Dodaj do ulubionych

Wojciech Jaruzelski

09.08.13, 00:28
Mógł wybrać model egipski. Nie ciągnąć władzy wojska, a rzucić PRL na pożarcie Solidaruchom, których frakcje do dziś się zwalczają.
Gdyby był li tylko politykiem, pewnie by rzucił. Ale zwyciężyła odpowiedzialność za ludność cywilną.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 00:31
      Przecież to sowiecki janczar.
      Mogłaby Moskwa zabrać go do siebie i utrzymywać go
      na koszt rosyjskiego podatnika.

Ja nie chcę na niego płacić.
      • taziuta Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 02:25
        wojciech.2345 napisał:

> Przecież to sowiecki janczar.

Jeszcze jedna ofiara solidaruszego prania mózgów... :/

> Ja nie chcę na niego płacić.

Ja nie chcę płacić na katolską indoktrynację, i co? I pstro! Płacę, bo w Polsce decyduje ciemna większość...
        • bew-is Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 13:49
          To raczej Tobie PO wyprało do reszty mózg. Wojciech po prostu stwierdził fakt i ma w 100 % rację.

taziuta napisał:

> wojciech.2345 napisał:
          >
          > > Przecież to sowiecki janczar.
          >
          > Jeszcze jedna ofiara solidaruszego prania mózgów... :/
          >
          > > Ja nie chcę na niego płacić.
          >
          > Ja nie chcę płacić na katolską indoktrynację, i co? I pstro! Płacę, bo w Polsce
          > decyduje ciemna większość...
        • wojciech.2345 Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 14:08
          Jaruzelski realizował cele Moskwy.
          Masz jakieś złudzenia?
          • douglasmclloyd Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 19:53
            wojciech.2345 napisał:

> Jaruzelski realizował cele Moskwy.

I dostał za to platynowy Order Lenina, ale komusze pomioty nie potrafią kojarzyć faktów.
            • veglie Re: Wojciech Jaruzelski 10.08.13, 22:10
              Psychopatriota wydaliĹ?...
    • douglasmclloyd Mógł wybrać większe dobro, zamiast mniejszego zła 09.08.13, 00:34
      • hummer Re: Mógł wybrać większe dobro, zamiast mniejszego 09.08.13, 00:41
        Jak w Egipcie, gdzie momentalnie po Mubaraku wrócili "talibowie"?
        Demokracja potrzebuje czasu.
        • douglasmclloyd Re: Mógł wybrać większe dobro, zamiast mniejszego 09.08.13, 19:34
          hummer napisał:

> Jak w Egipcie, gdzie momentalnie po Mubaraku wrócili "talibowie"?

Nie widzę związku.

> Demokracja potrzebuje czasu.

No właśnie, a Jaruzelski nie dał jej szansy.
          • hummer O gustach się nie dyskutuje. 09.08.13, 20:01
            douglasmclloyd napisał:

> hummer napisał:
            >
            > > Jak w Egipcie, gdzie momentalnie po Mubaraku wrócili "talibowie"?
            >
            > Nie widzę związku.
            >
            > > Demokracja potrzebuje czasu.
            >
            > No właśnie, a Jaruzelski nie dał jej szansy.
            >
            >
            • douglasmclloyd To nie dyskutuj nt 09.08.13, 20:05
    • humbak Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 06:08
      A może nawet liberyjski!
    • 1zzarda Re: ja bym go powiesił,... 09.08.13, 06:33
      Przy takim Twoim podejściu, możliwe, że miałbyś święto 1 XI, mogło bowiem dojść do jakiejś ruchawki i pewno byłyby ofiary, mogło trafić na Ciebie?
    • jot-es49 I na tym właśnie polega różnica! 09.08.13, 08:19
      "Komuch" okazał się bardziej katolicki od "katolików".
      Nikogo nie wieszał, nikogo nie zabijał - wszystkie prawdziwe i zmyślone winy wziął na swoje barki - przyjął moralną odpowiedzialność!
      Czekam na to kiedy przyznają się do tego inicjatorzy "protestu" w Wujku, którzy poprowadzili robotników ze śrubami i łańcuchami przeciw uzbrojonym formacjom.
      Czekam i czekam, kiedy odważnie wezmą na siebie odpowiedzialność za niepotrzebne śmierci...
      Też bym chętnie ich wybatożył...
      • bew-is Re: I na tym właśnie polega różnica! 09.08.13, 13:54
        Rozczulające!!!!! Co za łaskawe panisko z tego towarzysza Jaruzelskiego. Mógł zabić i powiesić wszystkich a on dla niektórych okazał łaskawość. Łzy mi się w oczach zakręciły z powodu jego dobroci i łaskawości.

jot-es49 napisał:

> "Komuch" okazał się bardziej katolicki od "katolików".
        > Nikogo nie wieszał, nikogo nie zabijał - wszystkie prawdziwe i zmyślone winy wz
        > iął na swoje barki - przyjął moralną odpowiedzialność!
        > Czekam na to kiedy przyznają się do tego inicjatorzy "protestu" w Wujku, którzy
        > poprowadzili robotników ze śrubami i łańcuchami przeciw uzbrojonym formacjom.
        > Czekam i czekam, kiedy odważnie wezmą na siebie odpowiedzialność za niepotrzebn
        > e śmierci...
        > Też bym chętnie ich wybatożył...
        >
      • douglasmclloyd Re: I na tym właśnie polega różnica! 09.08.13, 19:36
        jot-es49 napisał:

> Nikogo nie wieszał, nikogo nie zabijał - wszystkie prawdziwe i zmyślone winy wz
        > iął na swoje barki - przyjął moralną odpowiedzialność!

Wział, bo wiedział, że gó... można mu zrobić. Wział i schował się za czołgi na ulicach.
    • dystans4 Re: Wojciech Jaruzelski 09.08.13, 09:18
      Mógł mnie rozstrzelać, powiesić albo zakatować, a spieprzył. Nie masz co go chwalić.
      --
      buldog.
    • zelazny.karzel.wasyl Re: Wojciech Jaruzelski największym przyjacielem 09.08.13, 10:24
      Gdy tak czytam tfurczość (nie mylić z twórczością) Hummera i jego hymn pochwalny dla Spawacza przypomina mi się stary kawał:

Pani pyta w szkole w ZSSR:
      - Dzieci, kto jest Waszym największym przyjacielem?
      - Feliks Dzierżyński, odpowiada Saszka.
      - Nu da, a pacziemu?
      - Bo gdy dzieci przyszły mu wręczyć kwiaty z okazji 1 maja, powiedział krótko "Won!", a przecież mógł zastrzelić....

Jaruzelski mógł wybrać model egipski. Ba mógł nawet wybrać model północnokoreański!
      A nie wybrał!
      Zginęło tylko paru głupich górników i dobra SB-cja zamordowała ledwo paru złych księży, samych sobie winnych, bo przecież nie musieli spiskować i podnosić ręki na Władzę Ludową.
      A przecież już Gomułka zapowiadał, co czeka tych, podnoszących rękę!

No Ludzki Pan, normalnie. Trza podjąć za obie nogi, bo za jedną nie wystarczy!
      • simera16 Re: Wojciech Jaruzelski największym przyjacielem 09.08.13, 10:31
        zelazny.karzel.wasyl napisała:

> Gdy tak czytam tfurczość (nie mylić z twórczością) Hummera i jego hymn pochwaln
        > y dla Spawacza przypomina mi się stary kawał:
        >
        > Pani pyta w szkole w ZSSR:
        > - Dzieci, kto jest Waszym największym przyjacielem?
        > - Feliks Dzierżyński, odpowiada Saszka.
        > - Nu da, a pacziemu?
        > - Bo gdy dzieci przyszły mu wręczyć kwiaty z okazji 1 maja, powiedział krótko "
        > Won!", a przecież mógł zastrzelić....
        >
        > Jaruzelski mógł wybrać model egipski. Ba mógł nawet wybrać model północnokoreań
        > ski!
        > A nie wybrał!
        > Zginęło tylko paru głupich górników i dobra SB-cja zamordowała ledwo paru złych
        > księży, samych sobie winnych, bo przecież nie musieli spiskować i podnosić ręk
        > i na Władzę Ludową.
        > A przecież już Gomułka zapowiadał, co czeka tych, podnoszących rękę!
        >
        > No Ludzki Pan, normalnie. Trza podjąć za obie nogi, bo za jedną nie wystarczy!
        >
        Trywializujesz... :(
        • hummer Staniszkis wczoraj analizowała w TVN24 09.08.13, 10:42
          sytuację w Egipcie.
          Po przewrocie Stany były bardzo zadowolone z demokratycznie wybranego rządu.
          Po roku czasu te same Stany ucieszył przewrót wojskowy.
          Okazało się, że demokratycznie wybrany rząd był gorszy od dyktatora Mubaraka.
          Teraz mamy okres przejściowy pod kontrolą wojska.

Znając zamiłowanie Solidaruchów do waśni, które trwają do tej pory, jest wielce prawdopodobne, że w roku 1981 mielibyśmy coś na wzór rządów "talibów" w Polsce.
          1989 rok, to też łagodne przejście.
      • jot-es49 Albo jesteś młody, albo jesteś "karzeł". 09.08.13, 12:32
        Nie jesteś w stanie oddzielić goowna od marmolady.
        Piszesz:
        > Zginęło tylko paru głupich górników i dobra SB-cja zamordowała ledwo paru złych
        > księży, samych sobie winnych, bo przecież nie musieli spiskować i podnosić ręk
        > i na Władzę Ludową.

I dalej nie pojmujesz, co takiego jest w naszym narodzie, że żadnych przepisów nie uszanujemy (słusznych czy nie - to zupełnie inna sprawa). Poza tym mnożysz tych zamordowanych księży jak króliki - paru - ilu?
        Nie dawno czczono smarkacza, który w czasie obowiązywania SW szwendał się podpity bez dokumentów. Narodowy bohater!
        A gdzie są ci bohaterowie co posłali tych górników z Wujka pod kule?
        Gdzie oni są?
        Niech się w końcu ujawnią?
        Może im rodziny poległych jakiś pomnik wdzięczności postawią!

Sami, dobrowolnie łamiemy wszelkie przepisy i normy a potem mamy pretensję a to do Jaruzelskiego a to obecnie do Tuska - a właściwie nawet do całego świata, że nie lituje się nad wiecznie pokrzywdzonymi Polakami a jeszcze się z nich naśmiewa!

Nazywano kiedyś Polskę "bękartem Europy" - czynimy nadal wszystko aby udowodnić, że na to miano zasługujemy!
        • zelazny.karzel.wasyl @ jot es i fani Spawacza 09.08.13, 12:57
          >dalej nie pojmujesz, co takiego jest w naszym narodzie, że żadnych przepisów
          > nie uszanujemy

No popatrz. Był przepis, że nie wolno strajkować, a oni go złamali! Sam Jaruzelski przeca Ukaz wydali, a Górnickie Wiesławy to zredagowały, że nie wolno!
          Nie uszanują żadnego przepisu! A słowo pisane - święta rzecz. Zwłaszcza gdy pisane przez Spawacza!

>Nie dawno czczono smarkacza, który w czasie obowiązywania SW szwendał się podpi
          > ty bez dokumentów.

No właśnie! I tak się w końcu głupek na Komsariat MO zaszwendał i tam się podpity o mur cały czas rzucał, że aż przerażeni milicjanci, ktorzy nie mogli tego odruchu autodestrukcji opanować, wezwali w końcu Pogotowie Ratunkowe, a potem w już w karetce lekarz i sanitarusze zakatowali gó...arza na śmierć! Szczera prawda! W końcu sam Generał Kiszczak tak mówił w DTV, a On nigdy nie kłamie. Słowo Czekisty droższe niż honor!

Poza tym mnożysz
          > tych zamordowanych księży jak króliki - paru - ilu?
          Popiełuszko, Zych, Suchowolec, Niedzielak

www.wprost.pl/ar/97173/Wydzial-zabojstw-ksiezy/

> Nazywano kiedyś Polskę "bękartem Europy" - czynimy nadal wszystko aby udowodnić
          > , że na to miano zasługujemy!
          Słusznie! A gdy tylko znowu wrócimy w opiekuńcze ramiona Moskwy, nikt już Polski nie nazwie bękartem.

Poza tym to nie douczyli Was na tych wieczorowych dokształtach z historii na WUML. Nie "bękartem Europy" tylko "bękartem Traktatu Wersalskiego" , ale Traktat Wersalski to już było zbyt skomplikowane na Wasze głowisie, więc lektor z Komitetu Miejskiego oszczędził Wam tej wiedzy....
          • jot-es49 Drogie dziecię IPN! 09.08.13, 13:43
            W grudniu 1970 roku również brałem udział w "słusznym gniewie" ludu pracującego. Jeszcze do dziś czuję "karzącą rękę władzy". Ale również widziałem czym to wszystko się skończyło. Podpalanie, niszczenie sklepów, szaber na niespotykaną skalę, deptanie żywności - na którą wielu robotników nawet stać nie było. Fakt - strzelano do nas. Bezmyślnego ataku na Gdyni-Stoczni nie popierałem i nie popieram - winien zostać osądzony i ukarany.
            W czasie strajków sierpniowych - dostałem "nagrodę" za popieranie słusznych żądań finansowych. Nikt jednak na ulicę nie wychodził - w naszym mieście ludzie mieli już świadomość "ulicy" (tak było w czasie SW i w wielu innych dramatycznych sytuacjach).
            To nie był lęk - to była świadomość. Pewnie zatem byliśmy wówczas mniej wartościowymi patriotami - nie chcieliśmy niczego niszczyć. Chcieliśmy spokojnie pracować za w miarę godziwą zapłatę aby utrzymać rodziny - a feeee... samoluby - no nie?

Odnośnie tych twoich "suchowolców" i innych...
            Wtedy moda była na morderstwa księży - obecnie grasuje seryjny samobójca. Czym się te sytuacje różnią???
            Nam są do wszystkiego potrzebni męczennicy. Bez nich nasza historia byłaby nie pełna!
            O tym naszym nowym narodowym patriocie nie chcę się nawet wypowiadać.
            Widziałem podobnych na własne oczy! Im się udało - żyją i wstydzą się swego zachowania wówczas (mogli bowiem zasilić szeregi "bohaterów SW").

Nie wiem dlaczego ale ja mam ciągle takie nieodparte wrażenie, że kilku frustratów, kilku historycznych nieuków szyderczo chichocze nad tymi wszystkimi rozbujanymi emocjami, którymi już żaden rozsądek nie potrafi kierować...

Natomiast jeśli chodzi o określenie "bękart Europy" czy "bękart traktatu wersalskiego" - funkcjonowały one (i funkcjonują nadal) zamiennie. Ukazywały stosunek innych nacji do naszego narodu.
            Ten stosunek nie zmienił się do dnia dzisiejszego a my czynimy wszystko aby autoryzować go.
            • zelazny.karzel.wasyl Re Drogi "nieznany sprawco".... 09.08.13, 14:49
              > W grudniu 1970 roku również brałem udział w "słusznym gniewie" ludu pracującego

Tak, tak. Jesteś pasjonatem fotografii i trzeba to było udokumentować dla potomności. Chodziłeś, krzyczałeś jak wszyscy inni, tylko czasem połę płaszcza odchyliłeś i pstryk-
              kolejny "dokument historyczny" zrobiony.
              Potem była nagroda resortowa (zapewne za dużą wartość artystyczną zdjęć) i krótka wzmianka w "Naszych Sprawach" o Twojej pasji do fotografowania :-)

>Wtedy moda była na morderstwa księży - obecnie grasuje seryjny samobójca. Czym
              > się te sytuacje różnią???
              Praktycznie niczym. I wtedy i dziś dzieje się to głównie na zlecenie Twoich byłych kolegów z Resortu :-)

> O tym naszym nowym narodowym patriocie nie chcę się nawet wypowiadać.
              > Widziałem podobnych na własne oczy! Im się udało - żyją i wstydzą się swego zac
              > howania wówczas (mogli bowiem zasilić szeregi "bohaterów SW").

Wiem, wiem. Udało im się uciec przed Twoją "karzącą ręką Władzy Ludowej", uzbrojoną w kastet. Byli szybsi...
        • douglasmclloyd Re: Albo jesteś młody, albo jesteś "karzeł". 09.08.13, 19:38
          jot-es49 napisał:

> A gdzie są ci bohaterowie co posłali tych górników z Wujka pod kule?
          > Gdzie oni są?

Polegli, Kiszczak wydał rozkaz, żeby ich zabić.
    • simera16 Re: ja bym go powiesił,... 09.08.13, 10:28
      piq napisał:

> ...a jego zwolenników wybatożył dla przykładu. Masz szczęście, komuchu, że wted
      > y nie decydowałem.
      >
      Ot choćby dlatego, by nikt nikogo nie wieszał, stan wojenny był potrzebny....
      • douglasmclloyd Re: ja bym go powiesił,... 09.08.13, 19:39
        simera16 napisał:

> Ot choćby dlatego, by nikt nikogo nie wieszał, stan wojenny był potrzebny....

Łatwiej było wyciąnąć kałasza i strzelać.
        • simera16 Re: ja bym go powiesił,... 10.08.13, 21:15
          douglasmclloyd napisał:

> simera16 napisał:
          >
          > > Ot choćby dlatego, by nikt nikogo nie wieszał, stan wojenny był potrzebny
          > ....
          >
          > Łatwiej było wyciąnąć kałasza i strzelać.
          >
          >
          Do ciebie?
    • 7o7o7 pig, 09.08.13, 10:30
      z ciebie klasyczny moherowy matoł. Nic nie rozumie a gdacze.
    • superspec Egipska armia siedzi w kieszeni SZA. 09.08.13, 15:01
      Jeżeli o mnie chodzi to wolę ciemnotę wybraną demokratycznie niż oświeconych (Amerykanów) co pchają łapy wszędzie.
    • l_zaraza_l "Rozmowa kontrolowana" 09.08.13, 18:55
      Tak zupełnie abstrahując... Teraz, gdy czytam o tych wszystkich systemach inwigilacji to tak mi się pomyślało, że informowanie o tym, że się podsłuchuje to jednak swego rodzaju klasa ;))
      • remez2 Re: "Rozmowa kontrolowana" 09.08.13, 19:55
        l_zaraza_l napisała:

> Tak zupełnie abstrahując... Teraz, gdy czytam o tych wszystkich systemach inwig
        > ilacji to tak mi się pomyślało, że informowanie o tym, że się podsłuchuje to je
        > dnak swego rodzaju klasa ;))
        Bingo!
      • hummer Re: "Rozmowa kontrolowana" 09.08.13, 19:59
        l_zaraza_l napisała:

> Tak zupełnie abstrahując... Teraz, gdy czytam o tych wszystkich systemach inwig
        > ilacji to tak mi się pomyślało, że informowanie o tym, że się podsłuchuje to je
        > dnak swego rodzaju klasa ;))

Już się pogubiłem ilu organizacjom/służbom wolno inwigilować obecnie obywatela w III RP.
        Oczywiście bez informowania go, ani sądu o tym.
        • l_zaraza_l Re: "Rozmowa kontrolowana" 10.08.13, 12:17
          hummer napisał:

> Już się pogubiłem ilu organizacjom/służbom wolno inwigilować obecnie obywatela
          > w III RP.
          > Oczywiście bez informowania go, ani sądu o tym.

Chyba nawet nikt nie wie ile jest służb w ogóle. Ale gdybyż to były tylko służby:
          Polacy nie wiedzą, że dane o ich zdrowiu może kupić firma, w której chcą się ubezpieczyć. A od niej może je przejąć bank, w którym chcą wziąć kredyt, pisze Gazeta Wyborcza. Wszystko zgodnie z prawem.
          • hummer Re: "Rozmowa kontrolowana" 10.08.13, 21:17
            l_zaraza_l napisała:

> hummer napisał:
            >
            > > Już się pogubiłem ilu organizacjom/służbom wolno inwigilować obecnie obyw
            > atela
            > > w III RP.
            > > Oczywiście bez informowania go, ani sądu o tym.
            >
            > Chyba nawet nikt nie wie ile jest służb w ogóle. Ale gdybyż to były tylko służb
            > y:
            > Polacy nie
            > wiedzą, że dane o ich zdrowiu może kupić firma, w której chcą się ubezpieczyć.
            > A od niej może je przejąć bank, w którym chcą wziąć kredyt, pisze Gazeta Wybor
            > cza. Wszystko zgodnie z prawem.

Ciekawy link.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka