Dodaj do ulubionych

Akcja "pieprz radary"

04.03.13, 14:03
Cytuję za Onetem :
"..........Pozbawmy radarowych złodziei łupu z naszych mandatów. Niech sami zapłacą za radary, które nie służą podniesieniu bezpieczeństwa, lecz wyłącznie napędzaniu zysków złodziejskim budżetom!". 4 marca ruszył "Włoski strajk polskich kierowców". Do akcji na Facebooku przyłączyły się rzesze polskich kierowców.
Polski internet aż huczy od haseł nawołujących do walki z planami ministra finansów. Obecnie coraz większą popularność zdobywa akcja zorganizowana przez Roberta "Rebelianta" Szmarowskiego, który m.in. na Facebooku nawołuje do "pozbawienia radarowych złodziei łupu z naszych mandatów".
To właśnie Rebeliant zorganizował pierwszy w Polsce włoski strak kierowców. Chodzi o gorliwe przestrzeganie ograniczeń prędkości tak, by dochody z mandatów zaplanowane w budżecie państwa przez ministra finansów były jak najniższe......"
koniec cytatu

No cóż , osobiście bardzo się cieszę, że wzrośnie bezpieczeństwo na drogach - o ile akcja się uda.
Ale smutne jest to , ze trzeba aż akcji internetowej , aby prawo było przestrzegane. Przecież to powinna być oczywista oczywistość- jest ograniczenie- jedziemy z dopuszczalna prędkością.
Niestety w Polsce przekraczanie dopuszczalnej prędkośći (czyli łamanie prawa)jest społecznie akceptowalne a nawet popierane.
Obserwuj wątek
    • mietowe_loczki nie wierzę... 04.03.13, 14:18
      > To właśnie Rebeliant zorganizował pierwszy w Polsce włoski strak kierowców. Cho
      > dzi o gorliwe przestrzeganie ograniczeń prędkości tak, by dochody z mandatów za
      > planowane w budżecie państwa przez ministra finansów były jak najniższe......"
      > koniec cytatu

Słuchaj, wiem, że to, co za chwilę napiszę, będzie szokujące, dlatego weź sobie coś na uspokojenie, a przede wszystkim usiądź: zmuszenie kierowców do przestrzegania przepisów i zdjęcia nogi z gazu to jeden z głównych celów akcji radarowej, jeśli nie najgłówniejszy. Kierowcy przestrzegający przepisów NIE ZROBIĄ nikomu na złość. Naprawdę. Szkoda tylko, że skończy się na zwykłym pieprzeniu, a rzeczywistość zaskrzeczy, kiedy przez następnego debila zginie dziecko na przejściu dla pieszych.

> "Rebelianta"

Hahahahah. Chyba nie można bardziej pretensjonalnie. Niech zgadnę poglądy polityczne tego przedstawiciela pryszczatej gimbazy.
      • pakules Re: nie wierzę... 04.03.13, 14:24
        Może i rządzący dostosują się do obowiązującego prawa i nie będą jeździć po Wawie 120/h
        • mietowe_loczki Re: nie wierzę... 04.03.13, 14:49
          pakules napisał(a):

> Może i rządzący dostosują się do obowiązującego prawa i nie będą jeździć po Wa
          > wie 120/h

Szczerze w to wątpię. Trudno oczekiwać od zwykłego kierowcy, że nagle przestanie wykonywać polecenia swoich szefów i zacznie przestrzegać przepisów, prawda...?
          • pakules Re: nie wierzę... 04.03.13, 15:02
            Rządzący maja swoją akcję " Pieprz mandaty" niech jelonki płacą.
            • mietowe_loczki Re: nie wierzę... 04.03.13, 15:04
              pakules napisał(a):

> Rządzący maja swoją akcję " Pieprz mandaty" niech jelonki płacą.

No tak, przecież trudno wymagać, żeby płacili kierowcy rządzących, którzy z polecenia swoich pryncypałów łamią przepisy, prawda...?
              • pakules Re: nie wierzę... 04.03.13, 15:12
                Tja, fajne tłumaczenie, może sprzedasz je taksówkarzom, albo jeżdżącym samochodami służbowymi... zawsze mogą powiedzieć to nie jak to klient mi kazał albo szef.
                • mietowe_loczki Re: nie wierzę... 04.03.13, 15:19
                  pakules napisał(a):

> Tja, fajne tłumaczenie, może sprzedasz je taksówkarzom, albo jeżdżącym samochod
                  > ami służbowymi... zawsze mogą powiedzieć to nie jak to klient mi kazał albo sze
                  > f.

Niestety, bardzo nietrafne porównanie. Chcesz powiedzieć, że kierowcy polityków łamią przepisy sami z siebie?
                  • pakules Re: nie wierzę... 04.03.13, 15:28
                    A jakie to ma znaczenie? Czy jak jedziesz pijana i powiesz że szef Ci kazał pić to policja Cię usprawiedliwi? Kto prowadzi auto i łamie przepisy powinien płacic mandaty i usprawiedliwienia nie ma. Jak mój pasażer nie zapnie pasów policji tez to nie interesuje, mandat dostanę ja.
                    • mietowe_loczki Re: nie wierzę... 04.03.13, 15:33
                      pakules napisał(a):

> A jakie to ma znaczenie?

Jak to jakie? A w tym wpisie pisałeś o władzy, czy o jej kierowcach?
                      forum.gazeta.pl/forum/w,28,142953263,142953726,Re_nie_wierze_.html
                      > Czy jak jedziesz pijana i powiesz że szef Ci kazał pić
                      > to policja Cię usprawiedliwi? Kto prowadzi auto i łamie przepisy powinien pła
                      > cic mandaty i usprawiedliwienia nie ma.

To po co krytykowałeś władzę za jazdę 120 km/h przez Warszawę, zamiast przyczepić się do kierowców rządzących? Władza siedziała za kierownicą osobiście?
      • remik.bz Re: nie wierzę... 04.03.13, 14:43
        mietowe_loczki napisała:

>>
        > Słuchaj, wiem, że to, co za chwilę napiszę, będzie szokujące, dlatego weź sobie
        > coś na uspokojenie, a przede wszystkim usiądź: zmuszenie kierowców do przestrz
        > egania przepisów i zdjęcia nogi z gazu to jeden z głównych celów akcji radarowe
        > j, jeśli nie najgłówniejszy. Kierowcy przestrzegający przepisów NIE ZROBIĄ niko
        > mu na złość.

Toż wielokrotnie pisałem , ze akcja radarowa to jedno z niewielu działań rządu Tuska , które akceptuję i popieram.
        PS zawsze zastanawiałem sie jak to jest ,ż e różni "bohaterowie kierownicy" przekraczający dopuszczalne prędkości o kilkadziesiąt kilometrów ( z komentarzem - przeciez 50 km/h nie da sie jechać) za granica jakoś pokornieją , przestrzegaja ograniczeń i nawet okazuje się , że "da sie jechać wolno".

Naprawdę. Szkoda tylko, że skończy się na zwykłym pieprzeniu,

Pewnie tak będzie. No to będą mandaty i niestety ofiary piratów.

• wanda43 Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:00
      Poszłam dalej. Samochod do garazu, a ja albo z kijami, albo rowerkiem. Do stolycy SKM-ką i po sprawie. Wiecej ruchu, wiecej zdrowia. Na mnie nie zarobią!
      • mietowe_loczki Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:02
        wanda43 napisała:

> Poszłam dalej. Samochod do garazu, a ja albo z kijami, albo rowerkiem. Do stoly
        > cy SKM-ką i po sprawie. Wiecej ruchu, wiecej zdrowia.

Otóż to!

> Na mnie nie zarobią!

Czyli wcześniej miałaś ciężką nogę?
        • wanda43 Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:20
          Hm, czy ja wiem? Raczej nie, choc nie powiem, czasem lubie sobie przydusić. Moze to sprawa fartu, ale na te ponad 30 lat jezdzenia tylko raz dostalam mandat, bo sie zalapalam na suszarke.
      • pakules Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:08
        Fajnie ale nie każdy tak może. Ja muszę jeździć autem bo nie ogarnął bym obowiązków. ale od 15 lat ani jednego punktu i nawet złotóweczki mandatu. Dziad ze mnie a nie patriota.
    • zgred-zisko Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:06
      Proponuję rozszerzenie taj akcji na "pieprz sądy i prokuratorów"
      Proponuję strajk włosku polegający na powstrzymaniu się od kradzieży, rozbojów, gwałtów, fałszerstw itp. Niech stracą robotę i idą handlować pietruszką.
      • mietowe_loczki Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:12
        zgred-zisko napisał:

> Proponuję rozszerzenie taj akcji na "pieprz sądy i prokuratorów"
        > Proponuję strajk włosku polegający na powstrzymaniu się od kradzieży, rozbojów,
        > gwałtów, fałszerstw itp.

Borze, ale dadzą popalić temu Tusku :D:D:D
    • humbak Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:08
      Ha, można się też spodziewać spadku średniego spalania, więc dodatkowo ukarzą rząd mniejszymi wpyłwami z podatków (i innych) od paliwa:)
    • cookies9 Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:19
      A pieprz sobie:-) w cywilizowanym świecie fotoradar ,to konieczność dla poprawy warunków
      bezpieczeństwa na drogach...
      • remik.bz Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 20:11
        cookies9 napisała:

> A pieprz sobie:-)
        Ja nie łamię prawa, więc nie wiem o co Ci chodzi.

w cywilizowanym świecie fotoradar ,to konieczność dla poprawy
        > warunków
        > bezpieczeństwa na drogach...

Toż wiem . A gdy apeluję o to bezpieczeństwo to od "Wolaków gópich" wyzywany jestem.
        Pewnie o bezpieczeństwo tylko zwolennikom władzy ukochanej PO wolno apelować. Opozycja jak wiadomo zawsze gópio gada
    • pis_da_deby Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 15:28
      remik.bz napisał:

> To właśnie Rebeliant zorganizował pierwszy w Polsce włoski strak kierowców. Cho
      > dzi o gorliwe przestrzeganie ograniczeń prędkości tak, by dochody z mandatów za
      > planowane w budżecie państwa przez ministra finansów były jak najniższe......"

Wiecej takich "rebeliantow"
      • remik.bz Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 20:15
        pis_da_deby napisał:

>> Wiecej takich "rebeliantow"

Popieram.
        Boję się tylko ,ze moje poparcie jako "człowieka opozycji" zostanie potraktowane tak jak każda akcja opozycji czyli :- "to co opozycja mówi jest zawsze gópie ".
    • behemot17-13 Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 16:21
      że zapytam, ta akcja nieposłuszeństwa (lub zdyscyplinowania) jest wirtualna czy realna? i kolejne zapytanko, rękę trzymacie na kierownicy czy na myszce? proponuję następną akcję - pieprz tory, kocham potwory.
      • remik.bz Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 20:12
        behemot17-13 napisał:

> że zapytam, ta akcja nieposłuszeństwa (lub zdyscyplinowania) jest wirtualna czy
        > realna? i kolejne zapytanko, rękę trzymacie na kierownicy czy na myszce? propo
        > nuję następną akcję - pieprz tory, kocham potwory.

A o kogo to pytanie? Chyba nie do mnie.
        • behemot17-13 Re: Akcja "pieprz radary" 04.03.13, 20:29
          nie do Ciebie, rzecz jasna. do potworków wirtualnych. nie ma nic bardziej śmiesznego, jak sprężanie się przed klawiaturą, by wymyślić tego typu akcje.
    • gambit_smolenski2 we Francji jeden gość skasował radar koparką 04.03.13, 16:44
      Hehe...

forum.gazeta.pl/forum/w,20,142955511,142955511,Radar_polityczny_symbol_systemu_.html
    • niematentego ble, ble, ble... 04.03.13, 21:34

• bryt.bryt trzeba byc niezlym burakiem ... 04.03.13, 21:42
      ... zeby oglaszac taka akcje.
    • nazimno Tylko radary? 04.03.13, 22:20
      Nie mozna sie tak samoograniczac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka