Dodaj do ulubionych

Zakłamanie Passenta

14.02.13, 20:46
W ostatniej „Polityce” stary komunista Daniel Passent pisze o przeszczepie systemu. Ja mam w tej chwili 60 lat. Ale pamiętam do dzisiaj teksty Passenta w tejże komunistycznej „Polityce”. Jednym z tekstów, który pozwolił mi zrozumieć komunizm, był właśnie tekst Passenta z bodajże 1975 roku. W reportażu o Portugalii umieścił on zdanie, które zapamiętałem (jak widać do dzisiaj): „Rewolucja portugalska niepotrzebnie zaufała mądrości urn wyborczych”. Zrozumiałem wtedy, że rewolucjach komunistycznych (których propagandzistami byli tacy jak Passent) nie chodzi o demokrację (przepraszam za wyrażenie socjalistyczną), ale po prostu o władzę. Passent cytuje Appelbaum: „Związek Radziecki sądził, że demokracja zadziała na jego korzyść”. Powinien to zdanie skomentować mniej więcej w taki sposób: „Ale ja, D. P., już w 1975 roku byłem przeciwnikiem rozwiązań demokratycznych”. Jeżeli tego nie pisze, to znaczy, że jak przytłaczająca większość komunistów, jest zwyczajnym cynicznym oszustem w zakresie własnej przeszłości.
A teraz Passent pisze o ujarzmieniu Polski i Europy Wschodniej tak, jakby to zrobili jacyś nieznani „oni”, jakby sam nie był, obok Urbana i tym podobnych aparatczyków, jednym z głównych propagandzistów tamtego systemu. Tekst Passenta to bardzo dobrze znany chwyt złodzieja, który krzyczy „łapaj złodzieja”. Nie, panie Passent, to pan był właśnie jednym z tych, których głównym celem było ujarzmienie Europy. Proszę nie używać formy „klimat, w jakim narzucano stalinizm”, ale: „klimat, w jakim narzucaliśmy stalinizm”. Jeśli p. Passent będzie udawał, że to nie on był częścią maszyny narzucającej komunizm, to wszystkie jego teksty będą po prostu jednym wielkim kłamstwem.
Obserwuj wątek
    • remez2 Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 20:49
      Nie sądzisz, że lepszym adresatem byłby D. Passent?
      • damakier1 Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 21:09
        Nie to, żebym zamierzała uczynić z Passenta bojownika o wolność i demokrację, ale skoro masz ukończone 60 lat i chwalisz się dobrą pamięcią, to powinieneś pamiętać, że na tle "Trybuny Ludu", "Żołnierza Wolności", czy Dziennika Telewizyjnego - to tę "Politykę" dawało się czytać i przy wszystkich zastrzeżeniach, to może i dobrze, że taka gazeta w PRLu była?
        • damakier1 Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 21:10
          drzewko mi się pomyliło, to adresowałam do autora wątku.
          • remez2 Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 21:14
            damakier1 napisała:

> drzewko mi się pomyliło, to adresowałam do autora wątku.
            To dobrze, bo już się zląkłem, że mój pesel kłamie.
      • losoid Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 06:22
        Oczwyiście Passent powinien poznać ten tekst, ale nie mogę znaleźć adresu. Możesz pomóc?
        • remez2 Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 10:23
          losoid napisał:

> Oczwyiście Passent powinien poznać ten tekst, ale nie mogę znaleźć adresu. Możesz pomóc?
          polityka@polityka.pl
    • palnick Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 21:17
      losoid napisał:

> Jeśli p. Passent będzie udawał, że to nie on był częścią maszyny narzucającej komunizm, to wszystkie jego teksty będą po prostu jednym wielkim kłamstwem.

---
      Cokolwiek D.P zadeklaruje, jego teksty SĄ kłamstwem i talmudycznym szalbierstwem. Nie trać czasu na czytanie i nie finansuj czerwonej "Polityki".
      • sclavus Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 21:46
        ... następny przemundry...
    • 99venus Re: Zakłamanie Passenta 14.02.13, 21:22
      zacząłem czytać Politykę w maturalnej klasie.zawsze od końca czyli od felietonów.Passenta bardzo cenię i żadne ujadanie nie zmieni tego stosunku.w dodatku uważam,że zaufanie do urna wyborczych daje nam w efekcie Sobecką,Kempę,Wróbel,Pawłowiczównę,Błaszczaka,Hofmana i całą resztę tej menażerii,która niczego pozytywnego nie wnosi do życia publicznego.pomijam oczywiście wartość rozrywką ich cyrkowych wystepów.
      • piq sprecyzuj zatem, człowieczynko,... 14.02.13, 21:31
        ...jesteś bolszewikiem lub nazistą (lewica) czy konserwatystą lub monarchistą (prawica)? Skoro kwestionujesz demokrację, to jesteś jednym z tych. Sądząc po twoich wypocinach i czytaniu Passenta należysz do grupy bolszewik/nazista.
        • x2468 Re: sprecyzuj zatem, człowieczynko,... 14.02.13, 21:38
          Nie widzę aby Venus kwestionował demokracje.Wskazuje jedynie ze demokracja nie jest nieomylna.Truizmem jest powtarzanie ze Hitler został kanclerzem w wyniku demokratycznych wyborów. Nie bez racji Churchill powiedział:"demokracja to najgorszy system,ale nie wymyślono nic lepszego"
          • piq wenusjanin zakwestionował demokrację wprost,... 15.02.13, 00:38
            ...o tu:
            > ...uważam,że zaufanie do urna wyborczych daje nam w efekcie Sobecką, Kempę, Wróbel, Pawłowiczównę, Błaszczaka, Hofmana i całą resztę tej menażerii,która niczego pozytywnego nie wnosi do życia publicznego...<

Tu nie ma niedopowiedzeń. Jest ścisła deklaracja. Jest tylko kwestia, z jakiej pozycji: zwolennika monarchii czy nazibolszewickiego totalitarysty.
            • 99venus Re: wenusjanin zakwestionował demokrację wprost,. 15.02.13, 08:18
              czy jest jakiś obowiązek uznawania demokracji?czy jest jakiś zakaz negowania demokracji?
              jeżeli demokracja ma produkować wymienionych przeze mnie osobników to oczywiście jestem przeciw.
              jestem zwolennikiem totalitarnej monarchii.
        • remez2 Re: sprecyzuj zatem, człowieczynko,... 14.02.13, 21:40
          Skąd u Ciebie tyle agresji?
        • iq-ok Ależ piq:) Wyluzuj. 14.02.13, 21:51
          Niezależnie od tego jakie mamy poglądy twierdzenie, że ktoś kto dostrzega ułomność werdyktów rozdzielanych kartkami w urnach wyborczych nie musi być od razu nazistą, bolszewikiem, monarchistą itp, jak również nie kwestionuje demokracji.
          Może po prostu dostrzegać ułomnosci współczesnych systemów demokratycznych.

Co tu dużo szukać. U nas w 2005 zła pogoda, lenistwo, przeświadczenie, że nieważne czy wygra PO czy PiS bo i tak będzie PO-PiS w połączeniu z istniejącą ordynacją wyborczą sprokurowały sytuację z której do dziś nie możemy się wygrzebać.
    • life.form Nowicka "zmienia zdanie" a Passent "zaklamany"? 14.02.13, 21:33
      Acha. Malutka,POPiSowa lustracyjka. Jak coś nie po twojej myśli napisał, to lustrować i wyzywać od kłamców. Za to jak Nowicka bierze i kłamie, to nie kłamie, tylko zmienia zdanie?
      Postkomuchy to nie moja bajka, ale zdecydowanie lepiej, kiedy człowiek ewoluuje od autorytaryzmu ku demokracji niż odwrotnie, a ewolucja tym się różni od kłamstwa, że Nowicka to robi za pieniądze.
      Passent ma w jednym rację. W Polsce nie ma lewicy. Ruch Palikota jest liberalno lewicowy i wcale tego nie ukrywa. Jeśli chodzi o SLD, to jaki jest koń, każdy widzi.
    • sclavus Zakłamanie Passenta??? 14.02.13, 21:44
      Goowna ci zbierać a nie pisać o Passencie...
      Między nami, Passent nigdy komunistą nie był - jesteś w stanie to zrozumieć??
      • volupte Re: Zakłamanie Passenta??? 14.02.13, 22:38
        Nie był komunistą, był konformistą:-)
        • sclavus Re: Zakłamanie Passenta??? 14.02.13, 23:44
          Niekoniecznie....
          Jednakże w tamtych czasach, społeczeństwo skazane było - w mniejszym lub większym stopniu - na konformizm...
          Mało było odważnych!
          Spójrz dzisiaj, na tych odważnych czterdziestolatków i starszych - to byli konformiści....
      • losoid Re: Zakłamanie Passenta??? 15.02.13, 06:10
        Oczywiście. Passent nigdy nie był komunistą, zupełnie jak Urban, pewnie dołączysz Rakowskiego, Paradowską, Baczyńskiego, Górnickiego. Proponuję uznać, że Jaruzelski też nie był komunistą.
        • sclavus Re: Zakłamanie Passenta??? 15.02.13, 10:57
          Jak to jest?
          Z jednej - piszesz, że ma sześćdziesiątke na karku...
          Z drugiej, piszesz teksty, jak sześciolatek...
          Trzecia możliwość: zupełnie nie rozumiesz określeń komuch/komunista!!!
          ... wybieraj! I tak jesteś szczęśliwcem: masz trzy możliwości choć większość ma tylko dwie :D:D:D
    • katrina_bush Ty losoid ! Za debili i idiotow ludzi masz ? 14.02.13, 21:56
      losoid napisał:

> W ostatniej „Polityce” stary komunista Daniel Passent pisze o przes
      > zczepie systemu. Ja mam w tej chwili 60 lat. Ale pamiętam do dzisiaj teksty Pas
      > senta w tejże komunistycznej „Polityce”. Jednym z tekstów, który po
      > zwolił mi zrozumieć komunizm, był właśnie tekst Passenta z bodajże 1975 roku. W
      > reportażu o Portugalii umieścił on zdanie, które zapamiętałem (jak widać do dz
      > isiaj): „Rewolucja portugalska niepotrzebnie zaufała mądrości urn wyborcz
      > ych”. Zrozumiałem wtedy, że rewolucjach komunistycznych (których propagan
      > dzistami byli tacy jak Passent) nie chodzi o demokrację (przepraszam za wyrażen
      > ie socjalistyczną), ale po prostu o władzę. Passent cytuje Appelbaum: „Zw
      > iązek Radziecki sądził, że demokracja zadziała na jego korzyść”. Powinien
      > to zdanie skomentować mniej więcej w taki sposób
      : „Ale ja, D. P., już w
      > 1975 roku byłem przeciwnikiem rozwiązań demokratycznych”. Jeżeli tego nie
      > pisze, to znaczy, że jak przytłaczająca większość komunistów, jest zwyczajnym
      > cynicznym oszustem w zakresie własnej przeszłości.
      > A teraz Passent pisze o ujarzmieniu Polski i Europy Wschodniej tak, jakby to zr
      > obili jacyś nieznani „oni”, jakby sam nie był, obok Urbana i tym po
      > dobnych aparatczyków, jednym z głównych propagandzistów tamtego systemu.

> Proszę nie używać formy „klimat, w jakim narzucano stalinizm”, ale: „klimat, w jakim
      > narzucaliśmy stalinizm
      ” (?!). Jeśli p. Passent będzie udawał, że to nie on był częścią
      > maszyny narzucającej komunizm, to wszystkie jego teksty będą po prostu jednym wielkim kł
      > amstwem.

Ty losoid ! Za debili i idiotow ludzi masz ?
      Co ty sobie myslisz ? !

Masz obrzydliwy szemrany parafialno-kolchozowy styl, ze na wymioty sie zbiera.

Po pierwsze:Passent mial 15 lat jak umarl Stalin.

A po drugie: ludzie zmieniaja sie widocznie na lepsze - w odroznieniu od takich zalosnych Walesow, Kaczynskich i Macierewiczow !
      • remez2 Re: Ty losoid ! Za debili i idiotow ludzi masz ? 14.02.13, 21:58
        My łobuzów przemożem
        w mordę ich, i nożem.
        • sclavus Re: Ty losoid ! Za debili i idiotow ludzi masz ? 14.02.13, 22:28
          ... ściągasz...
          ;)
          • remez2 Re: Ty losoid ! Za debili i idiotow ludzi masz ? 14.02.13, 22:31
            sclavus napisał:

> ... ściągasz...
            Cytuję.
        • life.form Kto zbierze żniwo? 14.02.13, 22:32
          Passent: żeby być zwolennikiem związków partnerskich można być liberałem, a nawet konserwatystą (patrz W. Brytania).

To prawda. RP lewicą nie jest. To partia liberalno lewicowa.

Passent: Spadek po lewicy, czyli głosy odrzuconych, niezadowolonych, stara się zdobyć prawica, czyli u nas PIS. Łączy ona hasła narodowo – patriotyczne z hasłami opiekuńczo-socjalistycznymi. Im głębszy będzie kryzys, tym głośniejsza będzie retoryka socjalna PiS.

I to prawda. pierwiastek społeczno wspólnotowy nie jest w SLD obecny, lub też jest obecny w stopniu mnieszym nawet, niż u Palikota. Cała Polska widziała, jaką wspólnotę wybrał Miller. Wspólnotę koryta.

Czyli co? Passent napisał prawdę. Lewicy w Polsce nie ma. W najlepszym razie, gdyby Kwachowi udało się zorganizować te wszystkie, różne frakcje, to nie będzie lewica lecz lista liberalno lewicowa.
          • remez2 Re: Kto zbierze żniwo? 14.02.13, 22:39
            pierwiastek społeczno wspólnotowy
            Jak by to brzmiało po polsku? Chodzi mi o język zrozumiały dla przeciętnego zjadacza chleba.
            • life.form Re: Kto zbierze żniwo? 14.02.13, 22:44
              Nie udawaj. Zrozumiałeś. Sądzę zresztą, że twoje poglądy na pewne kwestie wcale się aż tak bardzo od moich nie różnią.
      • losoid Re: Ty losoid ! Za debili i idiotow ludzi masz ? 15.02.13, 06:31
        A wiesz, że we Francji do dzisiaj działa partia gaulistowska? A w Nepalu maoistowska? Zwróć im uwagę, że ponieważ - zgodnie z Twoją logiką - Passent był za młody na stalinizm, to i jedni i drudzy powinni się rozwiązać.
        Twoja wściekłość świadczy oczywoście o istotności tematu.
        Głosuję na PO (jeszcze), od kilkudziesięciu lat nie mam żadnych związków z Kościołem. Po prostu obserwuję co się dzieje i nie mam amnezji.
        "Politykę" kupiłem ze względu na wyjazd na krótki odpoczynek. Na codzień tego nie robię.
        • katrina_bush Ale ty szemrany jestes. 15.02.13, 18:31
          losoid napisał:

> A wiesz, że we Francji do dzisiaj działa partia gaulistowska? A w Nepalu maoist
          > owska? Zwróć im uwagę, że ponieważ - zgodnie z Twoją logiką - Passent był za mł
          > ody na stalinizm, to i jedni i drudzy powinni się rozwiązać.

Ale sobie szemrany dziwaku wymysliles.

A wiesz, że w Chinach nadal rzadzi Partia Komunistyczna, ktora ma w programie dziki niewolniczy kapitalizm ? Chiny to raj dla spekulantow i ogromnych kapitalistycznych koncernow. I nikt (oprocz Amnesty International) Chin oficjalnie nie krytykuje. A do demokracji Chinom nadal daleko.

p. s.
          Zarzucasz Passentowi opowiedzialnosc za Stalinizm.

A ja chce faktow!
          Faktem jest, ze Passent mial 15 lat gdy umarl Stalin.
    • kecawa może się zmieni tak jak Gudzowaty? 14.02.13, 22:27
      1maud.salon24.pl/486805,testament-aleksandra-gudzowatego-do-blogerow
      • losoid Re: może się zmieni tak jak Gudzowaty? 15.02.13, 06:34
        Ja wierzę w te zmiany ludzi PZPR i innych z tamtej strony, które się dokonały przed 1989 rokiem: Balcerowicz, Geremek, Szymborska i bardzo wielu innych podpisując teksty protestacyjne, wypisując się z PZPR. Zmiany po 1989 to wyłacznie konformizm i chęć ustawienia się w życiu z pominięciem jakichkolwiek zasad.
    • losoid Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 06:20
      Mnie oczywiście nie chodzi o to, żebyście się wszyscy ze mną zgadzali. Gdyby taki był mój cel, pewnie znalazłbym jakieś forum "Uważam Rze", "Gazety Polskiej" czy zbliżone. Ale tam wszyscy tak myślą. Mnie chodzi o to, żeby środowisko czytelników "Gazety Wyborczej" uświadamiało sobie, że chociaż w wyniku Magdalenki prasa została przy post-komunistach (GW, chociaż wydawało się, że Michnik w tym kierunku nie pójdzie; naiwność), sądy nie zotały zlustrowane (Tuleya), komuniści nie oddali gospodarki (Gudzowaty), na uczelniach brylują Oleksy i Bożykowie (rozpoczęta przeze mnie dyskusja na ten temat rozwija się: forum.gazeta.pl/forum/w,87574,142109053,142109053,Po_co_nam_profesorowie_z_PZPR.html) - to są ludzie, którzy zdają sobie sprawę z oszustwa moralnego i politycznego tzw. "Transformacji".
      Gorąco zapraszam do kontynuowania dyskusji - niezależnie od tego, jakie macie poglądy. Ważne, żeby o tym mówić.
      • 99venus Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 08:24
        uświadamiaj swoich-oni mają problemy z wolnością myślenie.ludzie normalni krucjat ideologicznych nie potrzebują.i nie kłam-jeżeli prasa pozostała przy postkomunistach to czym są wszystkie szmatławce prawicowe(część tytułów sam wymieniasz) i radiomaryjne.
        ważne żeby mówić mądrze a nie byle co.spadaj.
      • sclavus Spójrz facio: 15.02.13, 19:24
        jesteś facetem czterdziestoletnim, albo sześćdziesięcioletnim...
        Jesteś antykomunistą, albo normalnym człowiekiem...
        Jesteś na forach GW od sześciu lat a miałeś zaledwie 92 przebłyski...
        Jesteś ciool, jak al, ale nie taki gładki i goowno wiesz o Passencie i Polityce...
        ... maszx jakieś rozdwojenie jaźni???
    • zgred-zisko Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 08:39
      To ładnie, że masz dobrą pamięć, to ładnie że zapamiętałeś styl publicystyczny tamtych lat. Ale nie ładnie, że ten styl ciągle uprawiasz. Brakuje mi tylko "zaplutych karłów reakcji".
      Żebyśmy mogli ocenić Twoje intencje, to musiał byś nam napisać, jakie zdanie na temat sytuacji w kraju i na świecie miałeś w 1975 r. Bo tak, to trudno się zorientować, czy bardziej zmienia się Passent, czy Ty?
    • woda_woda Zakłamanie losoida. 15.02.13, 08:40
      losoid napisał:

> Ja mam w tej chwili 60 lat.

A co wynika z wizytówki losoida?

"losoid
      Mężczyzna 40 lat, Warszawa
      Dodaj do znajomych
      O mnie
      Antykomunista; normalny czlowiek"

Więc spadaj, kłamco.
      • zgred-zisko Re: Zakłamanie losoida. 15.02.13, 08:56
        A może to jest wiek sumaryczny. Coś takiego jak losio 4 (może to losiów czterech?) pisujący przez 24 godziny na dobę?
    • losiu4 Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 16:13
      przecież "ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział"... no chyba ze o pogodzie za oknem mówił

Pozdrawiam

Losiu
      • sclavus Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 19:16
        ... cymbalistów było wielu...
        Jeśli wolisz memento - to proszę:
        (zidiocenie nie jest groźne... szczególnie anonimowe...)
        • losiu4 Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 19:50
          sclavus napisał:

> ... cymbalistów było wielu...

ale żaden nie śmiał zagrać przy Pasęcie

Pozdrawiam

Losiu
          • sclavus Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 19:55
            To czego sie go czepiasz, cymbal(E)isto od siedmiu boleści????
            • losiu4 Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 20:11
              sclavus napisał:

> To czego sie go czepiasz, cymbal(E)isto od siedmiu boleści????

widzisz, FikuMikuSclavusiku...
              pierwsze primo: nie potrafię cymbalić.
              Drugie primo: mimo iż nie potrafię cymbalić, potrafię ocenić cymbalenie innych, w tym Pasęta :)

Pozdrawiam

Losiu
              • sclavus Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 20:36
                ... że PasĘta, to rozumiem... :D:D:D
                Może jesteś, jak ten lisoid (;) - prawie anagram twojego nicka... hihihihi) - wiesz, że dzwonią, nawet wiesz, że w kościele... tylko za cholerę nie wiesz w którym...
                Zupełnie, jak z PasĘtem (hihihihi)
                • losiu4 Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 20:45
                  sclavus napisał:

> ... że PasĘta, to rozumiem... :D:D:D

ja również rozumiem. Pasęt jest Pasęt :)

> Może jesteś, jak ten lisoid (;) - prawie anagram twojego nicka... [i]hihihihi[/
                  > i]) - wiesz, że dzwonią, nawet wiesz, że w kościele... tylko za cholerę nie wie
                  > sz w którym...

prawie czyni różnicę, a w tym przypadku w pasęcim kościele dzwonią :)

Pozdrawiam

Losiu
                  • sclavus Re: Zakłamanie Passenta 15.02.13, 22:06
                    a jednak!
                    jesteś głupszy niż wszelkie pisie ustawy przewidują...
                    EOD
    • zapijaczony_ryj To ma być zakłąmanie!!! 15.02.13, 20:49
      Te trzy męskie dupy wklejone w ciało PST:
      passent.blog.polityka.pl/wp-content/uploads/pocalunek_450.jpg
      • piotr7777 no - stalinizmu to Passent akurat nie narzucał 15.02.13, 22:31
        ...bo urodził się w 1938 r., a więc przez cały okres stalinizmu w Polsce był małoletni.
        Trudno też uznać go za aparatczyka (bo był chyba bezpartyjny) czy człowieka władzy. Wiadomo co nieco o jego związkach z bezpieką, ale tu akurat nie był jedynym - w wypadku dziennikarzy była to raczej norma. Zdaje się, że miał przyjaciół i wśród elity PRL-owskiej i wśród przedsierpniowej opozycji. W 1981 r. dokonał wyboru, po którym wiele osób przestało podawać mu rękę, natomiast w klimacie po Okrągłym Stole przestało mieć to większe znaczenie, skoro tamte podziały rozmyły się w zupełnie innych. I dziś udało się narzucić narrację, zgodnie z którą największym złem była tzw. IV RP a stan wojenny to co najwyżej kontrowersyjny i trudny okres w historii. I przy takiej narracji Passent nie uchodzi za inteligentnego oportunistę a za porządnego publicystę, który nigdy nie poszedł na kolaborację z tym strasznym PiS-em. To przykre, ale prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka