Dodaj do ulubionych

Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgiel ni

15.10.14, 16:53
Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgiel nie wydobyty takimi stratami w ludziach choćby od Australijczyków.
Węgiel nie jest wart ofiar ludzkich.
Jeżeli kopalnia nie nadaje się do wydobywania węgla to dlaczego go mimo wszystko stamtąd wydobywać?
Pensje kierownictwa, pensje związkowców, pensje górników?
A na nas odium martwych górników?
My się mamy zamartwiać, wysłuchiwać jak to dzielnie lutnię stawiają?
Panowie górnicy - zamykamy takie a takie kopalnie gdyż nie jesteśmy w stanie z nich węgla wydobywać.
To tak jak szukać pierścionka w szambie.
Nieopłacalne!
Węgiel z zagotowanymi płucami górnika?
Odmawiam!
Obserwuj wątek
    • gtxl3 Re:KOSZ !!! 15.10.14, 17:42

Węgiel z zagotowanymi płucami górnika?
      Odmawiam!

Nazwanie cię idiotką czy hieną, byłoby szczytem elegancji.
      • porannakawa01 Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:05
        Wiesz przecież, że metan, którym oddychali, wciągali do płuc się zapalił.
        Wiesz o tym, ze śmierć nastąpiła wskutek zapalenia się metanu w płucach z wdychanym powietrzem.
        W czym masz problem?
      • cymber.gaj Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:09
        Znaczy uważasz, że należy wydobywać węgiel nawet w warunkach zagrażających zdrowiu i życiu górników? I że jak ktoś jest innego zdania, to kosz? Taki ktoś jest kimś gorszym niż idiotka i hiena? Naprawdę tak uważasz?
        • gtxl3 Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:15
          cymber.gaj napisał:

> Znaczy uważasz, że należy wydobywać węgiel nawet w warunkach zagrażających zdro
          > wiu i życiu górników? I że jak ktoś jest innego zdania, to kosz? Taki ktoś jest
          > kimś gorszym niż idiotka i hiena? Naprawdę tak uważasz?
          >

Przeczytaj cały post, może zrozumiesz coś więcej.
          • cymber.gaj Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:24
            Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jesteś zwolennikiem rozumienia więcej? Może przeczytaj jeszcze raz to:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155131422,155132130,Re_KOSZ_.html
            • gtxl3 Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:48
              cymber.gaj napisał:

> Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jesteś zwolennikiem rozumienia więcej? Może
              > przeczytaj jeszcze raz to:
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,155131422,155132130,Re_KOSZ_.html
              >

Czytaj tak długo, aż zrozumiesz, dlaczego napisałem kosz.
              Jak nie dasz rady zrozumieć to w końcu pomogę zrozumieć.
              Na rozgrzewkę takie małe ćwiczenie umysłowe......co konia może obchodzić to, że wóz się wywrócił?
              Co ma koń robić? ciągnąć wóz? czy stawiać wóz.
              • m.c.hrabia Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:53

nie koń zacznie wyżerać owies który się z wozu wysypał, nie zważając że to kradzież ,
                ale co tam, koń to tylko nierozumne bydle , dokładnie jak górnik.
              • porannakawa01 Re:KOSZ !!! 15.10.14, 20:42
                gtxl3 15.10.14, 18:48
                .co konia może obchodzić to, że wóz się wywrócił?

Górnik wchodzący w pokład metanowy, widzący czujniki metanu albo poprzestawiane, albo celowo zmanipulowane, widzący to razem ze sztygarem, widzący ro razem ze związkowcem zapasionym, widzący to razem z kolegami idzie w ten metan aby dostać 180 złotych więcej za szychtę?
                I milczy o tym zagrożeniu choć bezpłatne numery interwencyjne gwarantujące anonimowość?
                Pracodawcy i związkowcy udający, że nioe wiedzą o tych zmanipulowanych czujnikach?
                Sytuacja się powtarza z poprzednich wybuchów.
                Ile trzeba śmierci tych pazernych górników na te dodatkowe 180 wchodzących tam na zasadzie - jakoś tam będzie?
                • qwe33 Nie wiem jak zniesie to "ryj" ale zdeklasowałaś go 15.10.14, 22:19
                  tym postem.
                  Podobnych durnot, świadczących o zupełnej ignorancji dawno nie czytałem.

1. Ani górnik, ani sztygar nie wie czy czujnik metanu jest przestawiony czy zmanipulowany. Co najwyżej mogą stwierdzić i dopilnować, by był zabudowany prawidłowo - tzn. pod stropem wyrobiska.
                  Prace konserwacyjne na urządzeniach metanometrii automatycznej, obywają się na międzyzmianach, przy wyłączonych urządzeniach i pod nieobecność załogi. Wtedy tylko istnieje teoretyczna możliwość "zmanipulowania" takiego czujnika, ale... to jest równoznaczne z wyrokiem skazującym dla wykonawcy i żaden "metaniarz" na to nie pójdzie!

2. Związki interweniowały w przeddzień katastrofy, ale zostały olane! Uprawnień do zatrzymywania "fedrunku" nie mają - a szkoda!
                  Urząd Górniczy - też dostał anonimową wiadomość, którą chyba do dziś analizują!
                  Zatem łżesz pisząc:
                  I milczy o tym zagrożeniu choć bezpłatne numery interwencyjne gwarantujące
                  anonimowość?

3. Co do tych 180 zł powiem tak:
                  Górnik w ścianie zarabiający max 5000 na rękę łakomi się na kwotę 180 zł. poseł, zarabiający pow 10000 zł, łakomi się na 300 - zatem proporcje zostają zachowane.
                  Zapewniam Cię jednak, że gdyby dopuszczali choć 1% ryzyka katastrofy, żaden by nie podjął pracy za żadne pieniądze.
                  A poważnie - praca w pokładach metanowych, nawet IV kategorii będzie możliwa i bezpieczna dopóty, dopóki będą to nadzorować rozsądni ludzie i nie myślę tu o sztygarach, którzy w takich sytuacjach są najczęstszymi kozłami ofiarnymi!
                  To nie górnicy ani nie związkowcy wymyślili, wyasygnowali i zaproponowali tę kwotę. Tymi pieniędzmi ktoś zarządza i tam należy szukać winnych!

> Sytuacja się powtarza z poprzednich wybuchów.

Tak! Dokładnie!
                  I mechanizm i przyczyny są te same - pazerność - bo tak naprawdę, to prezesi, zarządy i ich rady nadzorcze, mają najwięcej do stracenia.

Uprzedzając pytanie o związkowców:
                  większość działaczy związkowych pracuje społecznie i tylko zarządy związków skupiających pow 300 osób (tego do końca nie jestem pewien) są pracownikami etatowymi. Jeśli zatem średnia kopalnia to 1200 osób i funkcjonuje w niej 12 związków, to... oblicz sobie sama.

> Ile trzeba śmierci tych pazernych górników na te dodatkowe 180 wchodzących tam
                  > na zasadzie - jakoś tam będzie?

Demagogia.
                  A i o patefonach nic nie napisałaś...
                  • cymber.gaj Re: Nie wiem jak zniesie to "ryj" ale zdeklasował 16.10.14, 15:02
                    A propos Twojej sygnaturki:

"Na ignorancje lekarstwem są książki, na głupotę - strzelba i szpadel".

Sądzisz, że ci, których uważasz za głupców, powinni się sami zastrzelić, czy powinno się ich wymordować? I co potem, kiedy już na świecie zostaną sami – Twoim zdaniem – mądrzy? Będzie rządził Najmądrzejszy? To znaczy Ty?
                    • don.kichote Nie przejmuj się. Nic Ci nie grozi. 16.10.14, 15:21
                      Moja sygnaturka, to taka "licentia poetica" mobilizująca czytających ją do jeszcze intensywniejszego myślenia.
                      Ci, którym się to nie uda też odniosą korzyść - próbowali a... to już coś!

Ps.
                      Dzięki za tak rzeczowy i wyczerpujący głos w dyskusji...

cymber.gaj napisał:

> A propos Twojej sygnaturki:
                      >
                      > "Na ignorancje lekarstwem są książki, na głupotę - strzelba i szpadel".
                      >
                      > Sądzisz, że ci, których uważasz za głupców, powinni się sami zastrzelić, czy po
                      > winno się ich wymordować? I co potem, kiedy już na świecie zostaną sami –
                      > Twoim zdaniem – mądrzy? Będzie rządził Najmądrzejszy? To znaczy Ty?
                      >
                      • cymber.gaj Re: Nie przejmuj się. Nic Ci nie grozi. 16.10.14, 15:36
                        To w końcu jesteś don.kichote, czy qwe33? Zresztą nieważne.
                        Najwyraźniej postanowiłeś odgrywać rolę łaskawcy, z góry patrzącego na tych niczego nie rozumiejących maluczkich. Niestety, efekt jest żałosny - na kilometr widać, że jesteś tylko zwykłym, nadętym durniem.
    • gtxl3 Re:KOSZ !!! 15.10.14, 17:54
      m.c.hrabia napisał:

> odezwał się złodziej i nierób.

z prymitywami nawet nie próbuję dyskutować.
    • wiosnaludzikow Re:KOSZ !!! 15.10.14, 18:29
      Kto tu rzyga na tym forum prymitywie ?
    • wiosnaludzikow Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 15.10.14, 18:30
      Ja popieram Ciebie w tej kwestii . Niestety populiści z PO, PiS , SLD i PSL chcą tego dalej.
      • gtxl3 Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 15.10.14, 18:55
        wiosnaludzikow napisał:

> Ja popieram Ciebie w tej kwestii . Niestety populiści z PO, PiS , SLD i PSL chc
        > ą tego dalej.

Nie przesadzasz z tym populizmem?
        Każdemu z tych mądralki, którym wydaje się, że należy zlikwidować całkowicie polskie górnictwo, odpowiem........owszem można, tylko to również są duże koszty.
        Powymyślał ktoś z was o tym, ile kosztował budżet proces zamykania kopalń za rządów Buzka?
        Te zamykane kopalnie kupią następnie za bezcen bracia Czesi.
        Oni tylko na to czekają.
        • wiosnaludzikow Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 15.10.14, 18:59
          gtxl3 napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
          >
          > > Ja popieram Ciebie w tej kwestii . Niestety populiści z PO, PiS , SLD i P
          > SL chc
          > > ą tego dalej.
          >
          >
          > Nie przesadzasz z tym populizmem?
          > Każdemu z tych mądralki, którym wydaje się, że należy zlikwidować całkowicie po
          > lskie górnictwo, odpowiem........owszem można, tylko to również są duże koszty.
          > Powymyślał ktoś z was o tym, ile kosztował budżet proces zamykania kopalń za rz
          > ądów Buzka?
          > Te zamykane kopalnie kupią następnie za bezcen bracia Czesi.
          > Oni tylko na to czekają.
          To szeroki temat. Wypowiedziałem się na temat działalności gospodarczej prowadzonej przez państwo , gdzie giną ludzie w strasznych niczym filmowy thriller warunkach.
        • porannakawa01 Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 15.10.14, 19:37
          gtxl3 napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
          >
          > > Ja popieram Ciebie w tej kwestii . Niestety populiści z PO, PiS , SLD i P
          > SL chc
          > > ą tego dalej.
          >
          >
          > Nie przesadzasz z tym populizmem?
          > Każdemu z tych mądralki, którym wydaje się, że należy zlikwidować całkowicie po
          > lskie górnictwo, odpowiem........owszem można, tylko to również są duże koszty.
          > Powymyślał ktoś z was o tym, ile kosztował budżet proces zamykania kopalń za rz
          > ądów Buzka?
          > Te zamykane kopalnie kupią następnie za bezcen bracia Czesi.
          > Oni tylko na to czekają.

Niech biorą za bezcen.
          Po co komu bezwartościowe przedsiębiorstwa podtrzymywane dla utrzymywania górników i ich zabijania?
          Trzymasz w domu stare dziurawe wiadro gdyż kiedyś miało wartość?
        • stasi1 Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 25.04.16, 10:32
          Ale za kilka lat znowu odżyje problem bankrutujących kopalń. Ciekawe czy ci bracia Czesi też mają górników którym państwo funduje emerytury?
      • volupte Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 15.10.14, 19:45
        Zapomniałęś dopisać ze i spółdzielniom związkowym tez pasuje fedrować .
        • wiosnaludzikow Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 16.10.14, 04:06
          >Zapomniałęś dopisać ze i spółdzielniom związkowym tez pasuje fedrować .
          To akurat jest skandaliczna korupcja związków zawodowych a związki dały się skorumpować.
          Przerabiano to już 50 lat temu w UK, w USA itp. a wystarczy poczytać literaturę aby się przerazić gdzie jesteśmy ?
          • porannakawa01 Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 16.10.14, 09:02
            Dziś, gdy stężenie np. metanu nieznacznie przekracza dopuszczalny poziom 2 proc. i powinno się wycofać pracowników z zagrożonego rejonu, często wszyscy machają na to ręką - od dyrekcji przez sztygarów po samych górników i ratowników górniczych.
            Bo przecież tyle razy pracowali w podobnych warunkach i nigdy nie doszło do tragedii.
            Bo przecież wiadomo, że aby do wybuchu doszło, stężenie musi wynosić 5-15 proc.
            No i jak nie będziemy fedrować pod ziemią, bo na kilka dni zamkną nam jedyną ścianę w kopalni (taka sytuacja jest w Mysłowicach-Wesołej), to dostaniemy mniejszą pensję, a kadra kierownicza nie otrzyma premii.
            • gtxl3 Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 16.10.14, 09:13
              porannakawa01 napisała:

> Dziś, gdy stężenie np. metanu nieznacznie przekracza dopuszczalny poziom 2 proc
              > . i powinno się wycofać pracowników z zagrożonego rejonu, często wszyscy machaj
              > ą na to ręką - od dyrekcji przez sztygarów po samych górników i ratowników górn
              > iczych.
              > Bo przecież tyle razy pracowali w podobnych warunkach i nigdy nie doszło do tra
              > gedii.
              > Bo przecież wiadomo, że aby do wybuchu doszło, stężenie musi wynosić 5-15 proc.
              >
              > No i jak nie będziemy fedrować pod ziemią, bo na kilka dni zamkną nam jedyną śc
              > ianę w kopalni (taka sytuacja jest w Mysłowicach-Wesołej), to dostaniemy mniejs
              > zą pensję, a kadra kierownicza nie otrzyma premii.

Dziecino.....napisałaś tylko jedną prawdę, że metan wybucha w przedziale 5-15%.....powyżej tej zawartości już nie wybucha tylko się spala.
              Każdym swoim wpisem udowadniasz, że nie masz najmniejszego pojęcia na temat metanu i stosowanych zabezpieczeń metanometrycznych.
              Ale pisz dalej, przecież to jest Twój "chlep".
              • wiosnaludzikow Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 16.10.14, 12:45
                A jak sądzisz czy związki zawodowe powinny prowadzić działalność gospodarcza na terenie kopalni, która leży w sferze ich działania społecznego ?
                • don.kichote Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 16.10.14, 13:06
                  wiosnaludzikow napisał:

> A jak sądzisz czy związki zawodowe powinny prowadzić działalność gospodarcza n
                  > a terenie kopalni, która leży w sferze ich działania społecznego ?

A konkretnie o co chodzi?
                  Jakiś link???
    • don.kichote Przebijam!!! 15.10.14, 20:35
      To ja nie chcę sprowadzania do Polski żadnych samochodów. Jeżeli mamy sprowadzać samochody w których giną ludzie albą są przy ich pomocy zabijani niewinni przechodnie - często dzieci idące do szkoły - to wolę rower a do przewozu towarów - konia z wozem.
      Jestem także, za całkowitą prohibicją - bo wszak powszechnie wiadomo, że pijOM i jeżdżOM.
      Jestem też, za całkowitym zakazem obsadzania poboczy dróg drzewami i permanentną wycinką tych, które już tam rosną...
      • porannakawa01 Re: Przebijam!!! 15.10.14, 20:46
        W samochodzie aby zabić potrzeba durnia - albo zamroczonego alkoholem, albo durnia rajdowca.
        Samochód jest bezpieczny w rękach normalnego

W kopalni jednak idą ludzie świadomi w miejsca w które nie powinni iść.
        To tak jak sprawdzać świecąc zapalniczką sprawdzając poziom benzyny w zbiorniku.
        • don.kichote Re: Przebijam!!! 15.10.14, 21:12
          porannakawa01 napisała:

> Samochód jest bezpieczny w rękach normalnego

Kopalnia i wydobycie węgla, w rękach rozsądnego i nie pazernego menadżera jest całkowicie bezpieczne!

> W kopalni jednak idą ludzie świadomi w miejsca w które nie powinni iść.

Idą/ryzykują pod presją! To jest coś w rodzaju słynnej "propozycji nie do odrzucenia"!
          To trzeba leczyć a nie wylewać dziecko z kąpielą - do czego tak gorliwie nawołujesz!
          Ale, jeśli uważasz, że płacimy za mało podatków...

> To tak jak sprawdzać świecąc zapalniczką sprawdzając poziom benzyny w zbiorniku

Dobry przykład.
          Likwidacja górnictwa, przyniesie dokładnie wyżej opisany efekt!
          • psiogon Re: Przebijam!!! 16.10.14, 01:07
            Węgiel importowany też pociąga za sobą śmierć górników. Różnica jest taka, że to są Ruscy, Chińczycy czy Australijczycy ich zagotowane płuca pokazują (?) w ruskiej TV więc nie boli ten ichni węgiel.
            • porannakawa01 Re: Przebijam!!! 16.10.14, 07:55
              psiogon napisał:

> Węgiel importowany też pociąga za sobą śmierć górników. Różnica jest taka, że t
              > o są Ruscy, Chińczycy czy Australijczycy ich zagotowane płuca pokazują (?) w ru
              > skiej TV więc nie boli ten ichni węgiel.
              Bolesne!
              Lecz chociaż do tego nie dopłacamy.
              Masz tutaj cukierka i idź fedrować. Może przeżyjesz.
              Kopalnia zametanowana ale fedruj.
              Może jakoś tam będzie!
            • stasi1 Re: Przebijam!!! 25.04.16, 10:37
              Akurat większość węgla rosyjskiego czy australijskiego nie ma na sumieniu zagotowanych płuc. Wydobywa go się metodą odkrywkową
      • wiosnaludzikow Re: Przebijam!!! 16.10.14, 13:22
        Świr jesteś czy demagog?
        • don.kichote Re: Przebijam!!! 16.10.14, 13:27
          wiosnaludzikow napisał:

> Świr jesteś czy demagog?

Zaraz świr?
          Ja tylko starałem się przebić swoją radykalnością autorkę postu tytułowego.
          Szkoda, że nie skumałeś mimo wymownego tytułu postu...
          • wiosnaludzikow Re: Przebijam!!! 16.10.14, 15:18
            don.kichote napisał:

> Szkoda, że nie skumałeś mimo wymownego tytułu postu...
            Nie skumałem powiadasz :) ?
            Masz rację trudno mi "skumać" człowieka nie rozumiejącego, że w centrum Europy, w UE pracownik dla zarobku nie powinien tak bardzo ryzykować życia.
    • man_sapiens Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 25.04.16, 09:06
      Cena węgla w europejskich portach to około 63$. Nawet przy obecnie słabym (dzięki polityce "gospodarczej" PiSu) złotym to około 250zł. Koszt samego wydobycia węgla w Kompanii Węgłowej to 270..300zł (trudno dotrzeć do dokładnych danych), przy tym nie są uwzględniane takie koszty - które ponoszą wszyscy podatnicy - jak zniszczenia środowiska czy emerytury górnicze.
      Podtrzymywanie na siłę energetyki węglowej to nie tylko nieludzkie narażanie górników w stylu komunizmu ale także olbrzymie straty, które musimy pokrywać wszyscy. Ale przy kopalniach jest niezliczona ilość synekurek, wybór dostawców na przeciwnych zasadach, słowem - dojna zmiana.
    • kaczydud Re: Takiego węgla to ja nie chcę! Wolę kupić węgi 25.04.16, 10:56
      pensje dla związkowców podrażają tonę węgla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka