05.09.13, 19:52
Nareszcie Palikot rzucił swietny pomysł. Likwidujmy OFE , całe składki od dziś do ZUS , a to co jest w OFE oddać właścicielom tzn. tym na których kontach to jest. Podoba mi się, dostajemy kasę z kilku at oszczedznia. Jednisprzedadza na rynku ogromny ruch inni zachowaja na zaś, ale nik nie powie ze został okradziony czy oszukay.
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: Palikot 05.09.13, 19:56
      volupte napisał:

> Nareszcie Palikot rzucił swietny pomysł. Likwidujmy OFE , całe składki od dziś
      > do ZUS , a to co jest w OFE oddać właścicielom tzn. tym na których kontach to j
      > est. Podoba mi się, dostajemy kasę z kilku at oszczedznia. Jednisprzedadza na
      > rynku ogromny ruch inni zachowaja na zaś, ale nik nie powie ze został okradzion
      > y czy oszukay.
      Niezwykle lewicowa propozycja :)
      • volupte Re: Palikot 05.09.13, 20:07
        Raczej liberalna. Co moje to m oddaja , a od dzis aby ZUS nie zdechł wracaja do dawnego systemu.
        • wiosnaludzikow Re: Palikot 05.09.13, 20:09
          Odpowiadasz na:
          volupte napisał:

> Raczej liberalna.
          No właśnie :) Kolejna transformacja ?
          • volupte Re: Palikot 05.09.13, 20:15
            Chyba zpomnial z jest teraz lewicowcem i powiedzial co mysli. Zbawcy sie to zdaża wiec Palikotowi może.
            • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 05:48
              Tak więc Palikot dołączył do klubu Światowidów, w którym jest też Zbawca.
              • volupte Re: Palikot 06.09.13, 11:49
                Od dawna tak jest. Przecież gdy był w PO miał twarz liberała , a nawet przewodniczyl tej komisji ,,prostujacej" złe przepisy gospodarcze. Mysle ze jego niezły wynik wyborczy, tez wynikał z tego, ze sporo osób liberalych uważało ze ma takie poglądy , chociaz jak sobie przypominam, to on staral sie wtedy za bardzo w tej materii nie wypowiadać. Głownym motorem to byl ultraliberalizm społeczny. Ostatni macha sztandarem lewicoym i nie wiem kogo to przkonuje. Raczej taki ,,ni pies , ni wydra".
                • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 13:12
                  Dokładnie tak. Ni pies ni wydra.
                  ...ale podobnie jak Tusk. Zdeklarowany liberał, jednocześnie konserwatysta i socjaldemokrata.
                  • volupte Re: Palikot 06.09.13, 13:23
                    Wglada z Tusk ewoluował na socjalliberała .
                    • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 13:29
                      volupte napisał:

> Wglada z Tusk ewoluował na socjalliberała .
                      Po przedwyborczym ślubie katolickim można mówić chrześcijańskiego socjalliberała :)
                      • volupte Re: Palikot 06.09.13, 13:34
                        No cóż , ślub był pod publiczkę, ale gdyby takie zachowania nie działaly to by ich nie było. Klasyk Kurski ujawnił :-)
                        • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 13:39
                          volupte napisał:

> No cóż , ślub był pod publiczkę, ale gdyby takie zachowania nie działaly .....
                          Mnie to szczególnie zszokowało. Pod publiczkę pojechać jak kiedyś Pawlach autem marki Polonez można. Otworzyć autostradę i następnego dnia zamknąć. Można.
                          ....ale żenić się po katolicku pod publiczkę to już dno.
                          • volupte Re: Palikot 06.09.13, 13:46
                            E tam ...przesada, zwykłe show. W ten szok nie wierzę.
                            • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 13:48
                              volupte napisał:

> E tam ...przesada, zwykłe show. W ten szok nie wierzę.
                              Ja jestem moher, mnie takie rzeczy szokują. Widzę dosyć konkretne granice sprzedania się pod publiczkę.
                              • volupte Re: Palikot 06.09.13, 13:52
                                No to biczujesz za to Tuska , gdzie sie da i masz satysfakcje :-)
                                • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 13:58
                                  volupte napisał:

> No to biczujesz za to Tuska , gdzie sie da i masz satysfakcje :-)
                                  Biczuję obłudników. Za obłudę biczowałem nie tylko Tuska. Palikota, Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego z Siwcem itd itd
                                  To kest w archiwum więc Twoja teza jest ...... warta.
                                  • volupte Re: Palikot 06.09.13, 14:03
                                    To znaczy że nie masz satysfakcji? Jest ktos kogo nie biczujesz?
                                    • wiosnaludzikow Re: Palikot 06.09.13, 14:14
                                      volupte napisał:

> To znaczy że nie masz satysfakcji? Jest ktos kogo nie biczujesz?
                                      Nie patrzę na to personalnie jak Ty. Jest zjawisko np kłamstwa, obludy nie patrzę kto ..... . To mi daje, wbrew Twoim podejrzeniom, satysfakcję.
                                      Nie czepiałem się Jacka Kuronia, Karola Modzelewskiego, Marka Borowskiego i wielu wielu innych.
                                      • lech1966 Re: Palikot 06.09.13, 17:03
                                        wiosnaludzikow napisał:

> volupte napisał:
                                        >
                                        > > To znaczy że nie masz satysfakcji? Jest ktos kogo nie biczujesz?
                                        > Nie patrzę na to personalnie jak Ty. Jest zjawisko np kłamstwa, obludy nie patr
                                        > zę kto ..... . To mi daje, wbrew Twoim podejrzeniom, satysfakcję.
                                        > Nie czepiałem się Jacka Kuronia, Karola Modzelewskiego, Marka Borowskiego i wie
                                        > lu wielu innych.

To jakiś nowy fetysz????
    • etta2 Re: Palikot 05.09.13, 20:05
      Jasne, świetny pomysł: odebrać kasę, bo się należy (to przecie MOJE), a potem drzec ryja do Państwa: dajcie emeryturę, bo....tYż się należy, prawda?????? Jak możesz takie bzdety wypisywać?
      • volupte Re: Palikot 05.09.13, 20:14
        Nie uwazasz ze do OFE szły twoje pieniadze? Tak zreszta kiedys rzadzacy mówili . Dopiero niedawno zaczeto interpretacje odktrecać. Na emerytury bedzie z bieżących wpływów. Myslisz ze na długo starczy tych zrabowanych naszych pienedzy z OFE jesli nadal bedza tam znacznie wieksze wydaki niż wpływy? To calkiem uczciwy pomysl. Nie badz fanatykiem rzadu , bo robi mnóstwo błędów. Ten ostatni pomysl zawalil gieldę moze nawet n wiele miesiecy , bo chyba nie wierzysz ze wiele osób zadeklaruje pozostanie w OFE. Wiekszsc płatników zpelnie nie kuma o co tu chodzi a maja sie deklarować? Moze 10-15% to zrobi.
        • wujaszek_joe Re: Palikot 05.09.13, 20:50
          nie twoje pieniądze tylko twoje składki na ubezpieczenie społeczne.
          tak jest na całym świecie. większość ludzi wypłaciłaby sobie pieniądze bo potrzebują koniecznie i zostaną bez środków na starość.
          • volupte Re: Palikot 05.09.13, 20:57
            Wiee lat twierdzono ze nasze własne ,ale przeznaczone na emeryture , z mozliwoscia dziedziczeniea itp. A więc na ubezpieczenie własne ,a nie społeczne. Na społeczne to ta cześc ZUSowska.
          • lech1966 Re: Palikot 05.09.13, 21:15
            wujaszek_joe napisał:

> nie twoje pieniądze tylko twoje składki na ubezpieczenie społeczne.
            > tak jest na całym świecie.

To niestety moje pieniądze, które rząd mi wyrywa co miesiąc z reki...
          • zoil44elwer Re: Palikot 06.09.13, 13:23
            wujaszek_joe napisał:

> nie twoje pieniądze tylko twoje składki na ubezpieczenie społeczne.
            > tak jest na całym świecie. większość ludzi wypłaciłaby sobie pieniądze bo potrz
            > ebują koniecznie i zostaną bez środków na starość.
            Teraz to i wielu młodych Polaków jest bez środków do życia.
            • volupte Re: Palikot 06.09.13, 13:29
              I pewnie chodzą słaniając sie z głodu ? ;-)
              • zoil44elwer Re: Palikot 06.09.13, 13:49
                volupte napisał:

> I pewnie chodzą słaniając sie z głodu ? ;-)
                Nie,bo rodzice emeryci ich żywią·!
                • volupte Re: Palikot 06.09.13, 13:53
                  Ciebie to tez dotkneło?
                  • zoil44elwer Re: Palikot 06.09.13, 14:03
                    volupte napisał:

> Ciebie to tez dotkneło?
                    Ni! Moi rodzice zmarli 40(o)i 30(m) lat temu a gdy żyli( PRLu) to nie potrzebowali mojej pomocy materialnej.
                    • volupte Re: Palikot 06.09.13, 14:05
                      O młodych pisałes i o takich pytam.
        • zoil44elwer Re: Palikot 06.09.13, 13:18
          Kropka nad i:
          MO-Panie Prezydencie,pozostanie Pan w OFE czy przejdzie do ZUS?
          BMKom:Zastanowię się!(?)
          Prezydent z "urzędu" otrzyma prezydencką emeryturę bez względu na wiek(Al K-52l) i nie płacąc składek do OFE czy ZUS.
          Zastanowić to prezydent powinien się nad odpowiedzią na pytanie MO.A tak to głowa państwa strzeliła rubaszne kłamstewko!Wstyd PP!
          • bozon.higgsa Re: Palikot 06.09.13, 13:27
            > Zastanowić to prezydent powinien się nad odpowiedzią na pytanie MO.A tak to gło
            > wa państwa strzeliła rubaszne kłamstewko!Wstyd PP!

BMK -ogólnie jest krotochwilny,rubaszny też.
    • mila2712 Re: Palikot 05.09.13, 20:34
      Zły pomysł
      ZUS przeżre pieniądze i znowu będzie biadolenie, że nie ma na emerytury
      • volupte Re: Palikot 05.09.13, 20:50
        Ale będzie przżerał tylko bieżące , a nie równiez te zagrabione z OFE.
        • mila2712 Re: Palikot 05.09.13, 20:55
          i właśnie to "przezeranie" jest kłopotem
          w zaden sposób nie rozwiąże to sytuacji
          • volupte Re: Palikot 05.09.13, 21:00
            Ten ,,rabunek" OFE rozwiazę na kilka lat. A potem....to choćby potop.
            • mila2712 Re: Palikot 05.09.13, 21:08
              ależ absolutnie...nic nie rozwiąże
              ja mam dalekosiężne plany ( do emerytury też mam zamiar szczery dożyć )

• volupte Re: Palikot 05.09.13, 21:18
                Jeśli chcesz pomóc sobie sam/a to szacun:-) Na porządneemerytuy nie ma co liczyć , t i tak padnie wczesniej czy później. Jedynym rozsądnym wyjściem jest kwotowa emerytura równa dla wszystkich , a reszte to sobie sam przez wiele lat odłóż .
                • mila2712 Re: Palikot 05.09.13, 21:23
                  odkładam
                  na godziwą emeryturę z ZUS nie liczę

• zbysio45 Re: Palikot 05.09.13, 21:22
      mozecie wierzyc w oszoloma ktory juz konczy kariere polityczna bo nikt mu nie wierzy i nawet posłowie bo uciekaja do innych parti.
      • volupte Re: Palikot 05.09.13, 22:19
        Pomysł jest dobry a nie Palikot.
    • adamusb Re: Palikot 06.09.13, 06:10
      Trzeba Palikotowi w tym przypadku przyznać rację.
    • haen2010 Za taki sam numer 06.09.13, 07:55
      Jaki solidaruchy zrobiły z OFE Maddock dostał w USA sto lat odsiadki. Przy czym baranów amerykańskich nikt do tego zmuszał.
      • volupte Re: Za taki sam numer 06.09.13, 11:28
        Jaki numer? Widocznie nie masz pojęcia co Maddock tam zrobił. Porównaj i uzasadnij. To raczej ZUS Mardoca przpomina , wypłaca emertury jednym z kasy innych.
      • zoil44elwer Re: Za taki sam numer 06.09.13, 13:54
        haen2010 napisał:

> Jaki solidaruchy zrobiły z OFE Maddock dostał w USA sto lat odsiadki. Przy czym
        > baranów amerykańskich nikt do tego zmuszał.
        A łoBuzek za swój "numer" dostał.....OOB!
    • mariner4 Gdyby to zrealizować, to 06.09.13, 08:10
      hiperinflacja zjadła by te pieniądze. I Palikot o tym dobrze wie. O czym to świadczy? On jest kanalią.
      M.
      • bozon.higgsa Re: Gdyby to zrealizować, to 06.09.13, 08:11
        mariner4 napisał:

> hiperinflacja zjadła by te pieniądze. I Palikot o tym dobrze wie. O czym to świ
        > adczy? On jest kanalią.
        > M.

Często pajacuje,ale kanalia nie jest.
        W tym wypadku przyznaję rację Palikotowi.
      • volupte Re: Gdyby to zrealizować, to 06.09.13, 11:41
        Mam 1 bilion kasy w oszczednosciach i jakos inflacja nie rośnie. Zgoda ze takie duże rzucenie na rynek kasy inflacje by wywołało , ale mozna stopniowo to przekazywać , wstrzymac nastepne wpłaty. To co zaproponowano jest w sumie podobne , likwidacja OFE , obligacje umorzone ( jak?) , akcje sprzedane ( to na wiele miesiecy zawalenie rynku a malejace kwoty ze sprzedazy tych akcji zaslą konto w ZUsie) kto na tym skorzysta (?) , a beneficjentem tej naszej kasy w OFE Bedzie ZUS. OFE to zadna tragedia , raczej pozytyw ze sporymi mankamentami. Za wysokie opłaty , brak odpowiedzialnosci za straty ( ale to w funduszach naturale , można ubezpieczyć sie od straty), powinna byc róznicowana oplta za cześc akcyjna i obligacyjna ( obligacje SP w ogóle bez opłaty za zarzadzanie , bądz minimlna ) , zaniedbano dalszego regulowania funkcjonowana tej reformy , a zrobiono czarny pijar. Dziwne ze ty w tej pijar uwierzyłeś.
      • zoil44elwer Re: Gdyby to zrealizować, to 06.09.13, 14:39
        W latach 90 bilet tramwajowy(Katowice-WPK) kosztował 6000zł(słownie sześć tysięcy złoty)
        Słynne książeczki mieszkaniowe....Och co to były za piękne dni,90 % pracujących zarabiało miliony,a dziś zaledwie 0,5 %!
    • remez2 Pomysł świetny 06.09.13, 11:47
      Ale skoro się powiedziało A, należy powiedzieć B.
      Zlikwidować ZUS, pieniądze rozdać co spowoduje ogromny wzrost konsumpcji bieżącej. Jak boom się skończy, tak samo postąpić z rezerwami NBP.
      • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 11:52
        W ZUSie nie ma pieniedzy, wiec pier.....kolego. W NBP pieniadze są Państwa , a nie osobiste jak nam wmawiano przez wiele lat , że w OFE to nasze.
        • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 12:01
          volupte napisał:

> W ZUSie nie ma pieniedzy, wiec pier.....kolego. W NBP pieniadze są Państwa , a
          > nie osobiste jak nam wmawiano przez wiele lat , że w OFE to nasze.
          Skoro Ci wmawiano i uwierzyłeś to masz problem, kolego.
          btw - państwo to obywatele, więc pieniądze z NBP należą się jak psu zupa.
          • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 12:08
            Jeszcze nie wyrosłes z tego , że co państwowe to nasze?
            • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 12:11
              volupte napisał:

> Jeszcze nie wyrosłes z tego , że co państwowe to nasze?
              A powinienem? Widzisz ja nie mogę "wrosnąć" w system w którym zyski są prywatne a koszty społeczne.
              ps - W ZUSie nie ma pieniedzy, wiec pier.....kolego.
              A emeryci/renciści to nie dostają pieniędzy?
              • bozon.higgsa Re: Pomysł świetny 06.09.13, 12:14
                A emeryci/renciści to nie dostają pieniędzy?

Dostają...na razie a dług publiczny rośnie.
                Jak myślisz jak długo będzie jeszcze mógł rosnąć?
                Do nieskończoności?
                • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 12:21
                  Jeszcze jakieś drugie tyle zanim zbankrutujemy ako Państwo. A potem ....niech sie wierzyciele martwia. Mamy wzór , Graecja. :-)
                • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:14
                  bozon.higgsa napisał(a):

> A emeryci/renciści to nie dostają pieniędzy?
                  >
                  > Dostają...na razie a dług publiczny rośnie.
                  Z tytułu emerytur i rent czy również z innych przyczyn?
                  > Jak myślisz jak długo będzie jeszcze mógł rosnąć?
                  > Do nieskończoności?
                  Nie wiem.
                  • bozon.higgsa Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:21
                    > A emeryci/renciści to nie dostają pieniędzy?
                    > >
                    > > Dostają...na razie a dług publiczny rośnie.
                    > Z tytułu emerytur i rent czy również z innych przyczyn?

Ja nie miałem na myśli,że dług rośnie z tytułu wypłacanych emerytur czy rent.Rośnie głównie z powodu "radosnej twórczości" prawicy czyli PiS i PO od 8 lat.
                    Ja wątpię czy ktokolwiek będzie w stanie uprzątnąć bezboleśnie tę stajnię Augiasza kiedy te partie odejdą w niebyt.
                    • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:26
                      bozon.higgsa napisał(a):

> > A emeryci/renciści to nie dostają pieniędzy?
                      > > >
                      > > > Dostają...na razie a dług publiczny rośnie.
                      > > Z tytułu emerytur i rent czy również z innych przyczyn?
                      >
                      > Ja nie miałem na myśli,że dług rośnie z tytułu wypłacanych emerytur czy rent.Ro
                      > śnie głównie z powodu "radosnej twórczości" prawicy czyli PiS i PO od 8 lat.
                      D.Tusk i J.Kaczyński są jak stare małżeństwo. Nie mogą żyć ze sobą ale bez siebie również. Trzeba im ten rozwód umożliwić przy urnie.
                      > Ja wątpię czy ktokolwiek będzie w stanie uprzątnąć bezboleśnie tę stajnię Augia
                      > sza kiedy te partie odejdą w niebyt.
                      Też nie jestem pełen optymizmu. ;- (

• volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:28
                      A te 50mld. dokładki do ZUS to nie ze wzrostu długu publicznego?
                      • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:30
                        volupte napisał:

> A te 50mld. dokładki do ZUS to nie ze wzrostu długu publicznego?
                        Wiesz może skąd się bierze potrzeba tej "dokładki"?
                        • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:32
                          Ja wiem , a ty wiesz?
                          • bozon.higgsa Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:35
                            volupte napisał:

> Ja wiem , a ty wiesz?

Ja również wiem......
                          • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:50
                            volupte napisał:

> Ja wiem , ...?
                            Ale nie powiesz?
                            • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:54
                              Ty przecież tez wiesz , wiec nie ma potrzeby. A na dodatek to temat rzeka.
              • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 12:19
                Jestes czy udajesz? Zyjesz w kraju z gospodarka mniej lub bardziej rynkową , nie pasuje to głosuj przeciw lub emigruj, kierunek znasz. System gdzie koszty i zyski były społeczne zbankrutowal , nie dales rady:-) Jesli nie wiesz skąd są pieiadze na emerytury , to trudno , szkoleń nie prowadzę :-)
                • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:17
                  volupte napisał:

> Jestes czy udajesz?
                  Biorę przykład z Ciebie.
                  Zyjesz w kraju z gospodarka mniej lub bardziej rynkową , ni
                  > e pasuje to głosuj przeciw lub emigruj, kierunek znasz.
                  Czy pisanie takich bzdur dowartościowuje Cię?
                  > System gdzie koszty i zyski były społeczne zbankrutowal , nie dales rady:-)
                  Gdybyś jeszcze raz przeczytał co napisałem ...
                  > Jesli nie wiesz skąd są pieiadze na emerytury , to trudno , szkoleń nie prowadzę :-)
                  Chwała Bogu.
                  • zoil44elwer Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:46
                    Mój Dziadek,maszynista PKP zmarł w 1938 i babci II RP płaciła tzw wdowią rentę.Ba,nawet III Rzesza do 1945 to czyniła.Do 2002 Polska(PRL i RP3) ściągała mi z pensji składki emerytalne przez 42 lata pracy.Ja odebrałem część składek.Ale ojciec-45 lat pracy i 2 lata emerytury oraz brat 40 lat pracy i 6 m-cy na emeryturze/NIE!
                    • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 13:57
                      Tak właśnie działa ZUS. OFE w załozeniu miało być czymś innym .
                      • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:02
                        volupte napisał:

> Tak właśnie działa ZUS. OFE w załozeniu miało być czymś innym .
                        Nie, miało być tym, czym jest, tzn. mega przekrętem.
                        • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:08
                          Odbij.
                          • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:21
                            volupte napisał:

> Odbij.
                            Nie wiem co to znaczy.
                            Ale ułatwię Ci zrozumienie dlaczego tak napisałem.
                            Po pierwsze - przymus gromadzenia środków,
                            po drugie - pełne ryzyko po stroni wpłacającego składki,
                            po trzecie - brak jakiejkolwiek odpowiedzialności u zarządzających.
                            Takiego braku wyobraźni nie spotkasz nawet u idioty. Więc ...
                        • zoil44elwer Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:19
                          Ponoć OFE "zarobiły" na obsłudze emerytów 18 miliardów PLN.Nawet państwowy ZUS ściągał składki i przekazywał kasę prywatnym OFE by zagraniczne kapitalisty kupowały...... państwowe(!) obligacje!!!
                          • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:32
                            ZUS byl posrednikiem w przekazywaniu naszych składek do OFE , a ludziom sie wciska ze to rzekomo ZUS musial OFE swoje srodki przekazywać. Od powstania OFE było sporo czasu na korekty skladki , tak aby nie dopłacać do ZUS po kilkadziesiat miliardów rcznie. Byl czas na zmuszenie OFE aby obnizyły opłate za zarzadzanie. Mozna było ta reformę dokończyc tak aby dzis tyle emocji nie budzila, aby jedni nie krzyczeli ze nas okradaja OFE , a inni ze rząd nas okrada z kasy likwidując OFE , bo ta ,,refrma" do tego przeciez prowadzi.
                            • m.c.hrabia Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:47
                              ZUS byl posrednikiem w przekazywaniu naszych składek do OFE , a ludziom sie wciska ze to rzekomo ZUS musial OFE swoje srodki przekazywać.

przecież nie zwiększono składki ,tylko ZUS musiał se podzielić z ofe , czyli przekazać część z tej którą do tej pory otrzymywał i wydal na swoje statutowe działa

Mozna było ta reformę dokończyc tak aby dzis tyle emocji nie budzila,

trzeba było zacząć od upieczenia ciasta ,a nie od wisienki, czyli kasy do prywatnych kieszeni.
                              • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:52
                                trzeba było zacząć od upieczenia ciasta ,a nie od wisienki, czyli kasy do prywatnych kieszeni.
                                Dokładnie tak.
                              • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 15:00
                                Nie ZUS musiał sie podzielic tylko reforma emerytalna podzielila wplatę składek na te filary - ZUS i OFE. Mieli wiele lat by to korygować tak aby do ZUSu tylu miliardów nie dokładać.
                                O jakich ty prywatnych kieszeniach mówisz ? Ze własciciele OFE 16 czy 18 mld. przez te lata za zarzadzanie otrzymali? Wszystkie fundusze pobieraja prowizje. Ze OFE dostawało za dużo to dla mnie jasne, bo zarzadzalo wlaściwie połowa kasy , resza szla a obigacje państwa , a to kazdy glupi by potrafił. Zaczeto dobrze piec ciasto tylko ogniem nie sterowano.
                                • m.c.hrabia Re: Pomysł świetny 06.09.13, 15:17
                                  Nie ZUS musiał sie podzielic tylko reforma emerytalna podzielila

nie będę się sprzeczał o słowa jak zwał tak zwał , ale w zusie powstała dziura której nie zasypano

> O jakich ty prywatnych kieszeniach mówisz ? Ze własciciele OFE 16 czy 18 mld. p
                                  > rzez te lata za zarzadzanie otrzymali?

dokładnie o tych ,równie dobrze możesz uchwalić ustawę ,że od jutra każdy Plak w niedzielę
                                  na obiad musi obowiązkowo jeść kotleta schabowego , a co rolnicy gorsi od ofiarzy ,niech też skorzystają.

[i]Zaczeto dobrze piec ciasto tylko ogniem nie sterowano.

nie zgadzam sie z tą opinią ,uważam ,że położono wisienkę, sadząc ,że inni upieką ciasto,
                                  a nawet nie upieką a posieją zboże na mąkę.
                                  • volupte Re: Pomysł świetny 06.09.13, 21:52
                                    Jesli uważasz że fundusze emerytalne powinny działać bez opłaty za zarzadzanie to masz rację.:-) Ja uwazam ze maja prawo do zapłaty , tylko w OFE jest za duza. Jestz półki funduszy akcyjnych , a powinna być nizsza niz w fundszach zrównowazonych.
                            • zoil44elwer Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:58
                              Ojcowie OFE,Buzek-AWSolidarność i Balcerowicz-UW.Dziełem tego tandemu szóleruf byłaB też "prywatyzacja"PZU.Ale OFE oraz metody i cyryle nie przeszkadzały 4 lata SLD,2 PiSowi,5-6 lat PO....Bo "dziury" budżetowe były mniejsze niż doopa?
                          • remez2 Re: Pomysł świetny 06.09.13, 14:53
                            zoil44elwer napisał:

> Ponoć OFE "zarobiły" na obsłudze emerytów 18 miliardów PLN.Nawet państwowy ZUS
                            > ściągał składki i przekazywał kasę prywatnym OFE by zagraniczne kapitalisty ku
                            > powały...... państwowe(!) obligacje!!!
                            Po GLOBCiO drugi przekręt XX wieku.
      • zoil44elwer Re: Pomysł świetny 06.09.13, 15:07
        remez2 napisał:

> Ale skoro się powiedziało A, należy powiedzieć B.
        > Zlikwidować ZUS, pieniądze rozdać co spowoduje ogromny wzrost konsumpcji bieżąc
        > ej. Jak boom się skończy, tak samo postąpić z rezerwami NBP.
        Karpiowi przed Wigilią dać dobrze pojeść, niech i on skorzysta przed śmiercią z okazji Bożego Narodzenia.
    • tornson Lepsze to coprawda niż trwanie dalej pasożyta OFE, 06.09.13, 15:12
      ale powiedz mi mądralo jeśli ta kasa nie pójdzie do ZUS, to skąd ma on brać kasę na wypłatę bieżących emerytur. Poza tym od partii uważające się za lewicę, której lider mówił swego czasu o budowaniu przez państwo fabryk, spodziewać by się należało projektów inwestycji w nowoczesny wysokowydajny przemysł z publicznej kasy, bo tylko to jest gwarancją dobrobytu w przyszłości i takiego napływu środku do budżetów by utrzymać wysokie emerytury mimo zapaści demograficznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka