wiosnaludzikow 07.05.13, 08:03 www.tvn24.pl/biernacki-premier-dal-mu-wolna-reke,323789,s.html Liczę , że będzie prowadził deregulację skuteczniej niż Gowin a przede wszystkim reformę sądownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woda_woda Deregulacja? 07.05.13, 08:23 No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego, notariusza czy taksówkarza, to pierwsze pytanie, jakie zadam będzie: "czy ma pan uprawnienia?" Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:30 woda_woda napisała: > No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego, notariusza czy > taksówkarza, to pierwsze pytanie, jakie zadam będzie: "czy ma pan uprawnienia?" Skoncentruj się i sformułuj swoją myśl ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:31 wiosnaludzikow napisał: > Skoncentruj się i sformułuj swoją myśl ponownie. Wytłumacz, czego nie zrozumiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:43 woda_woda napisała: > > Skoncentruj się i sformułuj swoją myśl ponownie. > Wytłumacz, czego nie zrozumiałeś. :) ...a Ty wytłumacz dlaczego myślę teraz o tym o czym myślę. Wypij mocną kawę i dopiero wtedy wróć do kompa. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:53 wiosnaludzikow napisał: > ...a Ty wytłumacz dlaczego myślę teraz o tym o czym myślę. Mam ciekawsze zajęcia, niż zajmowanie się tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 08:59 woda_woda napisała: > Mam ciekawsze zajęcia, niż zajmowanie się tobą. Nareszcie zrozumiałaś ! No właśnie to Ci sugeruję abyś zajęła się sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Deregulacja? 07.05.13, 11:18 woda_woda napisała: > No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego... Jeśli teraz zorganizujesz wycieczkę, np. autobusową, to pilot tej wycieczki będzie mógł być przewodnikiem po każdym zwiedzanym mieście. I będzie, ponieważ takie rozwiązanie jest najtańsze dla organizatora i uczestników. Jedynie muzea zawrą koszt własnego przewodnika w cenach biletów grupowych. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 11:46 wariant_b napisał: Nie pojadę na wycieczkę z "przewodnikiem po każdym mieście". Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:11 woda_woda napisała: > Nie pojadę na wycieczkę z "przewodnikiem po każdym mieście". Po co? Nie po co? tylko dlaczego? - bo takie wycieczki głównie będą w ofertach. Wychodzi taniej, a nie wszyscy uczestnicy są zainteresowani zwiedzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:15 Taniej zwykle wychodzi drożej. Płacić komuś, kto nie daje gwarancji kompetencji to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Lepiej kupić sobie przewodnik - książeczkę za parę złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Jeszcze coś :) 07.05.13, 12:18 > nie wszyscy uczestnicy są zainteresowani zwiedzaniem. Bilte na Polski Bus można kupić od złotówki plus rezerwacja :) www.polskibus.com/about_polskibus Plus książeczka - przewodnik. Po co przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:19 Abstrahując od przykładu notariusza, którego to zawodu deregulacja wydaje mi się mocno dyskusyjna, a nawet kompletnie bezdyskucyjna, to jeśli chodzi np. o przewodnika, to ja od takiego nie wymagałbym państwowego certyfikatu, a raczej certyfikat zupełnie niepaństwowy, np. wydany przez jakieś miejscowe stowarzyszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:20 Ważne, żeby mieć gwarancję, że płacicmy osobie kompetentnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:24 Tak, ale deregulacja w przypadku przewodników turystycznych oznacza zwolnienie od obowiązku nabywania państwowych uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:26 ayran napisał: > Tak, ale deregulacja w przypadku przewodników turystycznych oznacza zwolnienie > od obowiązku nabywania państwowych uprawnień. Nie przekazując jednocześnie tego obowiązku na organizacje lokalne. Przewodnikiem może więc być pan Karol z naprzeciwka. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Efekt będzie następujący. 07.05.13, 12:29 Wzrosną ceny usług fachowców, ludzie - wybierając tanią opcję - płacić będą różnym naciągaczom. Obawiam się. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Efekt będzie następujący. 07.05.13, 12:38 Mimo wszystko ryzyko związane z negatywnymi skutkami niewystarczających kwalifikacji przewodnika nie wydaje mi się czymś, o co warto kruszyć kopie. Polskie wycieczki po Wilnie i okolicach oprowadzają niemal wyłącznie przewodnicy bez formalnych uprawnień, natomiast na ogół mówiący po polsku i znacznie lepiej niż Litwini roizumiejący oczekiwania polskich turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Zobaczmy "prewodnik górski". 07.05.13, 12:39 2) art. 138d otrzymuje brzmienie: „Art. 138d. § 1. Kto, podejmując zadania przewodnika górskiego na określonym obszarze górskim lub zadania polegające na prowadzeniu i szkoleniu turystów podczas wyjść wspinaczkowych i alpinistycznych oraz zjazdów narciarskich i snowboardowych, a także podczas pokonywania stromych koryt rwących potoków górskich i wodospadów przy użyciu technik alpinistycznych bez sprzętu pływającego (canyoning), wprowadza w błąd co do posiadanych uprawnień, posiadanych certyfikatów lub odbytych szkoleń, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Inaczej mówiąc, pan Karol z naprzeciwka może prowadzić górskie wycieczki, aby tylko nie kłamał, że ma uprawnienia. To jest niebezpieczny absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Zobaczmy "trener sportowy". 07.05.13, 12:42 3. Trenerem lub instruktorem sportu w sportach, w których działają polskie związki sportowe, może być osoba, która: 1) ukończyła 18 lat; 2) posiada co najmniej wykształcenie średnie; 3) posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu; 4) nie była karana za przestępstwa, o których mowa w art. 46-50, lub określone w rozdziale XIX, XXIII, z wyjątkiem art. 192 i 193, rozdziale XXV i XXVI ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U Nr 88, poz. 553, z późn. zm.41)).”; "posiada co najmniej wykształcenie średnie; 3) posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu" Kto będzie to sprawdzał? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Zobaczmy "trener sportowy". 07.05.13, 12:59 Franciszek Smuda raczej nie ma wykształcenia średniego. Jeśli to kiepski przykład, bo za mało sukcesów trenerskich, to Franz Beckenbauer też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:20 wariant_b napisał: > woda_woda napisała: > > No zaraz, jeśli będę chciała wynająć przewodnika turystycznego... > > Jeśli teraz zorganizujesz wycieczkę, np. autobusową, to pilot tej wycieczki > będzie mógł być przewodnikiem po każdym zwiedzanym mieście. > I będzie, ponieważ takie rozwiązanie jest najtańsze dla organizatora i uczestni > ków. > Jedynie muzea zawrą koszt własnego przewodnika w cenach biletów grupowych. Dokładnie Tak ! Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Deregulacja? 07.05.13, 12:29 wiosnaludzikow napisał: > Dokładnie Tak ! Widzę, że też masz wśród znajomych przewodników miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Oby zderegulował zawód księdza. 07.05.13, 08:58 Będę mu w tym kibicował bo nie rozumiem dlaczego ta zawodowa korporacja stawia jakieś wymogi przed kandydatami i powoduje że jest to stan zamknięty w którym zawód przechodzi w istocie z ojca na syna. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Oby zderegulował zawód księdza. 07.05.13, 09:00 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Będę mu w tym kibicował bo nie rozumiem dlaczego ta zawodowa korporacja stawia > jakieś wymogi przed kandydatami i powoduje że jest to stan zamknięty w którym z > awód przechodzi w istocie z ojca na syna. Ty nie rozumiesz wielu innych, prostych rzeczy. Nie tylko tej. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Oby zderegulował zawód księdza. 07.05.13, 09:03 Ja tam się cieszę że dałeś się złapać na ten pr o deregulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:03 Może wtedy stałaby się choć trochę sympatyczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:12 To VIP, nie podlega deregulacji ani inwigilacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:22 obraza.uczuc.religijnych napisał: > To VIP, nie podlega deregulacji ani inwigilacji. No widzisz. Tamtego wątku z VIPem też nie zrozumiałeś :( ....przeczytaj jeszcze raz a może tym razem uda Ci się pojąć ten wątek o VIPie. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:29 Tak tak śmieszny człowieczku, nikt cię nie rozumie, biedaku... Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Ja bym zderegulowała wiosneludzików. 07.05.13, 09:21 Władowujesz tylko swoje frustracje ponieważ nie podoba Ci się ten Minister. Jednak miej odwagę i napisz to wprost. Nie lękaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 12:41 Nigdy nie zaufam żadnemu politykowi, ktory dwóm panom słuzy. Albo sie służy interesom watykanskiej osmiornicy Opus Dei, albo państwu i obywatelom. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 15:28 wanda43 napisała: > Nigdy nie zaufam żadnemu politykowi, ktory dwóm panom słuzy. Albo sie służy int > eresom watykanskiej osmiornicy Opus Dei, albo państwu i obywatelom. No to jesteś zdeklarowaną przeciwniczką Kwaśniewskiego i Siwca. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 18:40 Kwasniewski i Siwiec w Opus Dei? Kpisz, czy o droge pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Nowy Minister Sprawiedliwości ma u mnie zaufa 07.05.13, 18:46 a nie dlatego, że nie zgodzi się, ani na związki partnerskie, ani na in vitro, ani na - co byłoby szaleństwem - na złagodzenie ustawy aborcyjnej, ani na złagodzenie ciężarów państwa wobec kościoła???? Odpowiedz Link Zgłoś
6.maja.2013 Deregulację czego? 07.05.13, 20:12 O jaką deregulację chodzi i czego ma dotyczyć? Odpowiedz Link Zgłoś