Dodaj do ulubionych

Znowu mafia?

21.01.13, 19:46
Powtarzam bez przeróbek, po poprzednie poszło czort wie czemu na forum poznańskie.
A to nie jest tylko sprawa lokalnych poznańskich układów i układzików. To jest przede wszystkim pytanie jak państwo (i czy w ogóle) jest w stanie radzić sobie z tego typu problemami.

" Dwa miesiące temu kamienicę przy ul. Niegolewskich odwiedza dzielnicowy. Lokatorom zapowiada, że następnego dnia przyjdzie z nowym właścicielem kamienicy.

Gdy nazajutrz mieszkańcy otwierają drzwi, obok policjanta stoi barczysty mężczyzna. - Zmienił się właściciel kamienicy, macie sobie szukać nowych mieszkań i się wyprowadzać - mówi lokatorom. Nie wiadomo, kim jest, bo nie pokazuje pełnomocnictw. A stojący obok policjant milczy."
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,13266996,Czysciciel_kamienic_przychodzi_z____policja.html

Swego czasu zagotowała mnie sprawa kupowanych wyborów w Wałbrzychu. Od tamtej pory Schetyna, który tolerował tamtych tanich cwaniaczków i nie zrobił nic, żeby ich pogonić ma u mnie krechę jak z Wałbrzycha do Łodzi.

Teraz też będę wył, bo sprawa sprzedawania przez miasto kamienic wraz z lokatorami szemranym biznesmenom, którzy później zastraszając i nękając lokatorów pozbywają się ciężaru, policja zaś wykazuje zadziwiającą bezczynność i bezradność znana jest od dość dawna. Wychodzi na to, że Adrian Woźniak, czyli główny czyściciel kamienic czuje się na tyle mocny, a policja na tyle bezkarna, że nikt się już nie kryje z jawnym wspieraniem przez poznańską policję kryminalnych działań taniego drania.

Panie premierze. W przypadku Wałbrzycha zareagował pan dość późno, ale sensownie i skutecznie. Czy widzi pan problem i jeśli tak - jakie działania zamierza pan podjąć?
Obserwuj wątek
    • etta2 Re: Znowu mafia? 21.01.13, 19:59
      Współczuję lokatorom, ale....
      1. nie są oni właścicielami swoich mieszkań, więc dlaczego premier/prezydent/Pan_Bóg ma dbać o ich lokum????? Chyba powinni sami o to zadbać,
      2. był czas, gdy mieszkania komunalne można było za psi grosz wykupić na własność
      3. można było założyć "wspólnotę" i być współwłaścicielem swojego lokum
      Skoro się czekało na nowego właściciela, który znów się "zaopiekuje": wyremontuje zdewastowane mieszkania, piwnice, klatki schodowe i.t.d., to teraz można jedynie zawyć.....
      • chateau Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:06
        Nie ma dbać o ich lokum tylko stać na straży porządku konstytucyjnego. A ten nie pozwala na zastraszanie, nękanie i stosowanie psychodramy z udziałem dzielnicowego w stosunku do kogokolwiek.

Ale miło, że pytasz. Uważam, że prawo pozwalające na sprzedawanie przez gminę kamienic z lokatorami przez gminę. I tu jest praprzyczyna problemu.
        • etta2 Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:16
          Cóż, trochę znam ten problem, bo swego czasu mieszkałam w mieszkaniu komunalnym, jednak nie traktowałam tego jako docelowe i nadające się do przekazania w spadku dzieciom(!!!), postarałam się o swoje własne, w którym mieszkam od ponad 20 lat. Dlatego trudno mi zrozumieć tych "wygodnickich", którym się wiecznie NALEŻY, a nawet ich potomkom się należy.
          • chateau Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:29
            Tu nie chodzi o to jaki kto ma pogląd na kwestię mieszkań komunalnych tylko o prawo.
            I elementarną przyzwoitość, bo moim zdaniem jeśli gmina chce sprzedać budynek, w którym są lokale komunalne to powinna przed sprzedażą rozwiązać umowy najmu i opróżnić lokale. No, ale wtedy cwaniaczki nie miałyby możliwości zarobku, bo kamienica wolna od lokatorów znalazłaby więcej chętnych (i za większe pieniądze) niż taka, z której lokatorów trzeba wykurzyć. A oni mają swoje prawa, czy to ci się podoba czy nie.
            • etta2 Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:55
              "...to powinna przed sprzedażą rozwiązać umowy najmu i opróżnić lokale...."

Dokładnie TAK! I dać lokale zastępcze/socjalne, na które większość się nie zgodzi, to...pod most, prawda? Chyba jesteś świadomy, jak takie problemy się kończą? Lokator wprawdzie nie miał praktycznie nic, ale chce mieć więcej........
        • adams96 Re: Znowu mafia? A ludzie biedni nie licza się 21.01.13, 20:25
          sie bo sa biedni i mogli wykupic kamienice?
    • remez2 Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:14
      Wojciech Kawa, wiceszef poznańskiej policji, odpisuje jej, że "funkcjonariusz podjął czynności z własnej inicjatywy, chcąc zapobiec ewentualnym ekscesom podczas spotkania przedstawiciela właściciela kamienicy z lokatorami". Jakie ekscesy i kto miałby sprowokować? Kawa nie wyjaśnia.
      Bardzo bym chciał aby KG Policji zajęła się panem W. Kawą.
      • man_sapiens Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:22
        Fajnie sobie tak wystąpić w państwowym mundurze "z własnej inicjatywy". Nie nazywa się to czasem nadużycie?
        • remez2 Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:45
          man_sapiens napisał:

> Fajnie sobie tak wystąpić w państwowym mundurze "z własnej inicjatywy". Nie naz
          > ywa się to czasem nadużycie?
          Oczywiście. A jak nazwać tuszowanie sprawy przez przełożonych?
          • chateau Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:54
            Właśnie dlatego pytam. Jakby empatyczny dzielnicowy dostał naganę, a sprawą zainteresowało się Biuro Spraw Wewnętrznych to nie byłoby mojego wątku.
            • remez2 Re: Znowu mafia? 21.01.13, 21:00
              chateau napisał:

> Właśnie dlatego pytam. Jakby empatyczny dzielnicowy dostał naganę, a sprawą zai
              > nteresowało się Biuro Spraw Wewnętrznych to nie byłoby mojego wątku.
              Mam nadzieję, że tak się stanie.
    • lionold Re: Znowu mafia? 21.01.13, 20:45
      czy tego milczącego drętwego ch...a w policyjnym mundurze ktoś spróbował wylegitymować na takiej maskaradzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka