Dodaj do ulubionych

Świątynia Opat. Bożej to przeskalowany Mussolini

27.07.15, 02:12
tak o walorach architektonicznych tego "dzieła" mówi historyk sztuki, była dyrektor Zachęty Anda Rottenberg. Więcej o polskiej sztuce sakralnej, polskiej architekturze, gustach, wolności słowa w arcyciekawej rozmowie ze Zbigniewem Mikołejko. Gorąco polecam.

audycje.tokfm.pl/audycja/Wywiad-Poglebiony/39#
Obserwuj wątek
    • superspec Faszystka z tej Andy!n/t 27.07.15, 02:38

• axyzaa Re: Faszystka z tej Andy!n/t 27.07.15, 02:51
        O tobie też tam jest kilka słów. Nie będę cię zachęcała (to dotyczy wszystkich hejterów, którzy nie mają zamiaru posłuchać, ale przyjdą tu splunąć lub rzygnąć) żebyś posłuchał, bo ma to taki sam sens jak zachęcania cielaka do lotu.

>
    • rccc Ande Rottenberg zapewne zachwyca 27.07.15, 02:55
      antychrzescijanska symbolika budynku sadu w Jerozolimie

Zadnego zaskoczenia tu nie ma.
      • czuk1 Re: Ande Rottenberg zapewne zachwyca 27.07.15, 07:51
        Jest wolność słowa. Niech wypowiada się. Chyba na tym zna się i ma gust.

Jestem zwolennikiem tego, by architekci zostawiali po sobie (dla potomnych) dzieła godne 21 wieku.
        Niestety, powstały/nadal powstają potworki kiczowate. A była okazja by "pociągnąć" tradycję budowy kościołów jako dzieł architektury, do przyjemnego oglądania przez wiele pokoleń.
        A co widzimy. Niech tam...... ;)
        • rccc znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie bardzo 27.07.15, 08:08
          podoba i wcale nie uwazam aby ich gust byl w jakikolwiek sposob gorszy od gustu Rottenberg
          • ayran Re: znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie b 27.07.15, 08:49
            A powiesz coś więcej o tych ludziach, a szczególnie o tym, dlaczego mieliby być autorytetami w dziedzinie architektury? Bo z faktu że ŚOB podoba się tobie i członkom twojej rodziny, niewiele wynika.
            • rccc Re: znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie b 27.07.15, 14:39
              moge powiedziec, ze pamietam czasy gdy na rozne stanowiska awansowano nie za kompetencje a za poglady ideologiczne - to bylo za PRL
              • ayran Re: znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie b 27.07.15, 15:15
                Innymi słowy, podałeś informację na temat własnego wieku, nie zaś na temat tego, kim są ci wybitni znawcy sztuki, którym podoba się twór architektoniczny pod nazwa ŚOP.
                • sclavus Re: znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie b 27.07.15, 15:18
                  jedno trzeba przyznać: kiczowatością, "świątyni Rydzykowej" nie przebija ten ŚOB ;)
                • rccc oczywiscie ma prawo do swojej opinii 27.07.15, 15:36
                  a ja do swojej

pytanie jest nastepujace - a jakie kompetencje ma Rottenberg, aby lepiej ode mnie czy innych ocenic piekno tej Swiatyni?

a mowiac o awansach - niewiele sie zmienilo po PRL
                  piszesz jak GW to stajesz sie autorytetem
                  • antyk-acap Re: oczywiscie ma prawo do swojej opinii 01.08.15, 15:59
                    Wieloletnie doświadczenie. A ty fiucie jakie masz doświadczenie w architekturze?
                    • rccc Re: oczywiscie ma prawo do swojej opinii 02.08.15, 16:07
                      mam lepszy gust, fiucie
          • sclavus Re: znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie b 27.07.15, 15:15
            ... zapewne lubują się w potworkach architektonicznych...
            • rccc Re: znam ludzi ktorym Swiatynia Opatrznosci sie b 27.07.15, 15:39
              pochwal sie lepiej swoja chata :D
          • bogucjusz Znam ludzi, którzy przedkładają kozy nad kobiety. 27.07.15, 16:06
            Bo widzisz, są gusta i guściki.
        • yoma Re: Ande Rottenberg zapewne zachwyca 27.07.15, 08:28
          >godne 21 wieku.

ŚOB to upiorna budowla stojąca w środku upiornego "miasteczka". Mad Maxa można kręcić bez charakteryzacji. Niestety.
          • ave.duce Re: Ande Rottenberg zapewne zachwyca 27.07.15, 08:36
            yoma napisała:

> >godne 21 wieku.
            >
            > ŚOB to upiorna budowla stojąca w środku upiornego "miasteczka". Mad Maxa można
            > kręcić bez charakteryzacji. Niestety.

Biedny śp. ks. Jan Twardowski :(
        • sclavus ... ale wtedy (być może) 27.07.15, 15:13
          państwo nie dopłacałoby z publicznej kasy...
          • rccc Re: ... ale wtedy (być może) 27.07.15, 15:37
            domyslam sie, ze nie podoba ci sie tez to, ze katolicy musieli bulic na Muzeum Zydow lub bulic na in vitro :)
            • sclavus Re: ... ale wtedy (być może) 27.07.15, 21:34
              Większość kosztów pokrył Izrael i amerykańscy żydzi...
              ... a teraz ty policz, ile nie-katolicy bula na kościół katolicki... tylko nie ukryj żadnego miliarda!!!
              • sclavus PiS 27.07.15, 21:39
                ... żeby ci nie było wesoło, to dołożyłeś do tej budowli aż ... 7 PLN
                Jest to raczej powód do wstydu, że tylko tyle!
                Chyba, żeś patentowanym antysemitą...
              • rccc mylisz sie 27.07.15, 21:57
                pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Historii_%C5%BByd%C3%B3w_Polskich#Bud.C5.BCet_projektu
                Łączny koszt budowy gmachu, wyposażenia i stworzenia wystawy stałej muzeum wyniósł ok. 320 milionów złotych.

Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny, dzięki wsparciu ponad 500 darczyńców z całego świata, przekazało w ciągu 15 lat 140 milionów złotych, przede wszystkim na zaprojektowanie i wykonanie wystawy stałej. Kolejne 20 milionów złotych SŻIH przeznaczyło na działalność muzeum. Po 90 mln złotych przekazały: miasto stołeczne Warszawa oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. W tym celu w lipcu 2005 Rada Ministrów ustanowiła program wieloletni na lata 2006–2009 pod nazwą „Budowa Muzeum Historii Żydów Polskich”, który we wrześniu 2009 został przedłużony na kolejne trzy lata. Ze środków publicznych finansowana jest także bieżąca działalność placówki.

Muzeum wsparły osoby prywatne, przedsiębiorstwa i organizacje z całego świata. Dwie największe darowizny w wysokości 20 mln zł i 7 mln dolarów przekazali odpowiednio Jan Kulczyk i Tad Taube (poprzez Taube Foundation for Jewish Life and Culture i Koret Foundation). Donacja Jana Kulczyka, przeznaczona na sfinansowanie wystawy stałej oraz objęcie patronatem nowoczesnego audytorium, była największą jednorazową donacją na rzecz muzeum.
      • mariner4 Choć byś się nie wiem jak starał 27.07.15, 07:59
        tp wszystkiego na Żydów nie zwalisz, durny katolku.
        Powinieneś w razie choroby zrezygnować z antybiotyków. To żydowski wynalazek. No i wbrew "nauce" twojego kościoła.
        M.
        • rccc I kto to mowi? :D 27.07.15, 08:05
          zgodnie z twoja "logika" powinienes nie uzywac katolickich wynalazkow :)

a o budynku w Jerozolimie jest w necie mnostwo materialow i o symbolice tego podarunku rodziny Rothschilds :D

• mariner4 Tego nie mówiłem, 27.07.15, 08:45
            Tylko nie zwalaj całego zła świata na ten dzielny naród.
            Gdyby lis nas tak doświadczył jak ich, to po Polakach już by śladu nie zostało.
            Pomyśl o tym czytając dzieciom (wnukom) "Lokomotywę"
            M.
            • rccc Gdybys mowil o Zydach to co mowisz o katolikach 27.07.15, 14:51
              to juz bys mial tu opinie wielkiego antysemity

Katolicy czy Polacy powinni sie wlasnie uczyc od Zydow jak walczyc o wlasne imie, aby byle szmaciarze nie mowili o polskich obozach koncentracyjnych, a przedstawiciele kraju nie przepraszali nikogo za rzekomo polskie zbrodnie.
              • mariner4 "Polskie obozy" to ewidentne naduzycie, ale 27.07.15, 15:47
                Jedwabne już nie.
                M.
                • rccc Re: "Polskie obozy" to ewidentne naduzycie, ale 27.07.15, 15:50
                  no to czekam na przeprosiny za Koniuchy w takim razie

jak myslisz - doczekam sie czy nie?
                  Hollywod juz z tych zbrodniarzy bohaterow zrobil
                  • axyzaa A ja mam do ciebie pytanie 27.07.15, 15:57
                    Posłuchałeś tej rozmowy? Jesli nie to nie jest wątek dla ciebie. Na zachętę ci powiem, że Pałac Kultury też obsmarowali, tak, że jak chcesz tu jechać ideologicznie, i na dodatek nie masz pojęcia o czym piszesz to zajmij się lepiej czymś innym niż podbijaniem mi wątku. Bardziej mi zalezy na tym, zeby chociaż jedna osoba poświęciła pół godziny Rottenberg i Mikołejce, niż żeby ten wątek stał się workiem na śmieci na wpisy bez treści.
                    • rccc Re: A ja mam do ciebie pytanie 27.07.15, 16:09
                      obiecuje, ze nic wiecej nie napisze w tym watku, jesli ktos do moich postow nie dopisze komentarzy
                      • axyzaa Re: A ja mam do ciebie pytanie 27.07.15, 16:12
                        rccc napisał:

> obiecuje, ze nic wiecej nie napisze w tym watku, jesli ktos do moich postow nie
                        > dopisze komentarzy

Czyli jesteś niereformowalnym trollem. Nie masz pojęcia z czym, ale się nie zgadasz. Nie mam więcej pytań.
                        • rccc na drugi raz pisz mniej zaczepliwe tytuly watkow 27.07.15, 16:14
                          • axyzaa Bo co? 27.07.15, 16:24

• mariner4 A kto cie ma przepraszać? 27.07.15, 16:21
                    Ja?
                    O Koniuchach niewiele wiem, natomiast mój nieżyjący już kuzyn był świadkiem Jedwabnego. Nawet zeznawał w IPN jako świadek. Mam więc relację z pierwszej ręki. Zapewniam cię, że delikatnie mówiąc filosemitą nie był.
                    M.
                  • mariner4 Już poczytałem 27.07.15, 16:27
                    W Koniuchach mordował oddział partyzantki sowieckiej. A że służyli w i Żydzi? Nie ma nacji bez takich win. My też nie jesteśmy czyści i ne tylko "za naszą wolność i waszą".
                    Na przykład ułani poznańscy płk. Konopki podczas pacyfikacji Saragossy. To co potem malował Goya.
                    Bywa. Ale trzeba o tym wszystkim uczciwie powiedzieć.
                    M.
    • laweta2014 Ta cała Anda Rottenberg to kto? Polka? 27.07.15, 08:36
      Polacy nie wpierd.................się do Muzeum Żydów to i niech Żydzi nie wpied................się do naszych spraw.
      • mariner4 A ty, Gołda? 27.07.15, 08:46
        M.
      • axyzaa Zapytał ruski troll opłacany przez Kreml nt 27.07.15, 10:46
        laweta2014 napisała:

> Polacy nie wpierd.................się do Muzeum Żydów to i niech Żydzi nie wpie
        > d................się do naszych spraw.
      • sclavus Re: Ta cała Anda Rottenberg to kto? Polka? 27.07.15, 15:26
        Polacy - tu masz rację - na pewno się nie wpier....
        ... polkatolską tłuszczę, wyjącą, słychać było, i na Alasce, i na Antarktydzie....
    • szwampuch58 Re: Świątynia Opat. Bożej to "zloty cielec" 27.07.15, 10:56
      przedewszystkim,kompletny odjazd faryzeuszy koscielnych od nauk biblijnych
    • wagonetka Świątynia jest koszmarna 27.07.15, 15:51
      nie ma nawet tego ludowego, śmiesznego ale i wzruszającego wdzięku, jaki ma ta w Licheniu

A ŚOB jest strasznie brzydka, brzydkie jest też jej otoczenie i w ogóle wszystko wokół
      • volupte Re: Świątynia jest koszmarna 27.07.15, 15:54
        Fakt nie stoi na Starym Mieście.
      • bogucjusz Typowy, prymitywny gigantyzm katolistyczny. 27.07.15, 16:11
        To już stalinowski monumentalizm ma więcej wdzięku :-)
      • mariner4 Jest gorzej 27.07.15, 19:44
        poszedłem toto obejrzeć przy okazji wizyty u rodziny.
        Młody ksiądz tłumaczył po angielsku jakiejś zagranicznej grupie, ze to dar narodu. Głośno powiedziałem że kłamie, a tym ludziom wyjaśniłem, że budowa właściwie jest z pieniędzy wyłudzonych od podatników. Gdyby ten klecha mógł zabijać wzrokiem, to by to zrobił. Wycieczka wysłuchała mnie i sobie poszła. Myslę, że spełniłem dobry uczynek. Pan B. pewnie nie lubi kłamczuchów.
        M.
    • tw_wielgus Taak.... 27.07.15, 17:39
      "Gruz z domu Goebbelsa na wystawie w Zachęcie. Wystawę Unsubscribe można oglądać do lutego

Kuratorką wystawy jest Anda Rottenberg. Nazywa ona gruz z domu Gobbelsa "milczącym świadkiem historii" i przypomina, że artysta postrzega ministra III Rzeszy, jako "inkarnację zła".

Mógłbym jednym ( max dwoma) słowem skomentować co myślę o jej "wyrafinowanym" guście ale chyba nie chciałabyś poznać mojej - w tej sprawie - opinii.

Czytaj wiecej: www.wiadomosci24.pl/artykul/gruz_z_domu_goebbelsa_na_wystawie_w_zachecie_wystawe_unsubscribe_mozna_ogladac_do_lutego_318872.html
    • aniechto.only Re: Świątynia Opat. Bożej to przeskalowany Mussol 27.07.15, 19:11
      Posłuchałam z przyjemnością. Dzięki :)

• axyzaa Re: Świątynia Opat. Bożej to przeskalowany Mussol 27.07.15, 19:19
        aniechto.only napisała:

> Posłuchałam z przyjemnością. Dzięki :)
        >

:-))) To ja dziękuję!
    • axyzaa ŚOB symbolem IV Rzeszpospolitej? 01.08.15, 15:51
      W podręcznikach do historii zdjęcie tej budowli stanie się ilustracją do tych ponurych czasów. Idę o zakład, że druga fotografia będzie uwiecznieniem całkowicie przebudowanego Krakowskiego Przedmieścia. Poniatowskiego oprą o Czterech Śpiących. No chyba, że znajdą dla niego miejsce gdzieś na jakimś rondzie Żabka czy Babka. Będzie pilnował ekranów dźwiękoszczelnych.
    • dobry-termin Re: Świątynia Opat. Bożej to przeskalowany Mussol 02.08.15, 16:19
      Koleżanko axyzaa - wypad na bruk, jako zatwardziała antykatoliczka.
      Dla ciebie tematy typu; gender, invitro i tym POdobne. komoruskie brednie.
      Nie gniewaj się za dosłowność...
      • rccc mogliby im zrobic oddzielne forum 02.08.15, 16:28
        skoro zrobiono forum Smolensk to mogliby im dac oddzielne forum propagandy wartosci lewackich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka