Dodaj do ulubionych

"Bolszewika goń, goń goń..." ???

11.12.14, 21:17
Huraaaaa!!!

Już za ok 2 lata, nasze "Jastrzębie" zostaną wyposażone w 40 super-rakiet JASSM. Nie każdy oczywiście a wszystkie, znaczy po mniej niż jednym pocisku/rakiecie na jastrzębia ale... jakoś się podzielą.

Tak sobie myślę, że teraz pełne galoty mają Litwini, Białorusini, Ukraińcy, Słowacy, Czesi i Niemcy - bo zasięg tych rakiet to max. 370 km.
Oczywiście o obwodzie Kaliningradzkim nie zapomniałem - ale oni - w przeciwieństwie do wyżej wymienionych się nie boją! Ich ma kto bronić.
Ponadto, oni są tak blisko, że dosięgnie ich każda rakieta i nie koniecznie musi to być super-pocisk za ćwierć miliarda dolarów.

Z medialnych zapowiedzi wynika też, że już "przymierzamy" się do zakupu jeszcze bardziej superanckich pocisków, których zasięg w końcu będzie wystarczający, by dosięgnąć cele w Rosji - co triumfalnie oznajmił jakiś palant w TVN 24.
Oczywiście ceny owych super-super-pocisków jeszcze nie znamy, ale co tam.
Wszak "wolność" jest bezcenna i tylko...
Arłukowicza mi trochę żal. Jak sobie biedaczysko z tymi kolejkami poradzi bez niezbędnej kasy?!

Obserwuj wątek
    • dzointy Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 11.12.14, 21:39
      Dla USA, które chcą zrzucić bombkę w jakiś cel w Iranie pewnie to i dobre. Ale co Polska ma konkretnie z tym robić w wojnie obronnej? Co miałoby być celem? Na zniszczenie kilka czołgów w kolumnie wydadzą ćwierć miliarda? Tym się chyba niszczy jakieś fabryki.
    • zapijaczony_ryj Jaszczomb to jaszczomb 11.12.14, 21:42
      jak mawiała stp piastunka Lecha Kaczyńskiego
    • 14pol Re: Spoko Maroko... 11.12.14, 21:52
      Jakby co to gajowy ma dwie gwintówki na zające, a i potrafi też strzelać spore byki....
    • szwampuch58 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 11.12.14, 22:20
      Ty kpisz,slusznie i dowcipnie zreszta,a jaszczombki nadwislanskie sikaja po nogawkach z radosci i snuja marzenia:
      mobile4you Dzisiaj, 11 Grudnia, 18:49
      Zaatakować możemy, najwyżej Okręg Kaliningradzki (straty wkalkulowane przez Rosję).
      Trzeba wzmacniać potencjał gospodarki obronnej i wyciągać wnioski z konfliktów w Gruzji i Ukrainie. Do tego mechanizmy obronne/odwetowe na aktualne dywersje powietrzne, podwodne i w cyberprzestrzeni.
      • don.kichote Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 11.12.14, 23:51
        szwampuch58 napisał:

> Ty kpisz,slusznie i dowcipnie zreszta...

Ale wcale mi nie do śmiechu.
        Liczyłem, że te ostatnie lata uda mi się przeżyć w spokoju.
        Niestety. Głupców nie sieją...

Wszystko wskazuje na to, że max do 10 lat, będziemy mieli prawdziwą wojnę z Rosją, którą to my sprowokujemy i którą sromotnie przegramy, jak wszystkie minione zresztą.
        Oczywiście "Europa" za awanturników umierała nie będzie ale... o tym, przekonamy się "po szkodzie"!
        • volupte Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 11.12.14, 23:56
          Sugerujesz ze Polska zaatakuje Rosję?
          • don.kichote Dopuszczam taką możliwopść! 12.12.14, 13:00
            A utwierdził mnie w tym, palant w mundurze generała produkujący się w TVN24

volupte napisał:

> Sugerujesz ze Polska zaatakuje Rosję?
            • volupte Re: Dopuszczam taką możliwopść! 12.12.14, 13:40
              Jarosław w mundurze?;-)
              • don.kichote Nie! Kibol w mundirze generała Wojska Polskiego 12.12.14, 13:45
                Obstawiam też, że PO-wski klakier!!!

volupte napisał:

> Jarosław w mundurze?;-)
                • volupte Re: Nie! Kibol w mundirze generała Wojska Polskie 12.12.14, 14:52
                  Nie wiem o kogo ci chodzi , ale skoro tak uwazasz to twoje prawo.
            • antyk-acap Re: Dopuszczam taką możliwopść! 12.12.14, 15:00
              Skoro tak to po co nam w ogóle armia?
        • x2468 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 00:06
          Podoba mi się Twoja samokrytyka.Dodam jeszcze inne powiedzenie"Polak przed i po szkodzie głupi"
          Rosja ma swoje bazy lotnicze na Białorusi.Na wieść o tych rakietach przenieśli je na odległość 500 km Wcześniej były tuz przy granicy.od naszych granic. To nie jest bron do napadania lecz do tego aby powiedzieć takiemu Zyrynowskiemu ze koszt pójścia na Warszawę jest zbyt drogi aby ryzykować. Mala Holandia ma kilka razy więcej takich samolotów jak nasze.Kto im zagraża?
    • antyk-acap Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 00:00
      Lepiej dziadować pod ruskiem?
      • x2468 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 00:10
        Lepiej siedzieć cicho i nie dawać amunicji ruskiej propagandzie.
        • antyk-acap Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 00:13
          Mamy do wyboru - postąpić jak w 1920 lub w 1939. W 20' pogoniliśmy Rosjan. W 1939 nic nie robiliśmy. Skutki znamy.
          • don.kichote Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 13:08
            antyk-acap napisał:

> W 20' pogoniliśmy Rosjan...

Bardzo dobra analogia.
            Najpierw wywołaliśmy tę wojnę daleko na kresach a kiedy ruscy pogonili nas aż pod Warszawę, popełniając przy tym szereg błędów taktycznych, które zemściły się ich klęską my, uznaliśmy to za cud. "Cud nad Wisłą"!

Myślisz, że dziś tez popełnią takie kardynalne błędy?

Ponadto, żeby te pociski miały moc tylko odstraszania, to musieli byśmy mieć ich min. 200 - nie 40 chyba, że chcemy ruskich zabić śmiechem!.
            • x2468 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 13:46
              Gdybyś choć trochę liznął historii tego konfliktu a nie opierał się jedynie na sowieckiej propagandzie to byś wiedział ze to było najlepsze co mogliśmy w ówczesnym układzie zrobić. Uderzyliśmy w koncentracje wojsk sowieckich które przygotowywano w celu uderzenia na Polskę.Dziki temu "wywołaniu wojny" zgrupowanie zostało rozbite a sama agresja odsunięta w czasie, co pozwoliło na lepsze przygotowanie się do bolszewickiej agresji, było to klasyczne uderzenie wyprzedzające.
              • don.kichote Jasne! 12.12.14, 14:44
                A w '39, ucieczka via Zaleszczyki, nie była wcale ucieczką, lecz taktycznym wycofaniem się na z góry upatrzone pozycje!?

Trzeba młodym, spragnionym glorii i chwały mołojcom jakoś "sprzedać" klęskę, żeby wyglądała jak zwycięstwo, kiedy prawdziwych zwycięstw deficyt.

Ja zbyt długo żyję, żeby umieć oddzielić ziarno od plew.
                Widzę, jak na moich oczach pisana jest nowa, słuszna historia. Historia, której byłem świadkiem i nie dam sobie wmówić, że białe jest czarne!!!
                Ty, najprawdopodobniej od urodzenia plewami karmiony byłeś, przeto się nie dziwię, że jak pelikan łykasz wszystko co ci podsuną i co pasuje do twoich wyobrażeń.

x2468 napisał:

> Gdybyś choć trochę liznął historii tego konfliktu a nie opierał się jedynie na
                > sowieckiej propagandzie to byś wiedział ze to było najlepsze co mogliśmy w ówc
                > zesnym układzie zrobić. Uderzyliśmy w koncentracje wojsk sowieckich które przyg
                > otowywano w celu uderzenia na Polskę.Dziki temu "wywołaniu wojny" zgrupowanie z
                > ostało rozbite a sama agresja odsunięta w czasie, co pozwoliło na lepsze przygo
                > towanie się do bolszewickiej agresji, było to klasyczne uderzenie wyprzedzające
                > .
                >
                • des4 Re: Jasne! 12.12.14, 14:46
                  a którędy mieli uciekać? granica rumuńska była jedyna bezpieczną....
                  • don.kichote To teraz wiem, dlaczego Czechów nie obszczekujemy! 12.12.14, 16:41
                    des4 napisał:

> a którędy mieli uciekać? granica rumuńska była jedyna bezpieczną....
            • volupte Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 14:57
              A dlaczego twierdzisz ze wywołalismy wojne daleko na kresach? To była wojna obronna , bo to były ziemie polskie sprzed rozbiorow.
      • don.kichote Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 13:10
        antyk-acap napisał:

> Lepiej dziadować pod ruskiem?

Potrafiłbyś wyjaśnić co przez to rozumiesz, czy tylko tak sobie, "rycerskimi słowami" otuchy dodajesz?
    • niszcz.faszyzm Od zwalczania takiego tałatajstwa są Migi-31. 12.12.14, 00:40
    • des4 wątek dyletanta 12.12.14, 13:09
      kpi z zasięgu zapominając, że to są pociski powietrze-ziemia :)))

oczywiście nie zabrakło standardowych przyśpiewek o służbie zdrowia, sierotach i innych dziewczynkach z zapałkami :)))
      • don.kichote Re: wątek dyletanta 12.12.14, 13:14
        des4 napisał:

> kpi z zasięgu zapominając, że to są pociski powietrze-ziemia :)))

O niczym nie zapomniałem.
        Za to ty, masz poważne problemy ze zrozumieniem pisanego!

> oczywiście nie zabrakło standardowych przyśpiewek o służbie zdrowia, sierotach
        > i innych dziewczynkach z zapałkami :)))

Poczekaj aż przyjdzie na ciebie czas, kiedy będziesz zdychał w kolejce do leczenia - wtedy zrozumiesz!
        • des4 Re: wątek dyletanta 12.12.14, 13:19
          nie rozśmieszaj mnie józiu, walnąłeś babola :)

a w leczenie zamiast zbrojeń niech zainwestują nasi wojowniczy sąsiedzi, tam póki co średnia życia mężczyzn ledwie przekracza 60 lat :)))

a kiedy zainwestują, ja z przyjemnością poprę hasła dzisiaj głoszone u nas przez kremlowskich pożytecznych idiotów

__
          "robienie z siebie idioty jest bardzo cenione w internecie, robienie z kogoś idioty, też"
        • x2468 Re: wątek dyletanta 12.12.14, 13:53
          Według oficjalnych statystyk średnia długość życia Rosjanina to 58 lat.co 4 umiera przed 55 rokiem życia podczas gdy w Izraelu średnia wynosi ponad 80 lat. Znacznie dłużej od Rosjan żyją nawet mieszkańcy biednego Bangladesz
          • don.kichote Re: wątek dyletanta 12.12.14, 14:34
            x2468 napisał:

> Według oficjalnych statystyk średnia długość życia Rosjanina to 58 lat.co 4 umi
            > era przed 55 rokiem życia podczas gdy w Izraelu średnia wynosi ponad 80 lat. Zn
            > acznie dłużej od Rosjan żyją nawet mieszkańcy biednego Bangladesz

To tym bardziej, po chooj nam te rakiety, które żadnej szkody im nie zrobią, a nas narażą na ogromny i niepotrzebny wydatek?
            Wystarczy poczekać aż sami wymrą...
    • remez2 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 13:34
      A potem kupimy wysokogórskie łodzie podwodne.
      • des4 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 13:45
        ja też lubię krupnik
        • remez2 Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 13:52
          des4 napisał:

> ja też lubię krupnik
          Chyba powinieneś poinformować uczestników forum Kulinaria.
      • don.kichote Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 16:40
        remez2 napisał:

> A potem kupimy wysokogórskie łodzie podwodne.

i samoloty wielozadaniowe, startujące z czy to dna oceanu czy pustynnych piasków, ale...
        o tym już rozmawialiśmy :-)
    • zgred-zisko Re: "Bolszewika goń, goń goń..." ??? 12.12.14, 16:47
      Przecież to nie są rakiety do strzelania. Kto by wystrzelił taką kupę pieniędzy.
      To będzie nasz skarb narodowy. Tak jak Szczerbiec. Powoła się jednego z generałów na "Strażnika Oręża Narodowego" Który będzie odpowiadał za należytą ekspozycję.
      Przy okazji ważnych wizyt, rakiety będą odpowiednio prezentowane, oraz zostaną wykonane okolicznościowe focie.
      • don.kichote A już myślałem, że to tytlko ja zwariowałem 12.12.14, 16:54
        i remez2, ale widzę, że nie jesteśmy sami.
        To cieszy! :-)

zgred-zisko napisał:

> Przecież to nie są rakiety do strzelania. Kto by wystrzelił taką kupę pieniędzy
        > .
        > To będzie nasz skarb narodowy. Tak jak Szczerbiec. Powoła się jednego z generał
        > ów na "Strażnika Oręża Narodowego" Który będzie odpowiadał za należytą ekspozyc
        > ję.
        > Przy okazji ważnych wizyt, rakiety będą odpowiednio prezentowane, oraz zostaną
        > wykonane okolicznościowe focie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka