Dodaj do ulubionych

Patriotyzm...

01.09.04, 20:41
W wielu watkach a to komus przyznaje sie walor patriotyzmu a to odmawia. Spor
teraz toczy sie o to, czy katolicycm to patriotyzm oraz czy nie katolik moze
byc patriota. Stojac z boku mozna zapytac: a co ma piernik do wiatraka? Ani w
jednym ani w drugim watku nikt chyba sie nie zastanawia, jakie ma znaczenie
przymiot patriotyzmu dzis, co to znaczylo kiedys i czy jest jakas zamknieta
definicja patriotyzmu.
Podaje sie takze (w innych watkach) przyklady zagranicznych patriotow, np.
gen. Franco czy Pinocheta. Ciekawe, czy te osoby ogladaly dzisiejsze
wiadomosci o 19.30, w ktorych mowiono o ataku lotniczym hitlerowcow na
Wielun, ktorym kierowal gen. mjr. Wolfran Von Richthofen, ktory to doskonalil
swoje umiejetnosci w wojnie domowej w Hiszpani walczac po stronie
hiszpanskich faszystow.
Ciekawe tez, czy uznaliby za patriotyczne wysilki Polakow przed wyborem krola
Walezego na tron Polski. Te czasy polskiej tolerancji swietnie opisal prof.
Janusz Tazbir (czy walka o tolerancje to patriotyzm?):
Janusz Tazbir, "Płaszcz na jeden sezon"
"Przykład Francji stanowił dla polskich posłów czynnik przemawiający za
utrzymaniem w ojczyźnie pokoju wyznaniowego. Przejeżdżali przez spalone
miasteczka i zrujnowane wsie, słyszeli o okrucieństwach, których dopuszczały
się walczące strony. Z tym większą gorliwością polscy kalwini wywierali na
Henryka Walezego nacisk, by zgodnie z postanowieniami konfederacji
warszawskiej zaprzysiągł utrzymanie pokoju pomiędzy różniącymi się w wierze".
www2.tygodnik.com.pl/tp/2810/wiara01.php
Czym byl patriotyzm dla kalwinow i arian oraz wszystkich, ktorzy przyjezdzali
do Polski by osiasc tu na stale?
Dla romantykow patriotyzm, najkrocej, to byla walka o wolnosc i kulture
narodowa a dla pozytywistow - dbalosc o rozwoj gospodarki.
Czy patriotyzmem na dzis moze byc walka po prostu o uczciwosc, tolerancje,
gospodarke i demokracje, a moze to tylko walka na slowa?
Ja nie podejmuje sie zdefiniowania czym jest dzis i czym byl kiedys
patriotyzm.
Obserwuj wątek
    • yossarian18 Re: Patriotyzm... 01.09.04, 20:51
      Tak, słuchałem dzisiaj tych kłamstw niedouczonego red. Ulki we wiadomościach.
      Prawda o Guernice:
      Fałszywy tytuł
      Obraz Pabla Picasso "Guernica" należy do najbardziej znanych na świecie
      obrazów. Mało kto jednak wie, że Picasso namalował ten obraz, zanim jeszcze
      baskijskie miasteczko zostało zniszczone. Hiszpański "rząd ludowy" zamówił go u
      malarza, aby zdobił on hiszpański pawilon na paryskiej wystawie światowej w
      1937 roku. Tam też obraz został wystawiony, ale jako "Wezwanie przeciwko
      wojnie", mimo iż nie znajduje to żadnego uzasadnienia w tematyce obrazu. Już
      przed laty Brytyjczyk Herschel B. Chipp, a po nim Francuz Gerald Messadie
      udowodnili, że tematem obrazu nazywanego popularnie "Guerniką" jest walka byków
      (tauromachia) i że obraz nie ma nic wspólnego ze zniszczeniem baskijskiego
      miasteczka ani w ogóle z wojną. Wiadomo dziś, że Picasso za swój obraz otrzymał
      okrągłą sumkę od "rządu ludowego". Nie są znane żadne protesty malarza przeciw
      fałszywemu tytułowi obrazu i jego propagandowemu
      wykorzystaniu.

tg

Od redakcji:

Dodajmy, że sama Guernica nie została bynajmniej zniszczona przez Niemców ani
      przez zwolenników Franco, a przez "słuszne" wojska republikańskie, które przed
      wycofaniem się z miasteczka puściły ją z dymem. Do dziś wszakże tysiące
      naiwniaków, podziwiając obraz Picassa, pobudzają swe święte
      oburzenie "faszystowskim bestialstwem".
      A ludzie dalej wierzą w komunistyczne kłamstwa o "hiszpańskich faszystach".
      A o patriotyzmie ciekawie pisał niezawodny o. Józef Maria Bocheński, jak ktoś
      chce to mogę mu przesłać stosowny plik na maila(13 stron spakowane zipem).
      • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 01.09.04, 20:57
        To znaczy, ze uwazasz, ze ten hitlerowski general mjr. Wolfran Von Richthofen
        nie walczyl po stronie gen. Franco i tam sie nie uczyl tego, jak nalepiej
        niszczyc polskie miasta? Jaezeli tak, to na jakiej podstawie zaprzeczas zapewne
        historycznie potwierdzonemu zyciorysowi tego generala?

Nie znam tekstu Bochenskiego, bylbym wiec za niego wdzieczny.
        • yossarian18 Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:05
          Hitler potem powiedział, że w Hiszpanii trzeba było poprzeć "prawdziwych
          rewolucjonistów", czyli wojska republikańskie.
          A to, że tamten gen. mjr walczył to fakt w Hiszpanii to zapewne fakt, ale z
          Guernicą prawdopodobnie nie miał nic wspólnego.
          • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:08
            yossarian18 napisał:

> Hitler potem powiedział, że w Hiszpanii trzeba było poprzeć "prawdziwych
            > rewolucjonistów", czyli wojska republikańskie.
            > A to, że tamten gen. mjr walczył to fakt w Hiszpanii to zapewne fakt, ale z
            > Guernicą prawdopodobnie nie miał nic wspólnego.

No widzisz, bohaterscy niemieccy oficerowie wspomogli bohaterskich "prawdziwych
            Hiszpanow" a pozniej bohatersy niemieccy lotnicy, ktorzy za Pirenejami
            przepedzili zydomasonow i komunistow, mieli wiele wspolnego z masakra w Wieuniu
            www.ipn.gov.pl/a_010903_wrzesien39_wielun.html
            • yossarian18 Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:13
              Ja na tą sprawę patrzę z punktu widzenia gen. Franco, jak dają pomoc to trzeba
              ją brać, Polacy też potem walczyli z "bohaterską" Armią Czerwoną przeciw
              Niemcom. C'est la vie..
              Ps. Sprawdź skrzynkę:))
              • leszek.sopot Guernica = Wielun 01.09.04, 21:18
                yossarian18 napisał:

> Ja na tą sprawę patrzę z punktu widzenia gen. Franco, jak dają pomoc to
                trzeba
                > ją brać, Polacy też potem walczyli z "bohaterską" Armią Czerwoną przeciw
                > Niemcom. C'est la vie..
                > Ps. Sprawdź skrzynkę:))

Nie zartuj sobie z tym "C'est la vie.."
                Czy nie czujesz tego, ze Wielun to polska Guernica, ze to co robili Niemcy w
                Hiszpanii niby "w obronie wiary" na totalna skale zastosowali w Polsce?
                • yossarian18 Re: Guernica = Wielun 01.09.04, 21:23
                  W Guernice socjaliści zrobili to samo co w Wieluniu. Tylko, że ci ostatni byli
                  narodowymi socjalistami, a ci pierwsi trochę innymi. Co nie zmienia faktu, że i
                  jedni i drudzy są tak samo parszywi.
                  • leszek.sopot Re: Guernica = Wielun 01.09.04, 21:34
                    yossarian18 napisał:

> W Guernice socjaliści zrobili to samo co w Wieluniu. Tylko, że ci ostatni
                    byli
                    > narodowymi socjalistami, a ci pierwsi trochę innymi. Co nie zmienia faktu, że
                    i jedni i drudzy są tak samo parszywi.

Socjalisci - wedlug frankistowskich historykow spalili i zbombardowali
                    Gurnice... Jak chcesz to mozesz sobie za nimi powtarzac te klamstwa.
                    Wracajac do tematu patriotyzmu, to przyklad udzialu hitlerowcow w wojnie w
                    Hiszpanii moze byc wlasnie przykladem na to, jak w pewnych przypadkach
                    nacjonalizm i zle pojety patriotyzm wspomagaja zlo, nienawisc i wojne.
                    • yossarian18 Re: Guernica = Wielun 01.09.04, 21:40
                      Patrzysz na hitlerowców już po Auschwitz i 1 września 1939r. A w 1936r. jeszcze
                      nie ujawnili swojego prawdziwego-zbrodniczego oblicza.
                      • leszek.sopot Re: Guernica = Wielun 01.09.04, 21:51
                        yossarian18 napisał:

> Patrzysz na hitlerowców już po Auschwitz i 1 września 1939r. A w 1936r.
                        jeszcze nie ujawnili swojego prawdziwego-zbrodniczego oblicza.

???
                        • yossarian18 Re: Guernica = Wielun 01.09.04, 21:56
                          W 1936r., gdy zaczęła się wojna domowa w Hiszpanii. A w 1939r. gen. Franco z
                          sympatią wypowiadał się o Polsce zaatakowanej przez hitlerowskie Niemcy.
                          • leszek.sopot Re: Guernica = Wielun 01.09.04, 22:18
                            yossarian18 napisał:

> W 1936r., gdy zaczęła się wojna domowa w Hiszpanii. A w 1939r. gen. Franco z
                            > sympatią wypowiadał się o Polsce zaatakowanej przez hitlerowskie Niemcy.

Czyli do czasu jak wojska i doradcy hitlerowscy byli w Hiszpanii (do 1938
                            roku), to byli to dobrzy ludzie, a jak juz rok pozniej znalezli sie w Polsce to
                            nagle stali sie potworami... Oj yossarianie:(
                          • leszek.sopot Twoja poczta - doszlo bez tekstu:(( /nt/ 01.09.04, 22:36
        • Gość: jack Re: Patriotyzm... IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 21:26
          www.tamu.edu/mocl/picasso/study/guernic1.html
          Richthofen prowadzil atak na Guernica
          • yossarian18 Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:35
            Taka jest komunistyczna wersja. Poza tym w tym tekście liczba ofiar jest
            kilkakrotnie zawyżona-w Guernice zginęło 130 ludzi i zostało zniszczonych 30
            budynków.
            • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:38
              Wedlug jakiego zrodla?
              • yossarian18 Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:41
                Za dr Pawłem Skibińskim, jaki to był tekst to już nie pamiętam.
            • Gość: jack Re: Patriotyzm... IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 21:55
              Moze, mi zdradzisz, ktore z tych materialow zrodlowych jest komunistyczne:
              WORKS CITED
              Chipp, Herschel, B. Picasso's Guernica. Berkeley: University of California
              Press, 1988.
              Fisch, Eberhard. Guernica. New Cranbury: Associated University Press, 1983.
              Gordan, Thomas and Max Morgan. Guernica: The Crucible of WWII. New York: Witts,
              Stein, and Day, 1975.
              Wertenbaker, Lael. The World of Picasso. New York: Time-Life Books, 1967.
              • yossarian18 Re: Patriotyzm... 01.09.04, 21:59
                Ale powtarzają komunistyczną wersję.
        • chilum Re: Patriotyzm... 01.09.04, 22:00
          leszek.sopot napisał:

> To znaczy, ze uwazasz, ze ten hitlerowski general mjr. Wolfran Von Richthofen
          > nie walczyl po stronie gen. Franco i tam sie nie uczyl tego, jak nalepiej
          > niszczyc polskie miasta? Jaezeli tak, to na jakiej podstawie zaprzeczas zapewne
          > historycznie potwierdzonemu zyciorysowi tego generala?

armianiemiecka.w.interia.pl/Asy/wrichthofen.htm

Dla zainteresowanych o Richtchofenie m.in o bombardowaniu Belgradu 17tys. cywilnej ludności.

"Curse You,Red Baron" ;-)

--

" Talk is cheap"

• Gość: Iza [...] IP: *.twmi.rr.com 01.09.04, 21:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • leszek.sopot proponuje o tym na "forum swiat" 01.09.04, 21:37
        mozna tez dyskutowac o patriotyzmie mongolow, chinczykow, ludu Hutu, pigmejow,
        wietnamczykow, wenezuelczykow itd. itd.
      • Gość: VlaD twmi.rr.com-owi o wielu nickach IP: *.localdomain / *.kim.pl 01.09.04, 22:27
        Nie wiem, czy zauważyłes/aś, że jest to próba dyskusji na temat indywidualnego
        sposobu pojmowania patriotyzmu, a nie atak na tenże. Nie wiem, czy
        zauważyłeś/aś, że twój tekst nie jest próbą przekazania swojego zdania na ten
        temat, a jedynie ordynarnym atakiem na Żydów. Proszę, zdefiniuj czym jest Twój
        patriotyzm, zamiast atakować na ślepo innych. Szczególnie że głosy o wymowie
        antypolskiej, mimo że ujawniają się nieraz na tym forum, to jeszcze się w tym
        wątku nie pojawiły (choć pewnie pojawią w reakcji na Twój tekst;)

Ponadto polecam:
        - uważną lekturę słownika poprawnej polszczyzny (ew. poprzedzanie postów
        uprzedzeniem o dysleksji autora)
        - oddanie klawiatury do serwisu lub jej wymianę na nową (ten CAPS LOCK)
        - rezygnację z wielonickowości.
        • Gość: Iza Porozmawiajmy o ŻYDOWSKIM patriotyźmie IP: *.twmi.rr.com 02.09.04, 01:45
          Ktoś założył ten temat o "patriotyźmie" własnie po to aby ATAKOWAĆ polski
          patriotyzm.

A dlaczego by nie podyskuttować o żydowskim patryjotyźmie ?

Problem polega na tym, że JAKAKOLWIEK dyskusja na temat żydowskiego patriotyzmu
          przez NIE-żydów jest NIEDOPUSZCZALNE w Polsce, wiec CENZORA GW skasowała mój
          post, który absolutnie NIE BYŁ atakiem na żydów, lecz stwierdzeniem
          AUTENTYCZNYCH faktów, których żydzi w Polsce NIE chcą nagłaśniać, a co jest
          PRAWDĄ.

Nikt mi nie MOŻE zabronić wykożystywać ten CAPS LOCK w kalawiaturze jak sobie
          sama życzę. To jest każdego PRYWATNA SPRAWA w jaki sposób używa klawiaturę.

Tak sie składa że mój jezyk polski jest drugim językiem i życzę tobie, aby jaki
          kolwiek dla ciebie drugi jezyk był przez ciebie tak opanowany jak mój drugi
          jezyk czyli polski.
          Ten mój jezyk polski jest na tyle dobry ze wszyscy mnie DOSKONALE rozumieją a
          nawet pod-tekst tego jezyka i mysli "miedzy wierszami". Być może czytałaś moje
          artykuły też w prasie polskiej bo studiowałam cywilizację żydowską NAWET w
          Izraelu która teraz też PRZERZUCAM w jezyku hebrajskim !

Faktem jest że obywatele polski ale ŻYDOWSKIEGO POCHODZENIA najbardziej w
          Polsce ATAKUJĄ polski PATRIOTYZM !

CZYM JEST ZA TEM PATRIOTYZM ŻYDOWSKI - spróbujemy ROZWIKŁAĆ ?

Jeśli ktoś kto nie jest wyznania Judaistycznego i zabiega o Izraelskie
          obywatelstwo NIE OTRZYMUJE obywatelstwa Izraelskiego.

www.bezuprzedzen.pl/podroze/izrael.html

Takich esejów czy spostrzezeń na temat żydowskiego MYŚLENIA i PTRIOTYZMU
          ŻYDOWSKIGO jest całe mnustwo na internecie.

Czyli miłość do religi Judaizmu gwarantuje rządowi Izraela lojalność do Izraela.

Dlaczego na fladze Izraela jest RELIGIJNY symbol Judaizmu jak "gwiazda dawida"
          i dlaczego zydzi w Polsce zwalczają religię ?

CZYM JEST ZA TEM PATRIOTYZM ŻYDOWSKI ?

Żydzi z Izraela tak bardzo BOJĄ się NAPŁYWU do Izraela NIE-ZYDÓW czy innych
          narodowości że budują FIZYCZNY MUR BETONOWY wokół Izraela

Na MÓR wokół Izraela też ZBIERAJA FORSĘ obywatela polski zamieszkali w
          Polsce, ale żydowskiego pochodzenia i przesyłaja polskie "złotówki" do Tel
          Avivu.

Tym to właśnie UDOWADNIAJĄ żydzi zamieszkali w Polsce swój PATRIOTYZM
          żydowski !

PRZECIEŻ TAKA JEST PRAWDA !!!!!!!!!

NAJZACIEKLEJSZYMI przeciwnikami polskiego patriotyzmu są WŁASNIE CI
          zbierają FORSĘ na MUR IZRAELSKI lub ci co zapisują swoje majatki w spadku
          na rozbudowę BUNDEZWERY lub SEPARACJI Śląska od Polski !!!!!!

• leszek.sopot Wole o polskim 02.09.04, 02:02
            Gość portalu: Iza napisał(a):

> Ktoś założył ten temat o "patriotyźmie" własnie po to aby ATAKOWAĆ polski
            > patriotyzm.

O! To ja po to zalozylem watek, nie wiedzialem. Czy pani jest wyrocznia od
            patriotyzmu i polskosci, niby gdzie daja takie dyplomy? Czy pisanie w watku o
            patriotyzmie o Zydach ma byc wykladnia pani patriotyzmu:(((
            • humbak Re: Wole o polskim 02.09.04, 02:05
              Daj spokój. Dyskusja jest bez celowa. Ciekawe, czy te teksty pisane są na
              bierząco, przygotowywane, czy wklejane. Smutne:(
          • Gość: VlaD Re: Porozmawiajmy o ŻYDOWSKIM patriotyźmie IP: *.localdomain / *.kim.pl 02.09.04, 10:59
            > Ktoś założył ten temat o "patriotyźmie" własnie po to aby ATAKOWAĆ polski
            > patriotyzm.
            O czym oczywiście wiesz lepiej niż autor tego wątku? Dyskutuję teraz z Bogiem
            Ojcem czy z Duchem Świętym?

> A dlaczego by nie podyskutować o żydowskim patryjotyźmie ?
            Czemu nie - ale lepiej na osobnym wątku. Ten jest poświęcony patriotyzmowi jako
            takiemu, bez dodatkowych przymiotników.

> Problem polega na tym, że JAKAKOLWIEK dyskusja na temat żydowskiego
            > patriotyzmu przez NIE-żydów jest NIEDOPUSZCZALNE w Polsce, wiec CENZORA GW
            > skasowała mój post, który absolutnie NIE BYŁ atakiem na żydów, lecz
            > stwierdzeniem AUTENTYCZNYCH faktów, których żydzi w Polsce NIE chcą
            > nagłaśniać, a co jest PRAWDĄ.
            Czytałem. To jednak był atak. I to dość ostry. Choć rzeczywiście, paru
            paskudniejszych w wyrazie postów nie wycięli. Zresztą - kto chce ten widzi,
            Twój obecny post wiele się od tamtego nie różni.

> Nikt mi nie MOŻE zabronić wykożystywać ten CAPS LOCK w kalawiaturze jak sobie
            > sama życzę.
            Racja. A czy ja zabraniam? Mówię tylko, że zdecydowanie nie ułatwiasz w ten
            sposób lektury Twoich postów.

> Tak sie składa że mój jezyk polski jest drugim językiem
            W tej sytuacji - przepraszam. I gratuluję.

> Żydzi z Izraela tak bardzo BOJĄ się NAPŁYWU do Izraela NIE-ZYDÓW czy innych
            > narodowości że budują FIZYCZNY MUR BETONOWY wokół Izraela
            Zdaje się, że chodzi tu głównie o powstrzymanie napływu osób,
            których "nieżydowskość" wyraża się zakładaniem niekoszernych majtek z trotylu;)

Co do reszty tekstu - ja tam widzę trochę faktów, trochę faktomontażu, morze
            nienawiści i ocean zadufania w sobie. I zero chęci rzeczowej dyskusji, za to
            sporą chęć narzucenia swojego zdania.

• Gość: marynat Re: Porozmawiajmy, a nie krzyczmy o patriotyźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:39
              Mam takie wrażenie, Leszku, że NIEMOŻLIWE JEST, przekrzykując się tu, jak na
              rynku w dzień targowy, z, nazwijmy to oględnie, wojującymi rzecznikami
              narodowo-wyznaniowego definiowania narodu i jego związków z "rodakami i ziemią
              ojczystą" - WYODRĘBNIENIE I PODDANIE ANALIZIE charakterystycznej części
              świadomości narodowej, grupowej i jednostkowej, którą zwykło sie nazywać
              WSPÓŁCZESNYM PATRIOTYZMEM. A już zwłaszcza - "polskim patriotyzmem"
              czy "patriotyzmem Polaków". A to dlatego, ze są to "gorące" pojecia, o bardzo
              silnym zabarwieniu emocjonalnym, stanowiące przedmiot zaciętej walki o
              polityczne zawłaszczenie między rozmaitymi między ugrupowaniami i "szkołami
              myslenia" - rywalizującymi dziś o "rząd dusz".
              Zwróć uwagę, że (jak wykazuja badania i sondaże), nasz naród jest bardzo
              zróżnicowany w poglądach na państwo, władze, współrodaków, sasiadów zza Buga,
              sąsiadów zza Odry, NATO, UE, USA... Potwierdzają to co i rusz spory o to
              kto "zdrajca", a kto "goracy patriota". A przecież te spory - to jedynie
              wierzchołek góry lodowej. Głębiej tkwią wielowiekowe tradycje:
              - walk niepodległościowych, z ich bohaterami i zawiłosciami;
              - tradycje zabiegów o tworzenie i podtrzymanie świadomości narodowej - w
              obronie przed germanizacją i rusyfikacją;
              - udziału Polaków w formacjach zbrojnych polskich i obcych - walczących
              przeciwko wrogim nam mocarstwom;
              - tzw "pracy organicznej" w dziedzinie gospodarczej, oświatowej, naukowej,
              kulturalnej, sportowej - tworzace materialne podstawy bytu narodu i jego
              rozwoju, jego miedzynarodowego znaczenia i samopoczucia;
              - bardzo waznej roli Kościoła Katolickiego w formowaniu się narodowej
              samoświadomości i patriotyzmu Polaków;
              - martyrologicznego dramatyzmu naszych dziejów, który sprawia, że procesie
              wychowania "czujność wobec knowań potencjalnego wroga" jest cnotą i ma tu
              wyjątkowo realne odniesienia.
              - i wreszcie, powracajace widma niezałatwionych spraw z sąsiadami oraz wciąż
              nie dość transparentnych problemów mniejszości narodowościowych oraz
              religijnych.

To są sprawy zbyt skomplikowane i subtelne - by mozna było do czegokolwiek
              sensownego dojść w atmosferze nacjonalistycznych, politycznych czy religijnych
              przekrzykiwań, połajanek i wyzwisk.
              • leszek.sopot Re: Porozmawiajmy, a nie krzyczmy o patriotyźmie 02.09.04, 14:54
                Ja przez takie przekrzykiwanie sie, wzajemne obrazanie i rzucanie oszczerstw
                czasem watpie czy w Polsce jest cos takiego jak patriotyzm, ktory pewnie
                powinien sie wiazac z jakas polska racja stanu - czyli przewaga dobra wspolnego
                nad dobrem grupowym czy jednostkowym. Trudno pewnie uznac za patriotow tych,
                ktorzy przypisuja tylko swojej, wyselekcjonowanej spolecznosci i chca narzucic
                swoje widzenie patriotyzmu, w stylu: bij Zyda, przepedz Niemcow, innym.
                Z powodu szerzenia takich hasel wielu mlodym ludziom patriotyzm zaczal sie byc
                moze kojarzyc z nacjonalizmem? Nie bez przyczyny podalem w swoim wstepnym
                poscie link do tekstu Tazbira. Przypomina on bowiem w swym tekscie madrosc
                naszych przodkow, ktorzy wlasnie w zgodzie i tolerancji widzieli przyszlosc
                naszego kraju by uchronic go od wojen domowych. Udalo sie im nawet spowodowac,
                ze we Francji uwolniono hugenotow i wstrzymano rzez.
                Czy z dzisiejszej perspektywy nasi narodowcy nazwaliby taka postawe zdrada
                narodowa? Dlaczego dzis, gdy uwazam, ze wazna jest tolerancja, porozumienie,
                przyjazn miedzy narodami, to rozni konserwatysci uwazaja, ze to zdrada i to nie
                tylko przeciw narodowi, ale i przeciw religii.
                Przeciez wydaje sie to takie proste. Patriotyzm (z laciny patria = ojczyzna) to
                postawa szacunku, umilowania i oddania dla wlasnego kraju. Charakteryzuje sie
                przedkladaniem celow waznych dla ogolu nad osobistymi, a w skrajnych
                przypadkach gotowoscia do poswiecenia wlasnego zdrowia lub zycia. Od
                nacjonalizmu i szowinizmu odroznia go otwartosc na inne narody i tolerancja
                wobec nich. Mozna zalozyc, ze nie bedzie juz w Europie wojen, ze nie trzeba
                bedzie stawiac na szali swego zycia w obronie wolnosci kraju. Co wtedy
                pozostaje jako wyroznik patriotyzmu, czym ma sie odznaczac "umilowanie i
                oddanie" dla kraju? Moze szukanie i szerzenie wartosci ogolnoludzkich, moze
                trzeba zaczac szukac pojec szerszych niz umilowanie tylko swojej malej
                ojczyzny...

• Gość: jack Re: Porozmawiajmy, a nie krzyczmy o patriotyźmie IP: *.proxy.aol.com 02.09.04, 16:18
                  Ogolna definicja: ze patriota jest ten, ktory stara sie z wewnetrznyej
                  motywacji czyni wszystko co najlepsze krajowi, jemu sluzy i probuje narodowi na
                  wszelkie mozliwe sposooby zapewnic dobrobyt - pozostaje aktualne...ale
                  Pojecie patriotyzmu zmienialo sie z biegiem czasu.
                  Wczesniej byla to domena tylko elit.
                  Dopiero praktycznie rewolucja francuska zakotwiczyla to pojecie w calym narodzie
                  Pojecie patriotyzmu nie jest uniwersalne i identyczne dla wszystkich narodow.

Jedynym fundamentalnym patriotyzmem, hermetycznie zamknietym dzis pozostaje
                  patriotyzm zydowski oparty na pojeciu "wybranego narodu".
                  Oparty na podobnym pojeciu niemiecki patriotyzm zostal zlamany.
                  Niemcy to chyba dzis jedyny narod bez oficjalnego patriotyzmu
                  Do czego zmierzam?
                  Dzis jest trudno rozroznic i rozdzielic miedzy patriotyzmem, nacjonalizmem i
                  szowinizmem. Roznice sie zacieraja.
                  Z jednej strony strony patriotyzm jest nazywany przez krytykow aroganckim
                  nacjonalizmem z drugiej strony nacjonalistyczne poglady ukrywa sie pod nazwa
                  patriotyzmu (problem lpr-u).
                  Z jednej strony "nicea albo smierc" jest patriotyczne, z drugiej strony
                  nacjonalistyczne i szowinistyczne.
                  Ogolnie patrioci sa wiec szowinistami : wywyzszaja swoj narod i ponizaja inne
                  narody. Czy fani sportowi to nie typowi patrioci?
                  Taki jest i dzis polski patriotyzm.
                  Zwiazany jeszcze dodatkowo z tradycyjnym konserwatywnym patriotyzmem kosciola.

Zupelnie inny dla mnie jest patriotyzm amerykanski, inny od europejskiego pod
                  tym wzgledem. Powoluje sie on na idee amerykanskie i historii, ktora
                  doprowadzila byla kolonie do roli supermocarstwa.
                  Sa dumni z tego, ze u nich zmozna zostac z pomywacza milionerem.
                  Sa dumni z dokonan USA i maja do tego powody.
                  Uczucie wspolnoty narodowej wydaje sie tam o wiele silniejsze w porownaniu z
                  krajami europy. Wynalezli sposob na NAWYK patriotyzmu. (te ichnie domki z
                  masztami z flaga, bez przerwy spiewany hymn itp. a postronnych europejczykow to
                  po prostu smieszy)
                  Od pierwszych dni w szkole zyja w tym nawyku patriotyzmu.
                  Amerykanom nie zalezy w istocie na pokazanie swej wyzszosci, jak innym
                  narodowym patriotom tylko na pokazanie w jak wolnym kraju zyja.
                  Co dzis w europie jest obce to jak silnie patriotyzm u nich z militaryzmem jest
                  zwiazany. Swiadcza o tym setki nakreconych filmow.
                  Pozwalaja tez w dyskusji na rozne opinie o swym prezydencie, o ciemnych
                  stronach historii czy nierownosci spolecznej.
                  Jesli ktos jednak to generalizuje na ich kraj pauschal i podwaza ich patriotyzm
                  spotyka sie na "powazne" niezrozumienie.

Przyszlosc poczucia patriotyzmu w krajach europy sadze bedzie jednak dryfowala
                  w kierunku patriotyzmu europejskiemu.

• Gość: . Niby nie powinienem sie tu wypowiadac, ale na IP: *.range81-156.btcentralplus.com 03.09.04, 00:51
                innym forum mam wymiane slow z haszem na temat przedziwnego - z punktu widzenia
                Anglika - pojmowaniu patriotyzmu przez Polakow. Hasz, jak 90% waszej nacji,
                samookresla sie jako Polak poprzez historie Polski i historycznych Polakow, w
                wiekszosci wcale nie jego przodkow. Ja mu usiluje wyjasnic, ze ja nie
                podwiazuje sie pod Nelsona, by wiedziec, ze jestem Anglikiem. I tak sobie
                rozmawiamu jak ges z prosieciem: ja o obywatelskich postawach tu i teraz, a
                hasz (i 90% Polakow) o polskiej chlubnej HISTORII.
          • Gość: . O zydowskim patriotyzmie dyskutuj, Zydowko, na IP: *.range81-156.btcentralplus.com 03.09.04, 00:45
            jakims izraelskim forum - co to Polakow obchodzi?
    • nauma Re: Patriotyzm... 02.09.04, 17:43
      O rany, Yossarian mnie rozwalił :) Hitlerowcy przed 1939 byli cacy :))) a
      obozy, a ustawy norymberskie, a Czechy - cóż, pewnie jest to wymysł
      komunistów :)))
      Cóż, w takim razie Wieluń był po prostu aktem patrotyzmu niemieckich lotników.
      • Gość: domix Re: Patriotyzm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:33
        Wieluń był aktem patriotyzmu niemieckich lotników. Bombardowanie niemieckich
        miast w drugiej fazie IIWŚ było aktem patriotyzmu polskich lotników. Nieprawdaż?
        • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 03.09.04, 00:21
          Czegos w twoim poscie nie rozumiem. Uwazasz, ze polscy lotnicy uczestniczac w
          nalotach na Niemcy "w II fazie WS" popelnili zbrodnie?
          • humbak Re: Patriotyzm... 03.09.04, 00:31
            To zależy od celu nalotu. Jak się bombarduje celowo cele cywilne... no cóż.
            • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 03.09.04, 00:40
              humbak napisał:

> To zależy od celu nalotu. Jak się bombarduje celowo cele cywilne... no cóż.

To tak jak z Hiroszima. Co do Niemiec to jednym z najbardziej dramatycznych
              nalotow bylo chyba bezsebsowne zbombardowanie Drezna. Wina jednak za te
              bombardowania spoczywa takze na Niemcach, ktorzy przyjeli strategie zamieniania
              miast w twierdze obronne.
              Porownanie jednak napadu Niemcow na Polske i dywanowego nalotu na bezbronne
              miasteczko z akcjami wojskowymi, ktore mialy na celu zwyciezenie armii
              hitlerowskiej i spowodowanie paniki na tylach frontu, to abracja umyslowa. Z
              kolei niedostrzeganie tego jaka byla Rzesza w latach 30. to taka sama glupota
              jak owczesnej dyplomacji Francji i Anglii.
              Nie wiem, czy ludzie nie znaja historii III Rzeszy, czy tez juz tak sa
              przemieleni przez propagande giertychowska, ze swiadomie zaprzeczaja faktom?
              • humbak Re: Patriotyzm... 03.09.04, 00:54
                Nie lubię porównywać to prowadzi do absurdalnych stwierdzeń np. w kwestii
                ilości zabitych. Jeśli chodzi o niedostrzeganie char. III Rzeszy, to mówisz o
                Yossarianie?
                • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 03.09.04, 01:02
                  humbak napisał:

> Nie lubię porównywać to prowadzi do absurdalnych stwierdzeń np. w kwestii
                  > ilości zabitych. Jeśli chodzi o niedostrzeganie char. III Rzeszy, to mówisz o
                  > Yossarianie?

Miedzy innymi i o nim, gdyz ze wzgledu na generala Franco jest gotow bronic
                  faszystow, ze gdy walczyli po stronie hiszpanskiego generala to nie byli wcale
                  zli. A z kolei inni z LPR pod pomnikiem Westerplatte wygwizduja Niemcow, to czy
                  w Hiszpanii by im bili brawo? Czy faszyzm jest dobry wtedy, gdy do gazu ida
                  Zydzi i socjalisci, a zly wtedy gdy gina powstancy warszawscy? Takiego
                  relatywizmu moralnego nie moge pojac.
                  • humbak Re: Patriotyzm... 03.09.04, 01:09
                    Mi się zdaje, że jemu chodziło o co innego. Tzn. broni gen. Franco, će niby
                    walczyli po jego str. hitlerowcy, ale on nie wiedział co to za ludzie. A ta
                    sprawa z pomnikiem to już szczyt upadku. Chamstwo po prostu.
                    • leszek.sopot Re: Patriotyzm... 03.09.04, 01:17
                      humbak napisał:

> Mi się zdaje, że jemu chodziło o co innego. Tzn. broni gen. Franco, će niby
                      > walczyli po jego str. hitlerowcy, ale on nie wiedział co to za ludzie. A ta
                      > sprawa z pomnikiem to już szczyt upadku. Chamstwo po prostu.

Franco wiedzial dobrze co to za ludzie, bo sam byl taki sam. Oczywiscie
                      yossarian moze mi zarzucic, ze jestem pod wplywem "komunistycznych" historykow,
                      ale nie bedzie mial racji. Na mnie, moj uczuciowy stosunek do Hiszpanii,
                      najwiekszy wplyw mial na pewno "lewak" Hemingway i jego powiesc, w ktorej m.in.
                      scena, gdy pod kochajacymi sie ludzmi zatrzesla sie ziemia, zapadla gleboko w
                      serce i pamiec.
                      • Gość: . Yossarian 18 jest faszysta. Nie wiem, czy mu wolno IP: *.range81-156.btcentralplus.com 03.09.04, 01:24
                        ale to wasza polska i polskiego prawa sprawa. Niemniej z perspektywy jesli
                        nie "Mein Kampf", to "14 slow" jego stanowisko jest w pelni zrozumiale.
                      • humbak Re: Patriotyzm... 03.09.04, 01:28
                        Z racji potwornej senności napiszę tylko tyle... oj tak, mam duże zaległości w
                        czytaniu:(
    • bush_w_wodzie patriotyzm jako wiernosc 03.09.04, 02:11
      mysle te wartosci ktore podales leszku (uczciwosc tolerancja dobra gospodarka i
      demokracja) maja zabarwienie uniwersalne. nie musza sie wiazac z patriotyzmem
      choc moga. postawy patriotyczne w mojej opinii zawieraja pierwiastek
      poza-racjonalny i subiektywny jakim jest przywiazanie do pewnej etykiety znaku
      herbu ktory kryje sie pod znakiem polska. to przywiazanie jest w tym sensie
      poza-racjonalne ze nie wymaga lepszosc tego znaku czy tez szczegolnych
      korzysci. po prostu jest to wybor zyciowy. trwala identyfikacja i wiernosc.
      patriotyzm zaklada ze tego herbu czy tez tej idei jaka jest ojczyzna bedziemy
      bronic. ze cos zostanie poswiecone dla tej kolektywnej idei

o patriotyzmie mozna wiec zawsze mowic wtedy gdy motywem dzialan jest dobro tej
      wspolnoty jednostek idei i dazen ktora sie nazywa gornolotnie ojczyzna. mysle
      ze sposoby realizacji patriotyzmu zaleza od okolicznosci. czyli walka demokracje
      i tolerancje jest zachowaniem patriotycznym pod warunkiem ze jego celem jest
      wzmocnienie ojczyzny. latwo zauwazyc ze patriotyzm idzie w parze z akcentowaniem
      odrebnosci i ma latwe zadanie gdy opiera sie na tradycji. patriotyzm walczacy o
      tolerancje czy modernizacje jest trudniejszy
      • Gość: domix Re: patriotyzm jako wiernosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 08:30
        Kontynuując wątpliowości:
        czy patriotą był Von Staufenberg wykonując zamach na Hitlera, czy może
        zołnierze Wermachtu broniąć terytorium Niemiec przed rosyjską dziczą?

Kwestii lotników nie udało się kolegom i koleżankowm rozwinąć a prawda, że jest
        ciekawa? Możemy sobie ułatwić: Niemcy na pewno byli przekonani o swojej
        patriotycznej postawie ( wspomnienia ). Polscy lotnicy bombardując bezbronne
        faktycznie niemickie mista ( obrona plot naziemna jeszcze istniała ale nocne
        lotnictwo myśliwskie już prawie znikło z niemeickiego nieba ) także, chociaż w
        ich wspomnieniach pojawia się raczej motyw zemsty a nie patriotyzmu.
    • Gość: stary byk Re: Czyny, nie słowa IP: *.imgw.pl 05.09.04, 11:45
      Po owocach ich poznacie je.
      Nie każdy, kto mi mówi "Panie! Panie!" wejdzie do królestwa niebieskiego...
      Słowa o patriotyzmie są mocno nadużywane, szczególnie przez hurra-patriotów,
      którzy uzurpują sobie prawa bycia patriotami, a innym tego prawa odmawiają.
      Gdy komuchy miały na ustach pełno wolności, rówości, sprawiedliwości, to
      pokrywały tym dyktaturę, przywileje i deptanie prawa.
      Zapytajmy więc każdego "patriotę": co konkretnie zrobiłeś dla Polski?
      • homosovieticus dobrze jest posiąść wiedzę od mądrzejszych!! 05.09.04, 12:00

Powinniśmy z uwagą przeczytać co na temat Patriotyzmu powiedzieli wybitni
        Uczeni-Polacy:

www.polonica.net/Patriotyzm.htm
        • homosovieticus Re: dobrze jest posiąść wiedzę od mądrzejszych!! 05.09.04, 20:14
          up!
      • leszek.sopot Slowa tez sa wazne - kultura 05.09.04, 13:52
        Gość portalu: stary byk napisał(a):

> Po owocach ich poznacie je.
        > Nie każdy, kto mi mówi "Panie! Panie!" wejdzie do królestwa niebieskiego...
        > Słowa o patriotyzmie są mocno nadużywane, szczególnie przez hurra-patriotów,
        > którzy uzurpują sobie prawa bycia patriotami, a innym tego prawa odmawiają.
        > Gdy komuchy miały na ustach pełno wolności, rówości, sprawiedliwości, to
        > pokrywały tym dyktaturę, przywileje i deptanie prawa.
        > Zapytajmy więc każdego "patriotę": co konkretnie zrobiłeś dla Polski?

Zgadzam sie, ze z powodu naduzywania do biezacych celow politycznych slowa
        partiotyzm stracilo ono na wartosci. Gubia sie wartosci, ktore to slowo
        symbolizuje, gdy uzywaja go dzis ludzie ocierajacy sie o faszyzm i skrajny
        nacjonalizm.
        Grozny jest "wojujacy patriotyzm", przeciez od takiej postawy jeden krok do
        takich dzialan jakie ostatnio przeprowadzili czeczenscy terrorysci. To juz nie
        jest patriotyzm, tylko gola nienawisc do wszystkiego co obce.
        Patriotyzm sluzy ochronie zbiorowosci zagroznonej przez inne kraje i
        nacjonalizmy. Mozna sobie pewnie wyobrazic moment gdy jego funkcja nie bedzie
        obrona przed zagrozeniami z zewnatrz, ale ze zwroci sie do wewnatrz
        spoleczenstwa, ze bedzie oznaczal np. pomoc wzajemna, solidarnosc, wspolna
        prace dla dobra ogolu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka