Dodaj do ulubionych

Niedziele bez zakupów

• toja3003 jesli ten pan nie kierowal sie zadna ideologia 10.08.04, 11:27
      religijna to dlaczego "dziwnym"
      zbiegiem okolicznosci sklepy
      beda w niedziele akurat otwarte w
      typowych godzinach kiedy odprawiane sa
      nabozenstwa niedzielne; do tej pory
      konflikt typu do sklepu czy do kosciola
      byl znacznie mniejszy, bo wierni
      wiedzieli, ze moga spokojnie z rodzina
      zrobic swiateczne zakupy w sklepie
      po poludniu czy wieczorem.
      • Gość: Kybernetes Re: Cezar Konstantyn Wielki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:42
        Stary testament nakazuje na święcić w niedziele, ale już np Cezar Konstantyn
        Wielki, który dał wolną drogę chrześcijństwu (ale nie zrobił chrześcijaństwa
        religia panujacą) w jednym z edyktów (moze mediolańskim ?) pozwolił rolnikom
        pracować w niedzielę jeżeli akurat wtedy jest dobra dla nich pogoda....
        • Gość: Andrzej Siciński Re: Cezar Konstantyn Wielki IP: 81.210.119.* 10.08.04, 17:22
          Pismo Święte nigdzie nie nakazuje święcić niedzieli, a już na pewno nie Stary
          Testament. Jedynym cotygodniowym dniem świętym w Biblii byłą i jest sobota
          (szabas, sabat), siódmy dzień tygodnia (Księga Wyjścia 20, 8-11).
          Edykt mediolański z 313 r. n.e. był edyktem nadającym chrześcijaństu po latach
          prześladowań status religii tolerowanej. Panu chodziło natomiast o edykt z 321
          r., w którym Konstantyn, podówczas jescze włądca pogański, ustanawia po raz
          pierwszy w świecie niedzielę dniem wolnym od pracy ku czci Niezwycieżonego Boga
          Słońca (Dies Solis Invicti). Stąd pochodzące z łaciny określenie tego
          dnia: "Sunday" (ang.) i "Sonntag" (niem.), czyli "Dzień Słońca". Faktycznie,
          jak pPan słusznie zauważył, edykt ten przewidywał też pewne wyjątki, m.in. dla
          rolników.
      • Gość: an Re: jesli ten pan nie kierowal sie zadna ideologi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 14:00
        to jest takie "chitre" zagranie. Widzimy, że nie chodzi tu o godziny koscielne.
        Właśnie chodzi. Liczono, że na te kilka dozwolonych godzin nie będzie opłacało
        się otwierać molochów.
        • toja3003 ja w kazdym razie nie lubie zeby mi ktos mowil 10.08.04, 14:06
          kiedy mam cos kupowac czy sprzedawac.
          I prosze tylko konsekwentnie zakazac
          handlu na wszelkich stacjach benzynowych
          i oczywiscie zamknac wszelkie pracujace
          na okraglo fabryki, wylaczyc telewizje itp.
          Wtedy bedzie spokoj. W Radomiu.
          bo w sasiednich miastach tym wiekszy ruch.
    • Gość: ggg Re: Niedziele bez zakupów IP: *.petrus.com.pl 10.08.04, 11:31
      ten klient to kompletny debil!!!!
    • Gość: Welcome to Poland OLLABOGA !! JEDYNĄ ROZRYWKĘ CHCĄ ZABRAĆ... IP: *.spray.net.pl 10.08.04, 11:32
      ..NARODOWI W TYM POPIERD... KRAJU !! :)
      ALEŻ TO CAŁE POJEBSTWO - LOBBY HANDLOWE ZUBOŻEJE, A LUDZISKA Z GŁODU POPADAJĄ...
    • Gość: ZORRO Bezrobotni, byli pracownicy hipermarketów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:34
      Byli pracownicy hipermarketów, już zbędni w niedzielę, po pracę zgłoszą się
      zapewne do rajców Radomia i pomysłodacy zakazu. Brawo rajcy!
    • Gość: Tantrum "...niedziela powinna być dniem wolnym od pracy IP: *.proxy.lucent.com 10.08.04, 11:38
      z powodow religijnych".

Z tych samych powodow powinna byc wolna sobota (Zydzi,adwentysci) i piatek
      (muzulmanie). A moze tez i inne dni, jesli sa swietami u innych religii.
    • Gość: poprat w Zgierzu byli pierwsi IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 10.08.04, 11:39
      sprawdźcie to
    • Gość: Jerzy Re: Niedziele bez zakupów IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 10.08.04, 11:50
      Każdy kto straci nawet te grosze które zarabia w hipermarkecie i zostanie
      zupełnie bez grosza powinnien obić mordę temu radnemu !!!
    • Gość: wujo NIEDOSYT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:57
      Czuję duży niedosyt!!!-należy pójść za ciosem i zakazać spania z własną żoną
      też w soboty i niedziele,nakazać-jeść w piątki tylko raz dziennie chleb
      popijając wodą i koniecznie postawić pomnik polskiej nieograniczonej głupocie!!
    • Gość: m_BLADE Re: Niedziele bez zakupów IP: *.sebastiana.ceti.pl 10.08.04, 11:58
      Świetny pomysł! Przy 30% bezrobociu najlepszym rozwiązaniem na pobudzenie
      aktywności jest zastosowanie wszelkich chwytów które przyciągną ewentualnych
      inwestorów których skusi sama aura miasta słynącego z takich pomysłów.
      Bezrobotnym na pewno się poprawi humor gdy dojdą do nich nowi-wiadomo, że w
      kupie raźniej !
      • wroc1 Hipermarket inwestorem? 10.08.04, 14:56
        Gość portalu: m_BLADE napisał(a):

> Świetny pomysł! Przy 30% bezrobociu najlepszym rozwiązaniem na pobudzenie
        > aktywności jest zastosowanie wszelkich chwytów które przyciągną ewentualnych
        > inwestorów

Nie rozśmieszaj mnie. Za to prawdziwych inwestorów przyciągniesz. Wypoczęci zrelaksowani ludzie są w normalnej pracy o niebo wydajniejsi. Zrobią to samo lub więcej w 40 godzin co zaszczuci i wykorzystywani przez 112 godziny tygodniowo.
    • Gość: Maki Moim zdaniem dobry wybór IP: *.eti.pg.gda.pl 10.08.04, 11:58
      Jasne jest, że my i tak i tak kupimy tyle rzeczy, ile mamy pieniędzy w
      portfelu. Czy aż takie ważne jest, kiedy i o której godzinie. A tak, dzieki
      rozwiązaniu systemowemu, możemy na prawdę w niedzielę odpocząć. Mam nadzieję,
      że tą decyzję, po okresie buntu, wszyscy docenią. Pozdrawiam
    • Gość: Łukasz Re: Niedziele bez zakupów IP: *.avamex.krakow.pl / *.avamex.krakow.pl 10.08.04, 12:01
      Popieram ten zakaz . Niedziela winna być bezwględnie wolna od pracy. nie liczę
      Policji , lekarzy i innych tego typu słuzb
    • Gość: KIELCZANIN RADOM BOGATYM MIASTEM - 70% bezrobocia IP: *.atm.com.pl 10.08.04, 12:01
      muhihihahahaha. maja za duzo pieniedy zeby pracowac :-)

mam nadzieje, ze bezrobocie wzrosnie do 90%
      • Gość: Deska Re: RADOM BOGATYM MIASTEM - 70% bezrobocia IP: *.crowley.pl 10.08.04, 13:09
        To nie qurwa o to chodzi palanty.W naszym kraju zostały hipermarkety,montownie
        samochodów i stacje benzynowe.Natomiast brak prawdzej gospodarki produkującej
        towary na export.
        • Gość: polak Re: RADOM BOGATYM MIASTEM - 70% bezrobocia IP: *.atm.com.pl 10.08.04, 15:42
          bo jestesmy za glupim narodem zeby cos wytwarzac. wybieramy debili do rzadu i
          parlamentu, pozwalamy zeby kradli i przeszkadzali ludziom ktorzy cos chca i
          potrafia, a sami kazdego dnia pielegnujemy, zeby przypadkiem cos drugiemu nie
          wyszlo.
          • Gość: ktos Re: RADOM BOGATYM MIASTEM - 70% bezrobocia IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 10.08.04, 17:56
            Aż tak źle to z nami nie jest. Nie przesadzałbym. Martwi mnie natomiast to, że ludzie tutaj w większości miast cieszyć się z tego, że w końcu w tym pazernym kapitaliźmie będą ludzie mieli jeden dzień spokoju psioczą strasznie na tych, którzy tego chcą. Jak to, ja pracuję przez 16 godzin do dobę i mają mi zamknąć ulubiony sumermarket w niedzielę. Toż po wsiach nawet zwierzęta mają wolne (pociągowe). Ale co wolno zwierzęciu tego nie wolno sprzedawczyni w supermarkecie, która pracuje po 10 godzin za minimalną stawkę i jeszcze jej ubliżają. Gdyby "ludzie" byli normalni nie potrzeba byłoby odgórnych regulacji.
            A co zakupów niedzielnych - są sklepy 24 h/d zwane zwyczajowo nocnymi. Chleb i gorzałkę można kupić bez problemu a i ceny są niższe niż w "supermarketach".

Natomiast zgodzę się z Tobą, że jak ktoś się dorobi - np. Żyd pracujący uczciwie 5-6 dni w tygodniu to się mówi, że to przez układy. A widział ktoś otwarty bank w niedzielę lub sobotę po południu? Chyba tylko internetowy :-)
            Czy ktoś jednak zastanawiał się jak np. Żydzi dochodzą do majątków? Ano tak:
            1. Pracują uczciwie kiedy trzeba pracować. Jak jest wolne to nie pracują.
            2. Żyd dla Żyda bratem nie wrogiem.
            Szkoda, że tego nie można powiedzieć o Polakach.
    • Gość: Danmark Niedziele bez zakupów w Danii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.119.24.* 10.08.04, 12:05
      W DANII OD LAT JEST USTAWA "LUKKET" CZYLI WSZYSTKIE SKLEPY ZAMKNIETE W
      NIEDZIELE! I NIKT Z TEGO POWODU NIE JECZY. POLACY NIE PODNIECAJCIE SIE TEMATEM
      A ROZLADUJCIE SIE RECZNA RUCHAWKA.
    • nauma Re: Niedziele bez zakupów 10.08.04, 12:07
      Hehehe, czekam, aż ktoś weźmie w obronę uciśnionych:
      1) pracowników McDonald's (pracowałem tam w czasach studenckich, zapierdziel
      jak 150)
      2) zapieprzających w infoliniach (mój kumpel)
      3) ochroniarzy (mój drugi kumpel)
      4) pracowników pizzerii (sąsiad)
      5) no i mnie (branża IT) - często muszę robić w niedzielę.
      W kinach, knajpach, teatrach też zasuw największy w niedzielę - pokasować!
      A tak na poważnie: jak kiedys komuś strzeli do głowy wymyślanie czegos takiego
      w aglomeracji warszawskiej, oczekuję, że w dni powszednie (w soboty studiuję)
      wszystkie sklepy będą czynne do północy, żebym miał możliwość kupienia co tylko
      będę potrzebował, albo na swój koszt jakiś pomylony fanatyk zrobi za mnie
      zakupy.
    • Gość: paranormal Re: Niedziele bez zakupów IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.04, 12:09
      Głupota.
    • Gość: LPR Re: Niedziele bez zakupów IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 10.08.04, 12:10
      Drodzy Internauci. Cieszymy się, że dzięki naszym działaniom pracownicy
      radomskich hipermarketów będą mogli należycie wykorzystać wolny czas w
      niedzielę. Będziemy zabiegać o podobne udogodnienia dla innych grup zawodowych.
      W najbliższym czasie wystąpimy w interesie zmuszanych do pracy w ostatni dzień
      tygodnia lekarzy, policjantów, strażaków, kierowców autobusów miejskich,
      kolejarzy, energetyków i księży.
      • Gość: Maryjan Re: Niedziele bez zakupów IP: *.softel.elblag.pl 10.08.04, 12:25
        My Naród dziękujemy Ci o LPRze i prosimy o wyzwolenie z reżimu pracy w niedziele
        również pracowników wodociągów, gazowni, telewizji i radia (z wyjątkiem
        oczywiście Jedynie Słusznego), MPK, zwinięcie asfaltu, zakręcenie wody w rzekach
        i zgaszenie słońca.
    • Gość: bart GRATULUJE POMYSŁU, ZAKUPY NA STACJI BENZY. IP: 212.180.138.* 10.08.04, 12:13
      Pięknie, aby tak dalej, całe szczęśćie że nie mieszkam w Radomiu. Ktoś upadł na
      głowę, jak można zamykać sklepy w niedziele, dla wielu ludzi to jedyny dzień na
      zrobienie zakupów, jestem jednym z nich i jak taki zakaz zrobią to bede kupował
      art. spożywcze na stacjach benzynowych. Pracuje od poniedziałku do soboty
      włącznie, więc dla mnie jest to problem, może taki radny, który siedzi i
      pierdzi w stołek z naszych podatków ma czas na wyjście w czasie parcy i
      zrobienie zakupów ale ja i wielu z nas nie ma takiej możliwości.
      • wroc1 Re: GRATULUJE POMYSŁU, ZAKUPY NA STACJI BENZY. 10.08.04, 14:52
        Gość portalu: bart napisał(a):

> Pracuje od poniedziałku do soboty
        > włącznie, więc dla mnie jest to problem,

Pochowają cię też nie w niedzielę. Grabarze w niedzielę nie pracują.
      • Gość: ktos Re: GRATULUJE POMYSŁU, ZAKUPY NA STACJI BENZY. IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 10.08.04, 15:12
        Gość portalu: bart napisał(a) we wtorek o 12:13
        ----------------------------------------------------

> Pięknie, aby tak dalej, całe szczęśćie że nie mieszkam w Radomiu. Ktoś upadł na
        >
        > głowę, jak można zamykać sklepy w niedziele, dla wielu ludzi to jedyny dzień na
        >
        > zrobienie zakupów, jestem jednym z nich i jak taki zakaz zrobią to bede kupował
        >
        > art. spożywcze na stacjach benzynowych. Pracuje od poniedziałku do soboty
        > włącznie, więc dla mnie jest to problem, może taki radny, który siedzi i
        > pierdzi w stołek z naszych podatków ma czas na wyjście w czasie parcy i
        > zrobienie zakupów ale ja i wielu z nas nie ma takiej możliwości.

Czy na tym polega Twoja intensywna praca od poniedziałku do soboty?

• Gość: pepe Re: Niedziele bez zakupów IP: 62.233.178.* 10.08.04, 12:18
      K***!!!! CH***!!!! DEBI**!!! KRET***!!! WYP****** NA KSIEZYC GWIAZDY
      USCZESLIWIAC!!! JUZ TAK WAM DOBRZE? LUDZIE PATRZCIE NA KOGO GLOSUJECIE!!!
      DLACZEGO WOKOL MNIE RZADZA TAKIE LENIE I NIEROBY... A DARMOZJADY RZADZA
      INNYMI... CHLIP...
      hmmm... a moze zabronic nadawania reklam w rtv w niedziele i swieta, co?
    • Gość: monk Jest Nadzieja na niedzielne zakupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 12:21
      Powołując się na anonimowego przedstawiciela Pkp dowiedzieliśmy się o nowej
      szansie na niedzielne zakupy. Pkp nosi sie bowiem z inicjatywą wprowadzenia
      nowego typu biletu (w wersji roboczej zwanym "marketowym" bądz bardziej po
      europejsku "euroshoper") z ulgą 70% na dojazd do najbliższego marketu i z
      powrotem...
      • Gość: Rukurumaderaset Takie rozwiązanie obowiązuje w Niemczech. IP: *.k.mcnet.pl 10.08.04, 12:27
        No, ale my Polaczki oczywiście jesteśmy tacy światowi!
        • Gość: DrAcula Re: Takie rozwiązanie obowiązuje w Niemczech. IP: 213.227.108.* 10.08.04, 12:47
          Naprawdę nie widzisz innych różnic między Polska i Niemcami, ciulu??
          A moze - skoro ci Polacy tacy katoliccy że nie mogą w niedzielę pracować-
          zezwolić na prace w niedzielę tylko zadeklarowanym agnostykom?ateistom? Żydom?
          Wiem że w USA tak sie praktykuje- jeden ma świeto, to inni pracują, prosto i
          fajnie
        • Gość: Studio Re: Takie rozwiązanie obowiązuje w Niemczech. IP: 213.17.161.* 10.08.04, 13:22
          Jak będę dostawał 700 Euro socjalu na bezrobociu to też będę pieprzył handel w
          niedzielę. Pomyśl za nim coś napiszesz
      • Gość: anty Re: Dobre ! i olać Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:47
        !
    • Gość: tigrou Re: Niedziele bez zakupów IP: 212.160.172.* 10.08.04, 12:27
      uważam, że to zły pomysł. Pracuję, wieczorami chcę odpocząć, i właśnie tylko w
      niedzielę mam czas zrobić zakupy..
      • Gość: pracuś Re: Niedziele bez zakupów IP: 212.180.138.* 10.08.04, 12:31
        taką samą sytuację mam, siedze przez cały tydzień w pracy i w niedziele robie
        zakupy, no ale mamy stacje benzynowe i apteki.
        Gratuluje pomysłu nierobom....
    • sopherss Re: Niedziele bez zakupów 10.08.04, 12:37
      A jednak radnym w Radomiu udało się uszczęśliwić swoich obywateli. Szkoda tylko,
      że wcześniej nie spytali się swoich wyborców o zdanie...

Skoro, jak napisano w tym artykule, w Radomiu jest kilka dużych hipermarketów (
      i dwa kolejne w budowie) a w niedziele w każdym z nich do późnego wieczora są
      tłumy to o czymś to świadczy.

Na zakupy w niedziele nie chodzą kozy, psy czy papugi ale ludzie! Skoro kupują
      to widocznie mają taką potrzebe i tylko w chorym umyśle zrodzić się mogła idea
      zakazania im tego.

Co więcej panowie radni strzelili sobie w stope; ustanowili kare za handel w
      czasie zakazanym 2,5 tys złotych... Takich Real nie odczuje absolutnie tego
      wysokości kary i spokojnie otworzy swe podwoje zarówno w niedziele jak i w
      świeto na tak długo jak sobie wymyślą jego szefowie.

Członkowie Rady Miejskiej natomiast zostaną ocenieni przy okazji kolejnych
      wyborów samorządowych. Ludzie mogą nie darować wcielania w życie, głupich
      pomysłów. Po wyborczej niedzieli w kilku gabinetach w Radomiu rozlegnie się płacz.
      • Gość: Cc Re: Niedziele bez zakupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 13:04
        > A jednak radnym w Radomiu udało się uszczęśliwić swoich obywateli. Szkoda tylko
        > , że wcześniej nie spytali się swoich wyborców o zdanie...

Wyborcy w swej masie mają dość dresiasty iloraz inteligencji. Pozwalanie im na decydowanie o
        wszystkim zbudowałoby nam tu taką Ugandę... A jesteśmy już blisko.

> Skoro, jak napisano w tym artykule, w Radomiu jest kilka dużych hipermarketów (
        > i dwa kolejne w budowie) a w niedziele w każdym z nich do późnego wieczora są
        > tłumy to o czymś to świadczy.

Z pewnością. Tylko czy wiesz O CZYM?

> Na zakupy w niedziele nie chodzą kozy, psy czy papugi ale ludzie! Skoro kupują
        > to widocznie mają taką potrzebe i tylko w chorym umyśle zrodzić się mogła idea
        > zakazania im tego.

Niektórzy mają także potrzebę seksu z nieletnimi... i inne potrzeby.

> Co więcej panowie radni strzelili sobie w stope; ustanowili kare za handel w
        > czasie zakazanym 2,5 tys złotych... Takich Real nie odczuje absolutnie tego
        > wysokości kary i spokojnie otworzy swe podwoje zarówno w niedziele jak i w
        > świeto na tak długo jak sobie wymyślą jego szefowie.

I tak łatwo się godzisz na lekceważenie porządku prawnego? Real oleje karę, pan poseł oleje zakaz
        prowadzenia po alkoholu a dresik olewa zakaz obicia Tobie mordy. Podoba Ci się taki kraj?

A ja myślę, że nas wszystkich trzeba cywilizować, a nie ma ku temu innych metod niż stworzenie
        odpowiedniego otoczenia (także prawnego). Zawsze będzie więcej zwolenników (psiego) gówna na
        trawnikach niż przeciwników. I tylko zakazy mogą nas wszystkich uchronić przed dyktatem dresów,
        idiotów i babć wyprowadzających kundle na klombik. Oni zawsze mają przewagę liczebną! Właśnie
        istniejąca "tkanka", infrastruktura telewizyjno-marketowa sprzyja zezwierzęceniu, zrywaniu więzi
        międzyludzkich, zgubieniu najbardziej podstawowych zasad społecznych. Chcesz, żeby rybki się
        zdrowo chowały? Urządź im prawidłowo akwarium. Nasze polskie akwarium jest zasrane i
        zdominowane przez ślimaki umysłowe (i moczarkę :-)). Czas zacząć naprawę. Gdy wzmocnić ustawowy
        zakaz pracy w niedzielę, pracodawcy chcący/zmuszeni do utrzymania ruchu w tym dniu będą zmuszeni
        zacząć płacić uczciwie, jak w innych krajach. I nie bój się - z tego powodu nie zrezygnują z działalności
        w Polsce. Nie będzie tragedii, będzie normalniej.
    • Gość: Wojtek Re: Niedziele bez zakupów IP: *.ifm.liu.se 10.08.04, 12:39
      Panie radny od kioskow Ruchu.
      Straz miejsca nie robi nic innego jak wlepia mandaty za zle parkowanie, spisuje
      pijaczkow pod sklepem itd. Na pewno nie gonia zlodziei samochodow jak to pan
      szanowny smial stwierdzic.

Sklepikarze niech zaoferuja czyste pomieszczenia z mila obsluga i lizakami
      gratis. Na pewno zrobia sobie tym reklame i wiara polubi warzywniaki - dotyczy
      to niestety tylko tych, ktorzy moga sobie pozwolic na nieco drozsze zakupy. Na
      zachodzie sa markety dla biednych i emigrantow i dla oryginalnych mieszkancow.
      Te drugie sa czystsze, schludniejsze i nieco drozsze mimo, ze stoja obok tego
      dla biednych, w ktorym czasem tak smierdzi, ze brak slow.
    • Gość: Jix Z pozytkeim dla wszystkich! IP: 5.5R2D* / *.unknown.uunet.be 10.08.04, 12:56
      W calej Europie Zachodniej tak to wlasnie wyglada. Niedziela jest dniem
      odpoczynku, dniem rodzinnym. Jezeli juz handel to tylko do poludnia (max. do
      13.00).
      Mieszkam w Belgii i w niedziele wszystkie parki, sciezki rowerowe sa po prostu
      pelne i ludzie ciesza sie tym dniem.
      I to mi sie podoba.
      Jest 7 dni w tyg. i ciezko w to uwierzyc, ze sie nie ma czasu w pozostalych 6
      na zakupy.
      Pozdrawiam.
      • Gość: bart Re: Z pozytkeim dla wszystkich! IP: 212.180.138.* 10.08.04, 12:59
        CHCIAŁEM PRZYPOMNIEĆ IŻ ŻYJEMY W pOLSCE A NIE NA ZACHODZIE EUROPY, I NAWET
        BOGATE KRAJE WYDŁUŻAJĄ CZAS PRACY ABY BYĆ KONKURENCYJNYM (NP. FRANCJA) A POZA
        TYM BOGACI MOGĄ SOBIE NA WIĘCEJ POZWOJLIĆ NIŻ BIEDNI.
    • Gość: StanislawMackowiak Witajcie w Iranie IP: 195.94.213.* 10.08.04, 12:57
      Jeżeli z powodów religijnych to do rzymskich katolików trzeba przemawiać
      nakazami? Przecież jeżeli nie chcą pracować w niedziele to nikt ich do tego nie
      ma prawa zmusić, tak jak muzułmanina do pracy w piątek i jedzenia wieprzowiny
      czy żyda do pracy w sobotę. Ot, co "mądrzy" radni chcą wprowadzać na siłę
      zasady rzymsko-kat, a co z pracą pozostałych w niedzielę. Może zakazać pracy
      policji, kierowcom autobusów i piekarzom. Protestuje w imieniu niewierzących.
      Dalej nic nie napiszę, bo byłoby niecenzuralnie...
    • Gość: Gosc z Niemiec Re: Niedziele bez zakupów IP: 195.75.220.* 10.08.04, 12:57
      Slusznie bierzcie dalej przyklad z Niemiec "czy to ma sens czy nie wazne zeby
      byl PORZADEK",nich sie stacje benzynowe bogaca, w Niemczech Aral ma wieksze
      zyski ze sprzedazy zywnosci jak benzyny,po odpowiedniej cenie oczywiscie.
      Proponuje w parzyste Niedziele zamknac parzyste kasy w supermarkietach i
      odwrotnie. pozdrawiam z kraju "ordnungu"
      • midar1 JAK ODWOŁAĆ RADNYCH??? 10.08.04, 13:17
        Zamieściłem to palące pytanie już wyżej, ale tam pewnie niewiele osób teraz
        zagląda, a odpowiedź by się przydała. Paru idiotów u władzy może się znaleźć w
        każdym mieście. Musi chyba istnieć jakiś mechanizm ich wykopania przed końcem
        kadencji? Ile do tego potrzeba podpisów?
        • midar1 Re: JAK ODWOŁAĆ RADNYCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.08.04, 14:06
          Wszyscy wolą dalej ubijać pianę zamiast jakichś konkretów.
          Może jednak niektórych zainteresuje przepis, który znalazłem (choć nie jestem
          pewien czy w tym brzmieniu nadal obowiązuje):

USTAWA
          z dnia 8 marca 1990 r.
          o samorządzie terytorialnym
          Art. 13. 1. 11) Referendum przeprowadza się z inicjatywy rady lub na wniosek co
          najmniej 1/10 mieszkańców uprawnionych do głosowania.
          2. Referendum jest ważne, jeżeli wzięło w nim udział co najmniej 30%
          uprawnionych do głosowania.
          3. 12) Referendum w sprawie odwołania rady gminy przed upływem kadencji
          przeprowadza się wyłącznie na wniosek mieszkańców, na zasadach określonych w
          ust. 1 i 2, nie wcześniej jednak niż po upływie 12 miesięcy od dnia wyborów lub
          od dnia ostatniego referendum w sprawie odwołania rady gminy przed upływem
          kadencji.

Skrzyknąć wśród uprawnionych do głosowania 1/10 populacji niezadowoloną z
          uszczęśliwiania przy pomocy zakazów, to chyba nie jest strasznie trudne zadanie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka