Dodaj do ulubionych

Rogale Marcinskie

23.10.10, 20:20
Moje Panie, otoz od 3 lat mieszkam z pewnym Marcinem jakiego raczylam szczodrobliwie awansowac w tymze okresie na mojego malzonka.

Jako, ze pochodze z okolic Poznania totez za szczyt honoru uwazam iz musze zaserwowac domowemu Marcinowi: Rogale Marcinskie. Regularnie wloke w walizce z Polski bialy mak itd aby w pelni listopada uraczyc go rogalami marcinskimi jakie lubi.
No i robilam je z roznych przepisow w necie i wychodzily ..."takie sobie".

Zastanawiam sie czy ktoras z doswiadczonych w rogalikach Pan ma jakis wspanialy przepis na Rogale Marcinskie ktory jesli nie jest najlepiej cichcem wykradziony od slynnych cukiernikow w Poznaniu to chociaz jest superwyprobowany.....
Z gory serdecznie dziekuje za podanie go:)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Rogale Marcinskie 23.10.10, 20:33
      wyszukarka forumowa wypluwa poczawszy od roku 2004 kilkadziesiat watkow na ten temat.
      sadze, ze oprocz odsylania do googla jakis wyprobowany przepis sie w nich znajdzie :)
      • princesswhitewolf Re: Rogale Marcinskie 23.10.10, 21:13
        a nie napisalam ze probowalam 3 wersje juz z netu ??? Znowu nie czytasz.
        zalozylam ten watek bo czesto zgodnym chorem wiekszosc przychyla sie ku jakiemus przepisowi

• Gość: Aasia Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą idealne IP: 77.236.3.* 23.10.10, 20:51
      zamierzam powtórzyć w tym roku :-)
      mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html
      Pozdrowienia
      Joanna
      • princesswhitewolf Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 23.10.10, 21:14
        oo tego nie robilam. Dzieki Aasia. Ktos jeszcze zna ten przepis z doswiadczenia poza Asia?
        • princesswhitewolf Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 23.10.10, 21:18
          Dorotus przepis ma troche mniej skladnikow od tego tradycyjnego certyfikowanego jaki powinien miec nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Hmm w zasadzie mozna dodac... te daktyle czy figi do tamtego
          • marciasek Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 23.10.10, 23:55
            a gdzie się kupuje biały mak? Tzn. że w Poznaniu to się domyślam ;) ale może ktoś go widział gdzieś w netowych sklepach - ?
            • princesswhitewolf Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 24.10.10, 00:10
              Nie uszczesliwi cie moja odpowiedz:/
              Ja kupuje od lat w tym samym warzywniaku w Grodzisku Wielkopolskim 3 kg od razu za kazdym razem. Wloke to w walizce. Wsadzam je do pojemnikow cisnieniowych i odsysam powietrze.
              • princesswhitewolf Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 24.10.10, 00:13
                Przydasiowa sprzedaje bialy mak:
                www.przydasiownia.pl/bialy-mak-1-kg-cat-52-id-440.aspx
                • Gość: HM Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal IP: *.acn.waw.pl 24.10.10, 12:18
                  Poza wyglądem nie ma żadnej różnicy, jeśli użyjesz czarnego maku
                  • Gość: pies-li-kot Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 12:32
                    Bzdura totalna.
                    Spróbuj prawdziwego marcinskiego rogala, ok. 11 listopada na pewno w "Piotrze i Pawle" kupisz. Sądząc po IP, mieszkasz w W-wie?
                    Smacznego:)
            • Gość: pies-li-kot Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 12:29
              A może mieszkasz w mieście, gdzie swój sklep ma "Piotr i Paweł"?
              • marciasek Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 24.10.10, 19:39
                niestety, nie - Kraków :(
            • elaichi Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 24.10.10, 18:57
              mozna tez probowac w sklepach indyjskich
              • marciasek Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal 24.10.10, 19:40
                Och, żeby jeszcze był tu gdzies sklep indyjski... :)
                Bo ja ten biały mak to przy okazji do indyjskiej kuchni właśnie też chciałam używać.
                Idę do tej przydasiowej, może znajdę.
                • Gość: pies-li-kot Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 20:36
                  marciasek @
        • Gość: pies-li-kot Re: Niezawodna Dorotus - piekłam - wychodzą ideal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 12:42
          Piekłam rogale z tego przepisu - moim zdaniem ciasto powinno być bardziej półfrancuskie, może po prostu duńskie (takiej wersji nie próbowałam)?
          Dodatek daktyli i fig, a także rodzynek wydaje mi się zbędny (raczej nie wyczuwa się tych składników w rogalach z certyfikatem, ale oryginalnego przepisu nie znam więc kto wie;) Nadzienie jest raczej makowo-orzechowo-migdałowe i w tym kierunku bym podążała.
          Zresztą corocznie na łamach lokalnej prasy toczą się spory o ten jedyny, doskonały smak, a de gustibus...
    • fettinia Re: Rogale Marcinskie 26.10.10, 12:11
      Mam przepis z gazety z zeszlego roku mistrza cukiernictwa z Poznania Grzegorza Strozaka.
      Ale od razu pisze-nie sprawdzilam jeszcze bo nie mam bialego maku:D
      Jesli chcesz to wstukam przepis w wolnej chwili:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka