Dodaj do ulubionych

Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny syf.

10.03.14, 08:39
Wystarczy się teraz przejechać po Polsce, by uświadomić sobie jak daleko od tego syfu odjechaliśmy.
A odjechaliśmy dzięki wejściu do Unii , a w szczególności ostatnim mądrym sześciu latom rządów PO.
Dlatego malkontentom i czarnowidzom z PiS ten filmik polecam:
www.tvn24.pl/brak-pracy-korupcja-i-strach-przed-wojna-oto-zycie-w-zachodniej-ukrainie,406059,s.html
Obserwuj wątek
    • zayka_nr11 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 08:47
      no to się przejedź
      • jaroslaw2104 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:20
        Tak, wystarczy odwiedzić Bytom, Zabrze, Sosnowiec, Wałbrzych, Nową Rudę i zobaczyć "raj" na Ziemi.
        Może wiejskie klimaty ?
        To miejsca popegerowskie tez ciekawe.
        • der-chef Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:35
          Przeraża mnie ta propaganda sukcesu. Z rzeczy które muszą być zrobione bo taka jest konieczność robi się sukces na miarę lądowania na księżycu. Autostrady (bo tylko te trochę widać) to nie żaden sukces, to konieczność. W Polsce sukcesem nazywa się nawet fakt że ktoś raczy do pracy przyjść. Ja sukcesów nie widzę, widzę tylko kolesiostwo, kumoterstwo, łapówkarstwo, likwidację, sprzedaż za złotówkę, bezrobocie, upadek szkolnictwa, upadek służby zdrowia, upadek przemysłu (W roku 2013 FŁT została przejęta przez Tri-Ring Group Corporation of China.) a to była najlepsza firma w europie. To wszystko świadczy o tym że rządzą nami gorsi oligarchowie od ukraińskich.
          • alistair-p Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:41
            A po przejęciu FŁT jest do dupy? Teraz robi najgorsze łożyska?Pewnie lepiej żeby przejechał po niej walec ?Chyba troszkę ludzi zatrudnia.
            • der-chef Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:48
              Zastanów się. Skoro fabryka była dobra to tylko debil może ją oddać obcemu. To jest właśnie myślenie polaczka, sprzedać, oddać, rozwalić bo nam się nie opłaca, niech sobie zagraniczniki robią. Rząd się wyżywi.
              • zapijaczonyryj Lepiej swojemu za bezcen jak za rzadów PiS 10.03.14, 09:50
                der-chef napisała:

> Zastanów się. Skoro fabryka była dobra to tylko debil może ją oddać obcemu. To
                > jest właśnie myślenie polaczka, sprzedać, oddać, rozwalić bo nam się nie opłaca
                > , niech sobie zagraniczniki robią. Rząd się wyżywi.

Działkę Qrwkiego za 5% wartosci , czy RSW prasa PiS0wi za bezcen
          • zapijaczonyryj To trzeba było lepiej rzadzić zamiast oddawać 10.03.14, 09:47
            der-chef napisała:

> Przeraża mnie ta propaganda sukcesu. Z rzeczy które muszą być zrobione bo taka
            > jest konieczność robi się sukces na miarę lądowania na księżycu. Autostrady (bo
            > tylko te trochę widać) to nie żaden sukces, to konieczność. W Polsce sukcesem
            > nazywa się nawet fakt że ktoś raczy do pracy przyjść. Ja sukcesów nie widzę, wi
            > dzę tylko kolesiostwo, kumoterstwo, łapówkarstwo, likwidację, sprzedaż za złotó
            > wkę, bezrobocie, upadek szkolnictwa, upadek służby zdrowia, upadek przemysłu (W
            > roku 2013 FŁT została przejęta przez Tri-Ring Group Corporation of China.) a t
            > o była najlepsza firma w europie. To wszystko świadczy o tym że rządzą nami gor
            > si oligarchowie od ukraińskich.

wadze w połowie kadencji!!!
          • wujaszek_joe Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 22:34
            każdy widzi to co chce widzieć. według ciebie u nas jest gorzej niż na Ukrainie.
      • zapijaczonyryj Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:43
        zayka_nr11 napisała:

> no to się przejedź

jeżdzę co roku i widzę jak Polska z roku na rok pięknieje. Widzę te nowe drogi, nowe szyldy nowych prywatnych firm przed każdą miejscowiością.
        Widzę też na wsiach nowe pobocza z kostki Bauma !
        Widzę tez nowe plastikowe okna w w wiejskich domach.
        Naprawdę trzeba mieć wyjatkowo dużo złej woli , zeby tego nie zauważyć
        • jaroslaw2104 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:46
          Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak zle ?

FŁT ma się dobrze ?
          Tarnogórski FAZOS pewnie też , co ?
          • zapijaczonyryj Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 09:48
            jaroslaw2104 napisał(a):

> Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak zle ?
            >
            > FŁT ma się dobrze ?
            > Tarnogórski FAZOS pewnie też , co ?

Niby gdzie masz tak źle?
            Do lekarza się nie mozesz dostać?
            Nie masz co żreć?
            A moze po prostu brakuje ci wadzy NI?
            • jaroslaw2104 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 10:00
              Raz jeszcze zapraszam na wycieczkę po Polsce w wskazane miejsca.
              Co do mnie to akurat mam co mam za ciężką pracę , więc i "ciężkie" manymany.

Oligarchy z Ukrainy tez mają się dobrze, ukradli 67mld.$ i jest szansa że ukradną kolejne
              • yoma Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 10:38
                Z tego co napisałeś wynikałoby, że to, co masz, ukradłeś.
                • zapijaczonyryj W którym miejscu niby napisałem o swoim stanie 10.03.14, 10:41
                  yoma napisała:

> Z tego co napisałeś wynikałoby, że to, co masz, ukradłeś.

posiadania?

I nie sądź innych wg siebie
                  • yoma Re: W którym miejscu niby napisałem o swoim stani 10.03.14, 10:51
                    A ja ciebie komentuję? Nie jesteś pępkiem świata, Ryju.
              • wujaszek_joe Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 22:36
                wszędzie znajdziesz taki Bytom czy Wałbrzych.
                tyle że niedawno cały PRL tak wyglądał.
                • zapijaczonyryj Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 11.03.14, 06:14
                  wujaszek_joe napisał:

> wszędzie znajdziesz taki Bytom czy Wałbrzych.
                  > tyle że niedawno cały PRL tak wyglądał.

I tak nie zrozumie!
                • maks-3 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 12.03.14, 02:19
                  Masz racje wujaszku_joe. Też pamiętam ten syf i ruiny PRL-u. Wieże mariackiego kościoła były tak krzywe ,ze turyści przyjeżdżali fotografować. Na Wawelu dach się zapadł. A co w Gdańsku było? Nawet jednego statku pod naszą bandera. Tylko ruskie. Na Sląsku syf i malaria, biedaszyby tylko.... Tak było
                  • zapijaczonyryj.123456789.12345 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 13.03.14, 07:37
                    maks-3 napisał:

> Masz racje wujaszku_joe. Też pamiętam ten syf i ruiny PRL-u. Wieże mariackiego
                    > kościoła były tak krzywe ,ze turyści przyjeżdżali fotografować. Na Wawelu dach
                    > się zapadł. A co w Gdańsku było? Nawet jednego statku pod naszą bandera. Tylko
                    > ruskie. Na Sląsku syf i malaria, biedaszyby tylko.... Tak było

Niestety przy dzisiejszym dobrobycie ludzie zapomnieli jaki syf był przedtem
                    • wiosnaludzikow Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 13.03.14, 08:09
                      zapijaczonyryju
                      Za PRL aby wykazać absurd czyjegoś twierdzenia w dyskusji polityczne jna terenie uczelni, ktoś z SZSP stwierdził ośmieszając rozmówcę, że : " no i Polska będzie w NATO, Wałęsa będzie prezydentem, a złotówka będzie wymienialna legalnie na dolary ?"
                      ...no i sala ryknęła śmiechem z tego NZSowca a dzisiaj ....wiemy, że on miał rację.
                      Szybko się zapomina. Masz rację.
        • adherent1 Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 10:02
          zapijaczonyryj napisał:
          > Widzę też na wsiach nowe pobocza z kostki Bauma !
          > Widzę tez nowe plastikowe okna w w wiejskich domach.
          > Naprawdę trzeba mieć wyjatkowo dużo złej woli , zeby tego nie zauważyć

Prawda jednak polega na tym by zauważyć przeanalizować i wyciągnąć
          wnioski. Kończy się na jednym - koszty!
          Zauważ, że to wynika z wysiłku i pracy ludzi która jest w dużej mierze
          marnotrawiona przez POPiS. Zauważ też, iż w Polsce w porównaniu do
          innych przeciętnych krajów świata Polak pracuje więcej o ~ 20 dni w roku,
          musi pracować - inni mogą pracować, ale nie muszą. Jeszcze gorzej
          wyglądamy na tle Europy bo mamy anachronizm w postaci 30 dni
          pańszczyzny. Zrozumiesz teraz, że nie bez powodu aktywni obywatel
          opuszczają nasz kraj.
          • zapijaczonyryj Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 10:24
            adherent1 napisał:

> Zauważ, że to wynika z wysiłku i pracy ludzi która jest w dużej mierze
            > marnotrawiona przez POPiS. Zauważ też, iż w Polsce w porównaniu do
            > innych przeciętnych krajów świata Polak pracuje więcej o ~ 20 dni w roku,
            > musi pracować - inni mogą pracować, ale nie muszą. Jeszcze gorzej
            > wyglądamy na tle Europy bo mamy anachronizm w postaci 30 dni
            > pańszczyzny. Zrozumiesz teraz, że nie bez powodu aktywni obywatel
            > opuszczają nasz kraj.

Zakazać wyjazdów?
            Przecież my gonimy zachód, który nie miał półwiecza komunizmu, więc jasne, że tam jescze długo bedzie lepiej.
            Pod koniec konunizmu Polak zarabiał równowartość 20 dolarów.
            Na telewizor składał ro, ze o samochodzie nie wspomne.
            Teraz jedno moze sobie kupić za pół pensji nowe, a drugie uzzywanie za drugą połowę.
            • jaroslaw2104 Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 10:29
              zapijaczonyryj napisał
              >
              > Zakazać wyjazdów?
              > Przecież my gonimy zachód, który nie miał półwiecza komunizmu, więc jasne, że t
              > am jescze długo bedzie lepiej.
              > Pod koniec konunizmu Polak zarabiał równowartość 20 dolarów.
              > Na telewizor składał ro, ze o samochodzie nie wspomne.
              > Teraz jedno moze sobie kupić za pół pensji nowe, a drugie uzzywanie za drugą po
              > łowę.
              I skutki tego widać na drogach.
              • zapijaczonyryj Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 10:34
                jaroslaw2104 napisał(a):

> zapijaczonyryj napisał
                > >
                > > Zakazać wyjazdów?
                > > Przecież my gonimy zachód, który nie miał półwiecza komunizmu, więc jasne
                > , że t
                > > am jescze długo bedzie lepiej.
                > > Pod koniec konunizmu Polak zarabiał równowartość 20 dolarów.
                > > Na telewizor składał ro, ze o samochodzie nie wspomne.
                > > Teraz jedno moze sobie kupić za pół pensji nowe, a drugie uzzywanie za dr
                > ugą po
                > > łowę.
                > I skutki tego widać na drogach.

Takie są skutki skoku cywilizacyjnego. Można temu łatwo zaradzić wprowadzajac wzorem KRLD zakaz posiadania prywatnych samochodów.
                Wiesz ile tysięcy ludzi mniej zginie na drogach?
            • adherent1 Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 10:49
              zapijaczonyryj napisał:
              > Zakazać wyjazdów?
              > Przecież my gonimy zachód, który nie miał półwiecza komunizmu,
              > więc jasne, że tam jescze długo bedzie lepiej.

Wyjazdy są skutkiem a nie przyczyną "dochodzenia do dobrobytu"!
              Gonienie a właściwie konkurowanie z innymi musi mieć sens, polegać
              na rozumie a nie stosowaniu ekstensywnych sposobów rozwoju.
              Wzrostu wydajności pracy nigdy nie osiągnie się przez stosowanie
              wydłużonego czasu pracy! Więcej rozumu, mniej konserwacji starego.
              Jeżeli my tego sami nie zrobimy to wymusi to UE.
            • tornson Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 11:56
              zapijaczonyryj napisał:

> Przecież my gonimy zachód, który nie miał półwiecza komunizmu, więc jasne, że t
              > am jescze długo bedzie lepiej.
              Zachód to goniliśmy właśnie za komuny, od 1989 roku tylko tracimy dystans.
              • zapijaczonyryj Idż do okulisty, albo ortopedy! 10.03.14, 12:01
                tornson napisał:

> zapijaczonyryj napisał:
                >
                > > Przecież my gonimy zachód, który nie miał półwiecza komunizmu, więc jasne
                > , że t
                > > am jescze długo bedzie lepiej.
                > Zachód to goniliśmy właśnie za komuny, od 1989 roku tylko tracimy dystans.
                • adamusb Re: Idż do okulisty, albo ortopedy! 10.03.14, 20:18
                  z nim nie ma dyskusji, najlepszy okres w dziejach Polski to według tornsona lata 1945-1953, potem już tylko mrok nad naszym krajem zapadł.
                  • zapijaczonyryj A prawda jest taka, ze najlepszy okres w historii 11.03.14, 06:16
                    adamusb napisał:

> z nim nie ma dyskusji, najlepszy okres w dziejach Polski to według tornsona lat
                    > a 1945-1953, potem już tylko mrok nad naszym krajem zapadł.

Polski i Polaków to ...chwila obecna
          • volupte Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 10:59

> Zauważ, że to wynika z wysiłku i pracy ludzi która jest w dużej mierze
            > marnotrawiona przez POPiS.
            Ciekawa teza , warto czymś wesprzeć.

Zauważ też, iż w Polsce w porównaniu do
            > innych przeciętnych krajów świata Polak pracuje więcej o ~ 20 dni w roku,
            > musi pracować
            Musi? Jest przymus pracy? Bo piszesz ze inni to tylko mogą.

- inni mogą pracować, ale nie muszą. Jeszcze gorzej
            > wyglądamy na tle Europy bo mamy anachronizm w postaci 30 dni
            > pańszczyzny.
            Jaka pańszczyzna? Subotniki czy co?
            • adherent1 Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 11:27
              volupte napisał:
              > Musi? Jest przymus pracy? Bo piszesz ze inni to tylko mogą.
              Przeczytaj, przeanalizuj stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS
              Możesz też policzyć czas do przepracowania potrzebny by otrzymać emeryturę
              w Polsce i w innych krajach Europy. Wystarczy tylko przyjąć za podstawę miary
              czasu pracy tak jak wszędzie - godzinę pracy.
              Jeżeli Niemiec by otrzymać emeryturę musi pracować 40 lat to Polak 50
              oczywiście stosując zasadę że czas pracy decyduje o emeryturze nie wiek.
              Mały przyrost naturalny wynika także z tego że kobieta w Polsce nie ma
              wyboru musi pracować (nie może!)~ 400 godzin rocznie więcej od innej
              Europejki a nie poświęcić dziecku nawet jak by chciała.
              Czy chcesz by w polskiej służbie zdrowia przywrócono zamiast 7,5
              godzinnego dnia pracy 8 godzinny dzień pracy? To nie przejdzie UE
              nie pozwoli tak jak nie pozwoli na przywrócenie kary śmierci.
              • der-chef Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 12:30
                Jeżeli Niemiec by otrzymać emeryturę musi pracować 40 lat to Polak 50
                > oczywiście stosując zasadę że czas pracy decyduje o emeryturze nie wiek

Obecnie w Niemczech to 63 lata i 45 lat składkowych.
                • adherent1 Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 13:45
                  der-chef napisała:
                  > Obecnie w Niemczech to 63 lata i 45 lat składkowych.
                  Tłumaczę jeszcze raz wolno wyraźnie z danymi OECD a więc obowiązującymi
                  we współczesnym świecie stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS
                  Przeciętny roczny czas pracy 2012 rok w Polsce 1929 godzin
                  Przeciętny roczny czas pracy 2012 rok w BDR 1397 godzin różnica = 532 h/rok
                  przez 45 lat x 532 = 23940h zysku Niemca co w najlepszym wypadku daje straty
                  ~12 lat pracy więcej Polaka. Oczywiście w Polsce i w Niemczech są ludzie pracujący
                  więcej niż wynosi przeciętna, nawet w Niemczech są pracujący więcej godzin niż
                  w Polsce, ale w końcu chodzi o ustalenie różnic dlaczego w Niemczech jest lepiej
                  i ta różnica powiększa się na korzyść Niemki czy Niemca - do czasu! Niemcy się
                  zorientują że wydłużony czas pracy w Polsce przynosi im więcej strat niż korzyści.
                  Lub też konserwatywny POPiS będzie się musiał liczyć z naciskiem lewicy i w Polsce
                  i w UE.
                  • der-chef Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 13:50
                    Mnie tego tłumaczyć nie musisz. Wyżej odniosłem się tylko do tego "Jeżeli Niemiec by otrzymać emeryturę musi pracować 40 lat to Polak 50"
                    • adherent1 Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 14:14
                      der-chef napisała:
                      > Mnie tego tłumaczyć nie musisz. Wyżej odniosłem się tylko do tego
                      > "Jeżeli Niemiec by otrzymać emeryturę musi pracować 40 lat to Polak 50"

Ok przepraszam - teraz ja, za złą interpretację twojej wypowiedzi.
                      Nawet nie zwróciłem uwagi że jesteś niewiastą co jeszcze bardziej mnie
                      pogrąża. Od dnia kobiet dla nich jestem bardziej spolegliwy :-).
                    • zapijaczonyryj znaczy ja zebym mógł iśc na emeryturę w wieku 65 l 10.03.14, 19:33
                      der-chef napisała:

> Mnie tego tłumaczyć nie musisz. Wyżej odniosłem się tylko do tego "Jeżeli Niemi
                      > ec by otrzymać emeryturę musi pracować 40 lat to Polak 50"

musiałbym zacząc pracować od 15go roku zyciq, a to nie prawda!
                      15 lat to miałem jak skończyłem podstawówkę, a potem jeszcze bo skończyłem szkołę średnia techniczna- 6 lat i jeszcze zaliczyłem 2 lata studiów.'
                      A na emerytur przeszedłem majac 65 lat i dwa miesiące.
                      Znaczy całe to twoje wyliczenie mozna o kant dOpy potłuc !
                      • adherent1 W technikum uczyli liczyć! 10.03.14, 20:58
                        zapijaczonyryj napisał:
                        > musiałbym zacząc pracować od 15go roku zyciq, a to nie prawda!
                        > 15 lat to miałem jak skończyłem podstawówkę, a potem jeszcze bo skończyłem szk
                        > ołę średnia techniczna- 6 lat i jeszcze zaliczyłem 2 lata studiów.'
                        > A na emerytur przeszedłem majac 65 lat i dwa miesiące.

Nie wiem czy Der-chef ze mną się zgodzi ale postaram się wyjaśnić:
                        Pracowałeś mniej lat ale więcej godzin! Wystarczy te dodatkowe
                        godziny zsumować i podzielić przez przeciętną ilość godzin pracy w roku.
                        Stąd wyjdą dodatkowe lata - obecna różnica to ponad 10 lat na naszą
                        niekorzyść. To na dłuższą metę nie przejdzie - bo wszystkim szkodzi.
                        Pamiętaj że do ~ połowy lat 80 w Polsce pracowałeś (jeżeli to prawda)
                        43-46 godzin tygodniowo. W Europie pracowali już 40. Od tego czasu
                        znowu nam uciekli na przeciętnie (!) 35 godzin. Myślą o 30 godzinach.

• zapijaczonyryj Re: W technikum uczyli liczyć! 10.03.14, 21:50
                          adherent1 napisał:

> > musiałbym zacząc pracować od 15go roku zyciq, a to nie prawda!
                          > > 15 lat to miałem jak skończyłem podstawówkę, a potem jeszcze bo skończyłe
                          > m szk
                          > > ołę średnia techniczna- 6 lat i jeszcze zaliczyłem 2 lata studiów.'
                          > > A na emerytur przeszedłem majac 65 lat i dwa miesiące.

> Nie wiem czy Der-chef ze mną się zgodzi ale postaram się wyjaśnić:
                          > Pracowałeś mniej lat ale więcej godzin! Wystarczy te dodatkowe
                          > godziny zsumować i podzielić przez przeciętną ilość godzin pracy w roku.
                          > Stąd wyjdą dodatkowe lata - obecna różnica to ponad 10 lat na naszą
                          > niekorzyść. To na dłuższą metę nie przejdzie - bo wszystkim szkodzi.
                          > Pamiętaj że do ~ połowy lat 80 w Polsce pracowałeś (jeżeli to prawda)
                          > 43-46 godzin tygodniowo. W Europie pracowali już 40. Od tego czasu
                          > znowu nam uciekli na przeciętnie (!) 35 godzin. Myślą o 30 godzinach.
                          >
                          Uczyli a nawet nauczyli i to lepiej niz w liceach.Nauczali tez geometrii wykreslej i statyki, o czym ogólniacy do dzis nie maja pojecia.
                          Nie myśl , bo to za trudne dla ciebie.
                          Na emeryturę się przechodzi po osiagnięciu wieku emerytalnego , a nie po ilosci przepracowanych godzin.
                          Ja przepracowałem cos ok , chyba 40 lat.
                          Więc nie PiS_dol głupot, ze Polacy przechodza (mogą przejść) na emeryture po 50 latach pracy . bo to nie jest zgodne z prawdą, tylko zwyczajne oszustwo jest!!!
                          • adherent1 Re: W technikum uczyli liczyć! 10.03.14, 22:31
                            zapijaczonyryj napisał:
                            > Na emeryturę się przechodzi po osiagnięciu wieku emerytalnego , a nie
                            > po ilosciprzepracowanych godzin.
                            > Ja przepracowałem cos ok , chyba 40 lat.
                            > Więc nie PiS_dol głupot, ze Polacy przechodza (mogą przejść) na emeryture
                            > po 50 latach pracy . bo to nie jest zgodne z prawdą, tylko zwyczajne
                            > oszustwo jest!!

Bosz - odporność na wiedzę to zła cecha. Jeżeli chcesz pracować dłużej
                            i więcej proszę bardzo. Każdy normalny człowiek woli pracować krócej
                            a więcej czasu wykorzystywać zgodnie ze swoją wolą wolnego człowieka
                            na pracę też, jeżeli będzie dla niego to korzystne. Ty musisz pracować
                            dłużej czy to jest korzystne czy nie i przez ten czas jesteś niewolnikiem!
                            Emerytura jest jednym z wyników pracy a nie czasu pracy i do tego
                            w Polsce dojdziemy. Z powodu osiągnięcia określonego wieku powinien
                            być dodatek(?) zasiłek(?) należny wszystkim gdyż w nowoczesnym
                            świecie opieką otacza się ludzi starych.
                            • zapijaczonyryj Re: W technikum uczyli liczyć! 11.03.14, 11:32
                              adherent1 napisał:

> > Na emeryturę się przechodzi po osiagnięciu wieku emerytalnego , a nie
                              > > po ilosciprzepracowanych godzin.
                              > > Ja przepracowałem cos ok , chyba 40 lat.
                              > > Więc nie PiS_dol głupot, ze Polacy przechodza (mogą przejść) na emeryture
                              >
                              > > po 50 latach pracy . bo to nie jest zgodne z prawdą, tylko zwyczajne
                              > > oszustwo jest!!

> Bosz - odporność na wiedzę to zła cecha.

Tak zgadzam sie z toba,szcególnie jak ktos nie moze zrozumieć podstawowych pojeć, ze
                              powierzchnię liczy się w m2, objetość w m3, albo litrach, czas w godzinach, a wiek w...LATACH, tak samo jak osiagniecie wieku emerytalnego zreszta.

Niby proste, a dla niektórych za trudne !
                              • adherent1 Re: W technikum uczyli liczyć! 11.03.14, 17:03
                                zapijaczonyryj napisał:
                                > jak ktos nie moze zrozumieć podstawowych pojeć, ze
                                > powierzchnię liczy się w m2, objetość w m3, albo litrach,
                                > czas w godzinach, a wiek w...LATACH, tak samo jak
                                > osiagniecie wieku emerytalnego zreszta.

W tym wątku trollujesz albo konfabulujesz (na co zwrócono
                                mi uwagę) gdyż pisząc:
                                > 15 lat to miałem jak skończyłem podstawówkę, a potem
                                > jeszcze bo skończyłem szkołę średnia techniczna- 6 lat i
                                > jeszcze zaliczyłem 2 lata studiów.'
                                > A na emerytur przeszedłem majac 65 lat i dwa miesiące.

Przechodząc na emeryturę w wieku 65 lat i dwa miesiące
                                jesteś(?) z rocznika 1948. Nie mogłeś więc chodzić 8 lat do
                                podstawówki chyba że repetowałeś. W Polsce nie było średniej
                                szkoły technicznej(?) o 6 latach nauki. Mogłeś co najwyżej na
                                podbudowie ZSZ zrobić 3 letnie technikum (większość moich
                                kolegów po tej szkole kończyła normalne studia inżynierskie)
                                Stąd skłaniam się ku twierdzeniu że próbujesz przypisać sobie
                                czyjś życiorys. Nie zrozumiałe jest tylko dlaczego z uporem
                                maniaka próbujesz pochwalać obecny wydłużony czas pracy
                                który szkodzi wszystkim, nawet przeciwnikom jakichkolwiek zmian.

• volupte Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 12:50
                Na emeryture nalezy sobie samemu odkładać . Za kilkanascie lat Państwa i tak nie bedzie stać i nie tylko Polskiego.
                • adherent1 Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 13:56
                  volupte napisał:
                  > Na emeryture nalezy sobie samemu odkładać .
                  Jest zasada że dzieci osiągając wiek rodziców powinny być od nich mądrzejsze.
                  Wyjątki potwierdzają regułę - przykre, że Ty do nich należysz :-(.
                • zapijaczonyryj Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 11.03.14, 15:29
                  volupte napisał:

> Na emeryture nalezy sobie samemu odkładać . Za kilkanascie lat Państwa i tak ni
                  > e bedzie stać i nie tylko Polskiego.

Nie wydaje mi się. W końcu nie kazdy tak jak NI się nie rozmnaża. Niektórzy maja dzieci i wnuki
            • zapijaczonyryj Re: Zachwyt i negacja w jednej idą parze. 10.03.14, 11:29
              volupte napisał:

>
              > > Zauważ, że to wynika z wysiłku i pracy ludzi która jest w dużej mierze
              > > marnotrawiona przez POPiS.
              > Ciekawa teza , warto czymś wesprzeć.
              >
              > Zauważ też, iż w Polsce w porównaniu do
              > > innych przeciętnych krajów świata Polak pracuje więcej o ~ 20 dni w roku,
              > > musi pracować
              > Musi? Jest przymus pracy? Bo piszesz ze inni to tylko mogą.
              >
              > - inni mogą pracować, ale nie muszą. Jeszcze gorzej
              > > wyglądamy na tle Europy bo mamy anachronizm w postaci 30 dni
              > > pańszczyzny.
              > Jaka pańszczyzna? Subotniki czy co?

MOze społeczna opieka nad PST?
              Uczenie zakupów, zmiana gaci itd itp
    • wiosnaludzikow Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 10.03.14, 10:18
      zapijaczonyryj.123456789.12345 napisał:

> Wystarczy się teraz przejechać po Polsce, by uświadomić sobie jak daleko od teg
      > o syfu odjechaliśmy.
      W pełni popieram powyższą Twoją wypowiedż.
      > A odjechaliśmy dzięki wejściu do Unii , a w szczególności ostatnim mądrym sześ
      > ciu latom rządów PO.
      A to zwykła partyjniacka propaganda w dodatku nieprawdziwa.
      • zapijaczonyryj To napisz jakajest prawda, lustracja PiS pomogła? 10.03.14, 10:25
        wiosnaludzikow napisał:

> zapijaczonyryj.123456789.12345 napisał:
        >
        > > Wystarczy się teraz przejechać po Polsce, by uświadomić sobie jak daleko
        > od teg
        > > o syfu odjechaliśmy.
        > W pełni popieram powyższą Twoją wypowiedż.
        > > A odjechaliśmy dzięki wejściu do Unii , a w szczególności ostatnim mądry
        > m sześ
        > > ciu latom rządów PO.
        > A to zwykła partyjniacka propaganda w dodatku nieprawdziwa.
        • wiosnaludzikow Re: To napisz jakajest prawda, lustracja PiS pomo 10.03.14, 10:28
          zapijaczonyryj napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
          >
          > > zapijaczonyryj.123456789.12345 napisał:
          > >
          > > > Wystarczy się teraz przejechać po Polsce, by uświadomić sobie jak d
          > aleko
          > > od teg
          > > > o syfu odjechaliśmy.
          > > W pełni popieram powyższą Twoją wypowiedż.
          Ryjku pogadać sobie z innymi tu partyjniakami. To nie ja.
          Poparliśmy w sensownej części wypowiedzi a partyjniacka Twoja robota mnie nie interesuje.
          • zapijaczonyryj Re: To napisz jakajest prawda, lustracja PiS pomo 10.03.14, 10:35
            wiosnaludzikow napisał:

>
            > > wiosnaludzikow napisał:
            > >
            > > > zapijaczonyryj.123456789.12345 napisał:
            > > >
            > > > > Wystarczy się teraz przejechać po Polsce, by uświadomić sobie
            > jak d
            > > aleko
            > > > od teg
            > > > > o syfu odjechaliśmy.
            > > > W pełni popieram powyższą Twoją wypowiedż.
            > Ryjku pogadać sobie z innymi tu partyjniakami. To nie ja.
            > Poparliśmy w sensownej części wypowiedzi a partyjniacka Twoja robota mnie nie i
            > nteresuje.

jaka partyjniacka , negujesz połowę tego co napisałem to uzasadnij!
            • wiosnaludzikow Re: To napisz jakajest prawda, lustracja PiS pomo 10.03.14, 10:38
              zapijaczonyryj napisał:
              >
              > jaka partyjniacka , negujesz połowę tego co napisałem to uzasadnij!
              Aleś uparty.
              Co do połowy ogólnie to dla mnie to jest bzdet a. Ty tu liczysz ilością zgłosek ?

• zapijaczonyryj Re: To napisz jakajest prawda, lustracja PiS pomo 10.03.14, 10:42
                wiosnaludzikow napisał:

> >
                > > jaka partyjniacka , negujesz połowę tego co napisałem to uzasadnij!
                > Aleś uparty.
                > Co do połowy ogólnie to dla mnie to jest bzdet a. Ty tu liczysz ilością zgłosek
                > ?
                >

Nie, argumenty i fakty się liczą
                • wiosnaludzikow Re: To napisz jakajest prawda, lustracja PiS pomo 10.03.14, 10:48
                  zapijaczonyryj
                  >
                  > Nie, argumenty i fakty się liczą
                  Pogadać ze Zbysiem. on ma swoje "fakty" a Ty masz swoje " fakty". Jak w odróżnieniu od niego i Ciebie jestem w stanie w obliczu faktów a nie " faktów" zarówno jemu jak i Tobie przyznać rację.
                  • jaroslaw2104 Re: Tu są fakty 10.03.14, 11:05
                    www.tvn24.pl/poznan,43/dziecko-na-smyczy-jak-pies-co-chca-mi-zabrac-dzieci,406079.html
                    W Polsce jest "superowo",co ?
                    • zapijaczonyryj Re: Tu są fakty 10.03.14, 11:41
                      jaroslaw2104 napisał(a):

> www.tvn24.pl/poznan,43/dziecko-na-smyczy-jak-pies-co-chca-mi-zabrac-dzieci,406079.html
                      > W Polsce jest "superowo",co ?

Ales trafił kula w płot.
                      Na szyi miało tę smycz, czy ma piersi pod pachami?
                      www.babyboom.pl/dzieci_1_2/wychowanie/uwaga_uciekinier_czyli_dziecko_zaczyna_pewnie_chodzic.html
                      • zapijaczonyryj Re: Tu są fakty 10.03.14, 11:43
                        zapijaczonyryj napisał:

> jaroslaw2104 napisał(a):
                        >
                        > > www.tvn24.pl/poznan,43/dziecko-na-smyczy-jak-pies-co-chca-mi-zabrac-dzieci,406079.html
                        > > W Polsce jest "superowo",co ?
                        >
                        > Ales trafił kula w płot.
                        > Na szyi miało tę smycz, czy ma piersi pod pachami?
                        > www.babyboom.pl/dzieci_1_2/wychowanie/uwaga_uciekinier_czyli_dziecko_zaczyna_pewnie_chodzic.html

tu nazywa sie to szelkami dla niemowląt:
                        img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/40/05/45/42/4005454277
                        • jaroslaw2104 Re: Tu są fakty 10.03.14, 13:14
                          Na bramie
                          ARBAIT NACHT FREI
                          a za bramą ?

Tak samo z tymi "szelkami" .
                          • zapijaczonyryj Re: Tu są fakty 10.03.14, 15:51
                            jaroslaw2104 napisał(a):

> Na bramie
                            > ARBAIT NACHT FREI
                            > a za bramą ?
                            >
                            > Tak samo z tymi "szelkami" .

Nie bierz tego co co szkodzi
                          • x2468 Re: Tu są fakty 12.03.14, 00:01
                            Nie dość żeś osioł to jeszcze oznajmiasz to światu wrzaskiem. "Arbeit macht frei" Jełopie.
                    • wiosnaludzikow fakty :) 11.03.14, 04:12
                      jaroslaw2104 napisał(a):

> www.tvn24.pl/poznan,43/dziecko-na-smyczy-jak-pies-co-chca-mi-zabrac-dzieci,406079.html
                      > W Polsce jest "superowo",co ?
                      Incydentalne wydarzenie chcesz uogólnić ? Czego w ten sposób bronisz ? Na co to jest argument.
                      Czy jak kosmici , gdyby wylądowali, wzięliby do badania pijanego to czy wniosek, że gatunek ludzki żywi się i czerpie energię z alkoholu byłby uzasadniony ?
                      • jaroslaw2104 Re: fakty :) 11.03.14, 05:30
                        Jesli to incydeht, to w tri miga rozwiązac MOPSy i UP.
                        14% bezrobotnych , 3.000.000 zyiacych w ubostwie to tez incydetalny fakcik
                        • wiosnaludzikow Re: fakty :) 11.03.14, 07:51
                          jaroslaw2104 napisał(a):

> Jesli to incydeht, to w tri miga rozwiązac MOPSy i UP.
                          > 14% bezrobotnych , 3.000.000 zyiacych w ubostwie to tez incydetalny fakcik
                          Tak to jest incydent a to co piszesz to demagogia.
                        • x2468 Re: fakty :) 12.03.14, 00:28
                          Piszesz nędzo na komputerze znalezionym na śmietniku i korzystasz z darmowej sieci WiFi?
    • 10x10 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 11.03.14, 23:33
      Nietrudno zauważyć, iż każdy, albo prawie każdy, komu udało "osiągnąć sukces", dokonał tego w okresie uczestniczenia, nawet przelotnego - w sprawowaniu władzy publicznej.
      Toteż nic dziwnego, że zadowolenie ze swojej sytuacji deklarują przeważnie ci, którzy dzięki transformacji ustrojowej uzyskali możliwość życia na cudzy koszt, podczas gdy ci, na których koszt owi szczęśliwcy żyją, raczej ze swej sytuacji są niezadowoleni.
    • losiu4 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 11.03.14, 23:38
      zapijaczonyryj.123456789.12345 napisał:

> Wystarczy się teraz przejechać po Polsce, by uświadomić sobie jak daleko od teg
      > o syfu odjechaliśmy.

raczej przyjechaliśmy. Właśnie "dzięki" paruletnim rzadom pełowni.

Pozdrawiam

Losiu
      • x2468 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 12.03.14, 00:18
        Właśnie mój szwagier kupił swojej zonie na rocznice ślubu w salonie małego Lexusa. Sam jeździ największym jaki firma oferuje. W komunie był bezpartyjnym robotnikiem który założył po jej upadku własną firmę.
        Jak chcecie się porównywać to do Rumuni lub Ukrainy. Nie do Niemiec. Tylko idioci mogą twierdzić ze bez udziału polityki rządu możliwy jest postęp. Sam to możesz tyłek sobie wytrzeć lub zagrabić ogródek.
        Wasi również budują drogi:
        www.youtube.com/watch?v=bKRJ5yOA-rg#t=100
        media0.faz.net/ppmedia/aktuell/feuilleton/3154511829/1.2841444/article_multimedia_overview/befuerworter-der-besetzung-der-krim-holen-die-weltkriegsuniformen-und-banner-aus-dem-theaterfundus-gegner-des-feldzugs-werden-als-clowns-beschimpft.jpg
        • losiu4 Re: Jeszcze nie tak dawno w Polsce był podobny sy 12.03.14, 01:54
          a inni wyjechali za granicę. Bo ich nie było stać na życie w Polsce.

Pozdrawiam

Losiu
    • wiosnaludzikow ma rację Michnik 13.03.14, 07:54
      ...twierdząc, że Polska od kilkuset lat nie była w tak dobrej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka