Dodaj do ulubionych

Jak mozna sfałszować wybory w Poslce?

22.11.14, 20:39
Pomylmy gdyby PO chciała sfałszować wybory co musiałby zrobić?
Jak podrzucić sfałszowane karty do głosowania?
Jak unieważnić głosy oddane na konkretną listę?
Jak sfałszować protokoły?
W komisjach jest jakieś 200 tysiecy ludzi w tym jakieś 40 tysięcy z PiSu oficjalnie, a przecież są jeszcze inne partie i ludzie z bardzo wielu środowisk.

Obserwuj wątek
    • ksiazka_przepisana Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 20:47
      PIerwszy, który sprawdza kartę jest z PO i malym dlugopisikiem skresla dodatkowego kandydata.

Nalezy takze podsunać kalkulator cżłonkom z PIS-u z alternatywną algebrą zaprogramowaną.
    • wariant_b Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 20:51
      Przez nacisk i wymuszenia fałszerstw na członkach komisji.

Ale tu niestety podejrzenia kierują się w stronę specjalisty
      od nacisków i wymuszeń, znaczy pana prezesa osobiście.
      Próbki tego, jak się to robi, mieliśmy już w Sejmie.
      • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:04
        wariant_b napisał:

> Przez nacisk i wymuszenia fałszerstw na członkach komisji.
        >
        > Ale tu niestety podejrzenia kierują się w stronę specjalisty
        > od nacisków i wymuszeń, znaczy pana prezesa osobiście.
        > Próbki tego, jak się to robi, mieliśmy już w Sejmie.

Tych członków komisji jest ponad 200 tysiecy.
        Musiałby zmobilizować ABW, AW, wojsko, policje straż graniczną .

• wariant_b Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:14
          Nie musiałby, gdyby miał władzę nad ABW, wojskiem, policją czy strażą graniczną.
          Sami by się zmobilizowali lub musieli odejść.

Co potrafi zrobić, kiedy ma taką władzę już pokazał w Sejmie.
          Przypomnę KRRiT czy wybory do samorządów w 2006 i "blokowanie list".
          Problemem jest tylko fatalna skuteczność tego gnoma.
        • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 11:15
          W wiejskich gminach rządzą lokalne kliki, od których zależna jest np. twoja rodzina w sensie pracy itp. Sprzeciwisz się fałszowaniu, wiedząc że rodzina ucierpi?
          Ponadto, nie raz pracowałem w takich komisjach. Dwie osoby liczą gminę, dwie, powiat, dwie województwo, dwie prezydenta. Mąż zaufania jest w stanie patrzeć się na jedną dwójkę. Metod do oszukiwania jest wiele. Najprostsza to dopisywanie krzyżyka. Na szkoleniu mieliśmy informację, że jedna baba z komisji w oczku pierścionka miała jakiś rysik, którym dopisywała krzyżyki.
          • sverir Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 12:42
            > Ponadto, nie raz pracowałem w takich komisjach.

I ile razy stałeś przed trudnym wyborem pomiędzy pogodzeniem się z fałszowaniem wyników, a cierpieniem rodziny?
            • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 12:52
              Nigdy nie pracowałem w wiejskiej komisji. Możesz pracować tylko w komisji, na terenie gminy której jesteś zameldowany. Z tego, co mówiono w sztabie, na wsiach działy się różne cuda. Tam też mogły pracować tylko osoby z tych wsi. Nikt z zewnątrz. Jest presja psychiczna. W każdej komisji siedzi urzędas z danej gminy. Owszem, możesz zgłosić uwagi do protokołu, ale nikt tego nie zrobi z obawy, o której wyżej napisałem. A jak już podpisze, że wszystko było ok, to potem może sobie mówić co chce. Zrobią z niego oszołoma.
              • sverir Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:07
                > Z tego, co mówiono w sztabie, na wsiach działy się różne cuda.

W tym sęk - mówiono.

> A jak już podpisze, że wszystko było ok, to potem może sobie mówić co chce. Zrobią z niego
                > oszołoma.

I tu drugi sęk - nikt się nie postawił, ale wszyscy wiedzą, jakie będą skutki? Aż mi się w to nie chce wierzyć.
                • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:11
                  Dlatego to jest właśnie furtka do oszustw. Inaczej się żyje w miastach a inaczej na wsiach, gdzie każdy każdego zna i są powiązania. Potem taka lokalna społeczność potrafi skutecznie zaszczuć. To jak w dużej rodzinie, możesz się przeciwstawić woli ojca lub matki, nawet jeśli masz rację, ale czy to się opłaci? Nie na darmo PSL często śpiewa tę piosenkę na wiecach.
                  • sverir Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:21
                    > Potem taka lokalna społeczność potrafi skutecznie zaszczuć.

A jednak potem przedstawiciel takiej lokalnej społeczności zgłasza protest wyborczy, że wybory nie były uczciwe. Czyli ktoś potrafi się wyłamać ze schematu. Wiesz, wg mnie to po prostu dobra wymówka, żeby nic nie robić.

• smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:25
                      Trzeba zmienić przepisy, tak aby w komisji byli ludzie spoza danej gminy.
                    • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:31
                      Taki protest nic nie da, bo go nie udowodni. Musiałby mieć nagrania fałszerstw, zeznania innych członków komisji, a to raczej niewykonalne.
                      • sverir Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 14:03
                        > Taki protest nic nie da, bo go nie udowodni.

Być może, ale to pokazuje, że są jednostki zdolne wyłamać się z lokalnych układów towarzyskich. Zdaję sobie sprawę z tego, że w małych społecznościach - gdzie wszyscy się znają - trudno jest być wyjątkowym odmieńcem, skoro więc społeczność akceptuje układ, to nie zaakceptuje wroga układu. Niemniej możliwości są, skoro tacy się zdarzają, zatem nie można bierności wytłumaczyć tylko tym, że ludzie się boją. W końcu gdyby wszyscy się bali, to w końcu ktoś by się musiał odważyć.
              • wariant_b Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 14:13
                smalltownboy napisał:
                > W każdej komisji siedzi urzędas z danej gminy...

To aż dziw bierze, że nieważne głosy dotyczą niemal wyłącznie powiatu i województwa.
                Jakoś w głosowaniu do gminy wyborcy się mało mylą. Dziwne te urzędasy w gminach są.
                A już zwłaszcza na Podkarpaciu, tym mateczniku Prawa i Sprawiedliwości, skąd nadajesz.
                • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 15:11
                  No właśnie na Podkarpaciu głosów nieważnych do województwa było wyjątkowo mało w porównaniu do innych regionów. Ale tutaj nie wygrało PSL. Dziwne? Zagadka statystyczna.
    • marta595 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 20:52
      rzewuski1 napisał:

> Jak unieważnić głosy oddane na konkretną listę?

Oj tam, specjalista brydżysta już to wyjaśnił:
      ... jeżeli głos pada nie na moją partię, to członkini komisji (bo do tego trzeba mieć bardzo długie paznokcie, na których ma się ukryty grafit) stawia drugi krzyżyk na karcie wyborczej i koniec. W ten sposób głos staje się nieważny.
      :D
      • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:00
        Oj tam, specjalista brydżysta już to wyjaśnił:
        > ... jeżeli głos pada nie na moją partię, to członkin
        > i komisji (bo do tego trzeba mieć bardzo długie paznokcie, na których ma się uk
        > ryty grafit) stawia drugi krzyżyk na karcie wyborczej i koniec. W ten sposób gł
        > os staje się nieważny.
        >
        :D

Paznokieć , dobre.
        Reszta członków komisji, w tym wolacy patrzą na to i nie reagują?

• m.c.hrabia Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:05
          Przy wolackiej, jełopowatej "ochronie" ,żaden problem
        • volupte Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:17
          Ciekawe. To te krzyzyki stawia sie grafitem? To pewnie mój głos tez przepadł , bo go zrobiłem długopisem.
      • magdolot Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:54
        Ten sposób z grafitem musi okropnie boleć, kiedyś wbijanie drzazg pod paznokcie stosowano jako torturę. Fałszerze muszą być masochistami. Mamy w kraju tylu? :)))
        Ech, Korwin! Jak on coś wymyśli, to musi iść po bandzie...
    • bew-is Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:07
      Zapytaj o to PSL. Na pewno cie chetnie poinstruuja.

rzewuski1 napisał:
      > Pomylmy gdyby PO chciała sfałszować wybory co musiałby zrobić?
      > Jak podrzucić sfałszowane karty do głosowania?
      > Jak unieważnić głosy oddane na konkretną listę?
      > Jak sfałszować protokoły?
      > W komisjach jest jakieś 200 tysiecy ludzi w tym jakieś 40 tysięcy z PiSu oficj
      > alnie, a przecież są jeszcze inne partie i ludzie z bardzo wielu środowisk.
      >
      • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:12
        Mylisz że mi powiedzą jak zastraszali członków komisji by milczeli?
        Ciekawe czym ich zastraszali.
        Wiezieniem , a może przekupili?
      • m.c.hrabia Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:13
        Zapytaj o to PSL. Na pewno cie chetnie poinstruuja.
        nie nie zrobią tego, jak nie wiesz to twoja strata ,do następnych wyborów tumanie :)))
    • volupte Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:11
      To PSL wygrał a nie PO.
      • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:19
        PSL jest trzecie .
        Wiec nie wygrało ale osiągnęło bardzo dobry wynik.
        Ogólnie jestem pod wrażeniem PO i PSL że udało im się "sfałszować" wybory jak mówi PiS.
        Okazuje się ze coś potrafią zrobić , a ta biedna żałosna opozycja nie ma nawet dowodów chociaż w komisjach miał dziesiątki tysiecy obserwatorów.
        Dobrze że obejmą władzy bo jak PO czy PSL tak z nimi pogrywa to co dopiero zrobi z nimi Putin czy Merkel?
        • 14pol Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:25
          Jesteś w błędzie. W całym kraju są setki zgłoszeń o nieprawidłowościach a prokuratury i sądy już mają pełne ręce roboty.
          • m.c.hrabia Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:32
            W całym kraju są setki zgłoszeń o nieprawidłowościach a prokuratury i sądy już mają

no i co ?
            nawiedzeni zgłaszają ich prawo :)
            • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 23:32
              m.c.hrabia napisał: no i co ? nawiedzeni zgłaszają ich prawo :)

Część protestów jak zwykle może być zasadna.

Ci ludzie moim zdaniem twardo stąpają po ziemi i jak najbardziej mają podstawy do skargi i żądania powtórzenia wyborów w tym powiecie: www.radio.kielce.pl/post-27906
              • m.c.hrabia Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 23:35
                napisałem mają prawo.
                • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 23.11.14, 00:03
                  m.c.hrabia napisał: napisałem mają prawo.

Zbyt obszernie zinterpretowałem.
          • volupte Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:38
            Za kazdym razem sa setki zgłoszeń. Raz było nawet 530 tys.
        • wariant_b Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:35
          > PSL jest trzecie. Wiec nie wygrało ale osiągnęło bardzo dobry wynik.

PSL uzyskało wynik porównywalny z poprzednimi wyborami.
          To PO trochę straciło, a PiS trochę zyskał, a SLD dostało w tyłek.
          Widać PSL ma w miarę stabilny elektorat, a przepływ następuje między PO, PiS i SLD.
          Być może dla wyborców w gminach te partie (i ich kandydaci) są mało rozróżnialne.
          • don.kichote Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 23.11.14, 00:06
            wariant_b napisał:

> Być może dla wyborców w gminach te partie (i ich kandydaci) są mało rozróżnialn
            > e.

Albo - jak w moim przypadku - głosy poszły na bezpartyjnych kandydatów
    • 14pol Re: Kolejny oświecony siem odezwał... 22.11.14, 21:12
      Zapytaj tych z mazowieckiego z 2010 z PSL.
    • 14pol Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:20
      poniżej masz instrukcję i nie zadawaj głupich pytań

w miastach sytuacja jest zupełnie inna niż na wsiach stąd pewnie twoje mgliste pojęcie, ale pomysłowość ludzka nie zna granic i w mieście też można i to na masową skalę przez kupowanie głosów jak np u mnie w Płocku.

naszeblogi.pl/50837-prosta-metoda-falszowania-kazdych-wyborow-dostawiona-urna
    • don.kichote Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:23
      to robisz błędne założenie.

Nikt tych wyborów intencjonalnie nie fałszował, ale to co z nich wyszło - a zapewne nie są Ci obce doniesienia o sukcesie PSL-u, w tym o 1100% wzroście poparcia w Gdyni, o 40% głosów nieważnych, wynikłych zapewne z niedoinformowania, czy wręcz błędnej sugestii zawartej w spocie wyborczym PKW, o wygranej niestartującego kandydata itp - jak najbardziej uprawnia wniosek, że w najlepszym wypadku nie są reprezentatywne i nie odzwierciedlają rzeczywistych preferencji wyborców.
      • 14pol Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:29
        Nie sądzę aby tyle głosów było nieważnych z powodu pomyłek. Casus woj. mazowieckiego z 2010 r wskazuje w sposób oczywisty na fałszerstwa w środowiskach wiejskich zarówno 4 lata temu na Mazowszu jak i obecnie w całym kraju.
        • m.c.hrabia Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:34
          Nie sądzę aby tyle głosów było nieważnych z powodu pomyłek

swoje sądy sobie wsadź, przedstaw dowody , bo poza bełkotem nic, jesteście jak Ziobro.
      • rzewuski1 Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:37
        To sfałszowałi czy nie?
        Co wiesz o wyborach w Gdyni że uważasz że nie mógł tam PSL poprawić wyniku?
        Kto kandydował tam z ramienia PSL ?

jak najbardziej uprawnia wniosek, że w najlepszym w
        > ypadku nie są reprezentatywne i nie odzwierciedlają rzeczywistych preferencji w
        > yborców.

Nie uprawnia
        Sprawa nieważnych głosów można rożnie tłumaczyć ale jest mała możliwość by komisje celowo na taką skale dopisywali dodatkowe krzyżyki.
        A jakie są to preferencje wyborców?
        AWS miało 34% w następnych wyborach mieli kilka %. I co to tłumaczy?

• 14pol Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:44
          Poczytaj sobie o wyborach w woj mazowieckim w 2010 choćby w GW. Na forum była mowa o tym artykule. To jak sądzę powinna być dla ciebie interesująca lektura bo i źródło jak mniemam wiarygodne oraz omijaj speców forumowych typu hrabia itp osobników o dość skromnym ilorazie....
          • piq tjaaa, głupol, a teraz przeprowadź to... 22.11.14, 22:29
            ...w skali całego kraju i na wszelki wypadek wymorduj wszystkich członków komisji i mężów zaufania, żeby nikt się nie wygadał.

Opowiadasz brednie, jak i ten zalinkowany gostek. Teoretycznie to ja mogę dowieść nawet zmiany płci o Kaczyńskiego w dzieciństwie, tylko w praktyce to się nie będzie trzymało kupy. Jak i twoje, dzidzi, posty.
        • don.kichote Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:57
          rzewuski1 napisał:

> To sfałszowałi czy nie?
          > Co wiesz o wyborach w Gdyni że uważasz że nie mógł tam PSL poprawić wyniku?
          > Kto kandydował tam z ramienia PSL ?

Jeśli chcesz wierzyć, że tak z dnia na dzień, poparcie może wzrosnąć o 1100% w stosunku do ostatnich sondaży - to wierz!
          Ja mało, że mam poważne wątpliwości! Ja w takie cuda nie wierzę!

> Nie uprawnia
          > Sprawa nieważnych głosów można rożnie tłumaczyć ale jest mała możliwość by komi
          > sje celowo na taką skale dopisywali dodatkowe krzyżyki.

Oczywiście że tak. Dlatego pisałem wyżej, że o intencjonalnym fałszowaniu raczej nie może być mowy ale... (dalej przeczytaj poprzedni post)

> A jakie są to preferencje wyborców?

odbiegające - w skrajnych przypadkach nawet do 10% - od preferencji sondażowych.

> AWS miało 34% w następnych wyborach mieli kilka %. I co to tłumaczy?

Nie manipuluj!
          Te kilka 34% mieli na początku kadencji, a od jej połowy, poparcie lawinowa spadało.
          Na długo przed wyborami wiadomym było, że jeśli uda się im przekroczyć próg, to będzie cud.
      • marta595 Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:49
        don.kichote napisał:
        >....40% głosów nieważnych, wynikłych zapewne z niedoinformowania, czy wręcz błędnej sugestii zawartej w spocie wyborczym PKW

A czy ten spot PKW też zawiera wg ciebie błędną sugestię?
        • volupte Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 21:53
          Ten spot jest ok. Ale był jeszcze inny , który nie mowił o,, książeczce" , a ludzie , jak to ludzie ......Kurski tłumaczył:-)
          • marta595 Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 22:41
            don.kichote napisał:

> Ten zawiera:

Na koniec spotu słyszysz, że więcej informacji na temat głosowania jest na internetowej stronie PKW.
            Ale powiem ci, że moja rodzina nie oglądała żadnych spotów wyborczych.Zapoznaliśmy się z zasadami głosowania, listą komitetów wyborczych oraz kandydatami do poszczególnych szczebli na stronie internetowej naszego miasta.
            Wiedzieliśmy, że mamy wybrać 4 osoby.I o ile sprawa z prezydentem miasta i radą miasta (wybory jednomandatowe) była dla nas jasna, o tyle nie wiedzieliśmy w jakiej formie będą karty (płachta czy broszura) w wyborach do powiatu i sejmiku.
            Do lokalu udaliśmy się całą rodzinką i tam po chwili tłumaczenia seniorom w jaki sposób należy oddać głos, moi rodzice, ludzie 84-letni, potrafili zrozumieć te zasady i oddać ważne głosy.Dlatego nie przyjmuje do wiadomości, że pozostali wyborcy są na tyle nierozgarnieci, aby nieświadomie stawiać krzyżyki.Pierwsze tak jak i następne strony, tych książeczek miały w nagłówkach wydrukowane nazwy komitetów wyborczych.Czy to znaczy, że wyborca nie czytał jakiemu komitetowi wyborczemu oddaje swój głos?
            Wykluczyć takich wyborców się nie da, ale pisać, że 40/% głosów nieważnych wynika z nieświadomości i niedoinformowania jest moim zdaniem insynuacją i obelgą dla tych głosujących.
            • don.kichote Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 23:08
              marta595 napisała:

> Czy to znaczy, że wyborca nie czytał jakiemu komitetowi wy
              > borczemu oddaje swój głos?

Dobre pytanie!

> Wykluczyć takich wyborców się nie da, ale pisać, że 40/% głosów nieważnych wyni
              > ka z nieświadomości i niedoinformowania jest moim zdaniem insynuacją i obelgą d
              > la tych głosujących.

Cóż.
              Trudno jest przekonać kogoś, kto nie chce dać się przekonać uważającego, że "moja racja, jest najmojsza" i zapewne dlatego nie zauważyłaś, że w zdaniu

"o 40% głosów nieważnych, wynikłych zapewne z niedoinformowania, czy wręcz błędnej sugestii zawartej w spocie wyborczym PKW "

użyłem sformułowania "zapewne", co ustawia całe zdanie w trybie przypuszczającym a to z kolei, sugeruję iż żadnej pewności nie mam i że są to tylko moje przypuszczenia; a w związku z tym, nie jest ani "insynuacją ani obelgą dla tych głosujących" ale... mniejsza z tym.

Jeśli wg Ciebie, przyczyny oddania tak wielu nieważnych głosów są inne niż te które wymieniłem, chętnie posłucham/poczytam Twoje sugestie.
              • marta595 Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 23.11.14, 00:26
                don.kichote napisał:

> użyłem sformułowania "zapewne", co ustawia całe zdanie w trybie przypuszczający
                > m a to z kolei, sugeruję iż żadnej pewności nie mam i że są to tylko moje przyp
                > uszczenia; a w związku z tym, nie jest ani "insynuacją ani obelgą dla tych g
                > łosujących
                " ale... mniejsza z tym.

Słowo zapewne ma wg. SJP dwojakie znaczenie:
                1. prawdopodobnie, może;
                2. niewątpliwie, naturalnie

Cytat ten pochodzi z tej całości , którą w tym momencie również nieco zmienię:

]"Nikt tych wyborów intencjonalnie nie fałszował, ale to co z nich wyszło -(..........tu przypuszczenia..............................)
                "- jak najbardziej uprawnia wniosek, że w najlepszym wypadku nie są reprezentatywne i nie odzwierciedlają rzeczywistych preferencji wyborców."

Jeśli wyrażasz tylko Swoje przypuszczenia, jak to raczyłeś w tej chwili doprecyzować, to wybacz, ale chyba jednak taka Twoja ostateczna konkluzja, jakoby uprawniony był "wniosek, że w najlepszym wypadku nie są reprezentatywne i nie odzwierciedlają rzeczywistych preferencji wyborców", ale ...mniejsza z tym ;)

> Jeśli wg Ciebie, przyczyny oddania tak wielu nieważnych głosów są inne niż te k
                > tóre wymieniłem, chętnie posłucham/poczytam Twoje sugestie.

Żadnych moich sugestii nie przeczytasz, ponieważ ja tylko mogę przyjąć do wiadomości informacje o ilości głosów nieważnych, ale nie pokuszę się w jakim stopniu, w jakim procencie są one zamierzone, a w jakim wynikają z nieświadomości wyborców.
          • wariant_b Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 22.11.14, 23:07
            Faktycznie - ten spot może wprowadzać w błąd.

Zlecając przygotowanie spotu KBW lub PKW pewnie posłużyły się prawniczym pojęciem
            "karta do głosowania" nie precyzując, że w tych wyborach oznacza ono zeszyt do głosowania.
            Pewnie winny jest autor spotu, bo przecież nigdzie w przepisach nie jest powiedziane,
            że "karta do głosowania" ma mieć postać karty, a nie zeszytu, więc skoro zlecono
            spot o kartach wyborczych, to powinien się sam dowiedzieć, jak one będą wyglądały.
      • mic_big Re: Jeśli chodzi Ci o te wybory, 27.11.14, 08:58
        To takie właśnie gadanie. W Gdyni startował Kupcewicz (reprezentant i legenda Arki) i on sam zebrał 5 tys głosów co było najlepszym wynikiem PSL w Gdyni kiedykolwiek.
    • dobry-termin Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:43
      jesteś Kolego "rzewuski" bardzo naiwny, albo piszesz tak celowo. Raczej to drugie...
      • 14pol Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 21:46
        Bardzo możliwe że to podpuszczacz w dobrej sprawie :))
      • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 23:00
        obry-termin napisał(a):

> jesteś Kolego "rzewuski" bardzo naiwny, albo piszesz tak celowo. Raczej to drug

Jestem naiwny bo nie wierze Gowinowi,Kaczyńskiemu, Błaszczakowi czy Millerowi?
        Mam powody by im nie wierzyć, mijali się z prawdą już wiele razy.
        Technicznie zresztą ta sprawa jest awykonalna w Polsce.
        Za dużo ludzi trzeba było w to wtajemniczyć,zastraszyć lub przekupić.
        W takim państwie nie jest to możliwe , władza nie ma aż tylu instrumentów by to zrobić.

• wariant_b Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 22.11.14, 23:10
          > W takim państwie nie jest to możliwe , władza nie ma aż tylu instrumentów by to zrobić.

Tylko dlatego, że Gowin, Kaczyński, Błaszczak czy Miller nie mają władzy.
        • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 11:22
          W miastach jest trudno wykonalna, ale nie na wsiach, gdzie od lokalnej kliki zależy twój byt. Po zakończeniu głosowania każdy członek podpisuje się na protokole, że nie wnosi zastrzeżeń . Potem może sobie opowiadać, co widział. Zostanie okrzyknięty przez wiadome osoby jako oszołom.
          • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:37
            smalltownboy napisał:

> W miastach jest trudno wykonalna, ale nie na wsiach, gdzie od lokalnej kliki za
            > leży twój byt. Po zakończeniu głosowania każdy członek podpisuje się na protoko
            > le, że nie wnosi zastrzeżeń . Potem może sobie opowiadać, co widział. Zo
            > stanie okrzyknięty przez wiadome osoby jako oszołom.

Kucu, co to za lewacki bełkot.
            • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:48
              Lemingu, jeśli brakuje argumentów to potrafisz jedynie pluć?
              • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 14:41
                smalltownboy napisał: Lemingu, jeśli brakuje argumentów to potrafisz jedynie pluć?

Ja kucu w tym wątku przedstawiłem mnóstwo argumentów:
                forum.gazeta.pl/forum/w,28,155618842,155677788,Re_Mozna_mozna_.html
                dlatego więc pytam dlaczego posługujesz się lewackim bełkotem.
                • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 15:12
                  Jako leming, jesteś zbyt tępy by swoje rozumowanie przenieść na grunt wiejski. Tutaj mam jest z PO, tata z PSL, syn z KNP, a córka z SLD. Jednak jest to nadal rodzina.
                  • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 15:13
                    Oczywiście jak to przystało na kuca bredzącego w lewacki sposób żadnego konkretnego przykładu nie wskażesz.
                    • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 15:19
                      Tępy lemingu, nie będę pisał z takimi jak ty, bo w celowy sposób próbujesz wymusić udowodnienie czegoś, co nie jest udowadnialne. Gdyby było, nie byłoby hecy z tyloma nieważnymi głosami. Na tym polega ten system. Na papierze wszystko się zgadza. Może analiza grafologiczna kart z dwoma krzyżykami, ale nikt się nie będzie w to bawił bo to technicznie niewykonalne.
                      • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 16:16
                        smalltownboy napisał: Tępy lemingu, nie będę pisał z takimi jak ty, bo w celowy sposób próbujesz wymusić udowodnienie czegoś, co nie jest udowadnialne.

Czyli przyznałeś kucu, że pieprzysz od rzeczy jak zwykły lewak.

• smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 23:53
                          To, że czegoś w danym momencie nie da się udowodnić nie oznacza, że tego nie ma tumanie.
                          • mike.recz Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 28.11.14, 16:54
                            smalltownboy napisał: To, że czegoś w danym momencie nie da się udowodnić nie oznacza, że tego nie ma tumanie.

Zaczekam więc cierpliwie aż w końcu udowodnisz to co zawarłeś w swym lewackim bełkocie kucu.
                            • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 28.11.14, 18:27
                              Baranie, nie rozumiesz słowa pisanego? Al Capone też wymordował wiele osób, a co mu udowodniono? Czy to oznacza, że nie zabił?
                              Jest bardzo duże statystyczne prawdopodobieństwo, że wybory zostały sfałszowane, zwłaszcza że na Podkarpaciu liczba głosów nieważnych była wyraźnie mniejsza niż w innych regionach. Czy gdzie indziej mieszka banda tumanów a u nas mądrzy ludzie? Ale dla leminżego tumana, póki się tego nie udowodni, sprawy nie ma. Od Łukaszenki pobierałeś lekcje? Tam także wszystko oficjalnie wygląda w porządku.
          • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 14:14
            malltownboy napisał:

> W miastach jest trudno wykonalna, ale nie na wsiach, gdzie od lokalnej kliki za
            > leży twój byt. Po zakończeniu głosowania każdy członek podpisuje się na protoko
            > le, że nie wnosi zastrzeżeń . Potem może sobie opowiadać, co widział. Zo
            > stanie okrzyknięty przez wiadome osoby jako oszołom.

Na wsi Twój byt zależy od lokalnej kliki?
            Niby w jaki sposób?
            Masz blade pojecie o wsi.
            • sverir Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 14:20
              > Na wsi Twój byt zależy od lokalnej kliki?

Zależność bytu od kliki to pewnie tylko hiperbola, która miała zobrazować zależność pomiędzy akceptacją dla nieprawidłowości różnorakich, a stosunkami towarzyskimi w niewielkiej społeczności.
              • smalltownboy Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 15:13
                To też, ale są zależności zawodowe po urzędach podległych gminie.
              • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 17:20
                Zależność bytu od kliki to pewnie tylko hiperbola, która miała zobrazować zależ
                > ność pomiędzy akceptacją dla nieprawidłowości różnorakich, a stosunkami towarzy
                > skimi w niewielkiej społeczności

Raczej w takich społecznościach jeszcze trudniej sfałszować cokolwiek.
                Wbrew pozorom ludzie by to zauważyli nawet szybciej bo tez tam są miedzy sobą podzieleni jak wszędzie. A im mniej to wiadomo kto na kogo głosował wiec komisja ma małe szanse cokolwiek zrobić.
                • rzewuski1 Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 17:29
                  rze
                  >
                  > A im mniej to wiadomo kto na kogo głosował wiec komisj
                  > a ma małe szanse cokolwiek zrobić.

Chciałem powiedzieć że im mniej ludzi tym trudniej .W takiej społeczności wiadomo kto na kogo glosuje.
                  Łatwiej szaraczkowi policzyć i fałszerstwo wyjdzie.
                  Wbrew pozorom wieś to nie monolit a konfliktów w niej jest sporo wiec małe szanse by skompletować zgraną komisje gotowa sfałszować te 100 głosów.
                  Kompletnie to było bez sensu. Chyba tumany by się zdecydowały fałszować .

• mike.recz Jak można sfałszować wybory w Polsce? 22.11.14, 21:54
      W tych wyborach mieliśmy 123 359 obwodowych komisji wyborczych, składające się z od 5 (w obwodach zamkniętych) do 9 ludzi, którzy przeprowadzali wybory i liczyli głosy. To o wiele więcej niż 200 tysięcy Polaków o różnych sympatiach politycznych. Protokoły są sumowane na szczeblach rejonu, okręgu, gminy (miasta), powiatu, województwa przez dziewięcioosobowe komisje składające się z przedstawicieli komitetów wyborczych. Na większą skalę, tak żeby sprawa się nie rypła, nie ma możliwości fałszerstwa wyniku głosowania Polaków.
      • m.c.hrabia Re: Jak można sfałszować wybory w Polsce? 22.11.14, 21:58
        Na większą skalę, tak żeby sprawa się nie rypła, nie ma możliwości fałszerstwa wyniku głosowania Polaków.

i co z tego ? jak wiara czyni cuda
        • mike.recz Re: Jak można sfałszować wybory w Polsce? 22.11.14, 22:19
          m.c.hrabia napisał: i co z tego ? jak wiara czyni cuda

W sumie fakt. To zawsze jest ostateczny argument nie do podważenia.
      • volupte Re: Jak można sfałszować wybory w Polsce? 22.11.14, 22:02
        Jak nie ma , skoro jest:-) Zapytaj Prezesa PiS .
        • mike.recz Re: Jak można sfałszować wybory w Polsce? 22.11.14, 22:18
          volupte napisał: Jak nie ma , skoro jest:-) Zapytaj Prezesa PiS .

Ten również chyba wie:

archive.is/tKbPs/e638e0b2eed9574998febdfdcdf83b8078527063/scr.png
          • volupte Re: Jak można sfałszować wybory w Polsce? 22.11.14, 23:24
            Taki sam ku...s.
    • mike.recz Nie można sfałszować wyborów 27.11.14, 03:29
      Uprzednio pomyliłem dane. Byłeś bliżej rzeczywistych.

XIV. Komisje wyborcze
      1. W skład 2.825 terytorialnych (gminnych i miejskich, powiatowych, wojewódzkich oraz dzielnicowych) komisji wyborczych powołano 23.065 wyborców, w tym 395 sędziów pełniących z urzędu funkcje przewodniczących wojewódzkich i powiatowych komisji wyborczych oraz miejskich komisji wyborczych w miastach na prawach powiatu.
      2. W skład 27.435 obwodowych komisji wyborczych powołano 239.945 wyborców.

Tu przykładowe zestawy osobowe komisji obwodowych z Konina:

archive.today/UZ13V
      OBWODOWA KOMISJA WYBORCZA W KONINIE NR 1 PRZEDSIĘBIORSTWO GOSPODARKI KOMUNALNEJI MIESZKANIOWEJ SPÓŁKA Z O. O.ul. Marii Dąbrowskiej 8, tel. 63 242 86 011.

Mateusz GRYSKA zam. Konin zgłoszony przez KW Nowa Prawica - Janusza Korwin - Mikke
      2. Mirosława GRZESZCZAK zam. Konin zgłoszona przez KW Platforma Obywatelska RP
      3. Mariusz JANKOWSKI zam. Konin zgłoszony przez KW Polskie Stronnictwo Ludowe
      4. Kinga KOWALAK zam. Konin zgłoszona przez KKW SLD Lewica Razem
      5. Renata Helena KUŁAKOWSKA zam. Konin zgłoszona przez KW Wyborców Ruch Narodowy
      6. Wiesława Teresa KUŹNIACKA zam. Konin zgłoszona przez KW Wyborców Bezpartyjny Konin 7. Anna PALUCH zam. Konin zgłoszona przez KW Prawo i Sprawiedliwość
      8. Ewa SIECZKARSKA zam. Konin zgłoszona przez KW Wyborców „Porozumienie Prawicy”
      9. Katarzyna WASIELESKA zam. Konin osoba wskazana przez Prezydenta Miasta Konina
    • zapijaczony_ryj Wystaczy zaatakować elektorat PiS bombą termomagne 27.11.14, 04:16
      tyczną i ogłupić ich tak jak ruskie ogłupili pilotów Tupolewa.
    • haen2010 Można, można... 27.11.14, 08:52
      Tam, gdzie się liczy głosy. Zgrana komisja to potrafi unieważniając głosy i dosypując karty za nieobecnych a podpisanych. Zwłaszcza komisje starannie selekcjonowane przez PSL na kościelnym zadupiu.

Myli się ten kto uważa, że ci niewygodni siedzą w komisji od gwizdka do gwizdka. Ja głosując widziałem tylko trzy osoby przy listach obecności. Zlatują się tylko na koniec głosowania kiedy jest po herbacie.

Poza tym - wszystkie komisje są antypisowskie, a nawet taka partia jak PiS nie jest w stanie wszystkich obsadzić.

Jak nie odbiorą liczenia głosów komisjom obwodowym - to głosowanie w Polsce jest pozbawione sensu.

Moczymordy z PSL nie sfałszują oczywiście wyborów prezydenckich, nawet sejmowych - ale swoje już to chamstwo zrobiło. Przygotowali się starannie już dużo wcześniej.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Można, można... 27.11.14, 09:04
        Podaj heniuś przykłąd komisji do której członków selekcjonuje PSL. Ale tak konkretnie, bez żadnego ściemniania.
        • haen2010 Re: Można, można... 27.11.14, 09:12
          Wiesz, gdyby sąd dokładnie przetrzepał ze dwie, trzy komisje powyżej 40% głosów nieważnych - to byśmy wiedzieli jak to się odbywa.

Trzeba by jeszcze wypytać mieszkańców - tych na listach obecności. Co oczywiście jest niemożliwe do realizacji ze względów praktycznych.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Można, można... 27.11.14, 09:24
            Miałeś podać przykład komisji którą w całości obsadziło PSL. Teraz każesz poczekać. Nie czujesz się zachwiany?
            • mike.recz Re: Można, można... 27.11.14, 11:07
              Pustków (województwo opolskie) Liczba ludności 600

Obwodowa Komisja Wyborcza Nr 13 w Pustkowie Siedziba: Budynek byłej Szkoły Podstawowej w Pustkowie, ul. Ozimska 11a; 46-040 Ozimek
              1. Bronek – Mazur Katarzyna, zam. Schodnia zgłoszona przez Komitet Wyborczy Wyborców Jan Labus
              2. Fijałkowski Michał, zam. Szczedrzyk zgłoszony przez KWW Nasz Samorząd
              3. Grobosz Edyta, zam. Pustków zgłoszona przez KW Nowa Prawica Janusza Korwina-Mikke
              4. Hebdzyńska Iga, zam. Ozimek zgłoszona przez KW Platforma Obywatelska RP
              5. Kowalik Szymon, zam. Ozimek zgłoszony przez KWW Gospodarne Opolskie
              6. Kubów Radosław, zam. Grodziec zgłoszony przez KW Prawo i Sprawiedliwość
              7. Ozimek Donata, zam. Pustków zgłoszona przez KWW Mniejszość Niemiecka
              8. Rudolf Grażyna, zam. Szczedrzyk wskazana przez Burmistrza
              9. Szczemirska Katarzyna, zam. Pustków zgłoszona przez Komitet Wyborczy PSL
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Można, można... 27.11.14, 11:15
                To nie jest typowe kościelne zadupie lub wszyscy oni są w istocie zielonymi ludzikami.
                • mike.recz Re: Można, można... 27.11.14, 11:20
                  wyszkowiak.pl/index.php?cmd=news&opt=pokaz&id=270
                  Tu również obrodziło z zakamuflowane zielone ludziki.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Można, można... 27.11.14, 11:26
                    W każdej komisji zakamuflowany zielony ludzik z PiSu. Teraz już wiadomo kto fałszował.
                    • mike.recz Re: Można, można... 27.11.14, 12:15
                      Na 29 komisji obwodowych 16 kuców i 19 zboczeńców od zawiszy. Wiadomo kto fałszował.
      • wariant_b Re: Można, można... 27.11.14, 09:57
        > Tam, gdzie się liczy głosy. Zgrana komisja to potrafi unieważniając głosy i dosypując
        > karty za nieobecnych a podpisanych. Zwłaszcza komisje starannie selekcjonowane
        > przez PSL na kościelnym zadupiu.

Członków komisji obwodowych i okręgowych zgłaszały poszczególne komitety,
        zatem PSL reprezentował w komisji jeden z jej członków. Ośmiu pozostałych - nie.
        "Strona rządowa" czyli PO i PSL miała 2-3 przedstawicieli w komisjach, ponieważ
        czasem sędziego, który powinien być przewodniczącym komisji okręgowej musiano
        dokooptować, gdyż żaden z komitetów takiego nie zgłosił. Więc niech będzie,
        że reprezentował stronę rządową. Ale stronę PiS też zwykle reprezentowało
        trzech członków komisji, bo o ile lista była wspólna, to komitety wyborcze oddzielne.
        Być może mieli nawyki z liczenia wyników wyborów własnych władz partyjnych.
        A co do kościelnego zadupia - chyba ojciec Rydzyk nie kazał głosować na PSL?
        • haen2010 Re: Można, można... 27.11.14, 12:35
          Pozostaję z szacunkiem dla tych, co uważają ostatnie wybory za uczciwe. Pozwolę jednak sobie zachować glos odrębny jak za komuny.
      • volupte Re: Można, można... 27.11.14, 11:14
        Oczywiście mozna , prezes pan przeciez tak powiedział.Nisko upadłeś .
      • haen2010 I jeszcze jedno 27.11.14, 13:02
        Nikt mnie nie posądzi, że kiedykolwiek darzyłem sympatią Kaczorów. Tym niemniej uważam, że państwo POPSL osiągnęło dno dziadostwa i niekompetencji, także powszechnych przekrętów na publicznym groszu.

Dlatego uważam, że ostatnie wybory to kres tego dziadostwa wymieszanego z pospolitym łajdactwem. Uważam, że jak państwo po raz kolejny nie wyciągnie właściwych wniosków z tej kompromitacji - to takim państwem nie warto się interesować. Całkiem tak samo, jak mijać dziwkę przy szosie.
    • mariner4 Nie można, ale wystarczy 27.11.14, 11:27
      ze kurdupel tak uważa.
      M.
    • mietowe_loczki Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 12:47
      Zadałam to pytanie wielokrotnie. Tuzy intelektu tego forum: 14ru, giulia, bew-is i inni, którzy najgłośniej wrzeszczą o "fałszowaniu" wyborów, ani razu na nie nie odpowiedzieli.
      • volupte Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:05
        Ale prezes powiedział....
        • mietowe_loczki Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 13:29
          To co, że prezes powiedział. Przecież wyborcy PiS są jedynymi myślącymi samodzielnie ludźmi w Polsce...
          • volupte Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 27.11.14, 14:06
            A dzisiejszy przekaz ma tylko ułatwić myslenie równiez mediom:-)
    • smalltownboy Re: Jest mi naprawdę tak przykro 28.11.14, 18:54
      Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na głosy nieważne na Podkarpaciu i w reszcie kraju. Ponoć jest wielka różnica.
      • sverir Re: Jest mi naprawdę tak przykro 28.11.14, 20:35
        > Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na głosy nieważne na Podkarpaciu i w resz
        > cie kraju. Ponoć jest wielka różnica.

Ano jest - 44 protesty wyborcze. Więcej w Mazowieckiem i na Dolnym Śląsku.
    • maszmi Re: Jak mozna sfałszować wybory w Poslce? 28.11.14, 21:53
      Każdy mąż zaufania pisu mógł przyłożyć rękę do fałszerstw, przecież po to byli posłani do komisji. Teraz prezes pan niewielki żąda kamer, żeby w przyszłości mógł sprawdzić , któren to mąż słabo się starał i nie skutecznie fałszował
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka