Dodaj do ulubionych

LPR - skandal na Westerplatte

02.09.04, 11:57
Skandaliczny przyklad szowinizmu i glupoty w wykonaniu Mlodziezy
Wszechpolskiej i LPR:
"Młodzież Wszechpolska dała znać o sobie, kiedy kwiaty przed pomnikiem
składała przedstawicielka konsulatu Niemiec. Kilkunastoosobowa grupa młodych
ludzi, którym przewodził Grzegorz Sielatycki - radny Gdańska z ramienia Ligi
Polskich Rodzin - zaczęła skandować hasło "Polska rzecz, Niemcy precz".
Uciszył ich oficer marynarki wojennej. Skupieni wokół Sielatyckiego
manifestanci wygwizdali także delegację Stowarzyszenia Społecznego Misja
Pojednanie".
miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2263621.html
Inicjator tego skandalu, Grzegorz Sielatycki, juz wczesniej dal popis swojej
glupoty i otwarcie przyznal o co chodzi w podejmowaniu takich akcji - o
rozglos medialny. Ma w tym takze swoj cel osobisty - pewnie chce zasluzyc na
awans we wszechpolskich strukturach.
miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2263624.html
Obserwuj wątek
    • humbak Re: LPR - skandal na Westerplatte 02.09.04, 11:59
      No tak. I oni się mienią prawdziwą Polską elitą.
      • humbak Re: LPR - skandal na Westerplatte 02.09.04, 12:00
        Polska elita? polska to czyba przymiotnik, nie?;)
        • leszek.sopot Re: LPR - skandal na Westerplatte 02.09.04, 12:17
          humbak napisał:

> Polska elita? polska to czyba przymiotnik, nie?;)

Moim zdaniem to inicjatywa tego studenciaka, ktory z tych samych pobudek
          opisanych w e-malu (do ktorego sie nie przyznaje) jest gotow na wszystko.
    • yossarian18 Idioci 02.09.04, 12:07
      Krzykiem i hałasem nic nie zdziałają. Tu trzeba tak jak Kaczyński-zacząć liczyć
      straty i domagać się reparacji.
      • leszek.sopot Re: Idioci 02.09.04, 12:20
        yossarian18 napisał:

> Krzykiem i hałasem nic nie zdziałają. Tu trzeba tak jak Kaczyński-zacząć
        liczyć straty i domagać się reparacji.

Trzewba doceniac takze to, ze Niemcy juz wielokrotnie na westerplatte
        przepraszali za wojne, zniszczenia i tragedie. Bardzo wazne bylo tez gdy chyba
        w 60 rocznice wojny na Westerplatte przyjechali byli marynarze z niemieckiego
        pancernika, ktorzy zlozyli hold polskim obroncom.
        O tym LPR i MW musza pamietac, gdyz odrzucanie tych gestow i slow niemieckich
        moze swiadczyc tylko o naszej arogancji, pysze i nienawisci.
        • lupus.lupus Re: Idioci 02.09.04, 12:27
          leszek.sopot napisał:

>odrzucanie tych gestow i slow niemieckich
          > moze swiadczyc tylko o naszej arogancji, pysze i nienawisci.

Wypisz, wymaluj Andrzej Potocki w poniedziałkowym "Forum":
          bla bla... debata o reparacjach jest przykłądem języka nienawiści... bla bla
          bla, nie możemy podważać naszej suwerenności po 1945 r. bla bla bla.
          No i absolutny hit wieczoru- jeśli dobrze zrozumiałem Potocki w kontekście
          reparacji przytoczył apel "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie".
          • leszek.sopot ble ble ble 02.09.04, 12:37
            Wypisz wymaluj Giertych z trybuny sejmowej...
        • yossarian18 Re: Idioci 02.09.04, 12:27
          Jeśli to rzeczywiście była MW to przesadziła, nie ma potrzeby robić takiego
          hałasu z powodu grupki niemieckich rewizjonistów, tu trzeba spokoju, umiaru i
          konkretnych działań, zwłaszcza, że jakaś część Niemców chce pojednania.
          • leszek.sopot Re: Idioci 02.09.04, 12:36
            yossarian18 napisał:

> Jeśli to rzeczywiście była MW to przesadziła, nie ma potrzeby robić takiego
            > hałasu z powodu grupki niemieckich rewizjonistów, tu trzeba spokoju, umiaru i
            > konkretnych działań, zwłaszcza, że jakaś część Niemców chce pojednania.

Jaka grupka rewizjonistow - z niemieckiego konsulatu? No wybacz...
            Jakas czesc Niemcow? Mi ta chec pojednania jest znana od 1981 roku - tysiace
            ton pomocy z Niemiec, a zbiorki te byly organizowane takze przez niemiecki
            kosciol. Bardzo wiele tez robi fundacja Polsko-Niemieckie pojednanie. Myslisz,
            ze Niemcy chca z nami wojny?
            • yossarian18 Re: Idioci 02.09.04, 12:45
              Gdyby nie działalność rewijonistów to MW i inne organizacje pewnie by nie
              protestowały, no bo po co? A my musimy wykazać pewną zręczność-trzeba być
              konsekwentnym i stanowczym, ale w taki sposób aby nie drażnić Niemców.
              • humbak Re: Idioci 02.09.04, 12:53
                Rewizjoniści to margines. Tyle, że jak zwykle głośny.
        • Gość: leks Re: Idioci IP: *.chello.pl 02.09.04, 12:38
          Ja wole arogancje, pyche i nienawisc niz ignorance, uleglosc i naiwnosc. Slowa
          nic nie znacza, przepraszac sobie moga jak juz wszystko bedzie uregulowane:
          nieaktualne granice z czasow III Rzeszy w ich konstytucji, przejecie
          odpowiedzialnosci za odszkodowania przesiedlonych, ustosunkownie sie do naszych
          roszczen reparacyjnych.
          • humbak Re: Idioci 02.09.04, 12:40
            Pewnie! Najważniejsze są pieniądze.
            • Gość: kleks Re: Idioci IP: *.chello.pl 02.09.04, 12:44
              Jezeli nasz honor ma polegac na "wstydzeniu sie", zamiataniu tych spraw "pod
              dywan", i po prostu dzialaniu na swoja szkode, to niech choc pieniadze beda dla
              nas motywacja.
              • humbak Re: Idioci 02.09.04, 12:52
                Ja tu nie widzę wstydu. Pieniądze to zawsze zła motywacja. Materialistyczna i
                hańbiąca.
                • Gość: kleks Re: Idioci IP: *.chello.pl 02.09.04, 12:59
                  Widzisz o pieniadze tu tak naprawde chodzi tym, ktorym zalezy na tzw.
                  niedraznieniu Niemiec, im chodzi o "dobre" stosunki gospodarcze z sasiadem, o
                  udobrochanie zagranicznych wierzycieli naszych dlugow i czego jeszcze. Nikt tu
                  nic nie robi z pobudek honoru...
                  • humbak Re: Idioci 02.09.04, 13:09
                    Jesteś w stanie to udowodnić?
    • indris Nawet szkoda mi Giertycha... 02.09.04, 12:15
      ...że musi z takimi pracować.
      • goniacy.pielegniarz Re: Nawet szkoda mi Giertycha... 02.09.04, 13:34
        indris napisał:

> ...że musi z takimi pracować.

Myślisz, Indrisie, że bardzo go to boli? Przecież MW jedynie takimi akcjami może
        się jakoś tam wypromować. Sam Giertych na pewno ma duży wpływ na tę organizację.
        W końcu to jest jej były przewodniczący, dzięki któremu w dużej mierze w ogóle o
        czymś takim jak MW słyszymy. Nie wspomnę już o tym, że granie na nastrojach
        antyniemieckich(i nie tylko) i podkreślanie tego to po prostu część programu
        LPR. Przecież wiesz, że to jest dosyć nietypowo skonstruowane środowisko(mówię o
        elektoracie), które utrzymywane jest w kupie poprzez tworzenie atmosfery, w
        której dominują takie rzeczy jak zagrożenie z zewnątrz, zdrada wewnątrz, itd.
        Tak więc wydaje mi się, że Giertychowi takie zachowanie MW jest wręcz na rękę i
        nie widzę powodu, dlaczego należałoby mu współczuć.
      • Gość: jack Re: Nawet szkoda mi Giertycha... IP: *.proxy.aol.com 02.09.04, 18:37
        Kpisz czy o droge pytasz?
        On jest szefem partii. Smiem twierdzic ze on sam to inspiruje.
        MW to czynne ramie jego partii.
        Giertych, jego partia i te gnojk z MW to niebezpieczna dla Polski organizacja.
        Hasla gloszone przez tych typow i wyczyny mlodziezowki powinny kwalifikowac ta
        partie do jej zdelegalizowania.
    • Gość: JAC Ta grupa podszywająca się pod hasł MW zachowała .. IP: 213.17.204.* 02.09.04, 12:20
      Ta grupa podszywająca się pod hasł MW zachowała się skandalicznie.
      Ale zwróćcie Państwo uwagę również na ten fragment:

"Druga część uroczystości odbyła się przy oddalonych o kilkaset metrów od pomnika ruinach koszar. Tam zaplanowano odsłonięcie obelisku Orła Białego - repliki godła, które zdobiło przed wojną portal placówki. Gdy na miejsce przybyły władze Gdańska, kompania honorowa, harcerze, kombatanci i gdańszczanie, okazało się, że marszałek Senatu Longin Pastusiak oraz premier Marek Belka byli tam wcześniej i już odjechali.

- Nie rozumiem, dlaczego tak się stało. Przecież najważniejszymi osobami na tej uroczystości mieli być kombatanci, a zmiana scenariusza w czasie imprezy wszystko zniweczyła - dziwi się Maciej Turnowiecki, rzecznik prezydenta Adamowicza."
      • leszek.sopot Re: Ta grupa podszywająca się pod hasł MW zachowa 02.09.04, 12:24
        Gość portalu: JAC napisał(a):

> Ta grupa podszywająca się pod hasł MW zachowała się skandalicznie.
        > Ale zwróćcie Państwo uwagę również na ten fragment:
        >
        > "Druga część uroczystości odbyła się przy oddalonych o kilkaset metrów od
        pomnika ruinach koszar. Tam zaplanowano odsłonięcie obelisku Orła Białego -
        repliki godła, które zdobiło przed wojną portal placówki. Gdy na miejsce
        przybyły władze Gdańska, kompania honorowa, harcerze, kombatanci i
        gdańszczanie, okazało się, że marszałek Senatu Longin Pastusiak oraz premier
        Marek Belka byli tam wcześniej i już odjechali.
        > - Nie rozumiem, dlaczego tak się stało. Przecież najważniejszymi osobami na
        tej uroczystości mieli być kombatanci, a zmiana scenariusza w czasie imprezy
        wszys tko zniweczyła - dziwi się Maciej Turnowiecki, rzecznik prezydenta
        Adamowicza."

To tez skandal, ale jak znam Adamowicza i gdanskich urzednikow, to
        przypuszczam, ze jak zwykle cos poplatali, bo watpie, by Belka i Pastusiak (byl
        chyba tez Tusk) nie chcieli zablyszczec przed kamerami - przeciez glownie o to
        im chodzi.
        • Gość: jac PASTUSIAK, TO RELIKT KOMUNY IP: 213.17.204.* 02.09.04, 12:31
          PASTUSIAK, TO RELIKT KOMUNY, RELIKT PARTYJNEGO BETONU PZPR.
          No cóż trzeba go przeczekać i rozliczyć

"Mówi Longin Pastusiak, marszałek Senatu RP

Powiem szczerze, nie wytrzymał ktoś z otoczenia premiera i wyciągnął go, kiedy jeszcze trwały obchody pod pomnikiem. Ja ruszyłem za premierem i przy koszarach dokonaliśmy odsłonięcia. To prawda, miało to wyglądać inaczej. To niedociągnięcie organizacyjne i nie było w tym żadnej złej woli. Ale, o ile wiem, prezydent potem ponownie odsłonił obelisk, więc mieliśmy dwie takie uroczystości."

miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2263622.html

FAJNE TŁUMACZENIE, czyli "masło maślane maślanka polewane"
          • leszek.sopot Re: PASTUSIAK, TO RELIKT KOMUNY 02.09.04, 12:39
            Gość portalu: jac napisał(a):

> PASTUSIAK, TO RELIKT KOMUNY, RELIKT PARTYJNEGO BETONU PZPR.
            > No cóż trzeba go przeczekać i rozliczyć
            >
            > "Mówi Longin Pastusiak, marszałek Senatu RP
            >
            > Powiem szczerze, nie wytrzymał ktoś z otoczenia premiera i wyciągnął go,
            kiedy
            > jeszcze trwały obchody pod pomnikiem. Ja ruszyłem za premierem i przy
            koszarach
            > dokonaliśmy odsłonięcia. To prawda, miało to wyglądać inaczej. To
            niedociągnię
            > cie organizacyjne i nie było w tym żadnej złej woli. Ale, o ile wiem,
            prezydent
            > potem ponownie odsłonił obelisk, więc mieliśmy dwie takie uroczystości."
            >
            > miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2263622.html
            >
            > FAJNE TŁUMACZENIE, czyli "masło maślane maślanka polewane"

Zgadzam sie, choc znam i pamietam o wielu gorszych partyjnych betonach w
            Trojmiescie. Mysle jednak, ze Pastusiak "cierpi" teraz z tego powodu, ze
            pozbawiono go okazji do zablysniecia przed kamerami.
    • lupus.lupus Re: LPR - skandal na Westerplatte 02.09.04, 12:23
      O jejku, jejku. Straszne, okropne wręcz. Podobnie jak Ci wstrętni staruszkowie
      o kulach z opaskami „AK”, którzy 1sierpnia podczas składania kwiatów przez
      Gerharda wołali „Mordercy, mordercy, Wola, Wola”. Można było ich prewencyjnie
      zamknąć, żeby nie przeszkadzali odgórnego i sztucznemu pojednaniu.
      Przedstawiciele Niemiec nie mieli wstępu przez 60 lat na żadne uroczystości
      alianckie. Dopiero teraz (doraźna sytuacja polityczna Francji i Niemiec) Chirac
      zaprosił kanclerza Niemiec na uroczystości w Normandii. Warto wspomnieć o
      niezłomnej postawie władz brytyjskich, które na wyraźne żądania kombatantów
      zablokowały wspólne uroczystości na cmentarzach w Caen.

PS. Ja też nie wierzę w dobre intencje Sielatyckiego.

• humbak Re: LPR - skandal na Westerplatte 02.09.04, 12:33
        Kombatanci to inna sprawa. Oni mają wspomnienia. Z resztą o ile się nie mylę
        nie wszyscy się zachowują jak opisani przez Cibie AKowcy. Ci z Westerplatte
        pojednali się z Niemcami chociażby. Ci z którymi ja miałem styczność też nie
        nienawidzili.
    • kapitan.kirk Re: LPR - skandal na Westerplatte 02.09.04, 12:29
      Mimo wszystko miło przeczytać, że znalazło się kilu odważnych do wygwizdania
      Wszechpolaków.
      • stan.borys Młodzież Wszechpolska to Hitlerjugend LPR ! 02.09.04, 12:59
        Takie samo gówno !
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja jaki skandal? tak powinien postąpić każdy Polak! 02.09.04, 18:31
      zwłaszca terazgdy niemieckie ziomkostwa chca sie z nami zpaństwem polskim
      procesowac o majątki
    • bush_w_wodzie mnie nurtuje jedno pytanie 02.09.04, 20:15
      co im wlasciwie zrobimy jak nas przestana przepraszac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka