Dodaj do ulubionych

"Witajcie w Katyniu"

27.08.13, 17:58
ekstraklasa.wp.pl/kat,77156,title,Skandal-w-Sewilli-Welcome-to-Katyn,wid,15929886,wiadomosc.html?ticaid=111339&_ticrsn=5
Czy powinni nas przeprosić? Co na to nasze MSZ? Dlaczego milczy?
Obserwuj wątek
    • bozon.higgsa Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:05
      Dlaczego pan Sienkiewicz tam nie idzie?
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:14
        Bo żyd nie będzie bronić polskich interesów. On jest wyłącznie zainteresowany dokopaniem polskim kibicom.
        • 99venus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:27
          nie polskimi kibicami tylko kibolami-bandytami stadionowymi.
        • simera16 Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:16
          teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> Bo żyd nie będzie bronić polskich interesów. On jest wyłącznie zainteresowany d
          > okopaniem polskim kibicom.
          >
          >
          >
          znaczy trzeba wojnę wypowiedzieć Hiszpanii, czy komu tam, a nasz minister ma walczyć z ichnimi kibolami...
      • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:21
        Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta.
        - Wdraża nową młodą, miłą, ładną i inteligentną asystentkę w ministerialne obowiązki.

bozon.higgsa napisał(a):

> Dlaczego pan Sienkiewicz tam nie idzie?
      • zoil44elwer Re: "Witajcie w Katyniu" 29.08.13, 03:37
        Pan Sienkiewicz preferuje obronę Jasnej Góry-paulinów i Zoppot-pawianów?
    • volupte Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:08
      Bohaterowie sewilscy na przyjazd do Wrocławia to cykora złapali.
      • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:23
        Eeeeee tam. W ich oczech nie ma cienia strachu. Po tym jak wybrali lewicowego premiera, który ich doprowadził do ruiny nic już im nie jest straszne.
        • volupte Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:59
          Slask teraz wyjdzie z transparentem ,, zrobimy wam tu Guernice"
          • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:15
            A Samosierra nie wystarczy..!?
            • volupte Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 10:53
              O Samosierze nie pamietaja. To dla nas ważne wydarzenie a nie dla nich - jakas tam potyczka z zamierzchłych czasów.
    • gat45 Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:09
      tw_wielgus napisał:

> Czy powinni nas przeprosić?

Zdecydowanie powinni. Ale to kłopot Hiszpanów, nie nasz.

• tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:19
        Witaj.
        Moim zdaniem nie powinni. O ile nie uczynią to Ci, którzy wymyślili i zrealizowali ten paskudny żarcik.

Co do strony po której leży kłopot. Zdaje się że Litewskie MSZ zareagowało dosyć ostro na incydent na stadionie Lecha P ( nie mylić z Lechem K., bo ten stadionu jeszcze nie ma).
        • gat45 Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:39
          Uważam, że przepraszać powinni ci, którzy obrazili.
          Uważam, że jeżeli pod moim dachem ktoś obraził mojego gościa, to ja powinnam obrażonego przeprosić za incydent, a obrażającego wyrzucić za drzwi i skreślić z listy zapraszanych.
          Uważam, że domaganie się przeprosin jest w złym tonie.
          Uważam, że ...
          No ale ja zawsze miałam odchylenie idealno-utopijne.
          • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:53
            Wczytałem się w Twoje stanowisko ze zrozumieniem i wcale nie uważam, że reprezentujesz nurt utopijno-idealistyczny.
            W punkcie pierwszym zgadzamy się na 100%.
            W drugim już nieco mniej, bo nie widzę możliwości żeby tych co obrażali wyrzucić za przysłowiowe drzwi gdyż oznaczałoby to przymusową banicję, a co za tym idzie puste stadiony. Kluby by zbankrutowały po dwóch kolejkach ligowych.
            W punkcie trzeim znowu wróciliśmy do pełnej zgody. Również nie uważam że należy kogoś zmuszać do przeprosin. Wymuszone przeprosiny są zazwyczaj nieszczere wiec mijają się z celem.

W następnym punkcie znowu rozjazd. Dlaczego? ...bo ja uważam RZE.
            • gat45 Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:58
              co do pkt 2 więc : w wersji stadionowej odpowiednikiem gospodarza jest dla mnie nie kraj, ale prawdziwi kibice danego klubu. Ci normalni. I to oni powinni uspokoić swoich rozhulanych kolegów. Ewentualnie odciąć się od nich i przeprosić w ich imieniu.

pkt 4 : nie mam zamiaru uważać z błędami ortograficznymi
              • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:13
                gat45 napisała:

> co do pkt 2 więc : w wersji stadionowej odpowiednikiem gospodarza jest dla mnie
                > nie kraj, ale prawdziwi kibice danego klubu. Ci normalni. I to oni powinni usp
                > okoić swoich rozhulanych kolegów. Ewentualnie odciąć się od nich i przeprosić w
                > ich imieniu.

A wiec jednak przemówił idealizm. Dlaczego? Dlatego, że tak jak możesz czasami możesz zaobserwować podczas różnych zgromadzeń, grupka hałaśliwych i agresywnych osób potrafi większość ( tą spokojną i kulturalną) porozstawiać po kątach tak i na stadionie prym wiodą Ci, których określa się mianem hołota. Tam nawet bardziej.

>
                > pkt 4 : nie mam zamiaru uważać z błędami ortograficznymi
                A mnie one w uważaniu nie przeszkadzają. W najmniejszym stopniu.
              • sverir Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 08:24
                > Ewentualnie odciąć się od nich i przeprosić w ich imieniu.

Jak to się ma do zasady, że przepraszać powinien ten, kto zawinił?
                • gat45 Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 10:47
                  Bardzo trudno jest wytłumaczyć coś, co autorowi (w tym przypadku -mnie) wydaje się oczywiste.

Stanowimy część jakiejś grupy (kibice klubu X). W naszej grupie wyłania się podgrupa osób, zachowujących się agresywnie. Przepraszamy jako część tej większej zbiorowości, ale jednocześnie odcinamy się od sposobów ekspresji podgrupy, której zachowanie nam osobiście nie odpowiada. Bo w oczach osób postronnych jestesmy wciąż jednością.

Czy teraz wyraziłam się jaśniej ?
                  Ale masz rację. Nie powinnam była pisać wcześniej "w ich imieniu", to wprowadziło zamęt poznawczy. Przeprosić w imieniu zbiorowości, doktórej należeliśmy - nawet jeżeli sami już ją podzieliliśmy i wyodrębniliśmy podgrupy.
                  • sverir Re: "Witajcie w Katyniu" 29.08.13, 08:50
                    > Czy teraz wyraziłam się jaśniej ?

Ano tak:) Dziękuję.
    • czan-dra Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:48
      Wg mnie, ta trzoda jest siebie warta.
      Jak widać zbydlęcenie jest bezgraniczne.
      • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 18:54
        Transgraniczne bo jakieś tam granice jednak ma.
    • humbak Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:28
      Cóż... wiedzą że nie tylko ludzie etniczności żydowskiej tam ginęli. Jest to swego rodzaju sukces.
      • humbak Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:29
        Nie tam, tylko w Polsce w sensie. Wyraziłem się dziwnie.
        • gat45 Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:43
          Przyłączyłeś Katyń do Polski ?
          Jeszcze dziwniej.
          Coś Ci dzisiaj nie idzie.
          • humbak Re: "Witajcie w Katyniu" 27.08.13, 19:50
            Zdecydowanie. Cuś mi się pokićkało w kwestii jego lokalizacji i ubzdurzyło mi sie że w granicach II RP leżał. Cóż, może się już położę.
    • qqazz Co do "uprzejmości" z Hiszpanami 27.08.13, 19:55
      Ponoć latach 90tych nowy konsul w Hiszpanii (a może i ambasador) postanowił wydać przyjęcie z okazji bitwy pod Somosierrą, pozapraszał wielu hiszpańskich gosci i mocno sie zdziwił tym ze nikt z nich nie przyszedł.

pozdrawiam
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Co do "uprzejmości" z Hiszpanami 27.08.13, 20:08
        cos pieprzysz; skoro nikt nie przyszedl, to kogo przepraszal?
    • sverir Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 08:23
      > Czy powinni nas przeprosić? Co na to nasze MSZ? Dlaczego milczy?

Nie milczy. Ambasada przecież zareagowała.
      • psole Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 08:26
        Pan Radziu zareagował, bo jakiś chłopiec na stronie internetowej napisał "Welcome in Katyn". Urocze. CHłopiec może dopisać : poruszyłem polskiego ministra, reaktywnego jak ratlerek.
    • humbak Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 08:53
      Ciekawe że autor artykułu pisze o Guevarze, jako o argentyńskim zbrodniarzu.
      • nickbezznaczenia Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 10:37
        Był Argentyńczykiem, więc jak miał napisać?
        • volupte Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 10:55
          I zbrodniarzem!
          • humbak Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 13:07
            Właśnie o tą część mi chodziło. Określanie go jako zbrodniarza/rewolucjonisty wskazuje zazwyczaj na poglądy autora.
    • mike.recz Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 14:33

www.madryt.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/obrazliwy_wpis_o_polsce_znika_z_internetu_1
      "28 SIERPNIA 2013
      Obraźliwy wpis o Polsce znika z Internetu
      Informacja na temat reakcji Klubu Sevilla FC na interwencję Ambasady w związku z obraźliwym wpisem na blogu radykalnej grupy kibiców.

Obraźliwy wpis na temat Polski ukazał się w dniu 23 sierpnia 2013 r. na blogu radykalnej grupy kibiców Sevilla FC.

Mimo że nie jest to oficjalna strona klubu bądź klubu kibica afiliowanego przy drużynie Sevilla FC, Ambasador RP Tomasz Arabski wystosował do Prezesa Sevilla FC list wyrażający oburzenie użytym sformułowaniem, oczekując reakcji władz klubu. Ambasador napisał, że „dla polskich obywateli użyte sformułowanie jest wyjątkowo obraźliwe gdyż odnosi się do jednego z najbardziej tragicznych wydarzeń w historii Polski”. Ocenił, że „tego typu sformułowania niepotrzebnie przyczyniają się do eskalacji napięcia przed meczem rewanżowym między WKS Śląsk a Sevilla FC, który odbędzie się we Wrocławiu w dniu 29 sierpnia 2013 r.” Wnioskował do Prezesa Klubu o „reakcję i potępienie tej publikacji”.

W natychmiastowej odpowiedzi Prezes Sevilla FC Del Nido Benavente wyraził swoje „głębokie oburzenie” wpisem na blogu. Wyraził „najwyższy szacunek wobec polskiego narodu i zdecydowane potępienie wszelkich obraźliwych wypowiedzi pod jego adresem”. Zapewnił, że Klub od początku swojego istnienia był otwarty na fanów pochodzących ze wszystkich narodowości i grup społecznych oraz odnosił się z szacunkiem do swoich sportowych rywali i narodów, które reprezentują. Kategorycznie odciął się od autorów blogu, którzy „wykorzystując barwy Klubu i jego herb oraz zasłaniając się anonimowością, dopuszczają się wyzwisk, oczerniania i kpin z wydarzeń historycznych, które nigdy nie powinny się wydarzyć”. Przekazał, że Klub nie znał treści bloga, który reprezentuje marginalną grupę kibiców. Zawiadomił policję o podejrzeniu „propagowania agresji” przez jego autorów. Na koniec José María Del Nido Benavente zapewnił, że relacje jego Klubu z WKS Śląskiem są serdeczne i poinformował o wysłaniu do jego Prezesa listu dotyczącego publikacji.

W dniu 28 sierpnia br. obraźliwy wpis został usunięty z bloga."

Wpis został faktycznie usunięty i zastąpiony nieporównywalnie bardziej obraźliwym komentarzem:

gate22sfcfans.blogspot.co.uk/2013/08/comunicado-gate-22-sfc-fans.html
      martes, 27 de agosto de 2013

Comunicado Gate 22 SFC FANS
      Parece ser que una frase en inglés de nuestro blog ha producido un revuelo en la derecha de Polonia que ha salpicado a nuestro club. Se alarman por una simple frase que no hay por donde cogerla. Se alarman y se ponen las manos en la cabeza distrayendo al personal y remueven incluso a la embajada polaca para que se borre. Lo raro de todo esto es que no se alarman cuando en sus campos de fútbol se ven a diario simbología de extrema derecha y ellos permanecen de brazos cruzados sin hacer nada. El auge del fascismo polaco en los campos de fútbol es evidente, sólo hay que dar una vuelta por Internet y obtendremos las pruebas, siendo los clubes cómplices de todo esto. Nosotros no tenemos nada que negociar con la extrema derecha de ningún país, pero hemos visto que ha tenido tal repercusión la frase que podemos perjudicar a nuestro club en su viaje a Polonia. Es por esto por lo que rectificaremos, de manera escrita que no ideológica, la frase para no incidir en ése perjuicio pero instamos al que empezó todo esto y a la embajada polaca para que se mueva con las mismas ganas que hoy para evitar la apología neo-fascista que impera en los campos de fútbol polaco. Si no es así se estarán convirtiendo en cómplices y por ello nos tendrán en frente.

GATE 22 * SFC FANS

CONTRA EL RACISMO, LA REPRESIÓN Y EL FÚTBOL MODERNO
      Publicado por GATE22BLOG en 22:38
      Etiquetas: G22info
      • ave.duce Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 15:03
        Lo raro de todo esto es que no se alarman cuando en sus campos de fútbol se ven a diario simbología de extrema derecha y ellos permanecen de brazos cruzados sin hacer nada. El auge del fascismo polaco en los campos de fútbol es evidente, sólo hay que dar una vuelta por Internet y obtendremos las pruebas, siendo los clubes cómplices de todo esto.

ps. a teraz jeszcze rumuńska gazeta "Prosport" i Blitzkrieg...

wyborcza.pl/1,75248,14506625,Liga_Mistrzow__Rumunskie_media__Warszawa_znowu_przekonala.html
      • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 17:15
        O! Stwierdzam z niekłamanym zdziwieniem. Hiszpańscy faszyści są koloru czerwonego a nasze media głównego nurtu uczą, że faszyści zawsze, ale to zawsze, są brunatni..?!
        • mike.recz Re: "Witajcie w Katyniu" 28.08.13, 22:32
          tw_wielgus napisał:
          O! Stwierdzam z niekłamanym zdziwieniem. Hiszpańscy faszyści są koloru czerwonego a nasze media głównego nurtu uczą, że faszyści zawsze, ale to zawsze, są brunatni..?!

Faszyści ze względu na wpis dokonany na blogu?
          • tw_wielgus Re: "Witajcie w Katyniu" 29.08.13, 13:58
            Czyżby naprawdę jedynie to przeskrobali?
            Postrzegasz jakieś istotniejsze różnice pomiędzy tymi co kultywują dawne obrządki faszystowskie a tymi co w dalszym ciągu żyją w duchu wiecznie żywego Lenina?
    • mariner4 To wina obnoszenia się sprawą Katyna 28.08.13, 17:24
      po świecie. Niedługo wszyscy będą sobie jaja s tej tragedii robić. Na nasza życzenie.
      M.
      • tw_wielgus Re: To wina obnoszenia się sprawą Katyna 28.08.13, 17:27
        „Propedeutyka wstydu” poczyniła nieodwracalne zmiany w Twoim centralnym systemie nerwowym, ale cóż…
        Przeproś zatem cały świat za obnoszenie się ze sprawą Katynia.
    • mariner4 Nic z tych rzeczy, ale uważam 28.08.13, 17:34
      że wymuszanie na całym świecie pamięci o Katyniu jest mało skuteczne i poniżające dla nas.
      M.
      • tw_wielgus Re: Nic z tych rzeczy, ale uważam 28.08.13, 17:38
        Zbliża się kolejna rocznica prowokacji Gliwickiej. Czy już przygotowałeś jakieś szczególne słowa przeprosin za wojenną ofiarę "ich matek i ich ojców"?
        • mariner4 Nie słyszałem, aby ta sprawa była bez przewry 28.08.13, 17:46
          poruszana. Katyń jest po prostu nadużywany do bieżącej polityki.
          Na przykład łącznie Katynia ze "zbrodnią" smoleńską. Nie przeszkadza Ci to?
          A miałem Cię za rozsądnego faceta....
          M.
          • tw_wielgus Re: Nie słyszałem, aby ta sprawa była bez przewry 28.08.13, 17:52
            Katyń to Katyń. Wypadek pod Smoleńskiem to wypadek pod Smoleńskiem. A jeżeli komuś się wydaje, że na świecie łączą te dwie sprawy to powinien na jakiś czas odstawić "Gazetę Wyborczą".
            • mariner4 Nie na świecie 28.08.13, 17:54
              Tylko w Polsce. Nie widzisz tego?
              M.
              • tw_wielgus Re: Nie na świecie 28.08.13, 17:58
                Zmieniasz temat dyskusji. Nie dyskutujemy tu o kompleksach i urojeniach stosunkowo nielicznej grupy ludzi.
                • mariner4 Ale dyskutujemy o naszych kompleksach narodowych. 28.08.13, 18:04
                  Ja wolę czcić nasze zwycięstwa niż klęski.Zupełnie nie odpowiada mi martyrologiczna wizja historii Polski.
                  M.
                  • tw_wielgus Re: Ale dyskutujemy o naszych kompleksach narodow 28.08.13, 18:11
                    Czyli tego typu martyrologia jest niby polską specjalnością, tak?
                    Jako człowiek jeżdżący po świecie powinieneś mieć szersze horyzonty niż w te które próbują Cię ubrać intelektualiści związani z środowiskiem lewicowym.
                    Poza tym nie, nie dyskutujemy tu o naszych narodowych kompleksach.
                    • mariner4 Ja się w nic nie daję ubrać 28.08.13, 18:21
                      Ja się czuję bardziej obywatelem świata. niż polskiego zaścianka. Nie z własnej woli...
                      Zapewniam Cię, ze przyznawanie się do polskiej narodowości nie jest odbierane dobrze.
                      Smutno mi z tego powodu, ale co mam robić?
                      M.
                      • tw_wielgus Re: Ja się w nic nie daję ubrać 28.08.13, 18:30
                        Mnie nie jest smutno. Jestem Polakiem i jestem z tego dumny. Nie widzę powodów do wstydu i nie mam kompleksów powodowanych narodowością.
                        A wniosek, który sformułowałem, wynikał z tego, co napisałeś i potwierdziłeś powyższym wpisem.
                        • mariner4 Zbyt często musiałem się wstydzić za 28.08.13, 20:54
                          różne wyczyny Polaków za granicą.
                          Zwykle w portach lotniczych, kiedy podróżowałem sam, unikałem Polaków i starałem się trzymac jak najdalej od nich. Nie z wrogości, czy niechęci, ale na podstawie doświadczeń. Żeby się nie wstydzić.
                          Leciałem z USA. Nagle awantura. Ktoś zapalił papierosa w WC. do kolegi powiedziałem: "Założę się, że to Polak". Wygrałem zakład. Choć muszę przyznać, że dzieje się tak jakoś rzadziej.
                          Kiedyś w Wenecji w markecie oddałem w ręce personelu, a w konsekwencji policji Polkę kradnącą kosmetyki. Od Polaków w tym sklepie, znajomych tej pani nasłuchałem się opinii o sobie jak na tym forum. Zdrajca narodu.
                          To suma moich doświadczeń życiowych, a nie jakaś ideologia.
                          Dumny to ja jestem z właściciela "Solarisa" na przykład, a nie jakiegoś debila wykrzykującego "patriotyczne" ( i puste) hasła. Narodowość to przypadek, a nie zasługa. Duma jest usprawiedliwiona z osiągnięć, a nie z losowego zdarzenia.
                          M.
                          • tw_wielgus Re: Zbyt często musiałem się wstydzić za 28.08.13, 21:26
                            Widziałem w samolocie pijanych, rozrabiających Niemców. Czy to oznacza że Niemcy powinni się wstydzić?
                            Widziałem jak zachowują się Anglicy w knajpach w Krakowie. Czy na tej podstawie mam sobie wyrobić zdanie o Anglikach.
                            Na Cyprze widziałem bogatych rosyjskich buców, Czy zatem wszyscy Rosjanie to buce?
                            Przy polskich drogach na życie pracują dziewczyny z Ukrainy i Białorusi czy to oznacza, że wszystkie kobiety ze wschodu to dziwki..?!
                            Ulegasz sterotypom. Szablonowemu myśleniu i dziwne ale właśnie takie sterotypy produkuje...
                            A domyśl się kto?
                            • mariner4 Narodowość się ma. 29.08.13, 07:53
                              Jest to od nas niezależne.
                              Ja wiem jak się zachowują inni.
                              Ale czy samo bycie Polakiem jest powodem do dumy? A niby dlaczego? Masz jakiś racjonalny powód? Poza przypadkową raczej sprawą urodzenia się jako Polak.
                              A co mnie łączy z kibolami? Albo z tzw "prawdziwymi Polakami"? Nic. Absolutnie nic.

Solidarność plemienna to niekoniecznie patriotyzm.
                              M.
                              • tw_wielgus Re: Narodowość się ma. 29.08.13, 10:07
                                Są ludzie i ludziska. Są też chamy bandyci, łobuzy itd... i nie jest to w żadnym stopniu związane z narodowością.
                                Natomiast zupełnie nie rozumiem intencji pytania czy samo bycie Polakiem jest powodem do dumy?
                                • mariner4 Nie ma intencji. Jest ciekawość 29.08.13, 10:35
                                  o przyczynę bycia dumnym z faktu, że jest Polakiem.
                                  Mnie się Polska ogólnie podoba. Przyroda, pejzaże, roślinność i wielu ludzi (ale nie wszyscy)
                                  Często szukam powodów do dumy z naszych osiągnięć. Cieszę się z "Solarisów", wygranych studentów w konkursach informatycznych, sukcesów tej firmy (zapomniałem nazwy) co buduje pociągi dla Niemiec i podobnych. Natomiast nie kręci mnie zupełnie pusty patriotyzm, bogoojczyźniany bełkot, "Bóg honor i ojczyzna" i inne (dla mnie) bzdety.
                                  M.
                                  • tw_wielgus Re: Nie ma intencji. Jest ciekawość 29.08.13, 14:02
                                    A widzisz. Czyli nie ma między nami sporu. Też jesteś dumny z tego że jesteś Polakiem, jesteś dumny z naszych osiągnięc, naszej historii, kraju itd.
                                    I tak samo jak mnie denerwuje Cię płytki powierzchowny patriotyzm prezentowany przez niektóre środowiska.
        • tornson Re: Nic z tych rzeczy, ale uważam 29.08.13, 01:26
          tw_wielgus napisał:

> Zbliża się kolejna rocznica prowokacji Gliwickiej. Czy już przygotowałeś jakieś
          > szczególne słowa przeprosin za wojenną ofiarę "ich matek i ich ojców"?
          Polscy kibole mają właśnie takie poglądy jak niemieccy faszyści.
          • tw_wielgus Faszyści przy was- komunistach -do bułka z masłem. 29.08.13, 10:11
            Wystarczy porównać liczbę ofiar systemu powszechnej szczęśliwości w ilością tych, których do krainy zarządzanej przez Hadesa wysłali faszyści.
            • tornson Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 11:31
              tw_wielgus napisał:

> Wystarczy porównać liczbę ofiar systemu powszechnej szczęśliwości w ilością tyc
              > h, których do krainy zarządzanej przez Hadesa wysłali faszyści.
              Ofiary powszechnej edukacji, powszechnej opieki medycznej, pełnego zatrudnienia?
              • tw_wielgus Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 13:55
                Nie Torba.. Nie edukacji a reedukacji.

"Obrońcy komunizmu[5] podkreślają, że większość ofiar to ofiary totalitaryzmu (który według nich był wypaczeniem ideologii i równości w niej głoszonej) stalinowskiego ZSRR (20 mln) i Chin (60-65 mln), które przed rewolucją były krajami zacofanymi, gdzie także panowała bieda, analfabetyzm i ludzie umierali z głodu.

Robert Conquest w monografii Wielki Terror podaje liczbę około 40 milionów ofiar represji w ZSRR, z czego około 20 milionów ofiar śmiertelnych[6].

Aleksander Sołżenicyn w książce Archipelag GUŁag szacuje, że w samych obozach pracy (Gułagach) w ZSRR uśmiercono od początku rewolucji do roku 1956 ok. 60 milionów ludzi.

Po publikacji Czarnej księgi, razem z artykułem wstępnym Courtoisa, trzech współautorów książki - Nicolas Werth, Jean-Louis Margolin i Karel Bartošek — zaprotestowało przeciwko wysuwanym przez niego tezom, jak i przedstawionym liczbom ofiar represji. Autorzy Czarnej księgi na łamach Le Monde stwierdzili że Courtois zawyżył dane liczby ofiar w przypadku między innymi ZSRR i Wietnamu"

"Negowanie i relatywizacja zbrodni komunistycznych[edytuj | edytuj kod źródłowy]Środowiska lewicowe i komunistyczne na świecie jak i wiele środowisk w krajach postkomunistycznych zarzuciło Czarnej księdze komunizmu otwarte fałszowanie historii, a nawet całkowite zakłamanie w doraźnych celach politycznych, sztuczne spłycanie wydarzeń oraz zestawianie ze sobą narodowego socjalizmu i komunizmu oraz zrównanie stalinizmu z komunizmem. Do najbardziej znanych komunistycznych krytyków "Czarnej Księgi Komunizmu" i "Archipelagu Gułag" należy członek szwedzkiej partii komunistycznej Mario Sousa, który w w swoim tekście "Kłamstwa o historii ZSRR" neguje liczbę ofiar systemu komunistycznego w ZSRR, także w okresie rządów Józefa Stalina, równocześnie oskarża autorów książek o inspirację Hitlerem[7]. Również Ulrich Ruppert zarzuca Courtoisowi, autorowi "Czarnej Księgi Komunizmu", zawyżenie statystyk ofiar komunizmu, w wyniku błędnego jego zdaniem założenia, "że stalinizm równa się komunizm"[8].

Premier Francji Lionel Jospin i prezydent Rosji Władimir Putin - odnieśli się do zarzutów przedstawionych w "Księdze..." argumentem, że zbrodnicze działania komunistów wpisywały się w "logikę historyczną" i dlatego powinny podlegać ocenie odmiennej, niż zbrodnie narodowych socjalistów. Jospin polemizował z autorami księgi dowodząc wielkości rewolucji październikowej oraz dobra narodowego francuzów z okresu II wojny światowej "Rewolucja roku 1917 - powiedział - była jednym z wielkich wydarzeń XX w.", a "ZSRR Stalina, jakkolwiek byśmy go oceniali, był naszym sojusznikiem przeciw nazistowskim Niemcom"[9]."
                • chasyd_666 Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 14:13
                  > Premier Francji Jospin polemizował z autorami
                  > księgi dowodząc wielkości rewolucji październikowej . "Rewolucja roku 1917 - powiedział - była jedn
                  > ym z wielkich wydarzeń XX w.",

Czerwone bydlę...
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 15:01
                    Nie podoba ci się emdżik wolność słowa i pluralizm poglądów? Naziol jesteś?
                  • tw_wielgus Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 15:36
                    Bardzo czerwone, czerwieńsze niż czerwony sztandar na którym robotnicza krew!
                • tornson Sołżenicyn jest psychocznie niezrównoważony, 29.08.13, 14:27
                  a "Czarna Książeczka" to brunatne brednie bez żadnego poparcia w faktach.
                  • tw_wielgus Re: Sołżenicyn jest psychocznie niezrównoważony, 29.08.13, 15:33
                    Swoje twierdzenia opierasz na danych zaczerpniętych ze strony www.komomolec.pl?

tornson napisał:

> a "Czarna Książeczka" to brunatne brednie bez żadnego poparcia w faktach.
                • tornson Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 14:30
                  en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism#Criticism
                  • sverir Re: Faszyści przy was- komunistach -do bułka z ma 29.08.13, 14:45
                    No, pan krytyk z twojego linku też zasługuje na krytykę. Pan krytyk napisał, że nie było ofensywy na Warszawę, bo wcześniej zaatakowali Polacy. Cóż, najwyraźniej nie wie, co to jest ofensywa i stąd takie podejście. Bardzo wartościowy głos, phi!
                    • tornson Podaje przykład typowych manipulacji w tym chłamie 29.08.13, 14:54
                      Jak ktoś pisze o ataku Armii Czerwonej na Warszawę bez genezy jak do tego doszło (polska agresja) to dupa wołowa z niego a nie żaden historyk.
                      • sverir Re: Podaje przykład typowych manipulacji w tym ch 29.08.13, 15:03
                        Facet nie doczepił się do braku genezy wojny, tylko do zdania “In the summer of 1920, Lenin launched a Red Army offensive against Warsaw". Napisał przecież, że Armia Czerwona po prostu ścigała Polaków. Pościg jest formą ofensywy, więc krytykowane zdanie jest prawdziwe.
                        • tornson Re: Podaje przykład typowych manipulacji w tym ch 29.08.13, 15:58
                          sverir napisał:

> Facet nie doczepił się do braku genezy wojny, tylko do zdania “In the sum
                          > mer of 1920, Lenin launched a Red Army offensive against Warsaw". Napisał przec
                          > ież, że Armia Czerwona po prostu ścigała Polaków. Pościg jest formą ofensywy, w
                          > ięc krytykowane zdanie jest prawdziwe.
                          Ale to coś nie aspiruje do bycia książką militarystyczną tylko historyczną, więc jasne jest że atak na Warszawę jest tam przedstawiany jako jeden przykładów mających pokazać komunistów w ciemnym świetle. Więc jak najbardziej słusznie spotkało się to z taką krytyką.
                          • sverir Re: Podaje przykład typowych manipulacji w tym ch 29.08.13, 16:11
                            > Ale to coś nie aspiruje do bycia książką militarystyczną tylko historyczną

W związku z tym pościgu nie można nazwać ofensywą?

• tornson Niech polscy kibole przestaną prowokować swoim 28.08.13, 17:44
      faszyzmem i zwierzęcym anty-komunizmem. Każda akcja rodzi reakcję.
    • douglasmclloyd O Smoleńsku nie słyszeli? nt 28.08.13, 22:42
    • tornson Sfanatyzowane polskie prawiczki same prowokują. 29.08.13, 01:11
      i2.pinger.pl/pgr47/9526172e001ea9474f1ed232/komuna.jpg
      A potem się dziwią debile że z drugiej im z kolei się obrywa.
      • tornson O proszę, jeszcze tutaj 29.08.13, 01:19
        www.otympiszemy.pl/wp-content/uploads/2012/12/MG_3050.jpg
        Bawicie się tłuki w politykę, to potem nie jęczcie jak baby kiedy i wam się oberwie w kraju gdzie jest demokracja i gdzie można publicznie wyrażać różne poglądy a nie tylko skrajnie prawicowe.
        • tw_wielgus Re: O proszę, jeszcze tutaj 29.08.13, 10:16
          Widzisz torba Twoj problem tkwi jakieś 158 cm nad ziemią i kryje się w samym środku twarzoczaszki. Twój problem to aparat poznawczy, który u normalnego człowieka zbudowany jest z szarych komórek.
          Twoje na nieszczęście są czerwone.
    • zapijaczony_ryj Proponuje wojne z Hiszpanią 29.08.13, 16:12
      A PST jako genialny srateg na czele!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka