m.c.hrabia 03.03.13, 11:07 Polityczne q.r.e.s.t.w.o . i nagle dla dudy i Kempy Owsiak jest super :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:10 Kempa jest niekompetentną idiotką, ale i Owsiak i Miler mają rację, ustawa o ratownictwie to także dyletanctwo, kosztujące śmierć wielu dzieci, ustawodawca po prostu zapomniał o pediatrii... Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 12:33 kzet69 napisał: > Kempa jest niekompetentną idiotką, ale i Owsiak i Miler mają rację, ustawa o ra > townictwie to także dyletanctwo, kosztujące śmierć wielu dzieci, ustawodawca po > prostu zapomniał o pediatrii... > W tym konkretnym przypadku zawinił lekarz i lekarze leczący to dziecko przedtem, jeżeli prawda jest co podają media. wyborcza.pl/1,75248,13488417,Lekarz___Moge_przyjechac__ale_do_szpitala_dziecka.html?bo=1 Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:33 Niestety,tak jest. Zamiast współczuć i wspólnie potępić zachowanie lekarzy ze szpitala,w którym zmarła dziewczynka liczą na wzrost sondażowych słupków... Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:43 A co zawinili lekarze "ze szpitala,w którym zmarła dziewczynka " skoro dostali ją w stanie agonalnym idioto? Prof. Piotrowskiemu to mógłbyś co najwyżej sznurówki zawiązać, stworzył system intensywnej terapii dziecięcej w Łodzi i przez te 30 lat uratował życie wielu tysiącom dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:47 >skoro dostali ją w stanie agonalnym idioto? Licz się ze słowami doktorku:-) Zamiast siedzieć non stop na FK , lecz dzieci i poducz się... Zrezygnuj z zawodu,jak chcesz zostać podnóżkiem palikociarni... Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:53 Właśnie potwierdziłeś ... zidiocenie... Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:57 kzet69 napisał: > Właśnie potwierdziłeś ... zidiocenie... A ty, non stop, potwierdzasz tu na FK swoją głupotę i indolencję. Zajmij się niesieniem pomocy dzieciom, a nie politykowaniem z nakazu Palikota. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:09 Nadal czekam na odpowiedź, jakim prawem rzuciłeś oskarżenie na profesora Piotrowskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 11:53 I czekam na odpowiedź jakim prawem rzuciłeś oskarżenie na profesora Piotrowskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 12:21 Parolen:Acht und achtzig Professoren-Polen verloren(Otto von Bismarck) Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 12:36 cookies9 napisała: > >skoro dostali ją w stanie agonalnym idioto? > > Licz się ze słowami doktorku:-) Zamiast siedzieć non stop na FK , lecz dzieci i > poducz się... > Zrezygnuj z zawodu,jak chcesz zostać podnóżkiem palikociarni... Tylko dlaczego dostali ja w stanie agonalnym. To dziecko przedtem leczyła znachorka,znachor czy lekarze? Kto w tym dniu zadecydował,że do dziecka nie przyjedzie i kazał stosować okłady żeby zbić gorączkę? Znachor? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:13 Umiesz czytać? Przecież piszę od rana, że za tą tragedią stoi ustawa o ratownictwie i unicestwienie pomocy pediatrycznej. Odpowiedzialność ponosi, nie mający pojęcia dyletant z NPL i system, który wyrugował pediatrów z niesienia pomocy dzieciom w stanie zagrożenia życia... Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:16 kzet69 napisał: > Umiesz czytać? Przecież piszę od rana, że za tą tragedią stoi ustawa o ratownic > twie i unicestwienie pomocy pediatrycznej. Odpowiedzialność ponosi, nie mający > pojęcia dyletant z NPL i system, który wyrugował pediatrów z niesienia pomocy d > zieciom w stanie zagrożenia życia... ambulatorium odmówiło udzielenia pomocy. Prof. Piotrowski: - Nie mieści mi się w głowie, że lekarz z ambulatorium zbył proszącą o pomoc matkę. Powinien przyjechać, obejrzeć pacjenta i ocenić jego stan. Diagnoza na telefon to niedopuszczalny błąd. Cały tekst: wyborcza.pl/1,75248,13488417,Lekarz___Moge_przyjechac__ale_do_szpitala_dziecka.html?bo=1#ixzz2MTihlLlL Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:31 No właśnie, bo w tych ambulatoriach nie ma już pediatrów... i taki efekt, dziecko to nie dorosły, inna dynamika choroby... Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:34 > No właśnie, bo w tych ambulatoriach nie ma już pediatrów... i taki efekt, dziec > ko to nie dorosły, inna dynamika choroby... Nie jestem pediatrą i nie jestem nawet lekarzem a wiem, że choroby u małych dzieci często postępują znacznie szybciej niż u dorosłych i dlatego dzieci z wyraźnymi i pogarszającymi się objawami powinny natychmiast trafić do pediatry. Nie jestem też geriatrą i wiem, że dotyczy to także ludzi starych. Nie jestem internistą i wiem, że to samo dotyczy ludzi osłabionych długotrwała chorobą (dziewczynka był od miesiąca leczona antybiotykami - też jakiś "dobry" lekarz się trafił). Czy wymaganie takiego poziomu świadomości jaki ja mam od lekarza w ambulatorium to przesada? Nikt nie wymagał od niego leczenia dziecka, wręcz przeciwnie, byłby to błąd. Powinien on tylko potwierdzić ciężki stan dziecka i odesłać go do szpitala. Nie broń partacza. Niezależnie od tego, że system jest źle zorganizowany. Na przykład dlatego, że o wysłaniu karetki nie decyduje lekarz ale dyspozytor samochodów (to tak, jakby telefony do policji odbierała sprzątaczka a do straży pożarnej portier). Dlatego, że ilość lekarzy pediatrów jest zastraszająco mała (gerontologów w ogóle nie ma). Dlatego, ze brak odwagi na wprowadzenie symbolicznej opłaty za korzystanie z pomocy lekarza. Itd itp., ale w tej sprawie zwłaszcza lekarze powinni odciąć się od partaczy ze Skierniewic. Skierniewice to nie jest miasto dla chorych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:38 Portierzy i sprzątaczki są szkoleni pod kątem podejmowania decyzji o wysyłaniu zespołów wyjazdowych? Ta drobna złośliwość z przekręceniem dyspozytora na "dyspozytora samochodów" (żeby sie pewnie kojarzyło z dyspozytorem w bazie transportowej) też chyba trochę nie na poziomie... Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 21:41 > Ta drobna złośliwość z przekręceniem dyspozytora na "dyspozytora samochodów" Nie, nie. To są doświadczeni medycy, którzy mają doświadczenie w rozpoznawaniu ciężkich przypadków, którzy nie raz mieli do czynienia z pacjentami lekceważącymi ciężkie objawy i z takimi, którzy zawracają głowę katarem. Których wykształcenie powoduje, że w nietypowych przypadkach reagują ze zdwojoną uwagą :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:21 kzet69 napisał: > Umiesz czytać? Przecież piszę od rana, że za tą tragedią stoi ustawa o ratownic > twie i unicestwienie pomocy pediatrycznej. Odpowiedzialność ponosi, nie mający > pojęcia dyletant z NPL i system, który wyrugował pediatrów z niesienia pomocy d > zieciom w stanie zagrożenia życia... Kłamiesz. patrzysz przez okulary własnego korporacyjnego interesu, a nieudolność lekarską chcesz zamulić twierdzeniem ,że to wina ustawy. przejrzałem kilka rożnych forów ,gdzie temat jest poruszany i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia twoich zastrzeżeń . Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:29 Ty patrzysz poprzez fora, a ja poprzez codzienna praktykę na dziecięcym OIT i wiem o ile się pogorszyła jakość ratowania najmłodszych od czasu działania tej ustawy, w R-kach dziecięcych jeździli pediatrzy albo anestezjolodzy dziecięcy, na dodatek na pokładzie był respirator dostosowany do wentylacji pacjentów o wadze 8-25 kg, dorosłe respiratory, używane w S-kach nie mają PEEP co powoduje, że przywożą ci niby zaintubowanego niemowlaka, ale sinego z zapadniętymi płucami... Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:35 i znowu technicznymi detalami zamulasz sprawę w tym konkretnym przypadku. niechęć lekarza do ruszenia d.u.p.y nie wynika z ustawy. Gdyby ten lekarz przyjechał ale nie mógł pomóc .ze względów o których piszesz to tak przyznałbym ci rację. ale ten nawet się nie podniósł , może akurat jakąś wciągającą dyskusję na forum prowadził i nie chciał wątku stracić, całkiem prawdopodobne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:39 Ale przecież ja ci ni8e odmawiam racji, ten konkretny lekarz powinien ruszyć d..., bo diagnoza na telefon to skandal, tyle że jeszcze kilka lat temu w takiej sytuacji z matką nie rozmawiał by przypadkowy lekarz NPL (znając życie to rezydent z rodzinnej albo interny) tylko specjalista pediatra, który jak by usłyszał 41.5 stopnia i biegunka (klasyczne prodromy bakteryjnej sepsy) to by mu się światełko czerwone zapaliło... Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:46 kzet69 napisał: z matką nie rozmawiał by przypadkowy lekarz NPL (znając życie to rezydent z rodzinnej albo interny) tylko specjalista pediatra, który jak by usłyszał 41.5 stopnia i biegunka (klasyczne prodromy bakteryjnej sepsy) to by mu się światełko czerwone zapaliło... Matko, to dla innego lekarza biegunka i 41,5 stopnia to nie czerwone światło? Nawet dla laika który nie jest lekarzem te dwie informacje to znak, że jest bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:10 No widzisz... a dla internisty nie, bo u dorosłego jest zupełnie inna dynamika choroby niż u małego dziecka, tam wystarczy czopek w tyłek, zimne okłady i poranna wizyta w przychodni, u małego dziecka niekoniecznie... właśnie o tym piszę, ustawa o ratownictwie wyrugowała pediatrów z systemu ratownictwa i to są efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:37 To internista nie wie, że dzieci chorują inaczej niż dorośli? Nie żartuj. Nie studiowałem medycyny (jeżeli nie liczyć romansu ze studentką AM w czasie moich studiów) i o tym wiem, a internista po studiach medycznych i z dyplomem tego nie wie? To może już lepiej leczenie powierzyć cieciowi z portierni... Odpowiedz Link Zgłoś
hordol wyłożę ci to łopatologicznie 03.03.13, 14:06 oczywiscie ze winny jest konkretny lekarz który diagnozował telefonicznie poważne dolegliwosci. ale te wszystkie reformy organizacyjno-restrukturyzacyjno-prawn-finansowe którym podlega polska słuzba zdrowia powodują że opieka zdrowia działa coraz gorzej i gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: wyłożę ci to łopatologicznie 03.03.13, 14:12 No przecież piszę to samo że diagnozować na telefon może tylko kretyn, ale to nie tego kretyna wina że tam siedział bez jakiegokolwiek specjalistycznego zaplecza... Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:23 Jesteś śmieszny. Odpowiedzialny jest lekarz, który nie przyjął zgłoszenia, a nie ustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:31 adamusb napisał: > Jesteś śmieszny. > Odpowiedzialny jest lekarz, który nie przyjął zgłoszenia, a nie ustawa. Udaje,że nie czytał tego co powiedział prof. Piotrowski,na którego w innym przypadku sie powołuje. Tu leży przyczyna panie doktorze. Prof. Piotrowski: - Nie mieści mi się w głowie, że lekarz z ambulatorium zbył proszącą o pomoc matkę. Powinien przyjechać, obejrzeć pacjenta i ocenić jego stan. Diagnoza na telefon to niedopuszczalny błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:33 Ależ jedno nie wyklucza drugiego! Oczywiście, że lekarz diagnozujący na telefon to kretyn albo kamikadze, ale nie winą lekarzy jest że ustawa o ratownictwie skasowała doraźną pomoc pediatryczną... ten kretyn na dyżurze w NPL jest pochodną kretyńskiej ustawy... Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:40 kzet69 napisał: > Ależ jedno nie wyklucza drugiego! Oczywiście, że lekarz diagnozujący na telefon > to kretyn albo kamikadze, ale nie winą lekarzy jest że ustawa o ratownictwie s > kasowała doraźną pomoc pediatryczną... ten kretyn na dyżurze w NPL jest pochodn > ą kretyńskiej ustawy... Co ma qrwa ustawa do jak to nazwałeś lekarza kretyna? Albo jest się lekarzem, albo zmienia się zawód. A co do kompetencji ludzi w tym zawodzie to mam swoje zdanie i żadna ustawa nie jest temu winna. Przez niekompetencję lekarzy, półroczne dziecko było leczone na wszystko, tylko nie na to co faktycznie mu dolegało, dopóki nie trafił się jeden kompetentny lekarz, po jego badaniach i diagnozie, dziecko w ciągu dwóch tygodni wróciło do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:41 kzet69 napisał: > Ależ jedno nie wyklucza drugiego! Oczywiście, że lekarz diagnozujący na telefon > to kretyn albo kamikadze, ale nie winą lekarzy jest że ustawa o ratownictwie s > kasowała doraźną pomoc pediatryczną... ten kretyn na dyżurze w NPL jest pochodn > ą kretyńskiej ustawy... No widzisz. Przecież pisałem,że tego dziecka nie leczył znachor. Może mu się nie chciało po prostu tyłka ruszyć. Kiedy w dwa lata po zawale przyjechałem wieczorem do szpitala,z powodu bólów w okolicy klatki piersiowej, lekarz miał do mnie pretensje,że nie zjawiłem się na pogotowiu,które było w mojej miejscowości (przyjechałem do szpitala odległego o 15 km) licząc,że tam się mną zajmą? Pan doktor był zaspany, nie mógł mnie nawet osłuchać,gdyż nie miał przy sobie słuchawek,nie zbadał mi tętna i ciśnienia,nie wykonał mi żadnych badań,gdyż zajęty był głównie wyjaśnianiem mi mojej pomyłki. Po trzech minutach mu podziękowałem. To było 5 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:18 A co ma piernik do wiatraka? I naprawdę udajesz że nie rozumiesz? Tak a nie inaczej skonstruowany system ratownictwa odpowiada że dziecko diagnozował przez telefon kretyn a nie specjalista, bo pediatrów i doraźną pomoc pediatryczną ustawa z systemu wyrugowała. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:23 kzet69 napisał: > A co ma piernik do wiatraka? I naprawdę udajesz że nie rozumiesz? Tak a nie ina > czej skonstruowany system ratownictwa odpowiada że dziecko diagnozował przez te > lefon kretyn a nie specjalista, bo pediatrów i doraźną pomoc pediatryczną ustaw > a z systemu wyrugowała. Ty dalej swoje a przecież skupiłem się tylko na lekarzu. Gdyby ruszył doopę, dziecko pewnie by żyło. System zabraniał mu przyjechać do dziecka i postawić diagnozę na miejscu? To był lekarz dentysta? Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 14:41 > To był lekarz dentysta? Nie obrażaj stomatologów. Gdyby to był dentysta, pielęgniarka, salowa, hydraulik - to wiedzieliby, że małe dziecko, które ma ponad 40 stopni gorączki, biegunkę i którego stan się pogarsza a na dodatek od miesiąca bierze antybiotyki - musi natychmiast trafić do szpitala do pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 03.03.13, 13:27 Bardzo dobre są słowa Owsiaka,które podsumowują to, co się po raz kolejny wydarzyło... Owsiak z goryczą: Nie kosmici nam zagrażają, a ludzie. Klęski odnosimy w kontaktach z lekarzami . Mówimy zawsze, że gramy do końca świata i jeden dzień dłużej, i z goryczą stwierdzamy, że jeśli gdzieś osiągamy klęskę, to właśnie poprzez kontakty z samymi lekarzami. To jest najbardziej niesamowite wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13495502,Owsiak_z_gorycza__Nie_kosmici_nam_zagrazaja__Jesli.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś
hordol dodaj jeszcze 03.03.13, 14:00 że pediatrów w polsce jest mało, za malo i coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: dodaj jeszcze 03.03.13, 14:21 To też, gdy 3 lata temu likwidowano w Częstochowie pogotowie pediatryczne, ja mając 41 lat byłem... najmłodszym jeżdżącym pediatrą... Ale to szerszy problem, rezydentur specjalizacji, i .... opłacalności tej specjalizacji w porównaniu z innymi, temat - rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol hej ty mądralo 03.03.13, 12:14 jak ktos jest w agonii to raczej szanse na cud są nikłe Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: hej ty mądralo 03.03.13, 12:25 Polska służba zdrowia jest w agonii.A cudów nima! Odpowiedz Link Zgłoś
hordol patrzę na to wszystko poniekąd od środka 03.03.13, 12:36 jest coraz wiecej prawnych wymogów, standartów, przepisów , obwarowań legislacyjno-organizacyjnych mających zapewnic coraz wyzszą jakość opieki, fundusz jest coraz bardziej wymagający, restrykcyjny i egzekwujący, mamy ceryfikaty akredytacyjno-isowskie, stawiamy tysiące pieczątek i wpisów do dokumentacji wszystko to dla dobra pacjenta a per saldo całość działa coraz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: patrzę na to wszystko poniekąd od środka 03.03.13, 13:14 I patrz, jak odchodzimy od polityki a piszemy o sprawach zawodowych mogę się z tobą w 100% zgodzić... cud? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: patrzę na to wszystko poniekąd od środka 03.03.13, 13:36 nie tylko słuzba zdrowia ale całe państwo polskie jest przewlekle i postępująco coraz bardziej chore. nota bene z przewlekłymi chorobami można żyć długo choć standart tego życia jest coraz to gorszy ty wierzysz ze wyleczy je palikot a ja ze kaczynski, skądinąd nasza wiara to raczej naiwne wishfull thinking p.s. w pewnym znanym mi szpitalu w ramach poprawy jakości leczenia pielęgniarki i lekarze przybiją dodatkowo w tym roku jakieś 1, 5 - 2 mln pieczątek Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: hej ty mądralo 03.03.13, 12:52 zoil44elwer napisał: ....Polska służba zdrowia jest w agonii.A cudów nima! W agonii to jest ta część twojej głowy w której ludzie zazwyczaj posiadają mózg. Nigdzie na świecie, nawet w najbogatszych krajach świata nie jest tak że wszyscy są zadowoleni z poziomu opieki medycznej. Nawet jeśli są i pieniądze, i procedury i odpowiednia infrastruktura zawsze zdarza się ktoś, kto czegoś zaniedba - z lenistwa, indolecji czy wręcz z jakiegoś chwilowego zaćmienia. Lekarz, pielęgniarka czy dyspozytor to nie są niezawodne zaprogramowane automaty, to są tylko ludzie "i nic co ludzkie nie jest im obce". Powoli ale systematycznie rośnie długość życia Polaków - w ciągu ostatnich 20. lat wzrosła o niemal 10 lat (!) - jest to m.in. spowodowane coraz lepszą opieka medyczną, sprzętem i umiejętnościami personelu. W końcówce PRL-u jednorazowe strzykawki i igły były na wagę złota (tak zresztą jak słynny "każdy kłos"); dziś do każdego zabiegu związanego z injekcją pielęgniarka zakłada jednorazowe rękawiczki. Jeszcze niedawno zawał serca był praktycznie wyrokiem śmierci (czasem z nieco odroczonym terminem wykonania), dziś leczy się go rutynowo i skutecznie, a przeszczepy serca i innych narządów są już na porządku dziennym i nikt nie robi z tego sensacji. Itd. itp.....Mówienie zaś o agonii polskiej służby zdrowia tylko dlatego że jakiś kutas w białym fartuchu zlekceważył zgłoszenie o ciężkim stanie dziecka - bo albo właśnie miał kaca, albo pożarł się z żoną, albo był kutasem z natury jest po prostu idiotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: hej ty mądralo 03.03.13, 12:59 a najbardziej wq....e jest,ze politycy dobrze o tym wiedzą , ale cynicznie wykorzystują takie przypadki dla chwili poklasku u takich jak "mądrala" Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: hej ty mądralo 03.03.13, 13:25 Nie do końca racja, ustawa o ratownictwie skasowała fachową pomoc pediatryczną w przypadkach zagrożenia życia u dzieci i mamy tego efekty, chirurg czy anestezjolog nie ma pojęcia o pediatrii, tak samo jak ja nie mam pojęcia o kardiologii i nie pcham się do pracy z takimi pacjentami... Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: hej ty mądralo 03.03.13, 13:29 kzet69 napisał: > Nie do końca racja, ustawa o ratownictwie skasowała fachową pomoc pediatryczną > w przypadkach zagrożenia życia u dzieci i mamy tego efekty, chirurg czy anestez > jolog nie ma pojęcia o pediatrii, tak samo jak ja nie mam pojęcia o kardiologii > i nie pcham się do pracy z takimi pacjentami... > ale jak ci się taki pacjent trafi ,to co zrobisz ? powiesz ja i tak nie pomogę olewam to ? a tak nawiasem to co robią pediatrzy w pogotowiu? dorabiają sobie tylko czy niosą pomoc.... Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: hej ty mądralo 03.03.13, 13:35 PEDIATRÓW W POGOTOWIU już nie ma właśnie na mocy ustawie o ratownictwie, a jak dyżurowałem swego czasu w NPL, to każdego pacjenta kardiologicznego odsyłałem ciupasem na SOR, nie moja działka i nie zamierzam się mądrzyć w tym czego nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: hej ty mądralo 03.03.13, 13:41 pytam bo 3 lata temu właśnie pediatra mnie ciupasem ..................... :-))) może to ty nawet :-)) a od kiedy ta niby "zbrodnicza" ustawa obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: hej ty mądralo 03.03.13, 13:59 pewnie sie nie doczekasz odpowiedzi, bo się okaże, że to nie wina Arłukowicza, tylko jego poprzedników i cały misterny plan Kzeta pójdzie w pi..u. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: hej ty mądralo 03.03.13, 14:51 > PEDIATRÓW W POGOTOWIU już nie ma właśnie na mocy ustawie o ratownictwie, a jak > dyżurowałem swego czasu w NPL, to każdego pacjenta kardiologicznego odsyłałem c > iupasem na SOR, nie moja działka i nie zamierzam się mądrzyć w tym czego nie zn > am... I tak samo małe dzieci z czymkolwiek innym niż banalny katar powinny być ciupasem odsyłane do pediatry na dyżurze. Co nie zmienia faktu, że pediatrów jest przerażająco mało. To śmiechu warte, żeby opieką nad dziećmi (także zdrowymi) zajmował się lekarz ogólny. A że system jest chory, to wiem. Kiedy mój syn mając 4 lata złamał rękę, pojechałem do szpitala. Zrobiono mu zdjęcie, obejrzeli je dyżurny traumatolog z pediatrą, stwierdzili złamanie kości promieniowej bez przemieszczenia - po czym odesłali nas do szpitala 30km dalej. Bo wprawdzie nie mieliby problemu z założeniem gipsu, ale ich szpital nie miał limitów na taki zabieg... Ale wady systemu to zupełnie inna sprawa niż partacze ze Skierniewic, którzy w najlepszym systemie popełniliby takie same zaniechania. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Sami robicie to, co tamci. 03.03.13, 12:27 Taka sytuacja w systemie obsadzonym profesjonalistami w ogole nie zdarzylaby sie. I to jest tragiczne. Zreszta - wystarczy przejrzec zdarzenia z ostatnich lat. To jest powazna sprawa dla ludzi odpowiedzialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zbysio45 Kiedy ten nieudolny rzad Tuska bedzie zdymisjonowa 03.03.13, 13:19 Wszystko juz w panstwie przestało normalnie działac zaczynajac od koleji po przez budowe drog do pogotowia ratunkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia_z_palacu Zbysiu.. spieprzaj hieno politykować gdzie indziej 03.03.13, 14:45 To są akurat, podły kretynie, skutki błędów w waszej, pisuarowej ustawie o ratownictwie z września 2006 www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/282 Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno 7 lat uplywa. 03.03.13, 16:28 W mniej wiecej dwa lata zbudowano przed wojna gmach Politechniki Warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: cyniczne granie śmiercią dziecka. 04.03.13, 08:38 zapytam, intencje Owsiaka są szczere czy lans? cyniczny. Odpowiedz Link Zgłoś