Dodaj do ulubionych

kuklinsk kto to?

07.02.14, 09:11

Kuklinski: zdrajca? Patriota?
Dla mnie miernikiem pojęć j/w jest przykazanie Związku Polaków w Niemczech:
POLSKA JEST NASZĄ MATKĄ. O MATCE NIE MÓWI SIĘ NIGDY ZLE!.*
Czy jest patriotyzmem szkodzenie matce bo nie podoba się jej przyjaciel? Szukanie protektorów do pomocy w szkodzeniu matce za opłatą kilka srebrników. To powinno być załatwione w kraju. A jak?
Czy śpiewak rozumie, gdy mówi: " Hitler i Stalin zrobili co swoje". Ci, bezpieczni w Londynie, wiedzieli, że wystawili Warszawę na pewny odstrzał. Gdyby Stalin zajął Warszawę spadkobiercy endecji i IPN skamlaliby o kolejnym rozbiorze Polski, a tak skamlą o nieudzieleniu pomocy. Itd. A co z tysiącami ofiar i ruiną miasta.
Jako Polaka mierzi mnie i uwłacza mojej godności wieczne skamlanie , narzekanie , jęczenie i biadanie nad krzywdami i nieudzielaniu pomocy z prawa i lewa, rozbiorach itd.
Polacy wygrywali bitwy i batalie, zdobyli Moskwę i Berlin i wszystko to niszczyli i wdeptywali w grunt w pogoni za korzyścią i kierowaniem się zawiścią.
Ciekaw jestem jak będzie interpretowana historia przez min. zdrojewskieogo o poglądach aż śmiesznych.
================================
* mam problem w tym czy działania przeciwników systemu (w tym opozycji) przed 4.6.89 można rozpatrywać w tej kategorii, ale skoro casus kuklinskiego tak się rozważa...
Obserwuj wątek
    • remez2 Po prostu - zdrajca. ntx 07.02.14, 10:03
      • eres2 Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 20:57
        siedząc sobie Remezie w wygodnym fotelu siorbiąc „żubra”.

A kimże byli wg Ciebie owe setki tysięcy Polaków składających wojskowe przysięgi polskiemu narodowi, Hitlerowi, Stalinowi, czy też ci sami każdemu z nich w różnej kolejności?
        - W hitlerowskich jednostkach militarnych służyło ok. 250 tys. Polaków.
        - Do ll. Korpusu Polskiego dotrzeć mogło nawet 35,5 tys. polskich żołnierzy uciekających z Wehrmachtu.
        - 600 polskich żołnierzy, Kościuszkowców, zdezerterowało na stronę niemiecką.
        www.youtube.com/watch?v=NRw1uPZKrXY&feature=endscreen&NR=1
        Z książki B. Dańko: „Nie zdążyli do Andersa” taki cytat (rzecz dzieje się 12 października 1943, czyli podczas bitwy pod Lenino):
        „Gdy odwróciłem głowę, ujrzałem Niemców. Byliśmy okrążeni ze wszystkich stron. Razem z innymi wstałem z ziemi i podniosłem ręce do góry. (…)Do mnie podszedł duży Niemiec, chwycił od przodu za hełm i począł ciągnąć do tyłu. Pasek od hełmu zaczął mnie dusić, więc rękami chwyciłem za hełm… w czasie tej szamotaniny spod hełmu wysunęła się furażerka z orłem. Gdy Niemiec to zobaczył zapytał
        - Rus?
        Odpowiedziałem:
        - Polak.
        Wtedy przestał mnie dusić, dał papierosa i po polsku powiedział:
        - Idź sta metrów do tyłu.
        Poszedłem zgodnie z jego poleceniem w nakazanym kierunku. Tam nas ustawiono w kolumnę i popędzono (…). Kolumna była dość duża. Tak na oko mogła mieć od 400 do 500 żołnierzy. (…)
        U schyłku zimy 1944 roku zostaliśmy załadowani do wagonów i zawiezieni do Stalagu XI Altengrabow, koło Magdeburga. (…) W obozie było nas ze dwustu spod Lenino…”
        Jest to relacja Jana Cierieszki. Byłego żołnierza AC i 1 pp 1 DP.
        Z relacji tej wynika, że do niewoli dostało się dużo więcej niż podaje się wersji oficjalnej.
        • remez2 Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 21:02
          Za pieniądze wskazał cele uderzeń atomowych na terenie Polski.
          • douglasmclloyd Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:00
            remez2 napisał:

> Za pieniądze wskazał cele uderzeń atomowych na terenie Polski.

Tja, cele kacapów.
            • remez2 Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:03
              douglasmclloyd napisał:

> remez2 napisał:
              >
              > > Za pieniądze wskazał cele uderzeń atomowych na terenie Polski.
              >
              > Tja, cele kacapów.
              Nie kompromituj się, pliiiz.
              • douglasmclloyd Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:45
                Masz tu remez, czytaj, jak największy pachołek Moskwy zdradzał.

www.se.pl/wydarzenia/kraj/wywiad-z-jaruzelska-gosposia-wkladala-mezowi-glowe-pod-koldre-posluchaj_379888.html
                • remez2 Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:52
                  douglasmclloyd napisał:

> Masz tu remez, czytaj, jak największy pachołek Moskwy zdradzał.
                  A prosiłem - nie kompromituj się.
                  • douglasmclloyd Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:54
                    remez2 napisał:

> douglasmclloyd napisał:
                    >
                    > > Masz tu remez, czytaj, jak największy pachołek Moskwy zdradzał.
                    > A prosiłem - nie kompromituj się.

Łóżkowe przygody twojego idola ci się nie podobają? A taki grzeczny i porządny był, hehe.
                    • remez2 Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:55
                      douglasmclloyd napisał:
                      > Łóżkowe przygody twojego idola ci się nie podobają? A taki grzeczny i porządny był, hehe.
                      Zawsze mnie wzrusza radosny śmiech szczęśliwego ....
                      • douglasmclloyd Re: Zdrajca! Głosisz tak po prostu, 07.02.14, 22:57
                        remez2 napisał:

> > Łóżkowe przygody twojego idola ci się nie podobają? A taki grzeczny i por
                        > ządny był, hehe.
                        > Zawsze mnie wzrusza radosny śmiech szczęśliwego ....

Pamiętasz, jak Jaruzel, pier..ł, że niczego się w życiu nie dorobił? O pomocy domowej zpomniał.
      • douglasmclloyd Zdradził pachołków moskwy nt 07.02.14, 21:25
        • remez2 Powtarzaj to sobie. ntx 07.02.14, 21:31
          • douglasmclloyd Ty sobie też, może do ciebie dotrze 07.02.14, 21:52
            Bo mnie Kukliński nie zdradził.
            • remez2 Co ma dotrzeć? 07.02.14, 22:00
              douglasmclloyd napisał:

> Bo mnie Kukliński nie zdradził.
              Mnie też nie. Zdradził Polskę.
              • douglasmclloyd Re: Co ma dotrzeć? 07.02.14, 22:01
                remez2 napisał:

>
                > > Bo mnie Kukliński nie zdradził.
                > Mnie też nie. Zdradził Polskę.

Jeszcze nie dotarło, ale powtarzaj sobie, że zdradziła pachołków Moskwy, takich jak ty.
                • remez2 Re: Co ma dotrzeć? 07.02.14, 22:04
                  douglasmclloyd napisał:

> remez2 napisał:
                  >
                  > > douglasmclloyd napisał:
                  > >
                  > > > Bo mnie Kukliński nie zdradził.
                  > > Mnie też nie. Zdradził Polskę.
                  >
                  > Jeszcze nie dotarło, ale powtarzaj sobie, że zdradziła pachołków Moskwy, takich
                  > jak ty.
                  Czy ja próbuję Cię obrażać?
                  • douglasmclloyd Re: Co ma dotrzeć? 07.02.14, 22:43
                    remez2 napisał:

> Czy ja próbuję Cię obrażać?

Ja też nie.
    • dystans4 Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 10:21
      Odpowiem tak: gdybym wtedy mógł pracować dla CIA, nie zastanawiałbym się dłużej, niż godzinę (żeby jeszcze raz potwierdzić wcześniejsze przemyślenia).
      I 1000 - co tam 1000! - milion razy złożona "przysięga" Jaruzelskiemu i Co. (swołocz) - nie wzbudziłyby we mnie cienia wątpliwości. Przeciwnie, złamanie jej - właściwie, nie wiem, czy jest sens używać tego słowa, skoro jako akt zdrady od początku do końca była nieważna, - utwierdzałoby w słuszności postępowania.
      • tornson Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 11:33
        dystans4 napisał:

> Odpowiem tak: gdybym wtedy mógł pracować dla CIA, nie zastanawiałbym się dłużej
        > , niż godzinę (żeby jeszcze raz potwierdzić wcześniejsze przemyślenia).
        > I 1000 - co tam 1000! - milion razy złożona "przysięga" Jaruzelskiemu i Co. (sw
        > ołocz) - nie wzbudziłyby we mnie cienia wątpliwości.
        Boś kato-faszystowski śmieć i tyle.
        • lackzadek Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 11:43
          tornson napisał:

> dystans4 napisał:
          >
          > > Odpowiem tak: gdybym wtedy mógł pracować dla CIA, nie zastanawiałbym się
          > dłużej
          > > , niż godzinę (żeby jeszcze raz potwierdzić wcześniejsze przemyślenia).
          > > I 1000 - co tam 1000! - milion razy złożona "przysięga" Jaruzelskiemu i C
          > o. (sw
          > > ołocz) - nie wzbudziłyby we mnie cienia wątpliwości.
          > Boś kato-faszystowski śmieć i tyle.

I każda twoja przysięga miałaby wartość śmiecia...
          • dystans4 Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 12:00
            Nie, nie każda. Tylko złożona najeźdźcy i jego namiestnikom. Taka zawsze ma wartość co najwyżej zerową, spisana na papierze - tylko wtedy, gdy papier b. miękki, albo pakowy.
            Chociaż, za komuny, starczyłby miękki papier, bez luksusu (brakowało wtedy tego artykułu, nawet niskiej jakości).
            • douglasmclloyd Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 22:04
              "Przysięgam dochować wierności sojuszniczej Związkowi Radzieckiemu, który dał mi do ręki broń do walki z wspólnym wrogiem, przysięgam dochować braterstwa broni sojuszniczej Czerwonej Armii."

Tfu, całe szczęście, że w wojsku nie byłem.
              • remez2 Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 22:11
                douglasmclloyd napisał:

> "Przysięgam dochować wierności sojuszniczej Związkowi Radzieckiemu, który dał m
                > i do ręki broń do walki z wspólnym wrogiem, przysięgam dochować braterstwa bron
                > i sojuszniczej Czerwonej Armii."
                >
                > Tfu, całe szczęście, że w wojsku nie byłem.
                I teraz wszystko jasne.
                • douglasmclloyd Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 22:16
                  remez2 napisał:

> I teraz wszystko jasne.

Generałów nie biorą ;)
      • adherent1 Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 11:46
        dystans4 napisał:
        > I 1000 - co tam 1000! - milion razy złożona "przysięga" Jaruzelskiemu i Co.
        > (swołocz) - nie wzbudziłyby we mnie cienia wątpliwości.

Pracy w życiu nie znajdziesz (nawet w oczyszczalni ścieków), jeżeli przyszły
        twój pracodawca pozna takie twoje poglądy.
        • dystans4 Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 11:57
          To i pół Polski, albo i lepiej, nie znalazłoby jej.
          Są lojalności większe, niż branżowa. Choć i ta się liczy, prawda, ale musi być podporządkowana racji nadrzędnej. Na przykład, solidarność branżowa nie może być stawiana wyżej, niż tożsamość - państwowa, kulturowa, narodowa... A już w całości nie może być podporządkowana interesom obcego państwa - suwerena. Jak to było? Kto sprzedaje wolność za poczucie bezpieczeństwa, nie jest wart ani jednego, ani drugiego, i jedno i drugie straci. - Mniej więcej tak to szło.
        • douglasmclloyd Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 21:53
          adherent1 napisał:

> dystans4 napisał:
          > > I 1000 - co tam 1000! - milion razy złożona "przysięga" Jaruzelskiemu
          > i Co.
          > > (swołocz) - nie wzbudziłyby we mnie cienia wątpliwości.

> Pracy w życiu nie znajdziesz (nawet w oczyszczalni ścieków), jeżeli przyszły
          > twój pracodawca pozna takie twoje poglądy.

Nie podejrzewam, żeby dystans szukał pracy u pachołka Moskwy.
    • ukos To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 21:03
      • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 21:58
        Sam Jaruzelski przyznał, że za PRL nie byliśmy suwerenni, kacapskie wojsko w kraju, a tu ktoś pieprzy, że Kuklińki Polskę zdradził, jakby polskie wojsko miało coś do gadania.
        • remez2 Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 22:02
          douglasmclloyd napisał:

> Sam Jaruzelski przyznał, że za PRL nie byliśmy suwerenni, kacapskie wojsko w kr
          > aju, a tu ktoś pieprzy, że Kuklińki Polskę zdradził, jakby polskie wojsko miało
          > coś do gadania.
          Amerykańskie wojska w Niemczech (do dzisiaj), brak niemieckiej jurysdykcji na bazami USA. Czy Niemcy są suwerenne?
          • don.kichote Remez! Litości! 07.02.14, 22:06
            Nie widzisz, że nic go nie przekona, że białe jest białe?
            Szanuj swoją inteligencję...
            • remez2 Re: Remez! Litości! 07.02.14, 22:15
              don.kichote napisał:

> Nie widzisz, że nic go nie przekona, że białe jest białe?
              > Szanuj swoją inteligencję...
              Najczęściej zachowuję się jak G. Holoubek w słynnej anegdotce z Jan Himilsbachem. Ale czasami mam tego dość. ;-)
            • douglasmclloyd Re: Remez! Litości! 07.02.14, 22:27
              don.kichote napisał:

> Nie widzisz, że nic go nie przekona

Cieszę się, iż dałeś się przekonać, że Kukliński zdradził pachołków Moskwy.
          • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 22:06
            remez2 napisał:
            > Amerykańskie wojska w Niemczech (do dzisiaj), brak niemieckiej jurysdykcji na b
            > azami USA. Czy Niemcy są suwerenne?

Polska ani nie wywołała, ani nie przegrała wojny, ty pusty łbie.
            • remez2 Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 22:12
              douglasmclloyd napisał:

> Polska ani nie wywołała, ani nie przegrała wojny, ty pusty łbie.
              Nie wstydzisz się?
              • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 22:44
                remez2 napisał:

>
                > > Polska ani nie wywołała, ani nie przegrała wojny, ty pusty łbie.
                > Nie wstydzisz się?

Ciebie tak.
                • remez2 Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 22:50
                  douglasmclloyd napisał:

> remez2 napisał:
                  >
                  > > douglasmclloyd napisał:
                  > >
                  > > > Polska ani nie wywołała, ani nie przegrała wojny, ty pusty łbie.
                  > > Nie wstydzisz się?
                  >
                  > Ciebie tak.
                  To dobrze o ile oczywiście zorientowałeś się co napisałeś.
                  • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 22:56
                    remez2 napisał:

>
                    > > remez2 napisał:
                    > >
                    > > > douglasmclloyd napisał:
                    > > >
                    > > > > Polska ani nie wywołała, ani nie przegrała wojny, ty pusty łb
                    > ie.
                    > > > Nie wstydzisz się?
                    > >
                    > > Ciebie tak.
                    > To dobrze o ile oczywiście zorientowałeś się co napisałeś.

Jestem zorientowany, na chodniku musiałbyś się trzymać co najmniej 15 metrów za mną.
                    • remez2 Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 23:01
                      > Jestem zorientowany, na chodniku musiałbyś się trzymać co najmniej 15 metrów za mną.
                      Powiem Ci coś w tajemnicy - nie zazdroszczę Ci pozdrowienia przez B16.
                      • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 23:02
                        remez2 napisał:

> > Jestem zorientowany, na chodniku musiałbyś się trzymać co najmniej 15 met
                        > rów za mną.
                        > Powiem Ci coś w tajemnicy - nie zazdroszczę Ci pozdrowienia przez B16.

Hy?
                        • remez2 Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 23:08
                          douglasmclloyd napisał:
                          > > Powiem Ci coś w tajemnicy - nie zazdroszczę Ci pozdrowienia przez B16.
                          > Hy?
                          "Pośdjawiam was siśkich ciule" - powiedział B16.
                          • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 23:14
                            remez2 napisał:

> > > Powiem Ci coś w tajemnicy - nie zazdroszczę Ci pozdrowienia przez B
                            > 16.
                            > > Hy?
                            > "Pośdjawiam was siśkich ciule" - powiedział B16.

Tumanie, to było do takich jak ty.
                            • remez2 Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 23:16
                              Jestem przekonany, że jak dojdę do Twojego wieku będę lepiej od Ciebie wychowany. A teraz uprzejmie informuję, że przyjąłeś kolor szary.
                              Kolorowych snów.
                              • douglasmclloyd Re: To on Polskę zdradził, nie CCCP? n/t 07.02.14, 23:22
                                remez2 napisał:

> Jestem przekonany, że jak dojdę do Twojego wieku

Dasz radę pić flaszkę dziennie?
                              • don.kichote A nie mówiłem? 08.02.14, 00:36
                                "...Sprowadził Cię do swojego poziomu i pokonał doświadczeniem" ;-)))

remez2 napisał:

> Jestem przekonany, że jak dojdę do Twojego wieku będę lepiej od Ciebie wychowan
                                > y. A teraz uprzejmie informuję, że przyjąłeś kolor szary.
                                > Kolorowych snów.
                                • remez2 Re: A nie mówiłem? 08.02.14, 00:44
                                  don.kichote napisał:

> "...Sprowadził Cię do swojego poziomu i pokonał doświadczeniem" ;-)))
                                  Miałeś/masz rację. Próbowałem metod przyjętych między cywilizowanymi ludźmi, co okazało się kiepskim pomysłem. Ale na pocieszenie mam "szarego" ludzika. :-)
      • eres2 Żołnierz LWP przysięgał podległość 08.02.14, 00:26
        związkowi sowieckiemu.

Rota przysięgi LWP:
        „Ja, obywatel Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, stojąc w szeregach Wojska Polskiego, przysięgam narodowi polskiemu, być uczciwym, zdyscyplinowanym, mężnym i czujnym żołnierzem. Wykonywać dokładnie rozkazy przełożonych i przepisy regulaminu, dochować ściśle tajemnicy wojskowej i państwowej, nie splamić nigdy honoru i godności żołnierza polskiego.
        Przysięgam służyć ze wszystkich sił Ojczyźnie, bronić niezłomnie praw ludu pracującego zawarowanych w konstytucji, stać nieugięcie na straży władzy ludowej, dochować wierności rządowi Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.
        Przysięgam strzec niezłomnie wolności, niepodległości i granic Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej przed zakusami imperializmu, stać nieugięcie na straży pokoju w bratnim przymierzu z Armią Radziecką i innymi sojuszniczymi armiami, a w razie potrzeby nie szczędzić krwi ani życia, mężnie walczyć w obronie Ojczyzny o świętą sprawę niepodległości, wolności i szczęścia ludu. Gdybym nie bacząc na tę moją uroczystą przysięgę, obowiązek wobec Ojczyzny złamał, niechaj mnie dosięgnie surowa ręka sprawiedliwości ludowej.”
        • remez2 Pasjonujące są meandry 08.02.14, 00:33
          ludzkiego rozumowania. Być w sojuszu/przymierzu - stać nieugięcie na straży pokoju w bratnim przymierzu z Armią Radziecką - oznacza podległość. A sojusz z NATO?
          • douglasmclloyd Re: Pasjonujące są meandry 08.02.14, 00:49
            remez2 napisał:

> ludzkiego rozumowania. Być w sojuszu/przymierzu - stać nieugięcie na str
            > aży pokoju w bratnim przymierzu z Armią Radziecką
            - oznacza podległość
            > . A sojusz z NATO?

Jakim trzeba być tumanem, żeby nie widzieć różnicy między armią sowiecką, a NATO.
    • mila2712 Re: kuklinsk kto to? 07.02.14, 22:14
      Krótko i na temat -dla jednych zdracja, dla innych bohater. Spór trwa.
      • romad2447 Re: kuklinsk kto to? 08.02.14, 06:41
        mila2712 napisała:

> Krótko i na temat -dla jednych zdracja, dla innych bohater. Spór trwa.

Spor sie nigdy nie skonczy,bo komuchow nigdy sie nie pozbedziemy.
    • cookies9 Re: kuklinsk kto to? 08.02.14, 08:57
      Kukliński,to odważny człowiek - patriota i bohater...krótko i na temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka