produkow
                    > ać kryształy laserowe oparte na najlepszym materiale dostępnym dziś. Do tego
                    tr
                    > zeba dodać jakieś kilkaset lub więcej Mzł wiedzy. Same 2 Mzł niczego nie
                    zdział
                    > a.

Dziwię Ci się - masz pomysł, masz wiedzę, masz pewnie zbyt na twój produkt.
                    Dlaczego wiec nie pójdziesz poszukac kapitału i nie zrobisz z tym czegoś tylko
                    marnujesz swój cenny czas na Kulczyka?

Niestety Kulczyk nie jest w stanie tego zauważyć. Jako spekulant tylko handl
                    > uje - niec nie tworząc.

Otóz wbrew obiegowej opinii spekulant tworzy i to wiele. Nawet taki właściciel
                    budki warzywnej jest spekulantem. Kapitalizm polega na spekulacji i
                    wynajdowaniu/wykorzystywaniu okazji. Nie ma się co na to obrażać. Zastanowiłeś
                    się kiedyś nad tym będąc w sklepie i kupując jakiś towar? - przecież producent
                    niejednokrotnie zarabia mniej niż sprzedawca towaru. W tym kontekście
                    należałoby uznać większość sprzedawców za bezproduktywnych spekulantów. A
                    zastanawiasz się czasem jakim pasożytem jest nasze państwo biorace 22% VAT od
                    większości transakcji sprzedaży????

• wroc1 Tu się muszę z tobą zgodzić 04.07.04, 11:05
                      Zostawmu Kulczyjka na boku - jest niedziela rano. Niech sobie pośpi.

> > Czasami nie trzeba wiele diengów by coś zrobić. 1.5-2 Mzł wystarczą by
                      > produkow
                      > > ać kryształy laserowe oparte na najlepszym materiale dostępnym dziś. Do te
                      > go
                      > tr
                      > > zeba dodać jakieś kilkaset lub więcej Mzł wiedzy. Same 2 Mzł niczego nie
                      > zdział
                      > > a.
                      >
                      > Dziwię Ci się - masz pomysł, masz wiedzę, masz pewnie zbyt na twój produkt.
                      > Dlaczego wiec nie pójdziesz poszukac kapitału i nie zrobisz z tym czegoś tylko
                      > marnujesz swój cenny czas na Kulczyka?

Nie na Kulczyka. Metodę dopracowuję i nie ukrywam miło jest wiedzieć, że jest się jedyną osobą na świecie, która robi dany produkt. Na razie w małej skali do badań, ale kto wie jak będzie za rok dwa. Do tej pory, ważniejszą dla mnie była obrona doktoratu niż szukanie kapitału. Teraz gdy wolna głowa można poszukać dawcy kapitału, co też czynię.

> Niestety Kulczyk nie jest w stanie tego zauważyć. Jako spekulant tylko handl
                      > > uje - niec nie tworząc.
                      >
                      > Otóz wbrew obiegowej opinii spekulant tworzy i to wiele. Nawet taki właściciel
                      > budki warzywnej jest spekulantem. Kapitalizm polega na spekulacji i
                      > wynajdowaniu/wykorzystywaniu okazji. Nie ma się co na to obrażać. Zastanowiłeś
                      > się kiedyś nad tym będąc w sklepie i kupując jakiś towar? - przecież producent
                      > niejednokrotnie zarabia mniej niż sprzedawca towaru. W tym kontekście
                      > należałoby uznać większość sprzedawców za bezproduktywnych spekulantów. A
                      > zastanawiasz się czasem jakim pasożytem jest nasze państwo biorace 22% VAT od
                      > większości transakcji sprzedaży????

22% VAT i reszta podatków to istne złodziejstwo w kraju kapitalistycznym. Rozumiem takie podatki we Szwecji, która coś w zamian oferuje - ale jedyną rzeczą na które one idą u nas jest chyba tylko biurokracja. Zgadzam się z Tobą, pracować przez pół roku by opłacić podatki nie jest dobrym rozwizaniem.
                      Co do spekulantów są i dobrzy i źli. Postaram się to wyjaśnić na przykładzie ME2004. Możesz spróbować szcześcia i postawić na jakaś drużynę. Tak jest w normalnym handlu. Cos się zwróci coś nie. Ale gdy wiesz kto wygra, to stawiasz na pewniaka. Gdzie tu konkurencja? W gospodarce Kulczykowej jest podobnie. Jedni muszą stać pod ścianą niepewności inni znają plany na przyszłość i kupują tylko to co pójdzie w górę. To tak jak grać w totka znając liczby, które zostaną wylosowane. Dorobić się w ten sposób majątku to nie sztuka.
                      • Gość: Yao Re: Tu się muszę z tobą zgodzić IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.04, 14:49
                        > Nie na Kulczyka. Metodę dopracowuję i nie ukrywam miło jest wiedzieć, że jest
                        s
                        > ię jedyną osobą na świecie, która robi dany produkt. Na razie w małej skali
                        do
                        > badań, ale kto wie jak będzie za rok dwa. Do tej pory, ważniejszą dla mnie
                        była
                        > obrona doktoratu niż szukanie kapitału. Teraz gdy wolna głowa można poszukać d
                        > awcy kapitału, co też czynię.

W takim razie życze powodzenia!!! 2 miliony to w dzisiejszych warunkach nie
                        jest już kwota kolosalna (oczywiście w skali funduszu venture capital, nie
                        drobnego człowieczka), a jeśli potrafisz się dobrze zareklamować to powinieneś
                        znaleźć kogoś z kapitałem.

22% VAT i reszta podatków to istne złodziejstwo w kraju kapitalistycznym. Rozum
                        > iem takie podatki we Szwecji, która coś w zamian oferuje - ale jedyną rzeczą
                        na
                        > które one idą u nas jest chyba tylko biurokracja. Zgadzam się z Tobą, pracować
                        > przez pół roku by opłacić podatki nie jest dobrym rozwizaniem.
                        > Co do spekulantów są i dobrzy i źli. Postaram się to wyjaśnić na przykładzie
                        ME
                        > 2004. Możesz spróbować szcześcia i postawić na jakaś drużynę. Tak jest w
                        normal
                        > nym handlu. Cos się zwróci coś nie. Ale gdy wiesz kto wygra, to stawiasz na
                        pew
                        > niaka. Gdzie tu konkurencja? W gospodarce Kulczykowej jest podobnie. Jedni
                        musz
                        > ą stać pod ścianą niepewności inni znają plany na przyszłość i kupują tylko
                        to
                        > co pójdzie w górę. To tak jak grać w totka znając liczby, które zostaną
                        wylosow
                        > ane. Dorobić się w ten sposób majątku to nie sztuka.

Spekulantów nie dzieliłbym na dobrych i złych tylko na wykorzystujących rózne
                        okazje w różny sposób - tutaj się zgadzamy. Tylko niepotrzebnie denerwujesz się
                        na Kulczyka. Kulczyk to nie źródło obecnej sytuacji - to jej rezultat. Ja
                        jestem za systemem, w którym nie będzie miejsca na różne "okazje" typu niejawne
                        przetargi publiczne etc. Jeśli bowiem pojawi się okazja to na 100% pojawi się
                        ktoś, kto będzie ją chciał wykorzystać - to czy jest to Kulczyk, Gudzowaty czy
                        Krauze ma naprawdę trzeciorzędne znaczenie. Powinniśmy się obrażać na nieczyste
                        reguły panujace w tym kraju - to one są źródłem przekrętów. Niestety artykuł o
                        Kulczyku w Wyborczej odwrócił wszystko w inną strone:((
                        • Gość: miop Re: dalsza seria belkotu hehehe zobacze IP: 195.136.193.* 09.11.04, 16:15
                          twoja mine jak dyrektor twojego banku
                          w celach spekulacyjnych wykorzysta kase banku na kochanke
                          w ramach inwestycji w przyszlosc
                      • Gość: ??? Re: Tu się muszę z tobą zgodzić IP: *.152.204.82.Dial1.Atlanta1.Level3.net 05.11.04, 02:24
    • Gość: Szczęsliwy Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.zetosa.com.pl 03.07.04, 14:44
      Ta kobieta ma szczęście w życiu. Kulczyk ją chciał. Ja bym ją do życia nie
      chciał nawet,gdyby mi oddawała całą forunę!!! Brak jej kobiecości, nadużywa
      puderniczki, wygląda bardzo agresywnie.
    • nowytor Ciekawe co ABW ma do powiedzenia w sprawie 03.07.04, 14:54
      Kulczyka - do tego została powołana, ale w całej rozciągłosci dysponuje nią
      premier (najpierw Muller, teraz Belka). A więc bye, bye sprawiedliwości.
      Nowy
      • Gość: leo Re: Ciekawe co ABW ma do powiedzenia w sprawie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.04, 15:30
        prosze bardzo ,kazdy powtarzam karzdy moze poprawic wynik pana kulczyka (4
        milijardy $) NIE MA ZADNYCH PRZECIW WSKAZAN: POKAZCIE CO POTRAFICIE ; A POTEM
        PROSZE KRYTYKOWAC:
        • Gość: Pyrlandczyk Re: Qlczyk zablokował otwarcie wszystkich opinii!? IP: *.icpnet.pl 09.07.04, 12:28
    • Gość: KKK Kulczyk to kumpel Kwacha a Kwach to kumpel IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.07.04, 15:34
      Michnika z kolei Urban jest dobrym znajomym Michnika i Kwacha!Cała czwórka
      zbiera sie co jakis czas u Kwacha i chleje wóde do nieprzytomności!Ot i całA
      ODPOWIEDZ
      • Gość: Jose Re: Kulczyk to kumpel Kwacha a Kwach to kumpel IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 15:50
        Gość portalu: KKK napisał(a):

> Michnika z kolei Urban jest dobrym znajomym Michnika i Kwacha!Cała czwórka
        > zbiera sie co jakis czas u Kwacha i chleje wóde do nieprzytomności!Ot i całA
        > ODPOWIEDZ

ha - to by było pewne wyjaśnienie zagadki, dlaczego napisano taki artykuł o
        Kulczyku. Jedyny słowianin w tym towarzystwie, który się dorobił potężnych
        pieniędzy. Gdyby to był jakiś Goldstein lub Soros, to by był nazywany w GW
        filantropem:)))))
        • Gość: Pele Re:za 10 mln dol. i tych za 1 mld jest tyle samo p IP: *.uwn.unsw.EDU.AU 05.07.04, 04:36
          "...za 10 mln dol. i tych za 1 mld jest tyle samo pracy, ale jakże inne
          wyzwania, inny poziom intelektualny, inne towarzystwo, inne wina... Na poziomie
          miliarda nie ma tam ludzi przypadkowych, jest mniejsza konkurencja, a większa
          satysfakcja. Te projekty mają filozoficzny wymiar,..." Sloma z butow czy
          megalomania?
    • Gość: www Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.blunet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 15:36
      kolejny skurwiel wykradający naszą wspólną kase
    • Gość: equipage@gazeta.pl Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.04, 15:42
      Chce się doprawdy rzygać, gdy się czyta te opinie "polskich" debili, którzy na
      wszelki wypadek błotem obrzucą każdego, któremu się powiodło. Przypominam sobie
      początki stanu wojennego w Szwecji, gdzie jedna grupa "prawdziwych polaków"
      obrzucała podobnym błotem innych Polaków. Pamiętam "działacza" Solidarności,
      który w tv i radiu szkalował Szweda polskiego pochodzenia, który dla
      Solidarności i robotników organizował wielokrotnie pomoc. Pamietam p.
      B........, który za wszelką cenę wrodzonego chamstwa chciał w Sztokholmie a nie
      w Brukseli zorganizować komitet. Wiele dałbym, aby dla tego typu "polaczków"
      zorganizować dożywotnie wczasy na ..........Antarktydzie. Byle tej hołoty
      pozbyć się z kraju.
      Z Henrykiem Kulczykiem organizowaliśmy swego czasu Forum Polonijne i nigdy nie
      miałem urazy, że kończącemu wówczas studia Jankowi ojciec pomógł i stworzyli to
      co mają. Mnie, mimo przedstawicielstwa zagranicznego nie udało sie, właśnie
      przez stan wojenny. Ale życzę Polsce wielu Kulczyków i Niemczyckich. Może kraj
      ten pozbyłby się politycznych szabrowników, którzy, co mogą "koszą".
      • Gość: polak debil Wychodzi na to, że jesteś jedynym polakiem niede- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 01:09
        bilem - no i jeszcze Kulczykowie. Oj gdybyś choć trochę wiedział o jego
        przekrętach w ostatnim pięcioleciu wstydziłbyś się zabierać głos. Do
        prokuratora z tym iść to tak jakby wyrok na siebie wydać, do mediów - sam
        widzisz że o osobach które przekroczyły "masę krytyczną" nie pisze się źle.
      • Gość: gość czas przyjąć kolejną dawkę środków psychotropowych IP: *.acn.waw.pl 04.07.04, 17:35
    • Gość: frank sinatra w latach '60 wszyscy wiedzieli kim jest Kulczyk IP: 66.46.38.* 03.07.04, 16:11
      Na poczatku lat 60 rozpoczelem prace przy obsludze rzadowych projektow w Polsce
      realizowanych przez firmy zagraniczne. Zaden projekt z dostawami z Zachodnich
      Niemiec nie mogl ominac posrednictwa Kulczyka (tatusia). Po internowaniu
      wyjechalem do USA i pracowalem przy obsludze finansowej projektow. Juz po
      zjednoczeniu Niemiec, przygotowywalem dostawy maszyn z firmy Krupp'a, ku memu
      zdziwieniu, tez nie mogly sie odbyc bez posrednictwa Kulczyka.
      Wiec ja ominelem Kulczyka, organizujac dostawy dla polskiej (prywatnej)firmy z
      Kanady.
      • Gość: jojo Re: w latach '60 wszyscy wiedzieli kim jest Kulcz IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.04, 16:24
        Ale z Ciebie bohater...nono.. Słuszna zasługa i chwała, udało Ci się
        zacwaniaczyć i wykiwać samego Kulczyka. Za 40 lat o Tobie tez napisze jakaś
        gazeta chwalebną historyjke. Oby udało Ci sie zebrac tyle ile Kulczykom i
        jeszcze mieć gest, zeby jakąś tam część odpalić dla innych wedle szlachecko-
        szlachetnych zachcianek duszy. I stworzyć tyle miejsc pracy, ile stworzyli oni.
        I wtedy zostanie ci przyznany tytuł kulczyka-bis, wstęp już uczyniłeś, tylko
        nie zmarnuj szansy i odpowiednio to rozwiń.
        • Gość: joe Re: w latach '60 wszyscy wiedzieli kim jest Kulcz IP: 66.46.38.* 04.07.04, 02:41
          prowokator od bandyty kiszczaka - jojo z uszami, fetor czerwonego joja az za
          oceanem czuc
    • Gość: jwj BPZ IP: 69.163.67.* 03.07.04, 16:32
      Bezinteresowna Polska Zawisc - to cos jak Choroba Szalonych Krow tyle ze w
      przeciwienstwie do BSE bardzo popularna. Dla polskich naukowcow okazja do
      znalezienia polskich prionow i wyjasnienia tej choroby. Noble murowane! Ale z
      tym ostroznie - na Noblistow w Polsce tez sie pluje :-)
      • Gość: mały pikus Re: BPZ IP: *.rp.pl 04.07.04, 16:40
        Kulczyś, kochasiu, Ty sie trzymaj. A Grażynka - Ciebie. Patrz kogo Ty żywisz w
        tym Poznaniu i utrzymujesz i kogo wspierasz. Toż to niewdzięczniki, mało
        trzeba, Kulczyś, a bedziesz uciekał przed nimi jak Mrożek z Ameryki Południowej
        od tych, którym dawał żyć i zarobić. Mrożus prysnął do Krakowa, a Ty Kulczyś,
        gdzie Ty sie podziejesz Dobrodzieju nasz, Łaskawco nasz, Rodaku nasz drogi,
        któremu na jego nieszczęście powiodło sie w zyciu? Ponieważ Ci sie powiodło w
        Lecholandzie, to na Twoja zgubę, Nieboraku. Szczęście, że masz aeroplan.
        Wzbijesz się no i jaki tu azymut brać? Na wszchód nie nada, tam patrz
        dobrodziej Chodorkowski - siedzi. Na zachód azymut brać? U nas teraz tez
        zachód. Leć Ty do Ameryki, masz juz tam fabryki, tam będziesz taki jak inni,
        nawet mało bogaty, nie jakis Gates. Tylko Nieboraku, zapamietaj, nie kumaj sie
        tam z dawnymi rodakami, bo wszystko sie zacznie od poczatku. My tu Ciebie w
        PRLandzie znacjonalizujemy, potem Twój majatek sie sprywatyzuje, rozkradnie go
        wielu, po kawałku i bedzie spokój. Miłego lotu
        • Gość: n/t Re: BPZ n/t IP: *.stenaline.com 31.07.04, 07:50
    • Gość: erad Hebrajskie korzenie, metody i praktyki Kulczyka IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 03.07.04, 17:25
      Hebrajskie korzenie Kulczyka są typowe dla hebrajskiej machiny zbiorowego i
      zarganizowanego programu rabowania Polski. Ich sieć objęła także proces
      sabotowania i niszczenia polskości od strony klerykalnej. abp Goetz jest tego
      przykładem.
    • Gość: oi Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 17:29
      Kim pan jest ,panie Kulczyk ? No właśnie kim pan jest? Historia Polski nie zna
      takiego nazwiska.Skąd wiec taka fortuna -skoro nigdy nie utracił pan żadnych
      dóbr rodowych ,zeby teraz je odzyskać ?? Odpowiedz jest jedna .To co pan ma -to
      największa w historii naszej cywilizacji afera korupcyjna.Pomogli panu w tej
      procederze kolesie z koalicji Sld,Po,Uw.Pani Suchocka,kolejne kupione przez
      pana marionetki ,kreowali dla pana prawo ,prawo uzurpatorów.Tylo prawo Boga
      jest niewzruszalne .Wasze prawo będzie i musi być obalone.Wtedy nawet za wasze
      brudne pieniadze nie kupicie miejsca na tej ziemi ,gdzie nie doścignie was
      przekleństwo i zemsta umęczonego ,poniżonego i dumnego narodu polskiego.
      • Gość: erad Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 03.07.04, 17:46
        Jesteśmy na wspólnym tropie, chociaż jednoznacznie widzę tu talmudzką genezę.
        • Gość: jwj Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: 69.163.67.* 03.07.04, 18:22
          ...e..tam... ja tu widze gleboko ukryty homoseksualizm...:-)
        • Gość: soroun [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 12:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ZZA OCEANU GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK? IP: *.chcgilgm.dynamic.covad.net 03.07.04, 17:54
      To bardzo przykre, ze ciezko pracujace i utalentowane jednostki budza w Polsce
      tyle niecheci i zawisci. Latwo jest napisac krytyczny artykul, duzo jednak
      trudniej zalozyc dobrze prosperujace przedsiebiorstwo. Jak kura znosi zlote
      jajka to nie rozmawia sie o rosole!
      • Gość: Varia Re: GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK? IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.04, 18:21
        Najwyraźniej jesteś obok i niczego nie pojmujesz. To dowód, jak źle i pokrętnie
        został napisany ten artykuł. Nie wiadomo zupełnie, po co. Co chciał nam Autor
        pwiedzieć, czego mu Ichnik albo Gadomski nie pozwolił?
      • Gość: io Re: GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK? IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 18:31
        Dla kogo te ze jajka ? DlA CIEBIE ,BIEDNY ZWIERZAKU ,PODOBNYM JAK WSZYSCY W
        TYM GŁUPIM usa TYLKO DO LUDZI?? Jesteście zwierzakami podobnymi do ludzi.Nic
        dziwnego,że alQAIDA WAS nie nawidzi .My w W większości w Polsce tak samo was
        nie cierpimy.
        • Gość: Kupczik Ale ten Johannes to bohatyrowicz, no nie? IP: *.sympatico.ca 03.07.04, 18:36
        • Gość: jwj Re: GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK? IP: 69.163.67.* 03.07.04, 18:43
          no i widzisz Ty ZZA OCEANU - doczekales sie odpowiedzi! "OBCE RECE PRECZ OD
          POLSKICH KUR" - a Tobie sie zlotych jaj zachciewalo!
          • Gość: Ed Re: Pięknie to zabrzmiało IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.07.04, 02:14
            Gość portalu: jwj napisał(a):

> no i widzisz Ty ZZA OCEANU - doczekales sie odpowiedzi! "OBCE RECE PRECZ OD
            > POLSKICH KUR" - a Tobie sie zlotych jaj zachciewalo!

Czy zastanowiłeś sie, kt zbiera te zlote jaja z III RP?
            Ci, ktorzy pisali na ten temay, jakos dzinie zamilkloi, mimo niepodwazalnych
            dowodów i to w cale nie pochidzenia krajowego.

Mimo wszystko odnoszę wrazenie, że teoria żw. Pawła znajduje swoje uzwsadnienie
            indoktrynacyjne i w Twojej wypowiedzi :o((
      • Gość: Henryk S. Re: GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 10:46
        Kolego :ZZA OCEANU" podzielam Twoją uwagę w pełni. To jest przerażające jak w
        tym nadwiślańskim kraju panoszy się ciemnota i zawiść. Ta druga cecha wynika z
        dużej mierze z nieuctwa, z braku wiedzy ale też, święcie w to wierze, jest to
        nasza polska przypadłość, nie wywodząca się tylko z czasów komunistycznych ale
        poprostu, jest to nasza polska choroba zawiści, braku zdolności do ciężkiej
        pracy. A jak już się pojawiają jednostki zdolne, ponad przecieiętne to należy
        je zdołować, zrównać z ziemią aby nie wyrastały ponad przeciętny marazm i byle
        jakość. Były w nnajnowszej historii Polski wspaniałe okresy: "Solidarność" lat
        1980 - 1981, solidarność między ludzka w pierszych miesiącach stanu wojennego i
        wielkie osiągnięcie "okrągłego stołu". Ale te wspaniałe przykłady były
        elementem "walki" a nie organicznej, mozolnej pracy na rzecz rozwoju. W takim
        okresie wychodzą na wierzch wszystkie najgorszze nasze cechy.
        Miałbym do tych malkontentów tylko jedno pytanie: dlaczego nie idą w ślady
        Kulczyka i nie budują jak on "imperiów" na miarę swoich możliwości?
        niekonicznie przecież 4 miliardowego koncernu ale niech jeden z drugim stworzy
        firmy w ciągu 10 - 15 lat o wartości chociażby miliona złotych i niech je
        rozwija. Odpowiem od razu dlaczego nie idą: ponieważ ich nie stać umysłowo, są
        mierni, zupełnie przeciętni i nijacy, wolą wieszać psy i nadymać się z zawiści
        niż pracować ciężko.
        • Gość: eva07 Re: GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 02:01
          Ty sobie Henryku S jaja robisz (nie złote tylko całkiem zwyczajne) zadając te
          odlotowe pytania? Ile masz lat? Wiecej niz 9? To Ty nie wiesz, jak się budowało
          imperia z firm polonijnych na samym początku lat 90? I kto zakładał pierwszy w
          latch osiemdziesiątych takie firmy? Komu było wolno? Moze chcesz powiedziec że
          to wolny rynek w PRl o tym decydował? OJ ludzie kochani...
    • Gość: io Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 18:49

Internet to narzędzie bardziej szatana niż Boga .Stąd wizerunek czarnego
      diabła kulczyka jana z jego czarną diablicą grażyną na stronach internetu.
      Panie janie kulczyk,i pani grażyno ziemia na której żyjecie to nie raj.
      Wasza młodość i wasze prawa kiedyś się skończą.Zostanie inne prawo,które was i
      waszyszych bliskich rozliczy.
    • Gość: fred Żal warszawiakom dupę ściska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 18:56
      Żal warszawiakom dupę ściska
    • Gość: antoni ontario Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.sympatico.ca 03.07.04, 19:08
      bardzo poprawny politycznie artykulik. nawet ladna para -panstwo K. niestety
      pewnego dnia spadna z tej drabiny, albo , co gorsze, zaczna sie bac jak
      Varisella. o sztuce niestety maja`" keine pojecie ". te sponsorstwa to zwykle
      inwestycje, nie majace nic wspolnego z byciem mecenasem / tak to sie kiedys
      ladnie nazywalo/.szkoda. trzeba jeszcze dlugo czekac na nowa klase, z klasa.
    • sinegmax Znajdzcie lepiej belke w swoim oku!!!!!!!!!! 03.07.04, 19:33
      Napisalabym Szanowni Panstwo,ale zbyt wielu tych szanownych nie widze.Polacy to
      niestety najbardziej zawistny narod na swiecie.
      Zadna z wypowiadajacych sie tu osob nie zna i nigdy nie pozna rodziny Panstwa
      Kulczyk i prawdopodobnie dlatego tak latwo ferowac wyroki.
      To naturalne ,ze w biznesie ma sie kontakt z polityka i utrzymuje sie przyjazne
      stosunki takze z ludzmi za ktorymi sie nie przepada,przypuszczam ,ze wielu z
      was takze slodzi swoim nielubianym szefom,ze strachu przed utrata pracy.
      Znam ta rodzine osobiscie i zastanawia mnie dlaczego nikt nie mowi o tych
      dobrych uczynkach?O tym ze to jest fantastyczna rodzina,ktora codziennie
      spotyka sie przy obiedzie?Ze nie zapominaja pojsc do kosciola, nie miewaja
      romansow,studiuja w Polsce i inwestuja w Poznaniu, a nie np.w Londynie lub
      Kaliforni???!!!
      A co do Ksiecia Jana Lubomirskiego,to ciekawe dlaczego nikt nie zaklada,ze
      Ksiecia tez mozna pokochac?Tym bardziej,ze to fantastyczny facet, a corce Pana
      Jana Kulczyka tez niczego nie brakuje.A to, ze Jan Lubomirski sprzedaje kanapki
      jest najlepszym dowodem na to, ze nie dostaje "tygodniowki" i nie boi sie
      pracowac.Co polecam niektorym goraco niektorym z Was.
      Zycze Panstwu Kulczyk powodzenia i obojetnosci na obelgi idiotow.
      Pozdrowienia z Niemiec
      M.
    • Gość: autor Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 19:43
      a może teraz coś na temat Adasia Michnika napiszecie o jego uczciwej drodze do
      pierwszego miliona,krystalicznym charakterze i całkowitym braku kontaktów z
      władzą
      • Gość: polonus Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: *.proxy.aol.com 05.07.04, 00:51
        Po co wspomniales o tej osobie zaraz zaczelo mnie ciagnac na wymioty!
    • Gość: Janunio Kulczyk na Premiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 19:59
    • Gość: Diesel Re: Doktorat o NRD, hehe! To cos jak tow. mgr Bag IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.04, 21:03
      Z tego co pisza poniektorzy,Polak niczego nie potrafi.No co najwyzej sie uchlac
      i lezec w blocie.Jesli czegos dokonal to ani chybi Zyd.Moze Niemiec.
      Kulczyk przejal wasz majatek,oczywiscie w kwitnacym stanie i drze kase.Browar
      Poznanski zbudowali oczywiscie Zydzi.Kulczyk,spotyka sie z Kwachem,Michnikiem i
      Urbanem.Chleja wode do nieprzytomnosci,a interes sam sie kreci-napisal jakis
      idiota.moze sprobuje w ten sposob poprowadzic budke z piwem?
      A wy czyscci i szlachetni prwdziwi polacy siedzcie dalej w waszym etnicznie bez
      zarzutu gownie.
      Z staropolskim pozdrowieniem.Diesel
      • sinegmax Re: Doktorat o NRD, hehe! To cos jak tow. mgr Bag 03.07.04, 21:16
        brawo Diesel!!!!!!!sama prawda!!!!!!
        • Gość: Bagaznik Re: Doktorat o NRD, hehe! To cos jak tow. mgr Bag IP: *.sympatico.ca 03.07.04, 22:32
          A w Tarpanie i tak sie lepiej siedzi niz A-8 na skurce, hehe!
          Budujmy dalej autobahny, OK?
      • Gość: eva07 Re: Doktorat o NRD, hehe! To cos jak tow. mgr Bag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 02:10
        TO nie ma nic wspólnego z etniczna polskością, niepolskością albo byciem
        Chińczykiem, tylko z obserwacją sytuacji w naszym kraju. Jesli 17 facetów
        powie, że woda jest mokra i to nawet jesli wszystkich 17 co do jednego to
        idioci, to nie oznacza, ze woda jest sucha. Fakt jest taki: wiekszośc wielkich
        fortun w POlsce powstała w sposób bradziej lub mniej nieczysty (oczywiście nie
        wszystkie). W wielu wypadkach podstawowym podparciem były układy byłych służb
        oraz prosta korupcja.
        A te uwagi o zawistnych POlakach sa takim głupkowatym pustosłowiem.
    • Gość: O B R Y C K I Re: Kim pan jest, panie Kulczyk IP: 217.144.243.* 03.07.04, 21:37
      " Psy szczekaja a karawana idzie dalej..."
      Niech Moc bedzie z Toba, Janie !
      %)
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Kim pan jest, panie Kulczyk 03.07.04, 21:37
      wiadomo kim on jet...złodziejem aferzystą malwersantem i oszustem! aha! jeszcze
      jest przekupnikiem ..on chyba skorumpował i przepłącil calą klasę polityczną
      zaś jego włąsnoćią jest prawie połowa kraju! połowa Polski!!! to pełną gębą
      rodzimego chowu globalista i biznesmęta!
    • Gość: fast Słabość Polski kreuje Kulczyków Krauze Gudzowatych IP: *.crowley.pl 03.07.04, 22:46
      To bardzo proste, polscy oligarchowie (korzystając z dobrych rosyjskich wzorów)
      organizują sobie ekipy liczace od 30 do 100 ludzi rozpracowujących struktury
      Państwa i wykorzystujących je. Następnie zatrudnia się jeszcze trochę
      analityków i ludzi z tzw. służb i można przejśc do działania czyli rękoma
      byłego aparatu urzędniczego doić Państwo. Każdy były wiceminister czy inny
      koleś z układami niezależnie od opcji szybko znajdzie posadę w stajni któregoś
      z Wielkich Graczy w tym kraju, jeśli tylko chce. To są potężne machiny,
      zorganizowane na wzór Państwa i wygrywające konkurencję z nim. Węszyło sie po
      różnych kompach tu i tam to wiem jak to działa. Tylko trochę szkoda bo już nas
      co niektórzy ludzie z City traktują jak kraj latynoski (w przeciwieństwie do
      np. Czech), wstyd się czasem przyznać że się jest Polakiem, i to bynajmniej nie
      z powodu rodaków sprzątających tu i tam, bo Ci akurat mają opinię uczciwych i
      pracowitych.
      • Gość: Q Re: Słabość Polski kreuje Kulczyków Krauze Gudzow IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 05.07.04, 10:41
        fast... nie wiem kogo znasz w City, ale Ci, których znasz, pewnie nie bardzo orientują sie gdzie Polska leży ani co to są Czechy. Dlaczego ?! Ano dlatego, że jeśli wg Ciebie traktują nas jako kraj latynoski a czechy stawiają wyżej, to znaczy, że nie orientują się w realiach. Realia czeskie sa albo takie jak nasze, albo, jak twierdzą sami Czesi, jeszcze gorsze... Znam trochę Czechów i orientuje sie w ich realiach dość nienajgorzej... naprawdę, nie są dla nas ani dla nikogo wzorem, tam też gra sie służbami (brutalniej niż u nas), też prywatyzacja niespecjalnie wyszła, zwłaszcza tzw kuponovka... Czyli jak w starym przysłowiu: "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". A odchodząc od czech :) to ja do Kulczyków nic nie mam. Ale zastanówcie się, dlaczego nie płacą podatków w Polsce i dlaczego ich firmy nie są zarejestrowane w Polsce... Myslę, ba, jestem pewnien, że Kulczyk nie chce być potraktowany jak Kluska... może prowadzić interesy, tak jak to robi aktualnie, ale polskie specsłużby, Urzędy Skarbowe itp itd zaszkodzić Mu nie mogą, ot tak, z czystej bezinteresownej polskiej zawiści, jak to zrobiono Klusce... Swoją drogą fast... masz rację, jest sprawą chorą, że byli wiceministrowie, sekretarze i posekretarze po zakończeniu pracy rządowej ida w biznesy... ale to głównie specjalizacja takiego Krauzego czy Gudzowatego... na nich warto popatrzeć, na to ile kasy wycieka z ZUS do Prokomu czy na biopaliwa... Kulczyk przy nich to jednak porządny facet...
        • Gość: miop Re: to zdradz nam tajemnice niskiego bezrobocia IP: 195.136.193.* 09.11.04, 16:28
          w czechach na wegrzech
          oni poprostu nie wiedza co sie w polsce dzieje
          i nic dziwnego jak i ty nic nie wiesz zyjac
          jakby za sciana -pewnie w takim warszawskim kulczykolandzie
    • Gość: Szutnik polski? [...] IP: *.sympatico.ca 03.07.04, 23:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: oczywisty kto kogo kupił Panie Darku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 23:05
      PS W Poznaniu ludzi zaczyna się dzielić na tych "za" Kulczykami i "przeciw".
      Sam się o tym przekonałem. Z Kulczykami rozmawiałem dwukrotnie: raz na potrzeby
      tego tekstu, a drugi - przez dziesięć minut, gdy przypadkowo spotkaliśmy się
      przed kościołem oo. Karmelitów. Kilka dni później podszedł do mnie kolega: -
      Widziano cię z Kulczykami. Znajomi mnie pytają, czy już cię kupili.

Panie Darku

na ten artykuł otrzymał Pan zlecenie od Michnika redaktora,
      takie artykuły pisze się na zamówienie, w wiadomym celu
      jak ktoś mawiał - NIE Z NAMI TE NUMERY

• Gość: Elka Re: Kulczikowa sra nawet bezzapachowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 23:32
      No ładnie się tu niektórzy popisali, a pani Bogucka znowu ma masę argumentów na
      rzecz polskiego wrodzonego antysemityzmu. Jak nie macie nic sensownego do
      powiedzenia to lepiej milczcie, bo słuchać (i czytać) hadko. Anonimowość nie
      oznacza, że można pluć jadem i inwektywami. Głupie posty świadczą tylko o
      głupocie autorów. Wot i wsjo! A co do pana Kulczyka. Artykuł w miarę obiektywny
      (trochę za a trochę przeciw). Moim zdaniem trudno wyrobić sobie zdanie o
      uczciwości czy nieuczciwości pana K. Za mało danych i naprawdę Ktoś kiedyś
      powiedział "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni" i jeszcze "po uczynkach
      poznają ich" . Zostawmy to na czym się nie znamy, o czym nie mamy pojęcia.
      Chwalmy widoczne dobro ( miejsca pracy, działania charytatywne) , darujmy
      przejawy snobizmu (jeśli naprawdę są) i cieszmy się, że ktoś umiał, chciał,
      udało mu się. A my nic tylko czekamy na czyjąś klęskę i pragniemy
      Schedenfreude.Trawestując powiedzenie Jacka Kuronia "zamist zazrościć innym
      majątku, róbmy go sami" z pożytkiem dla nas i dla innych. Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka