Dodaj do ulubionych

Ewa Kopacz o rozmowie z Sikorskiem:

25.10.14, 11:20
- "nikomu nie robisz łaski.."
Ewa Kopacz zdradza kulisy rozmowy z Radosławem Sikorskim, czyli krótka przypowieść o tym jak to się czasami przydają polskie znaki diakrytyczne.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16860849,_Tak_sie_nie_da__Nikomu_nie_robisz_laski___Ewa_Kopacz.html#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • don.kichote To teraz czekamy na tłumaczenie 25.10.14, 11:24
      "spoconego, grubego, miśka"...
      • tw_wielgus Re: To teraz czekamy na tłumaczenie 25.10.14, 11:32
        Hmmm... mogę domniemać na zasadzie przypuszczenia, ale zapytam/ Czy chodzii o tego miśka, który wolał zamienić wyższą półkę na sute koryto?
        • don.kichote Re: To teraz czekamy na tłumaczenie 25.10.14, 11:43
          tw_wielgus napisał:

> Czy chodzi o tego miśka, który wolał zamienić wyższą półkę na sute koryto?

O tego, który Olejnikowej tłumaczył, że Sikorski Ameryce robi łaskę - nie laskę...
        • zoil44elwer Re: To teraz czekamy na tłumaczenie 26.10.14, 14:25
          tw_wielgus napisał:

> Hmmm... mogę domniemać na zasadzie przypuszczenia, ale zapytam/ Czy chodzii o
          > tego miśka, który wolał zamienić wyższą półkę na sute koryto?
          Tak,to ten misiek któremu lublinianie z Platformy nalali do nowego koryta czarnej POlewki.Nomen omen czarną polewkę(symbol odrzucenia zalotów absztyfikanta) robi się z kaczej krwi.
      • purchawkapuknieta Re: To teraz czekamy na tłumaczenie 25.10.14, 17:08
        Ciekawam, czy PO wie, ze ma tłumacza
    • dystans4 Re: Ewa Kopacz o rozmowie z Sikorskiem: 25.10.14, 12:00
      Nie przykładam wagi do tego, co powie czy nie powie Kopacz.
      • sten44 Tusk ma opryszczkę . Co brał do ust? 25.10.14, 17:29
        Na górnej wardze po jego lewej ma to co ja kiedyś kiedy się uchlałem i nie pamiętałem co się działo. Koledzy coś mi sugerowali ale w małżeństwie dwojga wiernych to raczej dziwne. Każdy Plak ma prawo wiedzieć co się porobiło najwazniejszemu obecnie Polakowi w Europie i co powinniśmy zrobić aby wybraniec nie musiał się wstydzić?
      • tw_wielgus Re: Ewa Kopacz o rozmowie z Sikorskiem: 26.10.14, 15:12
        To bardzo niedobrze, że nie przykładasz wagi do słów pani premierki (dżender rules!) Pani premierka jest w tej chwili najważniejszą osobą w Polsce. Widać to chociażby po tym, że beszta marszałka sejmu, jak gó...arza jakiegoś. No po prostu postawiła go do konta słowami, że nie zamierza tolerować jego zachowania,
    • haen2010 Mowa Kopaczowej 25.10.14, 18:25
      Jest jak brzęczenie much. Tylko jej się wydaje, że ma coś ciekawego do przekazania.
      • zoil44elwer Re: Mowa Kopaczowej 26.10.14, 14:41
        haen2010 napisał:

> Jest jak brzęczenie much. Tylko jej się wydaje, że ma coś ciekawego do przekaza
        > nia.
        EK:Donald wiedz że teraz to ja jestem premierem! Pikne,w nawale obowiązków DT(PRESIDęT Europy nie wiedział?
        EK-4 persona w RP3 grozi II personie:NIE będę TOLEROWAŁA jego zachowań.Tak jak to robił prime minister DT-podpadasz mi to spadasz
    • camille_pissarro Jak ma się połajanka premierki z Szydłowca 25.10.14, 18:40
      do zapisów w najwyższym akcie prawnym RP ?
      • gat45 Powiedzcie mi, proszę, 25.10.14, 20:13
        dlaczego tak często określacie kogoś miejscowością, z której pochodzi ? Ja na przykład nie znam jakichś szczególnych cech przypisywanych mieszkańcom Sopotu czy Szydłowca. O co tu chodzi ?
        • taniarada Re: Powiedzcie mi, proszę, 25.10.14, 20:25
          Piszą ,że Kopaczkowa jest jak bóbr podgryza laskę marszałkowską.Ale Sikorski zrobi sobie laskę.
          • zdybex Re: Powiedzcie mi, proszę, 25.10.14, 20:55
            W Szydłowcu sa kamieniołomy a w Sopocie młoty. Nie ma to związku ale młot i kamienie razem tępe walenie.. Zona młota pochodzi z kamieniołomów . To bylo widać w Peru jak otwarła jadaczke.
            • zoil44elwer Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 16:18
              zdybex napisała:

> W Szydłowcu sa kamieniołomy a w Sopocie młoty. Nie ma to związku ale młot i kam
              > ienie razem tępe walenie.. Zona młota pochodzi z kamieniołomów . To bylo wid
              > ać w Peru jak otwarła jadaczke.
              >
              Spełniam obowiązki służbowe dla Rzeczypospolitej(3).Dlatego na służbowe pobyty w Macu Picu(Peru),na Chińskim Murze(ChRLD),w Parku Serengeti czy w RPA(Afryka),na Lazurowym Wvbrzeżu (Europa), Niagara Falls lub Yellowston nie będę kupowała sukienek,raj'tusków czy butów za moją kasiorę! Małgorzata Te.
          • zoil44elwer Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 15:59
            taniarada napisał(a):

> Piszą ,że Kopaczkowa jest jak bóbr podgryza laskę marszałkowską.Ale Sikorski zr
            > obi sobie laskę.
            Po czesku miłość znaczy LASKA.Bufon RS własną miłością(laską) siem głaska.Cham i ONAN?
        • camille_pissarro Re: Powiedzcie mi, proszę, 25.10.14, 20:52
          To nie jest meritum mojego postu, to jedynie didaskalia :-)
          • sten44 Czy żona Tuska z Kopaczowa w podstawówce razem?, 25.10.14, 22:32
            Obie podobnie inteligentne. ten sam poziom jakby z jednej ławki
            • wiosnaludzikow propozycja utworzenia nowego forum 26.10.14, 06:17
              sten44 napisał:

> Obie podobnie inteligentne. ten sam poziom jakby z jednej ławki
              Takie postacie jak sten 44 (treść powyższego wpisu) oraz hrabia, xiXcośtamcośtam, tenbezhonorucotoonimniepiszę, snajper i kilku innych powinni pisać razem na nowoutworzonym forum pt : "POPiSowy szpital dla nerwowo i psychicznie chorych im. Kaczorów Jarosława i Donalda." lub : POPiSowe prostactwo w polityce".
          • gat45 Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 08:32
            Didaskalia od tego są, żeby ułatwić zrozumienie sceny i o nie prosiłam. Nie dostałam.

Chyba że coś przeoczyłam - gdzie te didaskalia ?
            • camille_pissarro Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 11:21
              Niezupełnie, rola didaskaliów jest odmienna :-) mają być pomocne reżyserowi sztuki, a nie widzowi w zrozumieniu scen. W tym przypadku mowa jest o mieście Szydłowiec w aspekcie orszaku znajomych E.Kopacz, których obecna premier nie zostawia w biedzie. Zresztą podobnie było za rządów D.Tuska.
              • gat45 Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 12:14
                Dziękuję za wyjaśnienie.

A co do didaskaliów - bardzo często zdarzało mi się czytać sztuki teatralne. I nie przypuszczam, żebym była jedyną osobą, która się w ten sposób zapoznaje z dramatami. Chociaż Twoja odpowiedź napawa mnie niepokojem.
        • purchawkapuknieta Re: Powiedzcie mi, proszę, 25.10.14, 23:54
          Podłączam się. Jakie cechy mają mieszkańcy Żoliborza? Może to po prostu obciach, wiocha i popelina?
          • camille_pissarro Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 14:48
            Widzę kmiocie, że się nie orientujesz. Żoliborz, ma akurat inteligenckie notowania :-)
        • instant.crush Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 09:05
          gat45 napisała:

> dlaczego tak często określacie kogoś miejscowością, z której pochodzi ? Ja na p
          > rzykład nie znam jakichś szczególnych cech przypisywanych mieszkańcom Sopotu cz
          > y Szydłowca. O co tu chodzi ?

Może to taka moda od czasu premiera z Krakowa.
        • zoil44elwer Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 15:12
          gat45 napisała:

> dlaczego tak często określacie kogoś miejscowością, z której pochodzi ? Ja na p
          > rzykład nie znam jakichś szczególnych cech przypisywanych mieszkańcom Sopotu cz
          > y Szydłowca. O co tu chodzi ?
          Mieszkaniec Sopotu to typowy platfusman (Księstwo POmorskie),Szydłowca to,typowy PiSman ze Szkieletczyzny
        • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi, proszę, 26.10.14, 15:17
          W Szydłowcu występują niezwykle obfite zasoby żwiru i piasku ( źródło - Wikipedia). Warto o tym wspomnieć korzystając z każdej nadarzającej się okazji bez względu na obowiązujące didaskalia.
      • zoil44elwer Re: Jak ma się połajanka premierki z Szydłowca 26.10.14, 15:03
        camille_pissarro napisał:

> do zapisów w najwyższym akcie prawnym RP ?

Polski system demokracji podobno(w/g Konstytucji) jest systemem PARLAMENTARNO-gabinetowym(Sejm kontroluje rząd) Ale nie w RP3 bo tu i teraz premier, lider rządzącej partii mianuje marszałka Sejmu!! Więc Eva K "może" nie tolerować zachowań marszałka Sejmu i marszałek musi podwinąć ogon.Bo w najbliższych wyborach parlamentarnych bez POparcia EK ,RS będzie musiał z utrzymywania go przez RP,na utrzymanie AA(Anne Apllebaum) Wtedy za wikt,trunek,opierunek,furę,komórę,ośmiorniczki,polędwiczki z kumlami i itp będzie musiał płacić z własnej kieszeni.
        • camille_pissarro Re: Jak ma się połajanka premierki z Szydłowca 26.10.14, 15:08
          Podpisuję się pod tym oboma rękami :-) przypominając , że na wikt i opierunek oprócz RS liczył obywatel brytyjski, "hrabia" Vincent :-)
    • wiosnaludzikow kto więc kłamie : Tusk czy Sikorski ? 26.10.14, 06:01
      ...jak obstawiacie ?
      • adherent1 Sprawa jest prosta. 26.10.14, 08:54
        wiosnaludzikow napisał:
        > kto więc kłamie : Tusk czy Sikorski ?
        > ...jak obstawiacie ?

Moim skromnym zdaniem niestety kłamstwo i prawda nie mają tu nic do rzeczy.
        Sprawa ma się tak że Sikorski podpadł przede wszystkim administracji USA, co
        najmniej dwa razy. Pierwszy raz gdy po wyborze Obamy na prezydenta USA
        Sikorski niewybrednie żartował z elekta. Drugi raz podpadł po ujawnieniu
        taśm jego rozmowy z Rostowskim o prawdziwym stosunku naszych rządzących
        do administracji USA. Wywiad Sikorskiego dla gazety został zręcznie wykorzystany
        w zemście administracji amerykańskiej ale i nam uzmysłowił kim jest Sikorski.
        Możliwy scenariusz?
        • camille_pissarro Re: Sprawa jest prosta. 26.10.14, 16:13
          Jest w tym co piszesz trochę prawdy. Sikorski dzięki małżeństwu z A&A miał doskonałą pozycję wyjściową do kariery politycznej na szeroko rozumianym zachodzie. Od pewnego momentu Amerykanie swoje referencje dla RS cofnęli i nawet wpływy w Waszyngtonie rodziny A&A nie pomogą.
          Co z tego wszystkiego Radkowi pozostało ? Cytując klasyka " ch.. , d... i kamieni kupa " :-)
          • zoil44elwer Re: Sprawa jest prosta. 26.10.14, 16:38
            RS dyplomacja z Rosją? Wiadomo.
            Z USA? Słychać to na taśmach z Sowy.
            Z Niemcami? W/g RS Gazociąg Północny autorstwa Schrodera-Putina to....współczesny Pakt Ribbentrop-Mołotow!?/Erika Steinbach posłanka do Bundestagu ur 1943 w Gdyni i dyplomatoł RS:E Steinbach przybyła do Gdyni z......Hitlerem!! Więc w 1945 musiała uciekać z hitlerowcami!
      • zoil44elwer Re: kto więc kłamie : Tusk czy Sikorski ? 26.10.14, 15:50
        Jak RS konfabulował to rację ma DT.
        Jeżeli RS mówił prawdę(irreal) to rację ma Mister Twister były minister człowiek ROP-PiS-PO,członek oxfordzkich sfer,bohater podsłuchowych afer,kosmopolita,bufon który tylko dobre opinie o sobie czyta.
    • zoil44elwer Re: Ewa Kopacz o rozmowie z Sikorskiem: 26.10.14, 14:14
      Po czesku miłość znaczy LASKA.Radek S swą marszałkowską laską łaskawie Evę K pogłaszcze(?) i będzie jeszcze miłość w POlszcze
    • tw_wielgus Re: Ewa Kopacz o rozmowie z Sikorskiem: 26.10.14, 15:06
      Od momentu wyboru P.Kopacz na funkcję premierki nasz ulubiona "Gazeta Wyborcza" stara się z niej zrobić żelaznego kanclerza (przyjmijmy) Bismarcka. A to przecież nie uchodzi w domu rządzonym przez kobiety, w którym wiedzie się o niebo lepiej niż w tym, w którym kasę na kosmetyki wydają mężczyźni. Prawda?
      • zoil44elwer Re: Ewa Kopacz o rozmowie z Sikorskiem: 26.10.14, 15:28
        Evie K nie pomogą kosmetyki(puder-róż) bo to stara baba już.Nie pomoże pijarowa propaganda sukcesu bo jest o 3 poziomy niżej niż nawet Jarkacz z PiSu.Prowincjonalna była lekarka po przejściach-dywanowych,rozwodowych....No i kobieta która od wielu,wielu lat mieszka w hotelu(poselskim) TA polska kobieta nie jest DOMATORKą!?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka