Dodaj do ulubionych

Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekręt.

03.08.13, 22:44
Dziś jechałem przez III RP i spostrzegłem ciekawe zjawisko, otóż korek na 2h obok budują drugą nitkę tzn rozkopana ziemia - do asfaltu jeszcze ze dwa miesiące, ale ekrany już stoją , nawet w miejscu gdzie wydaje się , że nie byłoby to potrzebne bo w szczerym polu. Ochrona przed dzikimi zwierzętami chyba nie wymaga , aż tak kosztownego przedsięwzięcia ? Coś jest na rzeczy z tym przekrętem na budowę ekranów . Ciekawe czy Kwiatkowski nowy szef NIK pociągnie temat ? :))))))
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 03.08.13, 22:51
      Niby tak. Ale jeśli są to grunty rolnicze w planie zagospodarowania przeznaczone pod zabudowę to można założyć że ekrany będą potrzebne.
    • aniechto.only Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 03.08.13, 22:58
      Prokuratura juz bada , czemu Szyszko , pisowski minister środowiska ,wprowadził wyśrubowane normy hałasu. Ciekawe ile dali zarobic Pisowi lobbysci...
      • mariner4 Cchodziło o to, że Szszko wprowadził normy 04.08.13, 09:04
        o 5 decybeli ostrzejsze, niż unijne. Skąd ten biedny idiota miał wiedzię, że to skala logarytmiczna i co ona oznacza?
        Tego w kościele nie uczą.
        M.
        • zapijaczony_ryj Re: Cchodziło o to, że Szszko wprowadził normy 04.08.13, 09:21
          mariner4 napisał:

> o 5 decybeli ostrzejsze, niż unijne. Skąd ten biedny idiota miał wiedzię, że to
          > skala logarytmiczna i co ona oznacza?
          > Tego w kościele nie uczą.
          > M.

Juz dawno pisałem, że syf jaki po sobie PiS zostawił sprzątać bedziemy latami
    • piq Kwiatkowski bardzo chętnie pociągnie temat,... 03.08.13, 23:19
      ...bo u źródła afery ekranowej stoi rząd tow. Jarosława.
      • inna57 Re: Kwiatkowski bardzo chętnie pociągnie temat,.. 03.08.13, 23:47
        "Aqustic" i wszystko jasne. Internet to potęga ale wyłącznie dla tych którzy potrafią korzystać ze źródeł.
        • camille_pissarro Re: Kwiatkowski bardzo chętnie pociągnie temat,.. 04.08.13, 09:31
          Widzisz kretynko, wszytko byłoby o.k. gdyby D.Tusk przejął władzę miesiąc temu, a on już nieudolnie rządzi od bez mała 7 lat - i wszystko jasne, nawet nie trzeba szukać w sieci :)
          • obraza.uczuc.religijnych I dlatego kretynku kamilku 05.08.13, 09:21
            Tusk obniżył te wyśrubowane przez lodziarza Szyszkę normy?
      • camille_pissarro [...] 04.08.13, 09:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • boblebowsky No i znowu się wygłupiłeś. 03.08.13, 23:29
      ale tak jest właśnie cena bezmyślności. Chciałeś dokopać Tuskowi a wyszło jak zwykle.

camille_pissarro napisał:

> Dziś jechałem przez III RP i spostrzegłem ciekawe zjawisko, otóż korek na 2h ob
      > ok budują drugą nitkę tzn rozkopana ziemia - do asfaltu jeszcze ze dwa miesiące
      > , ale ekrany już stoją , nawet w miejscu gdzie wydaje się , że nie byłoby to po
      > trzebne bo w szczerym polu. Ochrona przed dzikimi zwierzętami chyba nie wymaga
      > , aż tak kosztownego przedsięwzięcia ? Coś jest na rzeczy z tym przekrętem na b
      > udowę ekranów . Ciekawe czy Kwiatkowski nowy szef NIK pociągn
      > ie temat
      ? :))))))
      • wiosnaludzikow Re: No i znowu się wygłupiłeś. 04.08.13, 08:40
        Dla mnie nie ma znaczenia czy za kratki ma trafić Pisior, Leming czy Czerwony z Zielonym. Przekręt jest ewidentny i mam nadzieję, że ktoś trafi (urzędnik, polityk) za te kraty.
    • mariner4 Ten [przepis to jeszcze "dzieło" Twojego 04.08.13, 08:35
      rządu kurdupla i jego ministra ochrony środowiska, o ile pamiętam.
      M.
      • m.c.hrabia Re: Ten [przepis to jeszcze "dzieło" Twojego 04.08.13, 08:43
        mariner4 napisał:

> rządu kurdupla i jego ministra ochrony środowiska, o ile pamiętam.
        > M.
        nie wymagaj od cumelka zrozumienia tematu, cumelek uwielbia pokazywać publicznie ,ze jest
        idiotą .
        • wiosnaludzikow Re: Ten [przepis to jeszcze "dzieło" Twojego 04.08.13, 08:45
          m.c.hrabia napisał:
          > nie wymagaj od cumelka zrozumienia tematu, cumelek uwielbia pokazywać publiczn
          > ie ,ze jest idiotą .
          To jesteście do siebie podobni. Jak bliżniacy :)
          • m.c.hrabia Re: Ten [przepis to jeszcze "dzieło" Twojego 04.08.13, 08:48
            już zliczyłaś cmok w rączkę proboszcza.
            • wiosnaludzikow Re: Ten [przepis to jeszcze "dzieło" Twojego 04.08.13, 09:10
              m.c.hrabia napisał:

> już zliczyłaś cmok w rączkę proboszcza.
              Jestem agnostykiem ale to słowo jest być może dla Ciebie niezrozumiałe intelektualisto z PO :)
      • camille_pissarro Re: Ten [przepis to jeszcze "dzieło" Twojego 04.08.13, 09:33
        another one :)
    • bkn6 to m.in. przez zegarki 04.08.13, 09:37
    • vasilip Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 09:40
      tak masz rację z tymi ekranami są wszędzie nawet u mnie w domu (TV)
    • gat45 Co prawda, to prawda 04.08.13, 09:50
      Wiele przepisów z rządów poprzedników należało poprawić i był na to czas. A jeżeli coś się poprawić nie dawało - jak być może z tymi ekranami (podpisane kontrakty, kary umowne - nie wiem,tylko się domyślam) - to spokojnie wyjaśnić społeczeństwu, dlaczego się tego nie robi.
      • m.c.hrabia Re: Co prawda, to prawda 04.08.13, 09:56
        gat45 napisała:

> Wiele przepisów z rządów poprzedników należało poprawić i był na to czas. A jeż
        > eli coś się poprawić nie dawało - jak być może z tymi ekranami (podpisane kontr
        > akty, kary umowne - nie wiem,tylko się domyślam) - to spokojnie wyjaśnić społec
        > zeństwu, dlaczego się tego nie robi.

pewnie masz rację ,ale cumelkowi nie o ekrany chodzi , a o dokopanie rządowi.
        Jestem pewien ,że gdyby nowy minister zmienił te przepisy( podobno to już zrobił )
        to cumelek by wrzeszczał o ekologi ,i o tym jak Tusk traktuje zwykłych ludzi , że
        poprzedni to dbał o zdrowie szarego obywatela bez względu na koszty ,a ten to itd.itd.
        cumelek kij zawsze znajdzie..
        • gat45 Re: Co prawda, to prawda 04.08.13, 10:01
          Pewnie masz rację, ale ja nie odczuwam wewnętrzej potrzeby upodobnienia się do tych, którzy piszą pod z góry ustaloną tezę. Jeżeli rację ma ktoś, kto skądinąd zwykle wypisuje rzeczy, z którymi się - delikatnie mówiąc - nie zgadzam, to przyznanie mu tej racji mnie nie boli.
    • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 09:55
      Noś się zorientował... Troszkę to trwało co? Ciekawym czemu.
    • kiemlicz88 Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 09:58
      Ktoś na tym nieźle zarobił. A autostrady w PL droższe niż w Niemczech!
      • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 10:07
        Ale tańsze niż na Węgrzech;)
        • vasilip Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 10:26
          to śmigaj przez Węgry
          • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 10:32
            Zdarzyło mi się. Całkiem przyjemne doznanie.
            • kiemlicz88 Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:26
              To ile kilometrów tych autostrad na Węgrzech?

Okazało się, że budowa autostrad w naszym kraju jest droższa niż w Niemczech. Na przykład metr bariery bezpieczeństwa kosztuje 10 euro, czyli o 40% więcej, niż u naszych zachodnich sąsiadów. Szkoda, że nie przekłada się to na jakość polskich dróg.

Według raportu przedstawionego przez UE Polacy wydają na swoje drogi więcej, niż Niemcy, Hiszpanii i Grecy. Szkoda, że nie przekłada się to na jakość tras. Większy koszt budowy wynika z niepotrzebnie zawyżanych wymogów dotyczących np. barier dźwiękowych. Polska nie potrafi też organizować przetargów. UE uważa także, że w niektórych miejscach niepotrzebnie budowane są autostrady. Wystarczające byłyby drogi ekspresowe.

superauto24.se.pl/drogi/budowanie-autostrad-w-polsce-jest-drozsze-niz-w-niemczech_339488.html
              • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:30
                > To ile kilometrów tych autostrad na Węgrzech?
                >

A jakie ma to znaczenie?

Co do raportu, to poszukam właściwego tekstu. Wiarygnodność SE jest mniejsza niż wymagana.
                • kiemlicz88 Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 13:08
                  Ma to spore znaczenie. Tusk na tych autostradach chciał zbić kapitał polityczny. To ja się pytam, ile kilometrów jest w kraju, gdzie maja zupełnie inne priorytety?
                  • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 00:05
                    Inne priorytety? Znaczy jakie?
              • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:45
                eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/22944792.PDF
                Głupia sprawa. Analizie podlega tylko 1 odcinek auutostrady.
      • camille_pissarro Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:28
        Na Trasie Toruńskiej postąpiono jeszcze odważniej :), nad jezdniami ( na pewnym fragmencie tej trasy ) zbudowano plastikowe tunele :) - efekt wizualny nawet ciekawy, ale ekstra kasy na to tez poszło.
        • humbak Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:31
          Wiesz z grubsza jak propaguje fala akustyczna?
        • man_sapiens Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:51
          Podobnie zrobiono w Wiedniu. Nad autostradą ciągnącą się wzdłuż Dunaju zbudowano olbrzymim betonowy strop, żeby hałas nie zakłócał wypoczynku nad rzeką. Na stropie jest park a pewną jego część wzmocniono tak, że można na niej było postawić biurowy wieżowiec. Podobnie zakryto - równie kosztowną betonową konstrukcją - obwodnicę Klagenfurt.
    • man_sapiens Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 04.08.13, 11:37
      Ekrany akustyczne jak iwabradyna?
      Przy iwabradynie korzystała z przekrętu jedna firma, przy ekranach akustycznych jest bardziej prorynkowo (w rozumieniu PiSu) - bo kasę zgarnęło więcej firm.
      Rząd Tuska obniżył wymagania dotyczące hałasu komunikacyjnego do unijnych standardów. To oznacza, że projekty dróg i autostrad wykonywane po 2012r będą zawierały mniej i niższe ekrany. Zmienianie projektów już gotowych jest praktycznie niemożliwe - trzeba by powtórzyć studium oddziaływania na środowisko, to nie tylko mnóstwo pieniędzy ale także czasu - istotne opóźnienie inwestycji.
      Co pisiacy dostali w prezencie od akustyczny lobbystów - tego już im nikt nie zabierze. Czyszczenie stajni Augiasza po pisiackich rządach to naprawdę herkulesowe zadanie.
    • indeed4 Ja bym to zostawił 04.08.13, 12:23
      do czasu zbadania sprawy przez prokuraturę

auto.dziennik.pl/drogi/artykuly/415435,miliardowy-przekret-na-ekranach-tusk-wskazal-na-pis-teraz-rusza-sledztwo.html

Być może Tusk znów kombinuje, tak jak niedawno z dopłatami, kiedy próbował zwalić wszystko na poprzedników - prokuratura wszystko prześwietli, zobaczymy.

• kiemlicz88 Re: Ja bym to zostawił 04.08.13, 13:13
        Wszystkiemu winien PiS, który rządziło 2 lata. PO niewinna niczemu, a przy władzy lat 6.
        W mainstreamowych mediach ciągła krytyka opozycji, to ewenement na skalę europejską.
        Może jeszcze w Rosji jeszcze media mają podobne standardy.
        • indeed4 Re: Ja bym to zostawił 04.08.13, 13:23
          Oj,tam - czepiasz się, no i co z tego, że "zauważyli" przekręt dopiero po 6 latach swoich rządów...

Chyba lepiej późno niż wcale ;-)
    • micropolo Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 00:17
      Dziwię się ze zauważyłeś to dopiero teraz
      • camille_pissarro Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 06:49
        Tak jak nadmienilem wyjechalem z Warszawy i stojac w ponad godzinym korku zobaczylem jak to wyglada i doszedlem do wnoosku, ze te informacje o naduzyciach ( eufemizm )sie potwierdzaja.Wczoraj te trase pokonywal Tusk ciekawe czy rzeczwiscie dotrzyma obietnicy:)) i wezma to po lupe?
        --
        "„They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety"
        • gat45 Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 07:28
          To premier jednak ne zawsze lata samolotem, tak ?
          • m.c.hrabia Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 07:49
            To premier jednak ne zawsze lata samolotem, tak ?

zawsze ,a ekrany są do nieba.
          • camille_pissarro Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 08:42
            Premier wczoraj był gościem imprezy w Ciechocinku, nie wydaje mi, żeby w okolicy było jakieś lotnisko :))))
        • x2468 Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 08:52
          Stałeś pisiorny kłamco w korku? Niemożliwe.Taka bieda,ludzie na chleb nie maja a tam korek? Chcesz powiedzieć ze ludzi z braku pieniędzy pchali swoje zbyt wolno?
          • ave.duce Re: Z tymi ekranami to faktycznie musi być przekr 05.08.13, 09:32
            Nie napisał, że o pojazdy mechaniczne chodzi. Bieda aż piszczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka