Dodaj do ulubionych

Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufanie

07.05.13, 08:03
www.tvn24.pl/biernacki-premier-dal-mu-wolna-reke,323789,s.html
Liczę , że będzie prowadził deregulację skuteczniej niż Gowin a przede wszystkim reformę sądownictwa.
Obserwuj wątek
    • woda_woda Deregulacja? 07.05.13, 08:23
      No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego, notariusza czy taksówkarza, to pierwsze pytanie, jakie zadam będzie: "czy ma pan uprawnienia?"
      • wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:30
        woda_woda napisała:

> No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego, notariusza czy
        > taksówkarza, to pierwsze pytanie, jakie zadam będzie: "czy ma pan uprawnienia?"
        Skoncentruj się i sformułuj swoją myśl ponownie.
        • woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:31
          wiosnaludzikow napisał:

> Skoncentruj się i sformułuj swoją myśl ponownie.

Wytłumacz, czego nie zrozumiałeś.
          • wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:43
            woda_woda napisała:
            > > Skoncentruj się i sformułuj swoją myśl ponownie.
            > Wytłumacz, czego nie zrozumiałeś.
            :)
            ...a Ty wytłumacz dlaczego myślę teraz o tym o czym myślę.
            Wypij mocną kawę i dopiero wtedy wróć do kompa.
            • woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:53
              wiosnaludzikow napisał:

> ...a Ty wytłumacz dlaczego myślę teraz o tym o czym myślę.

Mam ciekawsze zajęcia, niż zajmowanie się tobą.
              • wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:59
                woda_woda napisała:

> Mam ciekawsze zajęcia, niż zajmowanie się tobą.
                Nareszcie zrozumiałaś ! No właśnie to Ci sugeruję abyś zajęła się sobą.
      • wariant_b Re: Deregulacja? 07.05.13, 11:18
        woda_woda napisała:
        > No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego...

Jeśli teraz zorganizujesz wycieczkę, np. autobusową, to pilot tej wycieczki
        będzie mógł być przewodnikiem po każdym zwiedzanym mieście.
        I będzie, ponieważ takie rozwiązanie jest najtańsze dla organizatora i uczestników.
        Jedynie muzea zawrą koszt własnego przewodnika w cenach biletów grupowych.
        • woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 11:46
          wariant_b napisał:

Nie pojadę na wycieczkę z "przewodnikiem po każdym mieście". Po co?
          • wariant_b Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:11
            woda_woda napisała:
            > Nie pojadę na wycieczkę z "przewodnikiem po każdym mieście". Po co?

Nie po co? tylko dlaczego? - bo takie wycieczki głównie będą w ofertach.
            Wychodzi taniej, a nie wszyscy uczestnicy są zainteresowani zwiedzaniem.
            • woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:15
              Taniej zwykle wychodzi drożej. Płacić komuś, kto nie daje gwarancji kompetencji to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Lepiej kupić sobie przewodnik - książeczkę za parę złotych.
            • woda_woda Jeszcze coś :) 07.05.13, 12:18
              > nie wszyscy uczestnicy są zainteresowani zwiedzaniem.

Bilte na Polski Bus można kupić od złotówki plus rezerwacja :)
              www.polskibus.com/about_polskibus
              Plus książeczka - przewodnik. Po co przepłacać?
          • ayran Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:19
            Abstrahując od przykładu notariusza, którego to zawodu deregulacja wydaje mi się mocno dyskusyjna, a nawet kompletnie bezdyskucyjna, to jeśli chodzi np. o przewodnika, to ja od takiego nie wymagałbym państwowego certyfikatu, a raczej certyfikat zupełnie niepaństwowy, np. wydany przez jakieś miejscowe stowarzyszenie.
            • woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:20
              Ważne, żeby mieć gwarancję, że płacicmy osobie kompetentnej.
              • ayran Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:24
                Tak, ale deregulacja w przypadku przewodników turystycznych oznacza zwolnienie od obowiązku nabywania państwowych uprawnień.
                • woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:26
                  ayran napisał:

> Tak, ale deregulacja w przypadku przewodników turystycznych oznacza zwolnienie
                  > od obowiązku nabywania państwowych uprawnień.

Nie przekazując jednocześnie tego obowiązku na organizacje lokalne. Przewodnikiem może więc być pan Karol z naprzeciwka.
                  • woda_woda Efekt będzie następujący. 07.05.13, 12:29
                    Wzrosną ceny usług fachowców, ludzie - wybierając tanią opcję - płacić będą różnym naciągaczom. Obawiam się.
                    • ayran Re: Efekt będzie następujący. 07.05.13, 12:38
                      Mimo wszystko ryzyko związane z negatywnymi skutkami niewystarczających kwalifikacji przewodnika nie wydaje mi się czymś, o co warto kruszyć kopie.
                      Polskie wycieczki po Wilnie i okolicach oprowadzają niemal wyłącznie przewodnicy bez formalnych uprawnień, natomiast na ogół mówiący po polsku i znacznie lepiej niż Litwini roizumiejący oczekiwania polskich turystów.
                    • woda_woda Zobaczmy "prewodnik górski". 07.05.13, 12:39
                      2) art. 138d otrzymuje brzmienie:
                      „Art. 138d. § 1. Kto, podejmując zadania przewodnika górskiego na określonym obszarze górskim lub zadania polegające na prowadzeniu i szkoleniu turystów podczas wyjść wspinaczkowych i alpinistycznych oraz zjazdów narciarskich i snowboardowych, a także podczas pokonywania stromych koryt rwących potoków górskich i wodospadów przy użyciu technik alpinistycznych bez sprzętu pływającego (canyoning), wprowadza w błąd co do posiadanych uprawnień, posiadanych certyfikatów lub odbytych szkoleń, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.

Inaczej mówiąc, pan Karol z naprzeciwka może prowadzić górskie wycieczki, aby tylko nie kłamał, że ma uprawnienia.

To jest niebezpieczny absurd.
                      • woda_woda Zobaczmy "trener sportowy". 07.05.13, 12:42
                        3. Trenerem lub instruktorem sportu w sportach, w których działają polskie związki sportowe, może być osoba, która: 1) ukończyła 18 lat; 2) posiada co najmniej wykształcenie średnie; 3) posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu; 4) nie była karana za przestępstwa, o których mowa w art. 46-50, lub określone w rozdziale XIX, XXIII, z wyjątkiem art. 192 i 193, rozdziale XXV i XXVI ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U Nr 88, poz. 553, z późn. zm.41)).”;

"posiada co najmniej wykształcenie średnie; 3) posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu"

Kto będzie to sprawdzał?
                        • ayran Re: Zobaczmy "trener sportowy". 07.05.13, 12:59
                          Franciszek Smuda raczej nie ma wykształcenia średniego. Jeśli to kiepski przykład, bo za mało sukcesów trenerskich, to Franz Beckenbauer też nie ma.
        • wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:20
          wariant_b napisał:

> woda_woda napisała:
          > > No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego...
          >
          > Jeśli teraz zorganizujesz wycieczkę, np. autobusową, to pilot tej wycieczki
          > będzie mógł być przewodnikiem po każdym zwiedzanym mieście.
          > I będzie, ponieważ takie rozwiązanie jest najtańsze dla organizatora i uczestni
          > ków.
          > Jedynie muzea zawrą koszt własnego przewodnika w cenach biletów grupowych.
          Dokładnie Tak !
          • wariant_b Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:29
            wiosnaludzikow napisał:
            > Dokładnie Tak !

Widzę, że też masz wśród znajomych przewodników miejskich.
    • obraza.uczuc.religijnych Oby zderegulował zawód księdza. 07.05.13, 08:58
      Będę mu w tym kibicował bo nie rozumiem dlaczego ta zawodowa korporacja stawia jakieś wymogi przed kandydatami i powoduje że jest to stan zamknięty w którym zawód przechodzi w istocie z ojca na syna.
      • wiosnaludzikow Re: Oby zderegulował zawód księdza. 07.05.13, 09:00
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Będę mu w tym kibicował bo nie rozumiem dlaczego ta zawodowa korporacja stawia
        > jakieś wymogi przed kandydatami i powoduje że jest to stan zamknięty w którym z
        > awód przechodzi w istocie z ojca na syna.
        Ty nie rozumiesz wielu innych, prostych rzeczy. Nie tylko tej.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Oby zderegulował zawód księdza. 07.05.13, 09:03
          Ja tam się cieszę że dałeś się złapać na ten pr o deregulacji.
      • woda_woda Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:03
        Może wtedy stałaby się choć trochę sympatyczna :)
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:12
          To VIP, nie podlega deregulacji ani inwigilacji.
          • wiosnaludzikow Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:22
            obraza.uczuc.religijnych napisał:

> To VIP, nie podlega deregulacji ani inwigilacji.
            No widzisz. Tamtego wątku z VIPem też nie zrozumiałeś :(
            ....przeczytaj jeszcze raz a może tym razem uda Ci się pojąć ten wątek o VIPie.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:29
              Tak tak śmieszny człowieczku, nikt cię nie rozumie, biedaku...
        • wiosnaludzikow Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:21
          Władowujesz tylko swoje frustracje ponieważ nie podoba Ci się ten Minister. Jednak miej odwagę i napisz to wprost. Nie lękaj się.
    • wanda43 Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 12:41
      Nigdy nie zaufam żadnemu politykowi, ktory dwóm panom słuzy. Albo sie służy interesom watykanskiej osmiornicy Opus Dei, albo państwu i obywatelom.
      • wiosnaludzikow Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 15:28
        wanda43 napisała:

> Nigdy nie zaufam żadnemu politykowi, ktory dwóm panom słuzy. Albo sie służy int
        > eresom watykanskiej osmiornicy Opus Dei, albo państwu i obywatelom.
        No to jesteś zdeklarowaną przeciwniczką Kwaśniewskiego i Siwca.
        • wanda43 Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 18:40
          Kwasniewski i Siwiec w Opus Dei? Kpisz, czy o droge pytasz?
    • sclavus Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 18:46
      a nie dlatego, że nie zgodzi się, ani na związki partnerskie, ani na in vitro, ani na - co byłoby szaleństwem - na złagodzenie ustawy aborcyjnej, ani na złagodzenie ciężarów państwa wobec kościoła????
    • 6.maja.2013 Deregulację czego? 07.05.13, 20:12
      O jaką deregulację chodzi i czego ma dotyczyć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka